DIY kebab (kastike,liha) ?

Keskustelu osiossa 'Ruoka & Juoma' , aloittajana juhaa, 18.06.2004.

  1. juhaa

    juhaa Käyttäjä Tukijoukot

    Liittynyt:
    11.12.2000
    Viestejä:
    5 971
    Saadut tykkäykset:
    7
    Onko jollain kokemusta kebabin vääntämisestä. Kaipailisin kovasti hyvää kebabliha reseptiä, kun tuollaista aitoa (lue. sitä mitä melkein joka ravitelissa on) ei tunnu saavan, kuin tukusta. Ei viitsisi sieltä ostaa sellaista ~10kg könttiä pakkaseen :)

    Toinen haluamani resepti on kastikkeelle, sellainen mikä on aika yleinen kebabpaikoissa salaatin kaverina.


    Lopuksi vielä linkkivinkkinä Kebab-arvosteluita:

    www.kebabille.com
     
  2. Jarkko G.

    Jarkko G. Samppa ja Hurricane :| Tukijoukot

    Liittynyt:
    13.08.2001
    Viestejä:
    13 042
    Saadut tykkäykset:
    96
  3. jpop

    jpop Guest Guest

    Liittynyt:
    27.12.2001
    Viestejä:
    693
    Saadut tykkäykset:
    0
    Kebab tarkoittaa (esim. Turkissa) yleisesti lihaa/liharuokaa. Voit siis tehdä kebab-ruokaa vaikka kanasta jos siltä tuntuu. Ei kait kukaan oikeasti voi haluta sitä puristemössöä oikean lihan sijasta? :eek:

    Jos sitä nyt kuitenkin haluaa, niin käsittääkseni kaikkein lähimmäksi voisi päästä käyttämällä lampaanlihaa (siinä puristemössössä on muutakin).
     
  4. juhaa

    juhaa Käyttäjä Tukijoukot

    Liittynyt:
    11.12.2000
    Viestejä:
    5 971
    Saadut tykkäykset:
    7
    (lue. sitä mitä melkein joka ravitelissa on)

    Joka poika tietää mitä yleensä tarkoitetaan kebabilla ja kyllä, minä haluan :)

    Tottakai kunnolla riippunut sisäfile "kebabin" piekseen, mutta ei aina raaskisi ostaa ~30e/kg maksavaa kotimaista naudansisäfilettä ja lyödä sitä pitaleivän väliin (brassia saa pariin kymppiin ja on yleensä kyllä parempaa)

    Oma veikkaukseni on, että tuollaisessa murekevartaassa on suurimmaksi osaksi nautaa ja sen lisäksi voi olla lammasta.


    jarkko, kiitti linkistä. Jos sieltä jotain löytyisi

    edit: eipä liiemmin järkevää juttua, tuolta muropaketin linkistä :)

    Eli tarkennan tuota salaattikastiketta myös sen verran, että se on valkoista ja yleensä todella hyvää. En tiedä sisältääkö jugurttia, ainakin ihan juoksevaa kaveria se on.

    PS. En halua kuulla kaupunkitarinaa miehestä, joka sai kurkkutippurin tai vastaavan syömällä sitä kastiketta ;)
     
  5. juhaa

    juhaa Käyttäjä Tukijoukot

    Liittynyt:
    11.12.2000
    Viestejä:
    5 971
    Saadut tykkäykset:
    7
    Itselleni vastaten, muutama ohje käveli vastaan.


    TEE-SE-ITSE KEBABIT

    Ota sköntsä (500g) jauhelihaa, jos et halua brassailla lampaanlihalla...
    sekoita jauhelihaan seuraavat mausteet:

    - ½ hakattu sipuli
    - 2 hakattua valkosipulin kynttä
    - ½ tl inkivääriä
    - 1 tl korianteria
    - 15 hakattua mintunlehteä
    - 1/4 tl kanelia
    - 1/4 tl neilikkaa
    - 1/4 tl kardemummaa
    - 1 tl suolaa
    - ½ tl tomattipureeta
    - 1/4 tl mustaapippuria


    Anna lihamössön maustua kaikessa rauhassa n. ½ h, leivo se todella ohuiksi
    lätysköiksi ja grillaa kebabit


    ---------------

    Etsin tossa Punaista kastikeohjetta kebabille kirjasta Art of Turkish
    Cookery mutta ei sieltä löytynyt sen kummempaa kuin seuraava:

    2 rkl voita
    2 rkl vehnäjauhoja
    3 dl tomaattimehua
    valmistus peruskastikkeen tapaan eli sulatetaan voi lisätään jauhot
    sekoitetaan ja lopuksi lisätään tomaattimehu ja kiehautetaan

    Mutta kun rupeaa tarkemmin ajattelemaan niin tuo voi hyvinkin olla Kebab
    kastikkeiden pohja johon sitten lisätään makua chileillä yms.

    Se mikä pisti silmään selaillessa ohjeita ko. kirjasta oli se että tosi
    useassa ruoassa käytettiin Sipuli mehua (Onion Juice) se saattaisi olla myös
    kastikkeiden yksi salainen aine osa. Jos jollain on tietoa onko se ihan
    pelkästään sipuleista jollain keinolla irrotettua mehua vai onko siihen ihan
    oma valmistus tapa voi sen kertoa.

    Löytyihän sieltä myös Kebab lihan valmistus ohje, ja se oli muistin mukaan
    suunnilleen seuraava:

    1,5 kg lampaan filettä (Varmaan muukin osa käy IMHO)
    Sipuli mehua
    Suolaa
    Pippuria
    600g Lampaan jauhelihaa
    Leikataan file siivuiksi joita marinoidaan Sipulimehu suola pippuriseoksessa
    n.20h
    Tämän jälkeen kasataan vartaaseen filesiivut ja niiden väliin laitetaan
    jauhelihaa. lopputulos pitäisi olla kiinteä köntti vartaassa. ja sitten
    eikun grillaamaan. Grillaamisen aikana pintaa valellaan välillä marinadilla
    ja kun pinta on sopivan kypsä niin siitä ohut siivu pois terävällä
    veitsellä.



    To Make Onion Juice

    Peel your onions, cut them in pieces (8 pieces for a very large onion), put
    them in a food processor and reduce them to mush (a blender would probably
    work too). Put the mush through a potato ricer. Put what you get by that
    process through a clean, wet dish towel. To do that, you pour the onion
    juice (with some mush that got through the ricer) into the middle of the
    towel, holding up the edges. When the really liquid part has gone through
    into the bowl underneath, you pull the edges together so that what is left
    is a ball of onion mush wrapped in a dish towel. Squeeze until the juice is
    out. You should get just over a cup of juice per pound of onion.

    ---------------
     
  6. Nice Guy Eddie

    Nice Guy Eddie no more mr. Nice Guy Tukijoukot Guest

    Liittynyt:
    24.07.2001
    Viestejä:
    4 660
    Saadut tykkäykset:
    6
    pakkohan tuota kotikebua on tehtävä jokupäivä...
     
  7. marcoolio

    marcoolio "JTX: en wareta" Tukijoukot Guest

    Liittynyt:
    23.09.2002
    Viestejä:
    4 511
    Saadut tykkäykset:
    8
  8. tsinivuo

    tsinivuo Guest Guest

    Liittynyt:
    23.03.2002
    Viestejä:
    3 907
    Saadut tykkäykset:
    1
    Kannattaa miettiä sitä kastikevalintaa, kun ne Turkin pojat vääntää sitä majoneesia siellä takahuoneessa. Siks niillä on yleensä niin paljon työntekijöitä "kokkaamassa". :D
     
  9. Raymond

    Raymond Guest Guest

    Liittynyt:
    10.01.2004
    Viestejä:
    1 885
    Saadut tykkäykset:
    1
    Tuntuis tuo "valkoinen kastike" olevan pelkkää maustamatonta jogurttia, sen verran kun oon katsellut esim. eerikinpippurissa kebab-annoksen kasausta. Mun mielestä kaatavat suoraan törpöstä. Saattaa siinä jotain tsatsiki-tyyppistä käsittelyä olla. Se "punainen kastikekin" tuntuis olevan lähinnä paseerattua tomaattia.

    Noita kebab-mestoja alkaa olemaan ainakin helsingissä kohta yhtä paljon kun partureita = joka korttelissa pari kappaletta. Muutaman sadan metrin säteellä himasta on varmaan kymmenkunta vaihtoehtoa, joten mulle ei kyllä ihan ensimmäisenä tule mieleen ryhtyä himassa tekemään :).

    Tuo suomen peruskebabhan on pahimmillaan lähempänä aiempana mainittua lihamureketta, kun sitä oikeaa turkkilaista. Siltä ainakin tuntuu, kun muistelee joskus Istanbulissa syötyä kebabia. Läheltä löytyy onneks myös muutama oikea turkkilainen ravintolakin.

    rami.
     
  10. DVD_fan

    DVD_fan Guest Guest

    Liittynyt:
    12.11.2000
    Viestejä:
    915
    Saadut tykkäykset:
    1
    Mitä olen kolmet-neljät kebabit Turkissa syönyt niin koskaan ruoka ei ollut samanlaista eri paikoissa, että aidon ja oikean valinta ei ole helppoa :)
     
  11. juhaa

    juhaa Käyttäjä Tukijoukot

    Liittynyt:
    11.12.2000
    Viestejä:
    5 971
    Saadut tykkäykset:
    7
    Ei se kastike :)

    Vaan sitä soossia mitä on heitetty sen kaalisalaatinpäälle. Täysin juoksevaa eikä täysin valkoista, jotain pienenpieniä yrtinpalasia siinä näkyy seassa tjsp :)

    Voi olla, että tuollaista ei sitten ole joka puolella salaatinkanssa.
     
  12. Raymond

    Raymond Guest Guest

    Liittynyt:
    10.01.2004
    Viestejä:
    1 885
    Saadut tykkäykset:
    1
    Joo, mun otanta ei tainnut olla ihan noinkaan suuri :). Muistaakseni oli kuitenkin aika paljon maustetumpaa ja koostumuskin oli enemmän lihaisa kuin murekemainen. Tuo koostumus tosin vaihtelee koto-Suomen kebabeissakin aika tavalla. Muistaakseni käyttävät lammasta enemmän turkissa, kun Suomessa taitaa olla pelkkää nautaa.


    rami.
     
  13. Raymond

    Raymond Guest Guest

    Liittynyt:
    10.01.2004
    Viestejä:
    1 885
    Saadut tykkäykset:
    1
    Oiskohan sitten kyse vaan perus salaattikastikkeesta. Tsekkaa citymarketin hyllystä lähimmältä näyttävä :). Kyse ei taida olla mistään turkkilaisesta herkusta, jos et tarkoita sitä jogurttijuttua.

    Joo, ei varmasti ole samaa joka paikassa. Aina löytyy tietysti jotain eroja, mitä nyt kebabeja olen eri paikoissa maistellut.

    rami.
     
  14. _HB_

    _HB_ Guest Guest

    Liittynyt:
    21.03.2004
    Viestejä:
    208
    Saadut tykkäykset:
    1
  15. Torngark

    Torngark Guest Guest

    Liittynyt:
    07.06.2005
    Viestejä:
    4
    Saadut tykkäykset:
    0
    Tossa kokeilin viinkonloppuna ohjetta minkä bongasin toiselta forumilta ja hyvää oli.
    Ohjeet löytyy nyt tuolta:http://kotiweb.kotiportti.fi/2fast4you.info/kebab.htm
    Enkä ota kantaa Lampaan lihaan.
    Jos joku siittä pitää niin laittakoot siittä mutta harvemmin kallista lammasta suomessa käytetään :)
     
  16. dille

    dille Guest Guest

    Liittynyt:
    11.09.2003
    Viestejä:
    1 277
    Saadut tykkäykset:
    0
    Tervetuloa maistelemaan Pitäjänmäki, Helsinkiin syömään kebabbia, mutta muistakaa tulla ajoissa, koska ainoa Pitäjänmäen kebabmesta on jossain teollisuusalueen ruokalassa mikä on ennen viittä kiinni, eikä ole viikonloppuisin auki. Itseä tämä ketuttaa aika suunnattomasti kun lähimpään kebabmestaan on n. 2km.

    Kertokaahan te kaikille turkkilaisille tutuillenne/serkuillenne, että Helsingin Pitäjänmäessä on aikamoinen markkina-aukko. Eihän täällä ole kuin yksi Pizzeria, ja sekin Kotipizza(eihän siinä mitään vikaa).
    nimim. Karvakäsien ystävä
     
  17. juhaa

    juhaa Käyttäjä Tukijoukot

    Liittynyt:
    11.12.2000
    Viestejä:
    5 971
    Saadut tykkäykset:
    7
  18. anttipee

    anttipee Guest Guest

    Liittynyt:
    19.09.2002
    Viestejä:
    670
    Saadut tykkäykset:
    2
    Aika lähelle tuon 2fast4U:n reseptin kaltaisella olen tehnyt...

    Aika lähelle aidon käivänäkebabin makuiseen pääsi kun laitetaan seuraavat aineet sekaisin:
    -500g naudan jauhelihaa
    -500g lampaan jauhelihaa (itse laitoin tähän viimeksi 500g hirven jauhelihaa, toimii hyvin)
    -joku parikymmentä lehteä tuoretta minttua hakattuna
    -3 valkosipulinkynttä
    -mustapiuppuria rouhittuna "sopivasti"
    -ihan tavallista suolaa "sopivasti"

    Sähkövatkaimen taikinakoukuilla massa mahdollisimman tasaiseksi. Foliopötkön sisälle mahdollisimman tiiviisti ja tasaisesti. Uuniin, 100C ja 4 tuntia. vartti ennen loppua tökkäsin haarukalla muutamat reiät folion alapintaan jotta isoimmat nesteet valuivat pois, kuivattamatta koko pötköä kuitenkaan.

    Annetaan jäähtyä vähintään vartti ja siivutellaan.
     
  19. Kaitzu

    Kaitzu Käyttäjä

    Liittynyt:
    31.07.2001
    Viestejä:
    3 497
    Saadut tykkäykset:
    41
    Teimpä tossa isomman satsin heti kerralla :
    - 2 kg paistijauhelihaa
    - n. 60g aromisuolaa
    - n. ½ dl jauhettua mustapippuria

    Kunnolla vaivaten koneella ja sitten tiukasti folioon. Uuniin 100 asteeseen 5 tunniksi ja annetaan puoli tuntia vetäytyä ennen aukaisua ja leikkaamista.

    Nam tulipa hyvää :D

    [​IMG]
     
  20. nothing

    nothing Käyttäjä

    Liittynyt:
    03.03.2001
    Viestejä:
    2 092
    Saadut tykkäykset:
    6
    Meikäläinen on tehnyt useasti vähän pienempää annosta:

    1 kg paistijauhelihaa
    1 täyttöpussi (pikkaisen vajaa 50 g muistaakseni) aromisuolaa
    n. 0,15 dl mustapippuria

    Muuten sama, mutta 4 tuntia uunissa riittää. Ja folioon muutamia reikiä pohjaan, niin pääsee rasvat valumaan pihalle.

    Ja on kyllä niin hyvää, että...
    Tarviikin taas ensviikolla väsätä.