[Arkistoitu] Handsfree -pakko ja yleinen lainkuuliaisuus...

Keskustelu osiossa 'Kierrätyskeskus' , aloittajana ZED, 02.10.2004.

Keskustelun tilanne:
Keskustelu on suljettu.
 1. ZED

  ZED Mitä kävi, ketä tietää? Tukijoukot

  Liittynyt:
  19.03.2002
  Viestejä:
  2 815
  Saadut tykkäykset:
  31
  Tuossa äsken varttin yli kahdeksan ajelin Tampereen keskustan halki Hämeenkatua pitkin ja hiukan nousi ketutus pintaan kun vastaan tuli pandamondeo jonka kuski kylmän viileästi höpötti auton liikkuessa kännykkäänsä. Sininen valo vain hohkasi puhelimesta poliisiauton pimeydessä luurin keikkuessa korvalla.

  Ei taida olla paljoa toiveita tulevaisuuden suhteen tuolla "handsfree" -lailla jos kerran virkavaltakin paskat nakkaa siitä ja näyttää omalla esimerkkillään miten siihen tulee suhtautua. Kyllä laki on sama myös viranomaisilla, mitään hätätilannetta ei nimittäin ainakaan tuolla jeparilla olisi ollut syyksi selittää, ellei sitten itse meinannut ajaa voorttiaan tolppaan kännykkä korvallaan surffatessaan...

  Omasta henkilökohtaisesta lakikirjastani taisi lentää lopultakin pois tuo lain kohta viimeistään nyt, taksarit olivat jo laittaneet harkitsemaan tuota aiemmin...

  Illan huviajelun kruunasi vielä tollo bomberi joka ajoi edelläni ja keuli joka peevelin liikennevaloissa mutta se on jo toinen juttu se...

  Taidan olla niuhottaja mutta kumminkin...
   
 2. Laffer

  Laffer New Member

  Liittynyt:
  04.09.2001
  Viestejä:
  2 309
  Saadut tykkäykset:
  2
  Täytyy myöntää että itse en ole kertaakaan käyttänyt hands-freetä ajon aikana (enkä kyllä muutenkaan). En tiedä olisiko tilanne toinen jos omistaisin itse auton. Ainoa mihin tuo laki on omalla kohdalla vaikuttanut on se että ennen kuin vastaan tai soitan puhelun ajaessani katson ettei lähistöllä ole poliisia.

  Pitäisi oikeastaan tehdä polli asiasta.............missäs se glottis on :)
   
 3. Mahoney

  Mahoney New Member Tukijoukot

  Liittynyt:
  20.09.2001
  Viestejä:
  3 826
  Saadut tykkäykset:
  7
  Voi hyvä Jumala, taasko yksi tällainen... Niin ja voi piru vieköön jos joku poliisi tai ambulanssikuski tai palomies sattuu tekemään jotain muuta ajon aikana. :rolleyes: Ei voi kun ihmetellä näitä jotka jaksavat valittaa milloin mistäkin, hälytysajoneuvon pysäköinnistä jonnekin tai ajoradan ulkopuolella ajamisesta tai ihan mistä vaan... Ja sitten ei oteta huomioon sitä, että esim. kaikien radiopuhelimien käyttö on edelleenkin sallittua kädessä, näinköhän vastaantulija tai muuallakaan oleva valittaja aina erottaa minkälaisesta puhelimesta on kyse. Ja mitä väliä sillä silloin on, mihin se viranomainen puhuu kun se kuitenkin on työn takia toisiin välineisiin sallittu. Johan on pikkumaisuuden huippu jos Mobira kourassa on sallittua, niin Nokia samalla henkilöllä aiheuttaa reaktion. On se pienestä kiinni joillakin tuo valittamisen tarve.

  Mutta ei siinä vielä kaikki. Entäpä sitten "taksarit olivat jo laittaneet harkitsemaan tuota aiemmin..."

  kutsujoukkoliikennettä ja maaseututakseja laki alkaa koskea vuoden 2005 alusta.

  "Taksin kuljettajaa, jolla ei ole käytössään taksiradiotilauskeskusta, se koskee vasta vuoden 2005 alusta alkaen. Sama pätee myös kutsujoukkoliikenteen kuljettajaan." http://www.mintc.fi/www/sivut/dokumentit/liikenne/turvallisuus/selitys.htm

  Lain tullessa voimaan tämä tosin usein ilmoitettiin vielä vapaammin, "ammattiautoilijoita rajoitus ei toistaiseksi koske" tjsp.
   
  ZED tykkää tästä.
 4. ZED

  ZED Mitä kävi, ketä tietää? Tukijoukot

  Liittynyt:
  19.03.2002
  Viestejä:
  2 815
  Saadut tykkäykset:
  31
  Tarkoitinkin lähinnä sitä että koko laki on ihan älytön ja eduskunnan pitäisi se kumota. Aikaisempi laki jonka mukaan sai käyttää kapulaa kunhan se ei vaarantanut liikennettä oli ihan tarpeeksi selkeä. Kukahan oli se neropatti lainlaatija joka hyväksyi irtoluuriin puhumisen mutta ei itse kapulaan räägimistä? Ei sen kierteisen luurinjohdon luulisi ainakaan parantavan liikenneturvallisuutta. Ei liene myöskään vielä julkaistu tutkimusta siitä kuinka moni on ajanut pöpelikköön sotkeuduttuaan nappikuulokkeiden piuhoihin...

  Koko "handsfree" -laki oli mielestäni hätiköidysti ja huonosti tehty.
  Muistaakseni vanha suomalainen kansanviisaus toteaa:"Mikä ei ole kohtuus ei voi myöskään olla laki".

  On toki niin että viranomaisilla on lupa tehdä yhtä ja toista mitä muilla kansalaisilla ei ole mutta niitä erivapauksia pitäisi käyttää harkiten.

  Ja kuten jo myönsin niin joskus kenties meikäläisellä niuhotusvaihde hyppää päälle vaihdelaatikossa...anteeksi jos joku nyt pahoitti mielensä tämän vuoksi.

  Edit: ainakin se hyöty tästä valituksesta oli että nyt tiedän miten tämä "reputation" ominaisuus toimii... ;)
   
 5. kurdt

  kurdt New Member

  Liittynyt:
  27.11.2002
  Viestejä:
  7 255
  Saadut tykkäykset:
  25
  Olen kyllä Zedin kanssa täysin samoilla linjoilla. Suomessa tai muuallakaan lait eivät koske sitä valvovia yleensä siasta polveutuvia "ihmisiä". Tästä hyvänä esimerkkinä toimii myös tämä kuuluisa outo hälytys joka tulee aina ennen punaisia liikennevaloja, joten poliisien on pakko pistää piipaat päälle, ajaa läpi punaisten ja sitten ilmeisesti joku muu kerkeääkin paikalle kun punaisten valojen ohi ollaan päästy kun piipaat sammutetaan.

  Kyllä se on fakta, että miksi minun pitäisi lakeja noudattaa jos "korkeammat" tahotkaan eivät niitä noudata? Erohan on siinä, että kun on poliisi, voi omaksua Judge Dreddistä tutun I'm the law asenteen ja pikku ihminen vaan menee kiltisti putkaan ja maksaa sakot.

  Jos joku pelle haluaa tälläisen takia negatiivista reputationia antaa niin anna tulla vaan, melkein kiinnostaa...
   
 6. kurdt

  kurdt New Member

  Liittynyt:
  27.11.2002
  Viestejä:
  7 255
  Saadut tykkäykset:
  25
  No eipä ne nyt mitenkään hirveitä ole. Siellä on vaan muutama mätäpaise pilaamassa kaikkien maineen.
   
 7. Mahoney

  Mahoney New Member Tukijoukot

  Liittynyt:
  20.09.2001
  Viestejä:
  3 826
  Saadut tykkäykset:
  7
  No se onkin asia erikseen, joo. Kyllä se minustakin on vähän turha laki nykymuodossaan, kun tosiaan ainakin johdolliset handsfreet tuntuvat olevan aikamoinen riski. Mutta kun tosiaan taksikuskeillakin on (missä kaikkialla uutta järjestelmää nyt sitten ei vielä ole) vielä lupa puhua niin eipä virkavallan mollaaminen lakia muuta. Eri asia ovat tietysti nämä helposti tunnistettavat, "cop = pig" t-paitaa pitävät pellet, joita kukaan ei ota tosissaan.

  Itse asiassa itselläni on ollut aikaisempien puhelimien kanssa handsfree:t, mutta nykyiseen ei ole tullut hankittua. Jos puhelin soi, pysähdyn tien sivuun. Ei ole iso vaiva.
   
 8. Laffer

  Laffer New Member

  Liittynyt:
  04.09.2001
  Viestejä:
  2 309
  Saadut tykkäykset:
  2
  Entäs jos pysähtyminen ei ole mahdollista, annatko soida vai vastaatko?
   
 9. Mahoney

  Mahoney New Member Tukijoukot

  Liittynyt:
  20.09.2001
  Viestejä:
  3 826
  Saadut tykkäykset:
  7
  Annan soida. En vastaa puheluihin myöskään ollessani suihkussa, oppitunneilla, kokouksissa, kassajonossa... Ei kiinnostaisi puhuminen ajaessa vaikka olisi sallittuakin, niin kuin ennen olikin. On niin hölmön näköistä.
   
 10. ZED

  ZED Mitä kävi, ketä tietää? Tukijoukot

  Liittynyt:
  19.03.2002
  Viestejä:
  2 815
  Saadut tykkäykset:
  31
  Viikonlopun Iltasanomissa tai Iltalehdessä oli juttua siitä kun autoilijat pysähtyvät nykyisin ties mihinkä vastaamaan kännykkäänsä. Jopa moottoritien rampeille ja muihin yhtä vaarallisiin paikkoihin.

  Suomalainen lakia säätävä virkamies ei yleensä ajattele sitä mitä uudesta pykälästä käytännössä seuraa. Vaikka jokin asia on lailla kielletty niin se ei automaattisesti tarkoita sitä että suomen uppiniskainen kansa kyseistä lakia noudattaisi. Vesi (ja ihmisen mieli) tuppaa virtaamaan siitä mistä se helpoiten pääsee kulkemaan.

  Ikävämpi asia on se että kansalaiset eivät viitsi miettiä edes sen vertaa että jos jotakin lakia on "pakko" polkea niin sitten sitä jonka rikkomisesta seuraa vähiten vaaraa muiden terveydelle...
   
 11. matarvai

  matarvai Active Member Tukijoukot

  Liittynyt:
  24.12.2000
  Viestejä:
  1 466
  Saadut tykkäykset:
  1
  Itse tulee puhuttua puhelimeen usein ajon aikana. Lyhyemmillä matkoilla en jaksa laittaa tuota handsfreetä, mutta pitemmillä matkoilla tuota tulee käytettyä. Keskustassa tuo handsfree on myös kätevä. On huomattavasti helpompi vaihdella vaihteita ja seurata liikennettä kun ei tartte pitää luuria korvalla.
   
 12. Mahoney

  Mahoney New Member Tukijoukot

  Liittynyt:
  20.09.2001
  Viestejä:
  3 826
  Saadut tykkäykset:
  7
  Juu, no se on sitten taas yleistä liikennetyhmyyttä, jos ei osaa katsoa mihin pysähtyy. Vasta eilen ajoin itsekin tällaisen kyseenalaisen tapauksen ohi, kun oli auto niin kummalliseen paikkaan pysähtynyt... Mutta kuten sanoin, niin jatkuvastihan tuota on muutenkin tilanteissa jolloin joutuu jättämään kokonaan vastaamatta, joten miksi ei myös autossa sitten jos tilanne niin vaatii. Sitäpaitsi mikään puhelu ei koskaan ole kuin pelkkä puhelu. Ei mitään sen tärkeämpää.
   
 13. kebek

  kebek Active Member

  Liittynyt:
  13.01.2003
  Viestejä:
  2 623
  Saadut tykkäykset:
  9
  Mahdotontahan siihen on sotkeutua kun luuri on vyöllä/taskussa ja johto kulkee joko takin/paidan sisällä. Vaihtoehtona on kiinniittää se siinä handsfreen johdossa olevalla klipsillä rinnuksiin/nänniin jolloin johto ei häiritse vaihtamista, radion säätämistä tai nenän kaivamista.
   
 14. tsinivuo

  tsinivuo New Member

  Liittynyt:
  23.03.2002
  Viestejä:
  3 983
  Saadut tykkäykset:
  1
  Mä nakkasin hands-freen menemään, kun enemmän oli sähläystä sitä johtoa kiinnitellä kuin vastata, että mä ajan nyt ja soitan sulle myöhemmin. Järjetön laki, mutta Suomalainen byrokraatti tekee parhaansa tuodakseen niitä lisää. :king:
   
 15. Swingbream

  Swingbream New Member

  Liittynyt:
  31.03.2004
  Viestejä:
  388
  Saadut tykkäykset:
  4
  Kyllä, järjetön laki. Enkä pidä yhtään ihmeellisenä sitä, että jos poliisi puhuu ajaessaan, niin tulee tuon ketjun aloitusviestin kaltaisia ajatuksia päähän. Ainakin, jos ei satu olemaan varsinaisesti poliisi-fani (ei kyllä tarvitse olla vihaajakaan). Tulee ehkä vähän tarkemmin nykyisin harkittua vastaanko vai en, mutta maantiellä ajaessa ainakin yleensä vastaan. Hands-freetä en käytä.

  Tässä eräänä päivänä tosin kävi mielessä huomauttaa kyseisen lain olemassaolosta eräälle bussikuskille, joka puhui kännykkäänsä koko matkan ajan Helsingin keskustassa. Veikkaisin, että ammattiliikennepoikkeukset eivät kuitenkaan hänelle siihen lupaa anna?
   
Keskustelun tilanne:
Keskustelu on suljettu.