Doctor Sleep (2019) (Mike Flanagan / Ewan McGregor, Rebecca Ferguson, Kyliegh Curran)

Keskustelu osiossa 'Elokuvat' , aloittajana Super-J, 05.04.2020.

 1. Super-J

  Super-J Tuttu käyttäjä

  Liittynyt:
  17.08.2007
  Viestejä:
  3 477
  Saadut tykkäykset:
  252


  Doctor Sleep on eräänlainen jatko-osa Kubrickin Hohdolle, mutta sekä sisällöltään että tyyliltään poikkeaa siitä varsin suuresti. yhteistä on lähinnä se hotelli jossa käydään yhdessä vaiheessa ja muutamat hahmot, erityisesti Ewan McGregorin esittämä Dan Torrance - joka oli siis se skidi siinä Kubrickin leffassa mutta nyt kasvanut aikuiseksi. Koko homma pyörii jonkinlaisia maagisia kykyjä omaavien ihmisten ympärillä, osa on hyviksiä kuten Dan ja osa pahiksia jotka haluavat imeä itseensä nuo maagiset voimat... Leffan alku on hitusen sekava (oikeastaan vähättelyä käyttää sanaa hitusen, oikeasti se on Legion-tv sarja tason sekava) mutta arviolta kymmenen minuutin jälkeen katsoja on jo aika hyvin juonessa mukana ja se juoni on aika simppeli, perustason hyvä vs paha scenaario. Ja meno sen kun paranee vaan loppua kohti. Ei tästä hirveästi voi spoilaamatta kertoa.

  4-/5
   
 2. tuna

  tuna Tuttu käyttäjä

  Liittynyt:
  09.12.2004
  Viestejä:
  2 360
  Saadut tykkäykset:
  198
  Olihan tämä yllättävän hyvä jatko-osa The Shining leffalle. Eihän tässä mistään kauhusta voinut puhua, enemmänkin jännityselokuva. Viittaukset aikaisempaan osaan lämmittivät sydäntä. Samanlainen ilmakuvaus kun The Shiningin alussa. Bruce Greenwoodin (Dr. John) toimisto oli kopio huoneesta, jossa Jack Nicholsonia haastateltiin The Shiningin alussa (tavaroista lähtien), musikki ym.
  Myös Overlook-hotelli oli saatu leffaan mukaan järkevin juonenkääntein.

  Elokuva olisi ollut jopa parempi, mutta Ewan McGregor näyttelijänä ei sopinut Dan Torranceksi. Hän veti roolin jotenkin laiskasti ja en kyllä herran työskentelystä ole aikaisemminkaan pitänyt. Henry Thomas ei ollut mielestäni paras valinta Jack Torranceksi. Abra Stonea näyttelevä tyttö ei myöskään vakuuttanut. Rebecca Ferguson veti pisimmän korren elokuvan pahiksena.

  Tuli katsottua director's cut versio leffasta ja viihdyin leffan parissa koko kolme tuntia. 4K Ultra HD levy olisi tullut varmasti ostettua, mutta lukemani perusteella director's cut leikkaus on leffasta SE versio. Director's cut on vain julkaistu Blu-ray levyllä ja teatteriversion näkeminen tämän jälkeen on turhaa.

  The Shining (1980) on mestariteos ja mielestäni yksi parhaimpia leffoja mitä on tehty. Doctor Sleep ei tätä ollut, mutta yllättävän viihdyttävä kokonaisuus silti. Sääli, että floppasi.

  The Shining 5/5
  Doctor Sleep 3,5/5 (eri näyttelijöillä olisi luultavasti antaa 4/5?)
   
  Viimeksi muokattu: 13.04.2020
 3. spaguman2

  spaguman2 Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  25.10.2012
  Viestejä:
  233
  Saadut tykkäykset:
  31
  Positiivinen yllätys. Rauhallinen kerronta, ei jump scareja. Mielenkiintoinen koko kestonsa (normiversio) ajan. Kirja ei ollut kovin erikoinen, leffa kerrankin parempi. Ihan hyvä tunnelma. Vuoden TOP 3:ssa.

  Jostain syystä tästä tuli mieleen Return to Salem Lot;)
   
 4. marlan

  marlan Tuttu käyttäjä Tukijoukot

  Liittynyt:
  10.06.2004
  Viestejä:
  2 199
  Saadut tykkäykset:
  146
  Teatterikierroksella Doctor Sleep jäi näkemättä, ja hiukan epäröiden ryhdyin katsomaan kolmituntista ohjaajan versiota: entä jos tämä on kauhean tylsä kuten It?

  Onneksi niin ei käynyt, vaan Doctor Sleep on sujuvasti, rauhallisesti etenevä kauhudraama, joka edustaa Stephen Kingin turvallisen tuttua, parhaimmillaan vakuuttavaa tyyliä. Tarina on jaettu muutamaan lukuun, mutta se toiminee paremmin elokuvana kuin TV-sarjana. Kolmen tunnin elokuva tuntui kahden tunnin mittaiselta. Tämä kuuluu onnistuneiden King-filmatisointien joukkoon.

  Elokuva jatkaa Hohdon tarinaa ja nivoutuu samalla kohtalaisen onnistuneesti Stanley Kubrickin elokuvaan. Kubrickin elokuvahan poikkesi Kingin romaanista melko lailla, mutta jälkimmäisen elokuvan juonta on vastaavasti muokattu romaanista Tohtori Uni niin että se sopii ensimmäisen elokuvan jatkoksi — kirjailijan hyväksynnällä, jos haastatteluja oikein tulkitsin.

  Danny Torrencen yliluonnollisten kykyjen taustaa ja toimintaa avataan laajemmin ja tutustutaan True Knot -ryhmään, joka saalistaa pikkulapsia.

  Overlook-hotelliin sijoittuva jakso tekee lavastuksensa ja hahmojensa puolesta kunniaa Kubrickin elokuvalle, ehkä jopa hiukan mässäillen, ja erinäisiä klassisia tilanteita ja hahmoja nähdään uudelleen. Roolitus on kohtuullisen onnistunut. Tilaääntä käytetään taitavasti. (Hohdon Danny Lloyd vilahtaa pikkuroolissa.)

  3½/5

  Pohjoismaisessa blu-ray-julkaisussa (2×BD-50) on Dolby Atmos ja samat lisämateriaalit kuin muuallakin. Pitemmän version kuvanlaatu ei hämärissä kohtauksissa tehnyt aivan täydellistä vaikutusta (videon bittivirta 24041 kbps); harmi ettei sitä ole saatavilla UHD:nä. Muutama näyte ohjaajan versiosta:

  [​IMG]

  [​IMG]

  [​IMG]

  [​IMG]

  [​IMG]

  [​IMG]

  [​IMG]

  [​IMG]
   
 5. Jarkko G.

  Jarkko G. Samppa ja Hurricane :| Tukijoukot

  Liittynyt:
  13.08.2001
  Viestejä:
  12 991
  Saadut tykkäykset:
  35
  Tämä olisi varmaan iskenyt kovempaa jos tykkäisi hulluna ekasta Shiningista.
  Paikoitellen kuitenkin tässä oli hyvää tunnelmaa ja jopa ihan tykkäsin keskivaiheille asti. Sitten meni maku ja kun tuttuun hotelliin palattiin niin meininki oli jo vallan höhlää.

  3/5 kuitenkin.
   
 6. nepa

  nepa Alakerran HFR CIH -mies. Tukijoukot

  Liittynyt:
  17.10.2001
  Viestejä:
  7 832
  Saadut tykkäykset:
  726
  Ihan hyvä leffa, mutta koska Kubrick veti kirjan uusiksi niin tämäkin leffa on pakotettu tekemään isoja juonimuutoksia kirjaan.
  Mutta leffa oli ihan hyvä. Kirja parempi.
  4/5
   
 7. Pulse+

  Pulse+ Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  11.03.2004
  Viestejä:
  547
  Saadut tykkäykset:
  43
  Kolmen tunnin ohjaajan versio katsottuna. En erityisemmin pitänyt tästä, mutta kerrankin leffa oli parempi kuin kirja, joka oli tähän asti lukemistani Kingin kirjoista selvästi heikoin. Hattu-Rose ei oikein säväyttänyt pahiksena. Leffa oli laukalla verrattuna kirjaan, kuten edellä on jo kommentoitu. Ihan kiva oli toki katsella Overlook hotellin kohtauksia, viittaukset Hohdon filmatisointiin olivatkin parasta antia. 3/5 (kirja 2/5)
   
 8. KILLPATRICK

  KILLPATRICK Tunnettu käyttäjä

  Liittynyt:
  28.01.2010
  Viestejä:
  4 643
  Saadut tykkäykset:
  695
  Tätä en olekaan lukenut, joten täytyy katsella leffa ensin.
  En tykännyt Kingistä nuorempana, joten jäi kaikki kirjat lukematta. Nyt vanhempana on erittäin positiivinen yllätys löytää King uudelleen, kun hänellä on suuri tuotanto, jota voi ruveta kahlaamaan läpi.
   
 9. nepa

  nepa Alakerran HFR CIH -mies. Tukijoukot

  Liittynyt:
  17.10.2001
  Viestejä:
  7 832
  Saadut tykkäykset:
  726
  Kannattaa lähteä etenemään vanhemmasta tuotannosta. Siellä on todella hienoja helmiä, kuten Salem's lot.
  Ja King vielä melko paljon tekee viittauksia kirjojen välillä ja samoja hahmojakin saattaa olla eri kirjoissa, joten senkin vuoksi aikajärjestyksessä lukeminen on suositeltavaa. Mutta ei toki pakollista.
   
 10. Pazze

  Pazze Tuttu käyttäjä

  Liittynyt:
  16.09.2003
  Viestejä:
  4 957
  Saadut tykkäykset:
  115
  No joo. Kivasti oli viitteitä Kubrickin elokuvaan ja kiva ettei pelkällä böö-kauhistelulla menty, mutta ei vaan innostanut. Jos tämä elokuva olisi keskittynyt Rebecca Fergusonin esittämän Rose The Hatin-hahmoon, niin mä olisin tykännyt enemmän. Mun versiossa Rose The Hat olisi voinut esim. käydä suihkussa, makailla uima-altaalla ottamassa aurinkoa, hikoilla salilla tai lenkillä.... Tällaisena leffa oli kuin Kingin nykyiset kirjat: buy - play (/ read) - throw away. Kertakäyttöinen leffa, jota ei muista puolen vuoden päästä. 2/5, sillä olihan tuo lähtökohta nyt oikeasti mille tahansa elokuvalle aika toivoton.
   
 11. opelman

  opelman Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  20.10.2007
  Viestejä:
  1 586
  Saadut tykkäykset:
  55
  Kingin nykyiset kirjat aika laimeita. Varmaan ennen oli parempia kun käytti huumeita.