David Lynch

Keskustelu osiossa 'Elokuvantekijät' , aloittajana KipaK, 28.05.2002.

 1. KipaK

  KipaK Uusi jäsen Tukijoukot

  Liittynyt:
  16.01.2002
  Viestejä:
  403
  Saadut tykkäykset:
  0
  David Lynch on paska.

  Forumilla ei ole pitkään aikaan käyty kunnon väittelyitä enkä tiedä saadaanko tästäkään aikaan moista.

  David Lynch on tehnyt elokuvia, joista jokainen saa jotain erilaista irti ja yhtenäistä 'ideaa' elokuvista on vaikea saada. Tämä tietenkään ei päde hänen jokaiseen elokuvaansa mutta joihonkin. Täytyy myöntää että en ole häneltä kovin montaa elokuvaa nähnyt mutta esim. Blue Velvet ja Lost Highway riittivät näyttämään minulle että en kyseisen herran ohjausesta pidä. Elokuvien 'erilaisuus' ei tietenkään pelkästään ole Lynchin syytä.

  Lynch shokeeraa ja saa ihmisen ahdistuneeseen tilaan. Ehkä jonkinmoinen shokeeraus lienee hänen tarkoituksensa. Minkätakia elokuvia jotka ovat erilaisia ei voi tehdä muulla tavalla kuin jotenkin sairaasti (tässä voi edellä mainitsemistani elokuvista miettiä kumpaa vain). Jos Lynchin tarkoitus siis olisi shokeerata ihmisiä sairaalla tavalla niin tästä voi päätellä että komedian puolelta Lynchiä voi siis verrata Tom Greenin joka myöskin shokeeraa ihmisiä sairailla asioilla ja jotkut miettivät miksi se on hauskaa? Miksi Lynch on hyvä ohjaaja koska myös hänkin shokeeraa sairailla asioilla?

  Ottakaa kantaa Lynchin elokuvien tarkoitukseen ja mielipiteitä yleisesti Lynchistä.
   
 2. Samppa

  Samppa Aktiivinen käyttäjä Tukijoukot

  Liittynyt:
  13.06.2000
  Viestejä:
  14 057
  Saadut tykkäykset:
  22
  Itseasiassa kirjoittamasi perustelut Lynchin paskuudelle ovat lähestulkoon samoja joita itse käyttäisin kyseisen herran kehumiseen. Omalaatuisia ja linjassaan pysyviä elokuvantekijöitä ei koskaan voi olla liikaa eikä tunteita herättävää elokuvaa, olkoonkin sitten kyseessä vaikkapa ahdistus, voi koskaan pitää täysin epäonnistuneena. Helpommin lähestyttävää Lynchiä ovat esim. Elefanttimies (joka tosin on myös paikoitellen aika ahdistavaa katsottavaa) ja Straight Story.
   
 3. KCrimso

  KCrimso Uusi jäsen

  Liittynyt:
  07.05.2002
  Viestejä:
  359
  Saadut tykkäykset:
  0
  Kyllä se Lynchin elokuvien "erilaisuus" on nimenomaan Lynchin syytä. Tai oikeastaan minun mielestäni hänen ansiotaan. Koska satun pitämään miestä nerona. Lynch käsikirjoittaa ja ohjaa elokuvansa ja taitaa tehdä muutenkin juuri sitä mitä haluaa joten kyllä syy on nimenomaan hänen. Mikä sitten tekee Lynchistä neron? Sitä onkin hyvin vaikea selittää. Joku muu saa yrittää. Suurimmassa osassa hänen elokuvistaan on jotain niin ainutlaatuista ja hienoa, että sellaista ei muualla näe.

  David Lynchin vertaaminen johonkin täysin lahjattomaan Tom Greeniin on kyllä jotain niin absurdia ja typerää, että en tiedä mitä siihen pitäisi sanoa. Enkä kyllä oikein ymmärrä väitettä, että Lynchin leffat pyrkisivät järkyttämään. Yleensä hänen elokuvansa tutkivat jollain tapaa ihmismielen pimeitä puolia joten tokihan niistä saattaa herkempi järkyttyä, mutta ei se minun nähdäkseni ole koskaan itsetarkoitus.

  Omat Lynch suosikkini ovat Blue Velvet, Wild At Heart, Twin Peaks: Fire Walk With Me ja Lost Highway. Mullholland Driveä en ole valitettavasti vielä nähnyt.
   
 4. superpallo

  superpallo Uusi jäsen

  Liittynyt:
  22.11.2001
  Viestejä:
  1 853
  Saadut tykkäykset:
  0
  Itse en ole mikään Lynch-fani, mutta kyllä kaikki näkemäni leffat ovat olleet selvästi keskitasoa parempia. Verrattuna yleisesti kaikkiin leffoihin siis. Sitä en osaa sanoa, että onko Lynch tietoisesti lähtenyt tekemään "erilaisia" elokuvia vai onko tuo ollut pikemminkin vaan sivuseuraus. Mukavaa kuitenkin, että valtavirrasta poikkeavatkin leffat voivat menestyä. Jos Lynch on tietoisesti tavoitellut leffoissaan tuota erikoisuutta niin onpahan sitten ainakin onnistunut toteuttamaan sen elokuvien siitä kärsimättä. Monesti kun tuon erikoisuuden tavoittelun tuloksena kun on vaan huono elokuva.
   
 5. nygarjaa

  nygarjaa Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  28.01.2002
  Viestejä:
  1 856
  Saadut tykkäykset:
  1
  Itse myös arvostan Lynchin työt äärimmäisen korkealle. Yksi syy tähän on tietenkin se, että hänen elokuvansa poikkeavat suuresti massavirrasta. Tietenkään pelkästään tämä seikka ei tee hänestä/hänen elokuvistaan erinomaisia, vaan se kokonaisuuden summa jonka hän onnistuu luomaan. Eli kokonaisuutta hieman pilkkomalla nousee esille mm. seikat kuten elokuvat jäävät päähän pyörimään pitkäksi aikaa, jolloin mieli yrittää jotenkin järjestellä elokuvaa yksilölliseen muotoon. Tähän todella harva ohjaaja pystyy. Lisäksi herra on todella monipuolinen, ohjauksen ja käsikirjoituksen ohella hän myös välillä säveltää ja sanoittaa elokuvansa äänimaailmaa.

  Myös minä olen sitä mieltä, että vertaaminen Tom Greeniin on aivan naurettavaa. Greenin elämäntehtävänä tuntuu olevan vain huomion herättäminen keinolla millä hyvänsä. Tähän Lynch ei todellakaan pyri, hänen elokuvansa saa aivot toimintaan, johon taas ääliö Tom Green ei pysty. Jos Lynchia pitäisi johon verrata, niin ehkäpä Stanley Kubrick olisi sopivampi vertauskohde. Kubrickin elokuvilla tuntuu olevan siinä mielessä samankaltaisuutta Lynchin elokuviin nähden, että hänen filminsä jäävät myös mielen sopukoihin pyörimään.
   
 6. WhiteQueen

  WhiteQueen Uusi jäsen Tukijoukot

  Liittynyt:
  21.04.2002
  Viestejä:
  1 591
  Saadut tykkäykset:
  2
  Itse en kovin paljoa ole David Lynchiin ja hänen tuotantoonsa perehtynyt,mutta sanoisinpa,että David Lynch on epäsovinnainen boheemi,joka ei tee kuumimpien muotivillitysten ohjaamaa paskaläjää,jota kehdataan vielä kutsua elokuvaksi.

  David Lynch on omassa omituisuudessaan nerokas mies. Twin Peaks on tästä hyvä esimerkki. Se sarja on kieroutunut kuroelma pahuudesta...
   
 7. Mounix

  Mounix Uusi jäsen

  Liittynyt:
  18.04.2002
  Viestejä:
  668
  Saadut tykkäykset:
  1
  Itse arvostan Lynchin työt myös äärimmäisen korkealle. Olen tähän mennessä nähnyt Blue Velvetin, Mulholland Driven ja Twin peaks tv sarjan. Ja nyt on tilauksessa TP:FWWM :)
  Noista varsinkin Twin Peaks ja Mulholland Drive ovat loistavia. Blue Velvet on tullut katsottua vasta kerran, joten siitä ei osaa vielä sanoa kunnon mielipidettä.

  Lynch osaa luoda leffoihinsa tunnelman johon vain harva nykyohjaajista pystyy. Mulholland Drivessä ja Twin Peaksissa on samaan aikaan kiehtova ja mieltä häiritsevä "levoton" tunnelma.

  Itsekkin vertaisin Lynchiä ehkä kubrickkiin sillä molempien leffat jäävät katsomisen jälkeen päähän pyörimään pitkäksi aikaa. Viimeksi tähän on Lynchin lisäksi nykyohjaajista pystynyt Christopher Nolan elokuvalla Memento.

  ish ish
   
 8. Keyser Soze

  Keyser Soze Uusi jäsen

  Liittynyt:
  27.01.2002
  Viestejä:
  730
  Saadut tykkäykset:
  0
  Mietin elefantin ajan minkä suoran tarinan kirjoitan, mutta loppujen lopuksi en kadottanut sydämeen sanaakaan.

  Toimikoon se eräänlaisena pikatienä.

  Selvitystä turha odottaa: asia joka kaihertaa mielen sopukoita ei parannu sillä että tietäisit.
   
 9. maukka87

  maukka87 Uusi jäsen

  Liittynyt:
  20.07.2001
  Viestejä:
  1 494
  Saadut tykkäykset:
  1
  Lynchin elokuvien suola on juuri siinä, että ne jää moneksi päiväksi mieleen pyörimään. Ja eri asioille yrittää etsiä vastauksia, se jos mikä on hyvän elokuvan merkki. Ja vieläpä se että Lynchin melkein kaikki elokuvat pitää katsoa kahteen kertaan jotta niitä tajuais vähän paremmin.

  Jos kaipaat erilaista Lynchiä niin katso Twin Peaks, siinä on niin mahtava sarja että oksat pois.
   
 10. KipaK

  KipaK Uusi jäsen Tukijoukot

  Liittynyt:
  16.01.2002
  Viestejä:
  403
  Saadut tykkäykset:
  0
  Samppa:
  Tässä vaiheessa olisi hyvä lainata Jerry Bruckheimer threadia. Monet haukkuivat kaikki äijän tuottamat elokuvat. Melkein kaikki hänen elokuvistaanhan ovat massatuotantoa ja suunnattu kiehtomaan koko kirjoa, mutta ovat hänen tuottamansa elokuvat tunteita herättäviä, omalaatuisia ja varmasti linjassaan pysyviä. Siis hänen elokuviaan ei voi pitää täysin epäonnistuneena. Tosin monet haukkuvat hänen tuottamiaan elokuvia ja pitävät niitä täysin epäonnistuineina.

  KCrimso:
  Tämä oli ehkä hieman tarkoitus. Yritin verrata jotain täällä paskan maineessa olevaa Greeniä johonkin teidän mielestänne neroon Lynchiin.

  Superpallo:
  IMDB:n listalla keskitason elokuva on Little Nicky. Eli varmasti ovat selvästi keskitasoa parempia, mutta se ei todista mitään.

  Keyser Soze:
  Aika Lynch-mainen veto :)

  Maukka 87:
  Onko se nyt hyvä asia? Elokuvat pitäisi olla viihdettä jota on tarjolla heti ja sitä voi 'nauttia' samantien. En halua edes nähdä elokuvaa joka kaihertaa mieltäni seuraavan viikon. Sanoit että se on hyvän elokuvan merkki. Sulla jää aika helposti nuo leffat kaiheertaan jos Top-5 listallasi on Terminator II, Gladiator, Blade ja Aliens. Matrix ainoana poikkeuksena voisi jäädä mieleen kaihertaan mutta itselläni näin ei käynyt. Nuo muuthan on niin valmiiksi pureskeltua kun olla ja voi.
   
 11. jalmari

  jalmari Advanced Addict

  Liittynyt:
  06.09.2000
  Viestejä:
  1 556
  Saadut tykkäykset:
  0
  Siis tarkoitus oli provosoida eikä se täysin edes epäonnistunut.
  Tuo on yksi tapa määrittää keskitaso mutta se ei todista mitään.

  Mielestäni se oli 'Aika Lynch-mainen veto' ennen kuin alettiin selitellä että turha odottaa selityksiä.
  Niinkö? Siis pikaruokaa.
  Eikö olekin ihania elokuvia, valmiita heti nautittaviksi.
   
 12. jmo

  jmo Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  26.04.2002
  Viestejä:
  1 038
  Saadut tykkäykset:
  96
  Blue Velvet ja Wild at Heart ovat kyllä harvinaisen omintakeisen onnistuneita tekeleitä. Eraserhead oli ensi kosketus ukkelin tuotantoon. Teki kyllä lähtemättömän vaikutuksen. :D
  Omanlaatuisensa ohjaaja, joka valitettavasti on vähän hyytynyt myöhemmin. Kuten niin moni muukin...valitettavasti.
   
 13. nothing

  nothing Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  03.03.2001
  Viestejä:
  2 092
  Saadut tykkäykset:
  6
  David Lynch ja John Woo...

  Tässä kaksi lempiohjaajistani. Ei todellakaan ainoat, mutta sanotaanko nyt, että ääripäät tästä skaalasta.

  Pidän todella paljon Woon tyylistä upottaa normaalin action-pätkän sisään syvempää sanomaa, jota ei tarvitse ymmärtää että voisi nauttia leffasta. Tässäkin tapauksessa on katsojasta kiinni, miten hän haluaa elokuvansa katsoa.

  Lynch vaatii katsojaltaan jo helvetisti enemmän. Esim. Killerin katsomisen jälkeen katsojaa tuskin jää pahemmin vaivaamaan minkäänlaiset syvemmät pohdiskelut (ellei hän itse halua niitä pohdiskella). Toisin on esim. Lost Highwayn tai Mulhollandin jälkeen. Niitä ei ei oikein voi (tai ei ainakaan kannattaisi) ohittaa olankohautuksella. Leffat todella jäävät pyörimään päähän päiviksi tai paljon pitemmäksi aikaa. Vaikka olen katsonut Lost Higwayn ainakin 10 kertaa, en voi vieläkään väittää ymmärtäväni kyseistä elokuvaa. Joka ikinen kerta siitä avautuu uusia puolia, joita ei ole ennen osannut ajatella.

  Se nyt on pakko vielä sanoa, että kukaan ei varmaan ole ketään pakottanut viettämään aikaa Lynchin tuotannon kanssa.

  Jos ei nappaa niin älä katso...

  -Tuli kävelee kanssani

  -Ja on kävellyt jo usean kerran
   
 14. Agrado

  Agrado Uusi jäsen

  Liittynyt:
  21.07.2001
  Viestejä:
  577
  Saadut tykkäykset:
  1
  Ensin kiitokset KipaKoolle provokatiiisesta keskustelun aloituksesta!

  Kun nyt tuon Greenin soppaan heitit, niin napataan siitä kiinni: ero näiden kahden "shokeeraajan" välillä on selvä. Lynch tekee mitä haluaa ja joitain ihmisiä se nyt vain sattuu shokeeraamaan - Green taas tekee mitä vain shokeeratakseen. Lynchin tuotannossa minua on aina viehättänyt kaiken surrealisminkin keskeltä huokuva rehellisyys. Hänen visioissaan ei ole mitään keinotekoista, teeskenneltyä tai laskelmoitua kummallisuutta. Ne ovat ainutlaatuisia alitajunnan kuvia, joiden ulos saamiseen vaaditaan todellista taiteilijaa.

  Ja mitä tulee sairauteen, niin eiköhän meidän kaikkien alitajunnasta löydy vähintään yhtä "sairaita" peikkoja; meillä tavallisilla pulliaisilla ei vain ole rohkeutta kohdata niitä - saati taitoa ilmaista niitä muille.
   
 15. KipaK

  KipaK Uusi jäsen Tukijoukot

  Liittynyt:
  16.01.2002
  Viestejä:
  403
  Saadut tykkäykset:
  0
  Tästä on hieman vaikea keskustella järkevästi, koska en voi sanoa että asia ei näin ole. Mielestäni todellinen taiteilija ei laittaisi elokuvaansa asioita joita Lynch laittaa. Suurin ero Lynchin ja Greenin välillä on että Lynch on taiteilija toisin kun Green. Kyllähän muitakin hulluja on sanottu taiteilijoiksi kuten Turkkaa ja Pasolinia. Heistä kumpikaan ei ole todellinen taiteilija. Mielestäni on tekotaiteellista tehdä shokeeravia elokuvia ja tavoittaa niiden avulla ihmisten huomio. Jos sallitaan vielä yksi vertaus niin vertaisin Lynchiä johonkin runoilijaan. Runoilija voi kirjoittaa mitä paskaa tahansa ja ihmiset jotka sitä lukevat saavat sieltä muka jotain viisauden sanoja, vaikka siinä ei mitään ajatusta olisikaan.

  Ei tietenkään. Olisi vain mukava joskus edes väitellä jostain asiasta. Olen vähän kyllästynyt näihin "mitä pidit Panic Roomista?" -keskusteluihin.
   
 16. mordo

  mordo Uusi jäsen

  Liittynyt:
  24.04.2001
  Viestejä:
  729
  Saadut tykkäykset:
  2
  Lynchin elokuvissa ei ole mitään laskelmoitua shokeeraamista, hän ei tee elokuvia shokeeraamisen tarkoituksessa. Kuten Agrado sanoi, jotkut asiat nyt vain saattaa shokeerata. Kuka olisi voinut odottaa mustan Lost Highwayn jälkeen lämmintä ja sympaattista The Straight Storya, joka on erilaisuudestaan huolimatta täysi Lynch-elokuva. Lynch liikkuu usein elokuvissaan ihmisen psykeen pimeillä puolilla, ja omien sanojensa mukaan ihmisen kahdesta puolesta: olen aina pitänyt kummastakin puolesta ja uskon, että yhdelle voi antaa arvoa vasta kun tuntee toisen - mitä synkempi pimeys, sitä kirkkaampi valo.

  En kyllä tiedä mitä omalaatuista Bruckheimerin tuottamissa elokuvissa on.

  Ja se, että jokin elokuva on keskitasoa IMDb:n listalla, ei itsessään kerro mistään yhtään mitään.

  Haluat siis pikaruokaa, itse otan elokuvani kunnon juhla-aterian merkeissä punaviinin kera, täydellisillä jälkiruoalla, jonkalaista kokemusta voi muistella tyytyväisenä vielä monta päivää. Omasta mielestä elokuva ei ole viihdettä - no okei, on sitäkin se ehkä toisaalta, varsinkin kaikki nämä blockbusterit jotka kuuluvat kierrätettävään ja lyhytikäiseen materiaaliin - mielestäni elokuvasta voidaan puhua taiteena, mutta on sitten taas hyvin eri asia kenen ja mistä elokuvista näin voidaan puhua, ne ovat nykypäivänä harvassa huomiossa. Aivan niinkuin tämä muukin ihmiskunta, voidaan nähdä elokuvien kehitys siihen suuntaan että kaikki pitää saada nopeasti eteen, äkkiä pureskeltua ja nopeasti unohdettua. Joku sanoi hyvin, että kun nykyään puhutaan klassikoista puhutaan elokuvista kuten Matrix jne. ja sitten kun oikein pinnistetään ja kaivetaan muistin perukoita, muistetaan Pulp Fiction. Kärjistettyä ehkä mutta kyllä tällaista kuulee.
   
 17. Keyser Soze

  Keyser Soze Uusi jäsen

  Liittynyt:
  27.01.2002
  Viestejä:
  730
  Saadut tykkäykset:
  0
  Agradolta asiantuntevaa tekstiä :thumbsup:
  jälleen

  Tuohon nothingin mainitsemaan olankohautukseen liittyen on mielestäni hyvä ottaa tähän pala Maskulan Lost Highway arvostelusta: "Jos tämän kiirastulen läpäisee yhtä kylmän välinpitämättömänä kuin kieroutumia ohimennen kylvävä ohjaaja sen tarjoilee, uskaltaa kyllä tuijottaa millaisia painajaisia tahansa."

  Taiteilijaa ei ole sidottu.

  Niinpä, mutta täällä on suuri todennäköisyys tulla väärin ymmärretyksi mikäli jättää ajatuksensa auki.
   
 18. KipaK

  KipaK Uusi jäsen Tukijoukot

  Liittynyt:
  16.01.2002
  Viestejä:
  403
  Saadut tykkäykset:
  0
  Mordo:

  Jokaisella vuosikymmennellä on omat klassikkonsa ja nuoremmat muistavat paremmin Matrixin ja Pulp Fictionin kuin Kummisedän ja Hitchcock -elokuvat. Itse en osaa sanoa mistä elokuvista uskaltaisin sanoa klassikko. Ainakin Komisario Palmun Erehdyksen luokittelen klassikoksi. :)

  Valmiiksi pureskeltu elokuvakin voi olla loistava. Mielestäni voit juhla-ateriallasi nauttia Kummisedän tai Goodfellasin ja varmasti saat muistella tyytyväisenä seuraavan viikon. Tarkoitin tuolla elokuvan nauttimisella sitä että pidän elokuvista jotka eivät jää kaihertamaan mieltä sillä tavalla että mietin elokuvan sanomaa vielä seuraavan viikon. Parhaita elokuvaelämyksiä on sellaiset joissa elokuvan jälkeen haluaisi itse lähteä ohjaamaan elokuvaa. Tunne täytyy tietenkin olla lähtöisin elokuvan hyvyydestä eikä siitä että se oli ohjattu hieman sinne päin... Lynch -elokuvien jälkeen tunnetila on ollut sellainen että "harmi että tuhlasin aikaani tähän, olisin tänä aikana voinut vaikka hyppiä hyppynarua"
   
 19. KCrimso

  KCrimso Uusi jäsen

  Liittynyt:
  07.05.2002
  Viestejä:
  359
  Saadut tykkäykset:
  0
  Kannattaa siis jatkossa keskittyä siihen hyppynarulla hyppelyyn ja jättää Lynchin leffat suosiolla väliin. Tai sitten katsoa joku Bruckheimerin vanha "klassikko" uudelleen. Ja onhan osa Bruckheimerin leffoista ihan ok.
   
 20. KipaK

  KipaK Uusi jäsen Tukijoukot

  Liittynyt:
  16.01.2002
  Viestejä:
  403
  Saadut tykkäykset:
  0
  Tuota, en mielestäni sanonut että pidän Bruckheimerin tuottamista leffoista yhtäkään klassikkona. Aionkin jättää Lynchin leffat väliin ja tuo hyppynaru taitaa jäädä kaupan hyllylle.