Elokuva harrastukseeni liittyvät tavat

Keskustelu osiossa 'Yleistä' , aloittajana jodorowsky, 06.09.2020.

 1. jodorowsky

  jodorowsky Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  18.09.2011
  Viestejä:
  1 311
  Saadut tykkäykset:
  82
  Eli tälläinen ketju olisi tarkoitus laittaa toimintaan koska en ole oikein löytänyt täältä vastaavaa. Tarkoitus olisi käydä läpi tässä ketjussa itselle tärkeitä tapoja harrastaa elokuvia. Tässä voidaan käsitellä kaikkea elokuvaharrastukseen liittyvää yleisesti esim miten järjestät kokoelmasi mitkä tekniset asetukset ovat sinulle tärkeitä kun katsot elokuvaa tai mitä syöt jos syöt katsoessasi elokuvaa. Uskon että tässä plazalaiset voisivat saada myös toisilta hyviä vinkkejä omaan katseluun:)
   
 2. jodorowsky

  jodorowsky Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  18.09.2011
  Viestejä:
  1 311
  Saadut tykkäykset:
  82
  Mitenkähän plazalaiset kun katsotte mono äänillä olevaa leffaa niin miten asetatte äänet ? Itse tykkään laittaa multi stereo asetuksen päälle että äänet tulevat jokaisesta 5 kaiuttimesta periaatteessa samalla voimakkuudella. Käytännössä en tiedä tulevatko ne esim takakaiuttimista samalla voimakkuudella kuin edestä mutta kuitenkin niin että joka kaiuttimesta kuuluu ne äänet. Jotkuhan tykkäävät vain katsoa normaali asetuksella millä katsotaan 5.1 äänenkin omaavia leffoja mutta silloin äänet tulevat vain keskikaiuttimesta.


  Mitenkä plazalaisilla on järjestetty elokuva kokoelma? Itse olen laittanut elokuvat valmistus vuosi järjestykseen. Eli vanhin elokuva on alimmalla hyllyllä vasemmalla ja uusin ylimmällä hyllyllä oikealla. Minusta siitä on helppo löytää leffa jonka aikoo katsoa. Tosin tietenkin olen joutunut soveltamaan laserdisc levyt eri hyllyille kuin dvd levyt tottakai. Laserdisckit alimmalla hyllyllä vasemmalla vanhin ja oikealla uusin. Hieman on ollut ongelmia niiden leffojen kanssa jotka on dvd muodossa ja valmistunut laserdisc leffojen kanssa samoihin aikoihin kun niitä ei voi tietenkään mitenkään tunkea laserdisckien väliin kun formaatin koko on aivan eri joten ne on nyt lattialla ne dvd muutamassa pinossa lappeellaan en ole oikein jaksanut pohtia onko niille parempaa paikkaa kun hyllytilaakaan ei hirveesti ole tyhjää:eek:
   
 3. Aceman

  Aceman Shot down in flames!

  Liittynyt:
  23.02.2000
  Viestejä:
  3 599
  Saadut tykkäykset:
  147
  En aseta mitenkään, eli mono monona.

  Mulla on kummallinen tapa järjestää leffat studioiden mukaan. Välillä tämä vaatii hyllyihin rajumpaa uudelleenorganisointia, mutta sama se olisi aakkosjärjestyksen kanssa.
   
 4. jodorowsky

  jodorowsky Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  18.09.2011
  Viestejä:
  1 311
  Saadut tykkäykset:
  82
  Eikös se ääni kuitenkin tule monona niistä 5 kaiuttimesta? Kuuluu vain massiivisemmin kun laittaa kuulumaan niistä kaikista.
   
 5. jodorowsky

  jodorowsky Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  18.09.2011
  Viestejä:
  1 311
  Saadut tykkäykset:
  82
  Mulla on tossa vanhassa denonin vahvistimessa jota en enää kotiteatterissa käytä mono movie asetus jossa ääni tulee käytännössä muuten samoin kuin nykyään niistä 5 kaiuttimesta. Ainoana erona on se että kun sen asetuksen laittoi siinä päälle niin keskikanava kaiutin jäi pois käytöstä ja kaikki muut soi ihan normaalisti. Siinä ohjeissa muistaakseni mainostettiin silloin että tällä asetuksella saadaan monoelokuviin enemmän teatteri tuntua kun ääni levitetään niihin kaiuttimiin. Sen takia käytän nykyäänkin vastaavaa asetusta koska olin tottunut silloin siihen vaikka nykyisessä vahvistimessa ei virallisesti luekaan mono movie toimintoa tämä on kuitenkin vastaava tässä nykyisessä vahvistimessa. Pidän kyllä siitä niin tulee mono leffaankin kuitenkin massiiviset äänet vaikka välillä ehkä turhan voimakkaasti saattaa takakaiuttimestakin kuulua korvaan.
   
 6. spaguman2

  spaguman2 Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  25.10.2012
  Viestejä:
  232
  Saadut tykkäykset:
  31
  Katson elokuvat aina illan hämärässä tai pimeän aikaan, koska videotykki on olohuoneessa, mutta sekin vain osasyy. Päivällä en ole tottunut elokuvia katsomaan. Uuden tv:n myötä katsoin sentään valosassa kesän aikaan, mutta sekin illalla. Vähemmät dokumentit ja sarjat sitten televisiosta. Tuen edelleen fyysista formaattia, joten mitään suoratoistotilausta ole. Oikeastaan ainoa mitä vähän pitempään jaksoi pitää oli amazon prime, muiden tarjonta ei nappaa kuin yhden sarjan tai elokuvan verran. Äänet sen mukaan mikä raita elokuvissa on mono monona, stereo laajenee joskus surroundiksi.
   
 7. Burana

  Burana Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  12.10.2001
  Viestejä:
  1 036
  Saadut tykkäykset:
  10
  Muulle melkein aivan sama, mutta äänenvoimakkuus pitää olla hifiasetuksella elikkäs parillisella lukemalla. Elokuva on pilalla, jos se on parittomalla.
   
 8. Riker

  Riker Käyttäjä

  Liittynyt:
  15.01.2017
  Viestejä:
  59
  Saadut tykkäykset:
  13
  Star Trekkiä tulee usein katsottua emp:stä tilattu Star Trek paita ja kalsarit päällä sekä lippis päässä. Piti moiset tilata, että lapsi sai omat tavaransa ilman postikuluja. Vaan ei kyllä kaduta, ainakin itse pääsen paremmin tunnelmaan mukaan. Ja levyt on ainakin toistaiseksi sekaisin. Ainoastaan dvd, blu-ray ja uhd ovat omilla hyllyillään. Aakkosjärjestystä olen harkinnut, mutta kuten edellä todettiin, aiheuttaa jossain kohtaa isompaa levyjen siirtelyä.
   
 9. 71 dB

  71 dB Tuttu käyttäjä

  Liittynyt:
  19.01.2005
  Viestejä:
  10 485
  Saadut tykkäykset:
  469
  Puolikaoottisesti, koska suureen järjestelmällisyyteen ei ole oikein tilanpuutteen takia mahdollisuutta. Yksi hyllyrivi alkaa Spielbergin leffoilla, sitten tulee Lucasin leffat + Disney Star Warsit (ep. 9 ei ole) Sitten tulee 70-luvun scifi-tv-sarjoja (Space: 1999, Buck Roger's, Galactica). Yhdessä hyllykössä on Aasialaisia (kauhu)leffoja, mutta aika hujan hajan on. Pitäisi joskun miettiä järjestystä, mutta kun suuri osa on vielä DVD:tä eli sekavaa on! Kokoaako TV-sarjat yhteen, vai scifi-leffat ja tv sarjat? Niin monta tapaa!

  Iän lisääntyessä teknisillä asetuksilla on vähemmän ja vähemmän merkitystä. Ei vaan jaksa säätää.

  Mitä sopivaa nyt sattuu olemaan. Juustonaksut on yksi. Mikropopcorn toinen. Voi olla myös jugurtti banaanilla tai vaikka Reissumies, jonka päällä on juustoa, tomaattia ja paistettua valkosipulia. Tai karjalanpiirakka. Tai lihapiirakka. Tai pähkinöitä.

  Katson suurimmaksi osaksi kuulokkeilla, joten mono on selkeä monoääni. Jos käytän kaiuttimia, niin sitten monoääni joko pelkästään keskikauttimesta tai vahvistimen EARS-tilassa tilanteen mukaan, eli mitä vanhanaikaisempi ääniraita, sitä enemmän suosin puhdasta monoa. Olen alkanut jopa pitää monoäänestä iän mukana. Se on vakaa, hötkymätön ja huomiota itseensä kääntämätön. Väkisin monoäänestä tuotettu monikanaääni on usein aivan kamala, varsinkin kuulokkeilla. Ei meinaa crossfeederissä hönkä riittää spatiaalisen särön tappamiseen. Monoäänessä on puolensa, mutta ei se johonkin Terminator-leffaan sovi. :D

  Aivan samaa signaalia monesta kaiuttimesta toistettaessa syntyy ongelmia, esim. kampasuodatusta sen mukaan, mikä on etäisyysero kaiuttimiin. Periaatteessa puhtaimmillaan monoääni on kun se toistetaan yhdestä kaiuttimesta, keskikaiuttimesta, mutta käytännössä joku muu toistotapa voi tuottaa paremmalta kuulostavan tuloksen. Kaiuttimien sijoittelu, akustiikka jne.kaikki vaikuttavat lopputulokseen.

  Huh, en kyllä tuohon lähtisi. Spielbergit olisivat hajallaan 70-luvun alun leffoista viimevuosien tuotoksiin. Jos minulla on monta leffaa samalta ohjaajalta ja arvostan ohjaajaa, pyrin kokoamaan ohjaajan leffat yhteen ja laittamaan ne valmistumisjärjestykseen. Jos taas leffa on hankittu enemmän sen takia, että leffa edustaa diggailemaani genreä, kokoan genren leffat yhteen (esim. j-horror). Mutta sitten on paljon "hajanaisia" leffoja, joita on hankala ryhmitellä ohjaajan tai genren takia. Tai voi olla, että on ollut aluksi yksi leffa jossain genressä ja leffan on tunkenut johonkin ja sitten vuosien aikana kertyy genreä lisää eikä hoksaa yhdistää, vaan uudemmat hankinnat on jossain nurkassa, johon uudet hankinnat mahtuvat.

  Eli jos haluat katsoa vaikka Taksikuskin, niin miltä hyllyriviltä se löytyy? Kolmas rivi alhaalta? Neljäs?
   
 10. jodorowsky

  jodorowsky Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  18.09.2011
  Viestejä:
  1 311
  Saadut tykkäykset:
  82
  Taksikuskissa on se ongelma mistä puhuin. En ehtinyt sitä ostamaan aikoinaan laserdiscilla taloudellisten syiden takia joten jouduin tyytymään myöhemmin dvd levyyn. Eli se on nyt lattialla missä on ne kolme dvd läjää ensimmäisessä läjässä kun en viitsi tunkea sitä lasereittenkaan väliin. Mahtaakohan tuossa olla riski että levyt tai kannet vaurioituvat levyjen painosta ne alimmat kun niitä on niin paljon pinossa?tosin ovat olleet jo yli 10 vuotta eikä ole löytynyt vielä vaurioituneita koteloita eikä levyjä kuin yksi kotelo joka on hieman irronnut liimoistaan pahvikotelo hyvät pahat ja rumat.
   
 11. 71 dB

  71 dB Tuttu käyttäjä

  Liittynyt:
  19.01.2005
  Viestejä:
  10 485
  Saadut tykkäykset:
  469
  Minullekin leffojen katselu päivällä tuntuu jotenkin oudolta. Joskus puolenyön aikaan tulee fiilis pistää leffa pyörimään. Kerrostalossa asuessani kuulokkeet ovat ainoa mahdollinen tapa äänentoistoon.

  Suoratoistopalveluita en ole koskaan käyttänyt eikä ole hinkua. Liian modernia mulle. Blu-ray on mun formaatti. Kaikki katsotaan 32" Sony-telkusta vuosimallia 2010. Toimii mulle. Keskiverto-Blu-ray tarjoaa minusta tarpeeksi hyvän kuvanlaadun, ja oikein hyvien Blu-ray-julkaisujen kuva on silmiini yhtä juhlaa.
   
 12. jodorowsky

  jodorowsky Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  18.09.2011
  Viestejä:
  1 311
  Saadut tykkäykset:
  82
  Itse joudun katsomaan leffat aina ennen klo 22.00 illalla kun asun kerrostalossa ja silloin alkaa hiljaisuus.

  joskus kauan sitten järjestelin elokuvia genren mukaan mutta koin sen hankalaksi kun kaikissa leffoissa ei välttämättä ole täysin selkeää genreä. Tai sitten koen esim jonkun leffan kauhuksi jota muut eivät koe tai jotain muuta sekavaa, kun kokoelmani pääpointti kuitenkin on että kaikissa elokuvissani on kärsimystä ahdistusta masennusta tai lähes kaikissa.

  Tekijöitten mukaankaan en viitsi laittaa kun hyvin harvalla tekijällä on kovin montaa hyvää leffaa ja monella vain yksi.
   
 13. 71 dB

  71 dB Tuttu käyttäjä

  Liittynyt:
  19.01.2005
  Viestejä:
  10 485
  Saadut tykkäykset:
  469
  No, Spielberg-fanina on hyllyssä pitkä rivi "samalta ohjaajalta". George Lucasin ohjaamat leffat on niputtu muiden ohjaamien Star Wars-leffojen kanssa 12 leffan kokonaisuudeksi. Monelta muultakin ohjaajalta on usea leffa, tosin monesti boksina ostettu (esim. Tati, Truffaut ja Kubrick). Erillinä leffoina on kertynyt esim. 5 Polanskilta, 4 leffaa Brian De Palmalta, Vincent Wardilta ja David Lynchiltä kultakin. Hyvillä ohjaajilla tuppaa olemaan monta hyvää leffaa ja usein ongelma onkin Blu-ray:n saatavuudessa kuin siinä, haluaisiko leffan hyllyynsä.
   
 14. jodorowsky

  jodorowsky Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  18.09.2011
  Viestejä:
  1 311
  Saadut tykkäykset:
  82
  No joo kylläkait tossa itsekin saisi jonkinlaisen ohjaajan mukaan järjestyksen mutta tykkään itse tästä valmistusvuoden mukaan tyylistä
   
 15. HTH

  HTH Uusi jäsen

  Liittynyt:
  08.03.2017
  Viestejä:
  9
  Saadut tykkäykset:
  1
  Itse pidän leffat valmistumisvuoden mukaan, dvd- ja bluray-versiot sekaisin, leffoja noin 1500. Aika monta Ikean 20 cm syvää leffahyllyä olohuoneessa. Tv-sarjat omissa hyllyissään aika lailla sekaisin, toki saman sarjan boksit vierekkäin. Laserdiscit (n. 300 kpl) omassa hyllyssään valmistumisvuoden mukaan. VHS-aikana usean tuhannen kasetin kanssa oli vielä hullumpaa. :)
   
 16. TheRealThing

  TheRealThing I WANT TO BELIEVE Tukijoukot

  Liittynyt:
  03.05.2004
  Viestejä:
  4 389
  Saadut tykkäykset:
  621
  Tuosta ohjaajan mukaan järjestämisestä vs. muu järjestystapa (esim. aakkosellinen järjestys, mikä ehkä eniten itseäni viehättää) alkaa mieli heittämään siinä vaiheessa, kun pitää alkaa päättämään mihin kohtaan laitetaan esim. Kubrick-kokoelma. K:n kohdalle aakkosiin vai joka leffa omaan kohtaansa aakkosissa. :eek:
   
 17. tuna

  tuna Tuttu käyttäjä

  Liittynyt:
  09.12.2004
  Viestejä:
  2 359
  Saadut tykkäykset:
  198
  Shout Factory, Arrow, Kino Lorber, Warner Archive, Blue Underground, 101 Films, Eureka, Indicator, MVD Rewind Collection, Vestron Videon julkaisut ensimmäisinä ja nämä laijteltuna aakkosjärjestykseen.
  Stallonen, Arskan ja supersankarielokuvat (pojan helppo löytää) seuraavaksi. Kaikki muut leffat aakkosjärjestyksessä leffan ulkomaalaisen nimen mukaan.
  Erikoisjulkaisut hyllyn päällä, kuten Videodrome, Nightbreed, Re-Animator, Robcop, Dust Devil ym. Tämän lisäksi hyllyn ylimpänä on usean leffan sisältävät boxit esim ,Clint Eastwood 20 film collection, House, Critters, Star Wars ymn.
  Eri hyllyjen päällä yksikseen esim Halloween 15 disc Delux Edition, Alien Anthology Collectors Edition Egg, Bond 50, Watchmen Collectors Edition (sarjakuvalla varustettu julkaisu), Phantasm Sphere (Arrow) ym.
  TV-sarjojen kausiboxit eri hyllyillä, näistä DVD ja Blu-ray julkaisut eri hyllyillä.
  Tämän lisäksi olen joutunut jo pinoamaan leffoja lattialle. Hyllytila auttamatta lopussa ja huoneeseen ei enään järjellisesti pysty uusia hyllyjä sijoittamaan:(
  DVD leffat pidän vuodesohvan laatikossa ja 4K Ultra HD julkaisut olohuoneen tv-tason laatikossa.
  Blu-ray-elokuvia on yli 2000, dvd-elokuvia noin 400, TV-sarja kausia noin 300 ja 4K Ultra HD-elokuvia noin 60. Blu-ray ja 4K Ultra HD-elokuvia on tulossa lähiaikoina kohtuullinen määrä lisää ja tila lopussa:rolleyes:
   
  Viimeksi muokattu: 09.09.2020
 18. jodorowsky

  jodorowsky Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  18.09.2011
  Viestejä:
  1 311
  Saadut tykkäykset:
  82
  Mitenkäs juoko porukka koskaan mitään alkoholipitoista katsoessaan leffaa. Itse en ennen juonut kun ajattelin että se vaikuttaa keskittymiskykyyn,mutta nykyään on tullut juotua vähän esim 2 olutta tai viiniä kun katson. Kaverit ovat opettaneet tähän huonoon tapaan, tosin määrän on oltava pieni että keskittyminen leffaan ei paljon herpaannu.
   
 19. 71 dB

  71 dB Tuttu käyttäjä

  Liittynyt:
  19.01.2005
  Viestejä:
  10 485
  Saadut tykkäykset:
  469
  Minä olen passiivinen absolutisti, eli en koskaan itsekseni juo alkoholia (paitsi simaa vapunaikaan) ja alkoholin kulutus rajoittuu lähinnä sosiaalisiin tilanteisiin, joissa juon esim. kuohuviiniä kohteliaisuussyistä tai kahvilikööriä joulupöydässä, mutta päihtymistarkoituksessa en koskaan juo. En halua päihtyä. Alkoholi ei saa minua tuntemaan oloa mitenkään hyvältä. Minua alkaa väsyttämään/huimaamaan samalla kun sydän hakkaa hurjasti. Siinä se. Ei mikään toivottu olotila minusta. Ilmeisesti muihin ihmisiin alkoholi vaikuttaa ihan eri tavalla, kun ihmiset oikein haluavat päihtyä. Minulla on varmaan jotkut japanilaiset alkoholigeenit? Eli ei alkoholia missään tapauksessa leffaa katsottaessa.
   
 20. Professional

  Professional Stirlingite Tukijoukot

  Liittynyt:
  09.08.2004
  Viestejä:
  10 967
  Saadut tykkäykset:
  417
  Melkein aina tulee olutta juotua, kun leffoja kotona yksin katselen. Jollei olutta kaapista löydy, niin se on paha alkoholiongelma :D