DNA:n VHF-lähetyksien vastaanottaminen sisäantenneilla?

Keskustelu osiossa 'Digi-TV' , aloittajana ZED, 23.05.2017.

  1. ZED

    ZED Mitä kävi, ketä tietää? Tukijoukot

    Liittynyt:
    19.03.2002
    Viestejä:
    3 588
    Saadut tykkäykset:
    216
    Minkälaisilla sisäantenneilla olisi toivoa saada aikaan kohtuullisen häiriötön vastaanotto DNA:n DVB-T2 -kanavanipuille? Ilmeisesti kovin kaukana lähettimestä ei pärjää pienillä aktiiviantenneilla DNA:n lähettimien ollessa tehoiltaan melko vaatimattomia?

    UHF-taajuuksille (Digitan DVB-T -lähetteet) on ollut melko helppo itsekin värkätä melko hyvin toimivia pikkuantenneja, mutta VHF -taajuuksille sopiville haraville tulee kalkulaattoreiden mukaan kokoa sen verran, että ihan pienistä kapistuksista ei enää voida puhua. Joten jotakin hienompaa teknologiaa tarvittaneen.

    Onko esim. OFA-aktiiviantenneista mihinkään kivitalo-olosuhteissa jos lähetinmasto sijaitsee muutaman kymmenen kilometrin etäisyydellä?
     
  2. DVB-G

    DVB-G Käyttäjä

    Liittynyt:
    05.03.2003
    Viestejä:
    10 281
    Saadut tykkäykset:
    30
    Ei toivoakaan. Tai saahan sitä itseään pettää jos siitä tykkää, siis haaveilusta.

    Minä en "näe" kumpaakaan DNA-lähetintä parvekkeella, siis ulkona, vaikka olen suunnilleen kahden lähettimen puolivälissä ja mukamas katselualueen piirissä.

    Ei toimi yli metrinen Log-periodinen harava. Eikä toimi aktiiviantenni One For All SV9450, jolle suositellaan etäisyydeksi 15...25 km. Ostin käytettynä verkkokauppacomin alelaarista.

    Digitan kanavat kyllä molemmilla antennituotteilla näkyvät ilman erillistä lisävahvistamistakin. Siis parvekkeella olevilla antenneilla, eikä edes ole väliä miten haravan suuntaa, sen voi panna sojottamaan kohti taivasta tai maata, silti näkyy. Ei kuitenkaan toimi ollenkaan jos tuon haravan tai aktiiviantennin sisätiloihin. Betoniraudoitus vaimentaa useita kymmeniä desibelejä radiotaajuuksia.



    Voisit ehkä kokeilla vajaan huntin hintaista 25...50 km etäisyydelle tarkoitettua tehokkaampaa OUTDOOR- eli ulkokäyttöön tarkoitettua ja ulos oikeasti sijoitettavaa aktiiviantennia, mutta se kuitenkin säätää vahvistustasonsa voimakkaimman signaalin eli Digitan perusteella, jolloin vaimea VHF-signaali hukkuu pohjakohinaa alemmalle tasolle ja peli on menetetty.

    Pitäisi löytää pelkästään VHF-kaistalle suunniteltu aktiiviantenni, sellaista itse olen etsinyt, turhaan. Ei ole parvekkeella tilaa aidolle oikealle VHF-klusterille, noin 5*5 metrin matriisi antenneja, jotta saisin kuvan esille. Liikaa puita ja muita rakennuksia on edessä haittaamassa radioaaltojen tepastelua halki eetterin.



    Näkyvyysalue mitoitetaan sillä kaavalla, että vastaanottoantennin pitää sijaita vähintään 5 m irti maasta ja mieluusti useampi metri talon katon yläpuolella. Käytännössä vain omakotiasujat voivat nähdä matalatehoisia VHF-kanavia. Tai kerrostalon yläkerroksissa asuvat, jos ikkunasta on suora näköyhteys lähetinmastoon. Ei saa olla puita edessä.

    Sama haravani kyllä näytti moitteetta kaikki VHF-taajuudetkin VHS-aikakaudella, koska ne lähetettiin normaaliteholla Digitan korkeasta mastosta.

    Kaiken ongelmatiikan syy on liian matala lähetinteho.


    .
     
  3. ZED

    ZED Mitä kävi, ketä tietää? Tukijoukot

    Liittynyt:
    19.03.2002
    Viestejä:
    3 588
    Saadut tykkäykset:
    216
    Tämä lienee pääsyy ongelmiin.

    Vaikuttaa hiukan siltä että jotain hassunhauskaa tapahtui Pirkanmaalla niin UHF- kuin myös VHF -lähetteille tämän viimeisimmän kanavamuutoksen yhteydessä. Ei niinkään käytetyille taajuksille, vaan lähinnä sille että mitä mikäkin lähetysasema lähettää ja millä teholla. 198,5 MHz DVB-T2 -nippu näkyi ennen muutosta mutta ei sen jälkeen. En väitä että tapauksessa kyseessä oleva vastaanotinkalusto olisi ollut 100% vireessä, mutta fakta on että ennen muutosta signaali riitti ja kuva näkyi ja sen jälkeen ei.

    Taidan viedä ns. kanavakortin takaisin, ja tyytyä SD-kuvaan siihen asti kun HD-kuvasta tulee tulee arkisempi hyödyke suomalaisessa TV-toiminnassa.

    DNA saanee pitää tunkkinsa.