Häiriöitä lähetyksessä thread

Keskustelu osiossa 'Digi-TV' , aloittajana Tuike, 07.07.2004.

 1. Rooivalk

  Rooivalk Guest Guest

  Liittynyt:
  15.01.2002
  Viestejä:
  334
  Saadut tykkäykset:
  0
  Samaa vikaa, erityisesti Fox ja Fox HD pätkäisevät tasaisesti noin minuutin välein. Tänään koitin katsoa tuota lentoturmatutkinta putkea, mutta ei kestä pää tuota pätkimistä.
   
 2. BigShowMan

  BigShowMan Guest Guest

  Liittynyt:
  28.11.2005
  Viestejä:
  152
  Saadut tykkäykset:
  0
  Fox on kyllä pätkiny tänää pitkin päivää, ja siis ihan lähetyspäässä. (Signaalit satasella ja nipun muut kanavat näkyvät hyvin)
   
 3. hhelminen

  hhelminen Käyttäjä

  Liittynyt:
  10.07.2006
  Viestejä:
  884
  Saadut tykkäykset:
  14
  Sama juttu Jyväskylän lähettimestä, FOX kanavalla häiriöitä (muilla ei).
   
 4. Kutis

  Kutis Guest Guest

  Liittynyt:
  27.09.2006
  Viestejä:
  376
  Saadut tykkäykset:
  1
  Viime aikoina on alkanut pistää silmään tv-kuvassa harmaa-/liukusävyjen tummeneminen "pykälissä" - toivottavasti kuvaus on ymmärrettävä. Lisäksi hyvin tummassa kuvassa on olevinaan jonkun sortin pikselöintiä. Onkohan ilmiö uusi vai alkaako kultasilmä vaivaamaan sd-lähetyksiä katsellessa? Vai onko vika kenties töllössä, kun Sonyn EX5 alkaa olla jo muutaman vuoden vanha?
   
 5. El Cohete

  El Cohete Guest Guest

  Liittynyt:
  05.12.2005
  Viestejä:
  158
  Saadut tykkäykset:
  0
  Viime päivinä tai viikkoina on Raahen alueella ollut jatkuvaa häiriötä A-nipun kanavissa. Melkein päivittäin on signaalin laatu laskenut lähelle nollaa tai heitellyt rajusti ja kuvassa on ollut palikoitumista tai jopa pitempiä katkoja. Saman antennin päässä olevissa kolmessa eri virittimessä sama ongelma. Yleensä illalla joskus 21-22 aikaan alkanut ja sitten aamuyöstä loppunut. Johtuneeko korkeapaineesta vai mistä, kun lähettimen ja antennin välissä ei esim. ukkosrintamia ole liikkunut, ja muutamaan vuoteen en vastaavaa muista. Sama ongelma on ollut puheiden mukaan myös muilla ko. alueella. Uutisoitujen 4G-muutostöiden ei pitäisi olla täällä päin kuin vasta viikolla 45, jos niillä jotain vastaavaa vaikutusta omakotitalon antennivastaanottoon on.

  Ylen puolella sd-kanavilla on itsellä pistänyt tuo silmään tietyissä ohjelmissa, ei kaikissa. Samoissa ohjelmissa on (en tiedä oikeaa termiä) sellaista, että esim. kasvot tuntuvat liikkuvan lähikuvissa eri tahtiin, eli sellaista aaltoilua tai muljahtelua (varmaan koko kuvassa, mutta kasvoissa erottuu). Samoissa ohjelmissa on sitten liikkeessä häntimistä tai haamukuvaa. Tuo on selvimmin ollut Yle Femman Maan povessa -sarjassa, ja TV 1:n Sillassa. Aikaisemmin vaikkapa Nuoressa Morsessa. Kaikki siis uusia sarjoja, jotka varmaankin HD:sta alasskaalattuna sd-kanavilla. Häiriö on voimakkain kohtauksissa jotka ovat hämärässä tai (jälkikäsittelyssä) lisätyssä savussa/pölyssä/udussa (kuten noissa usein sisäkuvissa on). Samoilta kanavilta tulleissa vanhemmissa filmille kuvatuissa leffoissa tai Ylen omassa uutis- ym. tuotannossa ei tuollaista ilmiötä ole ollut.
   
 6. Kutis

  Kutis Guest Guest

  Liittynyt:
  27.09.2006
  Viestejä:
  376
  Saadut tykkäykset:
  1
  Anvian kaapelissa Viasat Film HD pätkii/repeilee/pikselöityy muutaman minuutin välein tosi pahasti. Anvia ei ole kommentoinut asiakaspalutetta millään lailla. Onko kenelläkään tietoa, mistä voisi johtua? Yle HD tuntuu toimivan samalla 1080i tarkuudella ihan mainiosti, joten laitteessa ei pitäisi olla vikaa.
   
 7. 3JJ

  3JJ Tuttu käyttäjä

  Liittynyt:
  03.03.2006
  Viestejä:
  1 623
  Saadut tykkäykset:
  313
  DNA kaapelissa Oulussa lopetti MTV3 HD ja Nelonen HD näkymästä kesken illan. Ei pääsyä sanoo boksi. Korttilinkitystä vaativista HD-kanavista FOX HD toimii normaalisti, samoin mm. maksullinen MTV3 MAX HD.
   
 8. Jooopa

  Jooopa Käyttäjä

  Liittynyt:
  31.05.2011
  Viestejä:
  30
  Saadut tykkäykset:
  0
  Joo samat kanavat DNA kaapelissa "Ei pääsyä" tilassa myös Kuopiossa ja Helsingissä.
   
 9. 3JJ

  3JJ Tuttu käyttäjä

  Liittynyt:
  03.03.2006
  Viestejä:
  1 623
  Saadut tykkäykset:
  313
  Pääsin viimeinkin läpi vikailmoitusnumeroon niin aktivoivat uudelleen oikeudet noille kanaville. Nyt näkyy taas. Toivottavasti saavat jotenkin palautettua oikeudet kollektiivisesti, ettei jokaisen tarvitse sinne itse henkilökohtaisesti soitella. Mutta siitä plussaa että soitolla sai näkyviin.
   
 10. Digital Man

  Digital Man Käyttäjä

  Liittynyt:
  17.06.2000
  Viestejä:
  665
  Saadut tykkäykset:
  4
  FOXin kuvan vasemmassa yläreunassa on nykyään aika usein selvästi erottuva punertava tahra.
   
 11. Tuike

  Tuike Käyttäjä

  Liittynyt:
  08.05.2004
  Viestejä:
  681
  Saadut tykkäykset:
  9
  Hyvin kuvailtu. Huomasin samaa kun katsoin alkuvuonna Game of Thronesin neloskautta TV2:lta. Tämän hetkisen tiedon mukaan Yle saa esittää Game of Thronesin loppuun vaikka sopimus menikin poikki, mutta jos Hbo muuttaa mielensä että ettepä saakaan esittää Tronessia niin täytyy varmaan hommaa semmoinen boksi missä on kaikki jaksot blu-rayllä niin pääsee hyllyvistä naamoista eroon. Mulla on nuo Yleltä tulleet jaksot tallennettu dvd:lle.
   
 12. ISPF3.4

  ISPF3.4 Tuttu käyttäjä

  Liittynyt:
  01.12.2006
  Viestejä:
  2 928
  Saadut tykkäykset:
  482
  Nuorten jääkiekon MM-kisoissa on kuvanlaatu ollut Yle TV2 HD -kanavalla jotain aivan muuta kuin parasta mahdollista. Terävyys puuttuu; on kuin katsoisi SD-lähetystä.
  Näin on ollut jokaisessa pelissä Soneran kaapelissa, jotka olen katsonut.
   
 13. El Grande

  El Grande Tuttu käyttäjä

  Liittynyt:
  25.07.2007
  Viestejä:
  3 571
  Saadut tykkäykset:
  279
  Maanantaina katsoin antennitaloudessa hetken SD-kanavaa, se se vasta mössöä olikin. Järkyttävää, ettei noista perunalaadun lähetyksistä päästä eroon varmaan vielä vuosiin.
   
 14. DVB-G

  DVB-G Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  05.03.2003
  Viestejä:
  10 281
  Saadut tykkäykset:
  30
  Nuorten MM-lätkän lähetykset (Elisan kaapelissa ainakin) ovat ihan tavallista 1080-materiaalia. Lomiteltua, 50 fieldiä sekunnissa eli 50 erillistä ajallista tapahtumaa sekunnissa. Joka on parempi vaihtoehto (urheiluohjelmissa) kuin progressiivinen 25 täyttä freimiä sekunnissa, jossa on vain 25 eri aikahetken tilannetta tallessa.

  Havaintokuva peedeeäffässä todistaa, ettei 1080-lähetys ole alunperin PAL-tavaraa (720*576, 50 fieldiä sekunnissa). Lähetyksen informaatiosisältö on huomattavasti SD-materiaalia suurempi. En ole analysoinut onko lähde eli kamerakalusto+miksaus ihan oikeasti 720p vaiko 1080p, mutta missään tapauksessa se ei ole PAL/DVD 576-resoa.

  Lähdehän voi olla alunperin ihan mitä hyvänsä, jopa 4K-kameroilla kuvattua, mutta se siis lähetetään 1080i-muodossa.

  Lisäksi lähetys tapahtuu myös 720*576i-muodossa, joka taas voi olla peräisin ihan alkuperäisestä puhtaasta (16K/4K/*K) kuvasta, mutta todennäköisemmin se on reaaliajassa rumalla tavalla alas skaalattu lähetysmultiplekserin sisälle tungetusta 1080i-materiaalista, eli sisältää yhden ylimääräisen skaalauksen verrattuna HD-lähetyksen 1080i-kamaan.


  Havaintokuvani yläosassa on käsittelemätön stillifreimi 1080-tallenteesta, ei lomituspoistoa tai mitään muutakaan manipulointia. Pieni palanen vain, että filekoko pysyisi pienenä pdf-liitteeseen mahtuvaksi.

  Sen alla on "SD-simulaatio" joka on tehty näin: äskenmainittu stillikuva on Mpeg2-editorilla seivattu viralliseksi DVD-laadun materiaaliksi, eli väriresoluutio romahdutetaan ja mustavalkotietokin 720*576 pikseliin sullotaan. Ei mitään lomituspoistoa tehty ennen alas skaalausta, joka on virhe, mutta olen laiska. Oikeassa SD-lähetyksessä 1080i-kama ensin lomituspoistetaan, sitten skaalataan alas ja lopuksi lomitellaan uudelleen, mutta en jaksanut tuota urakkaa nyt simuloida, koska ei ole kyse SD-LÄHETYKSEN vertailusta (se tiedetään paskalaatuiseksi ilman havaintokuviakin), vaan 1080-lähetyksen sisältämästä resoluutiosta. Seivautuneesta Mpeg2-fileestä olen ottanut stillifreimin, jossa on mukana tyypillisen SD-kaman pakkaussäröt. Se hieman sekoittaa kaduntallaajan päätä, koska nyt ei siis ole kyse SD-lähetyksestä pätkän vertaa. Mutta en keksinyt muutakaan metodia generoida 4:2:0-värimuunnos, joka täytyy tehdä, jotta värit "huononisivat enemmän" ja vastaisivat aitoa SD-lähetyksen laatua. Kun kysyjä yllä siis ihmetteli onko HD-lähetys jopa SD-resoluutiota. Ei ole. Koska 720*576-kuvaa on mahdoton silmällä verrata 1920*1080-kuvaan, niin ensin skaalasin sen SD-stillin 1024*576 kokoiseksi laadukkaalla skaalauksella. Sen jälkeen vaaka- ja pystyreso tuplattiin binääriskaalauksella, joka siis muodostaa 2*2 pikselin alueen jokaisesta lähdepikselistä, muuttamatta kuvan laatua. Näin olen kokonaisuutena toiminut, jottei mikään skaalaaminen aiheuttaisi kuvaan parannusta tai heikennystä. Tarkoitus oli saada HD- ja SD-kuvat suunnilleen samaan kokoluokkaan silmällä vertailtavaksi, pilaamatta kumpaakaan kuvaa turhilla skaalauksilla. Ja 1080i-freimi pidettiin puhtaimpana eli jätettiin skaalaamatta, koska sen laadusta nyt oli kyse, sen laadukkuuta ovat muut epäilleet.

  Eniweis, 1080i-lähetys on absoluuttisella varmuudella kuvattu ja lähetetty SD-standardia paremmalla resoluutiolla ja bittivirralla.

  Minusta lätkälähetykset ovat olleet ihan normaalin laatuisia. Parempiakin 1080-urheilulähetyksiä on nähty, mutta myös huonompia. Huonompia ovat kaikki jenkkistandardilla kuvatut eli 30/25 Hz-pakkomuunnetut, sekä 720p-kamat.

  JOS pitäisi selvittää onko 1080i-lähetys alunperin 1280*720-materiaalia, niin silloin havainnekuvassa pitää skaalata kaikki, myös 1080-kuva, jotta verrokit saadaan saman kokoisiksi silmällä vertailtavaksi.

  Oma lukunsa on analysaattorisoftien käyttäminen, niillähän paljastuu vaaka- ja pystyresoluutio kromalle ja lumalle tai peräti jokaiselle komponentille erikseen. Ja säröt sun muut hilavitkutukset, mutta minusta oma silmä on paras instrumentti. Jos jonkun mielestä havaintokuvani kumpikin puolisko näyttää ihan samalta, hän olkoon tyytyväinen, kun ei siis näe eroa SD- ja Full HD -kuvilla.
  .

   

  Liitetyt tiedostot:

  Viimeksi muokattu: 03.01.2016
 15. Kaitzu

  Kaitzu Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  31.07.2001
  Viestejä:
  3 463
  Saadut tykkäykset:
  31
  Tavallaan eihän se itse lähetyksessä se vika ole, mutta huomannut ettei kumpikaan talouden digibokseista (Miraclebox 9 & Topfield TF-500) näytä kaikki ohjelmatietoja varsinkaan Hero-kanavalta. Näinollen ei oikein hakusanatallennukset toimi Topfieldillä.

  EPG-puskuri tyhjätty, mutta ei vaikutusta. Muilla vastaavaa vikaa?
   
 16. Kaitzu

  Kaitzu Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  31.07.2001
  Viestejä:
  3 463
  Saadut tykkäykset:
  31
  Yritin sitten manuaalisesti laittaa molemmilla bokseilla Heron esittämän Damages-sarjan pari jaksoa viime yöltä tallennukseen. Molemmat tallensi parin tunnin edestä mustaa ruutua.

  Eli onko Herolla nyt jotenkin erilaiset ohjelmakartat antennitalouksiin verrattuna muihin, ainakaan omat boksini ei näytä yön ohjelmistoja?
   
 17. vps358

  vps358 Tuttu käyttäjä

  Liittynyt:
  11.02.2005
  Viestejä:
  4 332
  Saadut tykkäykset:
  355
  Tästähän on taiteltu peistä alusta lähtien, että kumpi on urheilussa parempi 720p vai 1080i?
  Kumpikin on kaistanleveydeltään samoissa lukemissa, mutta 720p antaa urheiluun paremman kuvan.
  Eli nopealla liikkeellä (niinkuin urheilussa yleensa) lomittelu on huono asia.

  T: Vesku
   
 18. Antti Peltola

  Antti Peltola Uusi jäsen

  Liittynyt:
  12.10.2006
  Viestejä:
  14
  Saadut tykkäykset:
  2
  Antenniverkossa lähetysaika on 18-01.
   
 19. Kaitzu

  Kaitzu Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  31.07.2001
  Viestejä:
  3 463
  Saadut tykkäykset:
  31
  Kappas vaan, kiitos tiedosta. Outoa ettei Nelosen omilla ohjelmasivuilla ole tuosta mainintaa, saatikka jossain Telkku.com:ssa
   
 20. DVB-G

  DVB-G Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  05.03.2003
  Viestejä:
  10 281
  Saadut tykkäykset:
  30
  "Tästähän on taiteltu peistä alusta lähtien, että kumpi on urheilussa parempi 720p vai 1080i?"

  Ei oikeastaan liity asiaan, koska lähetys on tässä maassa 1080i eikä siis ole 720p. Mutta voinhan silti perustella oman kantani:

  Poikkeuksetta, en ole vuosikymmeniin ainoatakaan poikkeusta sääntöön havainnut, "enemmän on aina parempi" kun puhutaan kuvanpäivitystaajuuksista. Tämä on minun tapani nähdä ja kokea videotallenteet.

  Sinä ehkä kuulut mystiseen antiikkilahkoon ihmisiä, jotka pelaavat 3D-toimintapelitkin 24 Hz kuvanpäivitysvauhdilla "koska se muistuttaa elokuvaa". Ja sitten te paremmasta tietämättömät poloiset ihmettelette, miksi vastustaja 120...240 Hz päivittyvän monitorinsa kanssa tulee ja ampuu kaikki 24 Hz fanit säleiksi samassa pelissä reaaliajassa, vaikka kaikki pelaisivat samalla serverillä ilman maantieteellisiä LAN-viiveitä.

  Enempi on parempi. Siihen ryhmään kuulun minä. Köyhä kun olen, kuvaan fillarikamerallani rumaa (rakeista huonosävyistä 1:1-kennopikselitallenteista) 720p-kuvaa, koska se onnistuu 60 Hz moodilla. Vaikka sama kamera osaisi ottaa myös nätimmän näköistä (kennon isompi pinta-ala alas skaalattu ja kohinavähennetty ja sävyt siistimmät) 1080p-videota, mutta kun se on vain 30 Hz niin se ei minulle kelpaa. Töks-töks-video näyttää epäluonnolliselta. 60 Hz video näyttää realistisemmalta, katsojan aivo uppoutuu toimintaan sisälle, liikkuvan kuvan tapahtuma imee maagisesti mukaansa. Mitä enemmän hertsejä, sitä maagisempi realismin lisäys.

  HUOM: katselujärjestelmän täytyy tukea suuria hertsejä alusta loppuun. 60 Hz videota ei siis voi katsoa ja ymmärtää 50 tai 25 tai 24 Hz laitteistolla katsomalla. Minä käytän 60 Hz järjestelmää eli noudan kiintolevylle ja katson JuuTuupivideotkin 60 Hz versioina.

  Esim. kun vastaantuleva fillaroija osuu kohdalle, 30 Hz moodilla saan videolle talteen freimin, jossa kohde on ensin kaukana ja seuraavassa freimissä 33,33 ms myöhemmin kohde on jo ulkona kuvasta, eli kohdetta ei saatu lainkaan koko kuvan kokoisena talteen. 60 Hz videon tapauksessa mainittujen kahden aikatilanteen VÄLISSÄ 16,66 ms kohdalla on juuri se freimi, jota etsinkin, kohde on maksimikokoisena ruudulla. Tämä 16,66 ms ero hyvän ja huonon ratkaisun välillä tarkoittaa 100 km/h liikkuvan kohteen sijaintipaikan muuttumista 46,29 cm verran. 30 Hz kameralla kohde saadaan talteen 92,59 cm välein. Oli kyse sitten tennispallosta tai lentopallosta tai lätkälimpusta tai ajoneuvosta, "metrin välein" kohteen kuvaan kaappaaminen ei useinkaan riitä.

  Rautalangasta rajoitteisille: 175 km/h lämätty jääkiekko etenee 48,61 m/s ja 50 Hz lomiteltu video pystyy nappaamaan kiekon talteen 97,22 cm välein kun kiekko liitää jäätä tai ilmaa pitkin. Jos YLE:n urheilukuvauksesta vastaava henkilö sairastaisi samaa töks-töks-tautia kuin 24 Hz nylkytystä ihannoivat ääliöt, eli määräisi videoformaatiksi 25 Hz moodin, niin kiekko etenisi freimistä toiseen 194,44 cm välein.

  Jos hyökkääjä laukaisee kiekon 193 cm päässä maalista, kiekkoa ei näy mailasta irtoamisen hetkellä eikä matkalla eikä edes maalissa. Koska 25 Hz videokamera ei kyseisillä hetkillä ota kuvaa talteen. Kiekon olisi pitänyt edetä nimenomaan vähintään se 194,44 cm pitkä matka osuakseen varmuudella kuvaan. Vasta kun kiekko jää verkkoon tai hanskaan eli sen vauhti hidastuu, se tulee ylipäänsä näkyviin 25 Hz kameralla kuvaten.

  Samassa tilanteessa 50 Hz kamera nappaa absoluuttisella varmuudella ainakin yhden kuvan liikkuvasta kiekosta ja todennäköisesti kaksi peräkkäistä kiekon maksiminopeuksista etenemistä saadaan kuvatuksi. Jos kiekko kulkee 194,45 cm matkan, kiekon liikkeestä saadaan maksimissaan jopa kolme havaintoa talteen.

  Se, että kuvattava kohde NÄKYY kuvassa, on aina ja joka tapauksessa parempi vaihtoehto kuin se, että kohdetta EI NÄY kuvassa.  Voit halutessasi demonstroida millaisesta virheestä puhut kun haukut lomiteltua kuvaa. Sen jälkeen minä demoan miten YLE:n 50i-videoissa kyseistä hypoteettista ongelmaa ei ole olemassa. Voin jopa simuloida miltä vastaava 25p-video näyttäisi, kun kuvassa EI NÄY jääkiekkoa, EI NÄY sulkapalloa ja niin edelleen.


  .