DYI kaiuttimet Audiokitin sarjoista

Keskustelu osiossa 'Tee Se Itse' , aloittajana Snipersam, 28.01.2011.

 1. Snipersam

  Snipersam New Member

  Liittynyt:
  12.12.2006
  Viestejä:
  110
  Saadut tykkäykset:
  0
  Hei vaan kaikille,

  Jostain kumman syystä tekis mieli rakentaa kaiuttimet omaan kotiteatteriin. Yhtenä syynä tähän on se, että kaiuttimen saa näin viimeisteltyä juuri siihen sävyyn kuin haluaa ja tietysti samalla saa roppukaupalla onnistumisen kokemuksia (toivon mukaan). Toisaalta minulla ei ole harmainta aavistusta miten jakosuodin kootaan.

  Kysyisinkin teiltä, jotka olette kaiuttimia rakennelleet, että onko siinä aikuisten oikeasti mitään järkeä/hyötyä vs. jos ostaa valmiit kaupan hyllyltä. Onko taloudellisesti kannattavaa? Onko lopputulos ollut riittävän hyvä?

  Mitä versiota suosittelette audiokitin sarjoista? Mulla on 15m2 makuuhuone laitettu pelkästään kotiteatterikäyttöön, joten sinne pitäisi nämä kaiuttimet sijoittaa.

  Kiitos ja anteeksi jo etukäteen!
   
 2. Voitto-Aulis

  Voitto-Aulis New Member

  Liittynyt:
  14.05.2002
  Viestejä:
  1 996
  Saadut tykkäykset:
  0
  Noissa Audiokitin sarjoissa on valmiiksi piirilevylle kootut jakarit ja niissä kiinni värikoodatut johtimet valmiina.

  Itselle tein kolme AW-25i (Chorus 682) lattia pöntöjä, reilusti yli puolet halvemmaksi tuli kun valmiit 682HQ mallit. Lisäksi sain mieleisen tumman pähkinäviilun verrattuna 682HQ vaaleaan kirsikkaviiluun.
  https://www.dvdplaza.fi/forums/showthread.php?t=75679&page=2

  Lopputulosta väittäisin tehtaan tekemää paremmaksi, koska itse tehdyssä viilujen reunat tulee limittäin kotelon kulmiin, kun viiluttaa valmiin kotelon. Tehtaalla käyttävät valmiiksi viilutettua levyä joka sitten sahataan jiiriin ja kulmista paistaa kamelinpaskalevy kun katsoo hieman lähemmin.

  Jalustamalleista itse harkitsisin varmaan Aw-10 Alua. Kannattaa kysyä Hifitalolta mitä malleja siellä on kasattuna, jos on mahdollista käydä kuuntelemassa.
   
  Viimeksi muokattu: 28.01.2011
 3. kinks-58

  kinks-58 Scorpio on the dark side Tukijoukot

  Liittynyt:
  03.10.2001
  Viestejä:
  1 796
  Saadut tykkäykset:
  13
  Jep...
  Suosittelen itsetehtyjä jos edes vähänkin löytyy intoa ja kykyä sekä tietenkin työkaluja. Säästää huomattavasti verrattuna valmiisiin (vastaaviin) pömpeleihin.

  Sitten vielä se minkä Voitto-Aulis jo mainitsi, saa päättää täysin millaisen pinnan haluaa lopullisesti kaiuttimiin.
  Niin ja jopa kotelon muotoa voi (rajoituksin) muuttaa, sekä korkeutta/leveyttä/syvyyttä myös kunhan tilavuus pysyy samoissa lukemissa.

  Itse olen jo vuosikausia tehnyt aina kun iskee päivityksen vimma, tosin nyt ei ole ollut aikaa edes viimeisiä AW-7 ja AW-Surround kaiuttimia saada laitettua aitoihin puukoteloihin, vaan ovat edelleen väliaikaisissa MDF koteloissa. (tosin ehdin maalata mustaksi ex hopeasta)

  Eihän noissa MDF koteloissakaan mitään vikaa ole, materiaali on helppo työstää ja varsinkin aloittelijalle sopiva materiaaliksi, mutta itse rakastan aitoa puuta ja inhoan MDF levyä.
  (Voitto-Aulis taisi mainita sitä joskus "kamelinpaska levyksi")

  Koska olet kotiteatteria varten noita tekemässä, niin oma suositukseni on jalustakaiuttimiksi joko AW-7 tai sitten AW-10X.

  Molemmat ovat koaksiaalielementillä olevia kaiuttimia ja itsellä on ollut myös nuo AW-10X:n edeltäjät AW-10 Coax joka on oikeastaan sama kuin tuo päivitetty AW-10X ja ne oli käytössä 7.1 järjestelmässä.

  Subbanen on kuitenkin tärkeä, joten siksi sekä hinnan vuoksi suosittelen jalustakaiuttimia.

  Olen rakentanut ja kokeillut monia muitakin Hifitalon kaiuttimia, myös lattiamallisia, sekä edesmenneen Hifi-lehden rakennussarja kaiuttimia eli Pekka Tuomelan suunnittelemia.

  Ei noissa muissakaan mitään vikaa ole ollut, ihan hyviä ovat mutta parhaiten on mielestäni istunut kotiteatterissa koaksiaalielementti pohjaiset kaiuttimet.

  Mutta, mutta, makuja on monia ja tämä on vain minun mielipiteeni, kannattaisi käydä kuuntelemassa jos on mahdollisuus ennen päätöstä.
   
 4. aheikkinen

  aheikkinen Well-Known Member Tukijoukot

  Liittynyt:
  05.04.2007
  Viestejä:
  5 104
  Saadut tykkäykset:
  119
  Tuossa on sitten oltava erittäin tarkkana, koska näiden kotelot ovat trans flex tyyppisesti viritettyjä. Nuo kotelon sisäisistä välilevyistä puuttuvat kulmat ovat se viritys ja niiden on oltava justiinsa eikä melkein oikein, muuten kaiutin ei tule toimimaan suunnitellulla tavalla. Pelkkä kotelotilavuuden säilyttäminen ei siis todellakaan riitä tällä kaiutintyypillä.
   
 5. patekka

  patekka New Member

  Liittynyt:
  12.04.2003
  Viestejä:
  63
  Saadut tykkäykset:
  0
  eipä taida nykyään olla jakarit valmiiksi kasattuna.
   
 6. kinks-58

  kinks-58 Scorpio on the dark side Tukijoukot

  Liittynyt:
  03.10.2001
  Viestejä:
  1 796
  Saadut tykkäykset:
  13
  Jep, mutta noista kahdesta esimerkistäni AW-7 on kylläkin suljettu kotelo, ei todellakaan transflex.

  AW-10X on taasen transflex, eikä sen muodon tai korkeuden/leveyden/syvyyden muuttaminen ei ole mikään ongelma, jos pysyy kohtuuden rajoissa.
  Tärkeintä transflex kotelossa on kammioiden tilavuus sekä aukkojen pinta-ala, ei se onko jonkun kammion välilevy aavistuksen johonkin suuntaan poikkeava mitoiltaan alkuperäiseen verrattuna.

  Olin aikoinaan yhteyksissä asian tiimoilta Hifitalon ex omistajan kanssa ja hänen mukaansa pienet muutoksetkaan esim. kammioiden tai kotelon tilavuudessa ei vielä pahemmin vaikuta ääneen, mutta itse en noita ole koskaan muuttanut, mutta muuten olen koteloita muokannut.

  Mutta koska kyseessä on aloittelija, niin suosittelen kuitenkin pysymään alkuperäisissä piirustuksissa, mainitsin vain mahdollisuuden koteloiden muuttamiseenkin jos siltä tuntuu...

  Niin ja edelliseen kirjoittajaan yhtyen, ei ole ollut aikoihin enää jakosuotimet valmiita.
   
 7. Juhazi

  Juhazi New Member

  Liittynyt:
  06.10.2005
  Viestejä:
  45
  Saadut tykkäykset:
  0
  Mulla on etukaiuttimina 3x AW7 suositeltua isommissa n 9l suljetuissa ja reilusti vanutetuissa koteloissa.

  Suljetut sopii hyvin pieniin huoneisiin (<20m2) varsinkin kun tyypillisesti joudutaan laittamaan kaiuttimet nurkkiin valkokankaan sivulle, silloin nurkat nostaa bassot hyvin ja ulottuvuutta näissä kyllä on 30hz tasolle asti (jos teet ohjetta isommat kotelot). Subi on helppo lisätä AV-vahvariin ja jos sitten asetetaan etukaiuttimet Small-kokoon, niin niiden bassotoistollahan ei paljo väliä ole. Ja kyllä kestä soitaa lujaakin.

  AW7 on siitäkin hyvä, että keskikaiuttimen kotelon voi suht huoletta keikata kyljelleen, ei paljo soundi muutu. Eikä tarvii miettiä Transflex laipion tai refleksiputken sijoitusta!

  Huonevaste kokoaluetoistossa 2,8x3,8m teatterihuoneessani huoneessa kun sivuovi on auki (Vincent) . Vertailuna sama setti+takakaiuttimet+kaksi subia (Yamaha)
   

  Liitetyt tiedostot:

 8. rengaw

  rengaw New Member

  Liittynyt:
  03.03.2006
  Viestejä:
  47
  Saadut tykkäykset:
  0
  Jostain syystä on itsellekin herännyt ajatus kaiuttimien tekemisestä itse, mutta sopiiko jokin noista hifitalon jalustamallin sarjoista suureen tilaan?
   
 9. vilmulkku

  vilmulkku New Member

  Liittynyt:
  11.12.2009
  Viestejä:
  64
  Saadut tykkäykset:
  0
  Tilan koko suhteessa kaiuttimiin: ei merkitystä.

  -etäisyys kaiuttimiin/ kuuntelukolmion koko.

  -käytettävä äänenvoimakkuus.

  ts, Käytettävä etäisyys ratkaisee mikä om optimi ratkaisu
  kaiuttimen valinnan suhteen.
   
 10. rengaw

  rengaw New Member

  Liittynyt:
  03.03.2006
  Viestejä:
  47
  Saadut tykkäykset:
  0
  ^etäisyyttä 5-6m ja voimakkuutta riittävästi, eli leffassa puhe kuuluu ei huuda
   
 11. kinks-58

  kinks-58 Scorpio on the dark side Tukijoukot

  Liittynyt:
  03.10.2001
  Viestejä:
  1 796
  Saadut tykkäykset:
  13
  Aika pitkä kuunteluetäisyys sulla, eli ilmeisestikin kyseessä erillinen huone joka on vain kotiteatteria varten pyhitetty...

  Noista Hifitalon Audiokit rakennussarjan kaiuttimista ehkä AW-36X olisi sellainen, jota itse tuollaiseen tarkoitukseen harkitsisin nimenomaan etupäähän ja mielellään myös keskiseksi.
  Korkeus on kauittimilla tosin melkein metrin, joten keskinen voi tuottaa ongelmia valkokankaan suhteen, paitsi jos ei häiritse tuijottaa yläviistoon...

  Tietenkin äänellisesti sama olisi AW-10X , mutta pienemmän koon vuoksi epäilen että suuntaavuus (ehkä) kärsisi jonkin verran noilla etäisyyksillä jota mainitsit.
  Tosin kompromisseja näissä kotiteattereissa on aika usein tehtävä ja en usko että tuo AW-10X nyt mikään huono valinta olisi keskisenä vaikka etäisyys onkin noin pitkä...

  Olihan itsellänikin aikoinaan etusina 3xAW-10 Coax (AW-10X:n edeltäjä) 4 metrin etäisyydellä kuuntelupisteestä, ja stereokuva sekä suuntaavuus oli mielestäni ihan hyvä.

  HETKINEN... Jos kuunteluetäisyys on noin pitkä sulla, niin eihän se valkokankaan korkeus ole mikään ongelma tuolla matkalla. Tämän se teettää kun yömyöhään LAUANTAI iltana raapustaa jotain, pitäisi tyytyä illanviettoon ;)
   
  Viimeksi muokattu: 30.01.2011
 12. rengaw

  rengaw New Member

  Liittynyt:
  03.03.2006
  Viestejä:
  47
  Saadut tykkäykset:
  0
  Ei mahdu korkea kaiutin kun ruudun alla ei ole kuin ~50 cm tilaa. Myöskään ruudun toiselle reunalle ei sovi kaiutin muutakuin seinälle, kun siellä on jo subbanen, eli nimenomaan pitäisi löytää hylly- tai seinälle ripustettava kaiutin.
   
 13. hifitalo

  hifitalo New Member

  Liittynyt:
  29.09.2006
  Viestejä:
  8
  Saadut tykkäykset:
  0
  Korjataan sen verran tänne keskusteluun että suurimpaan osaan sarjoista on saanut ja saa edelleen valmiiksi kootun jakosuotimen jo kättelyssä, muihinkin malleihin tilauksesta.

  T:Hifitalo
   
 14. Snipersam

  Snipersam New Member

  Liittynyt:
  12.12.2006
  Viestejä:
  110
  Saadut tykkäykset:
  0
  Päädyin jalustakaiuttimiin kahdensta syystä:

  1) helpompi toteuttaa (säästän hermoja jo etukäteen)
  2) todennäköisesti helpompi sovitus subin kanssa

  Nyt siis vaihtoehtoina ovat seuraavat (ovh-hintoineen):
  1) Aw-10 Alu 159.00 €
  2) Aw-10X 195.00 €
  3) Aw-6i 115.00 €

  Jatkossa, jos jalustakaiuttimien rakentamisen jälkeen uskoa omiin kykyihin vielä löytyy, ajattelin rakentaa subin noille kaveriksi. Powersetiltä suositeltiin XP3 Alu 400W subbaria.

  Kaiuttimet ajattelin rakentaa liimapuulevystä ja käsitellä joko Osmocolorin puuvahalla tai sitten radikaalimpi vaihtoehto, jossa etulevy mustaksi Osmolla ja sivut valkoisella nahalla (OR:llähän on näin toteutettu kaiutinmallisto). Nahka-vaihtoehdon kanssa hieman mietityttää etulevyn tiiviys.

  Eikä tässä vielä kaikki. Nykyiset Simexin jalat ajattelin myös korvata itse tehdyillä. Saisi säätää korkeuden juuri sopivaksi, koska ainakin keskarin korkeus menee juuri ärsyttävästi valkokankaan alareunasta yli.

  Pari jatkokysymystä:

  1) Onko kenelläkään kokemuksia em. subbarista? Puheiden perusteella pitäisi olla iso rahallinen hyöty vs. kaupallisiin subbareihin.

  2) Mitkä ovat pääasialliset erot koaksiaalisen ja "tavallisen" kaiuttimen välillä? Jotenkin pitäisi saada tehtyä tähän saumaan valinta sopivimman mallin suhteen. Mustat elementit olisivat siitä syystä hyvät, koska ne eivät häiritsisi leffaa katsoessa verrattuna hopeisiin.

  3) Onko kenelläkään heittää hyviä ideoita DYI-jalustoihin liittyen? Ajattelin itse tehdä sen niin, että kahden liimapuulevyn väliin jotain putkia ja piikit alle.
   
 15. aheikkinen

  aheikkinen Well-Known Member Tukijoukot

  Liittynyt:
  05.04.2007
  Viestejä:
  5 104
  Saadut tykkäykset:
  119
  Kaiutinjalat ja Edulliset kaiutinjalustat? -ketjussa on vinkkejä ja kuvia julustoihin vaikka kuinka paljon.
   
 16. kinks-58

  kinks-58 Scorpio on the dark side Tukijoukot

  Liittynyt:
  03.10.2001
  Viestejä:
  1 796
  Saadut tykkäykset:
  13
  Jep, itse rakensin XP3 subbasen aikoinaan, tosin vahvistimena oli Hypex 200 175W.
  On käytössä edelleen, tosin olen aikonut jossain vaiheessa päivittää kunhan taas joskus aikaa riittää...

  Subbaseni testattiin aikoinaan Zipmanin toimesta ja sen tuloksia voit lukea täältä.
   
 17. Mika.T

  Mika.T New Member

  Liittynyt:
  19.12.2005
  Viestejä:
  21
  Saadut tykkäykset:
  0
  Mahtaakohan mistään enää löytyä AW-752 kaiutinta?
   
 18. Snipersam

  Snipersam New Member

  Liittynyt:
  12.12.2006
  Viestejä:
  110
  Saadut tykkäykset:
  0
  Hei,

  No niin, nyt on sähköosat odottamassa koteloita.

  - Onko menelläkään kokemusta liimapuun elämisestä pintakäsittelyn takia?
  - Pitääkö kotelo käsitellä molemmilta puolilta, jotta puun eläminen ei väännä saumoja auki?
  - Riittääkö normi puuliima saumoihin? Ajattelin vielä tiivistää saumat sisäpuolelta jollain elastisella massalla.

  Ajatuksena tällä hetkellä on käsitellä kaiutin Kiva kalustelakalla (matta) siten, että etulevy olisi hiilen värinen ja muualta valkoinen. Molemmista kuultaa puun pinta sopivasti läpi. Mustan etulevyn ajattelin sen takia, että varsinkin keskikaiutin ei rasittaisi leffan katsomista, koska se on suoraan valkokankaan alapuolella.

  Ideoita/kommentteja?
   
 19. KiSaVa

  KiSaVa Member

  Liittynyt:
  24.01.2008
  Viestejä:
  246
  Saadut tykkäykset:
  2
  Minulla on myös XP3. Alussa se oli HS200 (175W) vahvistimella, silloin se oli kyllä aika hengetön. Vaihdoin siihen tuon DS4:n (400W). Parannusta tuli huomattavasti, mutta luonne ei muuttunut mihinkään. En pitäisi parhaana bilesubina musiikkikäytössä, mutta leffoilla erinomainen.
   
 20. Jokez

  Jokez New Member

  Liittynyt:
  27.11.2009
  Viestejä:
  37
  Saadut tykkäykset:
  0
  Itse tein kaiutinkotelot 3 vuotta sitten koivuliimalevystä ja pintakäsittelyn tein juurikin sävytetyllä huonekalulakalla eikä kotelot ole mihinkään suuntaan eläneet vaikka sisäpintoja en ole lakannut.
  Kasauksen tein ihan perus erikeepperillä ja hyvin on kestänyt. Puuliimoissa on pieniä eroja että itse en rupea paremmusjärjestykseen niitä laittamaan.

  Mikäli teet sisätuentaa kotelolle niin sillä saa tapettua tuota puun elämistä. Omat kotelot ovat mitoiltaan n. 250x350x300mm ja tuohon en ole tuentaa rakentanut eikä tuota ole sisäpuolelta lakattu. Silti on hyvin pysynyt yhdessä kasassa.