Halpissubbarista kaikki irti?

Keskustelu osiossa 'Tee Se Itse' , aloittajana jumaylett, 03.02.2016.

 1. jumaylett

  jumaylett New Member

  Liittynyt:
  03.02.2016
  Viestejä:
  5
  Saadut tykkäykset:
  0
  Terve!

  Mulla on aie rakentaa diy subbari ja mulla on valmiiksi käytössä budjettiluokan 10" Yamahan YST SW-216, josta voisi osia ottaa uuteen projektiin. Tarkoituksena ei ole saada maksimaalisesti rahaa kulumaan, vaan ottaa kaikki irti halvoista osista käyttämällä paljon kotelotilavuutta. Mitään aivan järjettömiä äänenpaineita en hae, vaan tarkkaa toistoa, jolla voi vähän laajentaa pääkaiuttimien äänimaailmaa.

  Onnistuiskohan esimerkiksi isolla suljetulla kotelolla saavuttaa samat taajuudet mutta tarkemmin, jos kokoaisi "saman setin" omaan järeämpään koteloon? Vahvistimen säädöt yhdessä AV-vahvistimen kanssa oli ihan riittävät, eikä tolla kokoonpanolla subbarista juuri enempää voisi olettaakaan.

  Specsit: http://download.yamaha.com/api/asset/file/?language=en&site=au.yamaha.com&asset_id=23186

  ...TAI sitten ottaisin vaan vahvarin irti ja hommaisin jonkun herkän reilusti isomman elementin ja tekisin samat kuin edellä.

  Kommentoikaa, haukkukaa, valistakaa!
   
 2. vps358

  vps358 Well-Known Member

  Liittynyt:
  11.02.2005
  Viestejä:
  3 341
  Saadut tykkäykset:
  152
  Ei tule onnistumaan. Syy:
  Yamahallakin osataan laskea ja suunnitella varmasti paremmin tarvittavat elementit ja kotelot. Pelkkä kotelo ja sen tyyppi ei subbaria tee.
  Jos polttelee tehdä, niin koitas tuota.

  T: Vesku
   
 3. jumaylett

  jumaylett New Member

  Liittynyt:
  03.02.2016
  Viestejä:
  5
  Saadut tykkäykset:
  0
  Eikös nimenomaan kotelotilavuus vaikuta siihen, kuinka matalalle voidaan venyttää alataajuuksia? Refleksikotelolla saadaan kaiutin luulemaan, että se on isompi, mutta yleensä myös se ratkaisu vaatii myös kaiuttimelta enemmän. Siellä Yamahalla myös varmaan ajatellaan, että suurin kohderyhmä en halua kuutiometrin kokoista subbarikoteloa olohuoneeseensa...

  Summa summarum: Miten isompi suljettu kotelo voisi olla huonompi kuin pieni refleksikotelo, kun käytössä on mainitut budjettimöhkäleet? Jos haluaan saman taajuusalueen tarkemmin toistettuna, eikö silloin iso suljettu kotelo ole ratkaisu?
   
 4. jumaylett

  jumaylett New Member

  Liittynyt:
  03.02.2016
  Viestejä:
  5
  Saadut tykkäykset:
  0
  Ja jatkaakseni edelliseen... Meinaatko, ettei kummastakaan ole mihinkään, vai onko jompi kumpi hyödynnettävissä?
   
 5. latexii

  latexii Well-Known Member

  Liittynyt:
  14.03.2004
  Viestejä:
  2 902
  Saadut tykkäykset:
  283
  Ensinnäkin tuon elementin parametrit pitäis jostain kaivaa, mm. elementin liikerata on aika tärkeä tekijä. Isommassa kotelossa samalla teholla elementin liikerata ylittyy nopeammin. esim. Alpine Type-R 15" 750w tehoa, kartio liikahtaa tuolla teholla pienessä kotelossa 20hz 14,7mm ja isossa kotelossa 22,8mm , xmax ylittyy isossa kotelossa (tosin toistaa muutaman desibelin enemmän)... Yhtälailla pidemmällä refleksiputkella saadaan viritystä matalemmalle.. Laita siihe yamahaan 3 metriä putkea lisää niin johan menee matalalle.
   
 6. j_a_k

  j_a_k Active Member

  Liittynyt:
  31.08.2007
  Viestejä:
  2 265
  Saadut tykkäykset:
  6
  Tuossa subivahvistimessa lienee jotain virtafeedbackiä kaiutinlinjasta, toiminta eri elementin kanssa voi olla niin ja näin. Mutta jos osaat elektroniikkaa, niin varmaankin sen helposti ohitat sen ominaisuuden. Sitten vain isompaa elementtiä suljettuun koteloon, jos se tuo sinut onnelliseksi.

  Eli ei kannata :) Jos jotain haluat tehdä sille, niin avaa, tukevoita lerppaa koteloa, lisää vaimennusainetta ja pidennä hieman refleksiputkea. Paljon muuta ei kannata tehdä.
   
 7. jokku

  jokku Member

  Liittynyt:
  08.01.2014
  Viestejä:
  382
  Saadut tykkäykset:
  1
  Pelkkä putken jatkaminenki saattaa joissain tapauksissa aiheuttaa ongelmaa, ainaskin kun kokeilin joskus tulpata Sub focuksesta reflexiputken, niin subi alkoi napsumaan alkuperäsen viritystaajuuden alapuolella
   
 8. saurama

  saurama Member

  Liittynyt:
  16.05.2002
  Viestejä:
  616
  Saadut tykkäykset:
  10
  Refleksikoteloidussa normisubbarissa - valmiissa kaupallisessa - on lähes aina kotelon ja elementin yhteispelille, niiden taajuusvasteelle, muokattu vahvistin. Alabassoja korostetaan tarvittava määrä ja refleksivirityksen alapuoliset suodatetaan pois. Tämän takia valmissubista on hyvin vaikea viritellä jotain muuta kuin mitä se jo on, ellei osaa muokata siellä subbarivahvistimessa olevia sähköisiä korjauksia. Eivät ne sen kummoisempia ole kuin vastuksia ja konkkia, joiden arvot pitää osata laskea uusiksi. Mutta mielellään oikeiden komponenttien eikä vahingossa viereisten :) .

  Yamaha käyttää takaisinkytkentää ja se sotkee DIY-kaverin suunnitelmia vielä lisää. Eli tuosta sinulla olevasta Yamahasta ei juuri muuta saa, mitä se nyt on. Refleksiputken pidentäminenkään ei paranna koska melko varmasti siellä on leikkuri, joka ei päästä elementille määriteltyä matalampia taajuuksia läpi.

  Laita Jammu myyntiin ja lähde tyhjältä pöydältä. Minulla on AudioVideo.fi:ssä muutama subbariohje (Ärjy-äijäsubbari, Takuumurea lehtipihvi ja Skaalautuva subwoofer), Hifitalolla on monta lisää ja foorumeilta löytää seuraavat 2547878324 vaihtoehtoa. Jos nykysoundiin verrattuna kaipaisit nimenomaan napakkaa ja herkkäliikkeistä bassoa niin Skaalautuva subwoofer istuisi ainakin siihen tarpeeseen erittäin hyvin. Kaksi Peerless SLS-12 -bassoelementtiä 80-litraisissa suljetuissa purkeissa ja tarpeesi mukainen vahvistin. Jo halpa Hypex DS1.2 vie pitkälle koska kookkaat kotelot ovat suhteellisen herkät eli hillitylläkin vahvistinteholla pääsee pitkälle.
   
  Viimeksi muokattu: 05.02.2016
 9. jumaylett

  jumaylett New Member

  Liittynyt:
  03.02.2016
  Viestejä:
  5
  Saadut tykkäykset:
  0
  Kiitos vastaukista. Vaikuttaa kyllä vähän siltä, että pitänee pistää kuutio myyntiin ja loihtia oma kuutio tilalle. Pistän muutaman satasen säästöön ja rakennan vähän järeämmän subbarin sitten kesällä. Mulla on diy-pääkanavissakin jo 8 tuumaiset bassoelementit, niin liekö paljoa lisää tuo, jos jää mainitun 2x12" alle. Sijoittamalla hyvin noista pääkanavistakin kyllä saa aika katu-uskottavaa
   
 10. saurama

  saurama Member

  Liittynyt:
  16.05.2002
  Viestejä:
  616
  Saadut tykkäykset:
  10
  Jep, parempi niin. Yamahaa voisi tietysti modailla hyvinkin pienellä budjetilla, mutta ongelma on, että ei se siitä muuksi muutu vaikka kuinka äheltää. Vähän rahaa säästöön ja saat sitten ihan eri tuotteen tilalle.
   
 11. jumaylett

  jumaylett New Member

  Liittynyt:
  03.02.2016
  Viestejä:
  5
  Saadut tykkäykset:
  0
  ...ja kun nyt päästiin asiaan, niin...
  jos tekisin, kuten suomalaiset yleensä, eli hommaisin halvimman Hypex DS1.2:n ja siihen sitten sellaisen peerlessin 12-tuumaisen elemetin kylkeen, niin millainen kotelo siihen sitten? Löytyykö suoralta kädeltä jotain hyvää ja tukevaa mallia, jota voisi 80 litraisena hyödyntää, jos vähän laventaa tai supistaa mittoja (esim Hifitalon joku rakennussarja)? Ja onko toi ohjeellinen 80 litraa suljetulle vai refleksille? Mulla kotelorakentamisen perusteet on aiempien projektien pohjalta aika vankalla pohjalla, mutta subbarissa kuitenkin tukevuus korostuu.

  Nopealla laskutoimituksella jos kotelon mitat olisi 400x400x500, niin saataisiin sisätilavuudeksi 80 litraa, mutta miten rimoitus subbarin sisällä?
   
 12. vps358

  vps358 Well-Known Member

  Liittynyt:
  11.02.2005
  Viestejä:
  3 341
  Saadut tykkäykset:
  152
  Jep, Jammuun sijoitetun oman työn tuotto olisi karmaisevan kehno.
  Mieleen tulee omilta mopoajoilta sanonta:
  "Viritys on katsottava onnistuneeksi, jos teho ei putoa enempää kuin 10%"

  T: Vesku
   
 13. vps358

  vps358 Well-Known Member

  Liittynyt:
  11.02.2005
  Viestejä:
  3 341
  Saadut tykkäykset:
  152
  ^^Ei se ihan noin toimi.
  Mikä Peerless 12", lienee muutamaa mallia olemassa.

  T: Vesku
   
 14. x_jmt_x

  x_jmt_x Well-Known Member

  Liittynyt:
  18.08.2006
  Viestejä:
  7 143
  Saadut tykkäykset:
  328
  Saurama sanoo tuossa SLS-12. Viitattu "skaalautuva subwoofer" -rakennusohje löytyy täältä.
   
 15. Mahonki

  Mahonki Member

  Liittynyt:
  23.03.2013
  Viestejä:
  75
  Saadut tykkäykset:
  2
  Sain juuri pari päivää sitten valmiiksi 2 x 80l sls12 koteloa. Vahvistimeksi valikoitui IMG stage linen d200. Hinta sama kuin hypexillä ja piirunverran enemmän tehoa. Käytännön eroista en sano mitään, voihan se olla että 1.2 hypexi tolla pyyhkii lattiaa, tai sitten toistenpäin.

  Subbarit sijoitin vastakkaisiin nurkkiin (no ok, toinen ei ole ihan nurkassa vaan toisen etukanavan vieressä sisäpuolella) ja ajoin antimoden sekä ypaon. Ainakin tähän mennessä ollut tyytyväinen vajaan 12 neliön lastulevy kopissa.

  Tuentaa sitä enemmän mitä heppoisempaa materiaalia käytät. Audiovideon subbari ohjeista kyllä löytyy kaikki tarvittava tieto koteloiden rakentamisesta.