No porukka elää siinä semmoisella aavikkoplaneetalla. Loput selviää sitten kun katsot leffan tai luet kirjan...
Niin, eka osa on "Dune". Kaikissa seuraavissa viidessä Dune on osa otsikkoa. Tämä elokuva perustuu ensimmäiseen kirjaan, mutta mahtaako kattaa koko kirjan?
Ei liene liika spoilattua jo kerron että planeetan rikkauksista taistellaan ja elokuva kertoo ihmisistä samaan tapaan kuin star wars eli ihmiset eivät ole kotoisin maa planeetalta ainakaan se ei käy ilmi. Eli ihan oma ihmisheimonsa on kyseessä.
Hmm... onko Dyyni pelissä 2 rotua, Warcraft tyyliin (ihmiset / örkit). Sitten kerätään resursseja, rakennetaan armeija ja taistellaan? Elikkä Dyynissä vähän tämän tapainen asetelma, aavikkoplaneetalla? Joka ei siis ole maa-planeetta?
^ Nei ole, vaan on n+1 rotua ja avaruudessa lentely, lähinnä navigoiminen vaatii jotain ja se Dyyni liittyy siihen. Kannattaiskohan kuitenniin katsoa joku näistä leffoista tai lukea se kirjasarja, niin pääsisit kuuselle ilman meidän muiden spoilereita.... T: Vesku
Olet ilmeisesti tosissasi (EDIT: tässä meni sekaisin pelit, leffat ja kirjat)? Ei ole kahta rotua. On eri kansoja, feodalistinen yhteiskunta, jossa galaktinen Keisari hallitsee ja hänen nimittämänsä aatelissuvut hallitsevat vasalleina. Alkuperäinen tarina keskittyy seuraamaan kahta sukua, Harkonnen (Arrakis -aavikkoplaneetan, a.k.a. Dyyni, entiset hallitsijat) ja Atreides (Keisarin määräämä planeetan uusi hallitsijasuku) sekä planeetalla pitkään asunutta Fremen kansaa. Aavikkoplaneetta on galaktisesti tärkeä kohde, sillä "Mauste" joka vain tältä planeetalta löytyy on erittäin arvokasta usealla eri tavalla. Suosittelen lukemaan Wikipediasta romaanin juonitiivistelmän.
Dune 2 -peliin keksittiin uudeksi suvuksi Ordos. Atreides ja Harkonnen ovat ymmärtääkseni Dunen alkuperäisiä sukuja (House). En mikään Dune-expertti ole, mutta noin muistelen. Ja eihän se Dune 2 kuitenkaan taida Dyyni-kirjoja kauhean hyvin kuvata. Pelinä toki oikein mainio. Varsinkin päivitetty Dune 2000. Tuosta voisi vaikka remaken tehdä.
Onhan noita, Dune Legacy ja vaikka OpenRA Dune 2000 mod. En ole seurannut tarkemmin pitkään aikaan. Taitaa kuitenkin olla yksi tärkeimmistä, ellei tärkein, RTS peleistä koskaan. Oliko eka Dune jopa ihan ensimmäinen RTS? Ja Dune II:een saatiin hiottua pelimekaniikat sekä UI aikalailla kohdalleen?
Ensimmäinen Dune ei ollut ollenkaan RTS. Ihan erilainen peli. Olikohan jokin seikkailupelityylinen? Voisi melkein googlettaa. Dune 2 oli sitten se eka RTS ja vei kyllä meikäpoikaa mennessään. Ja montaa muutakin. Kiitoksia noista linkeistä. Pitää tutustua.
Aikamoista, muistelin että sekin oli, mutta huonolla toteutuksella! Wikipedia sanoo että "mix between real-time strategy and an adventure game", eli jotain ilmeisesti jotain RTS:ää muistuttavaa ainakin enkä muistanut ihan omiani Ei voi omaan muistiin enää luottaa tälläisissä asioissa, niin on aika kullannut tai mullannut kaiken.
Tuossa moden linkittämässä wikipedia-artikkelissa on hyvin kiinnostava selostus ensimmäisen Dyyni-pelin syntyhistoriasta. Se, eli Dune mielestäni jäi hyvin pienelle huomiolle ja suosiolle Suomessa, kun taas Dune II, joka on siis aivan eri ja erilainen peli, räjäytti pankin RTS-pelien kantaisänä. Sen jälkeen kohtahan sitten tulikin jo "kommand änd könkkköröö" -pelisarja. Jos on kiinnostunut Dyynistä juonellisesti ja tunnelmallisesti, suosittelen hyvin lämpimästi tuota ensimmäistä Dunea vielä näiden vuosikymmenien jälkeenkin. Hyvin ranskalainen pelikokemus, ihan hyvässä siis. Dune II nimettiin siksi kakkoseksi, koska tuo ensimmäinen peli ehti ensin ulos (sama julkaisija, Virgin molemmilla), eivät siis ole millään tavalla esi-jatko-osasuhteesaa. Muotoilisin vielä niin, että peleinä suhteessa elokuvasovitukseen Dune II ei mielestäni spoilaa mitään, kun taas Dune avaa juonta ihan eri tavoin.
Kommentoidakseni ainoastaan pelin osalta, tuo "Warcraft-tyyliin" on tosi ruma anakronismi. Spoiler: Offaria Dune II on ensimmäisen tutun muotin mukainen RTS ja julkaistu vuonna 1992. Dune II myös aloitti RTS-pelien ainakin vuosikymmmenen kestäneen buumin. Warcraft: Orcs and Humans on kopio Dune II:sta ja vuodelta 1994. Dunessa on kolme ryhmittymää, joilla kullakin muutama ko. ryhmälle ominainen yksikkö, jota muilla ei ole. Kerättäviä resursseja on yksi. Warcraftissa ryhmittymiä on kaksi, ja vaikka yksiköt ovat visuaalisesti erilaisia, todellisuudessa ainoastaan muutama yksikkö on aidosti erilainen kuin toisella. Resursseja on kaksi. Mitään uutta ensimmäinen Warcraft ei keksinyt (jatko-osat kylläkin). Myöhemmin sitten saatiin vähän eroa toisiinsa, ja ylipäätään RTS-pelejä tuli joka tuutista.
Palataanpas tähän leffaan... lueskelin tuossa että tämä Dyyni kertoisi nuoren Paul Atreidesin tarinan ja leffan tekijät olisivat löytäneet kirjasta sopivan kohdan johon lopettaa. Jatkoa tulee sitten jos yleisö tykkää leffasta eli kassakone kilisee tarpeeksi... arvioisin että jatko on näin ollen vähän epävarma. Mutta sitäkin on siis alustavasti ajateltu tehdä. Odotellessa voi tietenkin katsoa tv-sarjat Dune ja Children of Dune... joskus kauan sitten telkkarista tuli, ja imdb:n scoretkin on niillä aika hyvät.
Huh, aloitin juuri elokuvaan valmistautumisen palaamalla ensimmäisen kirjan pariin (luin sen viimeksi teininä joskus 30+ vuotta sitten, tosin silloin suomeksi). Mutta ehkä muistan lukemani vielä ensi vuoden lopulle saakka...
Näyttävät tulevan blu-raynä marraskuussa Briteissä. Discshopkin myy, jos ei Amazon nappaa. Laadusta odottelisin ensin paria arvostelua ennen tilausta, niin tietää ovatko parempia kuin Saksa serkkunsa.
Nyt voi valmistautua siihen, ettei toista leffaa koskaan tehdä. Denis täydessä sodassa Warnerin kanssa. Ei voi sietää ajatusta, että ensi-ilta leffoissa ja HBO-Maxilla on samaan aikaan. Heittää rajuja syytöksiä luottamuksen rikkomisesta elokuvantekijöiden ja Warnerin välillä. Elokuvat on uhrattu epätoivoisessa yrityksessä pitää AT&T pinnalla.
Ai että siinäpä pikkumaista menoa. Tässä on kuitenkin pillastuneena ohjaaja joka on tehnyt lähinnä sarjatyönä helvetin hienoja floppeja. On lähes ihme että Denis on ohjaajan hommiin saanut kerta toisensa jälkeen palata ja vielä satojen miljoonien projekteihin, kun tuottajat tuntuu hädintuskin omilleen pääsevän hänen leffoillaan. Vaan eipä siinä jokainen tyylillään ja itsekin olen tähän mennessä kaikista hänen leffoista tykännyt. PS. Tätä kehitystä on ihan turha vastustaa, mutta saahan niitä siltoja polttaa jos haluaa. Eikä se teatterikierros ole kuin murto-osa elokuvien elinkaaresta, jos nyt rahoittaja haluaa julkaista toisin niin eipä sille mitään mahda. Seuraavan leffan neuvotteluissa se on ohjaajalla kuitenkin vastassa, että kuinka saadaan julkaista.
Dyyniä näytetty Venetsiassa: Denis Villeneuve’s “Dune” held its world premiere in Venice to a seven-minute standing ovation, rapturous social media response, and strongly positive reviews – though there’s some definite divisive reactions there. One thing is for sure though, the reviews all indicate the adaptation is massive in both scale and scope and is a full artistic work as opposed to a more crowd-pleasing commercial play. With 27 reviews counted, the film stands at a strong 85% on Rotten Tomatoes, and boasts a stellar 8.4/10 average rating. Täytyy myöntää, että odotan innolla. Suomennetut kirjat löytyvät hyllystä ja taisin lukaista ne ensimmäisen kerran jo 80-luvulla. (tuosta hauska offari, että kuljin kirjastossa pitkin hyllyjä ja vedin sormen kanssa kirjarivejä etsien kirjan selän alareunasta tuota WSOYn painaman sarjan logoa "SciFi". 80-luvun googeli. Niin kova hinku oli löytää taas uusi SciFi kirjailija) Leffaa on katsottu VHS, DVD ja Blu-raynä. TV-sarjaa DVD, leikkaamaton DVD ja Blu-raynä, joten voisi sanoa, että jonkinlainen kiinnostus aiheeseen löytyy. Onneksi reaktioista päätellen saamme tähän myös jatkoa ja mistä tietää vaikka tulisi LOTR tyyppinen eeppinen elokuva-sarja?
Studiopomojen reaktiot on kaiketi vielä näkemättä... ja nehän ovat puhtaasti kiinni siitä, paljonko kirstun pohjalle tulee kilisevää avausviikonloppuna. Ei se Villeneuven edellinenkään ollut mikään hitti. Jep, olen ikuinen pessimisti.