Dolby Atmos rynnistää kotiteattereihin

Keskustelu osiossa 'Vahvistimet' , aloittajana pteittinen, 24.06.2014.

 1. säätäjä

  säätäjä Käyttäjä

  Liittynyt:
  06.10.2015
  Viestejä:
  28
  Saadut tykkäykset:
  5
  Onko skobet joku auron tai atmos-asettelun mukaan laitettu vai onko kompromissi tältä väliltä?
   
 2. Arttu78

  Arttu78 Aktiivinen käyttäjä Tukijoukot

  Liittynyt:
  13.04.2005
  Viestejä:
  2 453
  Saadut tykkäykset:
  85
  Janska

  Atmoksessa toteutustapana häiritsee ehkä eniten se, että kaiuttimet on asetettu ihan kattoon asti juuri sen takia, ettei tunnu luontevalta laittaa itsenäistä juonenkerrontaa sinne. Kerronta kuitenkin keskittyy valkokankaalle. Mielestäni Auro3D:n ajatus alatason kaiutinkerroksen laajentamisesta vähän ylemmäs on oikeampi. Katto on kuitenkin melko etäällä pää- ja surroundkaiuttimista. Millä sisällöllä olet testaillut?
  Viitsitkö heittää kommenttia Auro3D:n ja Auro-Maticin toiminnasta jossain vaiheessa. Minua kiinnostaisi erityisesti Auro-maticin toimivuus 5.1 ja 7.1 blu-ray leffoilla.
  Muutama kuva yhdestä Suomen ensimmäisistä 3D-audioseteistä tietenkin kiinnostaisi...
   
 3. Janska

  Janska Käyttäjä

  Liittynyt:
  27.08.2013
  Viestejä:
  83
  Saadut tykkäykset:
  1
  Kun tuli ostettua Atmosta tukeva pre/pro (Marantz AV 7702), niin täytyihän jotain kokeilla ja Auro3d materiaalin täydellinen puuttuminen sai sitten Atmoskokeilun kiinnostamaan enemmän. En kattoon ole mitään alkanut vielä kiinnittämään, kun tässä on ongelmana noiden kahden kilpailevan 3d-audion yhteensopimattomuus. Lähdin siis kokeilemaan ihan sillä, mitä kaapista löytyi, ja viritin 4 kattokaiutinta 160 cm korkeiden mikkijalustojen päälle selälleen, eli kattoa kohti. Sen verran kallistin kuuntelijaa kohti, että kaiuttimet osoittavat (akustoimattoman betonikaton) noin suunnilleen kuuntelupisteeseen heijastavaan kohtaan. Loput säädöt sitten esivahvarin Audysseyllä.

  Eli kyseessä on Atmos"viritys", jolla vaan yritän ymmärtää paremmin, mitä tuo tarjoaa.
   
 4. Janska

  Janska Käyttäjä

  Liittynyt:
  27.08.2013
  Viestejä:
  83
  Saadut tykkäykset:
  1
  Auro3D:tä en ole kokeillut, kun sen aktivoiminen vahvarista vaatii sitten tuosta Atmoksesta luopumista (tila valitaan asetuksista niin, että sen jälkeen aktivoituu sitten valittu kaiutinasetelma). Vasta olen löytänyt 3 BD:tä, jossa on Atmos mukana (TF4, Ninja turtles, Atmos demo BD). Jos joku törmää muihinkin, niin saa vinkata :).
   
 5. Janska

  Janska Käyttäjä

  Liittynyt:
  27.08.2013
  Viestejä:
  83
  Saadut tykkäykset:
  1
  Ainakin nyt tuntuu siltä, ettei kattokanaviin (ainakaan Atmoksessa) kannata paljoa pelimerkkejään tuhlata. Valtaosa näistä kaiuttimista ulostulevaa ääntä on ambienttia ja vain satunnaisissa "fly over" tyyppisissä efekteissä niistä tulee ääntä. Silloinkin tuo ääni on aikalailla vain efektille ambienttia. Mulla on nyt Genen G2 pari edessä ja G1 pari takana (kattokanavina). Taakse vois päivittää G2:et, muttei sitä isompaa tähän käyttöön kannattane laittaa.
  Ehkä Auro3d ajaa enemmän ääntä yläriviin ja siten olisi perusteltua käyttää siinä konfiguraatiossa järeämpää rautaa, mutta se jää testattavaksi sitten, kun saan edes sen ekan BD:n käsiini, jossa ko ääniraita on.
   
 6. Arttu78

  Arttu78 Aktiivinen käyttäjä Tukijoukot

  Liittynyt:
  13.04.2005
  Viestejä:
  2 453
  Saadut tykkäykset:
  85
  Kävin tänään kuuntelemassa Mareksoundin Atmossetin.

  Atmossetti on rakennettu hyvin akustoituun ja mukavankokoiseen tilaan. Kaiutinkokoonpano on kokonaan Geneleceillä (dsp) toteutettu 5.1.4. Edessä on 1238cf:t. Takana on 8240A:t ja katossa 8330A:t. Matalista taajuuksista vastaa yksi 7271A. AV-vahvistimen virkaa hoitaa Marantz. Myöhemmin Marek aikoo kuitenkin vaihtaa sen hyllyssä jo köllöttävään Datasattiin (Marantzissa en havainnut moitteen sijaa). Genelecin porukka oli säätänyt asiallisesti sijoitellut kaiuttimet hyvään balanssiin, joten Mareksoundissa on nyt mahdollista saada kunnollinen kokemus siitä, mihin Dolby Atmoksella voi kotona päästä. Ainoa merkityksellinen rajoittava tekijä on Atmoksella tuotetun materiaalin niukkuus. Transformersin ja Dolbyn demolevyn turvin siis mennään.

  Marekilla opin, että Atmokseen pätee tasan samat opit kuin äänentoistoon yleensäkin: Hyvä toisto vaatii hyvät kaiuttimet, jotka on vieläpä oikein sijoiteltu ja säädetty hyvän akustiikan omaavaan huoneeseen. Kokonaisuus toimii esim. messujen Atmossettejä paremmin, merkittävästi paremmin. Äänentoistumisessa on Geneleceille tyypillistä tarkkuutta, selkeyttä ja uskottavuutta. Mikään yksityiskohta ei häiritse, mutta kaikki yksityiskohdat ovat jatkuvasti saatavilla. Kuulija päättää, mihin tarkkaavaisuutensa keskittää. Kun subbari kaiken muun lisäksi vielä vähän vavisutti sohvaa, niin voin sanoa, että Marekilla on liikkeessään todella hyvä kotiteatteri!

  Olen varma, että asennusvaiheessa on mietitty, josko kattokaiuttimet pitäisi suunnata kohti kuuntelupaikkaa vai ei. Oli päätetty, että kaiuttimet toimivat hyvin suoraan alasampuvinakin, ja tässä oltiin mielestäni tehty hyväksyttävä kompromissi. Dolbyn demomateriaali tuntui itsenäisenä ääniraitana melko tasapainoiselta ja luonnolliselta (eli silloin, kun silmät oli kiinni, eikä nähnyt valkokankaan tapahtumia, jotka olivat paikoitellen täysin äänistä irrallisia :rolleyes:). "Leffapätkillä" immersiivisyys ei ollut yhtä syvää kuin Genelecin aikaisemmassa Auro3D demossa. Atmos toi kuitenkin perinteisiin 5.1 ja 7.1 ääniraitoihin verrattuna lisää tilantuntua ja lisää wow-efektiä. Atmos demolevyllä ollut musiikkivideo osoitti saman kuin aiemmin mainitsemani Auro3D demo: uudet ääniformaatit tuovat musiikin kuunteluun paljon lisää, ja enemmän on parempi! Immersiivisyys on musiikilla tosi hyvä, syvä ja ainakin minun mielestäni tämä on pelkästään hyvä asia. Älä kuitenkaan luota vain minun sanaan, vaan käy kokeilemassaitse.

  Summa summarum: Dolby Atmoskin on tavoiteltavissa olevan arvoinen, kun sen tekee oikein!
   
  Viimeksi muokattu: 13.12.2014
 7. Janska

  Janska Käyttäjä

  Liittynyt:
  27.08.2013
  Viestejä:
  83
  Saadut tykkäykset:
  1
  Oli varmaan kuitenkin SAM sarjalainen 1238cf ;)
   
 8. Janska

  Janska Käyttäjä

  Liittynyt:
  27.08.2013
  Viestejä:
  83
  Saadut tykkäykset:
  1
  Kävin tänään myös katsastamassa tuon Marekin demon. Ihan hyvin soiva setti siellä oli ja uudet 8351:t näytti ja kuulosti hyvältä. Sitä saanee kaupoista heti alkuvuodesta ja väreinä myös valkoinen ja musta, teollisuusharmaan lisäksi.
  Atmosdemossa katossa oli uudet 8330:t.
   
 9. Arttu78

  Arttu78 Aktiivinen käyttäjä Tukijoukot

  Liittynyt:
  13.04.2005
  Viestejä:
  2 453
  Saadut tykkäykset:
  85
  Dolby Atmoksen ja Auro3D:n rinnalle tuleva kolmas immersiivinen ääniformaatti on sitten DTS:X. Julkaisuajankohdaksi ilmoitetaan maaliskuu.

   
 10. x_jmt_x

  x_jmt_x Tuttu käyttäjä

  Liittynyt:
  18.08.2006
  Viestejä:
  7 512
  Saadut tykkäykset:
  462
  Uutta formaattisotaa tässä kaivattiinkin. Onko vielä tietoa, onko sijoittelu sama kuin jommassa kummassa aiemmassa (Auro, Atmos) vai muu?
   
 11. Aceman

  Aceman Shot down in flames!

  Liittynyt:
  23.02.2000
  Viestejä:
  3 599
  Saadut tykkäykset:
  147
  Eikös se ollut vain ajan kysymys, koska dts heittää vastineensa kehään? Jos BD:n osalta nykyistä markkinatilannetta tarkastelee, niin se on moi vaan Atmokselle. Tuleeko edes kymmentä levyä täyteen? Ei sillä, että minä laittaisin kattooni minkään ääniformaatin pömpeleitä...
   
 12. säätäjä

  säätäjä Käyttäjä

  Liittynyt:
  06.10.2015
  Viestejä:
  28
  Saadut tykkäykset:
  5
  Mielenkiintoista nähdä miten lähtee toiminaan. Oma veikkaus on, että DTS ottaa jomman kumman sijoittelun. Jos veikata pitäisi niin Auron, koska DTS on ollut tähän suuntaan kallellaan aiemmissa formaateissa (ei katto, vaan korkeus). Mulle kyllä sopisi, diggaan enemmän Auron tavasta tehdä äänimaisema kuuntelutilaan.
   
 13. Dragon/

  Dragon/ Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  24.01.2009
  Viestejä:
  1 329
  Saadut tykkäykset:
  15
  Tuossa tekee diy-mies kiskot leffahuoneen kattoon että kaiuttimia voi jumpata kulloiselle standardille sopivaksi. Seinille voisi myös laittaa kiskot helpottamaan siirtelyä.
   
 14. säätäjä

  säätäjä Käyttäjä

  Liittynyt:
  06.10.2015
  Viestejä:
  28
  Saadut tykkäykset:
  5
  Hyvä idea ja olisi varmaan muuten ihan mahdollista. Neljä kiskoa katossa jotka mahdollistaisi skobejen tuonnin "nurkista" (Auro) lähemmäksi keskikohtaa (Atmos). Skobepiuhat nurkkiin johonkin "hissilippurullaan" jotta siirto onnistuisi siististi.

  Vaimo erityisesti diggaisi olohuoneratkaisuna :D


  Sellainen sivuhuomatus tulevaisuuden skenaarioista: streampuolella Dolbyllä taitaa olla vanhempi jalansija. Siellä DD+:n avulla voidaan käytännössä lähettää ihan mitä tahansa Dolbyn formaattia eli myös Atmosta. Siten moni nykyisin käytössä oleva palvelu tukisi myös parempia ääniformaatteja.

  Jotta DTS olisi vahva myös tulevaisuudessa pitäisi heidän saada enemmän näkyvyyttä videostream puolella. Tällaisin löysin nopealla googlettamisella, ehkäpä voisi olla ratkaisu: http://www.elementaltechnologies.co...s-add-mpeg-dash-live-streaming-support-dts-hd
   
 15. Dragon/

  Dragon/ Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  24.01.2009
  Viestejä:
  1 329
  Saadut tykkäykset:
  15
 16. Arttu78

  Arttu78 Aktiivinen käyttäjä Tukijoukot

  Liittynyt:
  13.04.2005
  Viestejä:
  2 453
  Saadut tykkäykset:
  85
  DTS:X:n kaiutinsijoittelumahdollisuudet kiinnostavat. Jo olemassa olevassa DTS Neo:X:ssä 11.1. sijoittelu vastaa Auro3D:n sijoittelua muuten, mutta Auron SIVUsurroundheight kaiuttimien sijaan käytössä on TAKAsurroundheight kaiuttimet. Takasurroundit tarvitsee nostaa vähän korkeammalle kaikissa kotiteattereissa, joissa on enemmän kuin yksi rivi. Muun muassa tästä syystä en näe Neo X:n sijoittelussa kovinkaan paljoa järkeä. Toivottavasti omaksuvat Auro 3D:n sijoittelun surroundheightien osalta. Toisaalta. Atmoksen kanssa saman sijoittelun omaksuminen loisi kerta heitolla seuraavan standardin, mikä olisi tietenkin hieno asia.
  [​IMG]
   
 17. "Q"

  "Q" Käyttäjä

  Liittynyt:
  03.01.2009
  Viestejä:
  151
  Saadut tykkäykset:
  8
  Eilen piti tutustua tähän, kun ei ollut ihan tuttua asiaa nuo objekti- sekä kanavapohjainen ajattelu. Eli siis auro on kanavapohjainen, ja sekä x että atmos ovat objektipohjaisia ..ko? Jotenkin olisin ehkä enemmän tuon auron kannalla, mutta viimeistään maaliskuussa selvinnee mihin suuntaan asia kehittyy. Tuskin dts on tuomassa enää kolmatta kaiutinasetelmaa kilpailemaan, joten varmaankin toinen aiemmista jäänee vähemmälle käytölle. Atmoksen hyödyksi näkisin "helppouden", eli neljä uutta pumppua kattoon ja that's it. Reaalimailman tilanne on sitten toinen, ja luulisin auron toimivan paremmin. Lähinnä ajattelin tässä esim. omaa systeemiäni, joka ei tulisi toimimaan hyvin, jos kattoon vain pulttaisi lisä-ämyreitä. Sensijaan auron "yläkerta" ja kattokajari -asetelma voisi jollain tapaa toimiakin.
   
 18. KILLPATRICK

  KILLPATRICK Tunnettu käyttäjä

  Liittynyt:
  28.01.2010
  Viestejä:
  4 746
  Saadut tykkäykset:
  706
  7.2.4
  Onko vielä vahvistinta, jossa on joka kanavalle oma pääte? Tuntuu hölmöltä, kun jopa seitsemästä yritetään yhtätoista vääntää.
  Millä vahvistimella tällä hetkellä ATMOS parhaiten luonnistuu?
   
 19. Enoelmeri

  Enoelmeri Käyttäjä

  Liittynyt:
  30.03.2004
  Viestejä:
  834
  Saadut tykkäykset:
  0
  Näitä juttuja netistä tutkineeni alan itsekin kallistumaan sille kannalle, että Auron versio olisi jotenkin "kivempi". Aurossa on mielestäni parempi idea kerroksineen. Kuuntelukokemuksia minulla ei ole kummastakaan, joten suhtaudun avoimesti molempiin vaihtoehtoihin.

  Kattokaiuttimien asentaminen aiheuttaa harmia kun rakenteiden sisälle asetettavat ratkaisut ovat poissuljettuja varmaankin lähes kaikilla. Kaiuttimen pitäisi olla aika litteä, ettei se ole kovin törkeän näköinen. Alusta asti vartavasten rakennetut tilat ovat toki asia erikseen. Toinen ongelma itselläni ja varmaan monilla muillakin, on että sohva on kiinni takaseinässä ja yleensä sivuseinätkin ovat aika lähellä. Tämä ei tietenkään ole mikään uusi haaste, sillä se on aivan yhtä todellinen ongelma myös 5.1 ja 7.1 järjestelmissä. Salaisissa haaveissa kotiteatterihuoneella olisikin kokoa noin 5x7 metriä. Siihen mahtuisi hyvin kaksi penkkiriviä ja takimmainenkin rivi voisi olla tarpeeksi irrallaan takaseinästä. Joo meni vähän ohi aiheen... Pitää alkaa miettiä miten nykyiseen tilaan saisi ängettyä järkevästi lisää kanavia. Odottelen kuitenkin rauhassa tilanteen ja tarjonnan selkeytymistä, sillä vahvistinkin pitäisi uusia. Aika pitkään saa kuitenkin odottaa sillä nämähän tulevat varmaan todellisiksi vasta 4K Blu-Rayn myötä, vaikka nytkin markkinoilla on yksittäisiä julkaisuja.
   
 20. Dragon/

  Dragon/ Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  24.01.2009
  Viestejä:
  1 329
  Saadut tykkäykset:
  15
  Voisipa kuvitella että aktiivisetti olisi mielekkäin toteutus....