DIY kebab (kastike,liha) ?

Keskustelu osiossa 'Ruoka & Juoma' , aloittajana juhaa, 18.06.2004.

  1. skaloinen

    skaloinen Guest Guest

    Liittynyt:
    01.02.2006
    Viestejä:
    1
    Saadut tykkäykset:
    0

    Kaasuun pakatun lihan harmaa väri aiheutuu suojakaasusta. Liha pysyy tuoreena, vaikka se kaasun kanssa reagoidessaan saattaakin vaihtaa väriä.

    Ja todellakin cittareissa pakattu liha saattaa olla pilaantunutta (jauhetaan kaikki myymättä jäänyt ripe jauhelihaksi), senhän huomaa jo parasta ennen päivästä, joka yleensä on huikeat 2 päivää myyntihetkestä eteenpäin.

    Tässä vielä ihan ok resepti kebablihan kastikkeelle:
    1 purkki valk.sipulalla maustettua tom. murskaa
    1 tomaatti pyree
    1 tuore tomaatti
    1/2 sipuli
    suolaa
    pippuria
    sokeria (tomaattipohjaiset ruoathan pääsääntöisesti vaativat sokerin mausteeksi)
    chilimaustetta maun mukaan

    Kuulllotetaan sipula, lisätään murska, pyre ja tomaatti, kiehautetaan, hienonnetaan sauvasekottimella, maustetaan ja annetaan hautua.
     
  2. Raimo

    Raimo Käyttäjä Tukijoukot

    Liittynyt:
    26.02.2000
    Viestejä:
    2 650
    Saadut tykkäykset:
    4
    Kiitokset vaan kaikille hyvistä ohjeista, tuli oma kebab viritys tehtyä viikonloppuna. Kovin nuukasti vain laitoin mausteita, siis suola ja pippuri, mutta muuten onnistui hyvin. Harjoitellaan vielä uudestaan.
     
  3. säätäjä

    säätäjä Uusi jäsen

    Liittynyt:
    06.10.2015
    Viestejä:
    28
    Saadut tykkäykset:
    5
    Jos ostaa kaupan jauhamaa lihaa, kannattaa pyytää jauhamaan se itse valitusta paistista.

    Noin keskimäärin väittäisin, että laadukkaimmat valmispakatut lihat voittavat kaupan itse jauhamat, varsinkin jos kaupassa on heikko kiertävyys lihatiskissä.

    Parasta tulee tietysti kun itse tekee. Paistia saa välillä tarjouksesta 5.90e kilo ja lihamylly ei hirveitä maksa. Tulee sen verran mureita jauhelihapihvejä, että suussa sulaa ilman pureksimista. Kerralla ostaa vaikka 5kg ja pakastaa 500g möntteinä :)
     
  4. Harry

    Harry Käyttäjä Tukijoukot

    Liittynyt:
    06.09.2004
    Viestejä:
    1 903
    Saadut tykkäykset:
    7
    Vieläkös diy kebun valmistusta harrastetaan plazalla? Itse olen kerran kokeillut vuosia sitten ja vituiks meni silloin. Tuli niin pippurista ettei sitä pystynyt syömään. Tykkään kyllä tulisesta ruuasta, mutta tuossa se oli jo niin överiä että piti heittää mäkeen koko satsi.

    Ajattelin kuitenkin kokeilla huomenissa uudelleen ja tällä tämän ketjun reseptillä http://kotiweb.kotiportti.fi/2fast4you.info/kebab.htm vai löytyykö parempaa? En muista enää millä reseptillä viimeksi tehtiin, mutta muistelen mustapippurin määrän olleen tuota huomattavasti suurempi.
     
  5. Raimo

    Raimo Käyttäjä Tukijoukot

    Liittynyt:
    26.02.2000
    Viestejä:
    2 650
    Saadut tykkäykset:
    4
    Onhan tuosta aikaa. Sen verran hyvää kebabia saa jo mukaan pizzeriasta, että ei jaksa vääntää itse. Joo ja paino on edelleen alle 85kg :D

    Korviin on kantautunut jotain lihan keittämis systeemiä, mutta en ole tutkinut sitä sen tarkemmin.
    Mutta, tuolla edellä mainitulla ohjeellahan voisi kokeilla. Hyvää nautajauhelihaa saa ainakin paikallisesta kauppahallista.
     
  6. Harry

    Harry Käyttäjä Tukijoukot

    Liittynyt:
    06.09.2004
    Viestejä:
    1 903
    Saadut tykkäykset:
    7
    Uunissa on ja parin tunnin päästä valmista. Laitoin vähän reilun kilon vähärasvaista (6%) naudanjauhelihaa.
     
  7. phelin

    phelin Käyttäjä

    Liittynyt:
    18.09.2003
    Viestejä:
    2 070
    Saadut tykkäykset:
    3
    En mikään hirveä kebabin ystävä ole, mutta eikö se pitäisi tehdä lampaasta?
     
  8. Harry

    Harry Käyttäjä Tukijoukot

    Liittynyt:
    06.09.2004
    Viestejä:
    1 903
    Saadut tykkäykset:
    7
  9. phelin

    phelin Käyttäjä

    Liittynyt:
    18.09.2003
    Viestejä:
    2 070
    Saadut tykkäykset:
    3
    Siis pitäisi, mutta ei tehdä. :D
     
  10. Harry

    Harry Käyttäjä Tukijoukot

    Liittynyt:
    06.09.2004
    Viestejä:
    1 903
    Saadut tykkäykset:
    7
    Niin, eli ei välttämättä :)

    Itse en ole aitoa lampaanlihasta tehtyä kebabia varmaan ikinä syönytkään.
     
  11. Harry

    Harry Käyttäjä Tukijoukot

    Liittynyt:
    06.09.2004
    Viestejä:
    1 903
    Saadut tykkäykset:
    7
    Hyvin onnistui kebabbi :thumbsup: Korv Göranin kebabkastiketta kävin kaupasta ja sen ja perunoiden kera vedin. 1/5 pötköstä tuli syötyä ja loput siivuiksi ja pakkaseen.
     
  12. Dr. Eever

    Dr. Eever Guest Guest

    Liittynyt:
    23.12.2008
    Viestejä:
    1 737
    Saadut tykkäykset:
    0
    No nyt on omakin jööti tulilla... Neljä päivää on "himottanut" kebabbi ja tänään sitten aamulenkillä koiran ja muksun kanssa sateen läpi kauppaan, sattuipa oleen Pirkan nautajauheliha vielä sopivasti tarjouksessa (2x400g). Ja kaupan päälle sai Aamulehden lahjalehden edustajalta. Sitä on sitten mukava lukea kebuubbia syöressä :king:
    Ite yritän tehdä ihan tuon ohjeen mukaan leivät ja kaikki, ainoastaan tuoreet tomaatit jää salaatista pois allergian vuoksi. Kaikki pitäs ruveta oleen valmista ku puoliso tulee töistä. Raportoin ruokamyrkytyksen vakavuuden sitten myöhemmin... :p

    Kuulemma eivät alkuasukkaat etelässä edes suostu oikein mielellään tekeen "oikeeta" kebabia turisteille kun se on niin eri makuista.
     
  13. aheikkinen

    aheikkinen Aktiivinen käyttäjä Tukijoukot

    Liittynyt:
    05.04.2007
    Viestejä:
    5 018
    Saadut tykkäykset:
    137
    Mitenkäs lampaasta tehdessä kebab maustetaan? Onko mausteet samat kuin naudalle? Kannattaisiko pistää puolet nautaa ja puolet lammasta, vaiko pelkkää lammasta?

    Olisi tuossa pihalla vajaa parikymmentä määkijää hoitamassa ympäristöä. Syksyä kohti pitää määrää vähentää ainakin puoleen, kun eivät mahdu talveksi mihinkään. Niistähän saattaisi joku hukkapala päätyä lihamyllyynkin, ja siitä kenties kebab pötkyläänkin, jos vain reseptiä on tiedossa..
     
  14. Dr. Eever

    Dr. Eever Guest Guest

    Liittynyt:
    23.12.2008
    Viestejä:
    1 737
    Saadut tykkäykset:
    0
    Eipä oikein vakuuttanut, lähinnä vahvasti maustettua mureketta tuo muistutti... ehkä tosiaan se valmis kebabkastike olis voinut olla parempi ja ite tehdyt vehnäleivät nyt on aina jotenkin vähä mauttomia. Taitaapi jäädä tähän yhteen kokeiluun ainakin tuola reseptillä vaikka pientä parantamista tulikin mieleen myös omassa toiminnassa.
     
  15. papukaija

    papukaija Käyttäjä

    Liittynyt:
    31.08.2005
    Viestejä:
    1 522
    Saadut tykkäykset:
    0
    Hhhhhhmmmm.... Mielenkiintoista... Itsekkin kyllä pystyn syömään aika tulista chili-/ valkosipulimaustettua ruokaa, mutta liikaa pippuria.. :eek:
    En tiedä, jostain syystä se pippurisuus vaan...

    Mitä DIY-kebab-hommeleihin tulee, niin ei vaan yksinkertaisesti raaski tään paikkakunnan (Rovaniemi) jauheliha-hinnoilla (lidl ei kuulu suosikkikauppoihin, vaikka mahtais olla halvin) alkaa tekemään, vaikka halvempaahan se ois, kuin ostokebab... Noih toisaalta aika vähän tulee nykyään moista syötyä...

    Jaa, mutta oiskohan porukoilla naudan paistijauhelihaa (itse jauhettua, takuuvarmasti paistia!) pakastimessa? Pitääpä tarkistaa.. Jos siihen vielä lisäksi hieman jotain nauta-possua saisi halvalla... Ei tulis ihan niin kuivaa (vähärasvaista)... Josko sitä jossain välissä koittaisi taas...
     
    Viimeksi muokattu: 12.06.2010
  16. marcoolio

    marcoolio "JTX: en wareta" Tukijoukot Guest

    Liittynyt:
    23.09.2002
    Viestejä:
    4 511
    Saadut tykkäykset:
    8
    Kyl määäääää tekisin lampaasta jotain ihan muuta kuin jauhaisin kebabiksi. Vaikkapa varrastikkuja kunnolla maustettuna. Chili, valkosipuli, korianteri, minttu oregano passaa lampaanlihan kanssa. Toki sit jotain jämäpaloja jauhaakin voi. :)
     
  17. aheikkinen

    aheikkinen Aktiivinen käyttäjä Tukijoukot

    Liittynyt:
    05.04.2007
    Viestejä:
    5 018
    Saadut tykkäykset:
    137
    No lähinnä niitä jämiä on myllyyn mennytkin ainakin tähän asti. :)

    Viulut ja ribsit ovat ainakin melkoista herkkua.
    Viuluihin yleensä valkosipulia ja kahvikastiketta. Ribsit eivät kaipaa kuin suolaa ja grillatun paistopinnan. Jauhelihasta on tehty ihan tavallisia kastikkeita yms, mutta voisihan sitä kokeilla vaikka kebabbiakin tehdä kerran elämässään.

    [OT]
    Lampaita on nyt 18, joista 9 on tämän keväisiä. Talveksi navettaan mahtuu 8-10 lammasta. Siispä 8-10 lammasta on laitettava lihoiksi.
    Kun pistetään kylmäksi tuollainen määrä lampaita yhteen menoon, niin lihoja on sitten koko suvun pakastimet täynnä, eikä ihan mahdukaan..
    Lihamyllyn läpi laitettuna lihoja olisi kätevämpi jakaa, käsitellä ja pakastaa. Luut ovat myös melko tilaa vieviä pakastimessa. Kaikkein pienimmillä paistin paloilla ei niin ole väliä, kun noin isosta määrästä on varaa valkata vain parhaimmat.
    Teurastus on tähän asti hoidettu itse syksyllä autotallissa lämpötilan laskiessa riiputuskelpoisiin lukemiin. Nyt kun lampaita olisi menossa lihoiksi noinkin monta, niin pitänee selvittää teurastuksen ulkoistamisen mahdollisuutta jostakin pikkuteurastamosta.
    Mahdollisille ihmettelijöille: Kyllä, omassa autotallissa teurastettua ja riiputettua lammasta uskaltaa syödä. Ruho ei riiputuksen tai teurastuksen aikana koske mihinkään muuhun kuin jalkapuuhun, josta kiinnitettynä se roikkuu katosta. Muutenkaan teurastus ei mitään rakettitiedettä ole, se kuuluisa maalaisjärki vain pidetään hommassa mukana. Ei ole vielä koskaan lihat pilaantuneet tai saastuneet, eikä kukaan saanut myöskään mahanpuruja tai muita paisteista.. Vanhan koulukunnan maalaisia kun ovat molemmat vanhempani, niin molempien kotona on heidän lapsuudessaan teurastettu kaikki syödyt eläimet itse. Heillä on siis vanhoja oppeja niiltä ajoilta ja itse aion myöskin aikanaan siirtää perinnettä eteenpäin. Olenpahan nykyisen kaupunkiyhteiskunnan lopullisesti romahtaessa vahvemmilla, kun ainut ruuanlaittotaito ei rajoitu mikropitsan lämmittämiseen. :D [/OT]
     
  18. Harry

    Harry Käyttäjä Tukijoukot

    Liittynyt:
    06.09.2004
    Viestejä:
    1 903
    Saadut tykkäykset:
    7
    Mulla on sellainen muistikuva, että ensimmäisellä kerralla tuli laitettua jotain syystä 4 x enemmän pippuria kuin nyt :D Siksi se pilalle menikin.

    Nyt tein vähän tuota linkissä ollutta ohjetta mukaillen.

    1000g vähärasvaista naudan jauhelihaa
    45g Aromat maustetta
    15g mustapippuria
    5g pippurisekoitusta

    Nyrkillä muussasin jauhelihan rakenteen rikki, niin että ei ollut pelkoa lihamureke-efektistä. Ja tosiaan se 4 tuntia uunissa tuolle satsille. Hyvää on ja tänään viimeksi sitä taas söin :thumbsup:

    Heikkisen lammasjuttuja lukiessa tulee nälkä uudestaan. Kyllä tuosta määrästä kannattaa ehdottomasti jauhaa osa kebabtaikinaankin. Itse tekisin 50-50 sekoituksen naudanlihan kanssa.
     
  19. Dr. Eever

    Dr. Eever Guest Guest

    Liittynyt:
    23.12.2008
    Viestejä:
    1 737
    Saadut tykkäykset:
    0
    No toi tuli itellekkin mieleen, kai tosta määrästä raaskii muutaman sata grammaa jauhaa.....

    Kyllä mäki aika sitkeästi muussasin eli mössö oli tasaista mössöä. Sain myös käärittyä sen kivasti tiukalle, mutta olis varmaan täytynyt laittaa tuplafoliot ku sieltä tuli aikas paljo nestettä ulos. Loppu pötikkä on vielä jääkaapissa, että ehkäpä siitä yhen annoksen teen tänään paistinpannun kautta ja katon paraneeko. Orig ohjeessahan nimenomaan sanottiin että voissa käristettynä paranee ku saa kaikki "lastut" grillattua. Saaha nähä.

    Btw, ton ohjeen kastike on aika tulista verrattuna ainakin tän suunnan kebebpaikkojen versioon, eli sitä ehkä kannattaa laittaa aluks vähä vähemmän.