David Lynch

Keskustelu osiossa 'Elokuvantekijät' , aloittajana KipaK, 28.05.2002.

 1. sek

  sek Käyttäjä

  Liittynyt:
  25.04.2004
  Viestejä:
  126
  Saadut tykkäykset:
  1
  Sinäänsä kyllä, että Lynchin elokuvia katsoessa tarvitaan hieman erilainen olotila mitä joissain muissa ns. `normaali leffoissa´ joita on tottunut näkemään.

  Jos Lynchin leffoihin ei keskity täysillä, ja mieli ei ole avoin, ei niistä mitään iloa ole. Sama pätee taidemaalauksiin.
   
 2. projectx

  projectx Uusi jäsen Tukijoukot

  Liittynyt:
  14.02.2003
  Viestejä:
  607
  Saadut tykkäykset:
  1
  Itseeni Mulholland Drive teki sellaisen vaikutuksen jota en ole ennen kokenut, kun sen ensimmäisen kerran näin.
  Tämä emaasalmen toteamus kertoo kaiken... Sama kokemus oli mulla, kun katsoin ekaa kertaa. Sitä ei oikein voi perustella, kun se oli vain hämmästyttävän kaunis ja mukaansatempaava elokuva, *vaikkakin* juonta ei pystynyt punomaan mitenkään kovin koherentiksi :)
   
 3. theend

  theend Uusi jäsen

  Liittynyt:
  26.12.2004
  Viestejä:
  72
  Saadut tykkäykset:
  0
  Kyllähän tämä mies kohtalaisena Alejandro Jodorowsky kopiona menettelee.
   
 4. kurdt

  kurdt Uusi jäsen

  Liittynyt:
  27.11.2002
  Viestejä:
  7 255
  Saadut tykkäykset:
  25
  Hehe, kannattaisikohan miettiä seuraavan kerran kuin laukaisee naamastaan jotain yhtä trollaavaa ja edes faktoiltaan kusevaa kuin tuo?
   
 5. theend

  theend Uusi jäsen

  Liittynyt:
  26.12.2004
  Viestejä:
  72
  Saadut tykkäykset:
  0
  Sormista tuo teksi tuli!
   
 6. bill

  bill Uusi jäsen

  Liittynyt:
  20.07.2004
  Viestejä:
  558
  Saadut tykkäykset:
  0
  No huhuh. Ehkä minäkin joskus ymmärrän kuinka suurta taidetta Lynchin leffat ovat.

  Joskus vain tuntuu, että jotkut ostaisivat vaikka hatullisen paskaa kunhan se vain on Lynchin tuotos :D
   
 7. hasseli

  hasseli Scarlett Fan Tukijoukot

  Liittynyt:
  03.02.2003
  Viestejä:
  1 167
  Saadut tykkäykset:
  0
  Lynch luultavasti saisi tehtyä hatullisesta paskaakin hyvän elokuvan, että sikäli ;)
   
 8. KipaK

  KipaK Uusi jäsen Tukijoukot

  Liittynyt:
  16.01.2002
  Viestejä:
  403
  Saadut tykkäykset:
  0
  Ensinnäkin pitää sanoa että olen hieman hämilläni ja samalla ylpeä että aloittamani thread on pysynyt näissä kirjoitelluimmissa näinkin pitkään. :king:

  No asiaan.

  Tässä lueskelin ihmisten kommentteja Mulholland Drivestä. Mietin että olisiko mahdollista että kun elokuva-arvostelijat näkevät tämän elokuvan, se herättää heissä tunteita, he eivät sitä elokuvaa tajua. Tätä asiaa he eivät voi myöntää, koska elokuva on kuitenkin taidolla tehty ja nimekkään ohjaajan. Heidän on pakko antaa jonkinlainen mielipide elokuvasta, he ylistävät elokuvaa ymmärtämättä sitä, ja heidän imagonsa arvostelijoina säilyy.

  Tämä toistuu katsojilla. Elokuviin erikoistuneet kaverit, joita täälläkin pyörii eivät vaan voi sanoa että Lynchin uusin elokuva on paska, koska se pistää heidän elokuvamakunsa vaakalaudalle muiden mielessä. Joten täälläkin 'tosi harrastajien' on vain pakko myötäillä että "olipas loistava elokuva", vaikka eivät edes ymmärtäneet sitä.

  Sama asia toistuu taas tällaisien b-luokan komedioiden kanssa. Porukassa katsotaan vaikka Meet The Fockers elokuvaa, kaikki nauravat. Elokuvasalista poistumisen jälkeen tämän porukan elokuva-asiantuntijan mielipide on "paska leffa". Hän nauroi kokoajan ja piti sitä hyvänä viihteenä. Kysyin asiaa häneltä niin hän sanoi "se oli niin paska, että se oli hyvä". Hän ei voinut myöntää että piti elokuvasta vain sen takia että hänen 'imagonsa' elokuvientuntijana säilyy.

  Lynch tekee edelleen paskoja elokuvia ja ihmiset eivät uskalla sanoa rehellistä mielipidettään.
   
 9. Generig

  Generig Aktiivinen käyttäjä Tukijoukot

  Liittynyt:
  24.01.2004
  Viestejä:
  1 879
  Saadut tykkäykset:
  5
  Minä taas en ymmärrä sitä, että kaikki elokuvat pitää kategorisoida saman otsikon alle joka on siis viihde. Elokuvia on montaa eri laatua ja moneen eri mielentilaan. Ja sitä paitsi tämä "mun mielstä/sun mielestä" mielipideväittely on taas kerran aivan turhaa. Makuasioista tässä on kysymys ja se kun tuppaa olemaan varsin henkilökohtainen asia.

  Kirjassa Lynch on Lynch kuvataan hyvin se, mitä D Lynch yrittää elokuvillaan saada aikaan ja mitkä ovat vaikuttimet. Elokuva on _jokaiselle_ uniikki kokemus, kukaan ulkopuolinen ei voi täysin tajuta sitä mitä fiilareita joku toinen saa tai millä tavalla elokuva koetaan. Niinpä muiden reaktioita on aivan turha lähteä kaivelemaan ja makua arvostelemaan.

  Niissä valmiiksi pureskelluissa hollywood tauhkassa tilanne on toinen. Esitetään sarja kuvia joiden tuottamat reaktiot on harkittuja ja sommiteltu niin että mahdollisimman moni kokee edes jonkinlaisia ilontunteita kuitenkaan loukkaantumatta. Anger Management on loistava esimerkki sellaisesta tuotoksesta. Naurattaahan se mutta elokuva on yksinkertaisesti huono. Siis elokuvallisesti.

  Mutta kuten sanottu, toinen tuntee elokuvan toisin kuin joku muu joten mitäpä sitä enempää puimaan.
   
 10. 71 dB

  71 dB Tunnettu käyttäjä

  Liittynyt:
  19.01.2005
  Viestejä:
  10 669
  Saadut tykkäykset:
  522
  Kyllä minä ainakin uskallan sanoa rehellisen mielipiteeni (joka usein on enemmistön mielipiteen vastainen). Pidän esimerkiksi Tom Greenin "Freddy Got Fingered"-elokuvasta jota yleisesti pidetään todella huonona. Samoin uskallan sanoa ettei Citizen Kane ole minuun kolahtanut. Joistakin Lynchin elokuvista pidän, toisista en. Mulholland Drive on minusta onnistunein ja paras Lynchin ohjaama elokuva. Tähän mielipiteeseeni ei vaikuta tippaakaan se että esim. monet elokuvakriitikot ovat tekelettä kehuneet. Mielipide perustuu elokuvasta saamiini elämyksiin ja vaikutelmaan siitä että Lynch on todella onnistunut kyseisen elokuvan kohdalla. Jokainen saa olla leffasta ihan mitä mieltä tahansa.

  Hieman mustavalkoinen asetelma. Ei minua haittaa jos joku harvahammas haluaa katsella valmiiksi pureskeltuja leffoja. Näiden elokuvien olemassaolo on aika selviö, onhan elokuvien teko melkoista bisnestä. Siitä olen kyllä samaa mieltä että Anger Management on elokuvana onneton räpellys eikä edes naurattanut.
   
 11. M-J-B

  M-J-B Käyttäjä Tukijoukot

  Liittynyt:
  04.09.2003
  Viestejä:
  300
  Saadut tykkäykset:
  2
  On toki mahdollista, mutta epätodennäköistä. Nimekkäätkin ohjaajat saattavat joskus epäonnistua ja silloin kuvaamasi kaltaiset laumaeläimet erottuvat joukosta ja uhkaavat paljastua.

  Harvemmin. Useimmiten katsoja teilaa elokuvan koska ei sitä ymmärrä, ja silloin eivät elokuvaa arvosteltaessa käytettävät muut mittarit yllättäen merkitsekään yhtään mitään ja elokuva on "paska".

  Johtunee siitä, että elokuva-asiantuntija odottaa elokuvalta jotain enemmän kuin elokuvan pituisen ajanvietteen. B-luokan leffat saattavat olla hetkellisesti viihdyttäviä, mutta niiden päättyessä päädytään takaisin alkupisteeseen eikä olla "voitettu" mitään.  Aika jyrkkä mielipide jolla ei ole totuusarvoa. Pari otantaa omista rehellisistä mielipiteistäni:

  Taustaksi, että aikoinaan (ja edelleen) pidin Twin Peaksista kovinkin paljon, mutta muuta Lynchin tuotantoa en ollut malttanut katsoa. Pätkiä Lost Highwaysta ja Blue Velvetistä olin kyllä nähnyt ja surkeaksi todennut. Eraserheadista olin kuullut, mutten ollut vaivautunut sitä katsomaan. Rehellisesti olin silloin sitä mieltä, että TP on yksi Lynchin onnenkantamoinen ja kaikki muu on kuraa.

  Koitti kuitenkin päivä, jolloin telkusta tuli silloisen kämppikseni suosikkileffa (taisi olla Conan) ja samaan aikaan Eraserhead toisella kanavalla. Kämppikseni halusi tietysti katsoa Conania (vaikka oli nähnyt sen jo kymmenen kertaa nauhalta), mutta minä olin saanut Conanista tarpeekseni toisen katselukerran jälkeen. Piruuttani sanoin, että telkun ollessa minun katsotaan Eraserheadia koska sitä ei olla nähty, ja pienen kinastelun jälkeen ei perääntymismahdollisuutta kummallakaan ollut. Ei tahtonut minulla oikein kärsivällisyys riittää, mutta "pakko" sitä oli kuitenkin katsoa ja piruuttaan kehua (toisella kanavalla pyörivä Conan ja kämppiksen kiusaaminen motivoi kummasti :D). Elokuvan loputtua olin kuitenkin itsekin yllättynyt, koska leffa osoittautui todella hyväksi kunhan sen malttoi katsoa yhtäjaksoisesti alusta loppuun. Vaikea siinä oli kaverille todistella, että kehut ennen leffaa ja sen aikana oli pelkkää vittuilua, mutta että leffa kokonaisuutena kuitenkin on todella hyvä. En osannut silloin (enkä vieläkään) kertoa miksi Eraserhead on niin hyvä kuin se on.

  Uudempi tapaus Lynchin tuotannosta oli Mulholland Drive, jota menin Turun Dianaan katsomaan. Enpä tiedä, ehkä olisin lähtenyt kesken näytöksen jos olisin ollut yksin liikenteessä. Mielipide salista ulos marssiessa oli, että kaikkeen sitä vapaaehtoisesti tulee osallistuttua ja jopa maksettuakin siitä. Jokin jäi kuitenkin MD:ssä mieltä vaivaamaan, ja kysymyksiin piti saada vastauksia eikä niitä netistäkään oikein silloin löytynyt. Muutaman päivän sulattelun ja pohdinnan jälkeen oli leffa nähtävä uudestaan ilman häiriötekijöitä, joka käytännössä tarkoitti importti levyn hankkimista koska eihän sitä DVD:tä täällä oltu julkaistu silloin kun tarve oli. Toisella katselukerralla pidin MD:stä, mutta en vieläkään ymmärtänyt sitä. Vaati vielä muutaman katselukerran ennen kuin lähes kaikki palaset oli koossa ja pystyi keskittymään muihinkin kuin juonellisiin seikkoihin. Jokaisella katselukerralla löytyi jotain uutta. Kerrassaan mahtava leffa, kaikkien aikojen parhaimpia, joka kestää katselukerrasta toiseen.

  Mulholland Driven jälkeen innostuin uudestaan katsomaan Lynchin tuotoksia ja tein todella hyviä löytöjä. DVD-hyllystä löytyy nyt Twin Peaksin ja Mulholland Driven lisäksi Lost Highway, Straight Story ja Elephant Man jotka kaikki ovat todella hyviä tuotoksia. (Ja kyllä se Eraserheadin VHS-kopio on jossain vaiheessa päivitettävä DVD:llä.)

  Ehkäpä Lynchin nerokkaat tuotokset vaativat henkilökohtaisen "valaistuksen" vähän niin kuin uskoon tuleminen... :D

  He jotka todella aidosti pitävät Lynchin tuotoksista vähät välittävät kriitikoiden tai yleisön mielipiteistä.
   
 12. kurdt

  kurdt Uusi jäsen

  Liittynyt:
  27.11.2002
  Viestejä:
  7 255
  Saadut tykkäykset:
  25
  Plazalla on muuten huvittavaa miten ihmiset perustelevat omaa mielipidettään itselleen. Muiden on pakko mennä vain massan mukana ja todistella itseään muille jos itse ei elokuvaa tajunnut tai ei siitä tykännyt. Kai se on ihan luonnollinen puolustusmekanismi ihmismielessä. Säälittävä sellainen tosin.

  Minusta taas Lynch ei ole vielä huonoa elokuvaa tehnyt. Osa tekeleistä on ehkä enemmän keskitasoa kuin toiset, mutta huonoa niistä ei tekemälläkään saa. Tosin ymmärrän kyllä mieltymyksesi ja näkökantasi jos sinusta Meet the Fockers oli hyvä ELOKUVA. Näistä ei tarvitse rueta tappelemaan turhaan. En ole Meet the Fockersia nähnyt, mutta osaan jo ennakoida, että annan elokuvalle 3/5 pisteet joka kertoo että pätkä oli ihan ok tasoa ja en tylsistynyt leffan aikana. 90% nykyleffoista menee tuohon kategoriaan. Sitten on taas nämä ihan muuten vain paskat leffat kuten Open Water joiden aikana on niin tylsää että tekee mieli pistää tykki kiinni ja katsoa vaikka pornoa joka sekin on mielenkiintoisempaa juoneltaan ja toteutukseltaan.

  Harva ainakaan minun "normaaleista" kavereista kehuu jotain elokuvaa, koska minä sitä kehun tai arvostelijat sitä kehuvat. Noiden kehujen perusteella mennään ehkä elokuviin se katsomaan, mutta saa olla suoraan sanottuna aika vitun tyhmä pässi että sanoo pitävänsä elokuvasta koska joku toinen pitää siitä (tästä jätetään pois treffileffa tapaukset joissa nainen tykkäsi romanttisesta komediasta).
   
 13. Generig

  Generig Aktiivinen käyttäjä Tukijoukot

  Liittynyt:
  24.01.2004
  Viestejä:
  1 879
  Saadut tykkäykset:
  5
  Niin sitä minä yritän sanoakkin että kaikille jotain. Mustavalkoista ei olekkaan, se tiedetään kyllä. Kyseinen elokuva nyt sattui tulemaan mieleen jonkinlaisena ääripäänä siitä millaista sisällötöntä skeidaa halivuudissa tuotetaan. Näissä suunnitelluissa elokuvissa kohderyhmä ei ole ollenkaan elokuvien suurkuluttajat vaan tavalliset tallaajat jotka tuovat sen volyymin ja rahat kirstuun. Elokuvaharrastajat ovat vain pieni osa siitä rahavirrasta mitä elokuvateattereihin kannetaan.

  Mutta palataan Lynchiin. Jokainen meistä on varmasti nähnyt sen kun samaa asiaa uusitaan kerta toisensa jälkeen. Suurin osa elokuvistahan on sisällöltään/idealtaan/tms sellaista mikä on nähty jo monta kertaa. Montako kertaa tarvitaan että kyllästyy? Minä en montaa kertaa tarvi.

  Lynch puolestaan onnistuu siinä missä muut haparoivat; tuomaan jotain täysin ennennäkemätöntä valkokankaalle. Se on tässä maailmassa jo hatunnostoinen suoritus ja keskinkertainenkin elokuva voi tuntua piristävältä poikkeukselta uusien ideoittensa vuoksi.

  Sinänsä KipaK voi olla oikeassa siinä ymmärtämisessä. Tosin heittäisin asetelman toisin päin. Omasta mielestäni ajatustyötä vaativa elokuva on parampi kuin vastaava mutta joka on aivan selvä läpi koko elokuvan. Mitä virikettä sellainen elokuva tarjoaa jossa ei tarvi ajatella? Ei mitään. Se on vain ajan kulua.
   
 14. 71 dB

  71 dB Tunnettu käyttäjä

  Liittynyt:
  19.01.2005
  Viestejä:
  10 669
  Saadut tykkäykset:
  522
  Joskus sitä haluaa pistää aivot lomalle jos on esimerkiksi työssään miettinyt ongelmia päänsä puhki. Ajankuluahan elokuvien on tarkoituskin olla (ja elämyksiä). :rolleyes:
   
 15. wesimursu

  wesimursu Guest

  Liittynyt:
  27.07.2004
  Viestejä:
  33
  Saadut tykkäykset:
  0
  Tätä foorumia lukiessa saa sellaisen kuvan, että Lynch tekisi jotain underground-elokuvia. En tiedä, millaisia elokuvia Lynch-fanit yleensä katsovat (siis Lynch-elokuvien lisäksi) mutta eivät ne Lynchin elokuvat minusta ainakaan mitään erikoisen poikkeavia tai kokeellisia tyyliltään ole.

  Hyviähän ne kyllä ovat, ainakin minun mielestäni.

  Mutta täällä tuntuvat ihmiset vetävän suurenkin eron "normaalien elokuvien" ja "Lynchin poikkeavien elokuvien välille". Vaikka Lynch ei nyt ihan mitään Blondin kostoja tee, niin siitä huolimatta hänenkin elokuvansa ovat kyllä tyylillisesti varsin valtavirtaisia. Tosin erittäin tyylikkäitä sellaisia.
   
 16. kurdt

  kurdt Uusi jäsen

  Liittynyt:
  27.11.2002
  Viestejä:
  7 255
  Saadut tykkäykset:
  25
  Pakko kyllä kysäistä, että voitko näyttää minulle mainstream elokuvan jota esimerkiksi Lost Highway muistuttaa? Tai Eraserhead? ...niinpä niin.
   
 17. Mounix

  Mounix Uusi jäsen

  Liittynyt:
  18.04.2002
  Viestejä:
  668
  Saadut tykkäykset:
  1
  Juu kyllä nuo Lynchin leffat ovat omaperäisyydessään ihan omaa luokkaansa. Useimmiten niissä ei ole mitään selkeää juonta vaan ne koostuvat tunnelmista, tunteista ja kuvista. Lynchin leffat pitääkin kokea ja parhaiten niitä voisi kuvailla unenomaisiksi mysteereiksi, jotka jäävät kiehtomaan mieltä, mutta niistä on vaikea löytää mitään suoranaista logiikkaa.
   
 18. wesimursu

  wesimursu Guest

  Liittynyt:
  27.07.2004
  Viestejä:
  33
  Saadut tykkäykset:
  0
  Löytyyhän maailmasta vaikka kuinka paljon mainstream-elokuvia, jotka ovat täysin omanlaisiaan, eikä niitä muistuttavia ole muita. Näytä itse elokuva, joka muistuttaa Takaikkunaa, Vertigoa, American Gigoloa tai vaikkapa Yön kuningasta (Cruising). Kaikki ovat kuitenkin mainsteam-tuotantoa nämäkin.

  Enkä minä väittänytkään etteivät Lynchin elokuvat olisi omaperäisiä. Tarkoitin vain, että ne eivät ole kuitenkaan mitään erityisen poikkeavia. Kyllä ne kuitenkin mainstream-tavaraa ovat, sehän näkyy jo siitä, että ne markkinoidaankin suurelle yleisölle.

  "Lynchin leffat pitääkin kokea ja parhaiten niitä voisi kuvailla unenomaisiksi mysteereiksi, jotka jäävät kiehtomaan mieltä, mutta niistä on vaikea löytää mitään suoranaista logiikkaa."

  Tämä nyt oli maailman vanhin klisee, jonka voi sanoa jokaisesta vähänkin merkittävämmästä ohjaajasta. (En tarkoita, että Lynch olisi vain vähän merkittävä, kyllä hän elokuvan mestareita on.)
   
 19. varro

  varro Käyttäjä

  Liittynyt:
  22.07.2004
  Viestejä:
  46
  Saadut tykkäykset:
  0
  Oletan ettet ole nähnyt esim. Eraserhedia. Vaikka hänen uusimpien elokuvien maailma onkin tullut lähemmäksi, Lynch ei mene ehdottomasti valtavirran mukana. Voitko antaa esimerkkejä valtavirrasta poikkeavista elokuvista, jos mielestäsi Lynchin elokuvat eivät tätä tee.
   
 20. wesimursu

  wesimursu Guest

  Liittynyt:
  27.07.2004
  Viestejä:
  33
  Saadut tykkäykset:
  0
  Tuo käyttämäni "mainstream"-käsite oli ehkä vähän huono, mutta enhän minä missään välissä ole väittänyt, että "Lynch menee valtavirran mukana". Ei näin suinkaan ole. Tarkoituksenani ei ollut myöskään suinkaan väittää, että olisi jotenkin huono asia tehdä populaarielokuvia, onhan suurin osa maailman parhaista elokuvista suurelle yleisölle tehtyjä.

  Mutta ei Lynch mielestäni ole mikään marginaalielokuvien tekijä, vaan omaperäisten populaarielokuvien. Ehkä ne elokuvat saattavat massayleisön mielestä olla erittäin kokeellisia, mutta se johtuu vain siitä, että vain Makuunin elokuvia katselemalla muodostuu varsin suppea kuva elokuvamaailmasta. Vähän sama asia kuin YUP:n kohdalla, joka tuntuisi hieman samasta syystä olevan listamusiikkia kuuntelevan mielestä maailman kokeellisinta musiikkia.

  Lynch on kuitenkin laadukkaiden suuren yleisön elokuvien ohjaaja, vähän samalla tavalla kuin Hitchcock, Welles, Polanski tai Kubrick. Siis ei mikään ainoastaan kasvottomia tilaustöitä tekevä liukuhihnaheppu, vaan ilmaisuvoimainen taiteilija. Tällainen lähestyminen tuntuisi pääosin olevan kyllä taiteellisestikin kaikkein ilmaisuvoimaisin juuri amerikkalaisessa elokuvassa.

  Mutta jos todella valtavirrasta poikkeavia elokuvia pitää mainita, niin ekana tulisi ainakin mieleen Andy Warholin elokuvat (jenkkilässä on kai aika paljon muitakin avantgardeohjaajia, en tiedä heistä sen enempää), Godardin Alphaville ja Viikonloppu, monet Herzogin elokuvat, Fassbinderin kieroimmat filmit sekä Resnaisin Viime vuonna Marienbadissa.