David Fincher: Zodiac

Keskustelu osiossa 'Elokuvat' , aloittajana petma, 19.04.2005.

 1. Tema

  Tema Käyttäjä

  Liittynyt:
  05.06.2003
  Viestejä:
  696
  Saadut tykkäykset:
  5
  Todella tylsä leffa. Ei meinannut loppuun jaksaa katsoa.
   
 2. geru

  geru Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  22.02.2007
  Viestejä:
  1 389
  Saadut tykkäykset:
  0
  Allekirjoitan edellisen, valitettavasti. Ymmärtäähän sen tietysti että kaikki kyseisen ohjaajan leffat eivät voi olla Se7enin ja Fight Clubin (top 5 suosikkieni joukossa) kaltaisia tyylilajinsa merkkipaaluja, mutta en ymmärrä oikein ollenkaan koko tämän elokuvan ideaa.

  Ainoa selitys mikä äkkiseltään tuli mieleen on, että ehkäpä sarjamurhaajat kulttuuri-ilmiönä on sen verran isompi juttu tuolla Amerikan suunnalla, että tuo ei oikein meikäläiselle auennut.

  Ja jos ylipäänsä tuo koko Zodiacin tapaus oli sellainen että murhat olivat aika peruskauraa, eikä tutkimukset ikinä edenneet puuta pidemmälle, niin miksi tästä aiheesta edes piti tehdä elokuva? Olisivat edes rakentaneet jonkin sortin rinnakkaistarinan tuohon murhan ajankohdan ympärille, niinkuin Summer of Samissa oli.

  Erityisesti ihmettelen että miksi tätä on mainostettu elokuvana jossa uutislehden sarjakuvapiirtäjä alkaa selvittämään sarjamurhakeissiä. Eihän tuo varsinainen selvitystyö minun muistini mukaan alkanut kun viimeisen 30min kohdalla, eli tämän pituisessa elokuvassa ihan loppuhetkillä.

  Kaiken kaikkiaan jäi vähän semmoinen fiilis että tästä leffasta ei saanut oikein mitään irti, enkä kyllä äkkiseltään osaisi kuvitella että tätä jaksaisi uudestaan katsoa, selvittääkseen että josko elokuva paranisi iän myötä. :(
   
 3. Abor

  Abor La-di-da, la-di-da, la la Tukijoukot

  Liittynyt:
  10.08.2004
  Viestejä:
  345
  Saadut tykkäykset:
  0
  Sangen erinomainen. Ei mitään keinotekoisia juoksenteluja, ammuskeluja tai muitakaan perusthrillereiden kuraa mitä ilmeisesti muutama tässäkin ketjussa odotti (tai edes mitään Se7en toisintoa) jos kehtaa tuota tylsäksi väittää. Keskittyy ihailtavan rehellisesti ruohonjuuritason poliisitutkimukseen ja kivenkääntelyyn samaan tapaan kuin toinen ikiaikainen suosikkini All the President's Men ja pitää langat lähes JFKmaisesti otteessaan. Fincherin silmää yksityiskohdilla on pakko ihailla. Ajankuva välittyy vahvasti katsojalle ja muutenkaan ei hosu turhilla kamerakikkailuilla tai neuroottiseksi yltyvillä leikkauksilla.

  Zodiac on myös vähintäänkin yhtä paljon, ellei peräti enemmän elokuva nimenomaan nimikkohahmoa saalistavista tahoista ja heidän pakkomielteestään kuin puhtaasti mikään "What's in the box?" -kliimaksiin huipentuvaa tai ko. sarjamurhaajamyytin romantisointiin keskittyvä tekele.

  En voi myöskään sanoa, että olisin kokenut elokuvan edes liian pitkäksi. Mielenkiinto ja keskittyminen pysyi hyvänä alusta lopputeksteihin asti ja kun lopetustakaan ei tosiaan onnistuttu sössimään millään kanin vetämisellä hatusta, niin todella hyvä maku jäi. Olisin voinut katsoa vaikka uusiksi seuraavana päivänä ellei katsomattomien kasa olisi ollut taas sitä luokkaa, että oli parempi keskittyä niihin. Fincherin selkeää parhaimmistoa.

  4,5/5
   
 4. Freekster

  Freekster Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  03.05.2005
  Viestejä:
  1 345
  Saadut tykkäykset:
  2
  Zodicissa on kyllä parhaat CGI:t ikinä. Vasta kun näki making of videon niin olin aika ihmeissäni kun ulkokohtaukset olikin CGI:tä.

  Tästä leffasta on pöllitty Sylarin nimi heroesiin. Samalla tavalla bahis otti nimen kellosta.
   
 5. Crockett

  Crockett Tuttu käyttäjä

  Liittynyt:
  01.03.2005
  Viestejä:
  1 054
  Saadut tykkäykset:
  107
  Mitä ulkokohtauksia ja kuinka paljon oli siis tehty cgi:llä? Oli aika pirun hienosti tehty koska ikinä en tullut edes tuommoista miettineeks. Ainoastaan ehkä hieman joitain maisemia muutettu 70-luvulle sopivaks.
   
 6. mr.hat

  mr.hat Uusi jäsen

  Liittynyt:
  18.01.2005
  Viestejä:
  754
  Saadut tykkäykset:
  0

  http://www.youtube.com/watch?v=TT491ctM8Kk
   
 7. Nestori

  Nestori Käyttäjä Tukijoukot

  Liittynyt:
  15.12.2003
  Viestejä:
  370
  Saadut tykkäykset:
  0
  "..Why?..Why do you need to do this? Why?..Because nobody else will.."

  Olee, Kerrassaan manio elokuva, joka pitää tiukasti ja tiukempaan otteessaan. Loistavaa kuvausta ja hyviä roolisuorituksia! tämä elokuva palautti minut täysin siihen uskoon että vieläkin hyviä ja hyvin tehtyjä elokuvia tulee..se ettei tullut enempää pisteitä minulta on:
  että jotenkin uudelleen katsottavuus kärsii tarinassa

  4+/5
   
 8. Nestori

  Nestori Käyttäjä Tukijoukot

  Liittynyt:
  15.12.2003
  Viestejä:
  370
  Saadut tykkäykset:
  0
  geru
  Kylhän se heti alusta asti ratko niitä koodeja tiiviisti ja yritti olla mukana,vasta myöhemmin kyllä murhaajan selvittämisestä tuli pakkomielle.
  partiopojallahan oli harrastuksena jonkinmoinen pulmien/ sanaristikkojen ratkominen..Eagle Scout..:D
   
 9. Jarkko G.

  Jarkko G. Samppa ja Hurricane :| Tukijoukot

  Liittynyt:
  13.08.2001
  Viestejä:
  12 994
  Saadut tykkäykset:
  37
  No on kyllä onnistuneesti käytetty tietokoneita tässä, siitä henkistä plussaa elokuvalle.

  Mitäs sitä muuta voisi sanoa tästä .. No elokuva ei minulle niin kovaa kolahtanut vaikka mitään suurempaa vikaa en keksikkään Zodiacista. Alussa vahva All the President's Men fiilis nosti odotuksia, mutta sen jälkeen jotenkin vaivuttiin pieneen suvantovaiheeseen. Loppua päin saatiin tunnelmaa kyllä nostatettua mainiosti ja etenkin oletetun murhaajan asuntovaunu ja teatterimiehen kellari olivat loistavia kohtauksia.

  Näyttelijöistä sen verran että Mark Ruffalo on uusi tuttavuus minulle ja ei tule ikävä jos ei enää tavata. Persoonaton tapaus, jota oli ärsyttävä seurata.
  Jake Gyllenhaal on kaunis katsella, mutta tuosta roolihahmosta ei oikein ottanut selvää.
  Anthony Edwards oli piristävä nähdä kunnon elokuvassa ja näytti oikein vakuuttavalta roolissaan. Vahvasti tuli mieleen K.Costnerin esittämä Jim Garrison JFK-elokuvassa.

  Kaiken kaikkiaan ihan kiva murhienselvittely elokuva, mutta pieni tiivistys olisi voinut olla paikallaan. Kenties pitää tutustua tapaukseen ja sitten katsoa elokuva uusiksi kun tuntee taustoja.
   
 10. Jazo

  Jazo Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  24.10.2004
  Viestejä:
  4 416
  Saadut tykkäykset:
  3
  Itsekään en huomannut noita cgi-maisemia kuin muutamassa kohtauksessa, eli hyvin upposivat kuvaan.

  Leffa itsessään ei kyllä ollut ehkä sieltä aivan kiinnostavammasta päästä, vaikka yleensä tykkäänkin katsoa näitä murhien selvittely leffoja. Vähän liikaa toistoa ja hitautta oli leffassa, olisi ehkä toiminut paremmin jos olisi leikattu vaikkapa jotain reilut ½ tuntia materiaalia pois.
  Loppu oli vähän mitään sanomaton, vaikka eihän ne kyllä todellisuudessakaan tuota murhaajaa kiinni saaneet.

  Kyllä se Dirty Harryn versio tästä aiheesta oli paljon parempi...

  2.5/5

  Samppa: Loppuratkaisut mielellään spoilertageihin.
   
 11. Taavi

  Taavi Käyttäjä

  Liittynyt:
  04.11.2003
  Viestejä:
  484
  Saadut tykkäykset:
  3
  Erittäin hyvä leffa! Tähän pitää asennoitua niin, että leffa on hidastempoisempi ja tähän pitää hieman keskittyä. Mikään mäyräkoiratekele tämä ei ole. Lavastus oli upeaa ja kerrontatapa toi mieleen Hitchcockin tekeleet. Voiko joku suositella jotain muuta tämänkaltaista rikostutkintaleffaa? Ei JFK:ta. :) tähtiä tälle 4/5

  Tekijäkin kerrottiin riittävän hyvin, mutta olisihan tämä ollut vieläkin mielenkiintoisempi jos tekijä olisi saatu satavarmasti kiinni. Eikö nykykonstein saataisi mistään rikospaikkatodisteesta (esim. hanskojen sisältä) DNA:ta, jota voisi verrata pääepäillyn DNA:han. No, eipä taida olla enää merkitystä, kun kaveri kasvaa kedon kukkia.
   
 12. Backbone

  Backbone Käyttäjä

  Liittynyt:
  23.05.2006
  Viestejä:
  369
  Saadut tykkäykset:
  0
  Huh, eipä ole ihan hetkeen mikään elokuva imaissut vastaavalla tavalla sisäänsä. Paha tässä on mitään syvällisempiä kommentoida, sen verran kovat fiilikset on päällä. Mielettömän kiehtova ja otteessaan pitävä elokuva, aika todellakin lensi tätä katsoessa. Täydet pisteet täältä!

  "Kellarikohtaus" aiheutti todella kylmiä väreitä ja kelluu vieläkin mielessä, mahtavaa!

  Edit: Pitää vielä nostaa esiin loistavasti toteutettu rantakohtaus, jossa kameran kuvatessa kaukaa Zodiac lähestyy hitaasti rannalla makaavia nuoria. Kyllä toimii!
   
 13. Hengga

  Hengga Uusi jäsen

  Liittynyt:
  09.03.2002
  Viestejä:
  353
  Saadut tykkäykset:
  0
  Itsekin pidin elokuvasta, eikä pituus ollut ongelma. Tosielämän murhamysteerin filmatisoinninkin voi sössiä monella tavalla (esim."Wonderland"). Onneksi Fincher ei moiseen syyllistynyt, vaan kerronta piti ainakin allekirjoittaneen otteessaan loppuun asti.
   
 14. KaSmir

  KaSmir Uusi jäsen

  Liittynyt:
  30.06.2004
  Viestejä:
  417
  Saadut tykkäykset:
  0
  Pidin elokuvasta todella paljon, elokuvaa seurasi suurella mielenkiinnolla alusta loppuun. Tarina kertoi hyvin kuinka jostain asiasta voi tulla niin suuri pakkomielle, että täyttää koko elämän eikä päästä koskaan irti. Elokuvan vajaat 3h meni nopeammin kuin mikään muu pitkä elokuva ja tarina imaisi ainakin itseni tosi syvälle ja jätti suuren tiedonjanon oikeita tapahtumia kohtaan (tähän onneksi auttoi laadukkaat extrat, joita oli kerrankin tarpeeksi!). Extroja katsoessani yllätyin, kuinka paljon cgi:tä leffassa oli käytetty ja kuinka huomaamattomasti (ja upeasti)! Katsoin elokuvan HD DVD:nä ja PQ oli kyllä mahtava!

  4,5/5
   
 15. THX1138

  THX1138 Käyttäjä

  Liittynyt:
  30.11.2005
  Viestejä:
  526
  Saadut tykkäykset:
  0
  Tulipa tämä katsottua ja hieman arvelutti alussa tosiaan elokuvan pituus mutta ei ongelmaa, sillä todella hienosti tehtyä jännitystä joka imaisi mukaansa.
  Aikakausi oli hienosti lavastettu autoineen ja ympäristöineen, cgi:hin en kiinnittänyt mitään huomiota.
  Näyttelijä työ oli hienoa kautta linjan ei pahemmin moitittavaa. Piristävä elokuva nykytarjonnassa.
  Katsoin Directors Cut:in HD DVD:nä ja kuvanlaatu oli todella loistava.

  4,5/5
   
 16. Kupletti

  Kupletti Käyttäjä

  Liittynyt:
  06.11.2004
  Viestejä:
  713
  Saadut tykkäykset:
  2
  Menee kyllä todella korkealle omalla lempileffapylväässä. Tunnelma oli erinomainen ja ahdistavuus käsin kosketeltavaa. Harvoin mistään leffasta tulee niin vahvaa fiilistä kuin tästä tuli. Näin pari kuukautta sitten leffan nähneenä voi vieläkin muistella sitä tunnelmaa. Elokuvan "hiljaisuus" oli mahtavaa.

  +blurayn dokkarit ovat erinomaisia myös :king::king::king::king::king:
   
 17. Goofy75

  Goofy75 Uusi jäsen

  Liittynyt:
  08.09.2005
  Viestejä:
  1 359
  Saadut tykkäykset:
  0
  Tulipa vihdoin tämäkin ostettua, ja katsottua.
  Odotuksia oli,ehkäpä liikaakin Se7enin ja Fight Clubin takia.
  Itse leffa ei jostain syystä oikein iskenyt,saattoi johtua työputkesta johtuvasta väsymyksestä.Kyllä tämän katsoi mutta jotain jäi puutumaan,pituutta oli liikaa.Tuntui vähän siltä kun silmiä räpäytti niin oltiin menty taas pari kuukautta eteenpäin,liikaa mielestäni tätä aikahyppelyä.
  Täytyy varmaan katsastaa uudelleen myöhemmin,paremmin levänneenä että jaksaa keskittyä.
   
 18. ElvisThePelvis

  ElvisThePelvis Tuttu käyttäjä

  Liittynyt:
  05.05.2004
  Viestejä:
  11 667
  Saadut tykkäykset:
  176
  Itse tapauksestahan on kuulunut jotain uuttakin. Mielenkiintoista. :) Etenkin Fincherin erinomaisen elokuvan jälkeen ihan kunnolla jopa jännittää miten tuossa käy.

  Noita esiinastumisia ja "uusia todisteita" tietenkin tulee esiin etenkin Yhdysvaltojen kaltaisessa maassa usein, mutta tämä vaikuttaa ihan varteenotettavalta.
   
 19. Pazze

  Pazze Tuttu käyttäjä

  Liittynyt:
  16.09.2003
  Viestejä:
  4 972
  Saadut tykkäykset:
  118
  Fincherin leffa yllätti positiivisesti, sillä en luonnollisestikaan ole lukenut tästä mitään etukäteen. Fincherin Panic Room oli hienoinen pettymys ja jotenkin odotin kyseessä olevan Sevenin uusintaversion, mutta ei sinne päinkään. Aiempien kirjoittajien viittaukset All the President's Men ja JFK-leffoihin ovat osuvia, samassa elokuvatyypistä on kyse. Ja fiilis leffassa pysyi hyvin yllä, vaikka pituutta leffalla oli ihan liikaa. (Niin, ketä saa syyttää kun katsoin ohjaajan version...) Mitäs muuta, oikein hyvä elokuva jonka varmasti tulee katsoneeksi useamman kerran. Ei se edellinen leffa mikään katastrofi ollut, mutta selkeä parannus tämä siihen verrattuna oli. Hip hip huraa!
   
 20. Drokk

  Drokk Uusi jäsen

  Liittynyt:
  07.11.2001
  Viestejä:
  1 576
  Saadut tykkäykset:
  4
  'Ohjaajan versio' oli vain 7 minuuttia pidempi kuin teatteriversio, joten oli sitä pituutta normiversiossakin.