[Arkistoitu] From Hell - Helvetistä

Keskustelu osiossa 'Kierrätyskeskus' , aloittajana steffe79, 12.09.2004.

Keskustelun tilanne:
Keskustelu on suljettu.
 1. steffe79

  steffe79 Silentium est aureum Tukijoukot

  Liittynyt:
  04.05.2002
  Viestejä:
  4 147
  Saadut tykkäykset:
  7
  Onko moni plazalainen tutustunut tähän Alan Moore & Eddie Campbellin loisteliaaseen sarjakuvaromaaniin? LIKE on julkaisussut tämän viisiosaisen teoksen jo aikoja sitten Suomessa (vuosina 94-97), mutta itse sain sen kunnolla päätökseen vasta muutama viikko sitten. Tässäpä pienet takakansitekstit:

  Viiltäjä-Jackin mysteerio viime vuosien palkituimmassa sarjakuvassa.

  1800-luvun lopun viktoriaaninen Lontoo elää ja hengittää, pimeillä kujilla liikkuu yläluokan dekadenssi ja tunteeton pahuus.

  Sarjakuvaa kirjoittaessaan Moore on käynyt läpi satoja aihetta käsitteleviä dokumentteja. Tämäkö on lopullinen totuus Viiltäjästä? Helvetistä valittiin mm. Vuoden parhaaksi sarjakuvaksi USA:ssa vuonna 1994.

  Kaunokirjallinen sarjakuvatapaus. Tapahtumapaikkana viktoriaaninen Lontoo, jota järkyttää sarja raakoja prostituoitujen murhia. Väkivallantekojen takana on pahamaineinen Viiltäjä-Jack, jonka todellista alkuperää vain arvaillaan.

  Albumin tekijät ovat tutustuneet laajaan Viiltäjä-Jackia koskevaan aineistoon ja valottavat perusteellisesti yhtä rikoshistorian karmeinta ja hämärintä tapausta. Rikokseen liittyvät murhamiehen lisäksi kuningashuone ja okkultismiin vihkiytynyt vapaamuurarijärjestö. Teoriat vilisevät, mutta mitään varmuutta ei koskaan saavuteta."


  Kerrassaan mielenkiintoinen sarjakuva, jossa tekijät ovat tutkineet taustoja kunnolla ja herättävät monenlaisia spekulaatioita murhaajan identiteetistä. From Hell:ia ei pidäkään ehkä käsitellä puhtaana sarjakuvana, vaan pikemminkin kuvitettuna romaanina (onko niillä eroa, jokainen itse päättäköön). Historialliset näkökulmat ovat todella mielenkiintoisia ja taustatarinat sekä tapahtumat Whitechappelin murhien yhteydessä on tutkittu todella perusteellisesti. Toki tämä on ymmärrettävää, sillä veihän koko projekti aikaa miehiltä reilut kymmenen vuotta.

  Kaikenlaista kivaa triviaa ja puolifaktaa löytyy runsainmitoin, ja tähän lisätään vielä erittäin mielenkiintoisesti koostettu tarina, joka etenee ehkä joskus hieman verkkaisesti, mutta silti pitää lukijan hyvin liimautuneena kirjaan. Sarjakuvaa voidaankin melkein pitää dokumentaarisena katsauksena historiaan, jota on hieman väritetty. Eli vähän niin kuin katsoisi Michael Mooren dokumenttia.

  From Hellin ymmärrettävästi kaikkia miellytä, sillä Campbellin tyypillinen monochrominen (mikä tälle olisi nyt hyvä suomennos) piirrostyyli on epätavallista, varsinkin jos on tottunut nykyajan tietokoneprosessoituun sarjakuvaan. Mustavalkoinen sarjakuva ja rohkea ote kuvataiteessa ovat samalla omalaatuisia sekä taidokkaasti toteutettuja kokonaisuuksia, jotka miellyttävät ainakin minun silmääni.

  Jos Jack the Ripper kiinnostaa hahmona ja viktoriaaninen aikakausi uppoaa, niin suosittelen From Hellin hankkimista (saanee ihan Suomalaisesta). Ja kyllä, se Hughes-veljesten elokuva perustuu tähän.

  Alla pari kuvaa:
   

  Liitetyt tiedostot:

 2. Dentist

  Dentist New Member

  Liittynyt:
  21.08.2003
  Viestejä:
  225
  Saadut tykkäykset:
  0
  Ja joo, sarjakuva on imho ^n kertaa parempi. Itku meinasi päästä kun kävin leffassa. Mooren ja Campbellin From Hell on kertaluokkaa synkempi ja leffa vain raapaisee pintaa alkuperäisen hengestä. Mutta, toinen tyttärestä jne...

  Jos pitäisi lukea vain muutama (nyky)sarjakuva, From Hell voisi olla yksi niistä.
   
 3. theend

  theend New Member

  Liittynyt:
  26.12.2004
  Viestejä:
  72
  Saadut tykkäykset:
  0
  Täytyi tätä vanhaa juttua hieman nostaa, kun tuossa sarjiskaappia siivotessa löysin näitäkin tuolta hyllyjen sopukoista. Löytyi osat 1, 2 ja 3 kolme, niin kysymys oiskin montako noita silloin aikoinaan tuli. Tuo kolmonen loppuu luukuun 9 ja alussahan ilmoitetaan "16 osainen melodraama". Onko tuota tosiaan 16 kirjaa vai onko tuo lukujen määrä?
   
Keskustelun tilanne:
Keskustelu on suljettu.