DIY subbarit alle tonnilla

Keskustelu osiossa 'Tee Se Itse / DIY' , aloittajana noeikujoo, 22.05.2013.

  1. j_a_k

    j_a_k Käyttäjä

    Liittynyt:
    31.08.2007
    Viestejä:
    2 266
    Saadut tykkäykset:
    7
    Hieman jos kasvattaa kotelon kokoa, vaikka 120 litraan, alkaa putkikin olemaan järkevämpi pituudeltaan. Passiivielukat olisi mainio tapa virittä kotelo,
     
  2. noeikujoo

    noeikujoo Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    27.09.2002
    Viestejä:
    3 877
    Saadut tykkäykset:
    164
    Ostin sitten tuon Exodus Audio Maelstrom X-18 elementin, eli yhdellä subbarilla mennään toistaiseksi. Tarkoitus tehdä sille 125 litran suljettu kotelo. Vahvistin pitäisi vielä valita. Ajattelin ensin kokeilla kuitenkin jotain edullista PA-päätettä (Behringer EP4000 Europower tai Behringer iNuke NU3000), jos en sitten raaski ostaa Hypex DS 8.0 vahvistinta.
     
  3. Antti U

    Antti U Guest Guest

    Liittynyt:
    16.04.2008
    Viestejä:
    359
    Saadut tykkäykset:
    3
    On ennemminkin sääntö, kuin poikkeus, että teho kasvaa vain sinne~500wattiin kahden 250watin päätteen siltauksesta. Oliskohan Jukka Virtalähteellä osuutta asiaan..... Eipäs ole tullut teoriapohjalta tuota vahvistin asiaa ikinä mietittyäkkään. Fysiikanlakeja kun ei pysty rikkomaan=ei ole keksitty/ei tulla keksimään keinoa tuottaa matalaa taajuutta pienessä kotelossa pienellä teholla suurella herkkyydellä. Väkisinkin tullaan kompromissien eteen ja Pa-elementtiä on pakko equttaa matalilla taajuuksilla, (ja tehon kulutus kasvaa) jos 20Hz taajuuksia haluaa kovaa kuunnella. Oikeaa subbari elementtiä ei tarvitsekkaan equttaa, mutta eipä sieltä kovaa ilman tehoa kuulukkaan=matala herkkyys. Ja taas ollaan samassa tilanteessa. Vasteen korjailussa miinukseksi mudostuu viive, mutta siihenkin on olemassa kahta koulukuntaa=toiset eivät kuule eroa, vaikka matalilla viive kasvaa ja toiset taas kuulevat. Itse en tiedä kumpaan kuuluun, kun minun "subbarit" eivät kuulosta tarpeeksi hyvältä equtuksella, eikä ilmankaan. Seuraava subbanen tulee olemaan kokeilu noilla pa-elementeillä, niin pääse kulemaan kuinka kuraa nekin on. Minulle kun aina käy niin, että sekundaa lähdetään hakemaan, mutta sutta tuppaa tulemaan. Ja tämäkin on ennemmin sääntö, kuin poikkeus.
     
  4. Juham

    Juham Uusi jäsen

    Liittynyt:
    10.01.2004
    Viestejä:
    100
    Saadut tykkäykset:
    0
    Mistäs tämä arvio? Audiovideo.fi:n artikkelissa oli laitettu 2 kpl Eighteen Soundeja ja jutun mukaan voima ei lopu kesken ja vaste ulottuu jopa 10 hz asti..
     
  5. x_jmt_x

    x_jmt_x Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    18.08.2006
    Viestejä:
    7 617
    Saadut tykkäykset:
    523
    Mistä lie. Livenä kyseisen patterin kuulleena voin vakuuttaa, että ei muuten lopu toisto mihinkään 30hz. Ja voimaa oli sen verran, että korvat ilmoitti enemmän olevan tarpeetonta. Tiukkaa se toisto kyllä oli, akustoimattomassa kivihuoneessa tuolloin Monoliitin murahteluun tottuneelle suorastaan järkytys.

    Muoks: olisikohan valmistajan datalehteä silmäilty. 180L kotelo, viritys 35hz ja toisto ylettyy 2500hz saakka, suositus tosin vain 500hz. Kotiteatterikäyttäjä virittänee vähän toiselle taajuuskaistalle, kuin 35-500hz?

    Muoks2: artikkelista "Pienellä huonekorjauksella ja vasteen oikomisella bassovaste menee huoneessa vaimentumattomana 10 hertsiin. Ellei se riitä alarajataajuudeksi, asennan kaivinkoneen hölskyttämään sohvaa. Lisäksi basson laatu on sitä mitä pitääkin, musiikilla nopean kevytliikkeistä ja leffoilla todella uskottavan kouraisevaa."
    Lähde

    Joskohan Samu palaisi selventämään asiaa tuon korjailun ja oikomisen osalta, mutta kyseessä lienee pcs 2700 vahvistimen ominaisuudet.

    Sinänsä kun herralla on etukanavissa Nitrot (n. 35hz asti toistavat), niin taitaa subbari olla vähän alempaa kaistaa varten....
     
    Viimeksi muokattu: 02.08.2013
  6. Juham

    Juham Uusi jäsen

    Liittynyt:
    10.01.2004
    Viestejä:
    100
    Saadut tykkäykset:
    0
    Juuh. Tässä vaan mietin mahdollisia uusia ratkaisuja subbariksi/subbareiksi leffahuoneeseen, niin tuommoinen iso elementti mielestäni vielä kohtuullisen kokoisessa (100 L) kotelossa ei olisi mikään hullumpi ratkaisu.. Sitten on toki useampielementtiset systeemit mahdollisia (esim. pari pienempää samaan koteloon tai useampaan koteloon).
     
  7. noeikujoo

    noeikujoo Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    27.09.2002
    Viestejä:
    3 877
    Saadut tykkäykset:
    164
    Kyllähän tuo onnistuu suljetussa kotelossa, jos käytetetään hyväksi huoneen tuomaa korostusta, korjataan vastetta sähköisesti ja tehoa on tarpeeksi. Elementillä pitää vaan pitää olla suuri herkkyys ja paljon kartiopinta-alaa, kuten tuossa Eighteen Sound 18LW2400 elementissä. Refleksikotelossa tuota elementtiä ei voi virittää niin, että toisto ulottuisi elokuvakäytössä riittävän alas. Jos puuttuvia matalia yritetään tuoda kuuluviin korostamalla, niin silloin kartion liikerata varmaan ylittyisi liian aikaisin. Pieni suljettu kotelo rajoittaa kartion liikettä (ilmajousi) matalilla enemmän, joten korjaustakin voi käyttää enemmän.

    Meinasin itsekin laittaa pari tuollaista Eighteen Soundin elementtiä, mutta löysin sitten käytettynä Maelstrom X-18 elementin. Rakensin sille 125l suljetun kotelon, jossa toisto ulottuu laskennallisesti 25Hz asti ilman sähköistä korjausta. Anti-moden kanssa toisto ulottuu kuuloalueen ajarajalle asti. Ainakin puurakenteisen 21m2 omakotitalon olkkarissa Mallu tuntuu toimivan elokuvakäytössä erinomaisesti. Voimaa, auktoriteettia ja tarkuutta on ihan eri tavalla kuin vanhassa BK Electronicsin Monolithissa. Ja toimii se hyvin myös musiikilla. Aluksi Mallu oli pienoinen pettymys, mutta vika olikin Behringerin EP-4000 vahvistimessa. Jatkuvaa tehoa tuosta Behrusta lähti kyllä paljon, mutta sillattuna se ei pystynyt antamaan virtaa ulos nopeasti, minkä vuoksi iskuäänet ja nopeat bassokuviot pyöristyivät epäämääräiseksi mörinaksi. Vasta kun ostin tilalle Hypexin DS8.0 vahvistimen, alkoi Mallu toimi hyvin myös musiikilla. Itse en ainakaan suosittelisi omien kokemusten perusteella subbarille noita ihan halvimpia PA-vahvistimia.
     
  8. x_jmt_x

    x_jmt_x Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    18.08.2006
    Viestejä:
    7 617
    Saadut tykkäykset:
    523
    :confused:

    Kannattaisi ehkä välttää niitä kategorisia väitteitä siitä, että mikä on mahdollista ja mikä ei. Varsinkin kun tässä ketjussa oli jo ennen sinun postailuasi viitattu lähteisiin, joiden mukaan pohjamutiin ylettyvä toisto on ihan mahdollista ja toimivaa.
     
    Viimeksi muokattu: 02.08.2013
  9. saurama

    saurama Uusi jäsen

    Liittynyt:
    16.05.2002
    Viestejä:
    616
    Saadut tykkäykset:
    10
    Elementti toimii tietyllä tavalla kun sitä roikottaa ruuvinreiästä ilmassa ja mittaa parametrejä. Sitten kun sen laittaa koteloon niin tulos on kotelon ja elementin yhteispeli. 100ltr suljettu purkki, hyvä vahvistin ja 18LW2400 on ratkaisu, joka toimii erinomaisesti pienessä tilassa. 50-60Hz jaolla sen vastetta ei tarvitse edes oikoa kun huone boostaa vasteen käytännössä tasaiseksi alle 10Hz -> jakoalue. Pihalla/lähikentässä mitatusta vasteesta näkee, että vaste lähtee laskemaan pian sadan hertsin alapuolelta 12dB/oktaavi ja jatkuu sellaisena niin alas kuin vahvistimen vaste antaa periksi.

    Pieni huone boostaa alapäätä aina hurjasti, siksi 20Hz suorana menevä subbari ei kuulosta lähellekään neutraalilta ko. tilassa. Tuo suljettu subbarini puurakenteisen kartanon 100m2 salissa ei kuulostaisi yhtä jykevältä, siis ilman sähköistä korjausta. Pelkän elementin free-air -parametrien perusteella ei kannata miettiä, mikä on lopputulos. Lopputulokseen vaikuttaa ensin elementille järjestetty kotelointi ja sen jälkeen asennustilan ominaisuudet. Vaste kuuntelupaikalla on se asia, mitä me kuuntelemme, emme mitään niistä välivaiheista.

    PS. Tarkoitus on kokeilla 18LW2400:sta 350ltr refleksipurkissa matalalla virityksellä. Kerron, mitä tapahtuu kun niin pitkällä ollaan.
     
  10. Juham

    Juham Uusi jäsen

    Liittynyt:
    10.01.2004
    Viestejä:
    100
    Saadut tykkäykset:
    0
    No mitenkäs jos jako olisikin ylempänä esim. 80 hz, muttuuko käytös oleellisesti ja tarvitaanko boostia enemmän alapäähän?

    Sinänsä tuo olisi kätevä ratkaisu ja kohtuullisella budjetilla tehtävissä - siis kys. elementti + esim. Hypex moduuli. Onkohan DS 4.0 liian köykäinen LW2400:lle (DS 4:ssä 210w 8ohm ja 400w 4ohm) ja tulisiko tällöin valita mielummin 4 ohminen versio elementistä, jos niitä olisi vain yksi?

    Sitten jos aletaan miettimään usean subbarin ratkaisuja jokseenkin samoissa hintaluokissa, niin onko esim. 2-4 kpl XLS-10 tai 12 (mielellään suljetuissa, jotta kotelokoot saa pidettyä kohtuullisina jos niitä tulisi useampia) mitenkään vertailukelpoinen yhdelle isolle elementille (esim. tämä LW2400)?
     
  11. x_jmt_x

    x_jmt_x Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    18.08.2006
    Viestejä:
    7 617
    Saadut tykkäykset:
    523
    Käsittääkseni ei ainakaan "oleellisesti". Saurama toteaa tuossa, että vastetta ei käytännössä tarvitse lainkaan oikoa 50-60hz jaolla. Pitää muistaa, että hänen tilansa on erittäin raskaasti akustoitu (kts. viitattu artikkeli). Kun elementti vielä kestää tehoa suhteellisen holtittomia määriä, niin kunhan vaan vahvistimessa riittää potkua, niin vaikea uskoa, että 20hz jakotaajuuden nosto aiheuttaisi ongelmaa... Oikeasti, täysin sama ratkaisu eli 2x tuo elementti kahdessa sadan litran kotelossa + yksi samanlainen vahvistin ei lopputulokseen nähden maksa paljoakaan.

    Hypexin moduulista en sano mitään, kun en tiedä.
    :)
     
  12. noeikujoo

    noeikujoo Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    27.09.2002
    Viestejä:
    3 877
    Saadut tykkäykset:
    164
    Eikös elokuvakäytössä subbarin toisto pitäisi olla tasainen koko LFE:n 3-120Hz kaistalla, eikä vain subbarin jakotaajuuden alapuolella? Jos huone korostaa alle 50-60Hz taajuuksia, niin silloinhan tasaista toistoa ei saavuteta koko LFE:n kaistalla käytettäessä tuota 18LW2400 elementtiä 100l suljetussa kotelossa? Eli anti-mode tms. korjain tarvitaan oikaisemaan vaste.
     
  13. x_jmt_x

    x_jmt_x Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    18.08.2006
    Viestejä:
    7 617
    Saadut tykkäykset:
    523
    Vai että 3hz ylöspäin. Kerropa toki, millä tuo onnistuu.

    Ja korjain on ihan yhtä tarpeen muillakin elementeillä, kun suora vapaakenttävaste 20-120hz johtaa kuitenkin joltain osin korostuneeseen vasteeseen huoneessa. Kellään kotonaan ole huonetta, joka ei vaikuta mitenkään vasteeseen.
     
  14. noeikujoo

    noeikujoo Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    27.09.2002
    Viestejä:
    3 877
    Saadut tykkäykset:
    164
    Tarpeeksi kartiopinta-alaa ja tehoa, niin eiköhän ne infraäänetkin ala tuntua kehossa.
     
  15. x_jmt_x

    x_jmt_x Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    18.08.2006
    Viestejä:
    7 617
    Saadut tykkäykset:
    523
    Niin millä käytännössä?

    Ootko montakin subbaria rakentanut, muuten, kun on faktatieto noin hallussa?

    Ensin se ei käy, kun siitä ei saa alle 35hz taajuuksia, nyt se ei käy kun se ei mene suorana 3hz...
     
    Viimeksi muokattu: 03.08.2013
  16. j_a_k

    j_a_k Käyttäjä

    Liittynyt:
    31.08.2007
    Viestejä:
    2 266
    Saadut tykkäykset:
    7
    Kyllähän sitä yhden subin rakentaneena tiedetään kaikki subeista :) Sehän toistaa, ihan DC:stä lähtien ja lujaa. Helpointa toistaa matalia,on tehdä yksi seinä tukevaksi ja ohjata sitä hydrauliikalla, kun kuunteluhuoneen seinää poikkeuttaa puoli metriä, alkaa painetta löytymään matalillakin taajuuksilla. Pitää vain rakentaa tukeva ja tiivis huone :D

    3 hertsiä? Mistä tuollainen juontaa juurensa? Ja koitahan saada huoneessa edes yhteen pisteeseen suora vaste, puoli metriä sivuun ja vaste on aivan muuta.
     
    Viimeksi muokattu: 03.08.2013
  17. noeikujoo

    noeikujoo Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    27.09.2002
    Viestejä:
    3 877
    Saadut tykkäykset:
    164
    Teoriassa LFE:n kaista on 3-120Hz, ainakin wikipedian mukaan:
    Sitä en tiedä, onko noin matalia infraääniä elokuvien ääniraidoilla. Otin vaan tuon "3-120Hz" tuosta wikipediasta tarkemmin sitä ajattelematta. Enpä arvannut, että tuon 3Hz:n ajarajaan takerrutaan noin tarkasti. Oma tavoite on tietenkin saada mahdollisimman tasainen toisto kuuloalueen alarajalta LFE:n ylärajalle asti.

    Se on kyllä totta, että joka puolelle huonetta on vaikea saada tasaista bassotoisto. Jos saa bassotoiston säädettyä tasaiseksi parhaalle kuuntelupaikalle, se muuttuu erilaiseksi siirryttäessä sohvan toiseeen päätyyn.
     
  18. x_jmt_x

    x_jmt_x Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    18.08.2006
    Viestejä:
    7 617
    Saadut tykkäykset:
    523
    Kuuloalue on about 20hz ylöspäin. Sen alla äänen kyllä aistii, mutta painetta saa olla melkoisesti. Tämä on yksilöllistä. Jonkun 3hz toiston edellyttäminen vaatii jo melkoista suhteellisuudentajun puutetta.

    No jaa. Neljä subwooferia oikein sijoitettuna. En tiedä, onko tuo "vaikeaa", hinta on tietenkin nelinkertainen verrattuna yhteen lisäbassoon.

    Sähköisestä korjauksesta on ihan turha mussuttaa. Jos huone ei ole viimeisen päälle akustoitu bassotaajuuksia myöten - ja väitän, että 99.9% plazalaisista ei ole - vasteessa on aina jotain poikkeamaa ja huone korostaa jonkin verran. Sähköinen korjain on käytännössä pakollinen.

    Siitä sitten, että vaikkapa tuon 18Soundin saaminen toistamaan suorana 10-120hz vaatii sähköisen korjaimen nariseminen on siten ihan naurettavaa: ihan minkä tahansa edes teoriassa tuohon kykenevän subwooferin saaminen toistamaan suorana em. kaista huoneessa vaatii jokatapauksessa sen sähköisen korjauksen. Siinä suhteessa tuo ei ole yhtään parempi tai huonompi ratkaisu, kun moni muu. Vedäpä kuule pakasta joku viivasuorana edes 20-120 vapaakentässä toistava lisäbasso ja kanna se huoneeseen soimaan. Ei muuten mene enää suorana, vaan alkaa 90% varmuudella korostaa alapäässä. Ja vähän muuta peltoa siihen päälle.
     
    Viimeksi muokattu: 04.08.2013
  19. noeikujoo

    noeikujoo Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    27.09.2002
    Viestejä:
    3 877
    Saadut tykkäykset:
    164
    Kuten jo tuossa aiemmin mainitsin, 3Hz tuli otettua tuossa LFE:n määritelmästä sitä tarkemmin ajattelematta.

    Neljä subbaria voi olla aika hankala saada mahtumaan oikein sijoitettuna tavalliseen olkkariin. Ja neljässä subbarissa on paljon enemmän tekemistä kuin yhdessä, jos niistä halua tehdä niin siistit, että tule hellasäröä.

    Itsekin olin ensin tekemässä kahta subbaria 18Sound elementeistä, mutta totesin lopulta, että kahta 100l laatikkoa olisi ollut vaikea saada mahtumaan olkkariin. Myös tonnin budjetti olisi ylittynyt. Yhdellä Maelstrom X-18 elementillä toteutettuna subbariprojektiin kului rahaa yhteensä n. 900€, kun laskee mukaan kaikki materiaalitkin.
     
  20. jusky

    jusky Käyttäjä

    Liittynyt:
    03.09.2006
    Viestejä:
    1 854
    Saadut tykkäykset:
    0
    Kyllähän isot elementit suljettuna toki saa toistamaan alas asti. Nämä 12" Eminencetkin menee ihan nätisti 20 hertsiin kerrostalon huoneessa, kun refleksiputket tulppaa. Vaan kyllä silti se paras isku "kuivahtaa" ainakin vielä näissä 12" elementeissä. 18" on tietty pinta-alaa jo niin paljon, että refleksiä ei välttis edes tarvitse kotikäytössä olla. Korkean FS-arvon elementeillä kotelon koko tuppaa kasvaa kovin isoksi, jos niitä koittaa virittää matalalle. Ja jälleen on vaarana, että isku mössähtää, kun toistoa koittaa kovin alas venyttää kotelon avulla.

    Jos Eighteen Sound noinkin toimii niin mikäpäs siinä! Hurja elementtihän se kaiken kaikkiin kuitenkin on.