Hollywood western vs. Spaghetti western

Keskustelu osiossa 'Elokuvantekijät' , aloittajana Eastwood1, 24.10.2004.

?

Hollywood western vs. Spagut

 1. Hollywood

  23 ääntä
  14,6%
 2. Spaghetti

  134 ääntä
  85,4%
 1. jpop

  jpop Uusi jäsen

  Liittynyt:
  27.12.2001
  Viestejä:
  693
  Saadut tykkäykset:
  0
  Juu luettu on - ei se ole ongelma. Ihmiset kuitenkin mainitsivat, että spaguista ei muka oikein tiedetä mitään. Minä taas luulen, että kaikki meistä ovat nähneet Italoja vaikka kuinka monta, mutta eivät välttämättä tietosta sitä.
   
 2. Toni H

  Toni H Uusi jäsen

  Liittynyt:
  17.11.2003
  Viestejä:
  596
  Saadut tykkäykset:
  4
  Hyvin näyttävät tiedostavan ainakin kyselyn tulosten perusteella. Kyllähän noita on Suomessa aikoinaan telkkarissa näytetty ja videolle on noita päässyt jopa siinämäärin että noista harvinaisemmista jotkut bootleg-pajat ovat varastaneet kannet sekä sisällön omiin julkaisuihinsa. Asiasta enemmän kiinnostuneet voivat käydä tarkastamassa ihmeen omin silmin esim. täältä tai täältä.
   
 3. Mahoney

  Mahoney Uusi jäsen Tukijoukot

  Liittynyt:
  20.09.2001
  Viestejä:
  3 826
  Saadut tykkäykset:
  7
  Niinpä, juuri sitä tarkoitin että siksi en voi vastata. Samahan se on ollut kymmenien muidenkin pollien kohdalla, tekisi mieli vastata mutta en halua, koska se ei ole totuus jos ei tunne kaikkia vaihtoehtoja.

  Jos nyt pystyisi katsomaan vaikka parikymmentä italoa, niin olisi edes alku.
   
 4. Murnau

  Murnau Elitistipaska Tukijoukot

  Liittynyt:
  11.12.2002
  Viestejä:
  832
  Saadut tykkäykset:
  4
  Ehdottomasti Hollywoodin tuotokset. John Ford, John Wayne, Howard Hawks, Randolph Scott sekä Walter Brennan ovat nimiä, jotka herättävät poikkeuksetta mielenkiintoni.

  Rio Bravo, The Searchers sekä High Noon ovat kaikkien aikojen suurimpia elokuvia miltä kantilta tahansa katsottuna.
   
 5. Eastwood1

  Eastwood1 You brought two too many. Tukijoukot

  Liittynyt:
  04.12.2003
  Viestejä:
  1 875
  Saadut tykkäykset:
  1
  Aika yllättävä tulos tällä hetkellä. Odotin kyllä, että spagut voiton veisivät, mutta en ihan noin suurella marginaalilla. Kaikkia Hollywood tuotoksia en ole nähnyt, esim. Searchers puuttuu hyllystä, mutta jotenkin niistä ei ole yksikään kolahtanut. Magnicefent Seven on ollut ehkä paras Hollywood tuotos meikäläisen silmään.

  Toki pollissa hämää hieman se, että monet heittävät rastin spaguille vain nähtyään Dollari-Trilogian ja ehkä Huuliharppukostajan ja sehän on vain hyvin pieni osa spagugenreä. Toki siinä ovat ne parhaimmat ja tunnetuimmat, mutta löytyyhän sieltä pinnan alta muutamia muitakin hyviä. Yhden mainitakseni, Sergio Corbuccin Great Silence on juuri erikoisuutensa ansiosta minun rankingissä korkealla.
   
 6. JPH

  JPH Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  02.02.2003
  Viestejä:
  2 907
  Saadut tykkäykset:
  4
  Tuli ehkä vastattua hieman hätiköidysti polliin ja olisikin ensin kannattanut lukea threadia eteenpäin.

  Italo-westerneistä oma kokemus rajoittuu aika lailla Sergio Leonen tuotantoon ja siitä huolimatta äänestin italoa. Olen tosin nähnyt muidenkin tekemiä Italo-westernejä tv:stä, mutta siitä on niin kauan aikaa, että niitä tuskin muistaa.

  Pollissa olisikin voinut olla kolmas vaihtoehto, jolla olisi voinut antaa äänensä molemmille.

  Kuitenkin yksittäisinä elokuvina Leonen länkkärit ovat listani kärjessä, joten italowesternin äänestäminen ei ole kovin harhaanjohtavaa.
   
 7. Toolband

  Toolband Uusi jäsen

  Liittynyt:
  17.03.2003
  Viestejä:
  1 017
  Saadut tykkäykset:
  1
  Itse en vielä viitsi äänestää ennen kuin olen nähnyt riittävän määrän molempien puolien edustajia. Leonet on tullut nähtyä moneen kertaan ja omassa hyllyssä on Django, josta kanssa tykkäsin erittäin paljon. Great Silence on ollut ostoslistalla jonkin aikaa ja lähitulevaisuudessa se päätyykin omaan hyllyyni. Muutenkin ajattelin noita parhaimpia spaguja ostella aina kun vain halvalla saa koska tähän asti ne eivät ole pettymyksiä tuottaneet.

  Hollywood-tuotoksista tutuimpia ovat tietenkin John Waynen leffat ja varsinkin Rio Bravo iski meikäläiselle kovaa. Jokunen klassikko on näkemättä myös Hollywoodista, kuten Sheriffi ja Searchers, joten vielä en uskalla senkään takia äänestää. Omassa hyllyssäni jokunen länkkäri onkin ja itse ainakin niistä pidän paljon eli sopivan hinnan tullessa hyllyni saa niistä täydennyksiä.

  Jätetään äänestäminen ainakin siihen asti, että olen nähnyt Sheriffin, Searchersin, Great Silencen, sekä tilaamani Red Riverin ja jokusen spagun lisää.
   
 8. I-man

  I-man Käyttäjä

  Liittynyt:
  16.04.2004
  Viestejä:
  664
  Saadut tykkäykset:
  1
  Minulla on sama tilanne kuin monilla muillakin, eli spaguista en ole katsonut kuin dollari-trilogian, Huuliharppukostajan ja Great Silencen, joten en pysty vastaamaan polliin, mutta jos olisi pakko vastata, niin vastaisin varmaan Hollwood westernit, koska spagut ei pelkästään Leonen leffojen avulla nouse Hollywood westernien tasolle.

  Leonen länkkärit on tottakai erinomaisia elokuvia, mutta muut tämän genren edustajat Great Silencen ja luettujen tekstien perusteella alkaa liikaa toistamaan itseään. Lähes joka spagussa josta olen juttuja lukenut on henkilö/henkilöitä joilla on jokin hätä, pääpahis ja voittamaton tai ainakin lähes voittamaton (anti)sankari. Tällä kaavalla on saatu aikaan muutamia hyviä ja jopa erinomaisia elokuvia, mutta nämä ei vaan riitä kilpailemaan Hollywood westernien moninaisuutta vastaan.
   
 9. jpop

  jpop Uusi jäsen

  Liittynyt:
  27.12.2001
  Viestejä:
  693
  Saadut tykkäykset:
  0
  Johan nyt on kumma... Tässä - ja kaikissa polleissa on kysymys _subjektiivisesta _ näkemyksestä asiaan - siis omasta mielipiteestä. Sillä ei ole mitään merkitystä, muodostuuko se oma mielipide kolmen, vai kolmenkymmenen leffan perusteella.
  Tietysti, jos ei ole nähnyt _yhtään_ spagua, tai länkkäriä yleensä, ei ehkä todellakaan omaa minkäänlaista näkemystä asiaan (tai jos onkin, ne ovat kaiketi lähinnä ennakkoluuloja).

  Nyt voidaan tietysti alkaa jauhamaan siitä, pitääkö nähdä kaikki leffat, ennen kuin voi vastata kysymykseen "millaisista leffoista pidät eniten?". Vai riittäisikö mahdollisesti, että on nähnyt edes joitakin leffoja? (Vai pitäisikö olla nähnyt tilastollisesti merkittävä määrä kaikkien eri kategorioiden leffoja, tms.)

  Aivan toinen juttu onkin sitten, että ketä tällaiset kyselyt palvelevat tai mikä niiden tarkoitus on. Tai pitääkö kaikkiin asioihin ylipäätään olla mielipide?
   
 10. Sly

  Sly Dear Die Hard. You Rock. Tukijoukot

  Liittynyt:
  02.11.2003
  Viestejä:
  2 172
  Saadut tykkäykset:
  7
  Ei kai tällä kyselyllä mitään syvempää merkitystä ole ja joku katsoo ettei pysty päätöstä vielä tekemään, niin hyvä niin. Minusta aihe ainakin kiinnostava ja kyselyn arvoinen.
   
 11. Arisalmi

  Arisalmi Uusi jäsen

  Liittynyt:
  05.12.2003
  Viestejä:
  93
  Saadut tykkäykset:
  0
  Spagetti-puolelle meni ääni, vaikka kummaltakin puolelta löytyy hyviä pätkiä.

  Spaguista ei ole kauheasti "kokemusta", mutta laatu korvaa määrän, esim. Leonen Dollari-trilogia. Tietysti nähnyt Trinitytkin, olivat kyl melkosen hauskoja ;)
   
 12. Eastwood1

  Eastwood1 You brought two too many. Tukijoukot

  Liittynyt:
  04.12.2003
  Viestejä:
  1 875
  Saadut tykkäykset:
  1
  No jos tällä periaatteella toimittaisiin Plazalla, niin mitä järkeä on missään polliissa? Tai mitä järkeä on missään viesteissä kun ne ovat vaan yhden ihmisen mielipiteitä?

  -Anteeksi tämä avautuminen, väsyyneenä ei pitäisi avautua-
   
 13. jpop

  jpop Uusi jäsen

  Liittynyt:
  27.12.2001
  Viestejä:
  693
  Saadut tykkäykset:
  0
  Tuli ilmeisesti taas todistettua tekstipohjaisen viestinnän suurinta ongelmaa, eli suurempaa asioiden väärinymmärryksen mahdollisuutta (kuin esim. naamakkain keskustellessa).

  Tämä on täysin topicin vierestä, mutta... Yritetäänpä selittää hieman ajatuksiani (voi tosin vain pahentaa tilannetta, mutta yritetään silti):
  1. Muutamien kommenttien johdosta (esim. "ihmiset ilmeisesti perustavat käsityksensä..." ja "kuinka moni on oikeasti nähnyt...") halusin tuoda esille, että tällaisessa kyselyssä ja/tai keskustelussa mielipiteet ovat yhtä arvokkaita, perustuvat ne sitten kolmen tai kolmenkymmenen leffan näkemiseen. Nehän ovat mielipiteitä - eivät mitään absoluuttisia totuuksia.
  2. Ottaen huomioon sen mahdollisuuden, että joku nyt on tuosta kuitenkin eri mieltä, avasin keskustelua siitä, paljonko niitä elokuvia sitten oikeastaan pitäisi olla nähnyt, että voi muodostaa mielipiteen.
  3. Pehmentääkseni tuota alkupään tekstistä mahdollisesti tulevaa ajatusta, että kaikilla pitäisi olla mielipide, totesin, ettei näin välttämättä tarvitse olla
  4. Ilmeisesti kuitenkin tämä kohta oli se, mikä nosti eniten karvat pystyyn:

  Itse olen sitä mieltä, että esimerkiksi tämä nimenomainen kysely palvelee "yhteisöä" siten, että saamme pohjaa keskustelulle westerneistä. Itseänikin aihe kiinnostaa riittävästi, että päätin osallistua polliin. Kysyjällä voisi kuitenkin olla jokin salainen agenda, jota me emme tiedä. Täysin hypoteettisesti voisimme esimerkiksi ajatella, että hän onkin uuden DVD-kaupan edustaja ja tekee markkinatutkimusta aiheesta.

  Jos ajatus yleistetään tämän kyselyn ulkopuolelle, huomataan, että Plazalla kysellään kaikenlaisia kysymyksiä kaikenlaisista (hyvinkin henkilökohtaisista) aiheista, eikä kukaan voi tietää mitkä ovat alkuperäisen kysyjän tavoitteet tai miten joku muu keskustelun näkevä (tämähän on kuitenkin täysin julkinen foorumi) henkilö käyttää informaatiota. Miksi esimerkiksi joku haluaa tietää, mikä on muiden foorumilla olevien seksuaalinen suuntaus? Miten tämä tieto palvelee yhteisöä? Mitä kysyjä tekee sillä tiedolla? Kuinka ulkopuolinen tarkkailija voi käyttää tietoa hyväksi?

  Kysymys oli siis yleisesti polleihin liittyvä - ei tähän polliin. Olen pahoillani, jos aiheutin joillekin henkilöille vatsan väänteitä kommenteillani. Mikäli jatkamme tästä aiheesta, ehdotan, että tehdään erillinen threadi, ettei sotketa tätä aihetta turhaan...
   
 14. jpop

  jpop Uusi jäsen

  Liittynyt:
  27.12.2001
  Viestejä:
  693
  Saadut tykkäykset:
  0
  Jotta saisimme keskustelua myös aiheen ympäriltä, otan vaihteeksi aiheeseen liittyvän mielipiteen :)

  Monet tuntuvat pitävän erityisesti The Magnificent Sevenistä ja tarina sinällään onkin hyvä. Minulla kuitenkin jostain syystä tökkii nimenomaan tämä leffa. Syy on mahdollisesti siinä, että alkuperäinen (Seitsemän samuraita) versio aiheesta on niin julmetun hyvä, että tuo länkkäriväännös on varsin halju sen rinnalla. Toisaalta - jos ajattelee weternejä ihan vain westerneinä (ilman taustatietoa - esim. oletuksella, ettei samurai versiota olisi olemassa), The Magnificent Seven menisi minullakin ilman muuta top kymppiin. Silti se jää minulta nykyisin katsomatta, jos vain sattuu olemaan jokin muu leffa jonka voi katsoa sen sijasta.
   
 15. Toni H

  Toni H Uusi jäsen

  Liittynyt:
  17.11.2003
  Viestejä:
  596
  Saadut tykkäykset:
  4
  Jos joku halajaa "suomenlaisia" julkaisuja spaguista niin näissä poptori halpissystyymeissä joita löytyy joka toisesta marketista on bongattu suhteellisen paljon arvostettu Texas Adios. Kiekolta ei kyllä löydy suomitekstejä.
   
 16. Sly

  Sly Dear Die Hard. You Rock. Tukijoukot

  Liittynyt:
  02.11.2003
  Viestejä:
  2 172
  Saadut tykkäykset:
  7
  Kuka tahansa foorumilla vieraileva voi käyttää mielipiteitä/materiaalia haluamiinsa tarkoitusperiin kunhan se vain tapahtuu sääntöjen puitteissa. Se ei mielestäni kuitenkaan vaikuta mitenkään siihen miten kyselyjä tehdään ja mitä niihin vastaillaan. Kuitenkaan ei ole kysymys mistään absoluuttisesta totuudesta vaan ihmisjoukon mielipiteistä. Aika epärealistista on sitäpaitsi olettaa, että tämä vastaisi koko kansan läpileikkausta, sillä suurimmalla osalla suomalaisista ei todennäköisesti käsitystä edes siitä mikä on spaghetti western.

  Itse en ole Seitsemää samuraita nähnyt, joten siksi minulla ei ole "rasitteita" tämän elokuvan suhteen. Aivan Hollywood westernien kärkeen en leffaa sijoita, mutta kyllä tuo kuitenkin sinne top kymppiin mahtuu. Jos voidaan sanoa, että joku asia Hollywood länkkäreissä ärsyttää, niin omalla kohdallani se on hyvän ja pahan välinen kontrasti.
   
 17. I-man

  I-man Käyttäjä

  Liittynyt:
  16.04.2004
  Viestejä:
  664
  Saadut tykkäykset:
  1
  Tämä kyllä menee vähän OT:ksi, mutta olkoon.

  Minä en oikein ymmärrä tämän elokuvan hyvyyttä. Juoni, vaikka onkin lainattu Seitsemältä samurailta on mielestäni melko köykäinen. Kylällä on ongelmia, muutama tyyppi autaa niitä ja siinä se? Jos katsoisin Seitsemän samuraita tuo juoni saattaisi tuntua paremmalta, mutta kuitenkin kaikkein häiritsevin asia tässä elokuvassa oli suht. huonot näytteliä suoritukset. Yul Brynner ja Steve McQueen eivät oikein vakuuttaneet western-näyttelijöinä.
   
 18. Eastwood1

  Eastwood1 You brought two too many. Tukijoukot

  Liittynyt:
  04.12.2003
  Viestejä:
  1 875
  Saadut tykkäykset:
  1
  Itse ainakin katsoin tuon Magnificent Sevenin näyttelijöiden takia. Eli Wallach, Charles Bronson ja James Coburn olivat nuo nimet jotka saivat meikäläisen mielenkiinnon liikkeelle. Eikä tuo leffa nyt niin ihmeellinen ole, mutta ihan ok westerniksi. Ja minua ei häiritse ollenkaan, että juoni on kopioitu Japskeilta.
  Onhan Kourallinen Dollareita- juonikin otettu Yojimbosta.
   
 19. Vibot

  Vibot Uusi jäsen

  Liittynyt:
  26.12.2004
  Viestejä:
  90
  Saadut tykkäykset:
  0
  Kyllä mä Hollywoodin puoleen käännyn. En ole nähnyt kuin yhden spagu-westernin, Hyvät, pahat ja rumat, joka oli kyllä loistava, mutta en voi nostaa yhden elokuvan perusteella spaguja silti korkealle.
   
 20. ShawBrother

  ShawBrother Uusi jäsen

  Liittynyt:
  30.03.2013
  Viestejä:
  8
  Saadut tykkäykset:
  0
  Spagetti ilman muuta. Katselin Bravadosin ja Great Silencen pari päivää sitten peräkkäin ja vaikka Bravados sinällään kelvollinen on GS ihan eri tasoa. Myöhemmin vielä "klassikon" Rio Bravo joka aiheutta lähinnä etomista.

  On kulunut vuosia kun viimeksi katselin westernejä enemmän mutta onneksi katsomattomien torneissa on (luonnollisesti originaalit) keoma, mannaja, django kill, companeros, hellbenders ym....

  Mukava nähdä spagettiwestern on saanut noinkin selvän murskavoiton "mikkihiiriwesterneistä".