Dolby Atmos rynnistää kotiteattereihin

Keskustelu osiossa 'Vahvistimet' , aloittajana pteittinen, 24.06.2014.

 1. ribremer

  ribremer Member

  Liittynyt:
  12.10.2009
  Viestejä:
  33
  Saadut tykkäykset:
  0
  Ei ne mitenkään niitä huononna, teknisesti. Miten saundi tulee kuulian korviin on se pointti,.Ja jos messuilla kuulemani setuppi oli optimaalinen noin 1k laitteistosta se ei edistännyt Atmosta mihinkään, Päin vastoin, jonossa vuoroaan odettelevia asiakkaita kusetettiin.
   
 2. kmruuska

  kmruuska Active Member

  Liittynyt:
  27.10.2009
  Viestejä:
  741
  Saadut tykkäykset:
  139
  Paitsi että nythän on selvinnyt ettei lähde jota kuuntelit edes sisältänyt Atmos-raitaa...
   
 3. ribremer

  ribremer Member

  Liittynyt:
  12.10.2009
  Viestejä:
  33
  Saadut tykkäykset:
  0
  Ei, ja siinä se kusetus olikin. Esitettiin Atmoksena ja oli surkeasti toteutettu 5.1. Ei ajanut kenenkään etua.
   
 4. Snäckby

  Snäckby Active Member

  Liittynyt:
  12.04.2016
  Viestejä:
  780
  Saadut tykkäykset:
  25
  Dolby itse tekee himalaiteilla demoja USA:ssa Klipscheillä. Euroopassa ei.
  Maksamalla saa himalaitteiden myyjät täälläkin apua demosysteemin säätämiseen.
  Voi olla että säätäjät ei hyväksy kaikkea p*skaa systeemiin kaiuttimiksi.
  Eivätkä suosi mitään merkkiä. Vain laatu merkitsee.
  Lisäys:
  P*ska voi myös tarkoittaa alimitoitettua etupäätä ja varsinkin LFE:tä.
  REW ja USB mikki ei myös kelpaa. Tarvitaan oikeat mittamikit ja softa jotta pystytään mittaamaan oikeat etäisyydet ja tekemään monipistemittaukset.
   
  Viimeksi muokattu: 19.03.2019
 5. janila

  janila Active Member

  Liittynyt:
  09.07.2002
  Viestejä:
  786
  Saadut tykkäykset:
  55
  Oli tuossa hetki sitten puhetta Atmos-kalustostani. Päätin tehdä pientä päivitystä ja kirjoitella muutoksista ja tunnelmista ikäänkuin päiväkirjan omaisesti, mutta huomioni pätevät kaiutinmerkkiin katsomatta, joten ajattelin jakaa minkälaisia vaikutuksia asialla oli. Aika ennalta-arvattavia.

  Tuplasin ensinnäkin Konto-vaimennuslevyjen määrän kuudesta kahteentoista, joista yhden leikkasin kattoon kattokaiuttimien ensiheijastuksien kohdalle neljään osaan. Seinille tuli lisää levyjä myös lähinnä kattokaiuttimien ensiheijastuksiin. Lisäsin myös taakse kattoon pari diffuusoria edellisten neljän lisäksi. Kai joku on himassaan akustoinut liiaksikin, mutta omalla kohdalla koko ajan paranee. Huoneessa puhuminen tuntuu jo vähän hassulta, mutta leffat pelaa.

  Kaiuttimet ennen päivitystä olivat edessä Genelec 1032, keskellä 8050, surroundeina 8030, katossa 8020 ja subeina 7070 kaverinaan Klipschin R-115SW. Pistin katosta 4 x 8020 myyntiin, siirsin 4 x 8030 surroundista kattoon, ostin 2 x 8040 sivuille ja lainasin työhuoneesta 2 x M040 taakse. Eli yhteensä kahdeksan pönttöä päivittyi pykälää isompiin ja nyt on siis loogisesti keskellä Genelecin 5-sarjaa, surroundeissa 4-sarjaa ja katossa 3-sarjaa, mutta stereona musan kuunteluun vielä pykälää isommat.

  Tein välissä pari kokeilua. 8020:t piti joka tapauksessa ottaa pois katosta ja 8030:t pistää tilalle, joten laitoin samalla huvikseni 8020:t hetkeksi surroundiin. 8020:t surroundeina tuntuivat varsin pistemäisiltä ja kaiuttimen fyysinen olemus tuli selvemmin esiin. Katossa kaiketi pidempi etäisyys ja heijastukset auttoivat kompensoimaan niiden puutteita. Isompien eli suuntaavanpien kaiuttimien vaikutus katossa ei riittänyt kompensoimaan eroa, oli huomattavasti tasapainoisempi toisin päin. Itse katto toki parani, mutta bassopään suoristavan Audysseyn jäljiltä taajuusvasteessa ei ole olennaista eroa ja siten ero ei tottumattomalle olisi välttämättä erityisen päräyttävä, mutta itse arvostan isomman kaiuttimen kykyä poistua äänen tieltä myös katossa. Siis onhan 8030 edelleen pieni kaiutin, mutta kattoon se alkaa kotiteatterissa olla jo varsin riittävä hävitäkseen äänen tieltä.

  Seuraavaksi 8020:t lähtivät maailmalle ja 8040:ia odotellessa kokeilin 5.1.4-setuppia pelkillä M040:lla. Tosin olivat takasurroundien paikoilla jo valmiiksi koska sivuille pitää kiinnittää kierteellä jota M040:ssa ei ole. Upmixatulla 5.1-äänellä ei ollut isoa eroa, ääntä tulee epämääräisesti joka suunnasta joka tapauksessa. Erinomaisen erottelevilla Atmos-trailereilla taas aukko etu- ja takakenttien välillä oli itsestäänselvä. Katto tuntui yhtenäiseltä vaikka seinillä korkealla olevat kaiuttimet ovat vielä kauempana toisistaan kuin lattialla irti seinistä. Kulmat ovat kuitenkin kapeammat ja se on se olennainen parametri. Yleissoundi oli jo alkuperäistä pyöreämpi ja tasapainoisempi kaiuttimien kasvaneen mittakaavan myötä.

  Viimeisenä lisäsin sivuille 8040:t. Ihan odotetusti ovat paras kokeilemistani vaihtoehdoista ja etenkin yksi kauempana muista hieman erillään oleva surround integroitui huomattavasti paremmin osaksi kokonaisuutta, 8030 oli siinä suhteessa selvästi pienempi kaiutin. Sain 8040:t hyvään hintaan ja niitä tarvitaan wideiksi vielä joku päivä, mutta juuri nyt en osaa sanoa, että tulisiko surroundeiksi siinä vaiheessa 8030:t vai 8040:t. 8030 on paitsi kolmanneksen halvempi myös helpompi kiinnittää ständiin. Ja ainakin teoriassa integroituu elementeiltään läheltä paremmin. Mutta 8040 on soundiltaan toki pykälää parempi. Huoh.

  Summa summarum moninaisista kokeiluista enemmän ja vähemmän optimaalisilla kaiutinkulmilla, pienemmillä ja isommilla ja vähemmillä ja enemmillä pöntöillä sekä lisääntyneellä akustoinnilla on, että enemmän on enemmän ja suositukset toimivat. Omankin kokemuksen mukaan surroundit voivat hyvin olla etukaiuttimia pykälää pienemmät ja katossa vielä toisen pykälän, mutta silti isommat kaiuttimet tuovat lisäarvoa myös katossa ja myös pienessä tilassa. Samoin seitsemän kaiutinta lattialla on parempi kuin viisi ja Atmoksen erottelevuuden kanssa vielä korostetummin, koska objektien sijainnin oikeasti erottaa. Upmixerit ovat kivoja, mutta erottelevuudeltaan kaukana aidosta asiasta. Yhdeksän lattiatason tai kuuden kattotason kaiuttimen autuutta en ole vielä päässyt kokeilemaan, mutta veikkaisin että front widet levittävät ja muhevoittavat etukenttää kivasti ja täyttävät tarpeellisesti etukentän ja surroundien välisen aukon pienessäkin huoneessa, mutta kattoon keskelle en ihan heti usko laittavani mitään, vaikka seuraava prosessori saakin luvan pystyä saman tien siihenkin. Olennaisin vinkkini vastaavia asioita pohdiskeleville on kuitenkin, että akustointi on verrattaen edullinen ja hyödyllinen tapa parantaa Atmos-settiään. Ehkä tavallaan epäloogisesti kuivempi akustiikka on Atmoksessa ympäröivämpi kun akustiikka ei sotke suuntainformaatiota ja miksaajan intentio välittyy paremmin perille saakka.
   
  TheRealThing, Snäckby ja timotykki tykkäävät tästä.
 6. Snäckby

  Snäckby Active Member

  Liittynyt:
  12.04.2016
  Viestejä:
  780
  Saadut tykkäykset:
  25
  Tuo Gene setti on kuin oppikirjasta: Miten monikanavasysteemi tehdään.
  10” L+R, 8” C, 6,5” S ja 5” Atmokseen. Subbareiksi kunnollisia 15”.
  Pieni kaiutin soi pienenä oli siinä mitä tahansa valmistajan omia softia.
  Niillä ei himan ”perus” monikanavassa tee yhtään mitään.
  Kannattaa muistaa se, että kauppias myy mielellään sitä mistä saa parhaan katteen ja kuzettaa ostajaa antamalla ”alennusta”.