HD-kanavien ääni

Keskustelu osiossa 'Digi-TV' , aloittajana Squierrel, 07.01.2013.

 1. Squierrel

  Squierrel Käyttäjä

  Liittynyt:
  01.12.2006
  Viestejä:
  36
  Saadut tykkäykset:
  0
  Uutena hd-töllön (Philips 6877) omistajana olen ikäväkseni törmännyt ongelmiin äänipuolella YleHD-kanavalla, muita hd-kanavia ei vielä näykään. Enkä edes tiedä, ovatko ongelmat lähetyspäässä vai vastaanottopäässä vaiko niiden välisessä yhteensopimattomuudessa.

  1. Onko normaalia, kuuluuko asiaan, että hd-kanavilla äänenvoimakkuus on sd-kanavia alempi? Töllössä ei ole kanavakohtaisia äänenvoimakkuussäätöjä ja ääni menee joka kanavalla samaa optista kuitua pitkin vahvistimelle.

  2. YleHD-kanavalla puheääneen tulee usein häiritsevää säröä. Sitä ei havaitse musiikissa eikä leffojen puheessa, vain studiopuheessa ja luonto-ohjelmien selostuksessa. Muilla kanavilla sitä ei kuulu eikä edes samaa ohjelmaa lähettävällä Ylen sd-kanavalla. Särö kuuluu vain vahvistimen kautta, töllön omista käiuttimista en sitä havainnut, mutta niiden soundi nyt on muutenkin sellaista kuraa, että saattaa se särö sinne hukkuakin. Sain särön häviämään laittamalla vahvistimessa päälle Music Enhancer-tehosteen, josta mulla ei ole aavistustakaan, mitä se äänelle varsinaisesti tekee, ehkä se vain equttaa keskiääniä alemmaksi, en tiedä. Liekö vika television hd-äänidekooderissa vaiko vahvistimessa?
   
 2. vemkki

  vemkki Tuttu käyttäjä

  Liittynyt:
  10.09.2006
  Viestejä:
  3 607
  Saadut tykkäykset:
  211
  Tuollaista olen itsekin havainnut.
   
 3. torni

  torni Käyttäjä

  Liittynyt:
  22.02.2000
  Viestejä:
  188
  Saadut tykkäykset:
  1
  1. sama

  2. Nelosella ja muistaakseni myös kolmosella on ollut joskus ääni täysin puuroa HD-lähetyksissä. Pääsääntöisesti on pelannut.
   
 4. Groke

  Groke D'oh! Tukijoukot

  Liittynyt:
  18.08.2005
  Viestejä:
  2 651
  Saadut tykkäykset:
  1
  Mitään HD-äänidekooderia ei tarvita, koska ei kerran ole HD-ääniäkään. Yle FAQ: "Ääni on Dolby Digital 2.0 stereo tai monikanava- eli tilaääni (5.1), kun sellainen on tarjolla."


  Eli kyseessä on mm. DVD-levyiltä tuttu, häviöllisesti pakattu Dolby Digital, eli lyhyemmin DD. Toki sekin mahdollistaa varsin hyvälaatuisen äänen, kuten kaikki DVD-leffoja katsoneet tietävät. Eli tuo HD viittaa vain kuvan HD-resoluutioon.
  Muutamia harvoja DD-kokeiluja lukuunottamatta, tavallisen tikitelkkarin ääni on ainakin meillä suomessa käytännössä aina MPEG-ääni, stereona. Tai ainakin ilmaiskanavilla on näin, en ole leffakanavia tullut koskaan tilanneeksi. Kenties niiltä löytyy joskus myös monikanavainen DD-ääni.

  Joka tapauksessa, joskus eri laitteet purkavat nuo kaksi ääniformaattia eri tasoilla. Joskus tähän liittyen on säätöjä, kuten kanavakohtainen tasonsäätö tai jopa MPEG-äänen tasonsäätö.
  Lisäksi, jos AV-vahvistimessa tai tv:ssä on ainoastaan Dolby Digital -ääneen vaikuttava dynamiikan rajoitin (DRC, Night Listening Mode tms.) olemassa & käytössä, niin se ei tietenkään vaikuta MPEG-ääneen. Eli se tulee joka tapauksessa aina täydellä dynamiikalla ja DD-ääni sitten sen mukaan, miten on kulloinkin asetettu.


  Nykystandardeilla HD-ääniksi kutsuttavia ääniraitoja löytyy Blu-ray -leffoilta. Eikä aina niiltäkään. Sellaisia ovat DTS-HD Master Audio, sekä kilpailevan firman Dolby TrueHD. Niiden vaatima bittivirta on liian suuri tv-lähetyksissä yleisesti käytettyihin kustannustehostettuihin, eli pieniin bittivirtoihin suhteutettuna.

  Joskus myös SACD-levyjen ääni (DSD) mainitaan HD-ääneksi, mitä se toki tekniseltä laadultaan selkeästi onkin. Mutta millään leffalla tai tv-kanavalla ei DSD-ääniraitaa tietenkään ole, vaan ainoastaan SACD-äänilevyillä. Mikään em. HD-äänistä ei muuten siirry tavallista S/PDIF-liitäntää pitkin, jossa käytetään joko optista TOSLINK:aa tai koaksiaalista RCA-piuhaa.
   
  Viimeksi muokattu: 07.01.2013