EMIt ja sprayt

Keskustelu osiossa 'HTPC eli Home Theater PC' , aloittajana JoseK, 11.08.2010.

  1. JoseK

    JoseK Guest Guest

    Liittynyt:
    27.09.2006
    Viestejä:
    54
    Saadut tykkäykset:
    0
    Millä suojata tuleva HTPC EMI-säteilyltä? Minkälaista metalliverkkoa ilmanotto/poistoaukkoihin ja akryylimuovi/puukotelopinnan maalaus jollain metallipohjaisella spraylla? Missä hinnoissa mainitsemani tuotteet liikkuu ja mistä saisi tilattua?

    -J
     
  2. nmi

    nmi Guest Guest

    Liittynyt:
    26.05.2004
    Viestejä:
    2 165
    Saadut tykkäykset:
    0
    Ei ole tietoa metallipohjaisista maaleista, mutta epäilen hieman toimivuutta. Suojaus mikroaaltoja ja matalampia taajuuksia vastaan lienee ainoa oleellinen kotiolosuhteissa, joten metalliverkko/häkki 1-2 millimetrin silmäkoolla toimii varmasti.
     
  3. JoseK

    JoseK Guest Guest

    Liittynyt:
    27.09.2006
    Viestejä:
    54
    Saadut tykkäykset:
    0
    Tietääkseni näitä sprayta on käytetty teollisuudessa suojaamaan elektronisialaitteita EMIltä maalaamalla muovikoteloiden sisäpinnat, jolloin maali muodostaisi kuivumisen jälkeen sähköäjohtavan kerroksen.
     
  4. Ykskytä

    Ykskytä Guest Guest

    Liittynyt:
    18.07.2001
    Viestejä:
    2 609
    Saadut tykkäykset:
    0
    Onko tämä HTPC tulossa sairaalaan, sotilaskäyttöön tai radiotekniikan laboratorioon? Tavallisessa kotikäytössä et välttämättä tarvitse mitään erillistä suojaa. Verrattain pienikin etäisyys laitteiden välillä riittää.

    Kännykän kanssa voi itse testailla häiriösuojausta. Laita kännykkä sopivalle etäisyydelle testattavasta laiteesta ja soita siihen toisesta puhelimesta. Mikäli ääni tai kuva häiriintyy ennen puhelimen hälytysäänen kuulumista, on syytä harkita suojauksen lisäämistä tai etäisyyden kasvattamista. Esimerkiksi Genelec 8030:sella etäisyyttä tulee olla vähintään 40 cm, jotta häiriöt pysyvät hyvin vaimeina. Tämä ei tietenkään ole täysin kattava testi, mutta antaa jonkinlaisen käsityksen suojaustarpeesta.
     
  5. nmi

    nmi Guest Guest

    Liittynyt:
    26.05.2004
    Viestejä:
    2 165
    Saadut tykkäykset:
    0
    Jeps, katselin hieman nettilähteitä ja ilmeisesti tarkoitukseen sopivilla maaleilla saadaan aikaan voimakas vaimennus. Pitäisi kuitenkin testata, että maalikerros oikeasti johtaa sähköä. Epätasainen puupinta voi vaatia vahvemman kerroksen kuin sileä muovi.
     
  6. DVB-G

    DVB-G Käyttäjä

    Liittynyt:
    05.03.2003
    Viestejä:
    10 281
    Saadut tykkäykset:
    30
    Tätä EMI 35 -spraytä olen itse kokeillut, pinta todellakin johtaa sähköä:
    http://www.crcind.com/csp/web/ProdD...d=KOC&CSPCHD=001100010001417bzgJA002915269342

    Punaruskeaa pintaa sillä saa, kuparia sisältää. Ongelmaksi tulee maalatusta pinnasta irtoavat kuparihippuset, eli jokin pehmeä joustava suojalakka päälle vielä tarvitaan. Kova lakka tai muu suojakalvo ei ole hyvä, se halkaisee kuparipinnan.

    Metallointia teollisuudessa käytetään. Ammutaan metalliatomeita pintaan kaliilla laitteistolla; metallointipistoolilla. Halvemmalla pääsee jos saa rakennettua tyhjiöhöyrystyskaapin, eli pienet esineet saa metalloitua itsekin matalassa lämpötilassa. Menetelmän opetteluun ja kokeiluun menee x kuukautta.
     
  7. DVB-G

    DVB-G Käyttäjä

    Liittynyt:
    05.03.2003
    Viestejä:
    10 281
    Saadut tykkäykset:
    30
    Heikon tv-lähetyksen vastaanottokyky on paras keino tutkia pc-kotelon häiriöeristävyyttä.

    Minulla DNA-HD-koelähetyksen katselu (kanavalla 8 Espoossa) ei viime kisoissa onnistunut jos oli tietokoneita päällä. Vaikka tietokoneet olivat usean metrin päässä harava-antennista (joka oli parvekkeella), vastaanotto katosi kokonaan aina kun jokin (muu kuin vastaanottoa suorittava) tietokone käynnistettiin.

    Vakio pc-kotelo on huono eristämään häiriöitä. Se on viralliset normit välttävästi täyttävä hätäapu, mutta jos harrastaa kaukomaiden radiovastaanottoa tai heikkotehoisia tv-koelähetyksiä, kotelointia pitää parantaa. Avonaiset aukot tukkia tai verkottaa erittäin tiheällä metalliverkolla. Mieluiten johdetaan viilennysilma ja kaapelit mutkittelevaa metallikanavaa pitkin.

    Toinen halpa kätevä indikaattori on 5 euron pc-aktiivikaiuttimet. Niistä puuttuu häiriöeristävyys. Kännykän säteily kuuluu kätevästi "5 euron mittalaitteesta". Minä kuuntelen omista kolibripöntöistäni miten kännykkäni päivittää asemaansa aika-ajoin. Tröttöt-töttöt-töt. Tulevat puhelut myös kuulee kaiuttimista ennen kuin puhelin edes soi. Naapurien kännykätkin kuuluvat, jos sattuvat olemaan riittävän lähellä kaiuttimia. Siis ei kaiuttimesta mitään ihmisen puhetta kuule, vaan GSM-radiolähetyksen purskemodulaation.
     
  8. JoseK

    JoseK Guest Guest

    Liittynyt:
    27.09.2006
    Viestejä:
    54
    Saadut tykkäykset:
    0
    Kiitoksia neuvoista. Pitää kokeilla tuota emi 35:sta kunhan tulee ajankohtaiseksi.
     
  9. MakkiZ

    MakkiZ Uusi jäsen

    Liittynyt:
    26.11.2009
    Viestejä:
    96
    Saadut tykkäykset:
    0
    Niin mihin tuota suojausta oikeasti tarvitset? Itse kasasin HTPC:n yhteen tv-tason latikkoon, enkä käyttänyt muita metalliosia, kuin sen mihin emo tulee kiinni. Itseasiassa itse laatikkokin piti poistaa, ja jättää eteen vain laatikon alkuperäinen etulevy. Ahdasta tuli kun käytin ATX-emoa. Nyt kun tarkemmin ajattelen niin käytin vanhan kotelon metalliosista myös palan takalevyä, mutta mitenkään tuota ei ole metallilla "ympäröity. takalevyn palanna käytin sen osan mihin kortit tulee kiinni, sekä emon liitännät. Virtalähteen vieressä olevat "tyhjät" reunukset muotoilin vanerista. Mitään häiriöitä missään laitteissa ei ole ilmennyt...
     
  10. JoseK

    JoseK Guest Guest

    Liittynyt:
    27.09.2006
    Viestejä:
    54
    Saadut tykkäykset:
    0
    HTPC käyttöön tulee kone. Vieressä on kaikenlaista hifilaitetta, wlan reititin tulee muutaman sentin päähän ja mm. kaukosäätimen rf-lähetin/vastaanotin. Mitään testauksia en ole vielä tehnyt koska itse konekkin on rankentamatta. :) Ajattelin vaan kasata mahdollisimman hyvän koneen ja tulin ajatelleeksi myös tuota aspektia. Suojaus tulee kiintolevyille, virtalähteelle+johdoille ja koko koneen koteloon. Näillä todennäköisesti pidennetään kiintolevyjen elinikää ja koneen yleistä toimintavarmuutta.
     
  11. MakkiZ

    MakkiZ Uusi jäsen

    Liittynyt:
    26.11.2009
    Viestejä:
    96
    Saadut tykkäykset:
    0
    No jos tuollaiseen haluaa uskoa, ja ottaa varman päälle niin mikä ettei :rolleyes: Mulla on 15cm päässä pionerin AV-vahvistin, 10cm päässä infra-vastaanotin, 35cm päässä tallentava digiboxi ja bluray-soitin, niin ja 30cm päässä XBOX 360, eikä tosiaan mitään ongelmia ole ollut. Telkkariin on matkaa arviolta 50cm. Toki jos tuon "suojauksen haluaa tehdä, niin tuossa vaiheessa se on ehdottomasti viisainta. Itsellä kovoina 64 giganen ssd + 1teranen WD. Verkko on nopeudeltaan giganen ja verkkolevylevy on myös teranen. Varmaan tämän tiedätkin, mutta tässä ilmainen vinkki: kannattaa EHDOTTOMASTI panostaa hiljaisiin komponentteihin ja etenkin äänenvaimennukseen ja ilmankiertoon.
    PS. Tuossa ostamassani WD:n kovossa on 5v. takuu, tuskin se tuolla koneen sisässä paljoa yli 3v. viihtyy ennen kuin menee vaihtoon...
     
    Viimeksi muokattu: 12.08.2010
  12. DVB-G

    DVB-G Käyttäjä

    Liittynyt:
    05.03.2003
    Viestejä:
    10 281
    Saadut tykkäykset:
    30
    Kiintolevyt häiritsevät radioliikennettä. Tai ellei kiintolevy itse, niin kaapelit tai virtalähde tai jokin muu asia, joka kiintolevyn toimiessa muuttaa olemustaan.

    Tämänkin pulman huomasin heikkoa tv-lähetettä vastaanottaessani. Kun kiintolevy sai työtä, vastaanotto häiriintyi. Levyn lukupään äkillinen edestakainen siirtely ei sinänsä ollut pahin asia (vaikka se virtaa eniten kuluttaakin), vaan suuren datamassan siirto häiritsi ympäristöään. En muista oliko kyseessä PATA- vai SATA-kaapelointi. Ehkä kaapelointitavalla ei ole merkitystä jos häiriö syntyy virtalähteestä tai emoleyn piirisarjasta tai muualta. Oli syy mikä tahansa, kiintolevyn dataliikenne tuottaa pahoja häiriöitä.