Elämäkertaelokuvat

Keskustelu osiossa 'Elokuvat' , aloittajana nepa, 26.06.2020.

 1. nepa

  nepa Alakerran HFR CIH -mies. Tukijoukot

  Liittynyt:
  17.10.2001
  Viestejä:
  8 229
  Saadut tykkäykset:
  880
  Tuli tuossa First Man -elokuvaa katsoessa mieleen, että ei taida DVDPlazalla olla ketjua elämänkertaelokuvista. Joten tässäpä sellainen.

  Mutta tehdäänpäs siten, että laitetaan tietoa ja keskustelua vain leffoista, jotka itse on nähnyt.
  Koska täältähän ne kaikki näkee muuten https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_biographical_films

  Tarkoitus ei ole korvata muita arvosteluketjuja, vaan saada keskustelua siitä oliko jokin elämänkerta hyvä nimenomaan elämänkertana. Leffasta voi siis laittaa laajemman arvostelun myös toiseen ketjuun.

  Keskustelu olisi suotavaa olla nimenomaan siinä oliko elokuva sisällöltään ja elämänkertana hyvä, ei niinkään siitä oliko elokuva teknisesti hyvä/huono. Ei toki haittaa, jos niistäkin mainitsee elokuvan yhteydessä, mutta keskustelu siitä, onko leffassa Dolby Atmos vai onko HD sittenkin parempi versio kuin UHD, mieluummin muuhun ketjuun.

  Halutessaan voi pisteyttää erikseen elokuvan ja miten hyvin se toimi elämänkertana.

  Ketju on tarkoitettu elokuville ei dokumenteille. Mutta tuskin ketään haittaa, jos ohimennen jonkun hyvän dokumentin mainitsee, joka liittyy aiheeseen. Mutta ei aleta pelkästään dokumentteja nyt luettelemaan.

  Mutta edelleenkään ei liian vakavaa ketjua haluta. Jos välillä menee vähän offtopiciksi, niin sehän on vain hyvä, että keskustelua kuitenkin on. :)

  Aloitetaan hieman tiedepainotteisilla leffoilla.

  First Man (2018)
  Neil Armstrong -elämänkerta. 5/5 leffana. Elämänkertana 4/5.
  Leffassa otetaan jonkin verran vapauksia Neilin elämän suhteen. Muuten elokuva pyrkii hyvään realismiin.

  Imitation Game (2014)
  Alan Turingin elämästä kertova leffa, jossa keskitytään Enigma-salauslaitteen salauksen purkamiseen.
  4/5 leffana. 3/5 elämänkertana. Elokuva ottaa hyvin paljon vapauksia Enigman suhteen ja painottaa ehkä liikaa Turingin osuutta yksilönä. Oikeasti Enigman salauksen parissa työskenteli kymmeniä ellei satoja henkilöitä. Samoin Turingin henkilökohtaisen elämän suhteen tehdään oletuksia, joista ei ole faktatietoa.

  The Theory of Everything (2014)
  Stephen Hawking -elämänkerta.
  4/5 leffana ja 4/5 elämänkertana.
  Leffa on kaikinpuolin onnistunut kertomus Hawkingin elämästä. Ehkä joitakin yksityiselämän asioita jätetään kertomatta, mutta toisaalta elokuva on hyvin romantisoitu versio ja siten valinnat tuntuvat ymmärrettäviltä.

  Beautiful Mind (2001)
  John Nash -matemaatikon elämänkerta.
  Leffana 4/5 ja elämänkertana 2/5.
  Elokuvana oikein mainio, mutta elämänkertana hyvin suppea. Olen itse elämänkertakirjan Nashistä lukenut ja eipä leffassa ole oikein mitään samaa.

  The Challenger (2013)
  Challenger-sukkulan onnettomuuden tutkinnasta ja Richard Feynmanin osuudesta siinä kertova elokuva.
  Leffana 5/5. Elämänkertana 5/5.
  Leffahan ei ole koko elämänkerta, vaan ainoastaan keskittyy onnettomuuden tutkimiseen. Mutta siinä se tekee ihan loistavaa työtä. Feynman on meikäläisen idoli numero yksi ja elokuva kyllä kertoo hyvin tarkasti tutkinnan tapahtumat ja Feynmanin osuuden onnettomuuden ratkaisemisessa.
  Feynmanista on myös Infinity (1996) -leffa, joka odottaa hyllyssä katsomista.

  edit: muutin otsikon oikeaksi, mutta en jaksa aloitusviestiin alkaa korjaamaan elämänkertoja elämäkerroiksi. :) Mutta hyvä, että tiedän nyt oikean kirjoitusasun. :)
   
  Viimeksi muokattu: 27.06.2020
 2. KILLPATRICK

  KILLPATRICK Tunnettu käyttäjä

  Liittynyt:
  28.01.2010
  Viestejä:
  5 520
  Saadut tykkäykset:
  886
  Mistäs saa levynä Challengerin ja Infinityn?
   
 3. nepa

  nepa Alakerran HFR CIH -mies. Tukijoukot

  Liittynyt:
  17.10.2001
  Viestejä:
  8 229
  Saadut tykkäykset:
  880
  Infinityn löysin joskus vuosia sitten DVD:nä ja vain enkkuteksteillä. En muista enää tarkkaan mistä, mutta jostain nettikaupasta se oli. Voi olla aikea vaikea löytää enää. Jostain syystä en ole saanut katsottua sitä vielä...

  Challengerin tilasin Bluraynä suomiteksteillä Cdonista jokunen vuosi sitten. Nykysaatavuudesta en ole varma, mutta helpommin se kuitenkin löytyy kuin Infinity.
   
 4. KILLPATRICK

  KILLPATRICK Tunnettu käyttäjä

  Liittynyt:
  28.01.2010
  Viestejä:
  5 520
  Saadut tykkäykset:
  886
  No, ainakaan nopeasti en löytänyt mistään. Discshop sanoo "loppu" cdonista ei edes löydy tai sitten tuo niiden haku on vaan paska.
   
 5. Molle

  Molle Sore wa himitsu desu Tukijoukot

  Liittynyt:
  27.03.2000
  Viestejä:
  1 086
  Saadut tykkäykset:
  59
  nepa tykkää tästä.
 6. marlan

  marlan Tuttu käyttäjä Tukijoukot

  Liittynyt:
  10.06.2004
  Viestejä:
  2 299
  Saadut tykkäykset:
  179
  Challenger Disaster löytyi blu-rayna Huuto.netistä kohtuulliseen hintaan (näkyi olevan pari kappaletta eri myyjillä).

  Sitten niuhotusta:

   ”elämänkerta” po. elämäkerta
   personal life → yksityiselämä (ei: ”henkilökohtainen elämä”).

  Kirjaston blu-raylta tuli tällä viikolla nähtyä Professor Marston and the Wonder Women (2017), joka kertoo Ihmenais-sarjakuvan tekijästä William Moulton Marstonista (1893–1947) ja tämän epätavallisesta yksityiselämästä (polyamoriaa & sidontaa).

  4½/5
   
 7. scented

  scented Tuttu käyttäjä

  Liittynyt:
  22.02.2005
  Viestejä:
  1 769
  Saadut tykkäykset:
  158
  Mitä nyt tulee äkkiseltään muistiin ja joita voisi varovasti (lue:hyvin varovasti osaa :) ) suositella ovat.

  Juice
  Olen suomalainen
  Veljeni vartija
  Matti
  Rentun ruusu
  Sibelius
  Tom of Finland
  Badding
  Armi elää!
   
 8. ISPF3.4

  ISPF3.4 Tuttu käyttäjä

  Liittynyt:
  01.12.2006
  Viestejä:
  2 885
  Saadut tykkäykset:
  474
  Iät ja ajat sitten ajattelin, että Hank Williamsista saisi tehtyä hieno elämäkertaelokuvan.
  Oli pettymysten pettymys, kun näin I Saw the Light-elokuvan. Pinnallinen ja mitäänsanomaton kuvaus ilman mitään elokuvallista yritystä. Vieläkään en ymmärrä mikä tämän elokuvan teossa on mennyt vikaan eli ketä on syyttäminen. Tämä on vähän niin kuin huonompi painos Johnny Cash-elokuvasta Walk the Line, joka ei ole mielestäni kovinkaan erikoinen saavutus yleisistä kehuista huolimatta.
  Williams:1½ / 5
  Cash 3/5

  Bob Dylanista on tehty elämäkertaelokuva I'm Not There , joka on moniselitteinen kuten sopii olettaa. Todd Haynes ja Oren Moverman ovat käsikirjoittanneet (Haynes ohjannut) keitoksen, joka kertoo eri näyttelijöiden kautta yhden näkökulman Dylanin elämästä. Plussaa Kate Blanchettille 1960-puolivälin hahmosta.
  4½ / 5.

  Kaikki elokuvat ovat ainakin olleet olleet Suomessa myytävänä (blu-ray). En nähnyt huomautettavaa, mutta en ole mikään kuvahifisti.

  AP voisi korjata otsikon typon, jos sopii.

  p.s. AP sanoo: "Keskustelu olisi suotavaa olla nimenomaan siinä oliko elokuva elämänkertana hyvä, ei niinkään siitä oliko elokuva teknisesti tai muuten hyvä."
  Kai nyt kuitenkin saa sanoa, että Koivusalon elokuvat ovat varmaan uskollisia kertomuksia taiteilijan edesottamuksista, mutta elokuvina ne ovat todella huonoja. Tekee oikein pahaa katsoa vaikka Irwin- ja Sibbe-elokuvia. Kyllä he olisivat ansainneet paljon enemmän.
  Ja se Pölösen Badding-pläjäys. Ei herran jestas. Rauli Badding Somerjoki, jos joku, olisi ansainnut aivan erilaista kohtelua.

  Jotenkin tämä keskustelu on alustettu erikoisella tavalla. Jos on oikein hyvä elämäkerta, niin se on oikein hyvä dokumentti. Ymmärsin alustuksesta, että halutaan keskustelua joistakin muista kuin dokumenttielokuvista.
   
  Viimeksi muokattu: 26.06.2020
 9. Super-J

  Super-J Tuttu käyttäjä

  Liittynyt:
  17.08.2007
  Viestejä:
  3 823
  Saadut tykkäykset:
  332
  Elämäkertaelokuvat tuppaavat olemaan useinmiten elokuvina huonoja tai vääristelevät sitten tapahtumia viihteen vuoksi. Oleellinen ongelma on että miten saadaan jonkun elämä tiivistettyä pariin tuntiin? No ei mitenkään vaikka olisi kuinka tylsästä ihmisestä kyse. TV-sarja on parempi formaatti siihen tarpeeseen. Näin ollen mielestäni ainakin teoriassa hyvän elämäkertaelokuvan voisi saada parhaiten tehtyä jostakin sellaisesta henkilöstä joka kuolee nuorena, ei tarvitse tiivistää tarinaa niin paljoa... ja tämä mielessäni suosittelenkin seuraavia:

  Gia (1998) Elokuva kertoo Gia Carangista, 80-luvun alun supermallista jonka huumeet veivät ennenaikaisesti. Pääosassa nuori Angelina Jolie. Erittäin hyvä leffa kaikin puolin.

  Jeanne d'Arc (aka The Messenger) (1999) Luc Bessonin ja Milla Jovovichin elokuva ns Orleansin neitsyestä, nuoresta tytöstä joka ryhtyi johtamaan ranskalaisten sotajoukkoja pahoja englantilaisia vastaan. Jotkut pahoittivat tästäkin aikoinaan mielensä - liian viihteellinen tms potaskaa - mutta minun mielestäni tämä on hyvä leffa ja myös elämäkertana tekee kunniaa päähenkilölleen. Tapahtumat on kuitenkin poikkeuksellisen hyvin kirjattu ylös jo päähenkilön elinaikana ja näihin kirjoituksiin elokuvakin perustuu ymmärtääkseni varsin tarkasti (olen lukenut niitä kirjoituksia).

  Christiane F. (1981) Tämä ei ole kokonainen elämäkerta vaan kertoo vain päähenkilön nuoruudesta ja kuinka hän ajautui pahaan huumekoukkuun jo teininä Länsi-Berliinissä 70-luvulla. Perustuu tositapahtumiin ja päähenkilö on itseasiassa Christiane Felscherinow joka myöhemmin pahimmasta selvittyään julkaisi vähän musiikkiakin mutta se ei kuitenkaan kuulu tämän leffan sisältöön, leffa päättyy tosi masentaviin tunnelmiin.

  Caligula (1979) Historiallisesta tarkkuudesta on paha mennä sanomaan mitään mutta kaipa tässä Penthousen tuottamassa eroottisessa historiallisessa spektaakkelissa keisari Caligulasta suuret linjat on kuitenkin kohdillaan, historialliseen henkilöön tämä kun sentään perustuu. Tosi kova leffa, ehdottoman suositeltava katsottavaa... pääosissa sentään Malcolm McDowell, Peter O'Toole ja Helen Mirren.

  Ja kyllä vaan, se on vielä sanottava että tuo aiemmin mainittu Hawking-elämäkerta The Theory of Everything on erinomainen elokuva, sitä voi kanssa suositella varauksettomasti.
   
 10. ISPF3.4

  ISPF3.4 Tuttu käyttäjä

  Liittynyt:
  01.12.2006
  Viestejä:
  2 885
  Saadut tykkäykset:
  474
  Melkein unohdin alan parhaan suomalaisen elokuvan. Se on Jari Halosen Aleksis Kiven elämä.
  Halonen on ihminen, joka ärsyttää välillä minuakin. En siis tunne häntä. Käsitykseni hänestä on pelkästään tiedotusvälineistä saatua.
  Aleksis Kiven elämä on hienoimpia suomalaisia elokuvia, joita olen koskaan nähnyt. Halonen ymmärtää Kiven merkityksen uudestaan ja hyvällä tavalla koko suomalaisuuden esitaistelijana. Siis aikana, jolloin Suomea ei ollut ja kielemme ei ollut yleisesti hyväksytty.

  Halonen on tietysti omalla tavallaan onnistunut muissakin elokuvissaan, mutta Kivi-elokuva on samalla tasolla kuin Niskasen Kahdeksan surmanluotia. Suomalaisen elokuvan kaanonissa molemmat.
  5 / 5

  Jos Niskasen elokuvaa halutaan pitää Tauno Pasas-elokuvana ja se kuuluu tähän keskusteluun, annan sille:
  5+++/5
   
  Viimeksi muokattu: 26.06.2020
 11. Mookid

  Mookid Tuttu käyttäjä

  Liittynyt:
  16.07.2006
  Viestejä:
  2 621
  Saadut tykkäykset:
  287
  Mielestäni monet elämäkertaelokuvat tekevät jo lähtökohtaisesti virheen siinä, että yrittävät kertoa henkilöstä kaiken ja koko uran/elinkaaren yhdessä elokuvassa. Mieluummin niin, että keskityttäisiin yhteen tiettyyn tapahtumaan tai tiiviiseen, merkittävään ajanjaksoon henkilön elämässä, eikä edes yritetä ahtaa mukaan kaikkea. Loput voi lukea wikipediasta, jos jäi askarruttamaan. Tai ainahan voi tehdä jatko-osan sitten.
   
 12. Burkitsville

  Burkitsville Tunnettu käyttäjä

  Liittynyt:
  15.06.2010
  Viestejä:
  3 402
  Saadut tykkäykset:
  688
  Tuota tulokulmaa erityisen hyvin hyödyntää mielestäni Gibsonin upea The Passion of the Christ - vain yhden tässä mielessä esille nostamisen arvoisen mainitakseni.

  Tietolähteenä Wikipediaa (nykyisellään) pitäisin paikoin yhtä luotettavana kuin vaikkapa elokuvalehti Episodia.
   
 13. ISPF3.4

  ISPF3.4 Tuttu käyttäjä

  Liittynyt:
  01.12.2006
  Viestejä:
  2 885
  Saadut tykkäykset:
  474
  Nyt kun miettii, niin onhan näitä.
  Tässä yksi. Ian Curtisin traaginen tarina:
  Muistaakseni elokuvana 3½ / 5.
   
  Viimeksi muokattu: 26.06.2020
 14. ISPF3.4

  ISPF3.4 Tuttu käyttäjä

  Liittynyt:
  01.12.2006
  Viestejä:
  2 885
  Saadut tykkäykset:
  474
  Algot Untola (Maiju Lassila/Irmari Rantamala)-elokuva Tulipää on pystyynkuollutta 70-lukulaista tekotaiteellista sitä itseään.
  Muistaakseni 1½ / 5.
  Ei kannata katsoa. Sen muistan.
   
  Viimeksi muokattu: 26.06.2020
 15. nepa

  nepa Alakerran HFR CIH -mies. Tukijoukot

  Liittynyt:
  17.10.2001
  Viestejä:
  8 229
  Saadut tykkäykset:
  880
  Mitä tarkoittaa AP? :)

  Tarkistan, että onnistuuko otsikon muuttaminen. Se voi olla, että ei onnistu jälkikäteen. edit: onnistui.

  Ehdottomasti elokuvien sisällöstä (ja yleisesti aiheesta yms..) saa ja siis pitääkin keskustella. Tarkoitus oli siis toivoa, että keskustelu olisikin juuri elokuvan sisällöstä (toki painottuen elämäkertanäkökulmaan) eikä niinkään elokuvan tai levyn teknisistä asioista. Mutta ei niistäkään keskustelu haittaa varsinkin, jos ne ovat maininnat arvoiset joko hyvyydellään tai huonoudellaan. Mutta, että pääpaino olisi elokuvan sisällössä. Tuossa minulla on tullut huono sanavalinta. Tarkoitin tuolla "muuten hyvä" että onko leffa muuten teknisesti hyvä. Pitääpä korjata.

  En aloitusviestiä kirjoittaessa ajatellut dokumentteja ollenkaan, koska tarkoitin elokuvia. Mutta tässä pätee sama kuin edellisessäkin, että tuskin ketään haittaa, vaikka joku hyvän dokumentinkin mainitsee. Mutta taas se pääpaino mieluummin elokuvissa eikä dokumenteissa.

  En itse halua ketjujen keskusteluja liikaa rajoittaa, koska silloin ketjukin kuolee helpommin. Mieluummin pientä offtopic-rönsyilyä välillä kuin pilkunviilaamista, mistä voi seurata, että ketjussa on enemmän viestejä siitä, mistä saa/ei saa keskustella kuin varsinaista keskustelua.

  Eli, jos mietit, että kirjoittaako jostain vai eikö, kun se saattaa olla offtopiccia, niin ehdottomasti kannattaa kirjoittaa. :)
   
  Viimeksi muokattu: 27.06.2020
  ISPF3.4 tykkää tästä.
 16. nepa

  nepa Alakerran HFR CIH -mies. Tukijoukot

  Liittynyt:
  17.10.2001
  Viestejä:
  8 229
  Saadut tykkäykset:
  880
 17. scented

  scented Tuttu käyttäjä

  Liittynyt:
  22.02.2005
  Viestejä:
  1 769
  Saadut tykkäykset:
  158
  AP:tä käytetään paljon suurimmilla foorumeilla viitatessa aloitusviestin postaajaan.
   
  Viimeksi muokattu: 27.06.2020
  nepa ja ISPF3.4 tykkäävät tästä.
 18. Super-J

  Super-J Tuttu käyttäjä

  Liittynyt:
  17.08.2007
  Viestejä:
  3 823
  Saadut tykkäykset:
  332
  Mutta onko se sitten enää mikään elämäkertaelokuva? Pikemminkin vain kertomus siitä tapahtumasta/ajanjaksosta. Historiallinen draama.
   
 19. Super-J

  Super-J Tuttu käyttäjä

  Liittynyt:
  17.08.2007
  Viestejä:
  3 823
  Saadut tykkäykset:
  332
  Menee vähän off-topic mutta menköön, AP = Alternative Press, joka oli hyvä lehti ainakin 90-luvulla ja vuosituhannen vaihteessa, ei ole tullut pitään aikaan luettua... www.altpress.com mutta sitten myös AP = Associated Press, hyvä uutislähde... www.apnews.com ja www.ap.org :cool:
   
  nepa tykkää tästä.
 20. JC1954

  JC1954 Käyttäjä

  Liittynyt:
  18.10.2009
  Viestejä:
  62
  Saadut tykkäykset:
  6
  Itsellä tuli ensimmäisenä mieleen:
  Stan & Ollie: Elokuvana 4/5, Elämänkertana 3/5
  Olen lukenut heistä kertovan elämänkerta kirjan ja elokuva oli todella lyhyt kattaus heidän elämästään. (vain 1h38min)
  Tästä toivoisin Directors Cut versiota joskus tulevaisuudessa.

  Ray: Elokuvana 4½/5, Elämänkertana 4/5?
  Uskoisin, että Jamie Fox esitti Rayn tarinan hyvin, sillä olihan Ray itse vielä mukana kuvioissa, kun elokuvaa alettiin suunnittelemaan ja kuvaamaan.

  Dragon: Elokuvana 3½/5, Elämänkertana 3½/5
  Tarina kerrotaan suurinpiirtein sinnepäin, Jason Scott Lee tekee parhaimpansa ja ihan kohtalaisesti onnistuu esittämään Bruce Leetä, jonka karisma oli omaa luokkaansa.