Gallup: Paras Elokuvateatteri Suomessa.

Keskustelu osiossa 'Elokuvat' , aloittajana kristus13, 04.09.2003.

 1. apex

  apex Uusi jäsen

  Liittynyt:
  18.12.2003
  Viestejä:
  2 674
  Saadut tykkäykset:
  3
  Kyllä ainakin TP1,2,3:ssa on paremmat äänet ja kuva kuin Bristolissa, mutta niistä puuttuu parveke joka on aika kova sana.

  TP1 on mielestäni liian iso, ja vielä kun TP2,3:ssa on käytännössä sama äänijärjestelmä (pari subbaria vähemmän), niin sillä saralla ei menetä mitään. Kinopalatsissa on omasta mielestä kauttaaltaan heikompi kuva ja ääni, joten sinne mennään vain kun on pakko.
   
 2. Vega_

  Vega_ Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  19.04.2005
  Viestejä:
  396
  Saadut tykkäykset:
  36
  Nostetaanpa vanha ketju ylös ja kysellään, että mikähän mahtaa olla vuonna 2013 paras leffateatteri Suomessa?
   
 3. TheRealThing

  TheRealThing I WANT TO BELIEVE Tukijoukot

  Liittynyt:
  03.05.2004
  Viestejä:
  4 452
  Saadut tykkäykset:
  633
  Oma suosikkini (Helsingissä) on edelleen Kinopalatsi 1. (Huom, jos joku lukee vanhoja viestejä, niin salit 1 ja 2 vaihtoi numerointejaan keskenään n. 10 vuotta sitten).

  Käyn tosin niiin harvoin nykyään teatterissa, etten ole tarkkaa (kuvan- ja äänenlaadullista) vertailua päässyt tekemään. Tennaria pyrin välttämään, koska siellä on niin teinivoittoinen yleisö. Kinopalatsi 1 on mielestäni tinkimättömin iso sali. Musta kantti kertaa kantti kertaa kantti. Näkyvyys, äänet ja kuva kohdallaan. Yleisökin yleensä aikuisempaa kuin Tennarissa.

  Fiilistelymielessä pidän eniten Orionista, joka on säilynyt hyvin alkuperäisenä (+kiinnostavin tarjonta) sekä Maximista, jonka 70-lukulainen design on omalla tavallaan tosi makea.
   
 4. CleverIndeed

  CleverIndeed Uusi jäsen

  Liittynyt:
  11.11.2007
  Viestejä:
  5 595
  Saadut tykkäykset:
  1
  Ei huono, mutta kyllähän Nuijamies on ikuinen ykkönen, toivottavasti myös uuden teatterin valmistumisen jälkeen.
   
 5. Hynkel

  Hynkel Uusi jäsen

  Liittynyt:
  22.12.2004
  Viestejä:
  235
  Saadut tykkäykset:
  0
  Onko kukaan käynyt Kuopion uudessa Scala-teatterissa? Aiemmin Kuopion leffateatteritarjonta oli todella surkeassa kuosissa, mutta ilmeisesti Scala on korjannut tilannetta huomattavasti. Käsittääkseni pitäisi olla valtakunnallisestikin kohtuu kilpailukykyinen teatteri.
   
 6. Liekinheitin

  Liekinheitin Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  15.01.2004
  Viestejä:
  4 470
  Saadut tykkäykset:
  75
  ^ En vielä ole ehtinyt mitään elokuvaa katsomaan (toki käynyt vilkuilemassa sisällä), mutta hyvää olen kuullut. Vasta valmistunut, joten tekniikan pitäisi olla aivan viimeisintä huutoa. Olihan täällä varsin ankea tilanne vuosikausia, mutta Scala tosiaan vihdoinkin poisti ongelman. Nyt lomaillessa voisi käydä jossain päivänäytöksessä halvemmalla, ja vaikka kommentoida tänne sitten.
   
  Viimeksi muokattu: 29.06.2013
 7. aheikkinen

  aheikkinen Tuttu käyttäjä Tukijoukot

  Liittynyt:
  05.04.2007
  Viestejä:
  5 011
  Saadut tykkäykset:
  121
  Audiovideon kehujen mukaan pitäisi olla:
  Mutta miksi tykit ovat edelleen vain 2K, kun ollaan olevinaan lippulaivaa tekemässä? Kyllähän noita 4K nimikkeitäkin jo nykyään julkaistaan ihan kohtalaisella tahdilla. Alemmat huoltokustannukset yhtenäisellä kalustolla koko teatterissa ovat toki suurehko syy, mutta siitäkin huolimatta 2K pikselit alkavat selkeästi näkyä salin etukolmanneksen penkkeihin.
   
 8. Daaki

  Daaki Uusi jäsen

  Liittynyt:
  14.02.2000
  Viestejä:
  17
  Saadut tykkäykset:
  0
  Vajaa kymmenkunta leffaa Kuopion Scalan eri saleissa katselleena voin todeta, että muuten on hieno teatteri, mutta yhtään leffaa ei voi katsoa ilman korvatulppia, sen verran kovalla pauhaa äänet. Kyselin asiasta Finnkinolta (en ole ainoa) ja näin vastattiin:

  "Elokuvateatterit noudattavat tekijöiden ohjeellisia volyymitasoja ja tarkastus äänentasosta tehdään elokuvassa olevan puheen mukaisesti. Äänitehosteiden suhde dialogiin on elokuvan tekijöiden ratkaisu, ja siihen emme voi vaikuttaa eikä esittäjällä siis ole lupaa muuttaa volyymitasoja kesken elokuvan.

  Finnkino Scalassa siis suoritettiin edellinen äänitaso mittaus äskettäin.

  Mitatun elokuvan äänitasot oli mittaajan toimesta pyydetty asettamaan Dolby‐ prosessorin voimakkuudelle ”7”, joka on elokuvateollisuuden ns. normaalivoimakkuus. Suomessa elokuvien toistovoimakkuus on yleensä ”6”, joka on noin kolme (3) desibeliä asetusta ”7” hiljaisempi.

  Äänitasot mitattiin taajuuksittain ajan funktiona taltioivalla tarkkuusäänitasomittarilla Cirrus 171:B. Mittarin kalibrointi tarkistettiin ennen ja jälkeen mittauksen kalibraattorilla Rion NC‐74.

  Asumisterveysohjeen (STM ohje 1, 2003) mukaan yleisötilaisuudessa

  ”Sellaisia meluja, jotka aiheuttavat yleisölle välittömän kuulovaurion, ei tule sallia lainkaan. Yleisöä altistavien yksittäisten impulssimaisten äänien, kuten laukauksien, taajuuspainotusta C käyttäen mitattu huipputaso, LCpeak, ei saa ylittää 140 dB. Muun yleisöä altistavan melun, kuten disko‐ ja konserttimusiikin, kunto‐ ja aerobic‐salien musiikin, elokuvateattereiden äänten sekä urheilukilpailujen kuulutusten ja väliaikamusiikin LAFmax‐taso ei saa ylittää 115 dB(A) eikä LA,eq,4h 100 dB(A).

  Jos tilaisuuden aikainen yleisön melualtistus tasoitettuna 8 tunnille, LAeq,8h ylittää 85 dB(A), yleisön saatavilla tulee olla kuulonsuojaimia ja yleisölle tulee antaa ohjeet suojainten käytöstä.”

  Kahdeksan tunnin ajalle tasoitettua keskiäänitasoa LAeq,8h voidaan verrata työpaikkojen meluntorjunnasta annetussa asetuksessa (VNp 85/2006) käytettyyn äänialtistustasoon LEX,8h [dB].

  Koko elokuvan ja sitä edeltäneiden ennakkomainoksien aikaiseksi keskiäänitasoksi LA,eq,150min mitattiin 79,5 dB. Kahdeksan tunnin aikaiseksi keskiäänitasoksi tasoitettuna elokuvan aikana saatu äänialtistustaso LEX,8h = 74,5 dB.

  Koko elokuvan aikana esiintyneeksi suurimmaksi hetkelliseksi A‐painotetuksi äänitasoksi LAFmax mitattiin 104,5 dB.

  Mitatut elokuvan aikaiset äänitasot täyttävät (alittavat) Asumisterveysohjeen äänitasorajat. Elokuvien äänitasot on siten standardoitu, että raja‐arvoja ei ylitetä. Tämän johdosta voidaan päätellä, että muillakaan elokuvilla ohjearvoja, ei etenkään voimakkuusasetuksella ”6”, ylitetä.

  Elokuvan ääniraita voi olla tehty siten, että jotkin äänet kuulostavat voimakkailta ja eivät tunnu miellyttäviltä.

  Tämä johtuu elokuvantekijöiden ja sen äänisuunnittelijoiden näkemyksestä. Näissäkään äänenvoimakkuudeltaan suurissa kohdissa ei ylitetä annettuja ohjearvoja."


  Mittauksen aikana leffana oli ollut ilmeisesti se Kultahattu. 104,5 dB tuossa leffassa kovin voimakkuus noilla asetuksilla.

  Mitä aikaisemmin kyselin Scalan asiakaspalvelijoilta, niin kyllä ne aloittaa sen äänenvoimakkuuden siitä asennosta "7" joka elokuvassa ja sitä pienennetään 6.5:een jos tulee paljon palautetta, että äänet liian kovalla. On se kyllä tyhmää istua salissa tulpat korvissa, mutta sen verran haluan suojata kuuloani. Popittelen kyllä kotosalla ihan reippaalla volumella (naapureidenkin mielestä), mutta tuolla Scalassa vaan ei kestä korvat.

  Millaisia kokemuksia muilla?
   
 9. Vole

  Vole Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  16.03.2010
  Viestejä:
  1 926
  Saadut tykkäykset:
  77
  Helsingin Bristol oli suosikkini, kun se oli vielä toiminnassa. Keskeinen sijainti, mutta jonnepetterit yms. ärsyttävät katsojatyypit eivät siitä tuntuneet löytävän. Parvelta oli mukava katsella ja suoristaa jalkoja, kun ei ollut ketään edessä. Mukavat penkit, joista valitettavasti kumminkin puuttuivat mukipidikkeet, jolloin juoma piti yleensä laittaa lattialle, josta oli tylsä etsiä sitä kesken leffan. Teknisistä ominaisuuksista en osaa sanoa, kun ei ole korvaa tai silmää semmoisille, ainakaan hienovaraisille eroille. Odottelutila oli vähän tympeä, vaikka ympäristö onkin ihan tyylikäs.

  Helsingin Tennispalatsi tai Maximi ovat varmaan sitten seuraavaksi parhaimmat. Hirveästi en ole muita teattereita kumminkaan kokeillut, kun ei ole tarvetta. Orionissa en ole käynyt ja se pitää hävetäkseni myöntää, aion kyllä korjata asian. Maximissa en ole ollut ihan hirveän usein, kun tulee vain automaattisesti valittua Tennari, mutta pitäisi varmaan parvi käydä kokeilemassa. Muuten kumminkin tyylikkään ja hienon oloinen, ja ohjelmistossakin on pääosin vähän parempia leffoja eikä vain transformereita ja fast&furioseita.

  Tennispalatsi on sijainniltaan ylivoimainen, vaikkei muutkaan teatterit mitenkään huonoilla paikoilla ole. Ykkössalissa on fiilistä, kun siellä katsoo jotakin odotettua elokuvaa ja sali on täynnä. Nelos -ja vitossalit ovat seuraavia suosikkeja, koska ne sijaitsevat vähän syrjässä, ihan kuin isoveljensä varjossa. Muut salit ovat vähän persoonattomia, jossain mielessä. Kompleksina Tennari olisi ehkä kasvojenkohotuksen tarpeessa, hieman liian hämärä ja epämääräinen. Olisi kiva jos olisi enemmän penkkejä, mutta sinne alakerroksen käytävälle on vähän vaikea tunkea enempää. Jos se museo ja salit voisivat vaihtaa paikkaa niin olisi hienoa, mutta tuskinpa tulee tapahtumaan. Yleisö on Helsingin teattereista nuorinta yleensä ja sen takia siellä olen kohdannut eniten ihmisiä, jotka eivät osaa käyttäytyä leffan aikana.

  Kinopalatsi on hauska arkkitehtuuriltaan, tykkään siitä miten se tavallaan porautuu maahan. Valitettavasti penkit ovat siellä jostain syystä muita teattereita pienempiä eikä niissä ole niin mukavaa istua. Ykkössalissa on ne spessu nahkapenkit, joita on tullut kokeiltua ja niissä on mukavasti tilaa pyöriä ja jalkatilaakin on. En tiedä valitsenko aina huonosti, mutta kovin tyhjiä saleja tuntuu olevan, mitenköhän tuo on kannattavuudeltaan suoritunut. Fiilistä ei oikein tule, kun salit ovat välillä hyvinkin tyhjiä. Vessojen kraanat tuntuvat olevan vähän väliä rikki. Kaisaniemessä kumminkin sijaitsee metroaseman yhteydessä huikea karkkikauppa, josta tulee monesti ostettua leffaeväät, vaikkei Kinopalatsissa leffaa katsoisikaan.

  Aika tasoissa nämä nyt ovat, mutta Tennispalatsi on se ykkönen tällä hetkellä.
   
 10. SpiderJerusalem

  SpiderJerusalem Uusi jäsen

  Liittynyt:
  17.01.2008
  Viestejä:
  1 017
  Saadut tykkäykset:
  0
  Bristol oli ykkönen aina loppuun saakka. Paras paikka katsoa leffoja oli parvelta. Kuva oli aina hyvä ja äänet kohdillaan. Porukka joka työskenteli teatterissa oli rentoa ja äärimmäisen mukavaa väkeä.

  Nykyään enää Maxim ja Kinopalatsi ovat kelvollisia paikkoja. Tennari on täynnä ES kakaroita tai vauva-päiviä, tai sitten kun harvoin pääsee rauhalliseen näytökseen missä kännykät ei huuda tai väki mölyä leffan aikana niin kuva on hämärä, äänet liian kovalla ja yleensä vielä sali siivoamatta. Uuden johtoportaan astuttua kuvioihin koko paikka kaatui räkäläksi.

  Kinopalatsi sentään tuntuu edes vähän panostavan laatuun, vaikka sielläkin on tullut liian usein nykyään vastaan tätä äänet liian kovalla perseilyä. Ymmärtääkseni Finnkino antoi kenkää kaikille koneenhoitajille muutama vuosi takaperin ja siirti vaksit sitten käynnistämään noita projektoreita ennen leffan alkua. Se näkyy laadussa. Kuvaa tai ääntä ei olla tarkistettu ja muutenkin johdolla tuntuu olevan "rahat pois eikä muulla väliä" asenne aika vahvasti selkärangassa. Silti, Kino ykkösessä on ne parhaat penkit ja siellä tuntuu vielä olevan sivistynyttä yleisöä enemmän kuin persnaamoja.
   
 11. x_jmt_x

  x_jmt_x Tuttu käyttäjä

  Liittynyt:
  18.08.2006
  Viestejä:
  7 512
  Saadut tykkäykset:
  462
  Ei omakohtainen kokemus, mutta Samu Sauraman kommentti tuossa AudioVideo.fi:n artikkelissa:

  Eli subjektiivisesti liian voimakkaaksi koettu ei välttämättä ole sitä mittarin neulan mukaan.
   
 12. Liekinheitin

  Liekinheitin Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  15.01.2004
  Viestejä:
  4 470
  Saadut tykkäykset:
  75
  No nyt on yksi elokuva tuolla nähty. Oli ihan tarkoitus ottaa ne tulpatkin mukaan, mutta vasta omalle paikalle istuttuani muistin ne, että kotiinhan nuo jäivät.

  Mutta ei minulla kyllä korvat kovilla olleet... en kiinnittänyt asiaan mitään huomiota tai kaivannut niitä tulppia missään vaiheessa, joten ei mitään valittamista. Kankaalla oli kivasti kokoa ja siitä myös plussaa, että elokuvan aikana ei perslihakset :D alkaneet kipeytyä lainkaan. Niin käy aika helposti itselleni, mutta tuolla taisi olla tarpeeksi pehmeät tuolit.

  Ihmeen nopeasti ne lippuautomaatit kyllä menivät rikki, tai mistä syystä nyt eivätkään ole käytössä.
   
 13. aheikkinen

  aheikkinen Tuttu käyttäjä Tukijoukot

  Liittynyt:
  05.04.2007
  Viestejä:
  5 011
  Saadut tykkäykset:
  121
  Taannoin oli tarkoitus tiirata Pacific Rim Scaalan ykkössalin viimeisessä näytöksessä noin demoluontoisesti, mutta lippumaatit olivatkin poissa käytöstä ja alakerran lippu/mässypiste tupaten täynnä populaa vain yksi tuskaisen hidas kassa auki, joten yhdistettynä parkkipaikan löytämisen hankaluuteen sekä liian vähäiseen varattuun varoaikaan tuli sitten myöhästyttyä tuosta vartilla.. :OI

  No, World War Z pikkusalissa tuli sitten valittua vähiten huonona varasuunnitelmana. Etummaisen rivin keskimmäiset paikat, ja kylläpä kelpasi tuo pikkusalikin! Kaarevan kankaan koko on juuri sopiva etummaisen rivin istunnalle.
  Äänenlaatu oli ihan kelvollinen, eikä äänentaso ollut mitenkään liian kova, vaikka kova olikin. Bassopäässäkin oli paikoitellen vähän hassusti liikaa voimaa (ääniraidasta johtuen todennäköisesti, esim linja-auto kellahtaa tiellä nurin (räjähtämättä tulipalloksi, yllättäen) = keskivertomaanjäristystä vastaava äänitehoste, taikka mörkö juoksee mutkassa päin käytävän peltiseinää = pienehköä maanjäristystä vastaava äänitehoste).
  Etupenkkiin kuvan koko ja äänien toimivuus olivat loistavat. Yleensä on tullut valittua paikka noin 1/3 kohdalta salia, mutta Scaalassa tuo aivan eturivi näytti toimivan mainiosti. Edes pikseliverkkoakaan ei näkynyt, joka siis yleensä rajoittaa katseluetäisyyttä tuonne kolmannessalin kohdille.

  Passiivilasit heijastelivat lasien sisäpuolelta pelottavan paljon trailereiden aikana, kun valot olivat päällä, mutta itse leffan aikana ei heijastuksista ollut haittaa. Lasien muoto vain ei sovi omien kakkuloiden päälle läheskään yhtä hyvin kuin aktiivi xpandit sopivat. Lasien linssit olivat myöskin oudon pienet. No, kuitenkin kokonaisuutena paremmin toimiva/vähemmän huono 3D kuin xpand.

  Tuollaisen salin voisin kelpuuttaa kotiinikin. Tai ainakin sen kankaan.
   
 14. thomasi

  thomasi Käyttäjä

  Liittynyt:
  21.11.2012
  Viestejä:
  85
  Saadut tykkäykset:
  0
  Oma lemppari on Kinopalatsi, jotenkin siinä on hyvä fiilis ja jos ennen leffaa ruokailla haluaa niin vaihtoehtojakin löytyy sille puolelle vierestä.

  Kuopion Scala pitää kyllä ehdottomasti kokeilla!