Dolby Atmos rynnistää kotiteattereihin

Keskustelu osiossa 'Vahvistimet' , aloittajana pteittinen, 24.06.2014.

 1. Arttu78

  Arttu78 Aktiivinen käyttäjä Tukijoukot

  Liittynyt:
  13.04.2005
  Viestejä:
  2 453
  Saadut tykkäykset:
  85
  Pitkästä aikaa messuilla on jotain sellaista, mitä ihan tosissaan huvittaa Helsinkiin asti lähteä tarkastelemaan. Harmi kuitenkin, ettei messujen Atmossettejä ole asianmukaisesti sijoiteltu. Pakko kuitenkin käydä niitäkin kuuntelemassa, jotta saisi edes vähän osviittaa. Teatteriini tulee jonkin formaatin mukainen sijoittelu, joten kaikki kokemukset ovat päätöksen teon kannalta tärkeitä. Olin alunperin lähdössä rakentamaan Atmoksella jotain, mutta kaikki on vielä täysin auki. Tällä hetkellä kaapissa on odottamassa joka tapauksessa 3 x Genelec 1037C ja 6 x genelec M030. Voi olla, että huomisen jälkeen täytyy vielä harkita lisähankintoja.

  Saas nähdä kunka ääniformaattien kanssa tulee käymään. Atmos, Auro3D ja DTS-UHD... Jos koko kolmikko pyrkii markkinoille, niin kaatuuko kaikki. No, huomenna ensikosketukset messuilla.
   
 2. aheikkinen

  aheikkinen Tuttu käyttäjä Tukijoukot

  Liittynyt:
  05.04.2007
  Viestejä:
  5 011
  Saadut tykkäykset:
  121
  Jep, onhan se Atmos oma oikea erillinen ääniraitansa: High-Def Digestin Transformers-arvostelu. Tavallinen 7.1 ääni miksataan Atmoksesta alaspäin, eli myös 7.1 setin omistaja valitsee äänivalikosta Atmoksen.

  Viimeksi kun joskus syyskuun alussa luin noita ennakkohuhuja Transformersin Atmos-äänistä, niin muistaakseni jossakin puhuttiin vielä 7.1 raidan optimoinnista, joka herätti mielikuvat tyyliin Dredd ja "DTS-HD Master Audio 7.1 - optimized for the Neo:X 11.1"
   
  Viimeksi muokattu: 01.11.2014
 3. Arttu78

  Arttu78 Aktiivinen käyttäjä Tukijoukot

  Liittynyt:
  13.04.2005
  Viestejä:
  2 453
  Saadut tykkäykset:
  85
  Hifimessut ovat takanapäin.
  Ovatko uudet ääniformaatit pelkkää markkinamiesten höpinää? Eivät ole.

  Genelecin Auro3D-setti oli parasta äänentoistoa, mitä olen kokenut. Takuuvarmasti pyrin saavuttamaan tästä jotain myös kotona. Esitelty kokoonpano toisti todella luonnollisesti ja valloittavasti kaiken demomateriaalin. Kokonaisuus oli tarkalleen sitä, mistä en aiemmin tiennyt haaveilla. Yllätyksekseni myös Auro-matic toimi hyvin sekä stereo että monomusiikilla. Vertailu oli toki epäreilu, sillä Auro-Matic päällekytkettäessä uusien kaiuttimien toisto nosti äänentasoja melkoisesti. Tämänhän tiedetään edesauttavan myönteisiä arvioita. Vaikkeivat aiemmat av-vahvistimien DSP:t ole vakuuttaneet, niin tämän kanssa saattaisin haluta kuunnella musiikkia. Tuleekohan Auro-matic joskus tonnin hintaluokkaan?

  Messujen vertailukelvottomien Atmossettien perusteella ja ääniformaattien epävarmojen tulevaisuuden asetelmien takia puolen valitseminen ei kuitenkaan ole helppoa. Säätäjä jo totesikin messuilla esiteltyjen kokoonpanojen sijoitteluongelmista. Lisäisin vielä, että sen 7.1.4 setin kaiuttimet eivät olleet sieltä vakuuttavimmasta päästä. Toisaalta. "Suomen parhaan hifin ja kotiteatterin erikoisliikkeen" setissä kattokaiuttimet olivat tänään kokonaan poissa pelistä. Tämä taisi kuitenkin kuulua niihin "vahinkoja sattuu" juttuihin. Toivottavasti kuitenkin myös Atmokselle löytyy Suomesta lähitulevaisuudessa joku ammattitaitoisesti toteutettu demo, jottaa pääsisi tarkastamaan mihin asti sillä pääsee.

  Mikähän sijoittelukokoonpano Auro3D:tä olisi itsessään hyvä ja lisäksi yhteensopivin Atmoksen kanssa? Auron sijoitteluvaatimukset ovat minulla vielä vähän heikosti hallussa. Demon jälkeen olen siinä uskossa, että seuraavat ovat ok-vaihtoehtoja.

  13.1 Alatasossa 7.1 + height tasossa 2 x surround + 3 x etuheight + 1 VOD.
  12.1 Alatasossa 7.1 + height tasossa 2 x surround + 2 x etuheight + 1 VOD.
  10.1 Alatasossa 5.1 + height tasossa 2 x surround + 2 x etuheight + 1 VOD.

  Surroundheightkaiuttimet olivat Genelecillä samassa linjassa alatason sivusurroundien kanssa.
   
 4. pteittinen

  pteittinen 5K now, 6K later. Tukijoukot

  Liittynyt:
  30.04.2001
  Viestejä:
  6 492
  Saadut tykkäykset:
  178
  Päätin äskettäin siirtää vahvistinhankintaa n. vuodella eteenpäin, sillä minusta tuntuu että nyt on juuri väärä aika ostaa uusi vahvistin. DTS-UHD tulee kohta sekoittamaan pakkaa entisestään ja veikkaanpa, että myös 4K Blu-ray tulee vaikuttamaan next-gen-ääniformaattien kohtaloihin.
   
 5. säätäjä

  säätäjä Käyttäjä

  Liittynyt:
  06.10.2015
  Viestejä:
  28
  Saadut tykkäykset:
  5
  Atmos:

  Huonosti aiemmin kirjoitin: kun katossa neljä, niistä kaksi pitää olla olla edessä ja kaksi takana about 45-55 asteen kulmassa ja linjassa etukaiuttimien kanssa. Jos taas vain kaksi, silloin ne ovat 80 astetta edessä eli melkein pään yläpuolella. Suuntaus on suoraan alaspäin. Nyt kotiin myytyvät laitteet tulevat tukemaan about kaikkia neljää kattokanavaa.

  Lisäksi on hyvä muistaa, että takaskobet pitäisi olla suht reilusti korvan yläpuolella.


  Aurossa jo nykysetup lähtee siitä, että kaikki alakanavat ovat samalla korkeudella (vrt dolby ja takaskobet). Sen jälkeen tehdään kokonaan toinen kerros täysin samoille paikoille kuin nykypöntöt, mutta korvatasosta n. 40 astetta ylöspäin. Eli toinen kerros ei ole linjassa etukaiuttumien kanssa vaan linjassa alemman tason kanssa. Tässä on imo kuitenkin aika haasteellinen paikka: jos sohva on esim seinässä kiinni ja nykyiset sivuskobet lähellä ja etuskobet kaukana, mihin laittaa "toinen kerros"? Jos sen pistää kattoon niin asteita tulee taakse aika tavalla, varmaan lähemmäs 60. Edessä taas kulma jää helposti johonkin 30 tietämille. Onkohan tästä haittaa eli onko määräävä tekijä toisen kerroksen korkeus vai kenties asteen?

  Lisäksi Auro varmasti vaatii toimiakseen kaikki nykyskobet kahteen kerrokseen eli minimissään pitää ostaa neljä pönttöä lisää. Atmosessa riittää kaksi. Ja Aurossa vielä se VOG tekee, joka ilmeisesti keskelle ja suoraan alaspäin.

  En yhtään osaa sanoa mitä kotilaitteet tulevat tukemaan, jos niitä edes on tulossa, mutta minimi varmaan olisi 10.1. Denon / Marantz ovat tuen tekemässä, mutta niissä on yhdeksän päätettä eli 5.1 setuppiin saisi Aurossa toisen kerroksen, mutta VOG.lle pitäisi hankkia oma pääte.


  Ja sitten ajatusleikki:

  Kotona on 5.1. Ostan uuden vaffen ja siihen Atmokseen kaksi pönttöä kattoon. Haluan soittaa Auron > ei onnistu, koska toista kerrosta ei ole olemassa.

  Kotona on 5.1. Ostan uuden vaffen + 4 pönttöä toiseen kerrokseen katonrajaan nykyskoben yläpuolelle. Lisäksi lasken nykyisiä takapönttöjä. Pulttaan kattoon yhden VOG:n. Kun ääniraitana on Atmos, Auron toinen kerros toimii Atmoksen kattoskobeina. Sijainnit eivät ole ideaaleja, mutta eiköhän se jotenkin toimi. VOG pysyy hiljaa. Kun ääniraita Auro, VOG tulee mukaan (jos ostan päätteen).

  Eli lyhysti sanottuna: Jos haluaa setupin, joka voi edes teoriassa toimia, minimissään neljä pönttöä lisää katonrajaan nykyisten yläpuolelle. Ja kädet ristiin jotta Auro voittaa tämän formaattisodan.
   
 6. Arttu78

  Arttu78 Aktiivinen käyttäjä Tukijoukot

  Liittynyt:
  13.04.2005
  Viestejä:
  2 453
  Saadut tykkäykset:
  85
  Toivottavasti vuosi edes riittää.
   
 7. säätäjä

  säätäjä Käyttäjä

  Liittynyt:
  06.10.2015
  Viestejä:
  28
  Saadut tykkäykset:
  5
  ja tähän lisäksi vielä HDCP 2.2 puute pl Onkoy.... ei selkeästi ihan ideaaliaika ostaa uutta vahvaria kotiin.

  edit: vuosi rittää HDCP 2.2:lle, mutta pahoin pelkään, että DTS-UHD ei tuohon kerkeä ellei sitten kyseessä ole puhdas firmispäivitys. Toivottavasti eivät keksi, että laitteissa pitäisi olla tietyt DSP:t sisällä :/
   
 8. aheikkinen

  aheikkinen Tuttu käyttäjä Tukijoukot

  Liittynyt:
  05.04.2007
  Viestejä:
  5 011
  Saadut tykkäykset:
  121
 9. Janska

  Janska Käyttäjä

  Liittynyt:
  27.08.2013
  Viestejä:
  83
  Saadut tykkäykset:
  1
  Youtubesta löytyi messujen Auro 3D demossa kerrottua asiaa ja sama mies kertomassa.
   
 10. Arttu78

  Arttu78 Aktiivinen käyttäjä Tukijoukot

  Liittynyt:
  13.04.2005
  Viestejä:
  2 453
  Saadut tykkäykset:
  85
  Mietin tuossa vielä, että olisihan sen messujen Atmos 7.1.4:n pitänyt edes jossain määrin säväyttää, vaikka ne hieman vaatimattomammat kaiuttimet olivatkin vähän hutiloiden sijoitettuina. Ei kuitenkaan säväyttänyt, ei edes Dolbyn omalla Atmos-pätkällä. Joo, himassa pystyisi puutteita paljolti korjaamaan. Olen kuitenkin tullut siihen tulokseen ainakin tässä vaiheessa, että Auro3D on parempi. Vaikka Auron esittelyyn käytetty järjestelmä oli täysin overkilleri 170kiloeuron hinnallaan, niin se ainakin oli jotain uutta ja täydellistä.

  Toivon, ettei DTS UHD näe päivänvaloa. Atmos puolestaan saisi pysyä mukana kilvassa vähän aikaa pitämässä Auron hinnoittelua ja strategiaa massoille saatavilla olevalla tasolla. Omaan kämpään himottais hankkia 12.1 tai 13.1 Auro3d. Tuleeko tällaisen mahdollistavat av-vahvistimet tai esivahvistimet kuitenkaan olemaan alle tonnin hintaluokassa vielä vuodenkaan päästä ja tuleeko Auro selviämään kilpailussa isompiaan vastaan? Ja millä saisi säästettyä kolmeen tai neljään lisäkaiuttimeen...
   
 11. Janska

  Janska Käyttäjä

  Liittynyt:
  27.08.2013
  Viestejä:
  83
  Saadut tykkäykset:
  1
  Mä oon kanssa messujen Auro3d:n vaikuttamana, opiskellut nyt molempia uusia audioformaatteja, Atmosta ja Auro3d:tä. Ihmetyttää kovasti, miten selkeästi on mielikuva syntymässä, että Auro3d on huimasti parempi monella tavalla. Lisäksi Auro3d:n 9.1 on vielä helppo toteuttaa 5.1 setin päälle ja 11.1 taas 7.1 setin päälle. Siihen ainakin on tulossa kohtuullisen edukasta prossutukea vielä tänä vuonna, kuten esim Marantz AV 7702.
  Noh, saahan noita kaiuttimia aina lisää, liikoja myytyä pois ja järjestystäkin vekslattua, josko mieli tahi ajatus muuttuu.
   
 12. El Grande

  El Grande Tuttu käyttäjä

  Liittynyt:
  25.07.2007
  Viestejä:
  3 338
  Saadut tykkäykset:
  215
  Miksi? :hitme:
   
 13. säätäjä

  säätäjä Käyttäjä

  Liittynyt:
  06.10.2015
  Viestejä:
  28
  Saadut tykkäykset:
  5
  DTS:n edustaja IBC:ssä tuntui tosi kovasti vannovan "open source" nimeen: ääniraidan tekeminen aina toistoon asti pitäisi onnistua perusraudalla ilman jumalattoman kallista erikoislaitteistoa. Jos tällainen ajatus menee läpi, se voi näkyä alhaisimpana tuotehintoina.

  Ylipäätään aika alussa tässä ollaan.... 5.1 yleistyi tasaisesti varmaan 10 vuoden aikana. 3D ääni on enemmän nicheä, joten voitaneen puhua ehkä asteen lyhyemmästä ajasta, mutta siltikin menee varmaan vielä vuosia ennenkuin voidaan julistaa voittajia tai häviäjiä.

  Henk koht toivon, että kaikki valmistajat panevat tarpeeksi paukkoja streamauspalveluiden / valmistajien tuotteisiin. Fyysinen rauta alkaa olla kohta kuollutta ja streamauspuolella ei tarjota edes HD-ääniformaatteja. Jos 3D äänet meinataan saada lentämään, ne pitäisi saada jakoon kaikkiin myynti/jakelukanaviin
   
 14. x_jmt_x

  x_jmt_x Tuttu käyttäjä

  Liittynyt:
  18.08.2006
  Viestejä:
  7 512
  Saadut tykkäykset:
  462
  Villinä arvauksena: koska formaattisodasta ei ole kuin harmia - kaikille osapuolille. Blu-ray vs. HD-DVD jarrutti HD-kuvan marssia vuosilla - ja arvailla voi, miten olisi käynyt DVD - HD - Streamaus -skabassa, jos BD:t olisi saatu 'lentoon' kaksi vuotta aiemmin.

  Nyt tilanne on sinänsä vielä pahempi: Dolby Atmos ja Auro 3D kaiutinsijoittelut poikkeavat toisistaan ratkaisevasti. Harvemmalla on mahdollisuutta rakentaa kahta kotiteatteria, mutta toisaalta ennenkuin toinen on dominantti ääniraita, en itse uskaltaisi rakentaa sitä yhtäkään (epäolennaista, mun tilaan ei mahdu Auro 3D lainkaan ja Dolby Atmos erittäin huonosti ja vain 7.1.2 maksimissaan... seikka, josta en kykene olemaan pahoillani; eipä tarvitse surra tätä). Riskinä on, että tekee nyt Auro 3D -setupin ja kolmen vuoden päästä se formaatti on kuollut. Tai toisinpäin.

  Ongelmaa ei ainakaan helpota, jos rähinään ilmestyy vielä kolmas omanlaistaan setuppia vaativa DTS. Tosin, jos sen kaiutinsijoittelu on yhtenevä kummankaan noista kanssa, niin se saattaa kipata vaa'an nurin nopeastikin.

  Tietty ratkaisuksi kävisi sekin, että kaikille levyille rontataan molemmat (tai kaikki kolme) ääniraitaa, mutta se veisi levytilaa ja lisensseineen tulisi kalliiksi. Tuskin tapahtuu. Levyt, joilla on Dolby TrueHD ja DTS-HD Master Audio ovat tilastotappio nytkin.
   
 15. El Grande

  El Grande Tuttu käyttäjä

  Liittynyt:
  25.07.2007
  Viestejä:
  3 338
  Saadut tykkäykset:
  215
  Onko Auro 3D edes tulossa kuluttajaluokan laitteisiin isojen japsi-valmistajien av-vaffien muodossa?

  Formaattisota ei näytä pätevän kuvan- tai äänenpakkaukseen, blu-rieskalla on yhä videona AVC:tä ja VC-1:stä sekä äänipuolella Dolby TrueHD:ta ja DTS-HD Master Audiota. Dolby Atmoksesta saadaan ulos Dolby TrueHD, jonka olo blu-raylla vaatii myös Dolby Digitalin. Ja eiköhän DTS:n ratkaisu noudata heidän entistä linjaa eli core + extensiot (DTS + HD MA + UHD).

  Toki erilainen kaiutinsijoittelu saattaa formaattisodan aiheuttaakkin. Pohjautuisiko tuo DTS-UHD:n kaiutinsijoittelu sitten Neo X 11.1:een?

  Hieno ajatus kyllä. Ja jos DTS:ltä Atmoksen kilpailija tulee, saavat piirit av-vahvistimiin jne, niin varmasti moni julkaisija käyttää mielummin DTS:ää, jos sen lisenssointi ja enkoderi-kustannukset ovat selvästi pienemmät.
   
  Viimeksi muokattu: 04.11.2014
 16. x_jmt_x

  x_jmt_x Tuttu käyttäjä

  Liittynyt:
  18.08.2006
  Viestejä:
  7 512
  Saadut tykkäykset:
  462
  Tuossahan sen itse sanotkin. Joka ikinen moderni BD-soitin osaa toistaa speksin mukaiset HD-ääniformaatit, oli kyseessä sitten pakattu DTS/Dolby (mikä tahansa versio) tai pakkaamaton PCM. Käsittääkseni nuo videoformaatit puolestaan ovat pakollisia jo speksissä, eli ne on onnistuneet kaikilta soittimilta aina.

  Ja videoformaattien osalta kuvan näyttämiseen on tarvittu vain se yksi televisio/tykki/muu näyttö. Ei yhtä näyttöä AVC:lle ja toista VC-1:lle. Ja vastaavasti ääniformaattienkin kannalta koko juttu on ollut se ja sama, kun sekä 5.1 että 7.1 -kaiutinjärjestelmien lay-out on ollut sama ääniformaatista riippumatta.

  Nyt tilanne on eri. Jos nuo edes nuo kaksi alkavat skabata kotiteatterimarkkinoilla, leirejä on aidosti kaksi. Auro-setupilla ei kuunnella Atmosta, eikä toisinpäin. Vielä pahempaa, jos kisaan tulee vielä DTS tarjoamaan kolmatta näkemystä asiasta.

  Loppujen lopuksi tämäkin on taas tätä samaa, jotain pitäisi saada ihmisille myytyä. Kun 3D jäi viime kädessä kuriositeetiksi (ei niitä kukaan oikeasti enää katso kotona), 4K kangertelee koska se porukka, joka niitä ensimmäisenä ostaisi, tietää hyvin tekniikan keskeneräisyyden ja aidon 4K-materiaalin saatavuuden, niin keksitään nyt sitten tällainen, jolla toivon mukaan saadaan taas pari uutta AV-virvaa myytyä sekä nippu halpoja kaiuttimia (Arttu on varmaan ainoa, joka oikeasti meinaa kasvattaa budjettiaan vastaavasti; ennustan, että parin vuoden päästä plazalla kysellään miten rakennetaan 7.1.4 -teatteri tonnilla...).
   
 17. pteittinen

  pteittinen 5K now, 6K later. Tukijoukot

  Liittynyt:
  30.04.2001
  Viestejä:
  6 492
  Saadut tykkäykset:
  178
  Juuri viime viikonloppuna kolme uutta 3D-leffaa yhteen putkeen.
   
 18. x_jmt_x

  x_jmt_x Tuttu käyttäjä

  Liittynyt:
  18.08.2006
  Viestejä:
  7 512
  Saadut tykkäykset:
  462
  Itsekin katsoin Life of Pi sunnuntaina.

  Kunhan sohin muurahaispesää. Onhan se 3D hienoa silloin, kun se tuo aidosti lisäarvoa leffaan. Valitettavan harvoin näin kuitenkaan on.
   
 19. peejiitee

  peejiitee Käyttäjä

  Liittynyt:
  10.08.2008
  Viestejä:
  267
  Saadut tykkäykset:
  9
  Joka viikko tulee katsottua 3D-leffa himassa isolta kankaalta.
   
 20. Arttu78

  Arttu78 Aktiivinen käyttäjä Tukijoukot

  Liittynyt:
  13.04.2005
  Viestejä:
  2 453
  Saadut tykkäykset:
  85
  x_jmt_x toi edellä hyvin esille, miksi kolmannen osapuolen mukaantulo formaattisotaan olisi haitallista. Jo kaksi erilaista kaiutinsijoittelua on myrkkyä kaltaisilleni harrastajille, joilla on käynnissä oleva kotiteatterin rakennusprojekti (ja haluaa toteuttaa äänentoiston tavanomaista laajemmalla kaiutinpatteristolla). En missään tapauksessa halua laittaa rahaa ja rakentaa kotiteatteria, joka mahdollistaa ns. täydet audiot vaikkapa yhdessä kolmasosassa leffoja, muttei lopuissa kahdessa kolmasosassa. Tuplasijoitteluun, puhumattakaan triplasijoittelusta, minulla ei taas ole varaa, eikä halua.

  Tässä vaiheessa ottaisin mielelläni vastaan todellisuuden, jossa jo toimivaksi havaitsemani Auro3D olisi osoittautunut voittajaksi lyhyen Atmosta vastaan käydyn sodan jälkeen ja kuluttajahinnat olisivat kohtuullisella tasolla. Haavetodellisuudessani Auro3D olisi aina valittavissa tottakai niin Blu-ray leffoissa kuin Netflixin kaltaisissa streamauspalveluissa. And they lived happily ever after...