DIY black screen

Keskustelu osiossa 'Videotykit ja -projektorit' , aloittajana yaggo, 17.08.2015.

 1. xtn

  xtn Käyttäjä

  Liittynyt:
  25.06.2001
  Viestejä:
  321
  Saadut tykkäykset:
  19
  ^jotenkin tuntuu nurinkuriselta ajatukselta ettei kankaan väri vaikuttaisi muuhun kuin mustaan/valkoiseen. (Mustat/)valkokankaat kieltämättä sellainen osa-alue, johon olen vähemmän perehtynyt.

  Onko latexii:lla kokemusta, onko näitä mustia versioita kaupallisina toteutuksina mitenkä paljon saatavilla?
   
 2. latexii

  latexii Tuttu käyttäjä

  Liittynyt:
  14.03.2004
  Viestejä:
  2 751
  Saadut tykkäykset:
  344
  Löytyy noita jonkunverran esim. Screen Innovations Black Diamond (Mm. Mareks myy SI:tä)
  [​IMG]

  Tuosta esimerkkikuvasta voitkin jo bongata valkoisen ja mustan kankaan eron valoisassa tilassa ;). Näet mihin tuo pinta vaikuttaa. Itseasiassa en tiedä voiko tykkiä edes kalibroida valkoisella screenillä tuollaisessa tilassa (tosin eipä siinä ole järkeäkään)..

  Ei taida vaikuttaa säätimet yhtään mitään enää tuossa hailakkuudessa, eli sen verta ainakin tuo pinta / tila vaikuttaa.

  Tokihan jos vertaa harmaan ja valkoisen pintaa pimeässä, hyvässä katselutilassa niin varmaanhan suuremmat valoisuudet napataan valkoisesta kankaasta kun harmaasta. Mutta esim. värit voidaan säätää kohdalleen molemmissa. (suuremman gainin kangas, etenkin jos iso kangas kyseessä, niin toiminee paremmin mm. 3D:n kanssa,, eli enempi valotehoa)

  Värit voi myös näyttää paremmalle valkoisessa ja musta voi olla harmaassa parempaa.. Tähänkin vaikuttaa myös kovasti millainen tykki on. Eli pelkkä kuvapinta gain arvoineen ei kauheasti lopputuloksesta kerro.

  Itse en ole valitettavasti samassa tilassa kalibroinut samalle tykille kahden eri gainin kangasta niin en osaa oikein sanoa miten noiden erot loppukäyttäjälle näkyisivät esim. värien suhteen omin silmin katsottuna. 3D:hen varmasti vaikuttaa.
   
  Viimeksi muokattu: 10.09.2017
  Jamas tykkää tästä.
 3. Jamas

  Jamas Käyttäjä

  Liittynyt:
  24.09.2008
  Viestejä:
  46
  Saadut tykkäykset:
  0
  Näitä SI screenejä on tullu itsekin tuijotettua, ovat vaan niin perkuleen kalliita! Muistaakseni oli vielä niin, että jostain syystä ei toiminut joidenkin tykkien kanssa kunnolla? Ja onhan noissa sitten mahdollisuus saada kaikkia leluja esim. lediä taustalle jne. Mut vinkkinä, et esim. Grano ( joo mainos, anteeksi) mistä edellisen kapascreenin teetin, pystyy tekemään ihan mitä vaan, esim upottaa ne ledit taustalle (jos vaan hinnasta sovitaan). 77" 16:9 kapascreeni mustilla alumiinirkehyksillä ja seinäkiinnittimillä 90€ pari vuotta sitten.

  Youtube ja avsforum on täynnä näitä testejä maali vs kaupallinen screeni testejä, mut lähtisin ehkä ite sillä olettamuksella että blackscreeni nimenomaan siihen tilaan mitä et pysty täysin pimentämään.
   
  Viimeksi muokattu: 11.09.2017
 4. nepa

  nepa Alakerran HFR CIH -mies. Tukijoukot

  Liittynyt:
  17.10.2001
  Viestejä:
  7 661
  Saadut tykkäykset:
  672
  Itse dlp-projektorin omistajana olen monesti miettinyt sitä, miten paljon black screenistä voisi hyötyä. Dlp-tykeissä on yleensä valovoimaa melkoisen hyvin, värit ovat kirkkaat ja kivat ja terävyyttäkin löytyy. Ainoat huonot puolet ovat sateenkaaret ja huono musta. Sateenkaariin ei vielä täydellistä ratkaisua ole, mutta musta screeni voisi olla huonon musta korjaaja.

  Ja olisihan se muutekin mukavampaa, kun ei pitäisi aina yrittää koko tilaa pimentää ja tummentaa.

  Jossain vaiheessa on pakko itsekin tuollaista kokeilla. Ongelmana vain näyttää yleensä olevan se, että screeni pitäisi rakennella ihan itse. Ei sinänsä etteikö onnistuisi, vaan kun ei oikein jaksaisi. Muutenhan tuo on niin marginaalituote, että valmiiden screenien hinta olisi varmasti aika kova. Toisaalta, miksi tuon pitäisi olla marginaalituote? Monesti on tullut töissä neukkarissa tuijoteltua vaalea kuvaa kankaalla, kun huonetta ei saa tarpeeksi hämäräksi. Joten kyllähän yrityksetkin voisivat tuosta hyötyä. Nykyään tosin taitavat isot taulutelkkarit ajaa neukkareissa tykkien asemaa.
   
 5. Jamas

  Jamas Käyttäjä

  Liittynyt:
  24.09.2008
  Viestejä:
  46
  Saadut tykkäykset:
  0
  Sain tuossa palautetta firmasta, mistä kyselin sävytettyä kapalevyä 90" kokoisena. Hiukan on hinnat nousseet parissa vuodessa..:confused: no ei silti noin 195€ + alv. Ilmeisesti ei onnistu koekatselu sävytetyillä paloilla..

  Kapalevyä näemmä saa myös valmiiks värjättynä

  http://mannertaidetarvikkeet.fi/kapa-color-3mm.html
   
  Viimeksi muokattu: 14.09.2017
 6. Nenolanjones

  Nenolanjones Käyttäjä

  Liittynyt:
  12.01.2008
  Viestejä:
  399
  Saadut tykkäykset:
  3
  Itse olen tyytyväinen tuohon black screeniin ollu vaikkei ihan täydellistä toisellakaan maalauksella tullut.

  Eka maalaus telalla ja silloin jäi telan rajat näkyviin. Toinen maalaus ruiskulla ja vaikka eri suuntiin kerrokset teki niin silti jäi vetoja näkyviin. Syyksi epäilen tuota tikkurilan hopeaa joka on sellaista liisteriä ettei tahdo sekoittua kunnolla harmaan kanssa.

  Mutta ihan hyvä tuli, kuva on otettu päivällä verhot auki auringon paistaessa, että kyllä siitä jotain näkee valoisassakin. Tykkinä epsonin eh-tw5900, taitaa vielä eco-moodissa olla kuvaa ottaessa.[​IMG]
   
 7. latexii

  latexii Tuttu käyttäjä

  Liittynyt:
  14.03.2004
  Viestejä:
  2 751
  Saadut tykkäykset:
  344
  Pystykkö ottaa lisää kuvia ? Vaikkapa niin että verhot on ikkunan edessä eli "peruspimeä" .. ihan hyvältä screeniltä näyttääpi.
   
 8. noeikujoo

  noeikujoo Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  27.09.2002
  Viestejä:
  3 518
  Saadut tykkäykset:
  43
  Eikö tuo keskikaiutin kannattaisi kääntää tason päällä pystyyn?
   
 9. Nenolanjones

  Nenolanjones Käyttäjä

  Liittynyt:
  12.01.2008
  Viestejä:
  399
  Saadut tykkäykset:
  3
  Joo niinhän se olis paras. Tuo kaiutinsarja on rakennettu siihen aikaan kun oli vielä kuvaputkitöllö ja tuolleen poikittain sen sai fiksummin aseteltua tv:n päälle. Ja siksi ei oikein voi nyt kääntää kun kotelon sivuilla on erilliset puupaneelit (etu- ja yläreuna viistetty) peittämässä kylkiä kun muuten kaiutin on päällystetty nahalla. Jos muu tekeminen loppuu niin pitää tuostakin muokata noiden pääkanavien kaltainen kun nyt pystysijoitus onnistuu.

  Yritän muistaa vkloppuna ottaa joitain kuvia tuosta screenistä kun kotiudun työreissulta
   
  noeikujoo tykkää tästä.
 10. latexii

  latexii Tuttu käyttäjä

  Liittynyt:
  14.03.2004
  Viestejä:
  2 751
  Saadut tykkäykset:
  344
  Heitetään tännekkin murobbs:n puolelta

  Eli tuossa on KOKOVALKOINEN huone (katto, seinät, lattia..), pimennetty ainoastaan verhoilla. Tykkinä Sony VPL HW55 ES. Kankaana Carl's ALR

  [​IMG]

  Sanoisin että aika pätevä kangas materiaali (hintaisekseen)
   
 11. aarno2815

  aarno2815 Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  03.03.2001
  Viestejä:
  4 347
  Saadut tykkäykset:
  62
  Jos tuossa ei ole mitään vilppiä, niin vaikuttaa oikein hyvältä...
  Edullinen on kangas.
   
 12. Mauno

  Mauno Käyttäjä

  Liittynyt:
  28.02.2005
  Viestejä:
  130
  Saadut tykkäykset:
  0
  Kannattaa myös vilkaista DEA-kankaita:
  https://www.darkenergyscreens.com
  Itsellä on ollut tuollainen harkinnassa DIY-versiona, kunhan saisi muun kämpän siihen kuntoon, että voisi hommata tykin. Hintaa, kun kyselin niin se liikkui jossain 800-1000$ maastossa riippuen kankaan koosta.

  Niin ja löytyy myös AT-versiona (perforoitu), jos on tarvetta.
   
 13. nepa

  nepa Alakerran HFR CIH -mies. Tukijoukot

  Liittynyt:
  17.10.2001
  Viestejä:
  7 661
  Saadut tykkäykset:
  672
  Aika siistiä. Ei suositella roll down -kankaaksi, mikä on harmi. Tuon jos saisi näppärästi edullisen moottorikankaan kankaan tilalle vaihdettua, niin olisi bueno. Mutta on tuo niin edullista, että melkein on pakko kokeilla kuitenkin. :)
   
 14. Sniiki

  Sniiki Käyttäjä

  Liittynyt:
  13.05.2003
  Viestejä:
  261
  Saadut tykkäykset:
  7
  Kokeeksi tilasin Carl's ALR:n ja tänään pingotin kehikkoon. Ihan OK mutta ei nyt mikään häkellyttävä kokemus, kuten ei tuolla hinnalla voi odottaakaan. Älkää ymmärtäkö väärin - hintaansa nähden varmaan ihan jees. Valitettavasti ainut ALR jota olen katsellut eli vertailupohjaa ei ole kuin valkoiseen kankaaseen ja Tikkurilan harmaisiin maaleihin.
  Mustat parani vitivalkoiseen nähden tietty roimasti, pystyy katsoa jotain pikkukakkosta pienessä valossakin ja myös pimeässä katsellessa toki kontrastit paranee kun valkoisen katon heijastukset lievenee vähän. Valkoiset tuhnuuntui sen verran että värilämpöä piti kylmentää 500-1000K jotta valkoinen ei näyttäisi kerran pyyhkäistyltä.

  Heittosuhde on vain 1.36 joten ei mikään tasaisin kirkkaus tuolla siunaannu. Mitään älytöntä hotspottia ei ole, mutta vaaleissa kuvissa reunojen tummuuden huomaa. Kamerakuvassa ehkä hieman liioitellun oloinen tuo vignette vrt. omin silmin katsottuna. Kompromissihan tämä on mutta äkkiseltään miellyttää tämän kankaan kontrastisuus huonoista puolista huolimatta enemmän kuin vitivalkoisen hailakka kuva puolitummennetussa huoneessa (katto valkoinen ja muita valkoisia pintoja siellä täällä). Paskahko vanha tykki huonolla mustan toistolla ei sekään pimeitä kohtia valkoisella kankaalla paranna. Elättelin lievää toivoa että pimeässä musta olisi sen verran mustaa ettei tarttisi maskiverhoja enää rakentaa ja saisin tohon erittäin ohuet kehykset, mutta kyllä se omaan silmään on edelleen häiritsevä joten läiskäsen varmaan vanhat alumiinikehykset tohon päälle jotta saan niiden taakse verhot väkerreltyä.

  Testattu Epson TW6000:lla ECO-moodissa, lampussa vasta ~650h tosin mittari saattoi taannoin nollaantua takuuvaihdossa. Verrokkikankaan DIY-moottorimaskihässäkkä retaji sen verran ikävästi etten saanut kangasta tohon eteen pystyy, joten heitin siihen verrokiksi vaan valkoisen lakanan. Yhdessä kuvassa tosin "kunnon" valkokangas taustalla.

  E: Ei ole hirveän paksua/lujaa tuo kangas joten suositteleisin leveitä niittejä. Ite mäiskin 53-niiteillä ja parissa kohtaa repesi vaan kankaasta läpi. Pingotin lievästi yhdellä kädellä mutten mitenkään kovaa.
   

  Liitetyt tiedostot:

  Viimeksi muokattu: 21.01.2018
 15. latexii

  latexii Tuttu käyttäjä

  Liittynyt:
  14.03.2004
  Viestejä:
  2 751
  Saadut tykkäykset:
  344
  Tässä toki pitää huomioida myös se että Epson TW6000 ei saa mustaa aikaiseksi... kun vertaa tuohon aiempaan Sony VPL HW55ES. Ja joo ei tuolla varmasti kuuhun mennä. Kiva olis testata miltä näyttää omalla JVC:llä.
   
 16. Sniiki

  Sniiki Käyttäjä

  Liittynyt:
  13.05.2003
  Viestejä:
  261
  Saadut tykkäykset:
  7
  Jep, kuten mainittu niin TW6000:n musta on kuraa ja lähinnä tarkoitin tuolla kiteytyksellä kokonaisuutta. Mustat ja kontrasti parantuu kankaalla huomattavasti, mutta samalla valkoiset kärsii ja kirkkautta ei tuolla ihan tasaiseksi varmaan saa millään. Mulla jäi kaistaleita tosta kankaasta jonku verran. Suurin ehkä 2 x 0,4m luokkaa. Voin postittaa sulle jos semmosella haluat testata. Näillä kankailla vaan pienellä palalla saa vähän huonosti osviittaa kokokankaan kuvasta. Ainaki kannattaa pingottaa suoraksi testikappaleetkin.
   
 17. latexii

  latexii Tuttu käyttäjä

  Liittynyt:
  14.03.2004
  Viestejä:
  2 751
  Saadut tykkäykset:
  344
  Juurikin näin. No jos viitit postittaa tuon ison (tai jonkinlaisen testipalan) niin voisin kötöstää jonkinlaisen vertailun tuon ja tavan mattavalkoisen lycran välillä. voisin jotkut kehykset tuollekin askartaa.

  Jos oikein innostun niin voisin koittaa heittää valkoista lakanaa kattoon ja sivuille niin sais vähän valkoisen tilan efektítuntua tummaa ampuvalla tykillä.
   
 18. Staafe

  Staafe Käyttäjä

  Liittynyt:
  28.12.2009
  Viestejä:
  84
  Saadut tykkäykset:
  0
  Hyviä testi kuvia. Paljoko on tykin etäisyys ja kuvan koko?
   
 19. LaLLi

  LaLLi Uusi jäsen

  Liittynyt:
  25.01.2018
  Viestejä:
  5
  Saadut tykkäykset:
  0
  Oma BlackScreen kokemus perinteisessä valkoisessa kerrostalokämpässä on positiivinen. Ero hajavalon kanssa ja varsinkin varjojen kanssa on huomattava. VaahtoPVC levyn ostin Porvoolaisesta supp.fi mainosliikkeestä. 2170 x 1220 maksoi ~70€, mielestäni oikein edullinen. Maalaaminen ei vain ole onnistunut, monta kertaa olen tuon telannut, mutta en saa tarpeeksi tasaista, häiritsee kirkkaissa kohtauksissa esim sinistä taivasta katsellessa. Meinaan maalata vielä uudelleen ruiskulla, josko saisi omat maalausvirheet viimein pois.

  Levyn ripustin rullakankaan taakse rullakankaan seinäkiinnityksiin. Kangas laskeutuu niin lähelle levyä, että tykkiä ei tarvitse edes uudelleenkohdistaa.
  Edit: Carl's ALR kiinnostaa kyllä.
   
  Viimeksi muokattu: 25.01.2018
 20. Sniiki

  Sniiki Käyttäjä

  Liittynyt:
  13.05.2003
  Viestejä:
  261
  Saadut tykkäykset:
  7
  Kuvan leveys 224cm (16:9) ja tykkin linssistä pintaan 304cm. Tykki katossa, linssi kankaan yläreunan tasolla ja katselupaikalla silmät vähän alareunan yläpuolella, eli periaatteessa juuri ohjeiden mukaisesti niin että toivottu valo peilaa kankaasta suoraan katsojiin.

  Voin kyllä sullekin jonkun pienemmän palasen laittaa jos sais jotain vertailukuvaa itsemaalattuun. Katson mitä sinne nyt jäi. Latexiillekin vielä tilkki lähettämättä kun on ollut niin kiire viikko.

  Menin ryssimään lisäksi omankin kankaan tällätessä alumiinikehikkoa sen päälle. Hyppäsi telineestään vähän ja rysähti lattialle. Tuli pitkä musta naarmu jostain laitejohdosta jota sai aika voimakkaasti lopulta ihmesienen kanssa koittaa irrotella. Lähti, mutta tietty jälkiäkin jäi. Ei huomaa kuin vaaleissa kohdissa joten täytyy nyt hetki vielä testata tätä ja päättää lunastanko kotivakuutuksen kautta ja tilaan uuden vai mitä teen. Muutaman tunnin tuota tuijoteltuani olen ainakin vielä sitä mieltä että hyvät puolet voittaa huonot puolet tässä ympäristössä.