Eduskuntavaalit 2019

Keskustelu osiossa 'Päivän peili' , aloittajana TheRealThing, 13.01.2019 klo 15:56.

?

Äänestätkö eduskuntavaaleissa 2019?

Tämä äänestys sulkeutuu 13.04.2019 klo 16:56.
 1. Äänestän

  13 ääntä
  86,7%
 2. En äänestä

  1 ääntä
  6,7%
 3. En osaa sanoa

  1 ääntä
  6,7%
 1. TheRealThing

  TheRealThing I WANT TO BELIEVE Tukijoukot

  Liittynyt:
  03.05.2004
  Viestejä:
  2 949
  Saadut tykkäykset:
  210
  Vaikkakin tuntuu, ettei SSS-hallitus-tweeteistä ole kuin silmänräpäys aikaa, niin eduskuntavaaleihin on enää kolme kuukautta aikaa (vaalipäivä 14.3.). On siis aika käynnistää virallinen spekulaatio vaaleista ja tuloksesta.

  Viimeisin kannatusmittaus (Yle / Taloustutkimus 01/2019) ennakoi: "SDP saisi 13 ja kokoomus 6 lisäpaikkaa, keskusta menettäisi 7". Isoja muutoksia siis suhteessa istuvaan eduskuntaan.

  SDP 21,2 (+4,7 prosenttiyksikköä 2015 vaaleihin)
  Kokoomus 19,6 (+1,4)
  Keskusta 16,1 (-5,0)
  Vihreät 13,6 (+5,1)
  Perussuomalaiset 10,2 (-7,5)
  Vasemmistoliitto 9,5 (+2,4)
  Kristillisdemokraatit 4,2 (+0,7)
  RKP 2,5 (-2,4)
  Siniset 1,0 (+1,0)
  Muut 2,1

  Vihremarginaalia tietenkin on, kuten aina, mutta suunnat ovat aika selviä isoilla puolueilla. RKP:n osalta Taloustutkimus oli jo korjannutkin, että tutkimusteknisistä syistä RKP normaalitasoa alemmalla (sehän on aina sen tasaisesti vakio 4,9 % kannatuksesta vaaleissa). Isojen puoleiden osalta tietenkin kiinnostavinta Sipilän keskustan romahtaminen hallitusvastuussa, mutta samalla kiinnostavaa huomata, että kokoomuksen kannatus olisi pysynyt samana tai jopa kasvanut. Yleensähän oppositio saa nauttia hallituspuolueiden kannatuksen laskusta, mikä osittain selittää SDP:n nousuakin kärkipaikalle. Vihreiden kannatus ei realisoitune taaskaan niin suurena kuin tutkimukset ennakoi. Perussuomalaisten hajoaminen kesken vaalikauden on aiheuttanut kannattajille päänvaivaa. Jos pitäisi ennakoida, niin sinisten näyttää käyvän todella huonosti vaaleissa ja perussuomalaiset saavat jonkinlaisen torjuntavoiton, todennäköisesti maahanmuuttokriittisellä argumentoinnilla.

  Mielenkiintoinen vaalikevät tulossa. Tentit ja kampanjointi vasta alkamassa ja sitä ennen istuvalla eduskunnalla kädet täynnä töitä sote- ja maakuntauudistuksen kanssa. Vaaliteemoja voi jo ennakoida tietenkin. Ennakoin itse, että sote- ja maakuntauudistus nousee edelleen isoksi teemaksi vaikka se voinee jo aiheuttaa poliitikoissa turnausväsymystäkin. Maahanmuuttokysymykset nousee varmasti merkittäväksi teemaksi Oulun ja nyt myös Helsingin tapausten myötä. Kiinnostavaa nähdä miten perussuomalaiset ja siniset nostaa näitä esille. Ilmastonmuutos on todennäköisesti myös yksi keskeiseksi puheenaiheeksi, Haavisto pitänee huolen siitä. Se on globaali uhka, mutta vaikea ennakoida miten hanakkaa keskustelua aiheesta syntyy vai peesaako kaikki vain Haavistoa syöden vihreiden kannatusta. Sosiaaliturvajärjestelmän uudistus keskusteluttanee myös ja siinä perustulo jakanee mielipiteitä. Itse toivon, että mielestäni edelleen keskeisin kysymys eli taloudellinen tilanne puhututtaisi, miten siis Suomi saadaan oikeasti ja pitkäaikaisesti kestävälle taloudelliselle uralle samalla kun kansa vanhenee.

  Ennustan kuumia vaalitenttejä ja kovaa keskustelua plazalla ennen ja jälkeen vaalien. :)
   
 2. 71 dB

  71 dB Well-Known Member

  Liittynyt:
  19.01.2005
  Viestejä:
  9 415
  Saadut tykkäykset:
  152
  Äänestin että äänestän.
   
  TheRealThing tykkää tästä.
 3. Pazze

  Pazze Well-Known Member

  Liittynyt:
  16.09.2003
  Viestejä:
  4 892
  Saadut tykkäykset:
  68
  Ilmastovaalit tulossa. Odotan mielenkiinnolla keskusteluja, kuinka kaikki puolueet kilvan kahussa keksivät keinoja torjua ilmastonmuutosta ja miten Suomi voi tehdä osansa. Näemme ihania aloituksia siitä, miten muovipillit on kiellettävä, yksityisautoilu lopetettava, miten kaupunkien keskustoihin tulee tehdä pyöräteitä ja teollinen toiminta on lopetettava!

  En usko että Keskusta, Kokoomus ja Siniset joutuvat vastuuseen avattuaan ovet turvapaikkaa hakeneille ihmislaumoille. Enkä usko, että Vihreiden ja Vasemmistoliiton tai Demareiden toiminta sen puolesta, että yksikään ihmispolo ei tule palautetuksi, johtaisi mihinkään seuraamuksiin. Koska meillä on tilaa, tarvetta työvoimalle ja ihmisarvo on jakamaton!

  Persut eivät tule jytkyttämään sellaista jytkyä, että Facesta saa taas lukea kuinka koko Kallio ja puolet Punavuoresta muuttaa Ruotsiin alpakoineen! Olen toki joskus ollut väärässä.
   
 4. vemkki

  vemkki Well-Known Member

  Liittynyt:
  10.09.2006
  Viestejä:
  2 910
  Saadut tykkäykset:
  67
  Joo, mamuöyhötysvaalit näyttää olevan tulossa, tosin tilanne voi toki ehtiä muuttua, koska vaaleihin on vielä kolme kuukautta.
   
 5. 71 dB

  71 dB Well-Known Member

  Liittynyt:
  19.01.2005
  Viestejä:
  9 415
  Saadut tykkäykset:
  152
  Tai ehkä sieltä taas kerran tulee tavalliset vaalit, joita edeltävässä keskustelussa pintaan nousevat tapetilla olevat asiat?

  Eikös ne muovipillit jo kielletty? Ainakin Hesburgereista ovat kadonneet. Ei haittaa minua. Polttoaineveron nosto ja kannustaminen sähköautojen käyttöön ei ole aivan sama asia kuin yksityisautoilun lopettaminen. Edes kaikista punavihreimmät eivät ole lopettamassa yksityisautoilua, vaan ymmärtävät sen olevan suorastaan elinehto maaseudulla. Suurissa kaupungeissa liikkuminen voi perustua enemmän julkiseen liikenteeseen. Teollistakaan toimintaan eivät ole lopettamassa, vaikka etsivät kyllä keinoja teollisen toiminnan aiheuttamien ympäristöhaittojen vähentämiseen. Melkein yhtä hyvin voisi sanoa, että sateenvarjon käyttö on vaatteiden pesemisen lopettamista. Kauhistelet pyöräteitä. Miksi? Yksityisautoilun pitää olla vapaata, mutta pyöräilyn ei? Millä logiikalla?
   
 6. TheRealThing

  TheRealThing I WANT TO BELIEVE Tukijoukot

  Liittynyt:
  03.05.2004
  Viestejä:
  2 949
  Saadut tykkäykset:
  210
  Muovipillejä ei ole taidettu vielä kieltää, tulossa vasta. Burger Kingistä sai ainakin vielä viime vuoden puolella.

  Lokakuulta löytyi uutinen EU-parlamentin päätöksestä: "Esitys kieltää kertakäyttöisten muovituotteiden kuten muovisten vanupuikkojen, aterimien, lautasten, mehupillien, sekoitustikkujen ja ilmapallotikkujen myymisen EU:ssa vuodesta 2021 alkaen."
   
 7. 71 dB

  71 dB Well-Known Member

  Liittynyt:
  19.01.2005
  Viestejä:
  9 415
  Saadut tykkäykset:
  152
  Ok, kiitos vaan täsmennyksistä. Hesburgerin sivulla kerrotaan näin:

  Muovipillit jäävät pois

  Vuoden 2019 aikana Hesburger luopuu kokonaan muovipilleistä Suomessa. Niiden tilalle tulee kartongista valmistettu juomapilli.

  Hesburger on jo vuosien ajan vähentänyt pillien ja kansien käyttöä siten, että virvoitusjuomille ja muille kylmille juomille annetaan pilli ja kansi ainoastaan pyydettäessä. Lapsille tai mukaan pakattaessa pilli annetaan aina, samoin kuin pirtelöihin sekä Smoothie- ja Fruitie -tuotteisiin laitetaan aina pilli. Asiakastilojen maustepisteiltä pillit on poistettu kokonaan.

  Kannatan. En ole koskaan pillin kautta imemisestä piitannut.
   
 8. Plisukainen

  Plisukainen Well-Known Member Tukijoukot

  Liittynyt:
  26.01.2005
  Viestejä:
  1 640
  Saadut tykkäykset:
  79
  Toivottavasti vaaleissa keskitytään pelkän muoviroskan (sinällään tärkeää, mutta nuo yo. asiat on lillukoita todellisten raskaan teollisuuden energia-asioiden kanssa) sijaan ihan akuutimpien asioiden käsittelyyn. Miten saadaan talous pysymään nousukaudessa; valtion velanoton lopettaminen; kuinka ratkaistaan sote seuraavan hallituksen kanssa, jotta ei palata lähtöruutuun; miten turvataan energiataloutta kestävästi ja hallitusti ympäristö huomioiden, verotukselliset muutokset; maahanmuuton hallinta ja ikävien lieve-ilmiöiden ratkaisumenetelmiä; kotimaisen elintarviketuotannon jatkuvuus; kansalaisten tasa-arvoinen kohtelu asuinpaikasta riippumatta; liikenneinfran ylläpito vähintään nykyisellä tasolla; Hornetien seuraajan valintaan liittyvät kysymykset ja alustavia kantoja; köyhistä huolehtiminen; työttömyyden edelleen laskemiseen liittyvät visiot; tekijänoikeudet ymv. aiheita riittää.
   
 9. Pazze

  Pazze Well-Known Member

  Liittynyt:
  16.09.2003
  Viestejä:
  4 892
  Saadut tykkäykset:
  68
  En kauhistele pyöräteitä.