Tärkeä tiedote foorumin käyttäjille

Grillattavat makkarat ja lihat

En tråd i 'Ruoka & Juoma' startet av aheikkinen, 23 Apr 2011.

  1. prkl

    prkl Guest Tukijoukot Guest

    Reg.:
    2 Jun 2006
    Innlegg:
    2.024
    Liker mottatt:
    0
    Joku oikein paahteinen portteri voisi olla melko nannaa :)
     
  2. PeeVee79

    PeeVee79 Vakiokasvo

    Reg.:
    12 Okt 2005
    Innlegg:
    1.050
    Liker mottatt:
    20
    Jep, jotain savuoluen tyyppistä ajattelin.
     
  3. mikita

    mikita Käyttäjä

    Reg.:
    22 Mar 2008
    Innlegg:
    233
    Liker mottatt:
    12
    Kyllä! On todella mureaa ja maukasta lihaa - myös muutkin osat.

    Mutta aiheeseen - Hyvä klassinen grillherkku on herkkusienet: naksautetaan kanta pois, kääritään laidan ympärille pekonia ja kuoppaan sinihomejuustoa. Sitten grilliataan lakki alaspäin kunnes juusto on sulanut ja pekoni rapeaa. (Ja tietysti sienten kannat voi paistella siinä samalla.)

    Ja sitten lihapuolella: hyvä idea on keittellä kunnollista porsaan kylkeä (=ribsejä) ensin liha/kasvis -liemessä kypsäksi ja sitten suhauttaa myöhemmin nille hyvän pinnan grillissä, grillikastiketta pintaan sivellen.
     
  4. PeeVee79

    PeeVee79 Vakiokasvo

    Reg.:
    12 Okt 2005
    Innlegg:
    1.050
    Liker mottatt:
    20
    Mitään näppärää ja nopeaa vinkkiä kalalle ja muurinpohjapannulle? Tuli pannu ja poltin hommattua juhannukseksi ja siinä jo useat plätyt paistettu, nyt vois viikonloppuna kehitellä jotain muuta.
    Lähinnä lohta tai kirjolohta ajattelin, tähän hätään ei taida oikein muuta fisua saada.
     
  5. prkl

    prkl Guest Tukijoukot Guest

    Reg.:
    2 Jun 2006
    Innlegg:
    2.024
    Liker mottatt:
    0
    Silakoita/muikkuja minä ensin muurikalle laittaisin mutta miksei lohtakin voisi.. täällä kyllä lohi löytää itsensä savustimesta eikä grillistä/muurikasta mutta makuja on monia.
     
  6. säätäjä

    säätäjä Jäsen

    Reg.:
    6 Okt 2015
    Innlegg:
    25
    Liker mottatt:
    5
    Possuconfit grillattuna on tosi jees ja helppo tehdä suurellekin määrälle. Possua on hyvä ostaa about 400g per syöjä. Possu siis luutonta kylkeä. Eikä maksa paljon, joku 5e/kg

    Possu uuniin niin että peittyy nesteeseen. Nesteeseen pari desiä valkkaria, timjamia, joku 5-10 valkosipulinkynttä, parit mustapippurit, laakerilehtiä ja suolaa. Jatkaa lientä rasvalla kunnes peittyy (esim rypsiöljy)

    12h uunissa, n. 100 asteessa

    Pois uunista, nesteen roskiin ja possu painon alle ja kylmään, vähintään 3h

    Leikkaa annospaloiksi ja grillaa tosi kuumalla jotta pinta vähän hiiltyy. Jos palojen paksuus sellaiset 3-4cm niin ottaa kuitenkin 3-5min per puoli (grillin tehosta riippuen) jotta sisältä lämpenee (liha huoneenlämpöistä). Jos tekee "avotulella" niin rasvapuolen kanssa kannattaa olla varovainen, palaa aika helposti kun rasva saa avotulen syttymään. Melkein kannattaa pöyritellä kaikki muut puolet ensin ja vikana toi rasva.

    Kypsyysastetta ei tarvii miettiä joten sopii aloittelevalle grillimestarille :)

    Kastikkeeksi esim tämä:

    http://www.grillimestari.com/coca-cola-grillauskastike-a-24.html

    Ihan lopussa kannattaa vähän tätä kastiketta valella lihoille.

    Lisukkeeksi sopii esim coleslaw. Tämä helppo tehdä ja kannattakin tehdä edellisenä päivänä eli tässäkään ei ajatusongelmaa.

    http://www.ruokala.net/resepti/amerikkalainen-kaalisalaatti-coleslaw-1

    Varsinkin nyt kaali on tosi hyvää, joten erinomainan aika tehdä :)
     
  7. PeeVee79

    PeeVee79 Vakiokasvo

    Reg.:
    12 Okt 2005
    Innlegg:
    1.050
    Liker mottatt:
    20
    Täällä tuppaa kauppojen valikoima olemaan kalojen suhteen aika rajallista, mutta täytyy huomenna kattella, mitä löytyy.
    Kirjolohta kuitenkin on yleensä tarjolla, ja mikäjottei siitäkin muurikalla hyvää saa. Täytyy koittaa kehitellä jotain, kalaa nyt kumminkin tekee mieli köksätä.
     
  8. Ykskytä

    Ykskytä Guest Guest

    Reg.:
    18 Jul 2001
    Innlegg:
    2.607
    Liker mottatt:
    0
    Kalan maku ja haju voi tarttua pannuun tiukasti, jolloin esim. seuraavaksi tehtävät letut maistuvat "erikoisilta". Kalan valmistukseen tulisi käyttää vain näitä varten tarkoitettuja ruuanvalmistusvälineitä.
     
  9. PeeVee79

    PeeVee79 Vakiokasvo

    Reg.:
    12 Okt 2005
    Innlegg:
    1.050
    Liker mottatt:
    20
    No jaa, on kai kalaa valurautapannuissa ennenkin valmistettu. Sallaan, eli rosolliin täälläpäin laitetaan silakkaa, joka paistetaan kuivaksi koppuraksi perinteisesti valurautapaistinpannussa, mutta eipä siitä makua pannuun jää.
    Muurikkapannun kyllästin kunnolla ennen käyttöönottoa silavalla, joten pesukin onnistuu hyvin.
     
  10. Ykskytä

    Ykskytä Guest Guest

    Reg.:
    18 Jul 2001
    Innlegg:
    2.607
    Liker mottatt:
    0
    Valurautapannu pestään normaalisti pelkällä kuumalla vedellä. Kalanmaun saa valurautapannustakin pois, mutta tähän tarvitaan astianpesuainetta. Tällöin pannu tulee rasvapolttaa uudelleen, jotta sen paisto-ominaisuudet palautuisivat. Valurautaiset kalapannut on yleensä emaloitu sisältä pesun helpottamiseksi ja pesuaineiden käytön mahdollistamiseksi.
     
  11. säätäjä

    säätäjä Jäsen

    Reg.:
    6 Okt 2015
    Innlegg:
    25
    Liker mottatt:
    5
    Valurautapannusta saa kalan suht helposti pois keittämällä pannussa vettä pitkään. Jos tällä ei lähde, ihan snadisti pesuainetta. Jos laittaa tosi vähän, pöljy pintaan yleensä riittää.
     
  12. jusaro

    jusaro Guest Guest

    Reg.:
    1 Aug 2006
    Innlegg:
    228
    Liker mottatt:
    0
    Lohta voi hyvinkin paistaa parilassa tai muurikassa. Kannattaa ensin nyppiä mahdolliset ruodot pois ja sitten leikata sopiviksi siivuiksi. Mausteet oman mieltymyksen mukaan - tosin suola ja grillimaustekin toimii. Ensin kannattaa paistaa paljaan kalan puolelta, että suomujen (tai liman) maku ei tartu lihaan (käännetään vain kerran). Itse putsaan grillilevyn talouspaperilla ja rypsiöljyllä ennen ja jälkeen grillauksen. Kalan maku ei ole vielä kulkeutunut muihin ruokiin.
     
  13. PeeVee79

    PeeVee79 Vakiokasvo

    Reg.:
    12 Okt 2005
    Innlegg:
    1.050
    Liker mottatt:
    20
    Tuli kokeiltua Vatajan ribsejä.
    Vaan eipä ollut kaksista. Itse liha oli hyvän makuista, se vähä mitä liuden ympäriltä pystyi kaluamaan. Syömisprosessi muistutti broilerinkoiven putsausta; kova ja sottainen homma, mutta lopussa jää nälkä.

    Ja kalaa ei viime vikonloppuna kaupasta löytynyt, tuli grillattua yksinkertaisesti broileria. Ja oli muuten hyvää.
     
  14. papukaija

    papukaija Vakiokasvo

    Reg.:
    31 Aug 2005
    Innlegg:
    1.522
    Liker mottatt:
    0
    Kuullostaa ihan hyvälle. Muttamutta... Itse kun EN juo viiniä, en valkoista, en punaista tai mitään muitakaan, niin kai tuon viini voi korvata jollain? Ei viitisi pullollista ostaa jääkaappiin väljehtyyn, kun ei sitä sieltä tulisi koskaan kuitenkaan sitten tulisi loppuun käytettyä...
     
  15. 15444

    15444 Käyttäjä

    Reg.:
    11 Sep 2003
    Innlegg:
    226
    Liker mottatt:
    0
    Omenamehu vois toimia tuossa ihan ok.
     
  16. papukaija

    papukaija Vakiokasvo

    Reg.:
    31 Aug 2005
    Innlegg:
    1.522
    Liker mottatt:
    0
    Joo, sitä nyt tulee sitten muuteki juotua ja joskus löytyy jääkaapistakin... Pitääkin tässä jossain vaiheessa testata...
     
  17. Bagheera

    Bagheera Lähes henkilökuntaa

    Reg.:
    13 Jan 2003
    Innlegg:
    2.004
    Liker mottatt:
    1
    Tuollaiseen käy hyvin myös laimennettu omena/valkoviinietikka. Mutta voi sen pienen viinipullonkin ostaa keittiökaappiin ihan marinadeja ja kastikkeita varten. Juomakelvottomaksi seissyt viini kuin usein on jopa parempaa erityisesti marinadipohjana, eli kaikkea ei tarvitse käyttää kerralla.
     
  18. nepa

    nepa Alakerran HFR CIH -mies. Tukijoukot

    Reg.:
    17 Okt 2001
    Innlegg:
    9.645
    Liker mottatt:
    1.550
    Olenko ainoa, joka haluaa syödä makkarat makkarana ja lihat lihana? Jotenkin tuntuu hassulta laittaa makkaraan 99% lihaa, mitä lie mössöä sekään, kun pihvitkin on olemassa. Mieluummin kunnon jauhomakkara ja pihvi erikseen kuin, että molempia tungetaan samaan. :)

    Niin ja maitua juomaksi.
     
  19. säätäjä

    säätäjä Jäsen

    Reg.:
    6 Okt 2015
    Innlegg:
    25
    Liker mottatt:
    5
    Hyvän makkaran voi maustaa ihan eri tavalla kuin pelkän lihakimpaleen, sen takia lihaisa makkara on aina hyvä vaihtoehto :)
     
  20. LSA_Vinnie

    LSA_Vinnie Guest Guest

    Reg.:
    13 Feb 2010
    Innlegg:
    232
    Liker mottatt:
    0
    Pienimmät viinipullot ovat 0,25 litraa, mitä Alkosta löytyy eli ei sitä tarvitse mitään 3 l tonkkaa ostaa, jos haluaa viiniä maustamiseen käyttää. Jos on totaalikieltäytyjä tässä suhteessa, niin silloin toki homma on eri...