house that jack built (2018 Lars von Trier)

Keskustelu osiossa 'Elokuvat' , aloittajana jodorowsky, 17.05.2018.

 1. jodorowsky

  jodorowsky Well-Known Member

  Liittynyt:
  18.09.2011
  Viestejä:
  1 212
  Saadut tykkäykset:
  79


  Larssilta olis tulossa uutta leffaa. Mielenkiintoiselta näyttää.
   
 2. Plisukainen

  Plisukainen Well-Known Member Tukijoukot

  Liittynyt:
  26.01.2005
  Viestejä:
  1 910
  Saadut tykkäykset:
  153
 3. Pazze

  Pazze Well-Known Member

  Liittynyt:
  16.09.2003
  Viestejä:
  5 015
  Saadut tykkäykset:
  107
  Muistan hyvin kuinka silloin kauan aikaa sitten nuorena poikana ihailin Tanskanmaalla kahden lahjakkaan ohjaajan kirjoittamia Dogma 95 sääntöjä ja sitä, miten tinkimättömästi Lars von Trierin ja Thomas Vinterbergin johdolla lähdettiin etsimään elokuvan perusolemusta. No, se oli nuorten ohjaajien egotrippailua ja pienen Pazzen ymmärtämättömyyttä. Silti tuo aika vaikuttaa kaikkeen, mitä nämä mainitut ohjaajat nykyään tekevät. Siis mun mielessä. Vinterberg on luisunut mainstreamohjaajaksi, joka toki tekee ihan kelvollisia leffoja ja valitsee aiheensa aika hyvin. Katson aina herran leffan kun kohdalle osuu ja tasaista 3-4 tähden kamaa pukkaa, vaikka kaukana ollaan Juhlista.

  Von Trier sen sijaan oli yksi lempiohjaajistani ja pidin herran töistä todella paljon. Breaking The Waves on yhä edelleen yksi isoista leffoista meikäläiselle ja Dogvillen nerokkuutta ei voi kuin ihailla. Koko homman pomoon saakka herralla pysyi homma hanskassa, mutta sen jälkeen on ollut joku ihme vaihe päällä. Lars von Trier on ollut puhdas huomiohuora viimeisen 10 vuotta, enkä mä vaan ole oikein päässyt sisään hänen elokuviinsa. Ja on niitä monta katsomattakin.

  En siis odota tältä mitään. Katson kun se napsahtaa CMoren tarjontaan ja jos sillä hetkellä mulla on joku ilmaisjakso käytössä. :D
   
 4. Mookid

  Mookid Well-Known Member

  Liittynyt:
  16.07.2006
  Viestejä:
  2 432
  Saadut tykkäykset:
  182
  Vuoden paras elokuva, annan jo 5/5. Arvion kirjoitan myöhemmin sitten.
   
 5. latexii

  latexii Well-Known Member

  Liittynyt:
  14.03.2004
  Viestejä:
  2 931
  Saadut tykkäykset:
  290
  Vaikuttaa hyvältä (ihmiset jotka eivät kestä katsoa niin ei tarvise katsoa, kaikki ei ole kaikille...)
   
 6. Mastema

  Mastema Active Member

  Liittynyt:
  09.11.2006
  Viestejä:
  1 234
  Saadut tykkäykset:
  21
  Se, että Cannesissa on taas loukkaanuttu, ei ole enää hetkeen tarkoittanut käytännössä yhtään mitään. Vähän samoin kun minuutteja kestävät taputukset/buuaukset elokuvan lopuksi.

  Von Trierin elokuvista olen suurimmalta osin pitänyt, joten kyllähän tämäkin katsottua tulee, jahka joskus tännepäin rantautuu. Dillon näyttää trailerin perusteella sopivan rooliin aika hyvin.
   
 7. ElvisThePelvis

  ElvisThePelvis Well-Known Member

  Liittynyt:
  05.05.2004
  Viestejä:
  11 435
  Saadut tykkäykset:
  137
  Kyllähän tämän ehdottomasti katsoo trailerin perusteella. Tänä vuonna on tullut katsottua American Horror Storya alusta saakka ja samaa kastiahan tämä tuntuu olevan, jos ajattelee vaikka toista tuotantokautta.
   
 8. Mastema

  Mastema Active Member

  Liittynyt:
  09.11.2006
  Viestejä:
  1 234
  Saadut tykkäykset:
  21
  Tuo on kyllä kaikessa älyttömyydessään äärimmäisen viihdyttävä sarja, saisi jo tulla seiskakausi Netflixiin vaikka tuleehan siinä vielä kestämään. Avaatko vähän miten nimenomaan kakkoskausi mielestäsi vertautuu tähän elokuvaan?
   
 9. ElvisThePelvis

  ElvisThePelvis Well-Known Member

  Liittynyt:
  05.05.2004
  Viestejä:
  11 435
  Saadut tykkäykset:
  137
  Quintohan näytteli kyseisellä kaudella vankilapsykiatrin fasaadissa toimivaa sarjamurhaajaa, Bloody Facea. Jotenkin tuli hieman samoja fiiliksiä Dillonin hahmosta, ei vähiten siitä, että molemmat ovat bruneja, salskeita kavereita.
   
 10. Mastema

  Mastema Active Member

  Liittynyt:
  09.11.2006
  Viestejä:
  1 234
  Saadut tykkäykset:
  21
  Ach so! Näinhän se tosiaan teki, jäi tuo johtopäätös itselläni tekemättä, kausi kun muuten ei omassa mielessäni tähän elokuvaan assosioidu juuri millään muotoa. Mutta tuo tietty yhdennäköisyys hahmojen välillä toki on, oikeassa olet.
   
 11. Super-J

  Super-J Well-Known Member

  Liittynyt:
  17.08.2007
  Viestejä:
  3 257
  Saadut tykkäykset:
  175
  Tämä. Talo jonka Jack rakensi... on ehkäpä normaalein elokuva jonka Von Trier on tehnyt. Samalla se on varsin raaka, ja lopulta jopa groteski kuvaus erään sarjamurhaajan tekosista. Ja selvästi tarkkaan suunniteltu syöksypommittamaan korkealta ja kovaa helposti ärsytettäviä kukkahattu-kriitikoita. Eihän tällaista voi valkokankaalla esittää, eihän? Kaboom, osui ja upposi. Kyse on tosiaan sarjamurhaajasta joka puuhastelee raakoja tekojaan kuvitellen että niillä on jonkinlainen yläkerran siunaus. Ja taloakin Jack tosiaan rakentaa, se projekti vaan ei tahdo kaiken murhaamisen ohessa edistyä. Mutta kyllä hän jonkinlaisen talonkin saa lopulta kyhättyä, nou hätä.

  Leffa alkaa tavallaan lopusta, minispoiler alert, kun Jack on jo matkalla helvettiin, ja alkaa kertoa aikaansaannoksistaan saattajalleen. Leffoissahan aina tuppaa olemaan joku enkeli tms joka saattaa kuolleet taivaaseen tai helvettiin. Tässä tapauksessa se saattaja on Bruno Ganz. Leffa siis tapahtuu pitkälti takaumina, Jackin muistellessa mestariteoksiaan. Pari ekaa murhaa on aika tavanomaisia genren puitteissa mutta sitten von Trier pistää uutta vaihdetta päälle ja huh huh... tällaista paatunuttakin väkivaltaviihteen katsojaa alkaa iljettää. Mutta sehän on hyvä asia, eihän väkivallan pidäkään olla kivaa. Kova suoritus Matt Dillonilta.

  Mega Spoiler Alert!
  Yhdessä vaiheessa ihan ilman ilmeistä syytä Jack alkaa kertoa siitä miten hieno kone Stuka on ja muutenkin vaikutta ihailevan natseja. Tämä lienee suunnattu suoraan niille jotka jossain vaiheessa syyttivät von Trieriä natsiksi ja antoivat porttikiellon Cannesiin. Hyvin pelattu. :)

  5/5
   
  Pazze tykkää tästä.
 12. KILLPATRICK

  KILLPATRICK Well-Known Member

  Liittynyt:
  28.01.2010
  Viestejä:
  3 579
  Saadut tykkäykset:
  452
  Enkuissa on jo levyllä (DVDBeawerillä arvostelu) ja Saksassa julkaisu kesällä, mutta onko tulossa suomiteksteillä täällä?
   
 13. sokka

  sokka Well-Known Member

  Liittynyt:
  10.10.2003
  Viestejä:
  5 469
  Saadut tykkäykset:
  253
  Vois kuvitella, että joku dvd tulee huokeeseen 20€ hintaa 6kk päästä.
   
 14. htavilap

  htavilap Active Member

  Liittynyt:
  22.03.2007
  Viestejä:
  966
  Saadut tykkäykset:
  81
  Nyt on CDON:issa pohjoismainen blu-ray varattavissa. Ei vielä julkaisupäivää.

  Teatterissa tämän kyllä mielellään näkisi, mutta saa nähdä kerkeääkö mennä.
   
 15. KILLPATRICK

  KILLPATRICK Well-Known Member

  Liittynyt:
  28.01.2010
  Viestejä:
  3 579
  Saadut tykkäykset:
  452
  Nyt vielä tieto, että onko uncut, koska ei näitä Trier:in "minä järkytän tahallani" elokuvia kyllä kukaan juonen takia katso.
   
 16. mdk 5.1

  mdk 5.1 Active Member Tukijoukot

  Liittynyt:
  04.06.2003
  Viestejä:
  833
  Saadut tykkäykset:
  56
  Noh, noh. Olihan tämä. Ottaen huomioon Larsin shokeeraamisella ryvettymisen, niin tämä oli hieman vaivaannuttavaa katsottavaa. Äijä panee periaatteessa omina esittämiään ajatuksia sarjamurhaajan suuhun, jotta voi vielä vähän jatkaa omien "natsimyönteisten" taideajatustensa esittelyä. Muutenhan tämä oli ihan mukavan oloinen leffa, juuri sopivan kolkoa menoa ja tunnelmaa. Ehkä vähän liian suoraviivainen ja lopulta kuitenkin lähinnä tapahtuma keskeinen makuuni. 3/5
   
 17. ElvisThePelvis

  ElvisThePelvis Well-Known Member

  Liittynyt:
  05.05.2004
  Viestejä:
  11 435
  Saadut tykkäykset:
  137
  Tykkäsin ja elokuvan innoittamana päätin jopa lähteä katsomaan Larsin elokuvakatalogia läpi (aiemmin oli katsottuna vain Antichrist). Dillon oli mainoa sarjamurhaaja ja elokuvan lopun symboliikka puhutteli. En tiedä, pitäisikö olla itsestäni huolissaan, sillä katsojia puistattanut
  gore, lasten ampuminen tai pojan rautalangalla väännetty hymy (pun intended) ei shokeerannut tippaakaan ja ainoastan Elviksen tyttären tyttären pois leikatut rinnat toivat ristiriitaisia tunteita mieleen.

  4-/5 :):):):):oops:
   
 18. Snafu68

  Snafu68 Active Member

  Liittynyt:
  06.05.2013
  Viestejä:
  883
  Saadut tykkäykset:
  64
  Olipahan mainio elokuva. Ei juuri lisättävää ym viesteihin paitsi

  saattaja "Virgil" oli viittaus Dante Alighierin Jumalaiseen näytelmään jossa Vergilius saattelee päähenkilön helvetin läpi

  Mielenkiintoista miten Trier saa näyttelijöistä niin paljon enemmän irti kuin ns normileffojen ohjaajat.

  *****/5
   
 19. marlan

  marlan Well-Known Member Tukijoukot

  Liittynyt:
  10.06.2004
  Viestejä:
  2 059
  Saadut tykkäykset:
  108
  Lars von Trierin The House That Jack Built on eurooppalainen näkemys amerikkalaisesta sarjamurhaajatarinasta — ikään kuin Andrei Tarkovski olisi ohjannut Hitchcockin Amerikan-kauden elokuvan, joka perustuu Patricia Highsmithin tarinaan, ja mukaan olisi lisätty ripaus Alain Resnais’tä. Tässä tapauksessa tuotannon etuna on ollut se, ettei elokuvan tarvitse miellyttää kaikkia eikä varmistaa riittäviä lipputuloja; ohjaajalla on ollut taiteellinen vapaus, ja hän on käyttänyt sitä omalla tavallaan, kuten kuuluu. Hän on luonut maailmaan jotakin, mitä kukaan muu ei olisi oivaltanut, on seurannut ja tutkistellut omintakeisia mielleyhtymiä. Tässä elokuvassa yllättää varsinkin kanadalaisen pianistin Glenn Gouldin ja pakko-oireisen sarjamurhaajan Jackin rinnastaminen. Ohjaaja pyrkii välttämään ennalta-arvattavuuksia ja tarjoamaan ajattelemisen aihetta, niin vaikeaa kuin se tässä lajityypissä onkin.

  Tarina alkaa lopusta: Vergilius (Bruno Ganz) saattaa Jackia (Matt Dillon) helvettiin. Tämä kertoo saattajalle elämänvaiheistaan murhaajana; tarina koostuu viidestä jaksosta, jotka sijoittuvat Washingtonin osavaltioon 1970–1980-luvulle. Jack murhaa enimmäkseen naisia, joita esittävät muiden muassa Uma Thurman, Siobhan Fallon Hogan, Sofie Gråbøl ja Riley Keough. Mukana ei ole seksikohtauksia, mutta väkivalta on hetkittäin niin raakaa ja ahdistavaa, että ikäraja K-18 on perusteltu. Pahimpia kuvia ei vähällä unohda.

  Toisin kuin esimerkiksi huoliteltu ja sivistynyt tri Hannibal Lecter, Jack on rikkinäinen ihminen, psykopaatti, joka on selvillä omasta tilanteestaan ja pyrkii tietoisesti peittelemään sitä, opettelee esimerkiksi hymyilemään. Hänen murhaajanuransa perustuu osin onnekkaisiin sattumiin, ja hän pyrkii tekemään murhista taidetta (vrt. De Quincey: Murha taiteenlajina), sitä epätoivoisemmin, mitä lähemmäs poliisi pääsee kintereillä.

  The House That Jack Built omintakeisella tavalla musiikillinen ja filosofinen elokuva, jossa välillä pohditaan suuria kysymyksiä ja toistetaan tiettyjä ottoja ikään kuin musiikillisia teemoja; montaaseissa vilahtaa otteita paitsi historiallisista uutisfilmeistä myös von Trierin omista elokuvista. Glenn Gould edustaa Jackin — tavoittamatonta — ihannetta taiteentekijänä.

  Matt Dillon, tuo Amerikan Tommi Korpela, on pääroolissa pelottavan hyvä, antisankarina omaa luokkaansa. Uma Thurmanin rooli ensimmäisessä jaksossa on kierolla tavalla hauska, ja tässä uhri tavallaan tuntuu vielä ansaitsevan kohtalonsa ja katsoja samastuu Jackiin, mutta tarinan edetessä sävy muuttuu. Pahuus ei ole tässä elokuvassa teatraalista vaan arkipäiväistä, realistisesti kuvattua, ja katsoja joutuu ristiriitaiseen tilanteeseen, koska toisaalta hän ei voi olla samastumatta päähenkilöön, joka on valkokankaalla läsnä kaikkine vivahteineen käytännössä 2½ tuntia, ja toisaalta hän ei voi hyväksyä ainakaan tämän pahinta, mielivaltaisinta ja patologisinta julmuutta.

  Silti elokuva on myös viihdyttävästi ja sujuvasti tehty, ja idiosynkronioistaan huolimatta se pitää katsojan mielenkiintoa yllä. Eurooppalaisten yhteistuotantojen ongelma tuntuu kuitenkin hiukan vieraannuttavalta: parissa roolissa on näyttelijöitä, jotka eivät puhu englantia äidinkielenään, ja Ganzin ja Gråbølin kankeahko ääntämys vie tarinaa pois Yhdysvalloista. Millaisen vaikutuksen elokuva olisi tehnyt, jos Verg’in roolissa olisi ollut joku Jack Nicholsonin tapainen näyttelijä?

  Lopuksi on varoitettava, ettei The House That Jack Built sovi lainkaan ns. deittileffaksi: tämän jälkeen ämmä ei enää suostunut pakun kyytiin kuin kirveellä.

  4¼/5

  Pohjoismaisessa blu-rayssa (BD-50) on kohtalaisen hyvä kuvanlaatu, mutta joissakin kohtauksissa kuva-alan pimeimmät kohdat korostuvat ja muuttuvat ikään kuin violeteiksi. En osaa sanoa, johtuiko ilmiö TV:ni epäonnistuneesta säädöstä vai levittäjän videomasteroinnista vai oliko se ehkä tahallinen, mutta vastaavaa en ole nähnyt oikeastaan missään muussa elokuvassa.

  Lisämateriaalina on haastattelu, joka on erittäin kiinnostava, mutta brittiläisessä levyssä olisi myös taustadokumentti. Muutama kuvanäyte Nordisk Filmin blu-raysta:

  [​IMG]

  [​IMG]

  [​IMG]

  [​IMG]

  [​IMG]

  [​IMG]

  [​IMG]

  [​IMG]

  [​IMG]

  Haastattelu:

  [​IMG]
   
  Pazze, Snafu68 ja Professional tykkäävät tästä.
 20. Pazze

  Pazze Well-Known Member

  Liittynyt:
  16.09.2003
  Viestejä:
  5 015
  Saadut tykkäykset:
  107
  Mitään en odottanut, mutta paljon sain. Erinomainen elokuva, jossa toimii mielestäni ihan kaikki! Alun hitaus ärsytti, joten siitä pieni miinus. 4,5/5