Eduskuntavaalit 2019

Keskustelu osiossa 'Päivän peili' , aloittajana TheRealThing, 13.01.2019.

?

Äänestätkö eduskuntavaaleissa 2019?

Poll closed 13.04.2019.
 1. Äänestän

  34 ääntä
  91,9%
 2. En äänestä

  2 ääntä
  5,4%
 3. En osaa sanoa

  1 ääntä
  2,7%
 1. TheRealThing

  TheRealThing I WANT TO BELIEVE Tukijoukot

  Liittynyt:
  03.05.2004
  Viestejä:
  4 933
  Saadut tykkäykset:
  857
  Vaikkakin tuntuu, ettei SSS-hallitus-tweeteistä ole kuin silmänräpäys aikaa, niin eduskuntavaaleihin on enää kolme kuukautta aikaa (vaalipäivä 14.3.). On siis aika käynnistää virallinen spekulaatio vaaleista ja tuloksesta.

  Viimeisin kannatusmittaus (Yle / Taloustutkimus 01/2019) ennakoi: "SDP saisi 13 ja kokoomus 6 lisäpaikkaa, keskusta menettäisi 7". Isoja muutoksia siis suhteessa istuvaan eduskuntaan.

  SDP 21,2 (+4,7 prosenttiyksikköä 2015 vaaleihin)
  Kokoomus 19,6 (+1,4)
  Keskusta 16,1 (-5,0)
  Vihreät 13,6 (+5,1)
  Perussuomalaiset 10,2 (-7,5)
  Vasemmistoliitto 9,5 (+2,4)
  Kristillisdemokraatit 4,2 (+0,7)
  RKP 2,5 (-2,4)
  Siniset 1,0 (+1,0)
  Muut 2,1

  Vihremarginaalia tietenkin on, kuten aina, mutta suunnat ovat aika selviä isoilla puolueilla. RKP:n osalta Taloustutkimus oli jo korjannutkin, että tutkimusteknisistä syistä RKP normaalitasoa alemmalla (sehän on aina sen tasaisesti vakio 4,9 % kannatuksesta vaaleissa). Isojen puoleiden osalta tietenkin kiinnostavinta Sipilän keskustan romahtaminen hallitusvastuussa, mutta samalla kiinnostavaa huomata, että kokoomuksen kannatus olisi pysynyt samana tai jopa kasvanut. Yleensähän oppositio saa nauttia hallituspuolueiden kannatuksen laskusta, mikä osittain selittää SDP:n nousuakin kärkipaikalle. Vihreiden kannatus ei realisoitune taaskaan niin suurena kuin tutkimukset ennakoi. Perussuomalaisten hajoaminen kesken vaalikauden on aiheuttanut kannattajille päänvaivaa. Jos pitäisi ennakoida, niin sinisten näyttää käyvän todella huonosti vaaleissa ja perussuomalaiset saavat jonkinlaisen torjuntavoiton, todennäköisesti maahanmuuttokriittisellä argumentoinnilla.

  Mielenkiintoinen vaalikevät tulossa. Tentit ja kampanjointi vasta alkamassa ja sitä ennen istuvalla eduskunnalla kädet täynnä töitä sote- ja maakuntauudistuksen kanssa. Vaaliteemoja voi jo ennakoida tietenkin. Ennakoin itse, että sote- ja maakuntauudistus nousee edelleen isoksi teemaksi vaikka se voinee jo aiheuttaa poliitikoissa turnausväsymystäkin. Maahanmuuttokysymykset nousee varmasti merkittäväksi teemaksi Oulun ja nyt myös Helsingin tapausten myötä. Kiinnostavaa nähdä miten perussuomalaiset ja siniset nostaa näitä esille. Ilmastonmuutos on todennäköisesti myös yksi keskeiseksi puheenaiheeksi, Haavisto pitänee huolen siitä. Se on globaali uhka, mutta vaikea ennakoida miten hanakkaa keskustelua aiheesta syntyy vai peesaako kaikki vain Haavistoa syöden vihreiden kannatusta. Sosiaaliturvajärjestelmän uudistus keskusteluttanee myös ja siinä perustulo jakanee mielipiteitä. Itse toivon, että mielestäni edelleen keskeisin kysymys eli taloudellinen tilanne puhututtaisi, miten siis Suomi saadaan oikeasti ja pitkäaikaisesti kestävälle taloudelliselle uralle samalla kun kansa vanhenee.

  Ennustan kuumia vaalitenttejä ja kovaa keskustelua plazalla ennen ja jälkeen vaalien. :)
   
 2. 71 dB

  71 dB Tuttu käyttäjä

  Liittynyt:
  19.01.2005
  Viestejä:
  11 363
  Saadut tykkäykset:
  725
  Äänestin että äänestän.
   
  h3mb3 ja TheRealThing tykkäävät tästä.
 3. Pazze

  Pazze Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  16.09.2003
  Viestejä:
  5 004
  Saadut tykkäykset:
  139
  Ilmastovaalit tulossa. Odotan mielenkiinnolla keskusteluja, kuinka kaikki puolueet kilvan kahussa keksivät keinoja torjua ilmastonmuutosta ja miten Suomi voi tehdä osansa. Näemme ihania aloituksia siitä, miten muovipillit on kiellettävä, yksityisautoilu lopetettava, miten kaupunkien keskustoihin tulee tehdä pyöräteitä ja teollinen toiminta on lopetettava!

  En usko että Keskusta, Kokoomus ja Siniset joutuvat vastuuseen avattuaan ovet turvapaikkaa hakeneille ihmislaumoille. Enkä usko, että Vihreiden ja Vasemmistoliiton tai Demareiden toiminta sen puolesta, että yksikään ihmispolo ei tule palautetuksi, johtaisi mihinkään seuraamuksiin. Koska meillä on tilaa, tarvetta työvoimalle ja ihmisarvo on jakamaton!

  Persut eivät tule jytkyttämään sellaista jytkyä, että Facesta saa taas lukea kuinka koko Kallio ja puolet Punavuoresta muuttaa Ruotsiin alpakoineen! Olen toki joskus ollut väärässä.
   
 4. vemkki

  vemkki Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  10.09.2006
  Viestejä:
  3 949
  Saadut tykkäykset:
  333
  Joo, mamuöyhötysvaalit näyttää olevan tulossa, tosin tilanne voi toki ehtiä muuttua, koska vaaleihin on vielä kolme kuukautta.
   
 5. 71 dB

  71 dB Tuttu käyttäjä

  Liittynyt:
  19.01.2005
  Viestejä:
  11 363
  Saadut tykkäykset:
  725
  Tai ehkä sieltä taas kerran tulee tavalliset vaalit, joita edeltävässä keskustelussa pintaan nousevat tapetilla olevat asiat?

  Eikös ne muovipillit jo kielletty? Ainakin Hesburgereista ovat kadonneet. Ei haittaa minua. Polttoaineveron nosto ja kannustaminen sähköautojen käyttöön ei ole aivan sama asia kuin yksityisautoilun lopettaminen. Edes kaikista punavihreimmät eivät ole lopettamassa yksityisautoilua, vaan ymmärtävät sen olevan suorastaan elinehto maaseudulla. Suurissa kaupungeissa liikkuminen voi perustua enemmän julkiseen liikenteeseen. Teollistakaan toimintaan eivät ole lopettamassa, vaikka etsivät kyllä keinoja teollisen toiminnan aiheuttamien ympäristöhaittojen vähentämiseen. Melkein yhtä hyvin voisi sanoa, että sateenvarjon käyttö on vaatteiden pesemisen lopettamista. Kauhistelet pyöräteitä. Miksi? Yksityisautoilun pitää olla vapaata, mutta pyöräilyn ei? Millä logiikalla?
   
 6. TheRealThing

  TheRealThing I WANT TO BELIEVE Tukijoukot

  Liittynyt:
  03.05.2004
  Viestejä:
  4 933
  Saadut tykkäykset:
  857
  Muovipillejä ei ole taidettu vielä kieltää, tulossa vasta. Burger Kingistä sai ainakin vielä viime vuoden puolella.

  Lokakuulta löytyi uutinen EU-parlamentin päätöksestä: "Esitys kieltää kertakäyttöisten muovituotteiden kuten muovisten vanupuikkojen, aterimien, lautasten, mehupillien, sekoitustikkujen ja ilmapallotikkujen myymisen EU:ssa vuodesta 2021 alkaen."
   
 7. 71 dB

  71 dB Tuttu käyttäjä

  Liittynyt:
  19.01.2005
  Viestejä:
  11 363
  Saadut tykkäykset:
  725
  Ok, kiitos vaan täsmennyksistä. Hesburgerin sivulla kerrotaan näin:

  Muovipillit jäävät pois

  Vuoden 2019 aikana Hesburger luopuu kokonaan muovipilleistä Suomessa. Niiden tilalle tulee kartongista valmistettu juomapilli.

  Hesburger on jo vuosien ajan vähentänyt pillien ja kansien käyttöä siten, että virvoitusjuomille ja muille kylmille juomille annetaan pilli ja kansi ainoastaan pyydettäessä. Lapsille tai mukaan pakattaessa pilli annetaan aina, samoin kuin pirtelöihin sekä Smoothie- ja Fruitie -tuotteisiin laitetaan aina pilli. Asiakastilojen maustepisteiltä pillit on poistettu kokonaan.

  Kannatan. En ole koskaan pillin kautta imemisestä piitannut.
   
 8. Plisukainen

  Plisukainen Aktiivinen käyttäjä Tukijoukot

  Liittynyt:
  26.01.2005
  Viestejä:
  1 971
  Saadut tykkäykset:
  169
  Toivottavasti vaaleissa keskitytään pelkän muoviroskan (sinällään tärkeää, mutta nuo yo. asiat on lillukoita todellisten raskaan teollisuuden energia-asioiden kanssa) sijaan ihan akuutimpien asioiden käsittelyyn. Miten saadaan talous pysymään nousukaudessa; valtion velanoton lopettaminen; kuinka ratkaistaan sote seuraavan hallituksen kanssa, jotta ei palata lähtöruutuun; miten turvataan energiataloutta kestävästi ja hallitusti ympäristö huomioiden, verotukselliset muutokset; maahanmuuton hallinta ja ikävien lieve-ilmiöiden ratkaisumenetelmiä; kotimaisen elintarviketuotannon jatkuvuus; kansalaisten tasa-arvoinen kohtelu asuinpaikasta riippumatta; liikenneinfran ylläpito vähintään nykyisellä tasolla; Hornetien seuraajan valintaan liittyvät kysymykset ja alustavia kantoja; köyhistä huolehtiminen; työttömyyden edelleen laskemiseen liittyvät visiot; tekijänoikeudet ymv. aiheita riittää.
   
 9. Pazze

  Pazze Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  16.09.2003
  Viestejä:
  5 004
  Saadut tykkäykset:
  139
  En kauhistele pyöräteitä.
   
 10. Tilt-type

  Tilt-type Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  03.07.2003
  Viestejä:
  3 131
  Saadut tykkäykset:
  192
  Jotenkin jäi tuosta hoivapalvelucasesta valtava tekopyhyyden maku. Pari kuukautta ennen vaaleja puolueet kokoomusta lukuunottamatta kilpailivat siitä, kuka näyttäytyy vanhusmyönteisimpänä. Kiva juttu, jos siitä on aiemminkin puhunut, kuten jotkut puolueet varmasti ovat. Onhan se tärkeä asia, jossa on aidosti parannettavaa. Toisaalta esim. kepun jeesustelut vain nostavat oksennuksen kurkkuun, kun puheiden ja tekojen välillä on valtava kuilu. Nyt kepu puhuu, että haluavat nostaa takueläkettäkin satasella. Miksi vasta nyt, kun neljä vuotta on ollut aikaa toimia? Kepu (Sipilä?) petti valtavan määrän ennen viime vaaleja antamiansa lupauksia. Esim. kokoomus ei. Kokoomuksen äänestäjät saivat mitä tilasivat, kepun ei.

  Suomen poliittisen historian suurimman petoksen tehneestä loikkarilauma sinisistä puhumattakaan. Tuon sakin poliittisten urien päättyminen yksi toisensa perään on ehdottomasti näiden vaalien viihdyttävin puoli. Vaali-illaksi pitää varata pari 1,5 litran pulloa Coca-Colaa (aitoa sokeriversiota), hedelmäkarkkeja, sipsejä, ehkä wingsejä ja ranskalaisia. Kyse on ennen kaikkea siitä tavasta, millä loikka tehtiin ja mihin tyyliin perussuomalaisiin jääneistä puhuttiin. Sisimmässään nämä luuserit tiesivät koko ajan, kuka oikeasti kyseisessä casessa toimi näätämäisesti. Iljettävää touhua. Hyvästi! Harmi, että ehtivät pari kuukautta ennen Operaation suorittamista luikerrella valtuustoihin perussuomalaisten listoilta, joten vielä parin vuoden ajan imevät veronmaksajien rahaa kokouspalkkioina. Ilman minkäänlaista valtakirjaa kansalta, toki.
   
 11. ProPatria

  ProPatria Aktiivinen käyttäjä Blokattu

  Liittynyt:
  02.12.2009
  Viestejä:
  734
  Saadut tykkäykset:
  139
  Melkein pitäisi taktikoida ja antaa äänensä kokoomukselle. Demarien nousu pääministerin pallille on varmasti pahinta mitä Suomen taloudelle voi tapahtua tässä tilanteessa. Tai no onhan siellä pahempiakin kuten vasemmisto ja vihreät mutta ne nyt ei pääse kuin demarien apupuolueeksi korkeintaan.
   
 12. Tilt-type

  Tilt-type Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  03.07.2003
  Viestejä:
  3 131
  Saadut tykkäykset:
  192
  Olen helvetin pettynyt. Ilmasto-Villen Jopo taitaa pysyä tiukasti pyörävarastossa, ellei paikalle ole odotettavissa lehtikuvaajia räpsimään.
   
 13. kmruuska

  kmruuska Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  27.10.2009
  Viestejä:
  1 167
  Saadut tykkäykset:
  389
  Eikö selvästi eniten veronmaksajien piikkiin taksikustannuksia aiheuttanut Mika Niikko ärsytä yhtä paljon?
   
 14. Tilt-type

  Tilt-type Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  03.07.2003
  Viestejä:
  3 131
  Saadut tykkäykset:
  192
  Lähinnä minua huvittaa tuo Villen tekopyhyys. Kilometrinkin matkoja vaikka kuinka paljon. Nuohan vaikka kävelee melkein samassa ajassa.

  Niikko ei ole jeesustellut ilmastosta, joten hänen kohdallaan on vaikea olla yllättynyt. Jos Niikko olisi eduskunnan ahkerimpia huorissakävijöitä, niin lupaan että olisin huvittunut siitäkin.
   
  tootsi tykkää tästä.
 15. Pazze

  Pazze Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  16.09.2003
  Viestejä:
  5 004
  Saadut tykkäykset:
  139
  Mika Niikko tai edustamansa puolue eivät profiloidu ilmastonmuutoksen vastustajiin. Ville ja edustamansa puolue sitävastoin ovat kovasti pitäneet yllä älämölöä ilmaston puolesta ja ovat muuttamassa autoilun Helsingissä mahdottomaksi. Villen teot ja puheet eivät kohtaa. Toisaalta, yllättyneitä olivat... Ja vielä vastaus kysymykseen, ei ärsytä.
   
  tootsi tykkää tästä.
 16. 71 dB

  71 dB Tuttu käyttäjä

  Liittynyt:
  19.01.2005
  Viestejä:
  11 363
  Saadut tykkäykset:
  725
  Millä tavalla mahdottomaksi? Mannerheimintielle keskelle tietä betoniporsaitako ovat laittamassa? Autottomien kävelykatujen suosiminen ydinkeskustassa tai pyöräteiden suosiminen eivät tarkoita autoilun mahdottomaksi tekemistä Helsingissä. Kävelykatujen olemassaolo tekee kulkemisen kävellen ydinkeskustassa helpoksi ja käteväksi, joten sen auton voi jättää parkkiin ydinkeskustan ulkopuolelle. Ovelle ei siis autolla ehkä pääse, mutta pitääkö päästäkään? Julkisillakin liikkuu keskustassa jos vaikka iän takia kävely on vaikeaa.
   
 17. Pazze

  Pazze Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  16.09.2003
  Viestejä:
  5 004
  Saadut tykkäykset:
  139
  Vihreät, taksia käyttävät porhot nyt pääsevät jatkossakin suoraa baariin puhumaan paskaa. Koko leikin maksajille liikennejärjestelyt eivät ihan yhtä hyvin sovi. Mutta sulle on turha selittää mitään, sillä mikään ennakkoasenteidesi vastainen ei ole koskaan mennyt tajuntaasi. Ja voi luoja kuinka moni tälläkin palstalla on yrittänyt.
   
 18. 71 dB

  71 dB Tuttu käyttäjä

  Liittynyt:
  19.01.2005
  Viestejä:
  11 363
  Saadut tykkäykset:
  725
  Ehkä sinulla on niitä ennakkoasenteita niitä uusia liikennejärjestelyjä vastaan?
   
 19. Pazze

  Pazze Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  16.09.2003
  Viestejä:
  5 004
  Saadut tykkäykset:
  139
  Ennakkoasenteita voi olla, mutta myös kyky muuttaa näkemykseni jos sille on aihetta. Tämä yrityksesi viedä kesksutelu pois aiheesta, ei kuitenkaan muuta sitä tosiasiaa, että taas kerran VIhreillä on kaksoistandardit.
   
 20. kmruuska

  kmruuska Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  27.10.2009
  Viestejä:
  1 167
  Saadut tykkäykset:
  389
  Ai Niinistön taksiajeluistako se selviää? Entäpä Persujen perhearvopolitiikka? Miksei Halla-ahon käytännön moniavioisuus romuta sen pohjaa? Tai miksei Putkosen ehdokkuus vie pohjaa heidän seksuaalirikosvaahtoamiseltaan?
   
  Pazze tykkää tästä.