Grillikausi käyntiin!!!

Keskustelu osiossa 'Tarinatupa Classic (Yleiskeskustelu)' , aloittajana makeH, 02.03.2003.

  1. Maky

    Maky Uusi jäsen

    Liittynyt:
    24.04.2000
    Viestejä:
    871
    Saadut tykkäykset:
    14
    Joo itsekkin ihmettelin noita, mutta nyt kun terassilla sitä työntelin, niin rullaa todella kevyesti. Kuvassa koko vähän hämää. Nuo ei ole sellaiset normikokoiset, vaan vähän isommat rullat. Olisko arviolta 10cm. Muutenkaan en tuota ilman alustaa nurtsille laittaisi. Uppoaa varmasti, kun rahtikirjassa luki 200kg :), todellinen jossain 50 yläpuolella. Niin ja kaasupullo roikkuu telineessä grillin oikealla puolella, joten sekin mukaan painoon.

    Jeps, se vanha campingazkin sai refurbish käsittelyn syksy/keväisin, mutta viime syksynä jäi tekemättä kun oli tiedossa, että uutta tulee. Kyllä siitä vielä pelin saisi kun 2h tekisi töitä, mutta puuosat on tosi huonossa hapessa. Vaatisi maalauksen ja peltiosat taipuilleet...

    3h + pari olutta kestää kasaus. Ohjeet selkeät, ja kaikki osat pulteilla tai ruuveilla kiinni, joten kiristäminen, osien vaihto ym onnistuu. Lämpö nousi silmissä kun 3 poltinta täysillä. Pari minuttia ja kannen alla 250 astetta.

    Hauska yksityiskohta oli että weber on amerikkalainen grilli, ja pitävät siitä kiinni, mutta ovet oli paketissa jossa isolla made in china.

    Ensikokemuksista suurin juttu oli grillausalan kasvu. Meille ilmestyi torstaina porukkaa sen verran, että makkaran syönniksi meni. Oli 4 pakettia makkaraa ja pari nakkipakettia, ja puolet grillistä tyhjänä. Tänään menee pizzakivi testiin. Lauantaina päästään lihan kimppuun...
     
  2. nepa

    nepa Alakerran HFR CIH -mies. Tukijoukot

    Liittynyt:
    17.10.2001
    Viestejä:
    9 192
    Saadut tykkäykset:
    1 329
    Mitäs tuommoinen luxusgrilli kustantaa?
     
  3. dille

    dille Guest Guest

    Liittynyt:
    11.09.2003
    Viestejä:
    1 277
    Saadut tykkäykset:
    0
    Ja mites tuo pitsakivi vörkkii?
     
  4. säätäjä

    säätäjä Uusi jäsen

    Liittynyt:
    06.10.2015
    Viestejä:
    28
    Saadut tykkäykset:
    5
    Laitetaan kuumenemaan grilliin/uuniin kun sitä aletaan lämmittämään ja kun sopiva lämpötila on saatu, siirretään pitsa kiven päälle.

    Kuumuutta varannut kivi kypsentää pitsan nopeasti ja tekee pohjasta samalla tavalla rapean kuin aidossa pitsauunissa.


    Itsellä ei tuollaista huippugrilliä ole, mutta mitä hintoja olen seurannut niin 200-400e saa 3-4 polttimisen pyörillä kulkevan mallin. Sitten jos haluaa sivupoltinta, lämpötilamittaria, parempaa puhdistettavuutta, vara/lisäosavalikoimaa niin hinnat ovat 400-1500e. Laadukas Weber taitaa olla tästä jossain puolessavälissä.
     
  5. Xantaks

    Xantaks Guest Guest

    Liittynyt:
    08.11.2006
    Viestejä:
    784
    Saadut tykkäykset:
    0
    No kyllähän tuota grillausta vasta pääsi kokeilemaan mökillä 2.6, kun ylioppilaaksi pääsi virallisesti. Kavereiden kanssa grillattiin, mitä ihmeellisimpiä lihavartaita, porsaankyljyksiä ja tietysti makkaraa. Mikä grillauksessa on myös tärkeää, että sää on lämmin ja järvelle on hyvä ja kaunis näkymä. Tuolloin kaikki meni nappiin. Grillikatos selvisi ehjin puin ja eikä palanut poroksi.
     
  6. dille

    dille Guest Guest

    Liittynyt:
    11.09.2003
    Viestejä:
    1 277
    Saadut tykkäykset:
    0
    Arvelinkin sen noin toimivan, mutta olisi kiva kuulla omakohtaisia kokemuksia siitä, miten se pelaa grillissä. Nouseekohan 3-polttiminen ~300e maksanut Lucifer sinne 300 celsiuksen pintaan, jossa tosimiehet paistavat pitsansa?
     
  7. Maky

    Maky Uusi jäsen

    Liittynyt:
    24.04.2000
    Viestejä:
    871
    Saadut tykkäykset:
    14
    Semmosen tuhannen euroa. On kallis, mutta tarkotus grillata ainakin pari vuosikymmentä tällä. Varaosat ja takuut kunnossa. Lisäksi tuo metalliväri oli sisustuksellinen tai onko pihan sisustaminen ulostusta :) Kesäisin käytännössä asutaan terassilla valoisat ajat. Ei ole mökkiä, joten panostetaan tähän.

    Kuten säätäjä kertoi, niin kuumennetaan grillissä 300 ja pizza paistuu pohjasta rapeaksi. Koekäyttö osoitti kaksi asiaa. Yksi: toimii loistavasti. Kaksi: mieti tarkkaan miten täytetyn pizzan kivelle siirrät. Leivinpaperi leivinlaudan päällä ja siitä liuttamalla kivelle ja 5 min päästä vedä paperi pois lienee paras. Ei onnistu että täyttää lautasella ja ytittää "valuttaa" pizzakivelle. Tai sitten sellainen leipä/pizzalapio. Pois nosto onnistuu ihan tavallisella lastalla.
     
  8. ToKa

    ToKa Guest Guest

    Liittynyt:
    24.11.2005
    Viestejä:
    70
    Saadut tykkäykset:
    0
    Weberin Q220 tuli hommattua sillä kokoontaitettavalla telineellä ja lisäparilalla. Hienosti pelittää ja tasaisesti lämpenee, grillauspinta-alaa n. 1800 cm2

    Eilen grillattiin poikkeuksellisesti lohta ja kasviksia, hyvää oli...

    http://www.weber.com/bbq/pub/grill/2007/q/Q220.aspx
     
  9. säätäjä

    säätäjä Uusi jäsen

    Liittynyt:
    06.10.2015
    Viestejä:
    28
    Saadut tykkäykset:
    5

    Normaalissa uunissa käytetään tuollaista kiveä ja toistaiseksi jätetty leivinpaperi aina väliin. Ainoa mikä pitää muistaa on ylimääräisen paperin leikkaus pois. Lopputulokseen toi ei havaittavasti ole vaikuttanut, mutta helpottaa paistamista ja pitää kiven siistinä :)

    Pitsalapiota yritettiin käyttää, mutta kova kuumuus väänsi lapion parin kerran jälkeen U kirjaimen muotoon :D
     
  10. Harry

    Harry Käyttäjä Tukijoukot

    Liittynyt:
    06.09.2004
    Viestejä:
    1 903
    Saadut tykkäykset:
    7
    Pitää olla kunnon lapio, eli tälläinen rosteripellistä tehty :)

    [​IMG]

    Makylla on kyllä hieno Grilli :thumbsup: Itse olen suunnitellut grillikatokseen sellaista itse muurattua kokonaisuutta keskelle, jossa olisi vierekkäin puulle/hiilelle oma paikka ja vieressä kaasulla rengaspoltin muurikalle. Kunnon huuva vielä yläpuolelle, niin savutkin lähtevät joutuisaan.
     
  11. Grr

    Grr Uusi jäsen

    Liittynyt:
    27.08.2003
    Viestejä:
    597
    Saadut tykkäykset:
    0
    Nonni, routiminen helpottaa ja grilli palaa jo, mites oheiskalusteet?
     
  12. Maky

    Maky Uusi jäsen

    Liittynyt:
    24.04.2000
    Viestejä:
    871
    Saadut tykkäykset:
    14
    Kiitoksia. Taidan jättää leikatun leivinpaperin seuraavalla kerralla paikalleen ja hyvä että en mennyt törsäämään U muotoiseen pizzalapioon. :D

    Tuollainen metallinen olisi kyllä katu-uskottava :)
     
  13. Qube

    Qube Uusi jäsen

    Liittynyt:
    24.01.2002
    Viestejä:
    936
    Saadut tykkäykset:
    0
    Omalta osaltani 2007 grillikauden avajaiset ovat jo pahasti myöhässä kun grilli edelleen puuttuu. Kaasugrilli pitäisi siis hankkia. Tuntuu, että valikoima on tänä kesänä taas entistä laajempi, joten vaikeaksi menee. Muutama perusasia mietityttää, joten kommentit ovat tervetulleita.

    Grillissä pitää olla sekä parila- että ritiläpuoli. Mutta mikä materiaali on tässä paras - valurauta, ruostumaton teräs vai emaloitu teräs? Vähän kalliimmissa malleissa on usein noita emaloituja pintoja, mutta miten on niiden puhdistettavuuden ja kestävyyden kanssa? Tuntuu siltä, että jos tuon pinnan onnistuu vahingossa rikkomaan, niin se oli sitten siinä.

    Toinen asia mitä ihmettelen on kaasupullon säilytys? Itse ainakin tahtoisin pullon siististi piiloon grillin alle kaapinovien taakse, mutta onko tämä "sallittua" (=turvallista)? Webereissä on mielestäni kaapin sisällä varoitustarra joka kieltää pullon säilyttämisen siellä. Esim. Grand Hall -grilleissä (ainakin K-Rauta myy) on puolestaan kaapin sisällä vartavasten tehty pyöreä syvennys johon pullo laitetaan. Onko niin, että pienen (matalan) pullon saa pitää grillatessa grillin alla, mutta isoa ei koska se on silloin liian lähellä kuumia osia? Tuonne Grand Hall:in alle menee kyllä mielestäni hienosti myös iso pullo - onkohan siinä sitten joku riittävä lämmöneristys tms. suoja välissä?

    Oma grillauspaikka sijaitsee melko tuulisessa paikassa. Onko grilleissä eroja sen suhteen miten tuuli vaikuttaa liekin tasaisuuteen. Kokemusta on ainoastaan sellaisesta vanhasta rimpulakaasugrillistä, jossa pienikin puuska pisti aina liekit matalaksi eikä lämpöä näin ollen tullut riittävästi paistoalalle. Ilmaahan se liekki tietysti jostakin tarvitsee, mutta onko olemassa "tiiviitä" malleja?

    Lopetanko turhan pohdiskelun ja käyn hakemassa perus-Landmann-Lucifer-Primus-jne. grillin? Vai pitäisikö panostaa satanen pari lisää johonkin laadukkaampaan härveliin? Mitään yli 1000 € maksavaa laitosta en ole ostamassa. :confused:
     
  14. jusaro

    jusaro Guest Guest

    Liittynyt:
    01.08.2006
    Viestejä:
    231
    Saadut tykkäykset:
    0
    Osta perusgrilli, jos se on ensimmäisesi (kolme poltinta). Valurautaritilä parilan kera kuulunee useimpien grillien varustukseen. Sivukeitin saattaa olla turha, jos keittiö on lähellä. Rasvapelti on plussaa ja toimii hiekan kanssa eristeenä alakerrassa mahdollisesti säilytettävälle kaasupullolle. :rolleyes: Kova tuulenpuuska voi sammuttaa grillin lieskat, mutta tuulensuojalevy on kyllä helppo myöhemmin itse tehdä.
     
  15. Mr Monk

    Mr Monk Guest Tukijoukot Guest

    Liittynyt:
    20.09.2005
    Viestejä:
    1 162
    Saadut tykkäykset:
    0
    Ennen kun viette vanhat grillinne kaatopaikalle, kannattaa tarkastaa tämä.
     
  16. Crimson

    Crimson Guest Guest

    Liittynyt:
    03.08.2001
    Viestejä:
    3 318
    Saadut tykkäykset:
    2
    Jep. Kannattaa ehdottomasti hankkia vähintään kolmen polttimen grilli, jos aikoo tehdä muutakin kuin grillata makkaraa tai laittaa sapuskaa useammalle kuin kahdelle hengelle. Hinta/laatu-suhteeltaan hyvä perusgrilli on tällainen, jota myydään tänä kesänä ainakin 4-5 eri merkillä. Itse ostin vastaavan kahdella polttimella viime kesänä. Olen ollut todella tyytyväinen, mutta grilli on tosiaan ollut hieman liian pieni. Rautia mainosti tuota kolmen polttimen versiota muistaakseni hintaan 229 €.
     
  17. Qube

    Qube Uusi jäsen

    Liittynyt:
    24.01.2002
    Viestejä:
    936
    Saadut tykkäykset:
    0
    Nuo perusgrillit, joita lähes jokainen kauppa myy jollain nimillä, ovat varmasti ihan riittävän hyviä itse grillaamiseen. Ne vain ovat kaikki näitä ns. avomalleja, eli grillin alle jäävä tila on avoin. Siinä grillin alla ei ymmärtääkseni voi pitää ainakaan isoa kaasupulloa paikallaan silloin kun grilliä käytetään - vai voiko?

    Haluaisin grillin jossa ainoastaan avataan kaasupullon venttiili, väännetään nupista ja sytytetään nappia painamalla (no okei grillin kansikin kannattaa avata ennen sytyttämistä). En siis halua ruveta nostelemaan pulloa pois grillin alta tai muita vastaavia toimenpiteitä. Kaasupullot ovat myös erittäin rumia, joten senkin takia haluaisin sen piiloon terassillani.
     
  18. Crimson

    Crimson Guest Guest

    Liittynyt:
    03.08.2001
    Viestejä:
    3 318
    Saadut tykkäykset:
    2
    Minulla kaasupullo on nätisti grillin vieressä tuon oikeanpuoleisen laskutason alla. Käyttöönotossa ei tarvi tehdä muuta kuin mainitsemasi toiminpiteet ja ruma kaasupullokin piiloutuu näppärästi, kun grillauksen loputtua (ja grillin jäähdyttyä) heittää suojapeitteen päälle. :thumbsup:
     
  19. Baron

    Baron Guest Tukijoukot Guest

    Liittynyt:
    07.08.2003
    Viestejä:
    1 911
    Saadut tykkäykset:
    0
    Tätä aihetta sivuten pieni varoituksen sana, ettei kenellekään edes tulisi mieleen...;

    Älkää missään tapauksessa laittako sitä nestekaasupulloa minnekään VAAKA-asennossa (=kyljelleen), vaikka se kuinka näppärästi esim. grillin alle sopisi! Pullon varoventtiili ei nimittäin toimi oikein, kun se jää nestepinnan alle ja häiriötilanteessa (esim. pullon lämmetessä) muun muassa grillauskausi saattaa päättyä melkoiseen jytkyyn ja tulipalloon.


    edit:
    http://fi.wikipedia.org/wiki/BLEVE
     
  20. khan

    khan Uusi jäsen

    Liittynyt:
    25.07.2001
    Viestejä:
    417
    Saadut tykkäykset:
    0
    Weber hintaerot USA/EU-alueilla ovat aika huimat. Siinä missä täällä, Saksassa ja Englannissa saa maksaa 1000€ tuollaisesta Genesis S-310, saa sen jenkkilästä $600, eli karkeasti alle puoleen hintaan.

    Mikäköhän lie tuollaisen hintaeron syynä, kuitenkin sama grillihän kyseessä on.

    Tekisi kyllä mieli tuollaista Genesistä.. :king: