E-kirjojen lukulaitteet (Kindle ym.)

Keskustelu osiossa 'Kirjallisuus' , aloittajana Mazda626, 21.01.2009.

 1. juhaa

  juhaa Active Member Tukijoukot

  Liittynyt:
  11.12.2000
  Viestejä:
  5 971
  Saadut tykkäykset:
  7
  [​IMG]

  [​IMG]
   
 2. Jan

  Jan Active Member

  Liittynyt:
  21.09.2002
  Viestejä:
  1 602
  Saadut tykkäykset:
  0
 3. tpi

  tpi Active Member Tukijoukot

  Liittynyt:
  12.06.2001
  Viestejä:
  4 360
  Saadut tykkäykset:
  17
  Kyllästyin odottelemaan lukulaitteiden Suomeen tuloa ja kehitystä, ja tilasin tämmöisen lelun.
  FedEx:n pakkettitrackerin mukaan saapuu minulle huomenna illalla. Saas nähdä minkälainen on.[​IMG]
   
 4. veppe

  veppe New Member

  Liittynyt:
  09.05.2003
  Viestejä:
  115
  Saadut tykkäykset:
  1
  Miltä vaikuttaa, oletko ollu tyytyväinen?
   
 5. Mama

  Mama Garbage in, garbage out Tukijoukot

  Liittynyt:
  29.11.2003
  Viestejä:
  2 694
  Saadut tykkäykset:
  0
 6. anarkian

  anarkian New Member

  Liittynyt:
  02.03.2008
  Viestejä:
  63
  Saadut tykkäykset:
  0
  Olen oikeastaan jo vuoden verran miettinyt lukulaitteen ostoa. Viime vuoden syksyllä luovuin ideasta, koska ei tuntunut olevan tarpeeksi ylimääräistä rahaa. Hinnat ovat tulleet roimasti alas nyt vuoden aikana ja lukulaitteita tuottaa nyt useampikin lähde. Onko kellään mielipidettä siitä, mikä laite olisi paras?

  Olen kiinnostunut myös ebookien tallenusformaatista. Voinko siis lukea Kindlen ebookia Sony Readersissa? Tämä on ollut minulla vähän hämäränpeitossa. Entä maarajoitukset? Voinko ostaa ebookin esim. Amazonista Suomessa? Tässähän on loppupeleissä kysymys tekijänoikeuksista.

  Olen tosiaan vuoden verran ollut ulkomailla, ja olen pian tulossa kotiin. Lähtiessäni tänne päin Suomessa ei vielä myyty laitteen laitetta sekä esim. Googlelta evättiin kirjojen sähköinen tallennus Suomessa. Onko asia muuttunut? Myydäänkö laitteita jo Suomessa? Myydäänkö ebookeja suomeksi?

  Google Books on minusta aivan vallankumouksellinen idea ja itse olen täysin sen takana. Google siis tarjoaa liki jokaisen amerikkalaisen kirjan sisällön netissä. Kikkana on se, että kirjojen sivumäärän tarkasteliminen on rajattu riippuen ilmeisesti kirjailijasta/kustantajasta jne. Pointtina on siis se, että kirjoja voi sähköisessä formaatissa esikatsella täysin samoin, kuin selata kirjoja kirjakaupoissa. Myöhemmin tarkoituksena olisi ilmeisesti mahdollistaa kirjojen osto suoraan sähköisessä formaatissa Googlen kautta jollakin tavalla. Yksityiskohdat ovat itsellä hieman pimenossa. Onko teillä mitään enempää tietoa tästä?

  Itse pidän elukulaitteita aivan mielettömän hyvänä keksintönä. Mahdollisuudet ovat rajoittamattomat: koulukirjat, fiktio, tietokirjallisuus, itsejulkaisu... Ebookien hinnat eivät ole vielä siinä tasossa, että ostaisin ebookin mielummin kuin oikean kirjan. Itsellä on tunne, että kirjan pitäisi olla n. puolet halvempi kuin paperinen versio, koska ebookissa säästetään kaikki paino- ja levityskustannukset, rahti ymv. Kirjojen levittäminenkin tuleekin tulevaisuudessa olemaan helpompaa.

  Millaiset käyttömahdollisuudet laitteilla on tällä hetkellä Suomessa?
   
 7. hkj

  hkj Avatar Tukijoukot

  Liittynyt:
  10.09.2003
  Viestejä:
  4 127
  Saadut tykkäykset:
  0
  Uusi Kindle DX on kirjojen ja mustavalkoisten lehtien lukemisessa varmaankin hinta/laatusuhteeltaan paras. Suomalaista kirjallisuutta ja lehtiä löytyy valitettavasti näihin laitteisiin vielä erittäin huonosti.

  http://www.amazon.com/Wireless-Read...pf_rd_t=101&pf_rd_p=1270250162&pf_rd_i=507846

  Toki voi sitten lukea esim. omia ja muidenkin .pdf tms. muotoisia tekstejä, osta ihmeessä tuo uusi Kindle DX jos olet vielä siellä ihan paikanpäällä. Toisaalta iPadin voisit myydä Suomessa voitolla, mutta kirjojen ja mustavalkoisten lehtien lukemiseen se ei ole yhtä mukava kuin tuo Kindle (näyttötekniikasta johtuen).
   
  Viimeksi muokattu: 26.07.2010
 8. nepa

  nepa Alakerran HFR CIH -mies. Tukijoukot

  Liittynyt:
  17.10.2001
  Viestejä:
  6 795
  Saadut tykkäykset:
  440
  En ole noihin varsinaisiin lukulaitteisiin tutustunut, mutta kun viikonlopun verran pääsin värkkäämään kaverin iPadia niin voisin veikata, että varsinaiset lukulaitteet häipyy markkinoilta ja tuommoiset kosketusnäyttötietokoneet korvaavat ne. Yllätyin siitä miten valmis tuote iPad jo on ja miten mukavaa sillä on lukea tekstiä. Vähän korkeampi resom ohuempi laite ja halvempi hinta niin alkaa jo hyvää tulla.

  Olen itse noita lukulaitteita miettinyt ihan opiskelukäyttöön. Pitää ehkä vuosi odotella ja katsella minkälaisia kilpailijoita tuolle tulee ja jossain vaiheessa sitten ostaa joku tuommoinen laite.
   
 9. veppe

  veppe New Member

  Liittynyt:
  09.05.2003
  Viestejä:
  115
  Saadut tykkäykset:
  1
  Lukulaitteiden paras puoli on että niitä voi lukea ulkona auringonvalossa. iPad on ihan toivoton laite akun, silmien rasittavuuden ja ulkokäytön suhteen siinä mielessä. Kokeileppa ipadia pihalla ja tule sitten sanomaan että haluat korvata kirjat sillä... :)
   
 10. nepa

  nepa Alakerran HFR CIH -mies. Tukijoukot

  Liittynyt:
  17.10.2001
  Viestejä:
  6 795
  Saadut tykkäykset:
  440
  Voipi olla. Näyttö ei kieltämättä kauhean laadukkaalta siinä mielessä vaikuttanut. Mutta sekin asia tulee varmasti muuttumaan, kunhan näyttöteknologia paranee. Esim. omassa Samsung Galaxy S -puhelimessani oleva SuperAMOLED-näyttö on erinomainen auringonvalossakin.

  Mutta itse tuo iPadin konsepti on mielestäni toimiva.

  Tuosta auringossa lukemisesta sen verran, että en tiedä miten paljon itse luet kirjoja auringonvalossa, mutta itse en sitä kauheasti harrasta. Suomessakin aurinko on niin kirkas, että sen valo heijastuu valkoisesta sivusta niin kirkkaana, että pitää pitää aurinkolaseja. Kuulostaa ehkä hassulta, mutta kannattaa mennä kokeilemaan. Itse luen silloin tällöin kirjaa riippumatossa siten, että aurinko jää pään taakse ja on pakko pitää aurinkolaseja ettei silmiin satu. Joten tuo näyttöongelma ei sinänsä kauhean iso itselleni olisi.
   
 11. santeris

  santeris New Member

  Liittynyt:
  28.07.2010
  Viestejä:
  1
  Saadut tykkäykset:
  0
  Olen kokeillut nyt molempia, sekä e-ink-pohjaisia e-kirjojen lukulaitteita sekä Applen iPadia kirjojen lukemiseen. Jos puhutaan puhtaasti sähköisten kirjojen tai sisältöjen kuluttamisesta, ovat useimmat e-ink-laitteet parempia. iPad on taas muilta osin monipuolisempi, kirjojen lukeminen on siinä vain yksi osa-alue. iPadin näyttö todellakin peilaa pahemmin, mutta se ei edes ole pahin ongelma vaan laitteen paino. Sitä ei todellakaan jaksa lukea kuten kirjaa, vaan sitä melkein pitää lepuuttaa sylissä tms. Toinen kriittinen ominaisuus on akunkesto, joka lukulaitteilla on jopa 11 päivää, ja iPadilla päivä kaksi. Molemmilla laitteilla on hyvät ja huonot puolensa, mutta toinen on kirjojen lukulaite, iPad on enemmän ja maksaakin huomattavasti enemmän. Mulla on pari suosikkipaikkaa, josta näitä kehityksiä seuraan, yksi on Proosaa ja protokollia-blogi,jossa noita on oikein vertailtu. Ja hyvä yleissetti aiheesta on täällä . Sopiva laite riippuu musta käyttötarkoituksesta.
   
 12. anarkian

  anarkian New Member

  Liittynyt:
  02.03.2008
  Viestejä:
  63
  Saadut tykkäykset:
  0
  Olen nyt pari päivää tutkinut näiden eri ereadereiden ominaisuuksia. Olen tullut siihen tulokseen, että odotan ja katson, mitä tuleman pitää. Vuoden kuluttua tämä tekniikka on saattanut muuttua täysin. Minua ärsyttäisi erittäin paljon, jos nyt ostaisin yhden lukijan ja puolen vuoden päästä Suomessa alettaisiin myymään ekirjoja eri formaatissa. Minun tuurillani ostaisin juuri sen väärän laitteen :hitme:

  Käsittääkseni siis eri merkkien elukijat käyttävät eri koodausta kirjojen lukemiseen, joten esim. Kindlen ekirjaa ei voi lukea Sonyn laitteessa.Tämä on minusta vielä suuri miinus näissä lukijoissa. Kindleen on saatavilla huomattavasti enemmän sisältöä paremmalla hinnalla Amazonista kuin mihinkään muuhun laitteeseen, mutta Kindlen kirjoja ei voi lukea missään muussa elukijassa. Lisäksi tekijänoikeudet rajoittavat kirjojen ostoa jonkin verran Suomesta käsin. Valikoima ei ole aivan niin laaja kuin USA:ssa.

  Minusta elukulaitteiden kehittämisessä tulisi olemaan tärkeää se, että he laajentaisivat laitteiden käyttömahdollisuutta niin, että ekirjan kuin ekirjan pystyisi lukemaan missä laitteessa tahansa. En tiedä sitte olisiko ratkaisu vakiinnuttaa koodaus vai laajentaa elukulaitteiden ohjelmistoa. Löysin hyvän vertailun lukijoiden väliltä täältä.

  Huomio - Kindlen DX laitteiden 3G verkko ei toimi vielä tällä hetkellä Suomessa.
   
 13. Tata-san

  Tata-san Member

  Liittynyt:
  16.03.2004
  Viestejä:
  382
  Saadut tykkäykset:
  0
  Eikö eInk tegnologiassa ole niin, että mitä enemmän valoa, sitä paremmalta kuva näyttää? Ainakin jossain arvostelussa muistelen kuulleeni.

  Kahdella näytöllä varustettu eReader olisi kyllä aivan täydellinen yliopisto käyttöön. Vielä kun näytöissä olisi kosketusnäyttö ja voisi ihan vapaalla kädellä/styluksella tehdä muistiinpanoja, lisätä omia sivuja valmiina olevien kirjojen väliin jne. Tämmöisestä laitteesta kyllä pulittaisi helposti jonku 500-800e. Nykyään mukana pitää raahata pari kappaletta 1200 sivuisia raamattuja ja siihen päälle vielä muut tulostetut luentomateriaalit (100-300s).

  iPadilla/läppärillä sama onnistuisi, mutta itse en pysty ollenkaan keskittymään lukemiseen LCD-näytöiltä, silmät väsyy aivan hetkessä. Laskujen tekeminen järkevän näköiseksi läppärillä on ihan kauheaa tuskaa.

  Saapa nähdä miten Suomessa lähdetään mukaan digitaalisiin kirjoihin. Veikkaisin, että hallituksessa päätetään uudesta formaatista. Tämä formaatti on tietenkin tullessaan ihan perseestä, sitä tukee jokin yksi surkea sairaan kallis laite, vaikka soneralta kytkynä 100e/kk ja ilmaset puhelut ja kahvit päälle. Sitten ihmetellään ku kirjat ei myy ja syytetään piraatteja.

  Edit: Anarkianille vastauksena: Mielestäni asia menee niin, että kindlessä käytettävä formaatti on ainoa mitä kaikki muut laitteet ei tue ja Kindlessä ei ole tukea ePubille. Keskenään muiden valmistamat ovat sitten hyvinkin yhteensopivia.
   
  Viimeksi muokattu: 28.07.2010
 14. anarkian

  anarkian New Member

  Liittynyt:
  02.03.2008
  Viestejä:
  63
  Saadut tykkäykset:
  0
 15. Mama

  Mama Garbage in, garbage out Tukijoukot

  Liittynyt:
  29.11.2003
  Viestejä:
  2 694
  Saadut tykkäykset:
  0
 16. Illotus

  Illotus Member

  Liittynyt:
  28.11.2007
  Viestejä:
  34
  Saadut tykkäykset:
  0
  Itsellä on tässä pari päivää tullut pohdittua, että minkä/mitkä laitteet sitä hommaisi. Tällä hetkellä näyttäis, että vois tilata Kindlen ja sitten jonkun Sonyn viistuumaisen kokeiltavaksi. Kindle DX olisi muuten hyvä, mutta en oikein luota sen näytön kestoon tuossa koossa. Ei tarvinne iso kolaus tulla, niin hajoaa ainakin nettijuttujen perusteella.

  On kyllä noissa todella huono saatavuus Suomeen. Kotimaisissa verkkokaupoissa hinnat on hirveät ja briteistä ei juuri myydä noita Sonyn vehkeitä Suomeen(ainakaan halvemmista kaupoista).

  Johan nuo muovisubstraatilla olevat einkit on olleet tulossa pari vuotta. Saisivat jo tulla, nuo nykyiset eivät kovin iskuja kestä, kun siellä taustalla on lasia se substraatti.
   
 17. tpi

  tpi Active Member Tukijoukot

  Liittynyt:
  12.06.2001
  Viestejä:
  4 360
  Saadut tykkäykset:
  17
  Viimeksi muokattu: 03.10.2010
 18. Illotus

  Illotus Member

  Liittynyt:
  28.11.2007
  Viestejä:
  34
  Saadut tykkäykset:
  0
  Onneksi noita kirjoja saa muualtakin, kuin Amazonilta. Ainakin ajatus olisi vältellä Amazonilta ostamista, ei innosta drm ja nuo Amazonin tempaukset.
   
 19. Freekster

  Freekster Active Member

  Liittynyt:
  03.05.2005
  Viestejä:
  1 394
  Saadut tykkäykset:
  2
  Vajaan viikon iPadia käyttäneenä voin sanoa että onpas maino laite!

  E-Lehtien lukeminen on melko nautinnollista jos appi on hyvin tehty. Suomen Kuvalehti on esimerkillisen hyvä. Toimii juuri niinkuin e-lehden pitääkin. Music Tech lehti mitä myös luen ei taas ole yhtä hyvä. Se on niinkuin paperilehti, joka on ihan ok, mutta SK näyttää miten iPadin parhaita puolia käytetään hyväksi.

  Marvel comics on sarjisten lukemista parhaimmillaan! iPadin screeni juuri oikean kokoinen sarjisten lukemiseen.

  Nettiselaimena iPad on flashia vaille täydellinen. Himassa ei tule mieleenkään avata läppäriä nettiselailua varten. Hiiri/näppis yhdistelmä tuntuu aika kankealta kosketusnäyttöön (ja oikeasti toimivaan käyttikseen) verrattuna.

  $499 on kieltämättä suolainen hinta jos laite tulee vain mediakäyttöön. Joku $99 voisi olla parempi. Mutta kun iPadin ottaa "oikeaan" hyötykäyttöön niin $499 on täysin naurettavan vähän.

  Mä olen haavellut Lemurista jo pitkään, mutta $2000 hintalappu on pitänyt halut kurissa. Nyt mulla on samat ominaisuudet + paljon muuta neljännehinnalla. TouchOSC iPadillä on pelkkää juhlaa musiikintekijälle!

  Hyvä laite ja saa nähdä miten Rim ja Droidi laitteet tulevat vastaamaan haasteeseen. Käyttis on niin viimesenpäälle viilattu että parantamisen varaa on vähän.
   
 20. monkeyalert

  monkeyalert Member

  Liittynyt:
  12.01.2005
  Viestejä:
  436
  Saadut tykkäykset:
  1
  Onko kukaan hankkinut vielä tuota Kindle 3:sta? Ilmeisesti pystyy suomeenkin tilaamaan. Itseä kiinnostaisi lähinnä .pdf muotoisen aineiston lukeminen. Toki tuohon tuo Kindle dx malli olisi 9" näytön vuoksi parempi. Perusmalli tietysti houkuttaa hinnaltaan (139$ vs. dx-mallin 379$).

  Kokemuksia?