Coral(peerles) prf400.

Keskustelu osiossa 'Tee Se Itse' , aloittajana qts, 16.10.2007.

 1. JukkaVaAn

  JukkaVaAn Member

  Liittynyt:
  25.05.2007
  Viestejä:
  800
  Saadut tykkäykset:
  0
  Noniin siinä on andyska mitoittanut subbarin oikein omaan huonetilaansa. Varmaan uskaltaa sanoa että melko säröttömästi tulee normi kuuntelussa beissit! :p
   
 2. jardahl

  jardahl Member

  Liittynyt:
  09.11.2000
  Viestejä:
  688
  Saadut tykkäykset:
  1
  Andyllä melkoinen ruumisarkku, tässä on asennetta.
  Lievä plagiointi kotimaisen aktiivikaiutinvalmistajan isoimmasta subbarista.. :thumbsup:
   
 3. TTK

  TTK New Member

  Liittynyt:
  23.02.2004
  Viestejä:
  41
  Saadut tykkäykset:
  0
  Onko kukaan tehnyt refleksiputkea kierrekartonki hylsystä? Nyt ei puhuta mistään pimpelipompeli ohutseinäisista lötjäkkeistä vain jytkee seinäsestä tuubista joka ois passeli tuollaisien 6" aeroporttien väliin... onko suuria eroja esim viemäriputkeen nähden`?
   
 4. Sapa

  Sapa Member

  Liittynyt:
  12.01.2005
  Viestejä:
  229
  Saadut tykkäykset:
  0
  Minä käytin Bilteman pahviputkea refleksiputkena omassa LLT:ssä. Eipä ole mitään ongelmia ollut, mutta enpä edes tiedä minkälaisia ongelmia tuosta pitäisi hakea. Viemäriputkesta ei ole kokemusta.
   
 5. pinkeliviinica

  pinkeliviinica New Member Tukijoukot

  Liittynyt:
  19.10.2004
  Viestejä:
  1 836
  Saadut tykkäykset:
  0
  refleksiputkeksi käy jopa vaikkapa vessapaperirullan ohut lötkö.. putkelle kun ei tule minkäänlaista rasitusta kuin vasta aivan suurimmilla äänenpaineilla jolloin ilma liikkuu ja putki toimii tällöin kanavana ilmalle..
  käytännössä luulen että 120db voimakkuuksilla wc paperirullan pahvikin toimisi edelleen :D
  sehän on vain ulkonäkö kymysys onko refleksi putki hipohipoa vai pahvirulla :D
   
 6. Minävaan

  Minävaan New Member

  Liittynyt:
  20.04.2008
  Viestejä:
  52
  Saadut tykkäykset:
  0
  Nyt olisi hommattuna kaksi Peerless R15-elementtiä ja Sonocon 1500mmx550mm kartonkihylsyä. Ajatuksena rakentaa kaksi kohtuullisen kokoista refleksisubia. Muutama kysymys rakennusprojektista:

  1) Suosittu viritys on ilmeisesti 110l ja 22Hz? Onko tuo hyvä viritys kyseisille elementeille? Noin ainakin kotelot olisivat vielä kohtuukokoisia eli reilusti alle metrin mittaisia.

  2) Viritys olisi esim. Powersetin 4" tuuman aeroportilla. Jos tuon laittaa suoraan sellaisenaan 110l tuubiin, tuleeko viritys siis 21,5 Hz (laskinko oikein?). Powersetin sivujen mukaan pituus päineen on 400m, eli onkohan tuohon laskettu myös niiden torvipäiden vaikutus? Kuinkahan pitkä on tuo putken suora osa ja miten nuo torvipäät vaikuttavat kokonaispituuteen?

  3) Onko 4" putki liian ahdas? Kuuden tuuman putkella kotelon koko kasvaa mielestäni liian suureksi eikä ole enää niin pikkunäppärä.

  4) Onko kahden subin käyttämisestä hyötyä verrattuna yhteen? Kaksi pitäisi tietääkseni antaa 3dB enemmän hönkää verrattuna yhteen ja tasoittaa huonevastetta. Onko totta?

  5) Vahvistin on Soundtechin PL1204, antaa tehoa 4x280w 4 ohmiin, 4x190w 8 ohmiin ja sillattuna 2x560w 8 ohmiin.

  Kytkenkö subit sarjaan eli yhteensä 8 ohmia ja ajan sillattuna eli tehoa sarjaankytkennälle tulisi 560 wattia, vai kestääköhön tuo ajaa sillattuna neljään ohmiin molempia erikseen, jolloin saisin molemmille elementeille tuon 560w?
  Kannattaako kytkeä sarjaan, vai jakaa AV-vahvarin subisignaali kahteen kanavaan ja ajaa noita rehellisesti 280 watilla, kun ovat kerta 4 ohmisia?

  6) Ja tärkein kysymys: voittaakohan nämä kaksi subia yhden SVS 20-39 PC+ subbarin esim. äänenpaineessa tai laadussa?

  Paljon kysyttävää, jaksaakohan kukaan vastata:hitme:
   
 7. Ikidur

  Ikidur New Member

  Liittynyt:
  20.07.2009
  Viestejä:
  231
  Saadut tykkäykset:
  0
  Saattaa olla hieman ahdas. Putken kokoa ei kuitenkaan pitäisi valita elementin halkaisijan perusteella, vaan virityksen ja tavoiteltavan äänenpaineen perusteella. Kannattaa googlata flare-it -niminen softa ja pitää huolta, että oma purkki ei ajaudu ainakaan 'core compression' alueelle - silloin tuhina kuuluu väkisin. Se, että kuuluuko ne rajamaaston chuffing-tuhinat millään muulla kuin testisignaalilla ei sitten olekaan enää niin selvää.

  Homma menee näin kun siirrytään yhdestä subista kahteen:
  - Jos samalla vahvistinteho tuplaantuu niin äänenpaine lisääntyy 6dB, koska ääniaallot summautuvat vaiheessa.
  - Jos vahvistinteho ei muutu subien tuplaantuessa niin teho jakautuu puoliksi elementtien kesken, mikä ensin pudottaa äänenpainetta 3dB, mutta koska ääniaallot summautuvat vaiheessa niin taso nousee sen 6dB, eli tässä tapauksessa nettona tulee 3dB lisää.

  Tarkkaan ottaen edellinen pätee tuplamono-subeille, mutta käytännössä subitaajuuksilla myös stereosubit taitavat saada kutakuinkin saman efektin. Harvassa lähdemateriaalissa toisessa kanavassa on matalaa törinää s.e. toisessa ei olisi.
   
 8. shamen

  shamen Active Member

  Liittynyt:
  19.02.2003
  Viestejä:
  1 224
  Saadut tykkäykset:
  0
  Vaikka SVS hyvä onkin niin se on silti 12":lla elementillä varustettu.

  Kaksi 15" ko subia kyllä pitäisi suoriutua paremmin paineen tuottajina. Laatukin voi olla hyvinkin parempi, koska elementtien ei tarvitse tehdä niin paljon hommia kuin yhden 12" samalla paineella.
   
 9. kakoskel

  kakoskel Member

  Liittynyt:
  13.10.2004
  Viestejä:
  443
  Saadut tykkäykset:
  0
  Minä käytin Sonoco Alcoren 150mm:n 12mm seinäpaksuudella olevaa putkea refleksiputkena. En osaa sanoa eroista viemäriputkeen nähden.
   
 10. Minävaan

  Minävaan New Member

  Liittynyt:
  20.04.2008
  Viestejä:
  52
  Saadut tykkäykset:
  0
  Eli suunnitelma on nyt tämä:

  1) 1500x550 Sonocon putkea tilattu ja tuon laitan puoleksi-->tulee kaksi 178 litran koteloa. Nettotilavuudeksi tähtään 150 litraa ja viritys niin alas kuin kotelo antaa periksi. Onko hyvä noin, kun en itse oikein tuota WinIsd:ta osaa oikein käyttää?

  2) Elementteinä on kaksi Peerless R15-elementtiä. Viritys joko yhdellä 6" putkella tai kahdella 4" tuuman putkella, niin ei pitäisi tuhista. Putket voivat olla korkeintaan 500mm pitkiä, tai eivät muuten mahdu koteloon. Tuolla kuuden tuuman putkella jää viritys hieman korkeaksi, noin 25 hertsiin, kun ei se tuohon mahdu 500mm pidempänä. Kahdella 4" tuuman ja 500mm putkella viritys saadaan noin 20-22 Hz. Vastaako kaksi 500mm 4" tuuman putkea yhtä 4" 250mm putkea, että on sama viritys? Kumpi parempi (6" vai 2x4") vai onko aivan sama?

  3) Tehoa mulla on tarjota noille 290 wattia kummallekin tai kytken nuo sarjaan ja sitten sarjaankytkennälle ois se 560 wattia. Kumpi parempi?

  4) Subsonic-suodin tolle pitäisi vielä saada. Mikä olisi paras vaihtoehto. Autopuolellahan noita pitäisi olla mutta en ole löytänyt. Ja Reckhornilla on se B-2. Mitä suosittelette?

  Jos tulee noista hyvät, niin olisi mahdollisesti myynnissä tuo nykyinen SVS 20-39 PC+:)
   
  Viimeksi muokattu: 19.01.2010
 11. aheikkinen

  aheikkinen Well-Known Member Tukijoukot

  Liittynyt:
  05.04.2007
  Viestejä:
  5 112
  Saadut tykkäykset:
  122
  Voiko noille palaneille elementeille tehdä mitään? Esim ottaa magneetit irti ja käyttää passiivina lisämassan kanssa? Kokeilin tarjota mattopuukkoa rungon ja magneetin väliin, mutta eipä siinä oikein ole sellaista väliä mihin puukko edes mahtuisi. Millä sen magneetin saisi helpoiten pois?

  Elementit paloivat tosin melko huolella, että voi olla paras kun vie ser astiaan.. Toisesta kuuluu selkeä napsahdus jonkin matkaa alas painettaessa, ja ikäänkuin joku rautalanka tms hankaisi ja väpättäisi jossain sisällä. Elementti myös jumittuu ala-asentoon kun sen painaa aivan alas. Toinen rahisee muuten vain. Aika voimakkaasti tosin sekin.

  Tilannehan oli se että piti syyntakeettomassa tilassa kokeilla mitä noista pöntöistä lähtee, niin lähtihän niistä, ensim 20hz, sitten 19, 18 ja lopulta 17hz siniaaltoa sisään, ta2400 aivan clippaamisen rajamailla. 17hz vedossa sitten ihan parin sekunnin jälkeen syttyikin fault palamaan ja kaiuttimesta kuului jotain epämääräisiä rasahduksia, ja sekunnin sisään toisessa pöntössä sama homma (T-amp oli parellal asennossa.) Molemmat kärysivät siis samassa rysäyksessä. Pääkaiuttimet älysin onneksi sammuttaa tuon ajaksi, jaot ovat sen verran loivat että niissäkin saa elementit kyytiä sinipyyhkäisyissä. Jako oli sonyn viritinvahvistimesta 120hz partyasetuksella. Mitähän muuta.. Jospa tästä järkytyksestä kohta pääsisi yli. Nyt tuntuu kuin olisi pallit leikattu.
   
 12. khaimera

  khaimera Member

  Liittynyt:
  19.02.2006
  Viestejä:
  258
  Saadut tykkäykset:
  0
  kokeilin ottaa omasta prf:stä sitä magneettia pois passiivin toiveissa mut yllätys oli suuri ku lopulta luovutin ja laitoin atomeiksi sen - kartion alla on sellainen "suojakangas" mikä se nyt on niin sen ku hajotti siitä pois tieltä niin siellä oli pultit mitkä aukaisemalla se magneetti sit lähti ku vähän kopautti, liima näytti olevan vielä vähän välissä ...
   
 13. aheikkinen

  aheikkinen Well-Known Member Tukijoukot

  Liittynyt:
  05.04.2007
  Viestejä:
  5 112
  Saadut tykkäykset:
  122
  Siis alaripustus, eli spider? Eihän tuohon sitten jää muuta kuin pelkkä kumiripustus jos tuon spiderin hajottaa. Eli passiivikäyttö muuttuisi hankalahkoksi, massa olisi lisättävä vertikaalisesti tarkisteltuna ripustuksen keskikohdalle, kartion pohjaan asennettuna paino jää niin taakse että se venyttäisi kartion vinoon. Tämähän ei olisi hyväksi kartion liikkumiselle?
   
 14. khaimera

  khaimera Member

  Liittynyt:
  19.02.2006
  Viestejä:
  258
  Saadut tykkäykset:
  0
  juurikin se alaripustus.
   
 15. Nenolanjones

  Nenolanjones Member

  Liittynyt:
  12.01.2008
  Viestejä:
  399
  Saadut tykkäykset:
  3
  Saiskohan sitä alaripustusta varovasti irti rungosta että pääsis niihin pultteihin käsiks? Liimaisi sitten magneetin poiston jälkeen takaisin. Kyllähän tuossa jonkin verran näpräystilaa on kun kuitenkin 15" elementistä kyse.

  Yleensähän nuo magneetit on rungossa melko tiukasti kiinni jo liimallakin, paitsi eräs vuosia sitten omistamani mgr:n basso, josta magneetin joutui kerran liimaamaan takaisin runkoon :)

  Jostain pienemmästä elementistä sain magneetin irti "brute force"-menetelmällä, eli jonkun taltan/meisselin ja vasaran avulla, tais siinäkin pari pulttia olla mutta kyllä ne periks antoi. Tällä menetelmällä vaan saattaa runkokin vääntyä kieroon...
   
 16. aheikkinen

  aheikkinen Well-Known Member Tukijoukot

  Liittynyt:
  05.04.2007
  Viestejä:
  5 112
  Saadut tykkäykset:
  122
  Ei ollut pultteja, vaan ristikantaruuveja. Ja niiden kannat ovat upotettu ja jä täynnä liimaa. Poltin liiman pois yhdestä ruuvista, mutta en saanut sitä pyörimään yhtään mihinkään, vaikka koko ruumiin painolla painoin ja käänsin. Liima siis on ruuveissa melkoisen tiukassa.

  Toisesta vedin kartion puhekelan kaulan kohdalta mattoveitsellä poikki. Yläreuna lähti nätisti ja ehjänä kun repi liimoineen irti. Alaripustuksen otin mattoveitsellä niinikään. Puhekela olikin sitten aivan hiilenä. Ihan perusteellinen grillaus siis tapahtui.

  Magneetin ruuvit pitänee ottaa porakoneella irti aikanaan, kääntämällä niihin ei liikettä saa. Tai sitten heitän verkon painoiksi tuollaisinaan.

  Tilalle luvattiin myydä 290e/kpl css sdx15, mutta ei nyt sattumoisin pyöri ylimääräisenä kuutta saturaista.. Yhden css hinnalla saa kaksi eminence kappalite 3015LF elementtiä, jotenka taidan sellaiset ottaa seuraavaksi projektiksi. Nykyiset kotelot saa lunastaa jos joku on kiinnostunut, 160litran 17hz viritetyt.
   
 17. ChiKung

  ChiKung Member

  Liittynyt:
  26.12.2004
  Viestejä:
  397
  Saadut tykkäykset:
  0
  Kysell??np? viel? tyhmi?. Tarkotus olisi tehd? helpolla ja halvalla :)D) subi kerrostalon makkariin. Kohtalaisen siisti kotelo l?ytyy jo valmiina ja vaivaa en aio n?hd? kovin paljoa.

  Kotelona siis 85l p?ntt? kahdella putkella (d=10,2 cm, l = 45 cm). Putkia voi pident?? tarvittaessa max 55 cm:ksi. Toimiiko tuoltaan vai pit??k? putket tulpata? Tarkotus oli tehd? koteloon vaan reik? paneelivahvarille ja subi tulille. Pit?? olla helppo k?ytt?? (auto-on), joten erillisvahvarit eiv?t tule oikein kysymykseen.

  Huone noin 17 neli?? ja ??nenpaineita ei vanhassa kerrostalossa tarvita. Eli s?ilyt?nk? p?nt?n nykyisell??n, muutanko putkia vai tulppaanko suljetuksi? Vaihtoehtona on joku valmis Sub Focusin luokkaa, eli p??senk? tuolla p?nt?ll? l?hes samaan tulokseen? Jossain vaiheessa voin rakentaa uudenkin kotelon, mutta nyt pit?isi saada helpolla aluksi toimiva ratkaisu.
  ________
  MarianelaXXX
   
  Viimeksi muokattu: 27.08.2011
 18. Minävaan

  Minävaan New Member

  Liittynyt:
  20.04.2008
  Viestejä:
  52
  Saadut tykkäykset:
  0
  Olen ajatellut tehdä refleksikotelon kyseiselle elementille. Mikäs olisi optimaalinen kotelo eli millaisella kotelolla tuosta saa kaiken irti. Ilmeisesti 210l/18Hz on ollut suosittu viritys ja putkeksi tietenkin kuuden tuuman rööriä. Kotelon koolla ei nyt ole merkitystä, vaan sillä, miten elementistä saa kaiken irti sen toiminnan rajoissa. Soveltuuko elementti LLT-käyttöön, eli voiko virittää alemmaksi?

  Onko kellään kokemusta elementistä tuollaisessa yli 200l kotelossa eli saako tuosta painetta ja hyvää ääntä ulos. Ainakin ryhmäviiveet pysyvät simulaation mukaan alhaisina. Ja värkki olisi siis tulossa kokonaan leffakäyttöön.
   
 19. aheikkinen

  aheikkinen Well-Known Member Tukijoukot

  Liittynyt:
  05.04.2007
  Viestejä:
  5 112
  Saadut tykkäykset:
  122
  Itsellänihän oli taannoin 160l @ 17hz pöntöt. 6" röörillä tekee reilun metrin, eli yksi mutka oli otettettava matkaan että mahtuu koteloon. Noita kaksin kappalein ja TA-2400 potkimaan vauhtia, niin kyllä kuului. Kunnes eräässä sinisessiossa (cliplevel) tuli poltettua puhekelat noin niinkun oppirahoiksi. Tulipahan koettua sekin, ehkä nyt tietää sitten varoa :rolleyes:
  Muut kilkkeet, eli tampit ja jakarit on myyty, mutta kotelot ovat edelleen huoneen nurkassa tarpeettomina.

  Kotelot ovat down firing mallia, tehty 21mm vanerista, 10cm kromi jaloilla, pintana musta kangas jonka alla 2cm vanu. Sisällä hiekkahartsi. Johdotus 4mm2 piuhalla ja speakson liittimet. Pelkät vanerit maksoivat lähes 150e ( :hitme: olisi voinut kysyä hintaa ennen kuin tilasi, 40e neliö ja sahaukset päälle), mutta saat hakea pois vaikka parilla kympillä/kpl.
  Jos tarvitset niin pistä yv!
   
 20. hy_tone

  hy_tone New Member

  Liittynyt:
  15.05.2009
  Viestejä:
  53
  Saadut tykkäykset:
  0
  Tangbandit tuntuu tarvitsevan lisäbassoa joten. :D Suunnitelmissa ois kasata r.15:lle suljettu kotelo, jonka koko olisi n.90l (uskokaa tai älkää mutta alunperin suunnittelemani 60l kotelo oli hellasärön mielestä pieni, joten on varaa suurentaa :thumbsup: ). Mutta asiaan, tuolla 90 litran kotelolla saadaan qtc 0.7 mikä lienee suht hyvä musiikille. Samalla kuitenkin tuli simuloitua samaista koteloa refleksinä 20 hz viritettynä, luonnollisestikkin vähän saadaan käyrää nousemaan alemmilla taajuuksilla.

  Ainakin joissan kaupallisissa kaiuttimissa on ns. tulppaus mahdollisuus, toimiiko tuollainen suljettu/refleksi juttu? vai menetänkö siinä jotain, jos yritän tehdä tulppaussysteemin vrt. suljettu kotelo?

  Putkelle mittaa tuolla virityksellä tulee halkaisijaksi 10,20cm ja pituudeks 60 cm,ratkaista "savupiippuna" sohvan alle, joten kotelon tilavuutta se ei syö.:)

  E.Joo, eipä kannattais huudella tänne ennen kun on tarkastanu laskelmansa, mutta silti kiinnostaa.. :OI
  Kertokaa mielipiteitä gurut.. :)
   
  Viimeksi muokattu: 27.04.2010