Guru Pro Audio QM10 kokemuksia

Keskustelu osiossa 'Kaiuttimet ja subwooferit' , aloittajana Zyklon, 05.09.2010.

 1. Zyklon

  Zyklon Uusi jäsen

  Liittynyt:
  21.02.2008
  Viestejä:
  36
  Saadut tykkäykset:
  0
  Kävin äskettäin kuuntelemassa Mitron luona Gurun QM10:n ajettuna Peachtree Audion Nova integroidulla vahvistimella ja kylläpäs tuo yhdistelmä kuulosti ja näytti hyvältä! Musiikkia olisi voinut jäädä kuuntelemaan tuntikausiksi ja kuunteluväsymys tuskin iskee näillä kaiuttimilla. Voisin kuvitella, että suurin osa naisväestä hyväksyisi tämän yhdistelmän kotiinsa, vaikkakin kaiutin voi toki jakaa mielipiteitä..

  Onko tästä kaiuttimesta tai vahvistimesta kokemuksia muilla? Vahvistin on uusi suomenmarkkinoilla vaikkakin taitaa olla 2009 vuoden alun mallia.. Mitä kilpailijoita tällä jalustakaiuttimella on tässä hintaluokassa (tai halvemmassa)?

  Lisättäköön vielä sen verran, että toinen kaiutin tulee lähelle seinää mikä rajaa aika paljon kaiutin valikoimaa..
   
  Viimeksi muokattu: 09.09.2010
 2. Zyklon

  Zyklon Uusi jäsen

  Liittynyt:
  21.02.2008
  Viestejä:
  36
  Saadut tykkäykset:
  0
  Mainittakoon vielä, että suunnitelmissa on kuunnella vielä Totemin Rainmaker ja Vienna acousticin Haydn Grand. Ovat kuitenkin noin puolet halvempia ja niitten kanssa olisi mahdollisuus panostaa parempaan vahvistimeen..

  Ulkomaisia sivuja lukiessani Gurut ovat saaneet kovaa ylistystä, mutta harvan kotoa tätä kaiutinta vielä löytyy.
   
 3. gnarlie

  gnarlie Uusi jäsen

  Liittynyt:
  15.08.2005
  Viestejä:
  89
  Saadut tykkäykset:
  0
  Nostelenpas tätä ketjua. QM10 on itsellä vahvassa harkinnassa. Omassa asunnossa ei käytännössä ole tilaa sijotella kaiuttimia ja
  tähän skenarioon pitäis soveltua oikein hyvin. Ainakin paperilla ja arvosteluissa kehuttu, varsinkin matalan bassotoiston ansiosta.
  Tänään ensipuraisu turun hifimestassa. Mahdollisten omistajien kommentit ois jees.
   
 4. gnarlie

  gnarlie Uusi jäsen

  Liittynyt:
  15.08.2005
  Viestejä:
  89
  Saadut tykkäykset:
  0
  Vastaanpa itse itselleni. Tein ostopäätöksen liikkeessä kuunneltuani. Kaiuttimet soivat mitä parhaitan, vaikka täysin seinässä kiinni. Matalat taajuudet toistuvat aivan käsittämättömästi kaiuttimen kokoon nähden. Kuuntelutilassa ei käytännössä ole tilaa sijoitella käytännössä ollenkaan. Guru myy myös seinätelinettä, jotka ajattelin hankkia.
   
 5. gnarlie

  gnarlie Uusi jäsen

  Liittynyt:
  15.08.2005
  Viestejä:
  89
  Saadut tykkäykset:
  0
  Kuukauden käytön jälkeen voin todeta, että liikkeessä todetut huomiot pätevät myös omassa betonibunkkerissa. Oman olohuoneen akustiikka aiheuttaa mukavasti huonemoodeja, joita yritän saada haltuun akustoimalla. Kaiutin näyttää omaan silmään todella hyvältä Atacama SL -jalalla. Gurujen vaatima oma pohjalevy on täysin irrallisena atacaman päällä. Kaiuttimessa on vaimentavat jalustat, joten alustalta ei vaadita jämäkkyyttä niin kuin "perinteisillä" kaiuttimilla.

  http://ihku.org/~gnarlie/12050013.jpg
   
 6. JayKay70

  JayKay70 Käyttäjä

  Liittynyt:
  01.01.2008
  Viestejä:
  574
  Saadut tykkäykset:
  0
  ^Onnea vaan perheenlisäyksen johdosta ja hyvin natsaavat noiden jalustojen kanssa. Väittävät tuolla interneteissä, että QM10:n alataajuudet pyörisivät jossain tuolla 30 Hz:n hujakoilla ja se on jalustakaiuttimille aika pätevä arvo. Et mainitse minkälaisia moodeja sulla on vaivana, mutta ihan ensimmäisenä tulisi mieleen vetää kaiuttimia ihan snadisti eteenpäin ja laittaa niiden taakse etuseinään esim. Ecophonin Master SQ:ta pahimpia heijastuksia leikkaamaan. Oma kokemus näistä akustiikkalevyistä on sangen positiivinen ja näitä näkyy aika-ajoin myynnissä kohtuuhinnalla käytettyinäkin alan forumeilla. Tuolta löytyisi vähän vastaava tuote: http://www.soundstageav.com/onhifi/20080801.htm Muutenkin akustointimielessä kämppä näyttäisi olevan ainakin mattoa vailla ja seinillekin voisi jotain laittaa roikkumaan... Plazalta ja Hifiharrastajien forumilta löytyy paljon keskustelua akustoinnista ja varoituksen sana vielä, että tässä kohtaa tieto lisää tuskaa :rolleyes:

  En tiedä, oletko jo bongannut jo tämän arvostelun ja tuolta löytyy puoleettomat mittaustuloksetkin (by National Research Council of Canada): http://www.soundstageav.com/onhifi/20080801.htm Voit sitten artikkelin luettuasi taputella itseäsi selkään hyvän hankinnan johdosta :king:

  Ai niin ja en voi sille mitään, että näistä tulee aina joku pelikonsoli tai stereopaketti mieleen, kun tuo alareunan rako muistuttaa niin paljon kelkatonta cd-asemaa :D
   
 7. aheikkinen

  aheikkinen Tuttu käyttäjä Tukijoukot

  Liittynyt:
  05.04.2007
  Viestejä:
  5 011
  Saadut tykkäykset:
  121
  Huonemoodeihin ei ole 40mm levyllä yhtikäs mitään vaikutusta. Ne kun yleensä osuvat jonnekin 30-40hz välille, jossa aallonpituudet ovat lähellä kymmentä metriä. Korvin havaittavaan vaimennukseen vaaditaan nyrkkisääntönä 1/10 osa aallonpituudesta absorpoivaa vaimennusainetta, siis bassoilla jopa metrikin villoja.
  Sivun ensiheijastus voisi olla parempi sijoituspaikka, jos levyjä johonkin haluaa laitella.

  Kaiuttimet muuten kannattaa pääsääntöisesti pitää kiinni seinässä. "Satunnaisen verran irti" ottamalla aiheuttaa vain yksinomaan ongelmia itselleen, kun ympärisäteilevät bassotaajuudet heijastuvat huoneen takaseinästä kuulijan korviin erivaiheisina kuin suoraan kaiuttimesta tullut ääni. Syntyy täysin satunnaisia vaimentumia ja jopa kumoutumia (cancellation frequency) tietyille taajuuksille sekä muita häröjä.. Tuo seinästä irti ottaminen alkaa toimia vasta suuremmilla etäisyyksillä.
   
 8. alspe

  alspe Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  09.10.2006
  Viestejä:
  4 245
  Saadut tykkäykset:
  0
  Kaiutin säteilee ääntä taaksepäin muuallakin kuin bassoilla, kaiuttimien taakse laitetut levyt eivät demppaa diskantti joka on yleensä hyvä asia tavan huoneessa.

  Kaiuttimet aivan kiinni seinässä, herättävät moodin tehokkaimmin. Itse olen saanut hyviä tuloksia melko lähellä seinää, mutta ei ihan kiinni.

  BTW, dvdplaza-jumala Genelecin ohjekin suosittaa muuta kuin sinä. :)
   
 9. aheikkinen

  aheikkinen Tuttu käyttäjä Tukijoukot

  Liittynyt:
  05.04.2007
  Viestejä:
  5 011
  Saadut tykkäykset:
  121
  Eipäs, vaan tasan samaa ehdottavat. Step by step (pdf) sivulla 2 löytyy kuva nimeltään "Placing speakers in relation to front wall".
  Vähintään 5cm seinästä on vihreä "OK" etäisyys (jäähdytyssäleikkö & refleksiputki vaativat ilmaa, muutoin voisi olla kiinnikin). Tuosta etäisyyden lisääminen metriin meneekin oranssille, Acceptable, kumoutumisten aiheuttaman haitan vuoksi. Metristä kahteen on punainen AVOID!
  Etäisyyksiä vastaavat ongelmataajuudet on esitetty samassa yhteydessä erillisessä kuvaajassa.

  Subbarin käyttäminen leikkaa (genen subeissa) alle 85hz materiaalin pois, jolloin noilla taajuuksilla ei myöskään voi esiintyä kumoutumista. Tämä muuttaa asiaa jonkin verran, mutta edelleen paras on pitää kaiuttimet seinässä lähes kiinni.
   
 10. aheikkinen

  aheikkinen Tuttu käyttäjä Tukijoukot

  Liittynyt:
  05.04.2007
  Viestejä:
  5 011
  Saadut tykkäykset:
  121
  40cm etäisyys seinästä = 214Hz kumoutuma
  1m etäisyys seinästä = 86Hz kumoutuma
  1,4m etäisyys seinästä = 61Hz kumoutuma
  2m etäisyys seinästä = 43Hz kumoutuma

  Tästä näemme, että esimerkiksi 8030 mallilla 2 metriä ei enää ole ongelmallinen etäisyys, sillä 43hz alkaa olla kaiuttimen toistokaistan ulkopuolella muutenkin. Vastaavasti huomaamme, että subbarin hoitaessa alle 85Hz taajuudet voimme sijoittaa kaiuttimet jopa metrin päähän seinästä, koska silloin pääkaiuttimen toistokaista alkaa vasta 85hertsistä.
  Jokin satunnaisesti arvottu 40cm etäisyys pilaisi koko systeemin alakeskialueelle syntyvän kumoutuman vuoksi.
   
 11. gnarlie

  gnarlie Uusi jäsen

  Liittynyt:
  15.08.2005
  Viestejä:
  89
  Saadut tykkäykset:
  0
  Pahimmat moodit on tosiaan tuolla alapäässä ja ne ratkeaa tarvittaessa kuuntelupaikkaa eteenpäin siirtämällä. Ecophon Masteria oon jo päättäny hankkia, kunhan talous taas antaa myöden. Tarkotuksena ois laittaa neljä 120x60cm levyä etuseinälle, kaks lähtee kaiuttimien takaa keskelle ja kaks samalla tavalla niiden yläpuolella. Levyjen tarkotus on ihan vaan "rauhottaa" ääntä. Matto on löytäny tiensä lattialle. Kauttimien sijottelun vaihtelulla ei saanut mitään hyödyllistä aikaan.
   
 12. JayKay70

  JayKay70 Käyttäjä

  Liittynyt:
  01.01.2008
  Viestejä:
  574
  Saadut tykkäykset:
  0
  Ottamatta kantaa asian teoreettiseen puoleen, niin omalla hyvin subjektiivisella kokemuksella voin todeta noiden Ecophonin levyjen laittamisen etuseinään kaiuttimien taakse (2 kpl 60x60x60cm/kaiutin) poistaneen keskialueella olleita "hälyääniä" ja ylimääräisiä heijastuksia ja ääni rauhottui selvästi.
  Alapään kanssa ei mulla ole ollut omiin korviin sen isommin kuuntelunautintoa pilaavia moodeja, mutta kaiuttimissani (Rega RS5, jotka vaihdoin äskettäin RS7:aan) bassoelementit ovatkin olleet kyljissä. Uusissa kaiuttimissani ei ole refleksiputkea lainkaan, vaan transmissiolinja, jonka aukko on bassoelementin vieressä skoben kyljessä ja tällä on varmasti ollut oma vaikutuksensa asiaan. Mutta mä en olekaan mikään mittalaitehifisti ja kuuntelen musiikkia mittaustulosten sijaan ;)