DIY Akustiikkapaneeli

Keskustelu osiossa 'Kodin suunnittelunurkka' , aloittajana jusvalt, 11.07.2008.

 1. DVB-G

  DVB-G Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  05.03.2003
  Viestejä:
  10 281
  Saadut tykkäykset:
  30
  Kevyttä tai keskimääräisen oloista se on, siis pehmeää. Bassot huitelevat siitä läpi vaimentumatta, toisaalta aine ei peilaa ylempiä taajuuksia kovin haitallisesti. Noin 100 kiloa kuutiolta painavat ovat diskanttipeilejä, mutta ne hillitsevät bassotaajuuksia kohtuullisen hyvin.

  "Superkevyt lasivilla"... en menisi sillä kehuskelemaan. Tai siis lämpöeristeenä se voi olla mitä mainioin, jos vaikka ontoista lasikuituputkista se olisi tehty, mutta akustisesti kevyt on aina huono tai sanotaan nyt edes tehoton.

  Muinoin käytin kevytvillaa (lasivillaa) huoneakustoinnissa 20 cm paksuna kerroksena, ja akustisesti se oli erittäin laimeatehoista, tepsi ainoastaan diskantteihin, mutta onneksi kykeni edes niitä imemään, ei heijastanut takaisin, selkeytti äänikuvaa selvästi. Minä olen superherkkä diskanttiheijastuksille, siksi vaadinkin profiililevyä, mikään sileä ei ole kelvannut (pintalevyksi) enää pitkään aikaan.  Osta yksi paali (tai yksi pala, jos myyvät) jokaista kiinnostavaa villatyyppiä ja tee kuuntelemalla vertailutestejä niillä. Kun löytyy hyvä ja halpa ja tehokas aine tai aineyhdistelmä, ostat lisää kyseisiä aineita.

  Pelkkä kuutiopainokaan ei yksinään paljasta totuutta. Otetaan vaikka neliömetri Styrox-levyä ja neliömetri samanpainoista villaa: Styrox peilaa diskantit mutta villa imee ne itseensä.
   
 2. Dickler

  Dickler Käyttäjä

  Liittynyt:
  08.10.2003
  Viestejä:
  148
  Saadut tykkäykset:
  0
  Tuli tehtyä oma pieni akustiikapaneeli.

  Materiaalina on 2kpl Ecophon akustiikkalevyä, jotka liimasin kiinni toisiinsa, ja tein taakse ohuesta rimasta kehikon.

  Paneelin akustisista ominaisuuksista ei ole hajuakaan, mutta pääasiallinen tarkoitus olikin tehdä sisustustaulu kankaasta. Tuskin siitä haittaakaan on... :D

  Kuva löytyy galleriasta: https://www.dvdplaza.fi/galleria/showphoto.php/photo/16678
   
  Viimeksi muokattu: 21.09.2008
 3. madson

  madson Käyttäjä

  Liittynyt:
  06.03.2004
  Viestejä:
  171
  Saadut tykkäykset:
  0
  Dickler, sopiiko kysyä löytyykö noin muodikkaita kankaita ihan perus Eurokankaasta vai mistä ongit?
   
 4. Dickler

  Dickler Käyttäjä

  Liittynyt:
  08.10.2003
  Viestejä:
  148
  Saadut tykkäykset:
  0
  Kangas löytyi Eurokankaan jostain jämäkorista, kun Esplanadilla oli tyhjennysmyynti menossa. En tiedä kuuluuko vakiovalikoimaan.
   
 5. Collusion

  Collusion Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  31.03.2005
  Viestejä:
  1 821
  Saadut tykkäykset:
  10
  Tuollaista samanlaista kangasta näin myynnissä Kuopion Eurokankaassa, että eiköhän tuo liene vakiovalikoimaan kuulu.

  Ostinpa tänään paketin Parocin vuorivillalevyjä (132 x 56,5 x 5). Levyjä on paketissa 12kpl ja hintaa tuolle satsille tuli 35e. Huomenna olisi tarkoitus ostaa jotain tiheää kangasta/huopaa noiden päälle laitettavaksi. Kommentoin projektin edistymistä tarkemmin sitten.
   
 6. Dickler

  Dickler Käyttäjä

  Liittynyt:
  08.10.2003
  Viestejä:
  148
  Saadut tykkäykset:
  0
  Collusion, eikös tuo vuorivilla ole epäterveellistä seinälle ripustettuna?

  Vai onko vuorivilla ja lasivilla eri asia?
   
 7. Pake69

  Pake69 Käyttäjä

  Liittynyt:
  24.01.2008
  Viestejä:
  254
  Saadut tykkäykset:
  0
  On erilaisia villoja, vuorivillaa voi käsitellä vaikka ilman paitaa ja hanskoja, kun taas lasivillaan en vajaalla varustuksella koskisi.
   
 8. Collusion

  Collusion Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  31.03.2005
  Viestejä:
  1 821
  Saadut tykkäykset:
  10
  Ostin mustaa fleece-kangasta noiden levyjen kaveriksi. Ei pitäisi diskanttien hirveästi heijastella ;) Kysymys kuuluukin, että mitä kannattaisi laittaa vielä noiden vuorivillalevyjen taakse? Nehän ovat itsessään varsin heppoisia, joten lisätuki olisi tarpeen. Yksi mahdollisuus olisi tehdä kehykset, mutta toisaalta yksinkertaisin vaihtoehto olisi liimata tuo vuorivilla johonkin hieman tukevampaan (ja mahdollisimman ohueen) levyyn. Ehdotuksia? Halpa hinta plussaa :thumbsup:
   
 9. DVB-G

  DVB-G Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  05.03.2003
  Viestejä:
  10 281
  Saadut tykkäykset:
  30
  Reikiä täynnä oleva 3-4 mm paksu kovalevy.
   
 10. Freekster

  Freekster Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  03.05.2005
  Viestejä:
  1 345
  Saadut tykkäykset:
  2
  Ei ihan mutta melkein. Vaikutus riippuu materiaalin paksuudesta. Jos laitat 40cm painavaa vuorivillalevyä kulmaan niin sen sijaan että se söisi basson niin se heijastaa sen. Liikaa liian raskasta materiaalia ei enää toimikaan. Sen sijaan jos laitat levyempää esim Paroc eXtraa 40cm niin silloin bassot demppautuu. Jos taas mennään 50-100cm paksuuteen niin käyettävän materiaalin pitää olla vielä kevyempää.

  Ohuilla asennuksilla se on taas painvastoin. 10cm kevyttä materiaalia syö vain yläpäät kun taas kova syö jo bassoakin. Ei tietenkään paljoa kun 10cm ei hirveästi tee muutenkaan. Lisäksi kaikki viimevuosina tehdyt testit on osoittanut että materiaalien paksuuksien sekoittaminen itseasiassa huonontaa tulosta sen sijaan että se paranisi. Akustiikkafirmat suomessa on tykänny myydä ratkaisua jossa päälle laitetaan vähän kevyempää levyä syömään yläpäitä ja alle sitten "extrahyperbass" levyä imemään bassot.

  Tässä kiinnostuneille Paroc eXtran absorption kertoimet
  Ihan ok:sti toimii vielä 50hz alueella noin kevyeksi materiaaliksi.

  Kyse siis ei ole siitä kuinka painavaa materiaali on vain kuinka se läpäisee ilmaa tms.
   
 11. Sukkeli

  Sukkeli Uusi jäsen

  Liittynyt:
  22.01.2015
  Viestejä:
  25
  Saadut tykkäykset:
  0
  Kannattaako tuota Parocin extraa käyttää esim betonibunkkerissa bassoansana? ajattelin noin 30-40cm laittaa ja taakse ilmatila. mietin myös väliseinän tekoa niin että villaa on tuon verran välissä, kankaat pintoina ja pieni varastohuone "ilmatilana". Voiko tämä toimia, tai kannattaako kokeilla?
  Entä voiko esim puhallusvilla-paaleja käyttää akustointiin, toimiiko ne kohtalaisesti? Ajattelin tehdä nurkkiin bassoansat leikkaamalla ekovillapaalin kahtia ja laittamalla kolmiot pinoon nurkkiin. Paalin hinta ~14e/kpl.
   
 12. cchki

  cchki Käyttäjä

  Liittynyt:
  14.11.2005
  Viestejä:
  193
  Saadut tykkäykset:
  0