Genelec-ketju

Keskustelu osiossa 'Kaiuttimet ja subwooferit' , aloittajana johannesk, 16.12.2009.

 1. akaza

  akaza Käyttäjä

  Liittynyt:
  05.01.2012
  Viestejä:
  39
  Saadut tykkäykset:
  0

  Kiitti vinkistä. Tuo oli ihan pätevä ohje, varsinkin kun olivat videonkin jaksaneet pakertaa. Yks juttu jäi kuitenkin mysteeriksi, että mitähän liimaa uskaltais tuohon pahvikartioon käyttää. Toi ripustuksen kumikin on hieman heiveröistä niin ei varmasti mitään kauhean syövyttävää.

  Onko ajatuksia?
   
 2. tosikko

  tosikko Käyttäjä

  Liittynyt:
  18.02.2005
  Viestejä:
  671
  Saadut tykkäykset:
  7
  Tilasin tuolta Goodhifistä joskus ripustusten kanssa samassa paketissa heidän kauppaamaansa liimaa. Se on maitomaista aika notkeaa tavaraa. Pullossa ei ole minkäänlaista etikettiä, täyttävät varmaan niitä itse isommista astioista, ei ole kyllä tarkempaa tietoa mitä tuo. Pullo on kynsilakkapullon tapainen jossa kiinteä sivellin korkissa kiinni.
   
 3. perkins

  perkins Käyttäjä

  Liittynyt:
  08.01.2004
  Viestejä:
  238
  Saadut tykkäykset:
  0
  Olisi aika päivittää 6010A-sarjaa, joten onko niistä G- ja F-sarjan malleista tarkempaa aikataulua tiedossa?
   
 4. Kyander

  Kyander Uusi jäsen

  Liittynyt:
  09.07.2005
  Viestejä:
  17
  Saadut tykkäykset:
  0
  Minkälaisia jalustoja olette löytäneet 6010 alle?
  Lattialle sijoitan nuo ja etsintöjen jälkeen ei oikein mitkään miellytä. Simexillä ja spectralillla oli ihan siistin näköisiä jalustoja, mutta vähän aneemisen näköiset nuo 6010:t tommosien jalustojen kanssa.
  Onko se vain järkevin hommata jotkut mikkiständit? Ne ei ainakaan vie tilaa ja korkeuskin olisi säädettävissä tarpeen vaatiessa.

  Entä, onko porukalla kokemuksia noista B-Techin jalustoista?
   
 5. samsung

  samsung Käyttäjä Tukijoukot

  Liittynyt:
  08.10.2000
  Viestejä:
  383
  Saadut tykkäykset:
  0
  Genelec DSP vs Audyssey MultiEQ XT vs Anti-Mode 2.0

  Onko kokemuksia Genelecin DSP:n toiminnasta verrattuna muihin "kohtuuhintaisiin" huonekorjaimiin?
  Olen hankkimassa kotiteatterikäyttöön etukaiuttimia ja tuohon voisi sopia Genelec 8240, vaihtoehtoisesti ilman DSP:tä joko 8030 tai 8040 menee hankintaan.

  Luin DSP esitteen läpi ja siinä mainitaan, että tuo Genelec DSP tekee 4 korjausta. Onko tuo pelkkä taajuuskorjaus vai puuttuuko tämä korjaukseen myös aikatasossa?

  Hankintaan menee hyvin todennäköisesti Denon AVR-2313 AV-vahvistin josta löytyy Audyssey MultiEQ XT. Tuoko Genelecin DSP jotain parannusta verrattuna Audyssey korjaimeen vai onko ihan tårta på tårta?

  Sitten on tuo Anti-Mode 2.0. Hyväksi on kehuttu. Mitenköhän tämä asettuu suhteessa Genelec DSP:hen?

  Tottakai huone vaikuttaa siihen, että pitääkö korjauksia tehdä lainkaan. Mutta voidaanko näistä puhua ns. yleisellä tasolla. Oma tilani johon nämä tulee on erittäin kevyesti akustoitu olohuonetila joka on koko perheen päivittäisessä käytössä. Ja myös sisustajavaimon tarkan syynin alla joten tilasta ei voi tehdä varsinaista kotiteatteri pyhättöä (siis pimeätä ja akustoitua kellarilaa tms). Eli lähinnä tärykaikuja poistettu ja paksua mattoa + iso sohva mutta ei mitään joka varsinaisesti vaikuttaa pienillä taajuuksilla.

  Audyssey:
  + tulee vahvistimen mukana
  + korjaa kaikki kanavat (kotiteatterissa ainakin 5)

  Genelec DSP:
  + korjaus niin moneen kaiuttimeen kuin tulee hankittua (esim. kotiteatterin etukanavat)

  Anti-Mode 2.0:
  + hyvä korjaus
  + voidaan helposti vaihtaa tai poistaa järjestelmästä jos ei tuo parannusta
  - toimii vain stereokäytössä
   
  Viimeksi muokattu: 22.07.2012
 6. tosikko

  tosikko Käyttäjä

  Liittynyt:
  18.02.2005
  Viestejä:
  671
  Saadut tykkäykset:
  7
 7. lglg

  lglg Käyttäjä

  Liittynyt:
  31.01.2004
  Viestejä:
  117
  Saadut tykkäykset:
  0
  minulla käytössä G DSP ja miniDSP, eri seteissä G:stä 8260. MiniDSP:ssä mukavampi käyttöliittymä kuin GLM, helpompikäyttöien mutta vaati käytännössä Room EQ Wiardi:in käyttöä joka tuo mutkia matkaan, ei mitään ylitsepääsemätönta kuitenkaan.

  Molemmilla saatuihin tuloksiin erittäin tyytyväinen, nämä molemmat kuitenkin stereosettejä.

  En tiedä juuri tuota Denon mallia mutta yleensä noiden vahvistimiin siisäänrakennettujen ongelma on ollut ainakin onneton käytettävyys ja automatiikan tulosten jälkisäädön mahdottomuus, sitä useimmiten tarvitaan ja se on mahdollista (jopa helppoa) G:n ja miniDSP tapauksissa.

  Käytän miniDSP:tä sekä subbari jakosuotimena että equtukseen. Tässä setissä vain PC:n perässä miniDSP, aktiivikajarit ja subbari.
   
 8. vpeltola

  vpeltola Uusi jäsen

  Liittynyt:
  19.11.2004
  Viestejä:
  92
  Saadut tykkäykset:
  0
  Tämä MiniDSP vaikuttaa mielenkiintoiselta ja edulliselta. Kiitos vinkkaamisesta! Täytyypä tutkia heti 8040 kaveriksi. Itse olen myös miettinyt 8240 ja AntiModea mutta tämä olisi ihan eri hintaluokassa... :)
   
 9. samsung

  samsung Käyttäjä Tukijoukot

  Liittynyt:
  08.10.2000
  Viestejä:
  383
  Saadut tykkäykset:
  0
  Testien mukaan tuo Denon + Audyssey toimii parhaiten noista AV-vahvistimien korjaimista. Muutaman testin mukaan tuolla saa jo varsin tasaista jälkeä.
  Mutta sitten tulee se kohta, että tekeekö jokin vaihtoehto muutakin kuin vain equttaa. Vai onko korjailu aikatasossa vasta kertaluokkaa kalliimpien vaihtoehtojen ominaisuus.

  REW ja mittamikki on juuri hankittu ja ensimmäiset mittaustestit tehty. MiniDSP ei siis ole ihan poissuljettu vaihtoehto. Kokeilin koko äänialueen mittausta REW:llä ja sain tehovastetta muistuttavan käppyrän ulos. Eli selvästi korkeita taajuuksia kohti tasaisesti laskevan. Kun otin mikrofonin ja äänikortin korjaukset pois käytöstä niin tulos oli kutakuinkin suora. Mikähän tuossa voi mennä vikaan? Miten kokoäänialueen mittaus huoneessa kannattaa tehdä? Tarkoitus siis mitata huoneen vaikutusta ei ikkunoida kaiuttimen toistovastetta.
   
 10. lglg

  lglg Käyttäjä

  Liittynyt:
  31.01.2004
  Viestejä:
  117
  Saadut tykkäykset:
  0
  Käytitkö pinkki kohinaa vai pyyhkäisyä, tuo on melkoista salatiedettä, kannattaa tutkia sekä pyyhkäisyllä että kohinalla, ja ongelmallisilta näyttäviä taajuuksia erikseen.

  Huone, kaiuttimien ominaisuudet (mm. suuntaavuus), kaiuttimien ja kuuntelupaikan sijoitus muodostavat melkosen kompleksisen kokonaisuuden. Sopivilla mittalaitteilla, kärsivällisyydellä ja kokeilemalla voi kuitenkin saada kohtuullisen tuloksen, mutta aikaa se vaatii.

  Minulla teatterisetissä Denon 1610 ja sen automatiikka ei saanut kelvollista tulosta aikaiseksi, parempi ilma equtusta.
   
 11. samsung

  samsung Käyttäjä Tukijoukot

  Liittynyt:
  08.10.2000
  Viestejä:
  383
  Saadut tykkäykset:
  0
  Pyyhkäistä käytin mittauksissa. Tosin taisi olla hieman liian hiljaisella. REW ilmoitti tuon riittävän mutta vertailu vaikka Antimode 8033 käyttämään äänenpaineeseen oli selvästi pienempi. Ensi viikolla on taas aikaa perehtyä tuohon ja tehdä uusia mittauksia.

  Mulla on toisessa setissä perustason Yamaha ja sen korjaus kuulostaa sen verta huonolta että olen sen ohittanut. Ainakin Denonin yläpään laitteista on testeissä puhuttu hyvää. Tosi sehän ei vielä kerro kaikkea jos mittausvaste .

  Isompien Genejen DSP korjausta ainakin kehuttiin Audiovideo sivustolla. Ja siis kuuntelutulosta ei pelkästään mittaustulosta.
   
  Viimeksi muokattu: 23.07.2012
 12. samsung

  samsung Käyttäjä Tukijoukot

  Liittynyt:
  08.10.2000
  Viestejä:
  383
  Saadut tykkäykset:
  0
  Lisää mittauksia tehty ja nyt vaikuttaa siltä, että mittarit ja mittaaja on aikas lailla kalibroitu :p
  Mittasin aikaisemmin molempia kanavia ja sekös sotkee korkeat taajuudet. Mitauskalusto on nyt siis viritettyja ja odottaa uuteen tilaan Genelec:jä DSP:llä tai ilman.
   
 13. Zipman

  Zipman Genelec Tukijoukot

  Liittynyt:
  07.02.2002
  Viestejä:
  7 044
  Saadut tykkäykset:
  166
  G- ja F-sarjoista tulee lisätietoa syksyn messukierroksen aikana. :)
   
 14. Mauno

  Mauno Käyttäjä

  Liittynyt:
  28.02.2005
  Viestejä:
  136
  Saadut tykkäykset:
  0
  Sain eilen asenneltua uudet 8030(x3) olohuoneeseeni ja suoritin automaatisen kalibrointiohjelman läpi vahvistimestani (Yamaha RX-V 667), kahteen kertaan. Kaikki kolme etukaiutintani näyttäisivät olevan nyt vastakkaisessa vaiheessa, joten kysymys onkin, että mitä hittoa. Eihän tuossa nyt mitään sen kummempaa todellisuudessa ole, vahvistinhan vaihtaa vaiheistuksen tarvittaessa, mutta silti se ihmetyttää. Aiemmilla passiiveilla kalibroinnit meni heittämällä oikein. Mietin aluksi, olisiko "vika" DIY RCA-XLR-piuhoissa, mutta tuplatarkistuksen jälkeen piuhat ovat aivan Genelecin ohjeistuksen mukaiset. Onko muilla ollut vastaavia ilmiöitä?
   
 15. Kyander

  Kyander Uusi jäsen

  Liittynyt:
  09.07.2005
  Viestejä:
  17
  Saadut tykkäykset:
  0
  Laitetaas tännekkin, jos löytyisi jotain apuja hommaan.


  Kokoonpano siis 2x6010a+5040a ja yamahan rx-v765. Yammun preouteista rca menee subbarille ja subbarilta 6010:lle.
  Käytin ennen tv:n kuulokelähdössä noita genejä, mut nyt kun tuli Yammu hommattua laitoin ne siihen.
  Tv:n kautta tuntui, että olisivat soineet paljon puhtaammin,kovemmin ja muutenkin yleisfiilis oli jotenkin parempi.
  Nyt tuntuu, että yammun kanssa jää jotain pois. Yammun kanssa
  Olen tehnyt tuolla ypao-mikillä tuon automaattisen säädön ja eq:t sen jälkeen ottanut kokonaan pois. Taajusvasteen oli vahvistin heittänyt 40hertsiin, mutta laitoin sen takaisin 80 hertsiin (en tiedä onko tällä edes mitään merkitystä). 6010:en tasonsäädöt on maksimilla ja dippikytkimestä laitettu -4db vaimennus. Subbari alle puolenvälin ja vaimennusta -2db tais olla.
  Vielä siis tietenkin noissakin riittää säätämistä, mutta samat asetukset olivat geneissä, kun olivat tv:ssä kiinni ja soundi tuntui jotenkin paremmalta.
  Yammun kanssa meinaa tuo volumen säätövarakin loppua kesken. Eilen vielä illalla testailin, niin sai laittaa -20db eikä se volumetaso mielestäni ollut edes mitenkään kovin luja. Alakerrassa oli vaimoke katsonut telkkaria samaan aikaan ja oli pystynyt ihan häiriintymättä kuuntelemaan/katselemaan tv:tä.
  Mulla on alhaalla yammun rx-v465 ja wharfedalen diamondia, niin ei niitä pysty edes kuvittelemaan laittaa -20db, koska niissä on mökää siinä vaiheessa niin prkleesti. Toki, täydyn myös itse muistaa, että näiden välillä on eroja, eikä sitä äänenvoimakkuutta voi verrata keskenään näiden laitteiden kanssa, mutta kuitenkin.
   
 16. x_jmt_x

  x_jmt_x Tuttu käyttäjä

  Liittynyt:
  18.08.2006
  Viestejä:
  7 579
  Saadut tykkäykset:
  486
  Jakotaajuuden.
  Nyt lopeta se säätäminen monen eri laitteen kanssa.

  Todennäköisesti sulla on tavalla tai toisella asetukset siten solmussa, että subwooferi ei elä leikissä mukana lainkaan. Sinänsä tuo "-20db" asento kaiuttimen A ja B välillä ei kerro mitään varsinkaan kun toinen on kiinni kaiutinlähdössä ja toinen linjalähdössä.

  1. Laita Genet kiinni subwooferiin eli kierrätä signaali sen kautta. Kytke vasen ja oikea etukaiutinlähtö subwooferin vastaaviin sisääntuloihin, ei suoraan kaiuttimiin. Subwooferin voit kytkeä lisäksi LFE-lähtöön. Kytke 6010:t subwooferiin (ei vahvistimeen).

  2. Tarkista asetuksesi vahvistimesta, että speakers = large. Tämä poikkeuksellisesti siksi, että kaiuttimien ollessa kiinni subwooferissa voidaan jakosuotokin tehdä siellä.

  3. Tarkista äänenpaineet mittarin kanssa. Huom: nuo dippikytkimet on tarkoitettu tiettyjen taajuuksien korostumien tasoittamiseen. Se, että sinulla on "vaimennusta 2db" - joka on muuten suunnilleen kärpäsen pierun verran - tarkoittaa, että dipattua taajuutta on vaimennettu 2db, ei sitä, että koko subwooferia olisi vaimennettu vastaavalla tavalla.

  4. Kohdat 1 ja 2 huomioiden jakotaajuudella ei ole enää merkitystä, koska jakosuoto tehdään 5040:ssa.

  Tuosta "oli jopa -20db" on turha murehtia: vahvistimessa olisi säätövaraa vielä vaikka kuinka. Linjalähdöt + Genelecin omat vahvistimet käyttäytyvät eri tavalla. Todennäköisesti Yamahan ruuvi kääntyy vielä rutkasti eteenpäinkin aina +15db saakka. Tosin 6010+5040 -kombolla saa jotenkuten puhtaasti "vain" 100db metakkaa aikaan (taannoin mittasin 102db hanat levällään alle metristä).

  Itse olen kuunnellut samalla vahvistimella sekä 85db/w herkkiä passiivikaiuttimia että Genelejä. Passiiveja kuunnellessa volumeputikan asento oli suunnilleen tuo -20db ja kyseessä oli jo melkoinen luukuttaminen. Toisessa huomattavasti pienemmässä huoneessa oli täsmälleen samassa vahvistimessa kiinni Genelecin 8020:t. Näiden kanssa samaan subjektiiviseen kuunteluvoimakkuuteen* pääsy edellytti ruuvin kääntämistä vahvistimesta aina -7db tienoille asti. Kummallakaan ei ole mitään merkitystä, koska vahvistin olisi antanut kääntää +15db saakka eikä kumpikaan kaiutin olisi kestänyt sitä.

  Miksi sillä volumeputikan asennolla on mitään merkitystä, jos säätövara riittää? Käännä isommalle, ongelma poistunut - kunnes Geneleceistä loppuu puhti (eikä se ole enään vahvistimen vika).

  *Genelecin kohdalla itseasiassa mittasin äänenpaineet, mutta en enää muista lukemaa. Lähempänä satasta kuin kahdeksaa kymmentä kuitenkin oltiin. Äänenpainetta passiiveilla ei tarkistettu, koska kyseessä ei ollut mikään äänenpainevertailu. Ihan vaan kuuntelukoe, missä säädettiin äänenpaineet 'mukavaan' asentoon ja annettiin rokin soida.
   
  Viimeksi muokattu: 09.08.2012
 17. Kyander

  Kyander Uusi jäsen

  Liittynyt:
  09.07.2005
  Viestejä:
  17
  Saadut tykkäykset:
  0
  Jees, oli puurot sekä vellit sekaisin heti aamusta. Kiitos korjauksesta.
  Säätäminen monen laitteen kanssa alkoi, ehkä siksi, että alkujaan koko systeemi kuulosti aivan hirvittävältä. Monen ihmettelyn jälkeen homma parani hieman kyllä.

  Jokotai, en tiedä, mutta uittumaista leikkimistä alkoi olla tuon kanssa. Tuo -20db yammusta ei nyt vaikuta mitenkään mihinkään tietenkään ja ääntähän sieltä vielä irtoaa sinne +18,5db asti toki, mutta pohdin aikaisemmin ääneen tuon voimakkuuden ruuvausta noin "kovalle".

  Tällä tavoin laitoin heti alkujaankin. Eli vahvistimestä menee subwooferille ja subwooferilta kaiuttimiin. Eikö homma ole siinä tapauksessa mennyt ihan oikein, jonka johdosta subwooferin pitäisi hoitaa nuo jakosuodot yms. mitä nyt sitten ikinä tekeekään? Niin ja siis tämän lisäksi kytkisi Subwooferin LFE-lähtöön?

  Tämä laitettu myös heti alusta alkain.

  Mittaria ei ole, mutta kaipa sellaisen jostain sais vaikka lainaan tms.
  Joo, tässäkin hieman huonoa kerrontaa minun puolelta ja onhan tässä toki tämmöistä tietämättömyyttäkin. Dippikytkimiä en ole nyt vain huvikseni sieltä räknännyt, vaan olen pistänyt ne ohjekirjan mukaisesti ja sijoituksen mukaan.

  Tämä selvä ja itsekkin tätä mietin.

  Njoo, oli ehkä vähän huonosti kirjoitettu ja sai lukijat aistimaan pelkoni volumenamiskaa kääntäessäni. Lähinnä vain kummastelin, että kuinka hitosti tätä saa ruuvata, että alkaa läikäämään ns. sopivasti. Ei se minulle ongelma ole ja luultavammin pystyn elämään asian kanssa. Tämmöistä tietämättömän ja hätäsen ihmisen ulinaa.
   
  Viimeksi muokattu: 09.08.2012
 18. Zipman

  Zipman Genelec Tukijoukot

  Liittynyt:
  07.02.2002
  Viestejä:
  7 044
  Saadut tykkäykset:
  166
  Oletko jo kysynyt apua jälleenmyyjiltä?

  http://www.genelec.fi/jalleenmyyjat/?city=Jyväskylä
   
 19. vpeltola

  vpeltola Uusi jäsen

  Liittynyt:
  19.11.2004
  Viestejä:
  92
  Saadut tykkäykset:
  0
  Kiinnostaisi tietää tarkemmin Genelecien virrankulutuksesta. Idle ja max kulutustiedot on annettu, mutta miten kaiuttimet kuluttavat sähköä ns normikuuntelussa esim siinä 10-30% tehon käytössä kuten varmaan monella kotikäytössä laitteet ovat? Zipman?
   
 20. Zipman

  Zipman Genelec Tukijoukot

  Liittynyt:
  07.02.2002
  Viestejä:
  7 044
  Saadut tykkäykset:
  166
  http://www.paratronic.fi/kulutusmittaricc.shtml :)