Dreambox - huippuboxi, esitelläämpä hieman

Keskustelu osiossa 'Digi-TV' , aloittajana moveq, 24.08.2007.

 1. moveq

  moveq Uusi jäsen

  Liittynyt:
  19.03.2005
  Viestejä:
  611
  Saadut tykkäykset:
  0
  [​IMG]

  Olen tässä nyt noin puolisen vuotta nautiskellut DM7025:n käytöstä vaihdettuani Procasterista. Täytyy sanoa, että paluuta vanhaan ei ole. Ja mikä parasta, vieläkään ei ole mennyt ainoatakaan tallennetta pieleen laitteen takia. Omia mokia on kyllä tullut muutamia, mm. laitteen rebootti kun tallennus on ollut päällä. Laite tosin jatkaa tallennusta uudelleen käynnistymisen jälkeen, joten hukkaan on mennyt talleenteesta alle minuutti.

  Boxia myydään Suomessa "harrastelijan boxina". Perus digiboxitoiminnot saa kuitenkin hyvin helposti käyttöön asentamalla uuteen boxin heti tuoreen firmwaren ja tekemällä kaukosäätimellä perusasetukset. Operaatio on aivan yhtä helppoa kuin muidenkin digiboxien manuaalinen päivitys. Mikäli Dreambox kytketään lähiverkkoon, jossa majailee DHCP-palvelin (monessa kaapeli- ja ADSL-modeemissa integroituna), on boxi melkeinpä markkinoiden helpoin päivitettävä. Lisäksi mikäli laite pääsee lähiverkon kautta internetiin, voi graafisen käyttöliittymän kautta asennella netin kautta lisäohjelmia tai pelejä. (edit) MikroBitti lehden numerossa 10/2007 on neljän sivun juttu Dreamboxista. Olivat tosin testanneet vanhalla Gemini2 v2.2 imagella, v3.x on tästä vielä laadukkaampi image.

  Laitetta myydään ilman kovalevyä, sekä kovalevy valmiiksi asennettuna lisähintaan. Kovalevyn laittaminen laitteen sisälle on kuitenkin yhtä helppoa kuin kovalevyn lisääminen PC-koneeseen. Itse päädyin kuitenkin järjestämään tallennukset siten, että ne menevät suoraan PC:lle verkkoon jaettuun hakemistoon. Tällöin ne on mukavasti välittömästi editoitavissa ilman sen kummempia siirtelyjä minnekään. Itsellä on laitteessa valikkokielenä englanti, koska en pidä teknisten laitteiden suomenkielisistä käyttöliittymistä :). Suomenkieli on kuitenkin yhtenä vaihtoehtona myös Dreamboxin käyttöliittymässä.

  Vaikka DM7025 on luotettavin digiboxi mihin itse olen törmännyt (käytyäni läpi nokiat, medionit, topfieldit/procasterit yms..), ei sekään ole vielä täydellinen. Tällä hetkellä laitteessa on yksi oikea ongelma, joka on graafisen käyttöliittymän jumiutuminen oltuaan liian kauan päällä tms.. Esim. viikon yhtäjaksoisen päälläolon jälkeen laite saattoi jumittua nopeaan videon edestakaiseen kelaamiseen. Laitteen graafisen käyttöliittymän voi kuitekin käynnistää erikseen uudelleen ja sen tekeminen joidenkin päivien intervallilla on poistanut tuon ongelman täysin. Jossakin vaiheessa Suomipoeka imageen tulee jokin säädettävä automaattinen GUIn restarttaaja (löytyy v0.40 versiosta lähtien), jota voi käyttää kunnes softa on maturoitunut niin ettei varsinaista ongelmaa enää esiinny. Ohessa linkkikuvat Embedded-uptime-project palveluun, josta näkee miten kauan digiboxit meidän taloudessa ovat pysyneet pystyssä:
  [​IMG][​IMG]

  Koska laitteen ohjelmisto on täysin avoin (pois lukien laiteajurit), voi käytännössä jokainen ohjelmoijaksi itsensä tunteva muokata ohjelmistoa haluamakseen. Suuri plussa suunnittelussa on annettava siitä, että laitteen graafinen käyttöliittymä on ohjelmoitu java-tyylisellä Python-kielellä. Plussa tulee siitä, että käyttöliittymän koodit ovat imagella mukana ja käännetään aina lennossa käynnistyksen yhteydessä mikäli muutoksia löytyy. Tämä tarkoittaa sitä, että käyttöliittymää pääsee erittäin monipuolisesti muokkaamaan asentamatta minkäänlaista ohjelmistoympäristöä - pelkkä tekstieditori riittää. Voipa laitteen käyttöliittymän muutoksia ohjelmoida myös itse laitteella, telnettaamalla sisään ja käyttämällä Linux shellistä löytyviä tekstieditoreja. Näitä ominaisuuksiahan ei peruskäyttäjä luonnollisesti tarvitse, mutta merkitys peruskäyttäjällekin muodostuu välillisesti koska helppo ohjelmoitavuus on synnyttänyt valtavan yhteisön joka kehittää erilaisia lisäosia tai muutoksia Dreamboxin ohjelmistoon.

  Linkkejä:
  Uusi Suomipoeka kotisivu
  Suomenkielinen Dreambox wiki
  Kattava Dreambox viki http://en.wikipedia.org/wiki/Dreambox (paljon linkkejä vaihtoehtoisien firmware kehittäjien sivuille)

  Huoltovalikko-keskustelupalstan Dreambox osio: (vaatii rekisteröitymisen)
  http://huoltovalikko.keskustelupalstat.com/forumdisplay.php?f=14

  -----------

  Ohessa liitteenä toiseen threadiin alunperin postaamani looginen kuva lähiverkon setupista joka itsellä on käytössä. Meillä menee tallennukset molemmilla boxeilla siis verkon yli tuonne kuvassa esitetylle NAS:lle. Myös toinen dreamboxeista olisi voinut toimittaa NAS:n roolia, mutta halusin järjestää siten ettei kumpaakaan boxia kuormiteta moisella palvelinroolilla. Toinen syy oli, että halusin ettei NAS:lta heti lopu tila (Dreamboxiin voi laittaa vain yhden IDE levyn). Lisäksi tuolla NAS:lla majailee nykyään kaikki muukin data/media mitä tallennetaan/käytetään.

  EDIT: Lisäsin toisen kuvan uudesta setupista, jossa nyt on mukana tuo DM500 joka käytännössä toimii lähinnä makkarin playback boxina.
   

  Liitetyt tiedostot:

  Viimeksi muokattu: 13.01.2010
 2. moveq

  moveq Uusi jäsen

  Liittynyt:
  19.03.2005
  Viestejä:
  611
  Saadut tykkäykset:
  0
  Lisäsin tuohon muutaman videon aiheista jotka muissa ketjuissa tuntuvat herättävän kysymyksiä. Koitan myös jossain vaiheessa, kun päivitän imagea boxille, tehdä videon siitä mitä täytyy tehdä Dreamboxin käyttöönottamiseksi. Käyttöönotto (imagen päivitys + kanavien haku) on käytännössä noin 10 minuutin homma. Optionaalisen kovalevyn asentamiseen kuluu ehkä noin 5 minuuttia.

  Tuosta EPG:stä täytyy sanoa, että se ei ole vielä täysin sitä mitä itse haluan, siitä puuttuu automaattinen sanahakuun perustuva tallennus. Moisia lisäosia taitaa tosin olla työn alla jo useita, myös meillä itsellä. Melkoisella varmuudella tämän vuoden puolella tuokin tuki sitten löytyy.
   
 3. hex

  hex Käyttäjä

  Liittynyt:
  06.03.2000
  Viestejä:
  774
  Saadut tykkäykset:
  1
  Pari kysymystä:

  - Miten YLE:n tekstitykset toimivat?
  - Miten iso porukka tähän Suomipoeka kehitystyöhön osallistuu? Googlella ei löydy aiheesta mitään tietoja.
   
 4. moveq

  moveq Uusi jäsen

  Liittynyt:
  19.03.2005
  Viestejä:
  611
  Saadut tykkäykset:
  0
  Itsellä ei ole konkreettista käsitystä noiden YLE:n tekstitysten suhteen, koska en käytä tekstityksiä. Forumeilta lukeman perusteella vaikuttaisi, että 2SUB pluginilla ilmeisesti toimisivat (tosin ei 2SUB:n uusimmalla versiolla). Nyt kun kokeilin TV1:llä kun sieltä tulee "Murhasta tuli totta" niin kyllä näyttäisi toimivan suoraan nuo tesktitykset. Itsellä ei ole 2SUB käytössä, ilmeisesti uusimmilla Gemini2 imageilla toimii suoraan ja vanhemmilla tarvittaisiin 2SUB.

  Meitä on kaksi tällähetkellä tuota Suomipoeka modia tekemässä.
   
 5. Acapulco

  Acapulco Käyttäjä

  Liittynyt:
  24.03.2006
  Viestejä:
  136
  Saadut tykkäykset:
  0
  Onko yhtään tietoa milloinka Dreambox 8000 ilmestyisi,ja toimiiko Saksasta suoraan ostettu esim.7025 Suomessa.Mahdollisesti olisi käynti siellä joulukuussa.
   
 6. juhaa

  juhaa Aktiivinen käyttäjä Tukijoukot

  Liittynyt:
  11.12.2000
  Viestejä:
  5 971
  Saadut tykkäykset:
  7
  Toimii, vaikka hm-sat.de:stä tilattuna postikulut ovat parikymppiä, niin ei tarvitse kanniskella :)

  Varmaa tietoa ei taida vieläkään olla, että koska 8000 tulee.
   
 7. moveq

  moveq Uusi jäsen

  Liittynyt:
  19.03.2005
  Viestejä:
  611
  Saadut tykkäykset:
  0
  Niin tuota 8000:stahan on lupailtu kauppoihin jo ties kuinka monta kertaa. Hieman vaikuttaisi, että joitain isompiakin ongelmia softan/raudan kanssa vielä saattaisi olla. Veikkaan, että kun laite tulee myyntiin niin siinä on vielä kasa lastentauteja. Sen verran monimutkaisia nämä laitteet kuitenkin ovat. Itseänikin tuo kovasti kiinnostaisi, mutta en aio ensimmäisten joukossa rynnätä ostamaan vaan odotan että softa on riittävän bugiton. Ja tosiaan 7025:n pystyy myös tallentamaan HD streamit ja niitä voi sitten pyöritellä alkuun vaikka PC:ltä kovimpaan nälkään.

  Lisäsin tuohon vielä lyhyen videopätkän tuosta YLE:n DVB tekstityksen toimivuudesta.
   
 8. juhaa

  juhaa Aktiivinen käyttäjä Tukijoukot

  Liittynyt:
  11.12.2000
  Viestejä:
  5 971
  Saadut tykkäykset:
  7
  Ainoastaan DVB-S ja DVB-C HD:t, suurempi osa satelliitista tulevista on DVB-S2 lähetyksiä (mm. Canal) ja niiden tallennus ei onnistu.
   
 9. moveq

  moveq Uusi jäsen

  Liittynyt:
  19.03.2005
  Viestejä:
  611
  Saadut tykkäykset:
  0
  Kiitos korjauksesta.. Jos tuo rajoite muodostuu ainoastaan siitä, että virittimet eivät ole yhteensopivia niin voi olla mahdollista että 7025:lle tulisi saataville myös DVB-S2 virittimet. Tosin oletettavasti suurin osa käyttäjistä, jotka haluavat boxin kykenevän tallentamaan HD lähetyksiä satelliitista haluavat myös boxin kykenevän näyttämään niitä.
   
 10. juhaa

  juhaa Aktiivinen käyttäjä Tukijoukot

  Liittynyt:
  11.12.2000
  Viestejä:
  5 971
  Saadut tykkäykset:
  7
  Juu, virittimistä kiinni, softassa taitaa tukikin olla (lienee 8000:lle ajateltu).

  8000 mallissa nuo 2kpl DVB-S2 virittimet ovat kiinteitä ja sen lisäksi 2kpl 600/7025 virittimiä voi sinne laittaa kaveriksi, joten tuon perusteella veikkaan, ettei S2 virittimiä olisi tulossa.


  edit: Pistetään tähänkin threadiin mainio Jukka Ahon selvitys boksista
  http://www.saunalahti.fi/znark/dreambox/
   
 11. moveq

  moveq Uusi jäsen

  Liittynyt:
  19.03.2005
  Viestejä:
  611
  Saadut tykkäykset:
  0
  Lisäsin pienen pätkän siitä kuinka kätevästi ja nopeasti noihin tallenteisiin oikeasti pääsee käsiksi.
   
 12. vanha tappari

  vanha tappari Uusi jäsen

  Liittynyt:
  26.05.2005
  Viestejä:
  29
  Saadut tykkäykset:
  0
  Kuinkas hyvin pelaisi yhdistelmä 7025 (2x kaapeliviritin) ja 600 (satelliitti) samassa huonetilassa? Meneekö kauko-ohjaimen koodit päällekkäin tms?
   
 13. moveq

  moveq Uusi jäsen

  Liittynyt:
  19.03.2005
  Viestejä:
  611
  Saadut tykkäykset:
  0
  Suoraan tuohon comboon en voi vastausta antaa, mutta oli tuossa vähän aikaa dm500 ja dm7025 vierekkäin. Ilmeisesti dm7025:n kaukosäädin koodit ovat jotenkin "laajennettuja", koska dm7025:n kaukosäädin ohjaa dm500:aa mutta dm500:n kauko ei ohjaa dm7025:tä. Homma toimi aika nätisti dm7025:n kakella kun laitteet olivat vuorotellen päällä, powernapin painallus käynnisti toisen ja sammutti toisen :)

  edit: OT:na sen verran, että näemmä on ainut suomalainen Dreamboxia myyvä putiikki myynyt varastonsa tyhjäksi DM7025:sta. :) Saas nähdä lopetetaanko dm7025:n valmistus myös kun dm8000 tulee ulos, kuten kävi dm500:lle kun dm600 tuli myyntiin.
   
 14. juhaa

  juhaa Aktiivinen käyttäjä Tukijoukot

  Liittynyt:
  11.12.2000
  Viestejä:
  5 971
  Saadut tykkäykset:
  7
  Normaalisti kyllä, mutta 7025:n kaukosäätimen voi ohjelmoida uudelleen tai sitten käyttää hieman epäkäytännöllistä pluginia, joka lukitsee aina toisen purkin kunnes näpyttää säätimestä 4-numeroisen koodin.

  Uusi versio 7025 mallista tulossa.
   
 15. V12

  V12 Käyttäjä

  Liittynyt:
  26.06.2006
  Viestejä:
  374
  Saadut tykkäykset:
  1
  Ymmärsinkö videoleikkeestä oikein, että kahden virittimen laitteessa vasta kuudes yhtäaikainen tallennus herjasi resurssin (vapaan virittimen) puutteesta?
   
 16. moveq

  moveq Uusi jäsen

  Liittynyt:
  19.03.2005
  Viestejä:
  611
  Saadut tykkäykset:
  0
  Viisi tallennusta laitetaan kahdesta nipusta. Sen jälkeen valitsin näytettäväksi kanavan, joka ei ollut noissa kahdessa nipussa (näkyy kanavalistassa harmaana, katsottavat näkyvät valkoisina). Tästä siis ilmoitus, että virittimiä ei vapaana. Boksi kaiketi tukee 8:aa yhtäaikaista nauhoitusta kahdesta kanavanipusta. Itse olen tainnut maksimissaan kokeilla kuutta.
   
 17. moveq

  moveq Uusi jäsen

  Liittynyt:
  19.03.2005
  Viestejä:
  611
  Saadut tykkäykset:
  0
  Päivitin ensimmäiseen viestiin rapsan, että aivan bugiton YLE:n DVB-tekstien tuki ei ole. Ainakaan ilman mitään pluginia.

  Vaikka tuo itselle ei merkitse mitään, niin täytyy nyt hieman tarkkailla tilannetta ja katsoa jos asialle voisi tehdä jotain tuossa modissa.
   
 18. pmv

  pmv Käyttäjä

  Liittynyt:
  08.03.2005
  Viestejä:
  224
  Saadut tykkäykset:
  0
  Laitan tähän Huoltovalikkoon postaamastani viestistä raportin noista tekstityksistä. Enigma on siis dreamboxin ohjelmisto ja 2Sub/2Lang erillinen lisäohjelma.
  ---
  Enigman oma dvb-tekstitys
  - Piirtää tekstejä jatkuvasti päällekkäin
  - Jättää välillä tekstityksen välistä
  => käyttökelvoton
  Enigman oma txt-tekstitys
  - Kamala fontti ja väri
  - tekstitys väärässä paikassa
  => kamalan ulkoasun takia muuta toimivuutta ei tullut edes testattua
  2Sub/2Lang txt-tekstitys
  - Tekstitykset tulevat pahasti etuajassa. Välillä teksti ehtii jopa hävitä ennen kyseisiä vuorosanoja.
  => Jokseenkin käyttökelvoton. Ainakin minua tuo "etuilu" häiritsee liikaa, jotta voisin käyttää
  2Sub/2Lang dvb-tekstitys
  - Tekstitykset jäävät usein roikkumaan, eli viimeisin tekstirivi jää näkyville vaikkei mitään puhuttaisi. Viimeinen rivi jää usein myös roikkumaan vaikka ohjelma vaihtuu. Samoin tekstitykset jäävät valikoiden taakse "jumiin" Eli jos valikko peittää vain osan tekstityksestä, tuo loppuosa jää ruutuun valikosta poistumisen jälkeen.
  - Satunnaisesti jää joku tekstirivi välistä tai näkyy vilauksena. Tämähän voi tietysti johtua lähetyksestäkin.
  => Vioista huolimatta ainoa käyttökelpoinen tekstitystapa. Ei kuitenkaan kovin hyvä tällaisena.
  ---
  Huoltovalikon keskustelun perusteella txt-tekstityksen vääräaikaisuus johtuu siitä, että ne on ajastettu sat-lähetykseen. Eli valitettavasti ystävämme yleisradio on se taho joka vesittää parhaiten muuten toimivan tekstityksen. Dvb-tekstitysten toimivuus sitten on vähän niin ja näin.

  Muuten kyllä voin suositella boksia kaikille. Lämpenemisongelmia minulla oli pari kertaa kesäkuumalla, mutta ne hävisivät tuulettimen asennuksen jälkeen. Muuten ei ole tekstitystä lukuunottamatta ongelmia ollut. Kaatuiluakaan ei ole esiintynyt varmaankin johtuen siitä, että tapana on laittaa laite sammuttamaan itsensä yön viimeisen tallennuksen jälkeen. Kunhan nuo tekstitykset saadaan kuntoon ei minulla enää ole boksista mitään negatiivista sanottavaa. Ehdottomasti paras ja varmin boksi mitä olen käyttänyt.
   
 19. hex

  hex Käyttäjä

  Liittynyt:
  06.03.2000
  Viestejä:
  774
  Saadut tykkäykset:
  1
  Mikä idea "suomiversiossa" sitten on, jos dvb-tekstitys ei ole ollut tärkeyslistan kärjessä? Eikös Suomen digiverkko ole nimenomaan noiden tekstitysten osalta poikkeava useista muista maista?
   
 20. unreal

  unreal Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  04.02.2004
  Viestejä:
  3 805
  Saadut tykkäykset:
  0
  Hmm? Kyllä minulla ainakin Topfieldillä teksti-tv-tekstitykset näkyvät ihan mainiosti ja oikeaan aikaan silloin kun olen niitä "manuaalisesti" testannut. Topfieldissä nyt nuo DVB:tkin toimivat nykyään ihan mallikkaasti, mutta aikanaan noita teksti-tv-tekstityksiä tuli kokeiltua, kun Topfieldissä oli tekstitysongelmia.