Epäsymmetrisen L-muotoisen huoneen akustiikka, heijastavalla sermillä yhtenäisempää stereokuvaa?

Keskustelu osiossa 'Kodin suunnittelunurkka' , aloittajana mdmx, 25.01.2015.

 1. mdmx

  mdmx New Member

  Liittynyt:
  25.01.2015
  Viestejä:
  12
  Saadut tykkäykset:
  0
  Ongelma on kuvan osoittamassa huoneessa, oikeassa etukanavassa. Se ei oikein toista tarkasti kaikkia taajuuksia, lähinnä keskiäänien puolella, yhtä hyvin kuin muut, ja epäilen että syynä on tuolta sen sivulta oikealta aukeavasta eteiskäytävästä tulevat kaiut. Stereokuva on myös pikkuisen levoton 2.0 kuuntelussa, monikanavatoistossa keskikanava pitää paketin nipussa.

  EDIT: Kuvassa on virhe, kaiuttimien etäisyys ei ole 3m vaan n. 2.1m.
  Etäisyys etuseinästä alhaalla olevaan takaseinään on n. 7metriä, alhaalla on keittiö. Täältä suunnasta en kuule mitään ylimääräistä.
  katso liitettä Kaiuttimet.jpg

  EDIT: Jos vertaatte tätä kuvaa tuolla neljännessä postauksessa olevaan kuvaan, niin kumpi näyttää paremmalta? Eli jos unohdettaisiin nämä sermi viritykset, ne eivät oikein taida toimia ellei tee todella suuria jotka käytännössä toimivat koko tilan erottavana seinänä.

  Laitteistona on 5x B&W 685S2 ja vahvistimena Anthem MRX-310. Subbariksi on rakentamista vaille valmis oleva 18LW2400 ja Hypex UCD700HG parivaljakko. Tällä hetkellä "subbarin" virkaa hoitaa joku vanha satelliittisetin mukana tullut 8" painetykki.

  Etukaiuttimet on 70cm jalustoilla, diskantit asettuu reiluun metriin, naaman tasolle kun istuu sohvalla. Takakaiuttimet on seinätelineillä n. 2m korkeudessa suunnattuna alaviistoon.

  ARC huonekorjaus teki ihmeitä turhan lähellä betoseiniä oleviin kaiuttimiin, varsinkin keskikaiuttimeen joka on hyllyssä. Kaikenlaiset kuminat lähtivät pois. Oikealla edessä on ilkeä -15dB monttu n. 100-120hz alueella. Ilmeisesti johtuu etäisyydestä etuseinään? Vasemmalla tätä ongelmaa ei ole, johtuu ilmeisesti siitä että seinän ja kaiuttimen välissä on osittain kirjahyllyn kaappi ja rakoa on seinän ja hyllyn välissä ehkä n. 20cm.

  Mutta kaikuja se ei tietenkään korjannut. Pikemminkin ne alkoivat kuulumaan selkeämmin kun taajuusvaste tuli tasaisemmaksi. Tarkotus on laittaa lasivillasta väkerrettyjä vaimenninlevyjä etukaiuttimien taakse, mutta se ei tällä hetkellä ole suurin ongelma. Suurin ongelma jonka minkä kuulen on tosiaankin ne oikealta tulevat kaiut, ne ottaa korvaan ilkeästi.


  Akustiikasta juurikaan ymmärtämättä, päässäni on kehkeytynyt rakentaa tukeva sermi, akustiikaltaan mahd. lähellä betoniseinää, tuohon oikean kaiuttimen sivulle, piirretty kuvassa vihreällä laatikolla. Mietin että kuinka suuri sen tulisi olla, että sillä on mitään huomattavaa vaikutusta? Yläpää ja alaapää soi mielestäni hyvin, diskantit on melko suuntaavat eli niiden kanssa ei ongelmaa tule. Ja matalilla ei suuntaa kuule. Sermin pitäisi siis käsittääkseni heijastaa kaiuttimesta ympärisäteileviä ääniaaltoja jotka ovat riittävän korkealla taajuudella jotta niiden suunnan kuulee. Olisiko range jotain 300hz-1khz?

  Mitä suurempi sermi sen parempi varmaankin, mutta tässä ei haeta nyt akustillisesti täydellistä ratkaisua vaan kompromissia tilan käytettävyyden (kulkuväylät lähinnä) ja ulkonäön kanssa. Mutta tottakai sermin pitää olla riittävän iso että siinä on selvästi kuultava ero, muuten ei projektiin ole järkeä ryhtyä lainkaan. Olisiko mitään apua esim 100x160 (leveys x korkeus) kokoisesta sermistä kaiuttimen kohdalle keskitettynä? Hyvin lähelle kaiutinta laitettuna, aivan kuten vasemman puolen seinäkin on.

  Maalaisjärjellä ajateltuna suurin ongelma on suorat heijastukset eteisen ovesta ja seinästä, eli suora linja kaiuttimesta seinään nyt ainakin pitäisi saada tukittua. Tämä hoituisi tolla em. koolla. Tällöin ne äänet jotka sermin ohi menevät, heijastuvat katon ja lattian kautta useampaan kertaan ennenkö palaavat takaisin?

  Sermin rakennetta olen ajatellut niin että runko joko 2x4 tai 2x2, pinnat erikoiskovaa gybrocia tai MDF levyä, ja sisälle hiekkaa. Toimisiko? Ensin mietin umpinaista ratkaisua, monta MDF levyä päällekäin, mutta tästä tulee niin älyttömän painava kantaa muutossa pois ja aika kalliskin. Asunto on vuokralla ja tarkoitus on muuttaa ok taloon tässä 2-3v sisällä, eli ratkaisu ei ole pysyvä. Hiekat saisi ulos ennen muuttoa.

  Onko tässä mitään järkeä?
   
  Viimeksi muokattu: 27.01.2015
 2. mdmx

  mdmx New Member

  Liittynyt:
  25.01.2015
  Viestejä:
  12
  Saadut tykkäykset:
  0
  Lisäyksenä vielä että tarkoitus on laittaa vaimennuslevyä tuohon vasemman etukaiuttimen sivulle, betoniseinän ja kaiuttimen väliin. Ja luonnollisesti tämä sama operaatio tehtäisiin sitten tuohon sermiin. Eli sermin pintaan tulisi lasivilla. En tiedä vaikuttaako tämä itse sermin rakenteellisiin vaatimuksiin, kai sen silti olisi hyvä olla mahdollisimman paksu ja tukeva että midit heijastuisivat takaisin? Mittailin tarkemmin niin tuo metrin leveys ei ole mikään maksimi, 1.5m menisi ainakin vielä helposti. Korkeuttakin voi tarvittaessa vähän lisätä.

  Kiinnostaisi tietää missä sermin koossa menee sellainen raja että vaikutus alkaa pienenemään. Se että sermi tulee melkein kiinni kaiuttimeen varmaankin auttaa asiaa? Pienestäkin sermistä (tai sitä voisi kutsua kai myös kaiuttimen taustalevyksi tms) ohi menevät aallot menevät jo hyvin jyrkässä kulmassa? Tai ylipäätään onko tosta mitään merkittävää hyötyä ellei tuki koko linjaa kaiuttimelta kuuntelupisteeseen asti?

  Ja muitakin ehdotuksia saa antaa vapaasti, onko jotain muuta tapaa jolla ongelmaa voisi lähteä korjaamaan. Huonekalujen uudelleenjärjestely on hankalaa melkein mahdotonta, koska noissa symmetrisissä päädyissä on oikealla ylhäällä eteinen ja alhaalla keittiö, niihin ei oikein voi laitteita viritellä. :)
   
  Viimeksi muokattu: 25.01.2015
 3. mdmx

  mdmx New Member

  Liittynyt:
  25.01.2015
  Viestejä:
  12
  Saadut tykkäykset:
  0
  Lisää mietintää. Karkean laskutoimituksen jälkeen, 100*160*10 = 160L * 1.6 = 256kg hiekkaa. Alkaa olemaan turhan järeä. Eli tässä tulee lisää kompromisseja yhtälöön, sermin paksuuden/jäykkyyden ja koon välillä. Mitä isompi, sitä kevyempi rakenne vaaditaan.

  Kun kerran molemmille puolille sivuille on tulossa vaimennusta, mietin että onkohan tuon sermin jäykän osuuden tarpeellista olla edes kaksiosainen.

  Jos rakenne olisi esim: tapetoitu ohut rei'itetty kovalevy -> 10cm villaa -> 44mm (2x22mm) MDF levy. Runko, eli reunat, olisi höylättyä 10cm lautaa. Tai voi senkin tehdä 22mm MDF levystä. Rungon pitäisi olla kai käytännössä vain reunat, koska tukipuut keskellä heikentävät vaimenninosan toimintaa? Mutta paksu MDF levy lienee riittävän tukeva itsessään?

  Olisikohan tämä riittävän samanlainen toisenpuolen kanssa, jossa olisi siis tapetoitu rei'itetty kovalevy -> 10cm villaa -> ohut taustalevy -> betoniseinä.

  100*160*4.4 = 70L MDF levyä. Tälle tulisi painoa suunnilleen 70*0.8 = 56kg. Huomattavasti käytännöllisempi kuin 250kg. Mutta ajaako asiansa yhtä hyvin?

  Kahden MDF levyn väliin voidaan myös tehdä välirunko vaikkapa 50mm. Raon voisi tunkea tiiviisti täyteen villaa, saadaan lisää paksuutta. Onko parempi kuin yhtenäinen 44mm levy?

  Yhteensä paksuutta tulisi vaimenninosalle 10cm + reflektio seinälle 2.2cm + 5cm + 2.2cm = vajaa 20cm. Kyllä tuon luulisi jo jotakin auttavan, mutta en osaa arvioida kuinka suuri sermistä pitäisi tehdä että se oikeasti toimii. 200hz aallonpituus on 1.7m, voiko tästä päätellä jotenkin sermin kokoa, jos haluaisi että tuosta taajuudesta ylöspäin äänet kimpoaisi joiltakin osin sermistä.
   
  Viimeksi muokattu: 25.01.2015
 4. mdmx

  mdmx New Member

  Liittynyt:
  25.01.2015
  Viestejä:
  12
  Saadut tykkäykset:
  0
  Ehkäpä se huonejärjestyksen muuttaminen voisi sittenkin antaa paremmat lähtökohdat kun nuo sermiviritykset.

  Olisiko tämä parempi lähtökohta kuin ensimmäisen viestin kuva:
  katso liitettä SpeakerPositions.jpg

  Etupää olisi huomattavasti enemmän symmetrinen. Vasen etukaiutin tulisi ikkunan eteen, auttaisiko tuossa jos laittaisi jaloille seisomaan akustiikkalevyn n. 10cm päähän lasista? Lähemmäs ei saa, kun siinä on patteri ikkunan alla.

  Surroundit olisi hieman huonommin kuin edellisessä, mutta se on vähemmän tärkeä pääty. Nykyinen sijoittelukin on toimii minulle elokuvissa good enough, stereokuuntelussa häiritsee pahasti oikealle avautuva tila ja sieltä tulevat kaiut.

  TV:n takana nurkassa olisi yksi vaihtoehto subbarin sijoittamiselle, voisiko toimia ihan nurkassa kiinni? Huonekorjauksen jälkeen. Muita mahdollisia paikkoja on seinä parvekkeen oven alapuolelle (kuvan vasen ovi), tai tuossa vasemman surroundin oikealla puolella olevan seinän edessä. Siinä seinät on gybroc väliseiniä, eli korostumaa ei varmaankaan tulisi niin paljoa kuin betoseinän vieressä.

  Kirjahylly saisi väistyä ja tilalle tulisi laitetaso, tämä on muutenkin ollut harkinnassa pidemmän aikaa.