Epätieteellinen afta/hammastahna kokeilu.

Keskustelu osiossa 'Terveys & hyvinvointi' , aloittajana Maky, 03.10.2005.

 1. Fakiiri

  Fakiiri Käyttäjä

  Liittynyt:
  25.08.2006
  Viestejä:
  1 463
  Saadut tykkäykset:
  9
  No ei ainakaan jos vedät aamupalalla jotain kunnolla hapanta kuten appelsiinimehua.
   
 2. Burana

  Burana Käyttäjä

  Liittynyt:
  12.10.2001
  Viestejä:
  1 036
  Saadut tykkäykset:
  10
  Ennen. Ruokailu -> happohyökkäys -> kiille pehmenee -> hampaiden harjaus kuluttaa hammasta.
   
 3. hkj

  hkj Avatar Tukijoukot Guest

  Liittynyt:
  10.09.2003
  Viestejä:
  4 126
  Saadut tykkäykset:
  0
  Suosituksissahan on tosiaan pestä aamulla ensin hampaat, sitten aamiainen ja päälle xylitol-purkkaa ja vielä mahdollisesti fluoritabletti, sitten taas ennen seuraavaa ruokailua hampaat, ruokailu, purkka ja illalla vielä ennen nukkumaanmenoa kertaalleen pesu.

  Mahdollisimman pehmeällä harjalla ettei kiille tai ikenet ota vauriota.
   
 4. Kalza

  Kalza Käyttäjä Tukijoukot

  Liittynyt:
  28.11.2002
  Viestejä:
  2 844
  Saadut tykkäykset:
  3
  Mullakin on ollut tollainen harhaluulo monta vuotta, ja hampaat ovatkin tosi kuluneet. Toi on juuri pahin virhe minkä voi tehdä että pesee syömisen jälkeen. Kouluissa ollut hammashuolto-opetus on ollut aika syvältä kun siellä ei tommostakaan muistaakseni ikinä ole kerrottu :(

  Nykyään pesen heti hampaat kun herään, ja sitten odottelen noin puoli tuntia ennen kuin syön aamupalan. Hammastahnojen mömmöt ehtii näin vähän vaikuttaa ja toivottavasti luoda jonkun suojakerroksen :)
   
 5. rewind

  rewind Guest Guest

  Liittynyt:
  16.11.2004
  Viestejä:
  892
  Saadut tykkäykset:
  0
  Sitä purkkaakaan ei kannata sitten aivan heti ruoan jälkeen lärviinsä tunkea, vaan odottelee vaikka sen vartin/puoli tuntia. Näin varsinkin happamien ruokien/juomien kanssa.
   
 6. Kalza

  Kalza Käyttäjä Tukijoukot

  Liittynyt:
  28.11.2002
  Viestejä:
  2 844
  Saadut tykkäykset:
  3
  Häh, eiks purkka just pysäytä happohyökkäyksen?
   
 7. Burana

  Burana Käyttäjä

  Liittynyt:
  12.10.2001
  Viestejä:
  1 036
  Saadut tykkäykset:
  10
  Eikun just hetimiten ruuanpäälle. Ksylitoli estää bakteerien toiminnan -> ei happamia reaktiotuotteita -> happohyökkäyksen pysähtyminen. Lisäksi purukumin pureskelu lisää syljeneritystä ja tätä kautta pH:n palautumista.
   
 8. rewind

  rewind Guest Guest

  Liittynyt:
  16.11.2004
  Viestejä:
  892
  Saadut tykkäykset:
  0
  Hmm... Jostain muistan lukeneeni, että purkan jauhaminen happaman ruoan jälkeen kuluttaa hampaiden pesun tapaan kiillettä.
   
 9. Sinclair

  Sinclair Guest Guest

  Liittynyt:
  02.11.2001
  Viestejä:
  594
  Saadut tykkäykset:
  1
  Itse käytän Biotene nimistä geeliä.

  http://www.adento.fi/pages/tuote_antimikr_entshammast.html

  On tuo vähentänyt huomattavasti aftojen ilmestymistä jos ei nyt ihan kokonaan lopettanut.

  Muistan hämärästi, että joskus olisi hampulääkäri sanonut sellaista, että ruoka ja ainakin limsat ja muut sellaiset (sitruunahappo) irrottavat hampaista kiillettä. Syömisen jälkeen on hyvä odotella 10-15 min niin irronnutta tavaraa palailee suuhun/hampaisiin syljen mukana.

  Voi olla ihan höpönpöpöä mutta edelleen noudatan kyseistä ohjetta..
  :)
   
 10. Biini

  Biini Uusi jäsen

  Liittynyt:
  24.02.2003
  Viestejä:
  581
  Saadut tykkäykset:
  8
  Update: itseltäni hävisivät aftanpirulaiset, muuta syytä en tiedä kuin muutto ja ympäristönmuutos :rolleyes:Kävin itse asiassa jo lääkärillä joka otti asian vakavasti ja leikkasi näytepalankin, mutta eipä siitä kummempia löytynyt.
   
 11. Nuusku

  Nuusku Guest Guest

  Liittynyt:
  29.04.2008
  Viestejä:
  1
  Saadut tykkäykset:
  0
  Hei!
  Olenkin ihan uusi täällä, mutta oli pakko kirjautua tämän keskustelun takia.
  Nuorimmaisella (2v.) tuli aftoja paljon ja lopetti syömisen. Tämän takia (sekä myös kuumeilen ja ripuloinnin) takia jouduimme sairaalaan useaksi päiväksi. Aftat parani onneksi nopeasti, mutta jatkoa ajatellen olen ottanut mahdollisimman paljon selvää asiasta jos voisin jotenkin välttyä näiltä, koska noin pientä on vaikea pakottaa syömään, kun on kipeä suu eikä niitä voi oikein hoitaakaan millään.
  Eli otan vastaan kaiken tiedon!!! Ja muutamaan kysymykseen tarvitsisin vastausta eli mitkä hammastahnat käy lapsille myös? Ja mistä saisi noita näyte juttuja, koska lapset on aika tarkkoja siitä mausta. En voi perustella että "Tämä hammastahna on nyt vaan hyväksi sulle ettei tulisi uudestaan niitä aftoja." Kumminkin pitäisi pari kertaa päivässä saada lapsi pesemään hampaansa.
  Kiitos etukäteen!
   
 12. Dentist

  Dentist Guest Guest

  Liittynyt:
  21.08.2003
  Viestejä:
  225
  Saadut tykkäykset:
  0
  Tämä tieto vaatii sitten vähän oma-aloitteesuutta.
  Lapsille käy turvallisimmin ns. lasten hammastahnat. Ne on usein hieman miedomman makuisia ymmärrettävistä syistä. Tärkeimpänä erona niissä on vähäisempi fluorin määrä, jota pienet voivat saada tahnasta liikaa jos sitä laittaa harjaan paljon ja muksulla on tapana nielaista tahna.

  En tiedä onko olemassa lastentahnaa, jossa ei olisi natriumlauryylisulfaattia, valitettavasti. Yritä katsella lasten tuubeista onko sitä ainesosiin listattu vai ei. Tiesitkin varmaan tästä ketjusta jo että tuota vaahtoavaa ainetta on syytetty eniten aftoista.

  Näytetuubeja ainakin meille päin tipahtelee jatkuvasti Sensodyneltä, Colgatelta ja Parodontaxilta mutta, mutta noissa ei lasten tahnoja ole ainakaan viime vuosina ollut mukana. Kannattaa kysellä näytteitä hammaslääkäriasemilta.

  Koska uskoisin ettei aftoista välttämättä yhden kerran jälkeen voi suoraan syyttää hammastahnaa, jota on jo aiemmin hyvällä menestyksellä käyttänyt, uskaltaisin kuitenkin vielä kokeilla jotain miedon makuista lastentahnaa, jossa olisikin natriumlauryylisulfaattia jos et muuta löydä. Tosin kukapa sitä haluaa lastaan koekaniinina pitää.
   
 13. peergunt

  peergunt Uusi jäsen

  Liittynyt:
  21.02.2007
  Viestejä:
  688
  Saadut tykkäykset:
  12
  Hammaslääkäri suositteli minulle taannoin fluoritabletteja ja xylitol-purkkaa, ja ohjeisti ottamaan aina ruokailun jälkeen jommankumman, ei molempia. Muistaakseni fluorin "liika-annoksen" välttämiseksi. Hän sanoi myöskin että hampaiden harjauksen jälkeen ei tarvi suuta välttämättä huuhtoa ollenkaan, tai jos haluaa niin voi purskauttaa vettä ihan vain kevyesti.
   
 14. tomppa1

  tomppa1 Uusi jäsen

  Liittynyt:
  07.09.2003
  Viestejä:
  781
  Saadut tykkäykset:
  0
  Siirryin käyttämään SLS-vapaata tahnaa pari vuotta sitten, ja sen jälkeen aftoja ei ole ollut (aiemmin 3-4 x /v). Tahnan nimeä en muista, on apteekin halvin vaahtoutumaton tahna. :)

  SLS on aika kiistattomasti aftoille altistava aine. Ainetta on hammastahnan lisäksi mm. monissa lääkkeissä ja jopa elintarvikkeissa (E487). SLS on pintajännitystä vähentävä aine ja se aiheuttaa limakalvovauriota ja ihoärsytystä. Lääkkeissä sitä käytetään apuaineena parantamaan lääkeaineen imeytymistä (SLS vaurioittaa suolen limakalvoa jolloin lääkemolekyyli pääsee paremmin verenkiertoon). Mikä on aineen yhteys esim. tulehduksellisiin suolistosairauksiin ja allergioihin?
   
 15. Maky

  Maky Uusi jäsen

  Liittynyt:
  24.04.2000
  Viestejä:
  871
  Saadut tykkäykset:
  14
  Update 2016. 2005 tämä testi alkoi ja viimeksi jäätiin tähän:
  Vuosiraportti 2012: Sensodymellä mentiin 7 vuotta. Nyt käytin jättituubin jotain pepsodenttia ja tulos aftat palasivat 7 vuoden jälkeen. Siirtyy takaisin vitaliin.

  Vitalilla menty taas kohta viisi vuotta ja eipä ole aftoja ilmennyt.

  Disclaimer: Yhden yksilön kokemukset ovat aina epävarmoja, syy voi oikeasti olla jossain muualla, mutta ongelma on omalta osalta kadonnut kokonaan ja jos joku kokeilee samaa, niin tässä tapauksessa en näe mitään huonoja puolia. No pari euroa kalliimpi hammastahna kuin halpikset, mutta muita haittoja en näe.
   
 16. vps358

  vps358 Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  11.02.2005
  Viestejä:
  4 763
  Saadut tykkäykset:
  487
  ^
  Oma empiirinen kokemukseni sanoo, että kun hammastahna vaihtui pois näistä valkaisua lupaavista, alkoi vessan lavuaarin viemärikin pysyä auki.
  Aikaisemmin viemäri oli tukossa bout kahden vuoden välein.
  Noissa White Now -tyyppisissä tahnoissa on niin paljon bentoniittia l. savea, että se tukkii viemärin.
  Sen jälkeen kun vaihtoi ihan tavalliseen hammastahnaan, on viemäri pysynyt auki.

  T: Vesku
   
 17. Maky

  Maky Uusi jäsen

  Liittynyt:
  24.04.2000
  Viestejä:
  871
  Saadut tykkäykset:
  14
  Oli pitkästä aikaa Afta ja muistin tämän, joten päivitin stauksen tuonne alukuviesteihin.