Downsizing (2017) (Matt Damon, Christoph Waltz, Hong Chau)

Keskustelu osiossa 'Elokuvat' , aloittajana Super-J, 22.01.2018.

 1. Super-J

  Super-J Well-Known Member

  Liittynyt:
  17.08.2007
  Viestejä:
  2 754
  Saadut tykkäykset:
  83


  Joskus tulevaisuudessa opitaan kutistamaan ihmisiä, siis ihan kirjaimellisesti. Idea on että näin populaatiolle saadaan lisää tilaa, kustannukset pienenevät ja vaikka mitä hyvää... Mielenkiintoinen konsepti, mutta valitettavasti tämän leffan tekijät eivät osanneet hyödyntää sitä kunnolla ja leffa tuntuu ylipitkältä. Miniatyyrimaailmasta löytyy kyllä kaikenlaista koomista, ja yhteiskuntakritiikkiäkin annostellaan mukaan reippaalla otteella, mutta kokonaisuus tuntuu silti vajaalta.

  3/5
   
 2. Liekinheitin

  Liekinheitin Well-Known Member

  Liittynyt:
  15.01.2004
  Viestejä:
  4 246
  Saadut tykkäykset:
  51
  Samanlaista tästä on muutkin sanoneet, joten alan uskoa. Harmi, jos nyt tuli huti erittäin kovia elokuvia tehneelle Paynelle. Ehkä miehen sitten kannattaa vain pysyttäytyä kertomassa niitä reaalimaailman tarinoitaan mollissa.
   
 3. mustis

  mustis Active Member

  Liittynyt:
  07.11.2004
  Viestejä:
  1 491
  Saadut tykkäykset:
  11
  Minulla tämä kääntyi kyllä plussan puolelle. Hyvän mielen elokuva ja monenlaisia hassuja ja vakavia juttuja mahtui matkan varrelle. Tykkäsin.

  Edit. Tuo traileri on aika huono. Spoilaa leffaa liikaa. Onneksi en nähnyt traileria etukäteen.
   
  Viimeksi muokattu: 25.01.2018
 4. marlan

  marlan Well-Known Member Tukijoukot

  Liittynyt:
  10.06.2004
  Viestejä:
  1 890
  Saadut tykkäykset:
  63
  Alexander Payne vaikutti lähteneen uudenlaiselle uralle ohjatessaan tieteiselokuvan Downsizing, joka tuo mieleen jopa Walt Disneyn tuotannon: McBride ja haltijat ym. kääpiöelokuvat. Paynella keskiössä eivät kuitenkaan ole erikoistehosteet (jotka on luonut ILM) vaan yhteiskuntakritiikki ja realistinen tieteisfiktio. Elokuvan markkinointihaasteena on ehkä se, että elokuva on tarkoitettu ”tolkun ihmisille” ja se korostaa myötätuntoa ja auttamista, osoittaa asioiden yhteyksiä ja elämän suurten valintojen vaikeutta.

  Norjassa on keksitty menetelmä, jonka avulla eliöt voidaan kutistaa pieniksi, niin että ne kuluttavat huomattavasti vähemmän resursseja. Niinpä ihmisiä aletaan kutistaa ja asuttaa pikkulakaupunkeihin. Sinne päättävät muuttaa myös taloushuolten painamat Paul Safranek (Matt Damon) ja Audrey Safranek (Kristen Wiig).

  Downsizing kritisoi oivaltavasti tiettyjä sosioekonominisia suuntauksia, joita Suomessakin on nähtävissä: kun suomalainen muuttaa Viroon tai Aurinkorannikolle, hän voi elää leveästi, koska pienehkö eläke onkin siellä iso raha. Tällaisella näennäisvaurastumisella ihmisiä houkutellaan pikkulakaupunkeihinkin, joita mainoksissa kuvataan paratiisinomaisiksi paikoiksi. Yhdysvaltalaisen yhteiskunnan menestyskeskeisyys ja heikompien hyljeksintä ilmenevät kuitenkin paratiisissa edelleen eikä Safranek voi ummistaa siltä silmiään.

  Tieteisseikkailun asemesta tämä elokuva on enemmänkin fantastinen yhteiskunnallinen matka, täynnä loistavia roolisuorituksia: Matt Damon, Kristen Wiig, Rolf Lassgård, Christoph Waltz, Udo Kier, Jason Sudeikis, Hong Chau, Laura Dern...

  3½/5

  Pohjoismaisessa blu-rayssa (BD-50) on hyvä kuvanlaatu, ja 7.1-kanavainen ääni tuo muutamiin kohtauksiin mukavaa syvyyttä. (Myös UHD on julkaistu.) Lisämateriaali on sama kuin muuallakin maailmassa. Muutama kuvanäyte:

  [​IMG]

  [​IMG]

  [​IMG]

  [​IMG]

  [​IMG]

  [​IMG]

  [​IMG]

  [​IMG]
   
 5. Liekinheitin

  Liekinheitin Well-Known Member

  Liittynyt:
  15.01.2004
  Viestejä:
  4 246
  Saadut tykkäykset:
  51
  Tästä ei olekaan tullut kirjoitettua mitään. Super-J:n mietteet ja arvosanan voin allekirjoittaa. Heikoin näkemäni Payne, eikä oikein jaksanut kiinnostaa loppuun asti. Ehkä joskus kokeilen vielä uudestaan.