Grillattavat makkarat ja lihat

Discussion in 'Ruoka & Juoma' started by aheikkinen, Apr 23, 2011.

  1. prkl

    prkl Guest Tukijoukot Guest

    Joined:
    Jun 2, 2006
    Messages:
    2,024
    Likes Received:
    0
    Joku oikein paahteinen portteri voisi olla melko nannaa :)
     
  2. PeeVee79

    PeeVee79 Lähes henkilökuntaa

    Joined:
    Oct 12, 2005
    Messages:
    1,049
    Likes Received:
    20
    Jep, jotain savuoluen tyyppistä ajattelin.
     
  3. mikita

    mikita Tuttu käyttäjä

    Joined:
    Mar 22, 2008
    Messages:
    233
    Likes Received:
    12
    Kyllä! On todella mureaa ja maukasta lihaa - myös muutkin osat.

    Mutta aiheeseen - Hyvä klassinen grillherkku on herkkusienet: naksautetaan kanta pois, kääritään laidan ympärille pekonia ja kuoppaan sinihomejuustoa. Sitten grilliataan lakki alaspäin kunnes juusto on sulanut ja pekoni rapeaa. (Ja tietysti sienten kannat voi paistella siinä samalla.)

    Ja sitten lihapuolella: hyvä idea on keittellä kunnollista porsaan kylkeä (=ribsejä) ensin liha/kasvis -liemessä kypsäksi ja sitten suhauttaa myöhemmin nille hyvän pinnan grillissä, grillikastiketta pintaan sivellen.
     
  4. PeeVee79

    PeeVee79 Lähes henkilökuntaa

    Joined:
    Oct 12, 2005
    Messages:
    1,049
    Likes Received:
    20
    Mitään näppärää ja nopeaa vinkkiä kalalle ja muurinpohjapannulle? Tuli pannu ja poltin hommattua juhannukseksi ja siinä jo useat plätyt paistettu, nyt vois viikonloppuna kehitellä jotain muuta.
    Lähinnä lohta tai kirjolohta ajattelin, tähän hätään ei taida oikein muuta fisua saada.
     
  5. prkl

    prkl Guest Tukijoukot Guest

    Joined:
    Jun 2, 2006
    Messages:
    2,024
    Likes Received:
    0
    Silakoita/muikkuja minä ensin muurikalle laittaisin mutta miksei lohtakin voisi.. täällä kyllä lohi löytää itsensä savustimesta eikä grillistä/muurikasta mutta makuja on monia.
     
  6. säätäjä

    säätäjä Käyttäjä

    Joined:
    Oct 6, 2015
    Messages:
    25
    Likes Received:
    5
    Possuconfit grillattuna on tosi jees ja helppo tehdä suurellekin määrälle. Possua on hyvä ostaa about 400g per syöjä. Possu siis luutonta kylkeä. Eikä maksa paljon, joku 5e/kg

    Possu uuniin niin että peittyy nesteeseen. Nesteeseen pari desiä valkkaria, timjamia, joku 5-10 valkosipulinkynttä, parit mustapippurit, laakerilehtiä ja suolaa. Jatkaa lientä rasvalla kunnes peittyy (esim rypsiöljy)

    12h uunissa, n. 100 asteessa

    Pois uunista, nesteen roskiin ja possu painon alle ja kylmään, vähintään 3h

    Leikkaa annospaloiksi ja grillaa tosi kuumalla jotta pinta vähän hiiltyy. Jos palojen paksuus sellaiset 3-4cm niin ottaa kuitenkin 3-5min per puoli (grillin tehosta riippuen) jotta sisältä lämpenee (liha huoneenlämpöistä). Jos tekee "avotulella" niin rasvapuolen kanssa kannattaa olla varovainen, palaa aika helposti kun rasva saa avotulen syttymään. Melkein kannattaa pöyritellä kaikki muut puolet ensin ja vikana toi rasva.

    Kypsyysastetta ei tarvii miettiä joten sopii aloittelevalle grillimestarille :)

    Kastikkeeksi esim tämä:

    http://www.grillimestari.com/coca-cola-grillauskastike-a-24.html

    Ihan lopussa kannattaa vähän tätä kastiketta valella lihoille.

    Lisukkeeksi sopii esim coleslaw. Tämä helppo tehdä ja kannattakin tehdä edellisenä päivänä eli tässäkään ei ajatusongelmaa.

    http://www.ruokala.net/resepti/amerikkalainen-kaalisalaatti-coleslaw-1

    Varsinkin nyt kaali on tosi hyvää, joten erinomainan aika tehdä :)
     
  7. PeeVee79

    PeeVee79 Lähes henkilökuntaa

    Joined:
    Oct 12, 2005
    Messages:
    1,049
    Likes Received:
    20
    Täällä tuppaa kauppojen valikoima olemaan kalojen suhteen aika rajallista, mutta täytyy huomenna kattella, mitä löytyy.
    Kirjolohta kuitenkin on yleensä tarjolla, ja mikäjottei siitäkin muurikalla hyvää saa. Täytyy koittaa kehitellä jotain, kalaa nyt kumminkin tekee mieli köksätä.
     
  8. Ykskytä

    Ykskytä Guest Guest

    Joined:
    Jul 18, 2001
    Messages:
    2,607
    Likes Received:
    0
    Kalan maku ja haju voi tarttua pannuun tiukasti, jolloin esim. seuraavaksi tehtävät letut maistuvat "erikoisilta". Kalan valmistukseen tulisi käyttää vain näitä varten tarkoitettuja ruuanvalmistusvälineitä.
     
  9. PeeVee79

    PeeVee79 Lähes henkilökuntaa

    Joined:
    Oct 12, 2005
    Messages:
    1,049
    Likes Received:
    20
    No jaa, on kai kalaa valurautapannuissa ennenkin valmistettu. Sallaan, eli rosolliin täälläpäin laitetaan silakkaa, joka paistetaan kuivaksi koppuraksi perinteisesti valurautapaistinpannussa, mutta eipä siitä makua pannuun jää.
    Muurikkapannun kyllästin kunnolla ennen käyttöönottoa silavalla, joten pesukin onnistuu hyvin.
     
  10. Ykskytä

    Ykskytä Guest Guest

    Joined:
    Jul 18, 2001
    Messages:
    2,607
    Likes Received:
    0
    Valurautapannu pestään normaalisti pelkällä kuumalla vedellä. Kalanmaun saa valurautapannustakin pois, mutta tähän tarvitaan astianpesuainetta. Tällöin pannu tulee rasvapolttaa uudelleen, jotta sen paisto-ominaisuudet palautuisivat. Valurautaiset kalapannut on yleensä emaloitu sisältä pesun helpottamiseksi ja pesuaineiden käytön mahdollistamiseksi.
     
  11. säätäjä

    säätäjä Käyttäjä

    Joined:
    Oct 6, 2015
    Messages:
    25
    Likes Received:
    5
    Valurautapannusta saa kalan suht helposti pois keittämällä pannussa vettä pitkään. Jos tällä ei lähde, ihan snadisti pesuainetta. Jos laittaa tosi vähän, pöljy pintaan yleensä riittää.
     
  12. jusaro

    jusaro Guest Guest

    Joined:
    Aug 1, 2006
    Messages:
    228
    Likes Received:
    0
    Lohta voi hyvinkin paistaa parilassa tai muurikassa. Kannattaa ensin nyppiä mahdolliset ruodot pois ja sitten leikata sopiviksi siivuiksi. Mausteet oman mieltymyksen mukaan - tosin suola ja grillimaustekin toimii. Ensin kannattaa paistaa paljaan kalan puolelta, että suomujen (tai liman) maku ei tartu lihaan (käännetään vain kerran). Itse putsaan grillilevyn talouspaperilla ja rypsiöljyllä ennen ja jälkeen grillauksen. Kalan maku ei ole vielä kulkeutunut muihin ruokiin.
     
  13. PeeVee79

    PeeVee79 Lähes henkilökuntaa

    Joined:
    Oct 12, 2005
    Messages:
    1,049
    Likes Received:
    20
    Tuli kokeiltua Vatajan ribsejä.
    Vaan eipä ollut kaksista. Itse liha oli hyvän makuista, se vähä mitä liuden ympäriltä pystyi kaluamaan. Syömisprosessi muistutti broilerinkoiven putsausta; kova ja sottainen homma, mutta lopussa jää nälkä.

    Ja kalaa ei viime vikonloppuna kaupasta löytynyt, tuli grillattua yksinkertaisesti broileria. Ja oli muuten hyvää.
     
  14. papukaija

    papukaija Lähes henkilökuntaa

    Joined:
    Aug 31, 2005
    Messages:
    1,522
    Likes Received:
    0
    Kuullostaa ihan hyvälle. Muttamutta... Itse kun EN juo viiniä, en valkoista, en punaista tai mitään muitakaan, niin kai tuon viini voi korvata jollain? Ei viitisi pullollista ostaa jääkaappiin väljehtyyn, kun ei sitä sieltä tulisi koskaan kuitenkaan sitten tulisi loppuun käytettyä...
     
  15. 15444

    15444 Tuttu käyttäjä

    Joined:
    Sep 11, 2003
    Messages:
    226
    Likes Received:
    0
    Omenamehu vois toimia tuossa ihan ok.
     
  16. papukaija

    papukaija Lähes henkilökuntaa

    Joined:
    Aug 31, 2005
    Messages:
    1,522
    Likes Received:
    0
    Joo, sitä nyt tulee sitten muuteki juotua ja joskus löytyy jääkaapistakin... Pitääkin tässä jossain vaiheessa testata...
     
  17. Bagheera

    Bagheera Lähes henkilökuntaa

    Joined:
    Jan 13, 2003
    Messages:
    2,004
    Likes Received:
    1
    Tuollaiseen käy hyvin myös laimennettu omena/valkoviinietikka. Mutta voi sen pienen viinipullonkin ostaa keittiökaappiin ihan marinadeja ja kastikkeita varten. Juomakelvottomaksi seissyt viini kuin usein on jopa parempaa erityisesti marinadipohjana, eli kaikkea ei tarvitse käyttää kerralla.
     
  18. nepa

    nepa Alakerran HFR CIH -mies. Tukijoukot

    Joined:
    Oct 17, 2001
    Messages:
    9,613
    Likes Received:
    1,539
    Olenko ainoa, joka haluaa syödä makkarat makkarana ja lihat lihana? Jotenkin tuntuu hassulta laittaa makkaraan 99% lihaa, mitä lie mössöä sekään, kun pihvitkin on olemassa. Mieluummin kunnon jauhomakkara ja pihvi erikseen kuin, että molempia tungetaan samaan. :)

    Niin ja maitua juomaksi.
     
  19. säätäjä

    säätäjä Käyttäjä

    Joined:
    Oct 6, 2015
    Messages:
    25
    Likes Received:
    5
    Hyvän makkaran voi maustaa ihan eri tavalla kuin pelkän lihakimpaleen, sen takia lihaisa makkara on aina hyvä vaihtoehto :)
     
  20. LSA_Vinnie

    LSA_Vinnie Guest Guest

    Joined:
    Feb 13, 2010
    Messages:
    232
    Likes Received:
    0
    Pienimmät viinipullot ovat 0,25 litraa, mitä Alkosta löytyy eli ei sitä tarvitse mitään 3 l tonkkaa ostaa, jos haluaa viiniä maustamiseen käyttää. Jos on totaalikieltäytyjä tässä suhteessa, niin silloin toki homma on eri...