Ensimmäiseksi levysoittimeksi

Keskustelu osiossa 'Levysoittimet sekä vinyyli' , aloittajana pyrom, 05.05.2012.

 1. pyrom

  pyrom Käyttäjä

  Liittynyt:
  03.04.2012
  Viestejä:
  156
  Saadut tykkäykset:
  0
  Pitkään ajatuksissa muhinut haave levysoittimesta alkaa tulla päätökseensä ja pitäisi soitinta alkaa tilailemaan,mutta mikä??? musiikki makuni on sellainen rokahtava silloin tällöin bluessahtavakin,levysoittimista ei ole mitään aijempaa kokemusta saati tietämystä.
  Soittimena toimii Pioneeri LX85 mikä on kotiteatteri vahvistin eikä mikää kultakorvan hifi vahvistin,joten mitään kamalan kalliita (max 1000e) soitinta ei tarvi edes ehdottaa itse olen pikaisella netti selauksella hieman katselut PRO-JECT DEBUT III:sta tai Technics SL 1200 MK II XG:sta.

  Onko jotain mitä pitäisi erityisesti ottaa huomioon soitinta valittaessa?
   
 2. JR1911

  JR1911 Ponies everywhere! Tukijoukot

  Liittynyt:
  27.03.2004
  Viestejä:
  2 735
  Saadut tykkäykset:
  5
  Tuossa vahvistimessa ei ilmeisesti ole tuloa levysoittimelle, joten tarvitset väliin RIAA-korjaimen, esim. jokin näistä -> http://www.mrhifi.fi/iwc/index.php4?page=productlist&pgroup_id=35 . Muista myös varmistaa, että valitsemasi RIAA on sopiva soittimesi äänirasialle (MM tai MC).

  Pro-Jectin soittimet ovat hyviä ensimmäiseksi soittimeksi. Itse hankin viime kesänä Pro-Jectin RPM 5.1 soittimen Ortofonin 2M Red äänirasialla ja Clearaudion Nano RIAA:n ja olen tuohon yhdistelmään kyllä erittäin tyytyväinen ollut, tosin neulaksi hankin myöhemmin 2M Bluen neulan.
   
 3. pyrom

  pyrom Käyttäjä

  Liittynyt:
  03.04.2012
  Viestejä:
  156
  Saadut tykkäykset:
  0
  on tuolla takana phono liitin ja se maa johdon paikka ,tuotako tarkoitit? Minkä verran tuo äänirasian vaihto vaikuttaa ääneen?
   
 4. JR1911

  JR1911 Ponies everywhere! Tukijoukot

  Liittynyt:
  27.03.2004
  Viestejä:
  2 735
  Saadut tykkäykset:
  5
  Jos phono-liitin löytyy niin sitten soittimen voi kytkeä suoraan vahvistimeen, yritin tuolta Pioneerin sivuilta katsoa tuon vahvarin tiedot enkä siellä löytänyt mainintaa tuosta phonosta. Tarkista vain minkätyyppisen signaalin tuo liitäntä hyväksyy (hyvin todennäköisesti MM, mahdollisesti molemmat).

  Itse asiassa en vaihtanut koko äänirasiaa, ainoastaan neulan. MM-äänirasioissa on mahdollista vaihtaa pelkkä neula, MC-äänirasioissa tämä ei ole mahdollista vaan niissä on vaihdettava koko äänirasia. MM-rasioita käytetään yleensä halvemman pään laitteissa kun taas kalliimmat laitteet käyttävät useimmiten MC-rasioita. Itse olin tyytyväinen tuohon neulan vaihtoon, mielestäni se toi hintansa (n. 120e) arvoisen parannuksen ääneen: yksityiskohdat äänessä selkiytyivät, ässien suhahtelu väheni ja seurantakyky sisäraidoilla parani.
   
 5. pyrom

  pyrom Käyttäjä

  Liittynyt:
  03.04.2012
  Viestejä:
  156
  Saadut tykkäykset:
  0
  joo kyllä tuolla on suora liintäntä mahdollisuus,ompas jännä ettei sitä tuolla pioneerin sivuilla mainita
  Oletko kokeillut tallentaa levysoittimella LP-levyjä tietokoneelle ,onko minkälainen prosessi vai pitääkö olla usb:llinen soitin vai pystyykö lp soittimen kytkeä vahvistimen kautta tietokoneeseen.Olisihan se kätevää kuunnella noita levyjä sitten vaikka kovalevyltä jos ei "jaksa" aina levysoitinta käyttää vai välittyykö kopioidessa tuo levysoittimen soundi ja tunnelma kunnolla.
   
 6. HEKOHEKO

  HEKOHEKO Uusi jäsen

  Liittynyt:
  31.03.2004
  Viestejä:
  825
  Saadut tykkäykset:
  0
  Suosittelen uutta Pro-Ject Debut Carbon mallistoa.
  Sain eilen omani OM10 rasialla 329€. :love:
   
  Viimeksi muokattu: 10.05.2012
 7. pyrom

  pyrom Käyttäjä

  Liittynyt:
  03.04.2012
  Viestejä:
  156
  Saadut tykkäykset:
  0
  http://www.verkkokauppa.com/fi/product/26073/dgrvg tollanen vai? onko muuten näissä pro-ject malleissa minkäainen tuo pöly suojain ,kun useassa mallissa se on mukana mutta kuvia ei ole vai tarkoittaako ne sitä suojaa mikä tulee vaan siihen levylautasen päälle,onko noihin saatavilla sellaista pölysyuojaa mikä suojaa koko soittimen?
   
 8. HEKOHEKO

  HEKOHEKO Uusi jäsen

  Liittynyt:
  31.03.2004
  Viestejä:
  825
  Saadut tykkäykset:
  0
  Joo just toi, harvassa ovat soittimet joissa on hiilikuituinen äänivarsi ja hintaa alle 500€.
  Kyllä näissä on pölykansi mukana.
  RPM sarjan soittimissa ei taida olla mukana.
  Huomasin muuten, että tuossa mukana tulevassa huopaisessa lautasmatossa on ongelmia staattisen sähkön kanssa.
  Kun ottaa levyn soiton jälkeen pois niin melkein aina se matto jää kiinni levyyn.
  Itse laitoin vanhasta soittimesta kumisen slipmatin niin sekin korjaantui.
   
 9. pyrom

  pyrom Käyttäjä

  Liittynyt:
  03.04.2012
  Viestejä:
  156
  Saadut tykkäykset:
  0
 10. JayKay70

  JayKay70 Käyttäjä

  Liittynyt:
  01.01.2008
  Viestejä:
  574
  Saadut tykkäykset:
  0
  ^Tuskin tuohon petyt :thumbsup: Pahus vaan, kun en huomannut ketjua aikaisemmin, sillä olisin suositellut harkitsemaan kuitenkin erillisen phonostagen hankkimista usb-liitännällä (esim. Rega Mini A2D, 119€ Stereo Helsingissä), sillä yleensä erillisillä levysoitinetusilla pääsee parempaan tulokseen kuin integroiduilla ja omasta mielestä kaikki ylimääräinen (riaa, usb, automatiikka jne) itse soittimessa on turhaa ;) Toisaalta säästyit ylimääräisen purkin hankkimiselta, kun tuossa vahvarissa kuitenkin phono-liitäntä on.

  Ota sitten joskus ulkoinen riaa liikkeestä testiin ja tsekkaa miten pitkälle tuo integroitu riaa riittää. Tuo Pioneer on kuitenkin sen hintaluokan laite, että phonostageen voi hyvinkin olla panostettu jo jonkin verran paukkuja. Itse olen käyttänyt sisäänrakennettuja phonostageja oikeastaan aina ja hyvin niillä pärjännyt. Ja vasta nyt (viikko sitten) hommasin erillisen Rega Ios (mk I)-phonostagen Rega Elicitin sisäisen MC-stagen korvaajaksi. Tässä kohtaa on kuitenkin jo kyse sen hintaluokan laitteesta, että kyllä parannusta pitääkin tulla :rolleyes:
   
 11. pyrom

  pyrom Käyttäjä

  Liittynyt:
  03.04.2012
  Viestejä:
  156
  Saadut tykkäykset:
  0
  Toivottavasti vastaisi odotuksia,tietysti voihan se olla että nälkä kasvaa syödessä mutta nyt on sen verta paljon tullut hommattua elektroniikkaa että lompakon nyörit ei anna onneksi periksi,mutta tulevaisuudessa sitten päivitetään tuotakin vehjettä varmasti jos ei nyt uuteen niin hieman uusilla osilla :) onko jotain hyvää netti osoitetta suositella mistä noihin levysoittimiin kannattaa tarvikkeita/lisäosia ostella. Itselläni ei ole siis mitään levysoittimeen liittyvää paitsi siis jokunen perintö levy..
   
 12. HEKOHEKO

  HEKOHEKO Uusi jäsen

  Liittynyt:
  31.03.2004
  Viestejä:
  825
  Saadut tykkäykset:
  0
  http://kauppa.vinyyliklubi.com/

  Tuolta tilasin edelliseen soittimeen äänirasian.
  Löytyy paljon tarvikkeita ja muuta vinyylin soittoon liittyvää, myös niitä itse levyjä. :)
  Mutta toki paikallisista hifiliikkeistä saa kans.
   
 13. JayKay70

  JayKay70 Käyttäjä

  Liittynyt:
  01.01.2008
  Viestejä:
  574
  Saadut tykkäykset:
  0
  ^Vinyyliklubi on ihan hyvä ostospaikka. LP:t ovat tosin aika hintavia, eivätkä myy kuin uusia levyjä. Pro-Jectissa on se hyvä puoli, että sen soittimille ja vara- ja päivistysosille löytyy Suomesta jälleenmyyjiä pilvin pimein ja jos/kun jotain uutta olet hommaamassa, niin google löytää hyvin hifi-liikkeitä, joilla tarjontaa löytyy. Kannatta seurata myös Hifiharrastajien forumin myyntipalstaa, sillä sielläkin tulee usein Projun tuotteita vastaan sopuhintaan porukan siirtyessä harrastuksessa seuraavalle levelille.

  Tuolta kannattaa sitten tsekata oman alueen levydivareita ja ajankohtaisia levymessuja:
  http://www.saunalahti.fi/~oystila/raimo/musa/divarit.html

  Jos vaikutatte pääkaupunkiseudulla, niin Keskustan putiikkien lisäksi voin suositella Tapiolan Heikintorin Blue Vinyl Recordsia omiin hyviin kokemuksiin perustuen. Ei ole ehkä kaikkein halvin, mutta levyt ovat pääsääntöisesti EX-kunnossa ja huonompi kunto huomioidaan myös hinnassa. Tietysti saa myös tinkiä.

  Ja kun noita lakupizzoja todennäköisesti kertyy uutena ja käytettyinä, niin seuraavaksi on sitten edessä levyjen puhdistaminen ja tässä vaiheessa harrastusta on tuskin järkeä investoida satasia/tonneja levypesuriin ja suosittelen manuaalisen levypesurin hankkimista mahdollisimman hyvissä ajoin. Tällaisia ovat mm. Vinyyliklubin valikoimasta löytyvät Knosti Disco Antistat (75€) ja Spin Clean (125€) ja tuo Knosti on aloittevalle vinylistille oiva valinta. Kannattaa huomata, että Knostin oman pesuliuoksen on raportoitu tuottavan neulaan tarttuvaa töfnää ja pesuaineeksi suosittelenkin isopropanoli/akkuvesi-liuosta (30/70 suhteessa). Mukaan vielä pienenpieni tippa jotain "lisäaineetonta" tiskiainetta pintajännitystä rikkomaan ja pesutulos vain paranee. Kuivumaan levyt voi laittaa sitten vaikka ihan tiskikaappiin (pesureiden mukana tuleviin telineisiin ei montaa levyä yleensä mene). Itse ostin Ikeasta lautasenkuivaustelineen (jotain femman luokkaa), mihin mahtuu 17 LP:tä kuivumaan.

  Huom: isopronoli (isopropyylialkoholi) maksaa apteekissa jotain 5,5-6€/litra ja itse tilasin kollegan kanssa sitä 5 litran tonkan Saksan eBaystä "vähän" halvemmalla: 10€/5l + rahti 15€ = litrahinta 5€ :thumbsup: Samaan tarkoitukseen olen nähnyt käytettävän Bilteman kaasutinsuojalitkulla (IPA+pirtu) ja tätä saa n. 3,50€/l. Samasta putiikista sitten 5 litran kannu akkuvettä ei montaa euroa maksa. Tuolla seoksella voi myös pestä ilman pesuriakin, on vain hieman isompitöistä puuhaa silloin.

  Tuon Knostin ja monet muut vinyylitarvikkeet saa tilattua Saksasta selvästi huokeammalla täältä: www.protected.de Ja jos kaveripiirissä on muita harrastajia, niin kimppatilaus on hyvä tapa jakaa rahtikuluja (n.19€-20€/lähetys). Tuolta kannattaa myös ostaa muovisia suojapusseja vinyyleille ja ennen kaikkea antistaattisia sisäpusseja, sillä tämän merkitys unohtuu helposti. Itse sujautan pestyn LP:n aina uuteen muovivuorattuun sisäpussiin, sillä olen huomannut, että uusienkin vinyylien sisäpusseissa on yleensä pientä paperisilppua ja muuta ylimääräistä ja uusilla pusseilla levyt pysyvät parempikuntoisina pitempään. Pidin tätä ennen vain hifi-huuhaana, mutta ei tosiaankaan sitä ole.

  Että onnea vaan uudelle harrastukselle ;)
   
 14. pyrom

  pyrom Käyttäjä

  Liittynyt:
  03.04.2012
  Viestejä:
  156
  Saadut tykkäykset:
  0
  Kiitoksia hyvistä vinkeistä! kyllä se niin on että kaikki tavarat täytyy tilata kun tässä ihan lähellä ei ole mitään hifi kauppaa tai sellaista missä levysoittimiin oltaisi panostettu.
  Kuinka usein noita levyjä tarvii/kannattaa pestä?
   
 15. HEKOHEKO

  HEKOHEKO Uusi jäsen

  Liittynyt:
  31.03.2004
  Viestejä:
  825
  Saadut tykkäykset:
  0
  Jos nyt kirpparilta satut halvalla tahraisen levyn ostamaan niin kyllä niitä voi ihan fairyllä ja pehmeellä sienellä hangata uran myötäisesti niin lähtee tahrat ja pölyt.
  Muistaa vaan huuhdella ja kuivata huolella ettei jää jäämiä pesuaineesta.
  Mutta arvokkaampia uusia levyjähän ei tarvitse "koskaan" pestä kun niistä pitää huolta ja käsittelee siten ettei sormet koske kertaakaan levyn sisäpintaan. :thumbsup:
   
 16. pyrom

  pyrom Käyttäjä

  Liittynyt:
  03.04.2012
  Viestejä:
  156
  Saadut tykkäykset:
  0
  Fairilla minä olen cd/dvd levyt pessyt ja niille se on kyllä ihan ehdoton :) Tässä muutamana iltana olen selaillut netin levy tarjonta josta täytyy kyllä yllätyksekseni sanoa että yllättän hyvinhän noitä levyjä saa ja että uusiakin levyjä julkaistaa ihan kiitettävästi älppärinä. Kylläpäs osaa olla odottavan aika pitkä kun soitinta ei ole vielä kotona.
  Tossa aikaisemmin utelin että jos kopioi oman lp levyn tietokoneelle ja kuuntelee sitten sitä versiota niin huomaako sen eron siinä ettei se tulekkaan suoraan levyltä,eli tallentuuko se LP levyjen rohina ja muhkea soundi kuinka hyvin ?
   
 17. JayKay70

  JayKay70 Käyttäjä

  Liittynyt:
  01.01.2008
  Viestejä:
  574
  Saadut tykkäykset:
  0
  Itse pesen kaikki ostamani vinyylit, niin uudet ja käytetytkin, sillä uusissakin levyissä näyttäisi olevan jotain ilmeisesti prässäysprosessissa syntynyttä töhnää. Divarilevyt pesen ihan jo periaatteestakin ennen soittamista. Olen tässä hiljalleen pessyt myös vanhempia vinyylejäni viime aikoina ostamieni lisäksi ja voin sanoa, että käytännössä levy kuin levy on kylvystä hyötynyt.

  Käytän itse Knostia isopropanoli/akkuvesi-seoksella ja joskus (useinkin) on kyllä käynyt mielessä kunnon levypesurin (esim. OkkiNokki) hankkiminen, mutta sitten on aina iskenyt piheys ja käyttänyt nekin rahat uusin kiekkoihin. Ensipesun jälkeen levyjä ei omasta mielestäni tarvitse pestä kuin vasta sitten jos niihin jostain on likaa/tahroja tullut (illanistujaisissa kannattaa siis olla varovainen) tai ovat alkaneet uudestaan keräämään staattista sähköä (tämä kuuluu yleensä selvänä ritinänä).

  Tässä olisi vinkki nopealle toimijalle ja Hifiharrastajien palstalla on yksi Knostin pesuri myynnissä 30 eurolla:
  http://www.hifiharrastajat.org/foorumi/showthread.php?89402-Disco-antistat-levypesuri-antistat
  Kyllä tuolla huomattavasti helpommin ja kätevämmin pesee levyt kuin tiskiaineen ja sienen kanssa...

  Täältä löytyy melkein 80 sivun ketjua aiheesta:
  http://www.hifiharrastajat.org/foorumi/showthread.php?41970-Vinyylilevyjen-peseminen-ja-levypesurit

  Mitä taas tulee tuohon LP-levyjen digitalisointiin, niin siihen digitallenteeseen tulee mukaan kaikki samat napsut ja rahinat, jotka levyltäkin mahdollisesti kuuluvat. Myös siksi nuo levyt kannattaa pestä ennen konvertointia. Jos siis muu laitteistosi on hyvällä tasolla, niin saat digiversionakin nauttia samasta soundista kuin alkuperäisäänitteelläkin ;) Ja tietenkin sitten digitoit LP:t flaceiksi tai johonkin muuhun häviöttömästi pakattuun formaattiin...

  Ai niin ja vinkkinä vielä levyjen ostopaikoiksi, niin Englannin Amazonista saa paljon vinyyliä ja jos myyjänä on itse Amazon, niin vieläpä ilman toimituskuluja (+ £20 ostoksille). Näistäkin putiikeista on viime aikoina tullut levyjä tilattua:

  -Levykauppa X:
  http://www.levykauppax.fi/lp/

  -Vinyltap Englannissa ja täältä löytyy myös vähän harvinaisempaakin tavaraa ja kunto on aina ollut mitä ilmoituksessa on luvattu:
  http://www.vtmusic.co.uk/

  Ja sitten on nämä kaikki muut kotimaiset levykaupat, kuten Stupido Shop, Fennica, Keltainen Jäänsärkijä ja Black and White Helsingissä jne.

  Kannattaa yrittää jostain löytää Hifiharrastajat ry:n julkaisema Vinyyliopas. Teos on ollut loppuunmyyty jo kauan, mutta joistain hifiliikkeistä voisi opusta vielä löytyä (kokeile vaikka MRHifiä, sieltä sain omani). Ymmärtääkseni toinen painos on ymmärtääkseni suunnitteilla, mutta en pidättäisi henkeäni sitä odotellessa :rolleyes:
   
 18. pyrom

  pyrom Käyttäjä

  Liittynyt:
  03.04.2012
  Viestejä:
  156
  Saadut tykkäykset:
  0
  WTF!!! Eli kun laitoin levarin phono liittimiin niin ääni kuulosti sellaselta kun levy soisi väärinpäin ja muutenkaan siitä ei saanut mitään selvää(kamalan kuuloista rohinaa) no nyt kun liitin sen piruillessani cd liitäntään niin johan rupesi pelaamaan,mitä ihmettä??? ps:ai että tuota soundia,mahtava...
  siis tossa soittimessahan on oma sisäinen riaa vahvistin,eli ton voi kytkeä mihin vaan eikä tarvi eikä saa kytkeä phono liitäntään,ois kannattannu lukea toi ohjekirja ennen kun kiinnittää johdot tai tietää tällänen juttu tilatessa laitetta :) hehehehehhe
   
  Viimeksi muokattu: 06.06.2012
 19. Backbone

  Backbone Käyttäjä

  Liittynyt:
  23.05.2006
  Viestejä:
  369
  Saadut tykkäykset:
  0
  CD-kokoelmasta tuli hankkiuduttua puolisen vuotta sitten eroon ja pidempiaikainen haave oikeasta vinyylisoittimesta on vihdoin toteutumassa. Iskin nimittäin minäkin tuon Pro-ject Debut Carbonin tilaukseen. Juuri sopivaan saumaan tuli tämä uusi malli, vaikuttaa aloittavalle harrastajalle mitä parhaimmalta laitteelta. Innolla odotellaan ja hieman pelkään osaanko laittaa soittimen toimintakuntoon :D.

  Soittimen kaverit ovat kotiteatterikäyttöön hankitut Denon 1611-vahvistin, sekä sarja Tannoy Mercury V1 -kaiuttimia (+ Senheiser HD 598 kuulokkeet). Eipä noilla soitin juurikaan oikeuksiinsa pääse, mutta noitapa kerkeää päivitellä sitten joskus. Carbonistakin tuli hankittua tuo kalliimpi Phono-versio, jotta saa ongelmitta vahvariin kiinni.

  Muutama suosikkilevy on jo vinyylinä metsästetty. Tulee olemaan hieno hetki kun saa ekaa kertaa soimaan!
   
 20. Backbone

  Backbone Käyttäjä

  Liittynyt:
  23.05.2006
  Viestejä:
  369
  Saadut tykkäykset:
  0
  Jees, Carbon viritelty ja ensitestit suoritettu! Vinyylimaailmaan siirtyminen sujui yllättävän kivuttomasti, sillä soittimenhan sai ihan parissa minuutissa toimintakuntoon. Olin varautunut tuntikausien säätämiseen :D. Ensimmäiset minuutit menivät äänen ja rätinän ihmettelyyn, mutta hyvin nopeasti soundiin suorastaan rakastui. Nuo muhkeat, luonnollisen kuuloiset äänivallit vyöryivät suoraan kehon läpi. Uskomatonta. Jos minun leikkihifikombinaatio Tannoy Mercury V1 + BK XLS 200 + Carbon tuottaa tälläistä silkkiääntä, niin minua suorastaan pelottaa ajatella kuinka huikeaa tämä on ihan oikeilla laitteilla.

  np: Cult Of Luna - Somewhere along the highway.

  Hyvästi CD:t.
   
  Viimeksi muokattu: 21.07.2012