Great Gatsby, The (2013) (Baz Luhrmann / Leonardo Dicaprio, Tobey Maguire, Carey Mulligan, Joel Edgerton, Isla Fisher)

Keskustelu osiossa 'Elokuvat' , aloittajana Mika, 20.12.2012.

 1. Mika

  Mika Administrator Ylläpidon jäsen Tukijoukot

  Liittynyt:
  05.02.2000
  Viestejä:
  8 287
  Saadut tykkäykset:
  29
  [​IMG]

  Visionäärisen Baz Luhrmannin uusin elokuva The Great Gatsby perustuu F. Scott Fitzgeraldin kirjoittamaan samannimiseen kirjaan. Elokuvantekijät tulkitsevat omalla tyylilleen uskollisella tavalla tämän klassisen tarinan tuoden tuon ajan tapahtumut nykyhetkeen ennennäkemättömällä tavalla.
  Elokuvassa kirjailijan urasta haaveileva Nick Carraway (Tobey Maguire) muuttaa pois Keskilännestä ja saapuu New Yorkiin keväällä 1922. Omaa amerikkalaista unelmaansa etsien Nick sattuu asettumaan asumaan salaperäisen miljonäärin Jay Gatsbyn (Leonardo DiCaprio) naapuriin ja vain lyhyen matkan päähän hänen serkustaan Daisystä ja hänen siniverisestä miehestään Tom Buchananista.

  Nick ajatuu nopeasti näiden superrikkaiden maailmaan. Hänen todistaessaan ympäröivän maailmansa tapahtumia niin sen sisäpuolelta kuin ulkoakin niin hän ryhtyy kirjoittamaan tarinaa mahdottomasta rakkaudesta, lahjomattomista unelmista sekä isosta tragedista.

  [​IMG] Katso elokuvan trailer

  Ensi-ilta Suomessa - (USA:ssa 10.05.2013)
   
 2. Mika

  Mika Administrator Ylläpidon jäsen Tukijoukot

  Liittynyt:
  05.02.2000
  Viestejä:
  8 287
  Saadut tykkäykset:
  29
  Kolmas trailer julkaistu!
   
 3. Ihmemies2

  Ihmemies2 Käyttäjä

  Liittynyt:
  14.08.2004
  Viestejä:
  213
  Saadut tykkäykset:
  0
  Trailerin näytti niin pornolta, että pakkohan tämä oli mennä katsomaan. Vihdoinkin digivideota, jossa värit näyttävät asiallisilta. Suurin osa kohtauksista, kuten bileet, autolla ajelu, golffi rannalla, hotelli nykissä jne. näyttivät tosi hyviltä. Vaatetus oltiin tehty vissiin 20-luvun tyyliä mukaillen. Miesten puvut näyttivät särmiltä, ja etenkin naisten juhla-asuja näkisi mieluusti nykyäänkin :)

  Vastapainona The Great Gatsbyssä on paljon rumaa cgi:tä, kuten New Yorkia ympäröivä wasteland, palatsit, cgi-kamera-ajot - nämä näyttivät paskalta jo Moulin Rougessa, eikä yhtään paremmalta nyt - jne. Takaumat olivat erityisen kauhean näköisiä, ja ilmassa leijuvat kirjoituskoneen tekstit eivät nekään sopineet mielestäni leffan lookkiin. 3D:stä en tiedä, kun Tampereella ei ole kunnon kuvaa näyttäviä teattereita, joten kävin 2D-näytöksessä.

  Onneksi kaiken tämän kuran rinnalla oli niin paljon mahtavaa bling blingiä, ettei osittainen heikko toteutus päässyt kovin paljoa hämäämään. Musiikki sopi leffaan hyvin, vaikka oltaisiin sitä vielä vähän rohkeamminkin voitu käyttää. Gatsbyn tylsät käsienojentelut olisin vaihtanut vaikkapa "money shotissa" silmän iskemiseen tai vastaavaan.

  Juonesta ei ole mitään erityisempää sanottavaa, paitsi Nickin lässynlää kehystarina lekurin kanssa oltaisiin voitu heittää mäkeen, koska se on mielestäni leffan tylsintä antia, enkä keksinyt, miksi se ylipäätään oli lisätty mukaan. Näin itse tarinaan keskityttäessä se olisi voinut olla jonkin verran nykyistä koskettavampi.

  3½/5.
   
 4. Samppa

  Samppa Aktiivinen käyttäjä Tukijoukot

  Liittynyt:
  13.06.2000
  Viestejä:
  14 058
  Saadut tykkäykset:
  24
  Silmäkarkkia tämä odotetusti tarjosi, mutta tunnepuoli jäi vajaaksi. Luhrmann oli tehnyt elokuvansa taas vanhan ajan tyyliin Australian tapaan ja toi nykyaikaa mukaan lähinnä kamera-ajoilla ja käyttämällään musiikilla (joka toimi odotuksia paremmin. Vanhalla jazzilla on enää vaikea luoda nykykatsojille samaan tapaan hedonistista tunnelmaa kuin vaikkapa tässä käytetyllä rapilla). Ikävästi taustalla velloi kuitenkin tunne, että saman tarinan näkisi mieluummin 40/50-luvun melodraamana (ja löytyyhän tästä toki versiointi tuoltakin ajalta). Hahmot jäivät etäisiksi ja suuri rakkaustarinakaan ei missään vaiheessa oikein sellaiselta tuntunut.

  Näytösaikataulutuksellaan Finnkino pakotti tämänkin katsomaan 3D:nä, mistä ei kyllä lisäiloa irronnut.

  :):):)
   
 5. mustis

  mustis Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  07.11.2004
  Viestejä:
  1 510
  Saadut tykkäykset:
  16
  Tykkäsin tästä kyllä, yliampuva tyyli ja silmäkarkki miellyttivät kovasti ja DiCaprio & kumppanit hoisivat osansa mallikkaasti. Draamapuolikin toimi minulle hyvin, vaikkakin ymmärrän, että jotkut voivat kaivata enemmän hienovaraisia nyansseja kuin tässä elokuvassa nähtävää rautalangasta vääntämistä, mutta tällainen tyyli sopii elokuvan muutenkin yliampuvaan tyyliin hyvin.

  Luhrmannin edellinen Australia oli kyllä hieno, mutta hieman pitkäveteinen. Tässä Gatsbyssä oli taas Moulin Rougen reipasta henkeä, mutta ilman musikaalitanssikohtia, jollei bilejaksoa sellaiseksi lasketa. Musiikkipuoli on Moulin Rougesta tuttua uudelleen sovitettua poppihittiä ja valinta toimii tässäkin. On hauskaa bongata tuttuja biisejä odottamattonina sovituksina. Jos tykkäsit Moulin Rougesta, niin pidät myös Gatsbystä.

  Turussa oli sellainen ilmiö, että 2D-versio pyöri isommassa salissa kuin 3D-versio. Kävin katsomassa 2D:nä.
   
  Viimeksi muokattu: 01.06.2013
 6. CleverIndeed

  CleverIndeed Uusi jäsen

  Liittynyt:
  11.11.2007
  Viestejä:
  5 595
  Saadut tykkäykset:
  1
  En ole mikään Baz Luhrmann -fani. Romeo+Julia jäi jo aikoinaan VHS:ltä kesken, Moulin Rougea en suostu edes aloittamaan ja, noh Australia oli keskinkertainen deittileffa. Siispä tätä alkaessa hetken mielijohteesta tsekkaamaan oli hieman arveluttavat fiilikset ja mieli puolivalmiina jo stop-napilla.

  Mutta tämä oli hieno!

  Alusta lähtien tarjotaan sellaista puku-, ihmis-, tapahtuma-, ja kohtausjuhlaa että alta pois. En ole vähään aikaan nähnyt aivan yhtä mukanaan vievää elokuvan kerronnallista ja kamera-ajollista juhlaa! Tämä nyt tällä kertaa yhdistettynä kertojaäänineen kiehtovasti auki kertyvään tarinaan sijoittuneena ensimmäisen maailmansodan jälkeiseen klassiseen aikaan todella hienolla tyylillä ja päälle mahtavasti toiminut casting, niin nautinto oli suurta. Elokuvan ensimmäinen puolisko olikin nyt osoitus siitä, että kyllä Luhrmanilla on epäilemättä lahjoja ja hän pystyy myös tekemään muutakin kuin ihan pelkkää silmäkarkkia. Toki pohjana oli nyt Fitzgeraldin klassikkoromaani, jota ei - toisin kuin esikoisen kanssa - oltu lukemani perusteella lähdetty liikoja muuttelemaan ja se myös näkyi. Tuloksena oli vahvaa, perinteikästä draamaa joka piti katsojan jatkuvasti juuri tarpeellisen verran tuolin reunalla.

  Kyllähän leffan toisella puoliskolla kerronta hieman venyy, ja tämä olisi voinut olla hieman lyhempikin. Hieno näyttely ja henkilöohjaus korjaa kuitenkin tätä. Leonardo DiCaprio tekee epämääräisen miellyttävästä Gatsbysta yhden selkeästi parhaista rooleistaan, ja poikkeuksellisesti, pidin hänestä. Myös Maguire sopi tähän rooliin, ikäänkuin katsojan silmiksi. Tulen katsomaan epäilemättä uudestaankin, jo nyt vahvan elokuvavuoden kärkipäähän tämäkin menee. Erityisen poikkeuksellista oli se, miten vahvasti asioita painotettiin, karrikoitiin ja toistettiin - mutta tällä kertaa toteutustapa ja tyyli toimivat tukien tarinan olennaisuuksia. Miinusta suomennoksen hölmön turhalle lisänimelle, joka onkin täällä hienosti sivuutettu.

  ****
   
  Viimeksi muokattu: 18.10.2013
 7. Rokkari

  Rokkari Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  23.08.2005
  Viestejä:
  2 385
  Saadut tykkäykset:
  0
  Hassua miten tämä onnistui olemaan tunnelmalta täysin erilainen kuin kirja, vaikka dialogia ja tarinaa seurattiin ajoittain jopa pilkuntarkasti, mutta se kai tässä oli tarkoituksenakin. Eipä tuo Luhrmannin elokuville tyypillinen hassuttelu alun jälkeen oikeastaan häirinnyt. Näyttelijät, varsinkin Leo, hoitivat tonttinsa erinomaisesti ja kuvastokin oli ihan nättiä lukuunottamatta CGI-maisemia. Elokuvan musiikki ei mielestäni toiminut yhtään. Jos nyt haluttiin välttämättä modernia bilemusiikkia käyttää, niin olisiin sitten mieluummin soitettu vaikka elektrosvengiä. Kehystarina lekurin pakeilla tosiaan jäi aika turhaksi, mielestäni
  elokuvan viimeiseksi näkymäksi olisi täydellisesti sopinut lahden takaa laiturinnokalta kajastava vihreä valo.

  Pienistä nipottamisista huolimatta ihan jees elokuva, vaikka odotuksilleni ei ihan pärjännytkään.

  3,333333.../5
   
 8. ZED

  ZED Mitä kävi, ketä tietää? Tukijoukot

  Liittynyt:
  19.03.2002
  Viestejä:
  3 230
  Saadut tykkäykset:
  108
  Olipas erikoinen mysteeridraamatragedia. Mitään suurta realismia en toki odottanutkaan enkä kenties kovin luontevaa näyttelemistäkään, mutta ehkä kuitenkin oli liikaa jäykistelyä, luontevuus siis hiukan hukassa. Kuitenkin kokonaisuus, visuaalisuus ynnä positiivinen omituisuus huomioon ottaen: ***½/*****