Dolby Atmos rynnistää kotiteattereihin

Keskustelu osiossa 'Vahvistimet' , aloittajana pteittinen, 24.06.2014.

 1. x_jmt_x

  x_jmt_x Well-Known Member

  Liittynyt:
  18.08.2006
  Viestejä:
  6 759
  Saadut tykkäykset:
  206
  Kaikessa pitää aina pyrkiä mainitsemaan Dolby tai Apple. Bonusta, jos saa molemmat uitettua mukaan.
   
 2. Snäckby

  Snäckby Active Member

  Liittynyt:
  12.04.2016
  Viestejä:
  861
  Saadut tykkäykset:
  27
  Mikä on semmoinen mikä ei ole missään töissä ja lähettelee laskuja? No konsultit tekee niin.
  Kiitos vinkistä pikkuruuska. Minne niitä Mikkikselle lähetetän?

  Please visit:
  New Dolby site on Home Cinema: www.dolby.com
   
 3. janila

  janila Active Member

  Liittynyt:
  09.07.2002
  Viestejä:
  786
  Saadut tykkäykset:
  55
  Tuli kaksi vuotta Atmosta täyteen, joten laitetaanpa kuolevalle foorumille pientä päivitystä, Plaza ja tämä ketju olivat kuitenkin olennaisessa roolissa oman uskonloikkani tukemisessa. Paljon on tapahtunut parissa vuodessa, immersiivisyys on muuttunut oikusta itsestäänselvyydeksi, miksausten taso on aivan jotain muuta kuin alussa, ja samalla oma kalusto on kokenut useammankin renessanssin. Nyt alkaa olla joka suhteessa aika hyvä meininki, vaikka muutosta samaan suuntaan voisi tapahtua nopeamminkin.

  Aloitetaan taas kalustosta. Atmos on välineurheilua, ei siitä mihinkään pääse ja jokainen kalustopäivitys on parantanut immersiivisyyden tuntua.

  LG OLEDB6V
  Marantz SR6011
  Apple TV 4K
  Xbox One S

  LR Genelec 1032
  C Genelec 8050
  Surround 4 x Genelec 8030
  Top 4 x Genelec 8020
  Subit Genelec 7070 ja Klipsch R-115SW

  Kaiutinkattaus on nykyään aika huikea pieneen kymmenen neliön teatteriini, mutta ainahan hullutusta voi viedä uusiin sfääreihin. Vaikka kymppituumainen 1032 ja nelituumainen 8020 ovat varsin eripariset, pelaavat ne hienosti yhteen kun 8020:n äänenpainevarat riittävät, mutta 8030 kattoonkin yhtenäistäisi kattausta. Katonkaan ei ole tarkoitus olla diffuusia muhjua, vaan tilantuntu syntyy nimenomaan siitä, että kaiuttimet erottuvat toisistaan. Siksi 8030 olisi suuntaavampana hyvä päivitys, topit ovat kuitenkin korkeassa huoneessani kaiuttimista kaiumpana, eli äänenpainevarat eivät ole ainoa olennainen parametri. Tai sitten optimaalisin ratkaisu eli surroundiin (ja wideen joku päivä) 8040 ja 8030:t kattoon.

  1032 edessä on lähinnä stereokuuntelua silmälläpitäen, mutta hyvin se 8000-sarjan kanssa ainakin Audysseyllä oikaistuna pelaa. Keskikaiutin on tärkein yksittäinen kaiutin, joten äänenpainevarojen puolesta ylikokoinen 8050 piti saada siihen, isommassa kaiuttimessa häviää kaiutin kuulumasta, suuntaavampi alapää vähentää ylimääräistä meteliä ja miesäänikin mahtuu kokonaisuudessaan jakotaajuuden yläpuolelle. Olin mielestäni näppärä ja kysyin Geneleciltä että voiko 1032:n asentaa ylösalaisin, ja nyt diskantit ovat lähes linjassa telkkarin alareunassa kiinni olevan keskikaiuttimen kanssa.

  Prosessoreissa on tapahtunut yllättävän vähän mitään viimeisen kahden vuoden aikana ja 7.1.4 on edelleen kokolailla kuuminta hottia ainakaan millään muotoa tolkullisessa hintaluokassa. Siksipä Marantzini onkin ainoa komponentti systeemissäni mikä ei ole tänä aikana vaihtunut tai vähintään vaihtanut paikkaa kaiutinpaikkahierarkiassa alaspäin. 9.1.6 tai varsinaisesti front widet kiinnostaisivat kyllä kovastikin, etukentän ja surroundien väliin jää turhan paljon tyhjää tilaa speksien mukaisilla kulmilla ja viisikanavainen etukenttä olisi hunajaa. Audyssey appiksella ylipäästettynä on erittäin kiva, mutta valehtelisin jos väittäisin, etteikö kiinnostaisi että miltä Dirac kuulostaisi. GLM vaatisi liian suuren taloudellisen panostuksen enkä usko Diracin sille häviävän. DTS:X ja Auro 3D tuntuvat striimauksen myötä kadonneen tutkaltani täydellisesti. Aiemmin Auro vielä kiinnosteli, mutta nyt on vaikea keksiä että mihin sitä pitäisi kaivata.

  Sitten sisältöön. Leffoja on nyt nähtynä satakunta ja siihen kaikenlaisia sarjoja päälle. Paljon on tapahtunut kehitystä vuodesta 2016. iTunesin Atmos-tuki on tietenkin kuluneen vuoden isoin edistysaskel. Siellä on paljon Atmos-leffoja jotka on tullut nähtyä jo levyiltä, mutta paljon on uuttakin ja lisää tulee koko ajan. Turhan hitaasti mutta varmasti ja laadukkaasti. En ole jaksanut tehdä vertailuja samoista leffoista levyiltä ja iTunesista, mutta fiilispohjaisesti väittäisin, että tuore leffa striimattuna pieksee parin vuoden takaiset levyltä, eli miksaamisen kehittyminen on suurempi askel eteenpäin kuin striimaaminen on taaksepäin. Hitokseen hyvältä kuulostaa jos on kuulostaakseen, ei harmita yhtään katsoa Atmos-leffaa iTunesista.

  Netflixin oma uusi tuotanto alkaa olla hyvällä prosentilla Atmosta niin sarjoissa kuin leffoissa, mutta kokonaisuudessaan matskua on vielä turhan vähän. iTunes meni yhdessä yössä ohi eikä Netflixin tahti edelleenkään huimaa päätä. Amazon Prime tarjoilee Atmosta pelkän Jack Ryanin yhden kauden voimalla. Kuulostaa hyvältä mutta takamatka muihin on vielä melkoinen. Hyvä merkki kuitenkin, että Atmos-tuki löytyy kaikista suurista palveluista. Saas nähdä josko Disney tai Apple tarjoaisivat uusissa palveluissaan Atmosta heti julkaisussa.

  Sarjarintamalla on myös havaittavissa hienoa kehitystä. Siinä missä Game of Thrones ei vielä tiennyt mitä tehdä Atmoksella, on sen ison mittakaavan manttelinperijä Westworld aivan toista maata. Odotan innolla että pääsen joku päivä katsomaan sarjan wideillä, niitä on ilmeisesti hyödynnetty rohkeasti ja kaikki muu on priimaa. Netflixistä löytyy useampikin priima sarja.

  Fyysinen media alkaa tuntua aika retrolta eikä Xboxia ole juuri tullut käynnisteltyä. Ainoat levyhankinnat hetkeen ovat olleet klassikkoleffojen UHD-versioita. Esim. Blade Runner, The Fifth Element ja Matrix Atmokselle miksattuna ovat parin viime vuoden mukanaan tuomaa mahtavuutta. Vanhatkin leffat paranevat hyvin tehdystä Atmos-miksauksesta ja näitä julkaistaan taatusti lisää.

  Mediasta riippumatta miksaamisessa on havaittavissa selkeitä trendejä. Ensinnäkin kattoa ei enää pelätä käyttää. Vuoden 2016 leffoissa oli vielä vahvasti tunnusteleva tunnelma joka vuoden 2017 alkoi hienosti hälvetä, ja nyt on jo lähes poikkeuksetta ihan eri meininki. Keskimääräisessä leffassa katto soi siinä missä muutkin kaiuttimet ja erityisen ilahduttavaa on sen käyttäminen kaikenlaisiin hienovaraisiin atmosfääreihin. Kuvan mukana leikkaaminen on selvä uusi trendi. Netflixin Oscar-voittaja Roma vie heti alkukuvassaan tyylin sfääreihin kuvaamalla ylhäältä alas ja kääntämällä äänikuvan 90-astetta samalla tavalla. Kuvakulman vaihtuessa vaihtuu myös äänellinen perspektiivi. Hyvin toimii vaikka vuonna 2016 tämä olisi ollut irvokasta hurjastelua.

  Loppukaneettina Atmos on nyt samaa mutta enemmän ja paremmin kuin vuosi sitten. Toivottavasti vuoden päästä Atmos alkaa olla kaikissa palveluissa kaikissa uusissa julkaisuissa enemmän sääntö kuin poikkeus ja toivottavasti prosessoririntamalla alkaa tapahtua muutosta kohti kohtuuhintaista 9.1.6:sta. Muuten on kyllä meneillään hyvä ajanjakso leffaäänientusiastille.
   
 4. Snäckby

  Snäckby Active Member

  Liittynyt:
  12.04.2016
  Viestejä:
  861
  Saadut tykkäykset:
  27
  Sekö Diracissa viehättää kun se on Swedu? Käytännössä se vaatii Datasatin tai NADin etupäähän kun Emotiva = Error ja Arcamin Dirac on ajalta ennen kuin Samsung osti Arcamin ja siitä tuli osa Harmania. Etupään kaiuttimet tuossa kattauksessa on kunnossa. Kattoon laittaisin 8030:t. Onko nuo 1032:t Largena? Toimivat kyllä niinkin.
   
  Viimeksi muokattu: 13.03.2019
 5. janila

  janila Active Member

  Liittynyt:
  09.07.2002
  Viestejä:
  786
  Saadut tykkäykset:
  55
  Ei tässä mitään tunkkaista nationalismia tarvita. Kaiuttimet ovat Geneleciä kun ne ovat kohtuuhintaista laatukamaa ja studiopuolelta tuttuja. Dirac Live tuntuu vähitellen saavuttavan jalansijaa ja moni sanoo Diracin olevan Audysseyta parempi mutta kukaan ei väitä päinvastaista, joten Diracin kiinnosteleminen on loogista. On mulla yksi Emotivan prossu ollutkin ja hyvin se pelasi. RMC:t tulevat sekoittamaan pakkaa kunhan saavat softan kasaan. Pääasia että kilpailu kovenee.

  1032:t ja 8050 ovat 60 hertsissä ja muut 80 hertsissä. Veikkaan että alan jossain vaiheessa keräilemään 8040:ia.
   
 6. Snäckby

  Snäckby Active Member

  Liittynyt:
  12.04.2016
  Viestejä:
  861
  Saadut tykkäykset:
  27
  1032 kyllä kestää Atmos systeemissä olla Large kun ei sinne koskaan kuultavaa 20Hz mene.
  Siinä on kaistarajoitukset.
  Uusin Dirac, Audyssey ja YPAO pystyy hallitsemaan kahta diskreettiä subbaria.
  GLM ei siihen pysty. Minusta kilpailu on aina huono juttu.
   
 7. timotykki

  timotykki Member

  Liittynyt:
  21.03.2005
  Viestejä:
  78
  Saadut tykkäykset:
  5
  Rakennan itselle atmos systeemiä.mitä asiota on syytä ottaa huomioon suunnittelussa???

  Riittääkö kun noudatta dolbyn asetuksia?
  Kuinka paljon Pitäisi saada etäisyyttä ala ja ylä kaiuttimien väliin?
  Miten akustiikka katossa , takaosassa ja sivuilla?( sohvasta taaksepäin ja katto osuun sohvankohdalla)
   
 8. aheikkinen

  aheikkinen Well-Known Member Tukijoukot

  Liittynyt:
  05.04.2007
  Viestejä:
  5 078
  Saadut tykkäykset:
  107
  Kyllä, nimenomaan käyttöä vartenhan ne on suunniteltu.
  Kaiuttimet sijoitellaan ensisijaisesti astelukemien perusteella kuuntelupaikalta katsottuna, ei senttimetreinä. Samassa kulmalla / samalla astelukemalla erilaisissa huoneissa syntyy tietysti hyvin erilaisia etäisyyksiä..

  Tässä muistin virkistyksenä virallisen tahon ohjeet eri asetteluihin, selkokielisinä astelukemina. Yleisin vahvistimien tukema sijoittelu on 7.1.4. Mihin tahansa kaiuttimien lukumäärään päädytkin, niin valitse aina kuvan alapuolella olevasta 1/2 valintarinkulasta 2: ceiling speaker setup.
   
 9. aheikkinen

  aheikkinen Well-Known Member Tukijoukot

  Liittynyt:
  05.04.2007
  Viestejä:
  5 078
  Saadut tykkäykset:
  107
  Tietenkin GLM pystyy hallitsemaan ja huonekorjaamaan kaksi subbaria erikseen, ja vaikkapa kahdeksankin subbaria jos niin halutaan. Tuki on ollut olemassa ainakin jo vuodesta 2013 saakka. Ellei sitten subien tuettu määrä ole kasvanut vieläkin suuremmaksi uusimmassa versiossa. Se mitä erilaisia signaaleja halutaan syöttää millekin näistä subbareista, kuuluu prossulle ja dekooderille eikä liity sinänsä huonekorjauksen paremmuuteen. Levyltä LFE tulee kuitenkin monona, tasan yhdessä kanavassa.
   
 10. Snäckby

  Snäckby Active Member

  Liittynyt:
  12.04.2016
  Viestejä:
  861
  Saadut tykkäykset:
  27
  Onko aheikkonen lintsannut englannin tunnit? Rissanen vastaa että ei osaa säätää tasoja. Ne pitää manuaalisesti korjata ja mitata jollakin muulla kuin GLM:llä. Luetko sinä edes noita linkkejäsi saati että ymmärtäisit ne?
   
 11. ISPF3.4

  ISPF3.4 Well-Known Member

  Liittynyt:
  01.12.2006
  Viestejä:
  1 189
  Saadut tykkäykset:
  72
  ^Snäckby ja timotykki ovat lintsanneet äidinkielentunnit.
   
 12. kmruuska

  kmruuska Active Member

  Liittynyt:
  27.10.2009
  Viestejä:
  755
  Saadut tykkäykset:
  144
  Snäckby on lintsannut myös kaikki luennot joilla keskenkasvuinen huuteleva nulikka voisi kasvaa aikuiseksi.
   
  x_jmt_x tykkää tästä.
 13. timotykki

  timotykki Member

  Liittynyt:
  21.03.2005
  Viestejä:
  78
  Saadut tykkäykset:
  5
  Lintsattu on koulussa.
  Hyvä että viisastelioilla hauskaa.
  Ei vissiin kovin monella ole atmosta.
   
 14. aheikkinen

  aheikkinen Well-Known Member Tukijoukot

  Liittynyt:
  05.04.2007
  Viestejä:
  5 078
  Saadut tykkäykset:
  107
  Snäcksi on bannattu jo kaikilta muilta suomalaisilta foorumeilta, mutta täällä saa vapaasti rellestää. Harmillista että yksi sekopää saa vapaasti pilata foorumin kaikilta muilta käyttäjiltä. Ps. oliko peräti ensimmäinen viesti ikinä missä ei mainittu lentokonetta tai kaluforniaa?
   
 15. Snäckby

  Snäckby Active Member

  Liittynyt:
  12.04.2016
  Viestejä:
  861
  Saadut tykkäykset:
  27
  Ei tuo Genen osaamattomuus ole mikään ongelma. Pudottaa kahdella SAM:lla tasoja manuaalisesti 3-6 dB tai ostaa Radio Shackin Level Meterin eBaystä. Toimitus sitten Kaliforniasta lentorahtina.
  Aheikkosella on taas huono päivä?
   
 16. Recce

  Recce Well-Known Member

  Liittynyt:
  29.03.2004
  Viestejä:
  2 712
  Saadut tykkäykset:
  133
  Meininki kuin Murossa, haukutaan ja solvataan. Jos jonkun kirjoitukset eivät miellytä niin ignorea kehiin.
   
 17. ribremer

  ribremer Member

  Liittynyt:
  12.10.2009
  Viestejä:
  33
  Saadut tykkäykset:
  0
  huonosti toteuteutettu 5.1 on tuubaa. messuilla kuulin sen. Ja oli vielä Atmos demo.
   
 18. ribremer

  ribremer Member

  Liittynyt:
  12.10.2009
  Viestejä:
  33
  Saadut tykkäykset:
  0
  Outo ja virheellinen lausuma sinultakin oli se, että Oppo 95eu malli ei sisällä 7.1analogisia ulostuloja Sabren referenssi muuntimilla. Eikä tässä teknologiaa vastaan väitetä. Ei vain ole tullut korvaan missään tilanteessa, että atmos olisi noin ylivertainen mitä täällä hehkutellaan.
   
 19. ribremer

  ribremer Member

  Liittynyt:
  12.10.2009
  Viestejä:
  33
  Saadut tykkäykset:
  0
   
 20. x_jmt_x

  x_jmt_x Well-Known Member

  Liittynyt:
  18.08.2006
  Viestejä:
  6 759
  Saadut tykkäykset:
  206
  Jos et väitä teknologiaa vastaan, niin en tiedä, mitä "oikein säädetty 5.1" sitten tarkoitti. Sinähän sen väitit pesevän Atmoksen.

  Vastaväite on edelleen, että Atmos-setupit pitävät sisällään sen "oikein säädetyn 5.1" sellaisenaan. Miten ne lisäkanavat huonontavat niitä viittä ensimmäistä - ja jos heikentävät, niin millä säätämisestä se korjataan?