HTPC vs. Bluray-soitin

Keskustelu osiossa 'HTPC eli Home Theater PC' , aloittajana Jozer, 30.08.2010.

 1. Jozer

  Jozer New Member

  Liittynyt:
  27.07.2010
  Viestejä:
  10
  Saadut tykkäykset:
  0
  Olen nyt hieman kahden vaiheilla, et mikä olisi se järkevin ratkaisu. Omistan htpc:n johon en ole vielä investoinut bluray-asemaa (lukevaa). Nyt olis tarkoitus ratkaista asia ja hommata joko erillinen soitin tai sitten lukeva asema.

  Televisiona toimii panasonic:n telkku, joten erillinen soitin tulisi olemaan 99% varmuudella saman merkkinen, jottei tarvitse alkaa häsäämään eri kaukosäätimillä. Ja tulee siinä muitakin etuja sit samalla.

  Nyt kuitenkin haluaisin kommentteja, että mikä on se järkevä ratkaisu jotta päästään "hyvään" kuvanlaatuun, toimivaan pakettiin ja edulliseen ratkaisuun. Pelkän aseman ostossa mietityttää softat ja toimivuus, ja mikä on ero kuvanlaatuun vs. erillinen soitin. Ja sit taas toisaalta, että kuinka suuri kuvanlaadullinen ero saavutetaan investoimalla tuplasti tai triplasti kalliimpaan laitteeseen?

  1. Osta lukeva bluray-asema (alle 100€)

  2. Osta edullinen panasonic:n perus bluray-soitin DMP-BD45 (n. 150€)

  3. Osta laadukas panasonic:n bluray-soitin DMP-BD65/85 (n. 200€ tai 350€)

  Huom! Ei - en omista ps3:sta, enkä ainakaan ole ostamassa lähiaikoina.
   
 2. hkj

  hkj Avatar Tukijoukot

  Liittynyt:
  10.09.2003
  Viestejä:
  4 127
  Saadut tykkäykset:
  0
  Kuvanlaadussa ei ole käytännössä eroja Blu-ray elokuvia katsellessa.

  noeikujoo:
  Välillä ihan "normaalitkin" soittimetkin haluavat ladata päivityksiä ennen kuin BD-elokuvan katselun voi aloittaa (myös PS3)...
   
  Viimeksi muokattu: 30.08.2010
 3. noeikujoo

  noeikujoo Well-Known Member

  Liittynyt:
  27.09.2002
  Viestejä:
  3 400
  Saadut tykkäykset:
  28
  Blu-ray käytössä erillissoittimien ja HTPC:n välillä ei ole merkittäviä eroja kuvanlaadussa. Eli käytännössä kaikilla saadaan yhtä laadukasta teräväpiirtokuvaa. DVD-käytössä sen sijaan paremmilla erillissoittimilla päästään parempaan kuvanlaatuun kuin edullisimmilla malleilla. HTPC:llä taas DVD:n kuvanlaatu riippuu käytettävissä olevista ohjelmista, asetuksista, näytönohjaimesta yms.

  Itse käytän mielummin Blu-ray elokuvien katseluun PS3:sta, vaikka lukevan Blu-ray aseman omistankin. HTPC:llä Blu-ray elokuvien katselu ei aina ihan joka kerta onnistu, kun katseluohjelma haluaa ensin ladata päivityksiä netistä, että elokuvan katselun voi aloittaa.
   
 4. Jozer

  Jozer New Member

  Liittynyt:
  27.07.2010
  Viestejä:
  10
  Saadut tykkäykset:
  0
  Hmm...

  No aseman tai soittimen käyttö tulisi dvd- sekä bluray-levyjen toistoon. Tosin nykyinen dvd-asema hoitaa cd-levyjen toiston musiikki käytössä jokatapauksessa tällähetkellä.

  HTPC on rakennettu i3 prossun ympärille, joten se hoitaa tehon osuutta ja myös samalla kuvaominaisuuksia. Hyvin jaksaa käsitellä 1080p materiaalia.

  Halvallahan sen bluray-aseman sais, mut mietityttää vain niitten ohjelmistojen toimivuus yms. Onko niitä helppo käyttää ja kuinka toimivia ne loppupeleis on? Eli onko kannattavempaa investoida hieman enemmän esim. edulliseen soittimeen DMP-BD45, kuin alle satkun asemaan. Kuvanlaadun haluan kuitenkin pitää hyvänä, koska telkussa löytyy kuitenkin resursseja hyödyntämään paremmankin soittimen. :)

  Käytännön kokemusta ei ole siitä miten paljon on eroa perusmallin ja kalliimman mallin bluray-soittimen välillä... ja mihin väliin sit se bluray-asema sitten sijoittuu.

  Mitkä on ne parhaimmat ohjelmistot jotka oikeasti toimii sen aseman kans jos siihen päätyy??
   
 5. Jozer

  Jozer New Member

  Liittynyt:
  27.07.2010
  Viestejä:
  10
  Saadut tykkäykset:
  0
  Kannattaako DMP-BD45:sta edes harkita, koska siitä ei löydy BD-Live:ä?
   
 6. noeikujoo

  noeikujoo Well-Known Member

  Liittynyt:
  27.09.2002
  Viestejä:
  3 400
  Saadut tykkäykset:
  28
  Tunnetuimmat toisto-ohjelmat ovat Cyberlink PowerDVD ja AcrSoft TotalMedia Theater. Omakohtaisia kokemuksia on lähinnä PowerDVD:n 7.3 Ultrasta parin vuoden takaa. Käytettävyys ei ole yhtä hyvä kuin erillissoittimissa, johtuen hiiren ja näppäimistön käytöstä kaukosäätimen sijaan. Lisäksi itseä alkoi tympimään se, että näytönohjaimen ajurien päivitys tai jonkun muun ohjelman asennus saattoi rikkoa Blu-ray toiston ja PowerDVD piti poistaa ja asentaa uusiksi. Itselle sattui kerran sellainen tapaus, että Powerstrip ohjelma esti yhden BD-elokuvan katselun kokonaan ja vikaa piti etsiä aika pitkään. Muut elokuvat toimivat normaalisti, mutta yksi BD-levy aiheutti BSOD:n heti elokuvan alussa. Jokainen joka on joskus käyttänyt Windowsia tietää, että kaikki jutut ei vaan aina toimi niinkuin pitäisi. ;)

  hkj: Onhan se tietysti niinkin, mutta itselle ei ole vielä tullut eteen tilannetta, että PS3:lla olisi leffan katselu ollut siitä kiinni, että olisi pitänyt hakea päivitys netistä. Olen päivitellyt PS3:n softaa muutamia kertoja. Ostettaessa taisi olla v2.50. Tällä hetkellä taitaa olla v3.02 asennettuna. PowerDVD ainaki tuntui aikaisemmin haluavan päivittää itsensä melkein joka kerta, kun yritti katsoa jotain BD-leffaa. Ja kun päivitystä lähti lataamaan, niin sieltä tuli joku sadan Megan paketti, joka valui alas erittäin hitaasti. Arvioitu latausaika yleensä oli 40-50min luokkaa vaikka käytössä oli 30 Mbps kaapelimodeemiyhteys. PS3:n päivitys tulee sentään ihan eri vauhdilla (alle 5min) vaikka sillä on kokoa moninkertaisesti.
   
 7. x_jmt_x

  x_jmt_x Well-Known Member

  Liittynyt:
  18.08.2006
  Viestejä:
  6 778
  Saadut tykkäykset:
  208
  Ei pidä aivan paikkaansa. Joissain soittimissa on väen väkisin raportoidusti päällä joku kuvan"parannus"-moodi ja 'source direct' tiloja saa naksia erikseen päälle.

  Lisäksi pari Hifin numeroa sitten joku testatuista soittimista ei toistanut mustan sävyjä oikein, vaan antoi tietyissä tumma harmaa - musta -liu'uissa tasamustaa, vaikka ei pitäisi.

  Erot ovat kuitenkin minimaalisia ja lähes merkityksettömiä.
   
 8. noeikujoo

  noeikujoo Well-Known Member

  Liittynyt:
  27.09.2002
  Viestejä:
  3 400
  Saadut tykkäykset:
  28
  HTPC:ssä on lisäksi erillissisoittimeen verrattuna huonompaa se, että näytön virkistystaajuutta (24/50/60Hz) joutuu vaihtamaan manuaalisesti toistettavan levyn kuvanopeuden (23,976/25/29,97fps) mukaan, jos ei sitten halua katsoa leffoja aina 60Hz:llä ja tyydy siihen, että kuva nykii tasaisesti hitaissa kamera-ajoissa ja panoroinnessa.
   
 9. Slarti

  Slarti Member

  Liittynyt:
  18.03.2005
  Viestejä:
  508
  Saadut tykkäykset:
  0
  ...paitsi jos käyttää softaa joka vaihtaa virkistystaajuutta automaattisesti.

  MediaPortal windows seiskan kanssa tekee tämän esimerkillisesti käyttämällä Mediainfoa lukemaan bluray-levyltä löytyvän featuren (tai minkä tahansa videofilun) fps:n ja vaihtaa automaattisesti oikean virkistytaajuuden. Tämä tosin vaatii levyn salauksen purkamisen esim. AnyDVD HD:lla. En ole aikoihin koskenutkaan PS3:seen tai LG:n bluray-soittimeen. Rippaan joko levyn omalle serverilleni tai mounttaan sen Daemon Toolsilla toisen koneen bluray-asemasta toistettavaksi olohuoneessa sijaitsevalle HTPC:lle.

  Intelin i3:sen ympärille rakennettu HTPC osaa vieläpä lähettää HD-äänet bitstreamina vahvarille ja MediaPortalin MPC-HC subtitle engine osaa näyttää PGS subit oikein. Bluray handler-pluginilla voi jopa valita featurenkin levyltä (valikot siis eivät toimi). Ääniraitaa ja tekstityksiä voi vaihtaa lennosta MP:n omista valikoista.

  Käytin pitkän aikaa arcsoftin toistosoftaa ulkoisena playerina mutta sitäkään ei enää tule käytettyä kun MP:n sisäinen soitin toimii niin hyvin.

  Säätöähän tämä kaikki on vaatinut, mutta lopputulos päihittää pöytäsoittimet mennen tullen.
   
 10. noeikujoo

  noeikujoo Well-Known Member

  Liittynyt:
  27.09.2002
  Viestejä:
  3 400
  Saadut tykkäykset:
  28
  Missä lopputulos päihittää erillissoittimet? Kuvanlaadussa?

  Tarvitseeko Media Portal jonkin erillisen katseluohjelman (tai sen koodekit), että blurayn toisto onnistuu ja HD-äänet saa bitstriiminä vahvistimelle? Ja suoraan levyltäkin katselu ilmeisesti onnistuu, jos koneessa on Blu-Ray asema ja AnyDVD HD?
   
 11. Slarti

  Slarti Member

  Liittynyt:
  18.03.2005
  Viestejä:
  508
  Saadut tykkäykset:
  0
  Kuvanlaatu on sama. Vain käytettävyys on parempi: samalla laitteella ja kaukosäätimellä käytetävällä käyttöliittymällä TV:n katselu/tallennus, musiikit, youtube, kaikki mahdolliset videotiedostot, säätiedot, TV-sarjojen ja leffojen arkistointi, tietojen haku IMdB:stä tai TVDB:stä ja tekstityksien lataus ulkomailta hankittuihin leffoihin ja paljon muuta. Tätäkin kirjoittelen sohvalta...

  StreamedMP
  plugineineen parantaa peruskäyttöliittymää huimasti.

  Ei tarvitse. Ffdshow ja MPC-HC hoitavat koodekkipuolen. Windowsin rekisterin kanssa joutuu kikkailemaan ellei asenna nimenomaan MediaPortalille tarkoitettua SAF:ia joka asentaa tarvittavat koodekit, rekisteröi ne sekä mediatyypit ja hoitaa asetukset suunnilleen kohdalleen automaattisesti.

  Onnistuu. Katselen osan leffoista suoraan levyltä. En vain ole viitsinyt hankkia olohuoneen koneeseen bluray-asemaa koska sen pitäisi olla mallia slim slot-in. Työkoneessa on asema jota käytän virtuaalilaitteena HTPC:ssä.
   
 12. noeikujoo

  noeikujoo Well-Known Member

  Liittynyt:
  27.09.2002
  Viestejä:
  3 400
  Saadut tykkäykset:
  28
  Kaikki eivät vaan viitsi tai osaa säätää HTPC:tä niin paljoa, että kaikki toimisi yhdellä käyttöliittymällä. Tarvittaisiin sellainen paketti, joka on asennuksen jälkeen heti käyttövalmis. Sellaista vaan ei taida olla vielä saatavilla?

  Toimiiko muuten automaattinen virkistystaajuuden vaihto jo Media Portalissa suoraan asennuksen jälkeen vai pitääkö asennella plugineja tai muita ohjelmia. Pari vuotta sitten taistelin itse sen kanssa aika paljon, enkä saanut sitä toimimaan kunnolla.

  Sehän tuossa toki olisi etuna, että jos vuokraa jonkun Blu-ray leffan, niin silloin sen voisi ripata kovalevylle ja katsoa tarvittaessa myöhemmin. Monesti Makuunissa on silloin parhaimmat tarjoukset, kun ei ole aikaa katsella leffoja.

  Hintaahan tuollekin "soittimelle" tulee melkein halvan erillissoittimen verran, kun Blu-ray aseman ja AnyDVD HD:n hinnan laskee mukaan.
   
 13. Slarti

  Slarti Member

  Liittynyt:
  18.03.2005
  Viestejä:
  508
  Saadut tykkäykset:
  0
  Totta. Pääsi topicin alkuperäinen kysymys unohtumaan. Jos haluaa oikeasti päästä helpolla ja halvalla niin kannattaa ostaa halpa (<100&#8364;) soitin jossa ei ole mitään turhia kilkkeitä (BD-livellä ei tee kukaan mitään) ja joka toimii nopeasti. Toimii ja kuvanlaatu on hyvä.

  HTPC:n kanssa säätämiseen on mennyt lukemattomia tunteja ja roppakaupalla rahaa. Valmista pakettia ei tosiaan ole olemassa.

  Tämä on sisäänrakennettu ominaisuus joka pitää vain asetuksista laittaa päälle. Oletustaajuuksina tosin vain 24,30,50 ja 60Hz, mutta muiden taajuuksien lisääminen todella helppoa.

  Oman vahvarini kanssa oli EDID ongelmia jotka korjaantuivat gefenin HDMI-detectivellä (kallis palikka, mutta halvempi kuin uusi vahvari). Tähän olisi vissiin ollut softaratkaisukin olemassa mutta se ei vaikuttanut kovin lupaavalta.

  Eihän noin saisi tehdä...:rolleyes:

  Ja vähän enemmänkin... HTPC:n omistaminen on yksi hulluuden muoto:D
   
 14. noeikujoo

  noeikujoo Well-Known Member

  Liittynyt:
  27.09.2002
  Viestejä:
  3 400
  Saadut tykkäykset:
  28
  Eikös tuo kopiosuojauksen purkaminen AnyDVD HD:lla ole jo yksistään nykyisen tekijänoikeuslain mukaan kiellettyä? Ihan sama tilannehan se on lain kannalta rippaako oman levyn vai vuokralevyn kovalevylle. Vuokralevyn kohdalla siinä vaan lisäksi tekijä rikkoo Makuunin vuokrausehtoja, jotka kieltävät elokuvan kopioinnin.

  Eli jos lakia pitää noudattaa, täytyy katseluun käyttää kaupallisia BD-katseluohjelmia, joilla ei saavuteta kaikkia noita etuja, mitä Media Portalilla ja AnyDVD HD:lla saavutettaisiin, kuten esim. automaattinen virkistystaajuuden vaihto.
   
 15. Slarti

  Slarti Member

  Liittynyt:
  18.03.2005
  Viestejä:
  508
  Saadut tykkäykset:
  0
  Tämän takia "saisi" sana kirjoitettu kursiivilla. Enhän minä mutta pojat...;)

  EDIT: En koe rikkovani tekijänoikeuksia rippaamalla ostamani leffan kovalevylle josta en sitä muille jaa. En myöskään myy fyysistä leffaa eteenpäin. Vuokraamon "palautuspäivän siirtoa" olen joskus harrastanut, mutta ei sitä 40-50 gigan imagea viitsi huvikseenkaan serverillä pitää.
   
  Viimeksi muokattu: 31.08.2010
 16. Jozer

  Jozer New Member

  Liittynyt:
  27.07.2010
  Viestejä:
  10
  Saadut tykkäykset:
  0
  Kiitos Slarti kommenteista ja vastauksista. Itsekin allekirjoitan osittain tuon, että htpc:n omistaminen on hieman "hullua". :thumbsup:

  Mut siis joo... nyt viel tarkentaisin. Eli jos jo ennenstään siis omistaa htpc:n, niin silti osittain suosittelet että harkitsen sen panasonic:n edullisimman mallin ostamista? Mites firmware päivitykset yms, kun rj45:sta ei saa siihen kiinni. USB? :hitme:

  Kyllä tuommoisen 85€:n bulkki sampan asema kuitenkin houkuttelee. Vai kuinka pahasti mahdan pettyä? :rolleyes: Olen aina käyttänyt MPC+ffdshow jne. Tuossa otin powerdvd 10 3D Mark II:sen trialin kokeeks. Ei nyt mitenkään ihmeemmin säväyttänyt... nykiminen hieman vitutti ja mkv:n kanssa en saanut *.sub/*.srt toimimaan kuin yhden leffan kanssa. Sisään dubatut tekstitykset kyl pelas, mut mitä mä niillä teen? :D Mut joo... muuten vaikutti ihan toimivalta muutaman minuutin testauksen jälkeen.

  Ratkaisuja, ideoita, mielipiteitä... :naminami:
   
 17. Slarti

  Slarti Member

  Liittynyt:
  18.03.2005
  Viestejä:
  508
  Saadut tykkäykset:
  0
  Sehän riippuu ihan siitä kuinka paljon olet valmis säätämään. Itse halusin helppokäyttöisen käyttöliittymän HTPC:seen (lue: vaimokin osaa käyttää) joten käytän mediaportalia. Ihan pelkkä "oikein" konffattu MPC-HC osaa vaihtaa virkistystaajuutta ja toistaa salaamattoman blurayn. Myös muut tiedostot toistuvat. Siitä ei löydy yhtään silmäkarkkia ja kaukosäätimen toimintaansaattaminen vaatii myös säätöä. Arcsoft tai PDVD toimivat myös levyntoistajina, mutta vaativat myös esim. juuri tuon virkistystaajuuden manuaalisen vaihdon. HTPC siis vaatii enempi säätöä ja softat maksavat kuitenkin (AnyDVD HD, arcsoft tai PDVD).

  Panan soitin toimii ja jos ei toimi niin ainakin siitä voi jonnekin valittaa.

  Ihan omasta mausta ja käyttäjästä/käyttäjistä kiinni.

  (MKVMergellä saa muuten .srt tekstit ympättyä kääreeseen)

  Joku vanha Panasonicin soitin päivittyi poltetulla cd-levyllä. Nykyisistä en tiedä. Google auttaa.
   
 18. noeikujoo

  noeikujoo Well-Known Member

  Liittynyt:
  27.09.2002
  Viestejä:
  3 400
  Saadut tykkäykset:
  28
  Tämä on kyllä yksi erillissoittimen parhaimista puolista, että johonkin voi valittaa, jos elokuvan katselu ei onnistu. Jos esim. PowerDVD ei jostain syystä toista elokuvaa tai äänet pätkii tai kuva nykii, niin silloin ongelmaa voi joutua selvittämään suoraan Cyberlinkille sähköpostien välityksellä ja etsimään ratkaisua internetistä. Windowsin kanssa ei ole mitenkään epätavallista, että esim. virusohjelman, käyttöjärjestelmän, ajurin tms. päivitys rikkoo jokun toisen tekemän ohjelman.