Coral(peerles) prf400.

Keskustelu osiossa 'Tee Se Itse' , aloittajana qts, 16.10.2007.

 1. sepi

  sepi Member

  Liittynyt:
  27.11.2003
  Viestejä:
  420
  Saadut tykkäykset:
  0
  Eilen otin "kylmät tyypit" pistin vain elementin auton peräkonttiin ja vahvari siltakytkentään (300W) ja rokit soimaan :hitme:
  Kyllähän se potkii mukavan kuuloisesti ilman koteloakin :cool: mukana tulleessa lapussa tehonkestoksi luvattiin 1200W ja nominal 600W :eek: mainos numeroita sanoisin. Runko ja ripustus vaikutti asialliselta taas kartio ja johdotukset paljastivat että eihän tämä mitään "todella raskasta" ole.
  Täytyy odotella että saa kotelon palaset hommattua... pistän kuvia tuonne galleriaan kunhan ehdin.
   
 2. HelaKammo

  HelaKammo Member

  Liittynyt:
  03.01.2003
  Viestejä:
  723
  Saadut tykkäykset:
  3
  Kuulostaa yhtä hyvältä melkein, kun yksi tuttu kerran selitti että se ei tartte subbarille varmaan vahvistinta, kun sen suotimesta tulee bassoja ihan mukavasti ilmankin. Olin vähän ehkä :eek: ja :D siinä tilanteessa. Kaveri tosiaan oli ajanut Jensseniä pelkällä RCA-liitännällä, mahtoi potkia, ihme ettei ollut polttanut sitä jakosuodinta. No kyllä se sen vahvistimen hankki, ja taisi polttaa sen ja usean paria jotain halvimpia kiinalaisia subbareita...
   
 3. sepi

  sepi Member

  Liittynyt:
  27.11.2003
  Viestejä:
  420
  Saadut tykkäykset:
  0
  HelaKammo tuo kuullostaa tyypilliseltä amis hommalta.... :)
  Tässä kuvaa elementtien suhteesta
  [​IMG]

  Tuo TB:n 3" elementillä oleva tulee joskus valmistuttuaan takakanavaan ja sen pitäsi näyttää lähes tältä:
  [​IMG]

  EDIT:typot, linkki
   
 4. tikox

  tikox New Member

  Liittynyt:
  16.08.2007
  Viestejä:
  85
  Saadut tykkäykset:
  0
  Riippuu koteloinnista että rajaako äänenpainetta liikevaran loppuminen vai puhelekelan lämmönsieto. Ohjeellisissa autokoteloissa suht pieni tilavuus suojaa elementtiä liikevaran loppumiselta siten että elementti sietää pohjaamatta sille ilmoitetut arvot. Kotisubissa jossa halutaan ulottuvuutta, joudutaan tekemään suurempia koteloita jolloin liikevara loppuu ennen lämmönkestoa.
   
 5. HelaKammo

  HelaKammo Member

  Liittynyt:
  03.01.2003
  Viestejä:
  723
  Saadut tykkäykset:
  3
  Edellinen koskee vain suljettua koteloa, ei yleensä korkeaviritteistä refleksiä, joka taas vastaa matalilla koteloimatonta. Mutta kyllä tuo tarpeeksi kestänee, eiköhän ripustukset ole tehty rajoittamaan se pohjausriski aika minimiin ja liikevaralle jätetty vähän pelivaraa ilmaraon ulkopuolella.

  Todellinen tehonkesto tosiaan riippuu kotelosta, tai ainakin se mitä elementistä saadaan ulos järkevästi.
   
 6. tikox

  tikox New Member

  Liittynyt:
  16.08.2007
  Viestejä:
  85
  Saadut tykkäykset:
  0
  Selitän vain ettei tule vääriä johtopäätöksiä tuosta sepin "freeairina" kokeilusta ja tehonkestosta. Refleksiviritystaajuuden alapuolella vastus tottakai myös katoaa mutta yhtälailla pienehkö ylös viritetty refleksikotelokin (esim. suurinkin esimerkkikoteloista 103l/40Hz) suojaa kyllä tehokkaasti elementtiä refleksitaajuuden yläpuolella.

  Liikevaraa lienee kohtalaisesti Xmaxin ulkopuoellakin kun katsoo tätä videota jossa elementti räpättää 100l/35Hz kotelossa:
  http://www.youtube.com/watch?v=QIPpNsxTsvA
   
 7. ASA90

  ASA90 Member

  Liittynyt:
  14.01.2007
  Viestejä:
  212
  Saadut tykkäykset:
  3
  Höhöö! Tein sitten oman threadin samasta elementistä tuonne Kaiuttimet ja subwooferit-juttuun vaikka täälläkin on :hitme: No, anyway, osaisiko kukaan sanoo kun olin aatellut 2 erilaista koteloa tälle kyseiselle elementille.
  HUOM! TULEE MUSIIKKIKÄYTTÖÖN kotiin
  1. 40 litrainen suljettu (suositeltiin powersetillä)
  2. 45 litrainen viritetty 45 hz, refleksikanavalla. (ite laskin tällaisen mutta en tiijä miten käytännössä toimii):confused:

  Kumpi olisi parempi kun haetaan kohtalaisen paljon painetta musiikille?
  + kummalla kotelolla saa napakamman toiston? :rolleyes:

  Vahvistimena tulisi toimimaan Simex SV-600, jossa subsonic noin 35 hz
  (eipähän ainakaan pohjaile matalilla taajuuksilla jos tekee refleksin, jos haetaan hyviä puolia) :p
   
 8. Noutaja

  Noutaja New Member

  Liittynyt:
  23.12.2005
  Viestejä:
  66
  Saadut tykkäykset:
  0
  ASA90 Kyllä se tosiaan niin on että 35hz subsonicin käytössä ei juuri hyviä puolia ole.

  Eikö kannattaisi tosiaan miettiä että mikä on se suurin mahdollinen kotelo jonka voisit kuvitella rakentavasi.

  Toisaalta sekin että palveleeko musiikkikäyttöä sekään jos rakennat 40litraisen refleksikotelon ja virität sen 45hz, kun se aiheuttaa tolkuttoman korostuman keskibassoille ja matalat bassot jää puuttumaan aivan kokonaan? Toistosta tulee varmasti yksinuottinen jumpsutin joka ei kyllä musiikkia palvele.

  Kotelon koko on ilmeisesti sinulle kriittinen, mitäpä jos venyttäisit kotelosuunnitelman koon edes 60litraan ja jättäisit sen suljetuksi? Jos systeemin herkkyys on sinulle kaikki kaikessa niin voisihan tuon 60 litraisen virittää vaikka sinne 30hz tienoille refleksinäkin... ainakin jos meininki on käyttää subsonicia noinkin korkeilla taajuuksilla.

  Joka tapauksessa nuo kaikki vaihtoehdot on jokseenkin heikkoja kotikäyttöä ajatellen. Autoon sopisivat paremmin! (paitsi se 40l ja 45hz ei sovi mihinkään käyttöön, ellei jollekin yksittäiselle biisille sitten sattumalta).


  Itse väläytin täällä idean laittaa 150litraan 2kpl coraleita ja sitäkin pidettiin turhan pienenä, ja tietysti pidän sitä pienenä itsekin:) Siinä nyt kuitenkin saadaan jo jonkinmoinen herkkyys (noin 82db/w) aikaan 20hz bassoillakin.

  "Takaporttina" minulla on vielä sekin että jollei ääni miellytä niin muutan kotelon suljetuksi. Tämä tosin tulee tuplaamaan tehontarpeen koska herkkyys jää 20hz taajuudella noin 77 - 78 db/w tasolle, mutta tehoahan saa sitten kaupasta lisää :thumbsup:
   
 9. tikox

  tikox New Member

  Liittynyt:
  16.08.2007
  Viestejä:
  85
  Saadut tykkäykset:
  0
  Autoon tarkoitettuja yläpassojahan nuo ovat, erityisesti tuollainen refleksi kannattaa unohtaa, piikittää äänen pilalle.

  Noutaja: katsot herkkyydet ilmeisesti ihan vain SPL käyrästä 1w teholla?

  EDIT: Viliz03: Uups, taisipa mennä vähän käsitteet sekaisin, kiitos korjauksesta.
   
 10. Viliz03

  Viliz03 New Member

  Liittynyt:
  18.10.2006
  Viestejä:
  92
  Saadut tykkäykset:
  0
  Nyt saat perustella moiset väitteet! :hitme: Mikä sen elementin hajottaa 35Hz subsonicilla? Ei ainakaan pohjaaminen.
   
 11. ASA90

  ASA90 Member

  Liittynyt:
  14.01.2007
  Viestejä:
  212
  Saadut tykkäykset:
  3
  Hmm, kiitos tästäkin tiedosta. Olenkohan ymmärtänyt jotain ihan väärin, sillä jostain olen saanut sellaisen käsityksen, että mitä pienempi kotelo, sitä tarkempi toisto. :hitme:

  Minulla ei tällä subbarilla ole tarvetta mennä alemmaksi kuin 35 Hz, jos sitäkään saadaan loppuratkaisulla...
  Jos sitä vaan on uskottava kertarysäyksellä ja tehtävä 60 litran suljettu.
  En kyllä näe muuta hyötyä kuin pari Db enemmän painetta ja huonoksi puoleksi tuon oman "myyttini" (up)^ :D

  Liimalevynikin saattaisivat juuri riittää 60 litran koteloon... tosin pitää suunnitella koko koppa uusiksi, kun olin jo innoissani tehnyt kaikki laskelmat tuille ja refleksikäytäville valmiiksi :p

  Kyllä näin teemme. 60 l suljettu. PISTE. Jos kukaan ei laita vastaan, voin joskus laitella kuviakin... Vanhasta 44 l 22 hz virityksellä varustetusta Hertzistä kuva (jossa tällä hetkellä villasukat putkessa :))
  https://www.dvdplaza.fi/galleria/showphoto.php/photo/10857/cat/882
  Tästä ei ole kyllä jäänyt kuin positiivisia vaikutelmia, mutta jos joku tuon haluaa ostaa, niin ilmoittele ;) ulottuu ainakin omien korvieni mielestä 20 Hz kohtalaisilla paineilla, tosin minulla ei ole hyvää vertailukohtaa,että mikä on kohtalainen paine...
   
 12. Noutaja

  Noutaja New Member

  Liittynyt:
  23.12.2005
  Viestejä:
  66
  Saadut tykkäykset:
  0
  Kyllä juu, ihan siitä käppyrästä katselen.

  Hyvällä tuurilla saattaisin saada huomenissa tuon subin kasaan. Aika mehevän näköinen on tuo 15" coral entisen 12" focalin rinnalla katseltuna kun ripustuksetkin on varmaan 3xleveämmät :)

  Toivotaan että myös kuuntelukokeissa sitä mehevyyttä on äänessäkin enemmän. Määrällisesti ainakin tulee ääntä olemaan enemmän, tärkein toive olisi tietysti että laadullisestikin olisi entistä parempi.
  Raportoinpahan kuuntelukokemuksia sitten tänne kun sellaisia on riittävästi kertynyt.
   
 13. papukaija

  papukaija Active Member

  Liittynyt:
  31.08.2005
  Viestejä:
  1 522
  Saadut tykkäykset:
  0
  Olet. Kotelo elementin, käyttötarpeen ja käyttöpaikan mukaan toki, muttei kuitenkaan liian pientä tai liian isoa, vaan sopiva. Kuitenkin lähes aina isompi antaa paremman lopputuloksen, kunhan ei mennä liiallisuuksiin. Auto taas on akustiikaltaan aivan erilainen paikka kuin koti, joten pienempikin kotelo riittää.

  Mikäs subi se sellainen on, joka EI edes toista subitaajuuksia kunnolla. Subitajuudet on sitten alle 40Hz, eihän tuo mene (pikaseen laskettuna) kuin 3/4 oktaavia alemmas. Johan sen saavuttaa laadukkailla isoilla midbassoillakin.
   
 14. ASA90

  ASA90 Member

  Liittynyt:
  14.01.2007
  Viestejä:
  212
  Saadut tykkäykset:
  3
  Hmm, noh, tästä tuleekin apubasso...:rolleyes: sillä kun rupeaa ajattelemaan kuuntelemaani lähteitä, niin harvoissa on alle 40 hz... sitä paitsi leffoille minulla on sohvan täristin... Leffasubit on sitten erikseen, kun on rahaa parempaan vahvistimeen ja elementtiin ja kun olis vielä OMA kämppäkin :)

  Nytkin minulla on käytössä subbari joka toistaa aivan hyvin 20 hz.
  Eipähän tuo niin tarpeellinen ole... musiikkia kun tulee kuunneltua niin paljon enemmän...;)

  Eikä minulla todellakaan ole pääkaiuttimia jotka toistaisivat edes lähelle 40 Hz...
  Kompaktia "hifiä" vielä tässä vaiheessa. (ei nämä mitään kunnon hifiä ole, täyttä ******, mutta kun ei ole rahaa):p

  EDIT: Tulikin mieleeni että kyllähän tuolla kotelollakin saa helposti leffastakin tavaraa irti, sillä minullahan on (vielä) simex BA-300, josta ilmeisesti subsonic poistettu.
  Sillä saisi ainakin jotenkin leffallekin paineita, kun laittaisi moduulin oman jakarin minimiin 40 Hz ja viritin-vahvarista 80 hz toinen... Tällöin -8 db piste = 20 Hz
  Tosin paineet voivat jäädä aika mitättömäksi:D
   
 15. Noutaja

  Noutaja New Member

  Liittynyt:
  23.12.2005
  Viestejä:
  66
  Saadut tykkäykset:
  0
  No niin, sain hieman testatuksi tuota subia. Kotelo on "kaksineuvoinen", eli refleksiputken tukkimalla siitä saa suljetun.
  Laskin hiukan tarkemmin tuon kotelon tilavuuden ja sain reilut 165 litraa tilavuudeksi, ja kotelossa killittää 2 kpl coraleita.

  Mittailin taajuusvasteiteita TrueRTA:lla olohuoneessani. Mitäpä nyt niistä sitten sanoisi... subi menee voimalla (eli vaimentumatta) sinne noin 25hz saakka ja sen jälkeen lähtee tippumaan kohtalaisen jyrkästi.
  Tosin kylläkin oikaisin behringerin feedbackdestroyerilla käppyrää sen verran että menee suorana 20hz saakka.

  Se mikä mittaillessa eniten ihmetytti oli sellainen seikka että refleksiputkesta ei tuntunut kuuloalueella olevan apua melkeinpä ollenkaan! Vasteet kulki samaa rataa kunnes 40hz alapuolella refleksi voitti ihan pikkiriikkisen, mutta 20hz taajuudellakin etua oli vain noin 2db.
  Tämän jälkeen vasta alkoi olla eroja tulla ja 17-16hz kohdalla refleksi jaksoi jo reilut 4db herkemmin. Tiedä sitten mistä mokoma johtuu :confused:

  Systeemin säätely hiukan kesken vielä, mutta on sentään sinne päin. Voimaa on aika paljon enemmän kuin entisillä 12" tuumaisilla focaleilla, ja toisto tuntuu kautta linjan olevan napakampi. Suljettuna toisto tuntuu vielä pykälää nopeammalta, vaikkakin ero refleksiin on hyvin pieni.
  Kuunteluun tuntui tulevan fyysisyyttä mukaan huomattavasti entistä enemmän vaikkei erityisen lujaa kuunneltaisikaan (entisiin elementteihin verrattuna).

  En osaa sanoa vielä tässä vaiheessa onko ääni kokonaisuutena sen parempi kuin aikaisemmillakaan elementeillä. Napakampi tämä ainakin on, mutta soinnin luonnollisuudessa ja integroitumisessa pääkaiuttimiin ainakin toistaiseksi ihan hiukan hävitään. Äänenpaineissa tämä kyllä vie voiton suvereenilla tavalla :D

  Toisto vielä pikkaisen paksuhko, vaikka vaste näyttääkin hyvältä, mutta uskon että sitkeällä säätämisellä se asia saadaan kyllä kuntoon :)
  Paksut hirsiseinät kodissani aiheuttaa pientä päänvaivaa bassopäässä eikä toistoa ihan tunnissa tai parissa vielä huippuunsa hiota.
   
 16. papukaija

  papukaija Active Member

  Liittynyt:
  31.08.2005
  Viestejä:
  1 522
  Saadut tykkäykset:
  0

  35Hz:iin ulottuvan toiston saa isoilla midbassoillakin, kuten todettua. Voi ne apubassokaiuttimet tehdä esim. 8 tuuman midbassoistakin... Ei siihen tarvi mitään järkyttävän kokoista subielementtiä. Eikä tarvi niin isoja kotelojakaan väsätä, kuin tuommoiselle 15" "järkäleelle"..
   
 17. ASA90

  ASA90 Member

  Liittynyt:
  14.01.2007
  Viestejä:
  212
  Saadut tykkäykset:
  3
  Öhöm, turha tulla enää vi******, elementti on jo hommattu ja koteloa rupeen kasaa ens viikolla. Sitä paitsi tuossa SV-600 mallissa sattuu olemaan se PRKL subsonic. Tosin, kuten mainitsin, BA-300 voi siihen kytkeä, toimii paremmi leffoilla. Ainaki jumputtaa prkl jos ei muuta. :hitme:

  Ps. sitä paitsi saan elementin ilmaiseksi... repikää siittä huumoria :D
   
 18. papukaija

  papukaija Active Member

  Liittynyt:
  31.08.2005
  Viestejä:
  1 522
  Saadut tykkäykset:
  0
  WTF? Heti vedetään herneet nenuun, kun toinen toteaa sellaisen tosiseikan, jonka varmaan kaikki vähänkään hifiasioihin perehtyneet voi todistaa todeksi.
   
 19. ASA90

  ASA90 Member

  Liittynyt:
  14.01.2007
  Viestejä:
  212
  Saadut tykkäykset:
  3
  :D olis pitäny muokata kun äsken hoksasin ton itekin tuolla :p
  Mietippä itse kahdesti rupeaisitko tekemään koteloa, josta ei tule olemaan mitään käytännön hyötyä?? Eihän siitä ole mitään hyötyä, jos nyt rupeaisin vääntämään 200 litran 20 hz viritettyä koteloa, kun kerta Simex suodattaa ne bassot pois...

  Teen 60 litraisen kotelon nimenomaan musiikille. Ne leffavehkeet on tehtävä sillon kun on RAHAA, jota opiskelijoilla ei ole... voit tietysti sponsoroida minulle sen 400 eetiä, jotta saan hypex ds 4.0 tai paremman... :p

  EDIT: prkl kirjotusvirheet :)
   
 20. alspe

  alspe Active Member

  Liittynyt:
  09.10.2006
  Viestejä:
  4 245
  Saadut tykkäykset:
  0
  Ota selvää siitä Simexin suotimesta ja modaa se pois käytöstä. Muistaakseni sellainen ohje on jossain netissä.