Harman Kardon AVR 160 (vs. Sony)

Keskustelu osiossa 'Vahvistimet' , aloittajana alfredJ, 28.07.2011.

 1. alfredJ

  alfredJ Uusi jäsen

  Liittynyt:
  08.01.2007
  Viestejä:
  18
  Saadut tykkäykset:
  0
  Ostin noin 4 vuotta sitten ensimmäisen monikanavavahvistimen. Päädyin malliin Sony STR-DG510, koska sen sai silloin varsin halvalla (muistaakseni 200-250 €) ja siihen aikaan halvimmat vahvistimet tuppasivat maksamaan vajaat 500 €. Vanhassa mallissa ei kuitenkaan ollut hdmi:tä kuin kytkimen muodossa, joten tänä keväänä ajattelin ostaa "kunnon" vahvistimen kaikkine hd-äänikoodekkeineen.

  Eräs kauppa möi Harman Kardoneita pois hyvin edullisesti uusien mallien tieltä. Niinpä luin manuaalin netistä ja muutenkin ajattelin, ettei näin (käytön kannalta) yksinkertaisissa laitteissa voi kummoisia eroja olla. Vahvistin kuin vahvistin. Ostin siis mallin AVR 160 ja olin onnellinen uuden vahvistimen omistaja. Koskaan en ollut Harman Kardoneita kuullut enkä käyttänyt, mutta aina olen niiden perään kuolannut ulkonäön takia. Hinta on vain ollut liian korkea.

  Laite vanhan vahvistimen tilalle ja telkkaria katsomaan. Hyi hemmetti! Ahaa, huh, siinä olikin vain movie-tila päällä, joka veti äänet aivan solmuun. Seuraavassa parin, kolmen kuukauden käytön jälkeen löytyneitä HK:n "ominaisuuksia", joiden vuoksi palasin kiireesti takaisin Sonyyn (STR-DN1010) ajattelematta edes muita merkkejä välttääkseni uuden pettymyksen (niin ja laitteiden ulkonäkö on minulle varsin tärkeä kriteeri ja tuo Sonyn malli täyttää sen):

  + ulkonäkö (ei turhia liittimiä näkyvillä, ei niitä perintesiä 2-3 säätönuppia)
  + virtakytkin takana (voi tehdä kytkentöjä ilman virtajohdon irti repimistä)

  - hankalat kaiutinliittimet:
  Pieni asia ja kerrankos tuon tekee, mutta HK:ssa +/- navat ovat päällekkäin. Karvat laitetaan yläliittimeen ylhäältä ja alaliittimeen alhaalta, jolloin johtoparia saa irrottaa toisistaa aika paljon ja lopputulos ei ole elegantti. Sonyssa +/- ovat vierekkäin, joka on parempi. Tosin turhan ahtaasti ne ovat siinäkin. HK:lle plussat standardin mukaisesti värikoodatuista kaiutinliittimistä.

  - surkeat etupaneelin napit ja volumesäädin
  Napit ovat todella rimpulat, niitä on huono painaa ja ne ovat aivan vieri vieressä. Lisäksi napit ovat täysin samanlaisia, joten pimeässä niiden erottaminen toisistaan on mahdotonta. Myös virtanappi on sulautettu näihin, mutta sen löytää helpommin, koska se on reunimmainen. Muovinen volumesäädinkään ei ole kaksinen, vaan välillä karhaa ja rohisee runkoa vasten.

  - Oletuksena ei stereo, vaan Logic 7
  Tämä on ehdottomasti pahin ominaisuus. Pelkistetysti voin valita joko stereon tai auton (onneksi sentään jokaiselle inputille). Tietenkään dvd/bd-inputille ei valita stereota tai muuten jää monikanavaäänet kuulematta. Mutta sitten, kun on stereo-dvd (esim. jokin tv-sarja tai divx-leffa), auto heittää päälle jonkin Logic 7:n, joka ei kuulosta hyvälle. Kaukosäätimestä tilaa ei voi vaihtaa, vaan pitää mennä tökkimään laitteen nappeja. Yleensä tässä vaiheessa huone on jo pimeänä ja tämä yhdistettynä yllä olevaan kohtaan: ei yhtään hyvä. Vertailun vuoksi Sony heittää auto-tilassa dolbyt/dts:n päälle, jos sellaista tulee ja stereon, jos signaali on stereota.

  - Volumeasteikko
  Käy -80 dB:stä muistaakseni +30:een. Ehkä tämä on oikein, mutta on se vain järkevämpää, että asteikko lähtee kasvamaan nollasta.

  - Vahvisin on iso
  Mahtuu juuri tv-tasooni, mutta Sony on mukavasti pienempi.

  - Laite käy kuumana
  Käytön jälkeen voi lähes polttaa näppinsä. Yhdistettynä edelliseen kohtaan: ei hyvä. Kesähelteillä pärjää ilmankin lisälämmitystä. Sonykin lämpiää, mutta vain miellyttävän lämpöiseksi.

  - Vajavainen näyttö
  HK:ssa on iso 2-rivinen näyttö, mutta se näyttää vain valitun inputin ja surround-moodin (2 ch. stereo / DTS / Dolby Digital / Multich. PCM...). Tietääkseni mistään ei näe esim., moniko kanavaista signaali on (no vilahtaahan se siinä toiston alussa) ja mitkä kaiuttimet ovat käytössä.

  - Typerä kaukosäädin
  Iso kuin mikä. Jos valitsee uuden inputin, kaukosäädin muuttaa tilaansa ja yrittää ohjata valitun inputin laitteita. Tämä on lukemani mukaan nykytrendi eikä HK:n oma ominaisuus. Jos en aivan väärin muista, HK:ssa pitää painaa avr-nappia, jotta voi edes volumea säätää. Käytän yleiskaukosäädintä, joten tämä alue ei ole kovin tuttu.

  - Särinäbugi
  Kolmen kuukauden aikana kävi 3 kertaa sillä lailla, että inputia vaihtaessa ääneen summautui häiritsevää kohinaa/särinää. Siitä pääsi eroon käynnistämällä vahvistimen uudelleen.

  - Standby-valo
  Kun valitetaan, valitetaan sitten kaikesta. Neliösenteissä laskettava oranssi standby-valo hohtaa maitolasin läpi. Sonyssä ei taida olla mitään standby-valoa.

  - Autokalibroinnin hitaus
  Pikkuasia, mutta sen käynnistäminen kesti pienen ikuisuuden. En ole vielä verrannut uuteen Sonyyn, mutta vanha ainakin meni livakkaan.

  - Hidas valikkoon siirtyminen
  Kestää juuri sen verran, että ehtii tulla epävarmaksi ja alkaa painella osd:tä uudelleen. Ei ole erikseen valintaa, käytetäänkö tv:tä vai vahvistimen näyttöä, vaan kumpikin taitaa olla aina käytössä, joka selittää hitautta. Sonyssa voi valita gui-moden on/off, jolloin pelkän vahvistimen kautta säätäminen on nopeaa. Tv:llä saattaa olla hidasta, pitäisi testata.

  - Pienen pieni valikkobugi
  En edes muista, mikä tämä oli. Kokeilin sitä piruuttani, ja eihän se siitä selvinnyt. Bugi oli jotakin siihen tyyliin, että jos painoi mutea valikossa ja sitten poistui valikosta, oli ääni mutella, mutta vahvistimen näytön mukaan ei.

  - Näytön kirkkaussäätö
  Oho, onpa se kirkas. Hei jes, täällähän on vaihtoehtoina myös dim/off. Otanpa dim. No nyt on hyvä. Sammutan vahvistimen ja käynnistän sen uudelleen. Taas on näyttö kirkkaimmillaan. Taas pieni asia, mutta kertoo jotain tuotteen viimeistelystä ja käyttömukavuudesta.


  Äänenlaadussa eroa on kuin yöllä ja murmelilla. Vahvistimen vaihto (vanhasta Sonysta Harman Kardoniin) sattui muuton yhteyteen, joten ajattelin uuden asunnon avaran tilan (sivuilla ja takana lähinnä tyhjää) vaikuttavan äänen huonouteen. No nyt, kun on uusi Sony käytössä, pitää eron todeta johtuvan vahvistimesta. Ehkä HK ei vain pelannut yhteen kaiuttimieni kanssa, mutta ääni oli Sonyyn verrattuna todella, todella, todella huono. Ääni oli sellaista puuroa, ettei erottanut, tuleeko ääni oikeasta vai vasemmasta etukaiuttimesta. Dynamiikka - vai miksi sitä pitäisi sanoa - puuttui kokonaan. Eli diskantteja ja bassoja ei ollut juuri laisinkaan. Jotenkin jäi myös voimaton olo vahvistimesta. Ääni oli heikko ja siitä puuttui sellainen mahtipontisuus. Pelkästään volumea kasvattamalla asiaa ei saanut kompensoitua. Uudella Sonylla olen taas takaisin taivaissa. Ääni on kirkas ja oikean/vasemman erottaa todella helposti. En ole edes ehtinyt kalibroida/säätää mitään. Äänenlaadun eron huomaa ihan millä tv-lähetyksellä tahansa. Vaikea edes kuvailla, kuinka suuri se ero on. Mutta kuten sanottu, ehkä toisilla kaiuttimilla tilanne olisi toisinpäin. Itselläni on Audio Pro Black Diamondit.

  Tällainen oli vuodatukseni.
   
 2. Miksu_

  Miksu_ Käyttäjä

  Liittynyt:
  17.07.2011
  Viestejä:
  58
  Saadut tykkäykset:
  0
  Tämähän ei lupaa nyt ollenkaan hyvää. Laatikossa odottelee AVR 165 muuttoa ja käyttöönottoa.
   
 3. alfredJ

  alfredJ Uusi jäsen

  Liittynyt:
  08.01.2007
  Viestejä:
  18
  Saadut tykkäykset:
  0
  Tarkoitus ei ollut pahoittaa kenenkään mieltä. Onhan tuossa minulla varmasti ylireagointiakin mukana, että voin perustella itselleni rahojen polttamisen :)

  Sony on kuitenkin itelle pirun paljon parempi eikä siitä ole löytynyt mitään valitettavaa. Paitsi että sillä taitaa mennä vielä pari sekuntia HK:takin pidempää tuottaa ääntä päälle laiton jälkeen. Ja hdmi-ohjaukset on vielä selvittämättä, jotenkin taitaa laitteet pelata keskenään, vaikka hdmi-ohjaus pitäis olla pois käytöstä. Ja se oli yllättävää, että tv:stä näkyi pleikkari, vaikka vahvistin oli tv:llä. Se oli vähän yllättävää. Eipä sinänsä haittaa.

  PS. Sonyssä ei tosiaan ole standby-valoa, valikkoon siirtyminen on tosi hidasta, jos käyttää apuna tv:tä ja kalibrointi oli ohi muutamassa sekunnissa miellyttäviä ääniä kuunnellen.