Huoneenmittaus tableteilla ja mobiililaitteilla - Tapaus Mic W i436 -mittamikrofoni

Keskustelu osiossa 'Kotiteatterin äänentoisto' , aloittajana Arttu78, 06.01.2013.

  1. Arttu78

    Arttu78 Käyttäjä Tukijoukot

    Liittynyt:
    13.04.2005
    Viestejä:
    2 452
    Saadut tykkäykset:
    85
    [​IMG]


    Perustetaanpa oma ketju kuunteluhuoneiden mittaamiseen tableteilla ja älypuhelimilla
    (nimimerkki Bnde toi tämän mielenkiintoisen mahdollisuuden esiin jo aiemmassa ketjussa).
    DVDPlazan ulkopuolella esim. Samu Saurama toi asiaa esille Mic W i436 -mittamikrofoni testissään 14.6.2012. Myös Hifimaailma lehti on kyseisestä mikrofonista ollut kiinnostunut. Sitä myy satasen hintaluokassa ainakin Marek ja Thomann.


    Itselläni on huoneenmittauksesta ollut laitteistona Radio Shack mittari, ECM8000 mikki, M-Audio Mobile Pre USB, Behringer Xenyx 802 jne. Softasta on kokemusta vain Windows ympäristössä TrueRTA ja Room EQ Wizard -ohjelmilla. Näiden ohjelmien plussana on (erityisesti REW:n) monipuolisuus ja tarkkuus. Toisinaan mittaaminen on onnistunut mutkattomasti, mutta toisinaan mittaamiseen käytettyä aikaa ovat syöneet laitteiston ajureihin liittyvät päivittelyt, eri windowsin ja mittasoftan herkkyyksien säätämiset, kalibroinnit ja häiritsevät user errorit. Osaaville henkilöille edellisistä ei ole harmia, minkä olen saanut todeta Ilkka AKA "Zipman" Rissasta vierestä seurattuani, mutta vaikeudet ovat rassanneet useaa nimimerkkiä vuosien saatossa. Itse en ole kehdannut viedä mittauskalustoani kavereiden kotiin asti mittaamiseen liittyvän ylimääräisen säätämisen vuoksi. Voisiko tabletti- ja mobiilimaailmassa olla helppokäyttöisyyden, varmatoimisuuden, kannettavuuden ja tarkkuuden sisältävä ratkaisu?








    Mic W i436 -mittamikrofoni


    Saurama antaa Mic W i436 -mittamikrofonille hyvän arvion yhdessä android-laitteen kanssa käytettynä. Paremmin kuulemma toimisi vielä i-laitteella. Hankin juuri uuden iPad 4:n ja olisin todella tyytyväinen jos pystyisin sen kanssa suorittamaan riittävän tarkkoja ja alas meneviä mittauksia omassa ja muiden kuunteluhuoneissa. IPadin kanssa kaikkien muiden ohjelmien käyttö tuntuu pirun helpolta ja toimivalta. Ei kai mittasovelluksen tarvitse olla poikkeus. Ipad myös kulkisi yhdessä tuollaisen pikkumikin kanssa helposti mukana minne tahansa. Saisiko tällä laitteistolla tehtyä tarkkoja mittauksia koko äänentoistokaistalta ja millä ohjelmalla tämä tapahtuu edullisimmin ja parhaiten?

    Omasta mielestäni sovelluksen minimivaatimuksina olisi Mic W i436 kalibrointitiedoston käyttäminen, 1/12 oktaavin tarkkuus myös tulosten esittämisessä ja 20-16000 Hz mittausvaste (mieluummin alkaen jo vähän alempaa), mahdollisuus verrata muutamaa käppyrää toisiinsa ja sovelluksen oma signaalin generoiminen esim. sinepyyhkäisyllä ja/tai pink noisella. Sovelluksen pitäisi myös pystyä kompensoimaan se mikrofonin bassoleikkaus, minkä esim ilaitteet tekevät 3,5 mm mikrofoniliittimestään tulevalle signaalille.

    Saurama mainitsi Analyzer by DSP Mobile:n jutussaan. Suurin osa mainitsemistani vaatimuksista tuolla ilmeisesti täyttyy, muuta minulle jäi vielä auki alin mitattava taajuus ja se korjaako tuo iPadin bassoleikkauksen. Onko kellään näihin mitään?
    Kalibrointitiedoston kanssa hinnaksi tulisi n 23€, mikä ei ole toimivasta sovelluksesta liikaa.

    Valmistajan sivulta.
    Mitä tuo IEC 61672 Class 2 tarkoittaa tarkkuuden osalta? Valmistajan esittämä taajuusvaste on riittävän suora, mutta miten tämä noin muuten soveltuu huoneenmittaukseen?


    [​IMG]

    [​IMG]

    [​IMG]

    Edellisestä ketjusta lainattua:
    Kokemuksia odotellessa...
     
  2. Arttu78

    Arttu78 Käyttäjä Tukijoukot

    Liittynyt:
    13.04.2005
    Viestejä:
    2 452
    Saadut tykkäykset:
    85
  3. Arttu78

    Arttu78 Käyttäjä Tukijoukot

    Liittynyt:
    13.04.2005
    Viestejä:
    2 452
    Saadut tykkäykset:
    85
    Audiotoolsin valmistajan sivuilla on seuraava teksti:
    Myös SignalScope:n valmistaja mainitsee:

    Sauramakaan ei saanut bassonleikkaamista korjattua. Minä en näe bassonleikkavilla laitteilla juuri mitään arvoa kotiteatterihuoneen säätämisessä, joten olisi hieno kuulla tähän ongelmaan jonkinlainen ratkaisu.
     
  4. Arttu78

    Arttu78 Käyttäjä Tukijoukot

    Liittynyt:
    13.04.2005
    Viestejä:
    2 452
    Saadut tykkäykset:
    85
    Eikö kenelläkään ole mitään kokemuksia aihepiiristä vai eikö huoneenmittaus mobiililaitteilla vaan yleisesti ottaen kiinnosta? :confused:
     
  5. jjabi

    jjabi Uusi jäsen

    Liittynyt:
    04.01.2011
    Viestejä:
    532
    Saadut tykkäykset:
    2
    Kiinnostaahan tuo, itsellä tosin android. Heitän uunon kysymyksen: toimiiko tuo mikrofoni siis puhelimen kuulokeliitännän kautta? En tiennyt että sen kautta toimii myös mikrofonit... :D

    Tuo voisi olla itselle se tapa millä näitä mittauksia ruveta opettelemaan, kun en mikään järisyttävä hifisti mielestäni ole...
     
  6. Freekster

    Freekster Guest Guest

    Liittynyt:
    03.05.2005
    Viestejä:
    1 345
    Saadut tykkäykset:
    2
    USB mittamikki voisi toimi paremmin.
     
  7. Arttu78

    Arttu78 Käyttäjä Tukijoukot

    Liittynyt:
    13.04.2005
    Viestejä:
    2 452
    Saadut tykkäykset:
    85
    jjabi.

    Mic W i436 toimii juurikin kuulokeliitännän kautta. Se on helppoa. Valitettavasti se on myös kyseisen mikin heikkopuoli, sillä useissa puhelimissa kuulokeliitännästä tulevaa signaalia leikataan matalien taajuuksien osalta, mikä vesittää tarkkojen mittausten mahdollisuuden.


    Kiitos tästä vinkistä! Tuntuu, että asiassa päästään taas vaihteeksi eteenpäin.



    Olisiko esim tämä $199.99 maksava iTestMic sopiva?
    Kuulemma toimisi myös Ipad 4 ja iPad Minin kanssa kunhan väliin liittää Apple Lightning - 30-pin adapterin (jollain foorumilla väittivät kokeilleensa juuri tuon adapterin toimivuutta).

    Tuo sama iTestMic:iä valmistava firma puskee AudioTools By Andrew Smith sovellusta käytettäväksi ko. mikin kanssa. Hintaa sovelluksella on $19.99. Sama valmistaja tosin myy $19.99 hintaan myös FFT By Andrew Smith nimistä sovellusta, jossa on ainakin itselleni riittävä 1/12 oktaavin tarkkuus. Kuvien perusteella kyseessä olevat softat ovat yksinkertaisuudessaan jo heikosti säädettäviäkin, johon nähden hinta on kyllä melko suolainen. Mitä sitä huoneenmittaukseen ja kaiuttimien sinne sovittamiseen nyt sitten varsinaisesti tarvitsee?



    Tuleeko jollekin mieleen iTestMiciä edullisempaa/sopivampaa vaihtoehtoa?
    Entäpä jotain hyvää sovellusta?
     
  8. Arttu78

    Arttu78 Käyttäjä Tukijoukot

    Liittynyt:
    13.04.2005
    Viestejä:
    2 452
    Saadut tykkäykset:
    85
    Toimiiko alle satasen MiniDSP:n UMIK-1 iPadin kanssa?

    Liitännät varmaan hoituisi iPad 4:llä ja Minillä seuraavasti. Ipadistä ensin Apple iPad Lightning - USB kamera adapteri ja sitten adapterin naaras USB liittimeen MiniDSP:n mukana tuleva USB-kaapeli.
    Mutta. Mistä se sovelluksen generaattori sitten ulostaa kotiteatteri vahvistimelle lähtevän signaalin?


    REW ei iPadillä toimi, mutta saisiko tämän mikin toimimaan jollain muulla sovelluksella myös niin, että kalibrointitiedosto tulisi hyödynnettyä? Toisaalta. Tuota kalibrointitiedostoa ei noin pienien muutoksien takia edes tarvitse?

    [​IMG]
     
    Viimeksi muokattu: 09.01.2013
  9. Arttu78

    Arttu78 Käyttäjä Tukijoukot

    Liittynyt:
    13.04.2005
    Viestejä:
    2 452
    Saadut tykkäykset:
    85
    Alkaa tuntua siltä, että iTestMic ja iPad yhdessä Studio Six Digitalin FFT:n kanssa olisi kallis, mutta riittävän tarkka, toimiva ja monipuolinen kokonaisuus huoneen säätämiseen.

    FFT sovelluksella voi (ainakin) katsoa tuloksia jopa 1/24 oktaavin tarkkuudessa, luoda pink noisea ja sine aaltoja, soittaa vain yhtä taajuutta, tarkastella jotain tiettyä taajuusaluetta nipistystoiminnoilla, tallentaa käppyröitä ja verrata käppyröitä toisiinsa. Nämä ovat ainakin meikäläiselle ne keskeiset kotiteatterin säätämisessä käytetyt jutut. Vesiputouskäyrät olisivat sellainen ominaisuus, jota itse vielä kaipailisin. En tosin tiedä vaikka tässäkin sovelluksessa sellainen olisi tai voisiko sellaisen ostaa lisäosana. Kynnyskysymyksenä en vesiputouskäyrää kuitenkaan näe.



    Vielä kiinnostaisi kuulla kommentteja ja/tai muita vaihtoehtoja.
     
  10. Arttu78

    Arttu78 Käyttäjä Tukijoukot

    Liittynyt:
    13.04.2005
    Viestejä:
    2 452
    Saadut tykkäykset:
    85
  11. Bnde

    Bnde Guest Guest

    Liittynyt:
    03.09.2009
    Viestejä:
    133
    Saadut tykkäykset:
    0
    Itse tuli tosiaan ostettua juuri tuo Mic W i436. Ohjelmistona on tämän lafkan tuotos, http://dspmobile.de/ Analyzer/2.0

    Itse olin kyllä siinä uskossa, että juuri tuo ostettava kalibrointitiedosto korjaa bassojen leikkauksen, tai kompensoi niitä. Lainaus sivuilta: "compensation for the high-pass filter of the built-in microphone and selected external mics utilising the iDevice input jack"

    Itse mittaukset ovat jääneet tasan yhteen kertaan. Ja silloinkin suurin osa ajasta meni ihmettelyyn. Tietotaito myös tälläiseen hommaan on vähäinen. REW on tuttu pc:n kaverina, mutta valitettavasti juuri tuo kaikennäköinen säätäminen vei ilon siitä. Tuohon Analyzerin helppouteen olen varsin tyytyväinen, mittaamaan pääsee miltein heti kunhan johdot on viritelty. Ja myös kaikki ominaisuudet mitä Arttu78 kaipaili taitaa löytyä. Mittausten vertailu samalla ruudulla jäi kyllä tekemättä, ohjelma kun mittaa reaaliajassa jatkuvasti. Todennäköisesti tuon saa kuitenkin onnistumaan, toivon ainakin näin. Tuloksia ainakin saa tallennettua.
     
  12. marre

    marre Guest Guest

    Liittynyt:
    26.10.2009
    Viestejä:
    52
    Saadut tykkäykset:
    0
    Korjaus/kompensaatio taitaa koskea iOS 5 -laitteilla, ja olikohan nin että IOS 6 -laitteiden leikkaus on kokonaan ohitettu: "since iOS 6 Apple allows us to use the the built-in mic input without the heavy lowcut!"
     
  13. Arttu78

    Arttu78 Käyttäjä Tukijoukot

    Liittynyt:
    13.04.2005
    Viestejä:
    2 452
    Saadut tykkäykset:
    85
    Ok.

    dspmobile.de All iDevices running iOS 5 or lower have a built-in (software) high-pass filter for the built-in microphones and the headphone jack input.
    Ongelma kuulokeliitännässä, joka siis koskee kaikkia iOS5:ttä käyttäviä ja vanhempia käyttöjärjestelmiä, on tämä:
    [​IMG]



    DSPMobile väittää, että mittauksia voi kyseistä liitäntää käyttämällä kuitenkin (puhuvat tässä käsittääkseni edelleen iOS5:stä) tehdä. He nimittäin kehittivät omaan Analyzer nimisen sovelluksensa kuvaajaan laitekohtaiset kompensoinnit. Valmistaja mainitsee myös sen, että he ovat tietoisia siitä, että kompensointi korottaa melun (mikähän on oikea termi?) määrää matalilla taajuuksilla. Kokeneiden ääniinsinöörien kattavien mittausten jälkeen he ovat kuitenkin hyvin tyytyväisiä tuloksiin. Kompensointikäyrät saa kuulemma ostettua Analyzer-softan lisäosina ja niihin pääsee käsiksi sovelluksen asetuksissa.
    Kuinkahan luotettavia mittauksia tällä virityksellä oikeasti tulee?

    i436 mikin herkkyys on softassa asetus, jota voi säätää i436:den infosivulla.


    Standardeja i436, Analyzer-sovellus ja ilaite yhdistelmä ei täytä, mutta hyviä mittauksia näillä voi kuitenkin tehdä. Sertifikoituihin mittauksiin tarvitset ammattilaisäänenpainemittareita.
     
    Viimeksi muokattu: 10.01.2013
  14. Arttu78

    Arttu78 Käyttäjä Tukijoukot

    Liittynyt:
    13.04.2005
    Viestejä:
    2 452
    Saadut tykkäykset:
    85
    Minäkin kiinnitin huomiota tuohon marren nappaamaan kohtaan iOS6:sta. Jos se pitää paikkansa ilman tuollaista iOS5:n kohdalla käytettyä valtavaa kompensointiviritelmää, niin mittauksiin voisi olla jo luottaminen?

    Teimme Analyzer 2:den betaversiolla mittauksia. Kun Apple poisti iOS6:ssa käytöstä (ohjelmistoperustaisen) sisäänrakennetun matalien taajuuksien leikkurin, me saamme (kuulokesisääntuloa käyttämällä) nyt ilaitteista vasteen suoraan. Tulokset ovat loistavia. iPad 2:lla, 3:lla ja iPhone 5:llä vaste on käytännöllisesti katsoen suora 20Hz-20kHz alueella! Analyzer 2 sovellus kompensoi iPhone3GS:n 4:n ja 4S:n matalia taajuuksia koskevan vaimentuman.

    Käppyrät ovat tässä:
    [​IMG]
    Yllä olevassa tekstissä mainitaan kuulokesisääntulo. Koskeekohan nuo suorat käppyrät myös ulostuloa?
     
  15. Arttu78

    Arttu78 Käyttäjä Tukijoukot

    Liittynyt:
    13.04.2005
    Viestejä:
    2 452
    Saadut tykkäykset:
    85
    Audiotoolsin valmistajan sivuilla on seuraava teksti:


    Olisipa kiva kun jostain löytyisi asiaan puolueetonta tietoa. Nyt tässä joutuu arvuuttelemaan dspmobilen ja Audiotoolsin puolueellisten väitteiden välillä.
     
  16. Arttu78

    Arttu78 Käyttäjä Tukijoukot

    Liittynyt:
    13.04.2005
    Viestejä:
    2 452
    Saadut tykkäykset:
    85
    Sauraman mainitsema tarvikepaketti vaikuttaa muuten melko hyvältä setiltä kun huomioi sen, että siitä löytyy myös tuo kaksipäinen jakopala.
     
  17. Arttu78

    Arttu78 Käyttäjä Tukijoukot

    Liittynyt:
    13.04.2005
    Viestejä:
    2 452
    Saadut tykkäykset:
    85
    Saisitko sinä Bnde laitettua esille jotain käppyrää?

    Onko sinulla jossain vaiheessa käyntiä Tampereella päin. Jos haluaisit käydä kylässä, niin voitaisiin mitata teatterihuoneeni ja verrata tuloksia Zipmanin tekemiin...
     
  18. Arttu78

    Arttu78 Käyttäjä Tukijoukot

    Liittynyt:
    13.04.2005
    Viestejä:
    2 452
    Saadut tykkäykset:
    85
  19. Bnde

    Bnde Guest Guest

    Liittynyt:
    03.09.2009
    Viestejä:
    133
    Saadut tykkäykset:
    0
    Kiitos kutsusta. Olisihan tuota mielenkiintoista päästä vertailemaan. Muutaman kerran vuoteen tulee Tampereen suunnalla pyörähdettyä, mutta tähän hätään se ei täältä rajalta kyllä onnistu.

    Käppyröitä ei ole tullut tallennettua, joten juuri nyt niitäkään ei ole. Katsotaan saanko vklna nyt mitään aikaiseksi töissä kun olen. Eikö esimerkiksi hifiharrastajat.org puoleltakaan löydy käyttökokemuksia? Olin siinä luulossa, että mikki olisi myynyt hyvin.

    Itse ohjelmasta vielä. Tuo käyrien vertailu onnistuu hyvin. Niiden kopiointi ja tallennus on yksinkertaista. Mitattavan taajuuden alaraja on juuri tuo 20Hz, mutta en koe sitä suurena puutteena. Mikillä ei tainnut olla mahdollista mitata suurempia äänenpaineita (120dB?) ilman lisävarusteita.. Taajuuspyyhkäisyä en saanut aikaan ohjelmalla itsellään, mutta aikaisemmin tuli usb-tikun kautta sitäkin kokeiltua. Vielä jos joku osaisi kädestä pitäen neuvoa idioottivarman tavan mitata. Leq ja hold ominaisuuksien käyttö jne. Nämä taisivat olla keskiarvo ja maksimin mittauksiin.
     
  20. Arttu78

    Arttu78 Käyttäjä Tukijoukot

    Liittynyt:
    13.04.2005
    Viestejä:
    2 452
    Saadut tykkäykset:
    85
    Kattavan surffailun jälkeen tilasin MicW i436 Kitin Mareksoundista.

    Suunnitelmissa on ostaa iPadiin tuo samainen DSPMobilen Analyzer softa ja kalibrointitiedosto. Laitan tänne käppyrää esille kunhan kerkeän (menee varmaan pari viikkoa).