Fury (2014) (David Ayer / Brad Pitt, Shia Labeouf, Logan Lerman, Jon Bernthal, Michael Peña)

Keskustelu osiossa 'Elokuvat' , aloittajana Mika, 25.06.2014.

 1. Doctore

  Doctore Uusi jäsen Blokattu

  Liittynyt:
  14.01.2015
  Viestejä:
  84
  Saadut tykkäykset:
  2
  Teknisesti ja tuotannollisesti todella hyvä sotaelokuva. Tyypillisillä amerikkalaisen WW2 -elokuvan team america -käsikirjoitusvajokkiuksien perussetillä.

  4/5

  Haluaisin nähdä tämäntyyppisen tarinan edes kerran saksalaisten sotasankarien näkökulmasta. Team ameriikka -näkökulma on jo nähty sataan + yhteen kertaan.
  Saksalaiset esitetään WW2 -elokuvissa melkein aina tehottomina mutta pahoina tunareina. Oikeasti natsi-Saksan armeija (Wehrmacht) oli ehkä kaikkien aikojen tehokkain maan päällä livenä nähty sotilasorganisaatio, joka joutui kuitenkin taipumaan liittoutuneiden murskaylivoiman edessä. Edes etäisesti tasaväkisillä sakeilla taistelukentällä kohdatessa liittoutuneet ottivat turpaansa melkein joka kerta. Elokuvissa sitä ei koskaan näytetä. Amerikkalaiset voittivat taistelut WW2 -elokuvien näytöstyyliin vain silloin, kun vastapuolella oli jäljellä enää Wehrmachtin nostoväen 5-luokka (Hitler Jugend G-juniorit).


  Furyn ärsyttäviä, mutta amerikkalaisen sankarielokuvan näkökulmasta ymmärrettäviä, sotilasteknisiä käsikirjoitusvajokkiuksia

  -Miksi pellonylityskohtauksessa pelto ei ollut miinoitettu? Miksi valmisteltuihin asemiin kaivautuneet/naamioituneet saksalaiset pst-ryhmät ampuivat vain suutareita ja huteja? Todellisen saksalaisen pst-tiimin tähtäimessä Fury olisi ollut pellonylityskohtauksessa hiiltynyttä romua jo ainakin kahteen kertaan. Tai ajanut miinaan.

  -Kaupunkikohtauksessa ameriikkalaisten sankarivainajien röykkiö ei olisi mahtunut yhden kuorma-auton lavalle, vaikka ylivoimansa turvin nipin napin olisivat saattaneet taistelun voittaakin. Kolonnan johtovaunu olisi ensin kasapanostettu tien tukkeeksi ja sitten feuer frei koko arsenaalilla: kk:ta, polttopulloa, käsikranaattia, miinaa, kasapanosta ja panzerfaustia satanut niskaan aivan eri malliin kuin elokuvassa. Naamioidusta ja valmistellusta tuliasemasta täräyttämään päässyt saksalainen pst-tiimi olisi tehnyt brylkreemi-Bradista sankaripoitsuineen vaunuyksiköllisen hiiltyneitä sankarivainajia.


  -Lopputaistelun vahvuinen ja -tasoinen saksalaisosasto olisi savustanut yhden liikuntakyvyttömän tankinraadon maks. 10 minuutissa. Yllätysshokista selvittyä vaunun periskoopit (tähystysprismat) olisi pyritty välittömästi tukkimaan ja sitten toimittu tarkoituksenmukaisimmalla tavalla. Luukusta ulostulijat olisi ammuttu siihen paikkaan. TAI tuikattu polttopullot/nuotiot ilmanottoaukoista palamaan & jatkettu matkaa (hitaasti kypsytetty amerikkalainen savupekoni). Parin kaverin suuruinen jälkivartiointiosasto jää paikalle ampumaan luukusta happea haukkaamaan kirmaavat amerikaanot.
  Nythän brylkreemi-Brad asioi vaunun ulkopuolellakin toistuvasti, vaikka pataljoonallinen saksalaisia painaa päälle! Olisi nyt vielä käynyt ladon nurkan takana kusella/saksalaisen komentajan jägsypullon vohkimassa taistelun aikana, saatana. Nyt nähdyllä esityksellä ei saatu team america -meininkiä vielä ihan maksimiin.
   
 2. kaleido

  kaleido Käyttäjä

  Liittynyt:
  28.04.2013
  Viestejä:
  72
  Saadut tykkäykset:
  3
  Naapuri ei tykänny tästä leffasta, aika muhku ääniraita sai taas miettimään omakotitaloon muuttamista... PRKLE!

  Toi "mastered in 4K" mainoslause ei tunnu mitenkään erikoiselta OPPO:n skaalauksen jäljiltä. Lähestulkoon kaikki uudet blurayt näyttää nykyään yhtä timanttisilta 3840x2160 / 24p:nä. Ääniraidoissa onkin sit taas enemmän heittoa.
   
 3. x_jmt_x

  x_jmt_x Tuttu käyttäjä

  Liittynyt:
  18.08.2006
  Viestejä:
  7 448
  Saadut tykkäykset:
  433
  Se Mastered in 4K on markkinointikusetusta, eikä siinä levyssä ole yhtikäs mitään normi-rauskusta eroavaa, kuin laajempi väripaletti. Tämänkin käyttöönsaaminen vaatii tukea soittimelta ja näyttölaitteelta, sekä päällekytkemistä.

  Suurin parannus noissa on se, että usein se masteri on ylipäätään tehty huolella eikä bittivirrassa ole säästelty. Mutta 4K:n kanssa sillä ei ole v!tunkaan tekoa, eikä se skaalaudu yhtään sen paremmin taikka huonommin.
   
 4. Hippo

  Hippo Tuttu käyttäjä Tukijoukot

  Liittynyt:
  28.07.2004
  Viestejä:
  1 963
  Saadut tykkäykset:
  120
  Turhan kliseisiä latuja mentiin niin tarinan kuin hahmojen suhteen. Leffan parasta antia oli kyläkohtaus ruokailuineen, sodan arki sotilaille ja siviileille tuli tässä lähelle. Loppua kohti taso laski kuin lehmän häntä. Tekniseltä toteutukseltaan odotetun mukaisesti hyvää tasoa ja tankit kiinnostavat pikkupoikia aina, niistä yksi tähti lisää.

  3/5.
   
 5. Resurssi

  Resurssi Käyttäjä

  Liittynyt:
  09.07.2004
  Viestejä:
  665
  Saadut tykkäykset:
  0
  Luulitko, että kun asian sanoo/muotoilee noin ilman spoiler-tageja, niin se spoilaa vähemmän,
  kuin että sanoisi suoraan, että märkäkorva jää henkiin ja muut eivät?
  Miten ois spoilerinappi? Ei pitäis näköjään lukea näitä leffaketjuja ennen/kesken leffan kattomista. Oli se sitten kuinka ennalta-arvattavaa tahansa, kuka kuolee lopussa ja kuka ei, niin itse en tullut edes ajatelleekseni, kuka tulisi kuolemaan lopussa ja kuka ei, ennen kuin kesken leffan luin tuon lainaamani tekstisi,
  jonka perusteella tyhmempikin tajuaa, että märkäkorva jää henkiin ja muut eivät.

  Hyvä leffa, 3½ tähteä. Ei kuitenkaan niin hyvä, kuin ohjaajan edellinen leffa, Sabotage, jolle annoin 4- tähteä. 4- tähteä oli tällekin jo tulossa, mutta kyllä se viimeinen puoli tuntia laski leffan tähtimääräksi 3½, koska se viimeinen puolituntinen oli vähän turhan pitkitytetty ja pitkäveteinen. Ensimmäisen vartin perusteella luulin leffaa kuitenkin huonommaksi, kuin mitä se sitten kokonaisuutena oli, kun vaikutti alkuun aika tylsältä. Ruokailukohtaus oli kyllä elokuvan parasta antia.
   
  Viimeksi muokattu: 05.04.2015
 6. PeeVee79

  PeeVee79 Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  12.10.2005
  Viestejä:
  1 034
  Saadut tykkäykset:
  15
  Totta puhuakseni ei tullut edes mieleen. Itselläni ei ole tapana lukea DvdPlazalta leffoista arvosteluja, ennenkuin leffa on nähty. Ennakkospekulaatioita toki, mutta sen jälkeen kun leffa on alkanut teattereissa pyöriä, niin ketjut saa olla rauhassa siihen asti, kun itse olen sen nähnyt.

  No shit, Sherlock.
   
 7. Resurssi

  Resurssi Käyttäjä

  Liittynyt:
  09.07.2004
  Viestejä:
  665
  Saadut tykkäykset:
  0
  Eihän siinä sitten mitään, kerta kyseessä oli vahinko, mutta jos vaan muistaa, niin on suotavaa käyttää niitä spoiler-tageja, kerta sellainen spoiler-nappi täällä on käytettävissä. Vaikket itse niin tekisikään, niin kyllähän täällä moni varmasti tulee lukemaan näihin leffakohtaisiin ketjuihin tietyn elokuvan jo nähneiden arvosteluja, että tietävät, että kannattaako sitä tiettyä leffaa ylipäätään mennä katsomaan elokuvateatteriin/vuokrata/ostaa/katsoa, ja he olettavat (kuten minäkin), että sitä spoiler-nappia käytetään, kerta sellainen täällä on käytettävissä.

  Tiedostan kyllä sen, että aina voi tulla vahinkoja, että joku unohtaa käyttää spoiler-tageja, siksi välillä välttelenkin näiden elokuvakohtaisten viestiketjujen lukemista juuri ennen elokuvan katsomista/kesken elokuvan, mutta joskus pidän elokuvan katsomisen aikana pienen tauon (kuten tämän Furyn kohdalla tein), ja tulen lukemaan täältä DVD Plazan foorumilta kesken elokuvan mielenkiinnosta, mitä muut ovat leffasta tykänneet, kun oletan, että ihmiset käyttävät spoiler-tageja.
   
  Viimeksi muokattu: 05.04.2015
 8. Snafu68

  Snafu68 Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  06.05.2013
  Viestejä:
  919
  Saadut tykkäykset:
  76
  mjoo,
  tehosteiden puolesta hyvä, mutta näyttelijätyöltään kliseinen ja päälleliimattu. kerrassaan ontto toteutus ja katsojana
  jää ulkopuoliseksi katselijaksi ilman, että mitenkään kokee sympatioita puoleen tai toiseen. lisäksi tietty jotain taktisia juttuja
  kuten miksi Tiger lähtee hyökkäämään neljää Shermannia kohti vaikka riittäisi, että poimii paikaltaan yksi kerrallaan...

  lopputaistelu meni jo koomisuuden puolelle.

  teknisesti ok, kuvan kontrasti oli hämärissä kohtauksissa huono, jos on pimeää, niin sitten on pimeää, eikä vaaleata...
  äänet tosi ok ja 88mm rykäisy oli terävä kuten kuvitella saattaakin :king:

  ihan jees, mutta taitaa mennä kierrätykseen...

  ***/5
   
 9. LOP

  LOP Aktiivinen käyttäjä Tukijoukot

  Liittynyt:
  12.02.2001
  Viestejä:
  4 036
  Saadut tykkäykset:
  40
  Tämä oli aika hajuton ja mauton - erittäin keskinkertainen elokuva. Lopun taistelu tuntui sotaa kokemattoman katsojan kannalta aivan järjenvastaiselta. Elokuvan paras anti oli tuotantoarvot, joka näkyy sinänsä laadukkaassa toteutuksessa. Sotimista pelkäävän hahmon kasvutarina oli erittäin väsynyt, ja tilalle olisi pitänyt keksiä jotain muuta.

  **
   
 10. ArttuPrkl

  ArttuPrkl Käyttäjä

  Liittynyt:
  18.02.2006
  Viestejä:
  406
  Saadut tykkäykset:
  3
  Jokseenkin vaivaannuttava oli kohta, jossa ensin leikitään kotia ja tutustutaan pariin muikkeliin about puoli tuntia, sitten lopuksi tulee pommi ja sattuu osumaan just siihen taloon kun Pitt&Poppoo on häipyneet. Raunioissa makoilee toinen naisista ns. kuolleena vahingoittumattoman ja esillelaitetun näköisenä ja tirautetaan vähän tippaa. "Sodassa ihmisiä kuolee, elä ihastu kehenkään!". Äääähhh.
   
 11. nepa

  nepa Alakerran HFR CIH -mies. Tukijoukot

  Liittynyt:
  17.10.2001
  Viestejä:
  7 601
  Saadut tykkäykset:
  643
  Tämmöinen Hollywood-sotaleffa. Sinänsä oikein mukavaa seurattavaa, mitä nyt saksalaiset eivät taaskaan oikein osu mihinkään ja sankarit niittävät saksalaisia urakalla.

  Tähtien sota -meininki valojuovaluodeilla oli aika hassua. Vähän näytti siltä kuin gravitaatio ei olisi luoteihin vaikuttanut ollenkaan, minkä vuoksi näyttivät ihan lasereilta. Tsiuh, piuh! Enpä ole koskaan moisia nähnyt. Värit menivät vissiin historiallisesti oikein, mutta olihan tuo koomisen näköistä. :)
   
 12. Jan

  Jan Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  21.09.2002
  Viestejä:
  1 602
  Saadut tykkäykset:
  0
  Das Boot, mutta panssarivaunussa? – No ei.

  Alkuosuus oli ihan kohtalaista, sodan ällöttävyyksillä mässäiltiin, Brad Pitt yrmyili hyvin, se nössö-kirjuri oli hyvä, ja jopa Shia menetteli. Kliseitä oli aika paljon, mutta hyvin rullasi.

  Mutta sitten tuli lopun taistelu. Olihan se oikeasti sietämätöntä sontaa, jossa ihan kaikki realismi oli poistettu. Ei ihme että Saksa hävisi, sillä esim. SS-joukkojen ainoa oppitunti on ilmeisesti ollut "juoksentelu", kun eivät oikein muuhun tuntuneet kykenevän. Vaunun luukuistakin voi mennä ulos ja sisään miten tahtoo, kun kukaan ei tunnu ampuvan kohti. Sotilailla jo alussä käsissä näkyvät panzerfaustit muistetaan kaivaa esiin laatikoista vasta illan tullen. Muista kohokohdista voisi mainita vaikka puolen minuutin sytytyksellä toimivat saksalaiskranaatit ja kiväärinluodeille immuunin Pittin. Taidettiinpa vara-ammuksetkin unohtaa tankin ulkopuolelle :facepalm:
  Oikeasti tämä taistelu olisi ollut viimeistään minuutissa ohi.

  Ekat puolitoista tuntia * * * Viimeinen puoli tuntia ½
  Yhteensä siis * ½
   
  Viimeksi muokattu: 28.11.2015
 13. ZED

  ZED Mitä kävi, ketä tietää? Tukijoukot

  Liittynyt:
  19.03.2002
  Viestejä:
  3 007
  Saadut tykkäykset:
  75
  Olipa melko lailla kauhean hyvä sotaelokuva. Varmasti tuossa oli monia asiantuntijoita häiritseviä asiavirheitä koska itsekin muutaman outouden huomasin. Itse kuitenkin tykkäsin siitä huolimatta. Tärkeinpänä asiana sodan loppumelskeiden karu ja lohduton meininki varmaankin kuitenkin välittyi aidosti ja pahaan paikkaan joutuneen nöösin ahdinko myös. ****/*****.