Dolby Atmos rynnistää kotiteattereihin

Keskustelu osiossa 'Vahvistimet' , aloittajana pteittinen, 24.06.2014.

 1. janila

  janila Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  09.07.2002
  Viestejä:
  789
  Saadut tykkäykset:
  58
  Oli tuossa hetki sitten puhetta Atmos-kalustostani. Päätin tehdä pientä päivitystä ja kirjoitella muutoksista ja tunnelmista ikäänkuin päiväkirjan omaisesti, mutta huomioni pätevät kaiutinmerkkiin katsomatta, joten ajattelin jakaa minkälaisia vaikutuksia asialla oli. Aika ennalta-arvattavia.

  Tuplasin ensinnäkin Konto-vaimennuslevyjen määrän kuudesta kahteentoista, joista yhden leikkasin kattoon kattokaiuttimien ensiheijastuksien kohdalle neljään osaan. Seinille tuli lisää levyjä myös lähinnä kattokaiuttimien ensiheijastuksiin. Lisäsin myös taakse kattoon pari diffuusoria edellisten neljän lisäksi. Kai joku on himassaan akustoinut liiaksikin, mutta omalla kohdalla koko ajan paranee. Huoneessa puhuminen tuntuu jo vähän hassulta, mutta leffat pelaa.

  Kaiuttimet ennen päivitystä olivat edessä Genelec 1032, keskellä 8050, surroundeina 8030, katossa 8020 ja subeina 7070 kaverinaan Klipschin R-115SW. Pistin katosta 4 x 8020 myyntiin, siirsin 4 x 8030 surroundista kattoon, ostin 2 x 8040 sivuille ja lainasin työhuoneesta 2 x M040 taakse. Eli yhteensä kahdeksan pönttöä päivittyi pykälää isompiin ja nyt on siis loogisesti keskellä Genelecin 5-sarjaa, surroundeissa 4-sarjaa ja katossa 3-sarjaa, mutta stereona musan kuunteluun vielä pykälää isommat.

  Tein välissä pari kokeilua. 8020:t piti joka tapauksessa ottaa pois katosta ja 8030:t pistää tilalle, joten laitoin samalla huvikseni 8020:t hetkeksi surroundiin. 8020:t surroundeina tuntuivat varsin pistemäisiltä ja kaiuttimen fyysinen olemus tuli selvemmin esiin. Katossa kaiketi pidempi etäisyys ja heijastukset auttoivat kompensoimaan niiden puutteita. Isompien eli suuntaavanpien kaiuttimien vaikutus katossa ei riittänyt kompensoimaan eroa, oli huomattavasti tasapainoisempi toisin päin. Itse katto toki parani, mutta bassopään suoristavan Audysseyn jäljiltä taajuusvasteessa ei ole olennaista eroa ja siten ero ei tottumattomalle olisi välttämättä erityisen päräyttävä, mutta itse arvostan isomman kaiuttimen kykyä poistua äänen tieltä myös katossa. Siis onhan 8030 edelleen pieni kaiutin, mutta kattoon se alkaa kotiteatterissa olla jo varsin riittävä hävitäkseen äänen tieltä.

  Seuraavaksi 8020:t lähtivät maailmalle ja 8040:ia odotellessa kokeilin 5.1.4-setuppia pelkillä M040:lla. Tosin olivat takasurroundien paikoilla jo valmiiksi koska sivuille pitää kiinnittää kierteellä jota M040:ssa ei ole. Upmixatulla 5.1-äänellä ei ollut isoa eroa, ääntä tulee epämääräisesti joka suunnasta joka tapauksessa. Erinomaisen erottelevilla Atmos-trailereilla taas aukko etu- ja takakenttien välillä oli itsestäänselvä. Katto tuntui yhtenäiseltä vaikka seinillä korkealla olevat kaiuttimet ovat vielä kauempana toisistaan kuin lattialla irti seinistä. Kulmat ovat kuitenkin kapeammat ja se on se olennainen parametri. Yleissoundi oli jo alkuperäistä pyöreämpi ja tasapainoisempi kaiuttimien kasvaneen mittakaavan myötä.

  Viimeisenä lisäsin sivuille 8040:t. Ihan odotetusti ovat paras kokeilemistani vaihtoehdoista ja etenkin yksi kauempana muista hieman erillään oleva surround integroitui huomattavasti paremmin osaksi kokonaisuutta, 8030 oli siinä suhteessa selvästi pienempi kaiutin. Sain 8040:t hyvään hintaan ja niitä tarvitaan wideiksi vielä joku päivä, mutta juuri nyt en osaa sanoa, että tulisiko surroundeiksi siinä vaiheessa 8030:t vai 8040:t. 8030 on paitsi kolmanneksen halvempi myös helpompi kiinnittää ständiin. Ja ainakin teoriassa integroituu elementeiltään läheltä paremmin. Mutta 8040 on soundiltaan toki pykälää parempi. Huoh.

  Summa summarum moninaisista kokeiluista enemmän ja vähemmän optimaalisilla kaiutinkulmilla, pienemmillä ja isommilla ja vähemmillä ja enemmillä pöntöillä sekä lisääntyneellä akustoinnilla on, että enemmän on enemmän ja suositukset toimivat. Omankin kokemuksen mukaan surroundit voivat hyvin olla etukaiuttimia pykälää pienemmät ja katossa vielä toisen pykälän, mutta silti isommat kaiuttimet tuovat lisäarvoa myös katossa ja myös pienessä tilassa. Samoin seitsemän kaiutinta lattialla on parempi kuin viisi ja Atmoksen erottelevuuden kanssa vielä korostetummin, koska objektien sijainnin oikeasti erottaa. Upmixerit ovat kivoja, mutta erottelevuudeltaan kaukana aidosta asiasta. Yhdeksän lattiatason tai kuuden kattotason kaiuttimen autuutta en ole vielä päässyt kokeilemaan, mutta veikkaisin että front widet levittävät ja muhevoittavat etukenttää kivasti ja täyttävät tarpeellisesti etukentän ja surroundien välisen aukon pienessäkin huoneessa, mutta kattoon keskelle en ihan heti usko laittavani mitään, vaikka seuraava prosessori saakin luvan pystyä saman tien siihenkin. Olennaisin vinkkini vastaavia asioita pohdiskeleville on kuitenkin, että akustointi on verrattaen edullinen ja hyödyllinen tapa parantaa Atmos-settiään. Ehkä tavallaan epäloogisesti kuivempi akustiikka on Atmoksessa ympäröivämpi kun akustiikka ei sotke suuntainformaatiota ja miksaajan intentio välittyy paremmin perille saakka.
   
  TheRealThing, Snäckby ja timotykki tykkäävät tästä.
 2. Snäckby

  Snäckby Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  12.04.2016
  Viestejä:
  1 430
  Saadut tykkäykset:
  86
  Tuo Gene setti on kuin oppikirjasta: Miten monikanavasysteemi tehdään.
  10” L+R, 8” C, 6,5” S ja 5” Atmokseen. Subbareiksi kunnollisia 15”.
  Pieni kaiutin soi pienenä oli siinä mitä tahansa valmistajan omia softia.
  Niillä ei himan ”perus” monikanavassa tee yhtään mitään.
  Kannattaa muistaa se, että kauppias myy mielellään sitä mistä saa parhaan katteen ja kuzettaa ostajaa antamalla ”alennusta”.
   
 3. janila

  janila Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  09.07.2002
  Viestejä:
  789
  Saadut tykkäykset:
  58
  Pistetään nyt köykäinen kolmivuotispäivitys Atmokselle vaikka täällä kuollutta onkin. Kalusto on pysynyt samana kuin pari viestiä sitten paitsi nyt surroundeina on 4 x 8040. Sinänsä jännä tilanne, että tähän on ”pakko” olla tyytyväinen koska hintaloikka isompaan on niin järjetön ettei tule mieleenkään hypätä, vaikuttaa siltä että 9.1.6 on siedettävässä hintaluokassa vasta vuosien kuluttua. Varsin mielekästä oikeastaan kun ei tässä systeemissä todellakaan ole varsinaisia puutteita.

  Nyt on sekavaa mediarintamalla iTunesin ja Netflixin menettäessä jalansijojaan ja fyysisten levyjen tuntuessa kovin retrolta naurettavasta hinnasta puhumattakaan. Prime on Atmoksen suhteen edelleen surkea eikä Disneystä ja uudesta HBO:sta tiedä vielä. Tuntuu että joillain julkaisijoillakin on laiska meininki Atmoksen suhteen, eli valitettavasti isoin hype immersiivisestä äänestä tuntuu olevan ohi. Mikä on sinänsä linjassa koko kentän suhteen, HDMI 2.1 ja Microled tekevät tuloaan eikä oikeastaan pariin vuoteen ole tapahtunut mitään olennaista uutta.

  Oma tahti on kaiken kiireen keskellä hidastunut ja leffoja on nyt nähtynä n. 120 kpl ja sarjoja paristakymmenestä ainakin yksittäisiä jaksoja. Kävin ensimmäistä kertaa iSensessä katsomassa Jokerin. Ison salin akustiikka tuntui häiritsevältä, kotona saa paremman illuusion elokuvan akustisista tiloista ja kolmiulotteisuus on parempi suuntainformaation ollessa hallitumpaa. En osaa sanoa kuinka hintansa väärti iSense on pelkästään kaupallisissa teattereissa leffansa katsoville. Omalla kohdalla hitokseen enemmän pitäisi tuijottaa jotta tässä säästämään pääsisi, mutta tällä kapealla otannalla väittäisin parasta ääntä löytyvän kodeista, ei kaupallisista teattereista. Eikä edes tarvi mennä mihinkään Trinnov-osastolle, kevyt akustointi sopivassa huoneessa ja alle kymppitonnin kamat riittää. Ei halpaa, mutta silti huikeaa ollessaan mahdollista ensimmäistä kertaa ikinä, aiemmin se paras istumapaikka on aina ollut kaupallisen salin keskellä ja nyt se on kotona ja siinä voi katsoa kaiken.

  Kuherruskuukausi Atmoksen suhteen on siis joka suhteessa ohi, mutta samalla immersiivisyys on muuttunut itsestäänselvyydeksi, mikä on hyvä asia huomion keskittyessä sisältöön tekniikan sijaan. Suosittelen lämpimästi jos joku vielä ensimmäistä kertaa arpoo.
   
  kmruuska, TheRealThing ja LOP tykkäävät tästä.
 4. latexii

  latexii Tunnettu käyttäjä

  Liittynyt:
  14.03.2004
  Viestejä:
  3 014
  Saadut tykkäykset:
  503
  Hmm, kuinka niin 9.1.6 vasta vuosien kuluttua siedettävässä hintaluokassa ? Itsellä tuo laajennus 5.2.4 -> 9.2.6 maksoi ~500€ (kahdella Atmos kykeneväisellä vaffilla toteutettuna)
   
  Viimeksi muokattu: 12.03.2020
 5. nugent

  nugent Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  23.10.2008
  Viestejä:
  813
  Saadut tykkäykset:
  138
  Tästä setupista olisin erittäin kiinnostunut kuulemaan lisää.
   
 6. janila

  janila Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  09.07.2002
  Viestejä:
  789
  Saadut tykkäykset:
  58
  Kyllä mäkin tuota vaihtoehtoa selvittelin, mutta mulla on SR6011 joka ei pysty wideihin ja widejä tukevat vanhatkin vahvistimet ovat edelleen hinnoissaan. Lisäksi kalibrointi on työläämpää ja sen toisen vahvistimen pitäisi vielä mahtuakin johonkin. Mulla on äärimmilleen kustomoitu TV-taso johon vahvistin ja keskikaiutin on upotettu kierretankojen varassa ”leijuvan” telkkarin alle, joten toista vahvistinta ei saisi mihinkään kovin siististi. Mutta kerro ihmeessä että mimmonen systeemi sulla on ja että kuinka hankalaa sellaisen pystyttäminen ja käyttäminen on.
   
 7. masterson

  masterson Käyttäjä

  Liittynyt:
  15.04.2003
  Viestejä:
  442
  Saadut tykkäykset:
  24
  itse tässä kasailen romuja uuteen huoneeseen. mietin tässä että laittaisko etu atmos kanavat enemmän kohti kuulijaa vai suoraan alaspäin kuten aikaisemmin. onko kellään kokemuksia ? itsellä on audio kitin aw-7 setti katossa.
   
 8. timotykki

  timotykki Käyttäjä

  Liittynyt:
  21.03.2005
  Viestejä:
  113
  Saadut tykkäykset:
  9
  Kuulijaa kohti jos mahdollista.
   
 9. masterson

  masterson Käyttäjä

  Liittynyt:
  15.04.2003
  Viestejä:
  442
  Saadut tykkäykset:
  24
  kaikkihan on mahdollista :D
  ......perkele, asennoiduin jo ettei tarvis kulmaa muuttaa... no toisaalta olin vähän funtsinu itekkin sitä sillä en oikein ollut tyytyväinen aikasemmassa huoneessa.
   
 10. Magee

  Magee Käyttäjä

  Liittynyt:
  23.01.2008
  Viestejä:
  249
  Saadut tykkäykset:
  7
  Vahvistimena Denon avr-x4500h ja toistimena Ps3 blu-ray. 7.2.4 setin sbl ja sbr - kanavat loistavat poissaolollaan Atmoksessa. Johtuuko tämä vahvistimen asetuksista, vai ko. blu-raysta, vai ps3 vai miten saisin kaikki kanavat toimimaan?

  Liitteenä kuva josta näkee että takakanavat eivät ole aktiivisia.
   

  Liitetyt tiedostot:

 11. JIH

  JIH Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  22.08.2007
  Viestejä:
  409
  Saadut tykkäykset:
  28
  Kurkistin Denon AVR-X4500 speksejä: Kyseisen vahvistiminen "9-kanavainen vahvistus mahdollistaa 7.2.2 tai 5.2.4 3D-kokemuksen ilman lisävahvistinta". Vahvistinkanavia tulisi olla 11, jotta 7.2.4 saadaan kuulumaan. Tässä mallissa on päätevahvistimia vain 9 kpl, kun 7.2.4 kokoonpanoon tarvitaan siis 11 kpl (7+4). Näyttäisit tarvitsevan vielä lisäpäätevahvistinparin, jotta 7.2.4 toimisi. Ks. käyttöohje: Amp assign 11.1: Setting to use the 9-channel power amplifier in this unit and an external power amplifier connected to PRE OUT to play back up to 11.1-channels.
   
 12. Magee

  Magee Käyttäjä

  Liittynyt:
  23.01.2008
  Viestejä:
  249
  Saadut tykkäykset:
  7
  Sori, en huomannut kertoa, että 7. on toteutettu aktiivikaiuttimilla, ja vain kattokaiuttimet ovat passiiveja. Siinä ei siis käsittääkseni ole ongelmaa?

  7.1 leffat toimii ok.
   
 13. TheRealThing

  TheRealThing I WANT TO BELIEVE Tukijoukot

  Liittynyt:
  03.05.2004
  Viestejä:
  4 770
  Saadut tykkäykset:
  747
  Voisiko olla joku asetusjuttu vahvarissa? Tyhmä kysymys: onhan ääniraita varmasti 7.1.4?
   
 14. latexii

  latexii Tunnettu käyttäjä

  Liittynyt:
  14.03.2004
  Viestejä:
  3 014
  Saadut tykkäykset:
  503
  Hmm, eikös Denonilla ole vahvarin asetuksissa se voimakkuuden säätö kanava kohtaisesti ? Sieltähän muistaakseni tuutattiin kanavakohtaista kohinaa säädön yhteydessä. Tuolta siis tulee ääntä ? Muistatko toimiko ne kun ajoit Audyssey -korjauksen (atmos kaiuttimienkin ollessa kiinni) ?

  Tuolta voit ladat testipätkiä erilaisilla kanavamäärillä (ovat .MKV -muodossa)
   
 15. JIH

  JIH Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  22.08.2007
  Viestejä:
  409
  Saadut tykkäykset:
  28
  Vilkaisin manuaalia: Sen mukaan Amp Assign / Assign Mode -asetuksissa 9.1 on oletuksena. Kokeile vaihtaa 11.1-asetukselle.
   
 16. LOP

  LOP Aktiivinen käyttäjä Tukijoukot

  Liittynyt:
  12.02.2001
  Viestejä:
  4 057
  Saadut tykkäykset:
  49
  Mikä on sun PS3-malli? Jos on slim-malli niin onhan se passthrough eli bitsream-moodissa? Toisekseen ilmeisesti 3D-leffoja ei voi ps3:lla toistaa Atmos-ääniraidan kanssa, mutta sellaisesta ei liene tässä kyse?

  "The original PS3 phat model could not bitstream either DTS:X or TrueHD audio and had to decode these formats onboard and output the results as LPCM. However the PS3 Slim can bitstream both, but not if the Blue-ray is a 3D film. The PS3 cannot bitstream TrueHD if the video content is sequential 3D as used for 3D Blue-ray titles. So the answer is yes, the PS3 can output Atmos encoded content as long as the console is the slim model, you bitstream the TrueHD audio and as long as the film isn't the sequential 3D version.

  As far as DTS:X is concerned, this too will be embedded within the DTS-HD Master Audio soundtrack. You'd once again have to bitstream the DTS-HD Master Audio in order for the associated DTS:X metadata to be present within the stream for the AV receiver to be able to process it as DTS:X. The PS3 slim can bitstream DTS-HD Master Audio even if the video content is 3d sequential."


  https://www.avforums.com/threads/pl...-atmos-and-dts-x-movies.1979911/post-22587130
   
 17. Magee

  Magee Käyttäjä

  Liittynyt:
  23.01.2008
  Viestejä:
  249
  Saadut tykkäykset:
  7
  Se oli nimenomaan tämä. Pläräsin manuaalia, ja etsin kaukosäätimellä asetuksista, mutta tämä meni ohi. Jotenkin luulin että se tunnistaa kaiuttimien määrän, kun ne kerran oli sinne asetettu, ja Audyssey ajettu yhdellätoista kaiuttimella jne.

  Kiitos kaikille avusta. Kiva huomata että foorumi toimii ja asiantuntijuutta yhdistettynä avuliaisuuteen löytyy.
   
  TheRealThing ja LOP tykkäävät tästä.
 18. Magee

  Magee Käyttäjä

  Liittynyt:
  23.01.2008
  Viestejä:
  249
  Saadut tykkäykset:
  7
  Pitäisi elokuvahuoneeseen ostaa toistin ps3 lisäksi/tilalle, jotta pääsisin striimaamaan (Netflix, Amazon prime jne.) dolby atmoksen sisältäviä elokuvia ja sarjoja. Apple tv4k on sellainen. Onko uusi Chromecast (ja mikä niistä tarkalleen? Chromecast with Google tv?)? Entä ps5? Netistä en löydä selviä vastauksia näihin.

  Haluaisin ostaa ps5, jos vaikka joskus innostuisin vielä jotain pelaamaan, mutta ilman Atmostukea saavat pitää tunkkinsa.
   
 19. Snäckby

  Snäckby Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  12.04.2016
  Viestejä:
  1 430
  Saadut tykkäykset:
  86
  PS5 äänen ulostulo pitää vaihtaa PCM to Bitstream niin Atmos toimii. Esimerkiksi YouTubesta löytyy ohje.
   
 20. Magee

  Magee Käyttäjä

  Liittynyt:
  23.01.2008
  Viestejä:
  249
  Saadut tykkäykset:
  7
  Ja tarkoitat nimen omaan Netflixiä, etkä fyysistä blu-ray levyä?

  Muoks: katselin juutubesta videoita. Yhdessä todettiin, esimerkin voimin, että ps5 EI tue Atmosta Netflixissä, eikä Disney+ssa. Eli jää pakastimen kokoinen pelikone ainakin toistaiseksi kauppaan. Ehkä ymppäävät tuen myöhemmin..
   
  Viimeksi muokattu: 29.12.2020