CI+ -salaus ja korttilinkitys - mitä se tarkoittaa?

Keskustelu osiossa 'Digi-TV' , aloittajana Cirrus, 30.09.2009.

 1. kurg

  kurg Active Member Tukijoukot

  Liittynyt:
  20.07.2002
  Viestejä:
  1 082
  Saadut tykkäykset:
  1
  Käytät varmaan jotakin Conax-modulia, johon kortti on linkitetty? Lienee kaapelioperaattorin vuokraamaa CIv1-moduli tai sitten ostettu/vuokrattu CI+-moduli? Tällöin paritus tapahtuu modulin ja kortin välillä, ei vastaanottimen kanssa ja homma toimii myös vastaanottimen vaihtuessa.
  (on sen verran sekava asia itsellenikin, että toivottavasti meni oikein. muut korjatkoon :))
   
 2. Digiman

  Digiman Member

  Liittynyt:
  05.03.2004
  Viestejä:
  910
  Saadut tykkäykset:
  0
  Kaapelipuolella sonera ei suostu parittamaan moduulia ja korttia (pitäsi kuulemma olla vielä hyväksytty boxi tai töllö). DNA:lle taas riittää modulin ja kortin parittaminen. Erittäin sekavaa.....
   
 3. kurg

  kurg Active Member Tukijoukot

  Liittynyt:
  20.07.2002
  Viestejä:
  1 082
  Saadut tykkäykset:
  1
  Suostuminen on eri juttu. Tai siis se on eri juttu, mitä laitteen sarjanumerolla/linkitysnumerolla tehdään. Se, että numero vaaditaan, ei tarkoita, että sitä tarvittaisiin varsinaiseen tekniseen linkitykseen. Tällaisessa CIv1-tapauksessa voi antaa minkä tahansa Cable Ready HD-laitteen (joka ei tue CI+:aa) numeron, koska numerolla ei ole teknisen toteutuksen osalta mitään merkitystä. Tai näin olen antanut itseni käsittää.
   
 4. Digiman

  Digiman Member

  Liittynyt:
  05.03.2004
  Viestejä:
  910
  Saadut tykkäykset:
  0
  Tarkoitinkin tätä sekavaa käytäntöä. Miksi toiselle ei riitä moduulin ja kortin linkittäminen ja toiselle se riittää..?
   
 5. unreal

  unreal Active Member

  Liittynyt:
  04.02.2004
  Viestejä:
  3 805
  Saadut tykkäykset:
  0
  Tuolla Miraclebox-ketjussahan taisi käydä ilmi, että Soneran aspa selitteli tilannetta sillä, ettei heidän järjestelmässään pääse eteenpäin ilman, että tuon laitteen numeron siihen syöttää. Kysymys herää, pääsisikö eteenpäin, jos siihen syöttäisi tuon moduulin numeron, siis saman kuin "oikeaksi" linkitys-id:ksi, mutta kyllähän tämä on taas puhdasta sähläystä Soneran puolelta.
   
 6. HDMI

  HDMI My Precious Tukijoukot

  Liittynyt:
  20.03.2007
  Viestejä:
  237
  Saadut tykkäykset:
  0
  Kyllä käytän.Ihmetyttää vaan että miksi pitää television sarjanumero ja ostokuitti operaattorille toimittaa,kerran eivät tee sillä tiedolla mitään.Tämä oli siis ehtona että linkitys voidaan tehdä.
   
 7. Don MC

  Don MC Active Member

  Liittynyt:
  19.05.2005
  Viestejä:
  1 150
  Saadut tykkäykset:
  5
  Toihan on ihan per*eestä. Mitä v***ua se heille kuuluu mikä telkkari sulla on, mistä se on ostettu ja mihin hintaan? Jos tosiaan paritus vaaditaan vain kortin ja moduulin välille, niin Fonera voi muun tiedon osalta vetää kuivat. En mä ainakaan haluaisi tollasia tietoja jonkun ulkopuolisen firman tietoon.
   
 8. Ohramies

  Ohramies Member

  Liittynyt:
  31.01.2006
  Viestejä:
  465
  Saadut tykkäykset:
  0
  Drm fanit ne vain suojelevat teitä että ette yritä katsoa hd maksutelkkaria liian käyttäjäystävällisillä laitteilla so htpc. Jos nyt vähän toiminnallisuudesta joudutaan karsimaan (vrt TAP) niin sen on unreal kavereineen hyväksi nähnyt teidän puolestanne.

  Samalla tietysti pitää muistaa että hd sarjojen lähetys loppuu canalilla. Eli eipä olisi mitään sisältöäkään.
   
 9. tomppa1

  tomppa1 Member

  Liittynyt:
  07.09.2003
  Viestejä:
  783
  Saadut tykkäykset:
  0
  Koskee vaan niitä laitteita, jossa EI ole CI+ paikkaa. Näissä vanhan polven laitteissa korttilinkitys toteutetaan vuokrattavilla korttisovittimilla, jotka voi periaatteessa iskeä mihin piraattikopiolaitteeseen vaan. Yrittävät "varmentaa" siitä että et käyttäisi esim. HTPC:tä katselulaitteena. Turhaa pään hakkaamista kelohonkaan. Näyttääpi linux-magicbokseissa olevan jo CI+ paikat, seuraavaksi vaan kortinjakosoftat pyörimään taikalaatikoissa. Korttilinkitys on vain rehellisen kuluttajan kiusaamista, vilunkipeliä harrastavat keksivät kyllä joka suojauksesta porsaanreiän. Ennustan korttilinkitykselle yhtä pitkää elinikää kuin muillekin DRM-suojauksille.
   
 10. antiHD

  antiHD Member

  Liittynyt:
  09.05.2011
  Viestejä:
  291
  Saadut tykkäykset:
  3
  Kaikenmaailman korttilinkitykset ja DRM on niin suolesta kuin olla ja voi. Sekä se että HD-laitteissa kaikki tallenteet, myös SD-kanavien tallenteet on salattuna kovolla, niin ollen niitä ei voi esim. siirtää dvd:lle tai jälkikäsitellä tietsikalla. Okei, HD-tallenteiden kohdalla asian jotenkin vielä ymmärtää, mutta ei SD-kanavilta tallennettujen kohdalla. Kuitenkin kyllä tuo koko HD-touhu linkityksineen on tosiaan vain kuluttajien kiusaamista, antenni- ja kaapelipuolella se on pahimmillaan mutta myös Canal Digital yrittää ujuttaa noita linkitetyksiä ja melkein pakottaa ottamaan heidän HD-boksin, esim. rinnakkaiskortin tilaamisen yhteydessä. Hulluinta on, että CD:n asiakaspalvelija yrittää väittää että linkitystä tukemattoman laitteen voi linkittää kortin kanssa, sarjanumerolla. Ja kyseessä vielä laite joka ei ole edes HD-boksi, eikä sisällä mitään liitäntää erilliselle korttimodulille vaan sisältää vain oman sisäisen kortinlukijansa! Ja tätä siis yritetään jopa reilun toista vuosikymmentä tilaajana olleille.

  Tuolla menolla käy tosiaan niin kuten tomppa1 tuossa sanoi ettei korttilinkitys tule elämään enää montaa vuotta. Ja hyvä niin jos niin käy. Musiikissa DRM:stä on jo pääosin luovuttu, iloinen juttu mm. meille jotka käytämme mm. linuxeja niin voimme ostaa musiikkia Poimurista, Dna Musiikkikaupasta, Anttilan downloadeista ym. sivuilta suojaamattomina mp3:sina eikä käyttöä ole rajoitettu vain omaan tietokoneeseen vaan musaa voi kuunnella myös "hyväksymättömillä" mp3-soittimilla. Hyvä niin että ovat tajunneet ettei DRM ole mitään muuta kuin maksavien asiakkaiden kiusaamista ja se kiusaaminen vain sahaa sitä oksaa jolla itse istuu.
   
 11. tomppa1

  tomppa1 Member

  Liittynyt:
  07.09.2003
  Viestejä:
  783
  Saadut tykkäykset:
  0
  Canalin boksit (SD ja HD) ovat aika pitkään tukeneet korttilinkitystä, tätä "ominaisuutta" ei vain ole otettu käyttöön (ovatko nyt viimein ottaneet käyttöön??). Sisäisessä kortinlukijassa on paritus-chippi, jossa on samantyyppinen sarjanumero kuin CI+ CAMmeissa. Se, miksi Canal on kaikessa hiljaisuudessa unohtanut korttilinkityksen, selvisi itselleni tänä kesänä omakohtaisten kokemusten vuoksi. Tilasin DNA:n antenni-HD-kortin, joka vaatii linkityksen. En ole ikinä ollut parin kuukauden aikana niin montaa kertaa yhteydessä asiakaspalveluun. Suurin osa ongelmista liittyi tähän paritukseen, moduuleita piti vaihtaa ja uusia sarjanumeroita ilmoitella ja välillä kortti kadotti tilaustiedot jnejne. On selvää, että operaattorille tulee melkoiset kulut tästä sähläyksestä, eikä asiakastyytyväisyys ole kovin suurta. Ja samaan aikaan piraattipojat jakelevat linkitettyä korttia netissä taikalaatikoillaan ja naureskelevat partaansa.
   
 12. unreal

  unreal Active Member

  Liittynyt:
  04.02.2004
  Viestejä:
  3 805
  Saadut tykkäykset:
  0
  Olet sinä hauska heppu. Voisit vaikka joskus lukea, mitä ihmiset kirjoittavat, etkä heittää leimaa kirjoittajien päälle sen perusteella, että sattuu kertomaan faktoja asioista, jotka sotivat niitä värikkäimpiä salaliittoteorioita vastaan.

  Sinähän et näitä kuitenkaan lue, mutta kerrotaan nyt vielä muille varmuudeksi omat mielipiteeni näistä asioista:

  - En kannata DRM:ää käytännössä missään muodossa. Henkilökohtaisesti olen sitä mieltä, että kaikenlaiset DRM:t tulevat pitkällä tähtäimellä murtumaan ja epäonnistumaan, joten niiden kehittelyyn satsatut rahat ovat käytännössä hukkaan heitettyjä.

  - Ohjelmointirajapintojen, kuten TAPien, poistamisessa ei ole mitään hyvää. Valitettava seurannaisvaikutus DRM-pelleilystä, jossa suojaustaso on viety hysterian asteelle.

  - Oma katselulaitteeni kotona on HTPC:hen verrattava Dreambox-johdannainen (VU+ Duo), jolla en saa korttilinkityksestä johtuen HD-kanavia näkymään. Olen kova jalkapallon ystävä ja muun muassa Canalin pakettiin muuten kuuluva Premier HD ei siis näy, joten viikonlopun avauskierrostakin katselin SD:nä. Minulla olisi siis monen kirjoittajan tapaan iso henkilökohtainen syy ajaa vahvaa korttilinkityksen vastaista agendaa viesteissäni, mutta koska tunnen asioiden taustat, en kykene faktoja peittelemään tai vääristelemään oman agendani ajamiseksi.
   
 13. poopee

  poopee Member

  Liittynyt:
  18.04.2005
  Viestejä:
  542
  Saadut tykkäykset:
  0
  Ja eikös tuo Canal Digitaalin telkkareille tarkoitettu HD Ci-moduuli ollut vain CIv1 moduuli? Jos on, suomalaiset operaattorit eivät suostu avamaan kanavia tuohon. Se on vielä ostettavissa. Haluavat vuokrata omia moduuleita/myydä ci+ moduuleita.
   
 14. antiHD

  antiHD Member

  Liittynyt:
  09.05.2011
  Viestejä:
  291
  Saadut tykkäykset:
  3
  Canal Digitalin HD-boksien osalta totta, mutta SD-bokseissa mielestäni ne vanhimmat boksit kuten Philips DSI175D/13R ja Nokia Mediamaster 9310S eivät tietääkseni tue linkitystä. Ovat silti ihan toimivia bokseja muutoin paitsi MTV3:n maksukanavien osalta joissa tekstitys ei toimi kunnolla koska nuo boksit ei kunnolla tue DVB-tekstejä. Ja kun huomioidaan se että asiakas saattaa ostaa boksin ihan muualta kuin Canal Digitalilta ja boksin jossa ei tosiaan sitä linkitysmahdollisuutta ole, on outoa että joku noin pihalla oleva asiakaspalvelun henkilö koittaa kuitenkin väittää että boksin kuin boksin voisi mukamas linkittää. Esimerkiksi satshopissa myydään bokseja joiden tiedoista selvästi kerrotaan ettei tue Conax-linkitystä. Käsittääkseni linkitystä ei kuitenkaan tehdä millään boksin sarjanumerolla.
   
 15. tomppa1

  tomppa1 Member

  Liittynyt:
  07.09.2003
  Viestejä:
  783
  Saadut tykkäykset:
  0
  Kuulostaa antiikilta, eikös Nokia luopunut digibokseista 10v sitten. Nokian boksi ei varmaan tiedä linkittämisestä mitään. Canalin harrastama "linkittäminen" on perinteisesti ollut vain lumetta eli savuverho, jolla pidetään sisällöntuottajat ja asiakkaat tyytyväisinä (="linkitetyt" kortit toimivat ongelmitta). Sumutuksen ylläpitäminen vaatii tietenkin näennäisesti tärkeän tiedon kyselyä asiakkailta. Olisit vain kiltisti antanut asiakaspalvelijalle esim. maitopurkin viivakoodin numerosarjan "linkittämistä" varten. :)
   
 16. antiHD

  antiHD Member

  Liittynyt:
  09.05.2011
  Viestejä:
  291
  Saadut tykkäykset:
  3
  Heh, repesin tuosta maitopurkkijutusta ja taidan oikeasti tehdä niin koska kun kerran palveluntarjoaja sumuttaa noin rankasti, niin kai se oikeus on asiakkaallakin. Eli Valion kevytmaidon purkista täytyy katsoa vastaisuuden varalle se ean-koodi. Linkittäköön sen sitten kun niin innokkaasti ovat sitä linkitystä tekemässä, not.

  Mitä Nokian bokseihin tulee, niin kieltämättähän ne vähän antiikilta kuulostaa. Toimivat kumminkin muuten paitsi MTV3 maksukanavien tekstitysten osalta. En kyllä tiedä onko nuo Nokian purkit oikeasti Nokian valmistamia, samaa purkkiahan on myyty eri nimillä ja yksi niistä on juuri tuo Philips. Muistaakseni Grundig-nimelläkin niitä myyty.

  Toisaalta itelläni on hankinnassa nimeltä mainitsematon saksalaisvalmisteinen tallentava sd-purkki ja siihen sopiva linkitystä tukematon Conax ca-moduli. Joten vähän nykyaikaa siis tulossa. HD:sta kieltäydyn edelleenkin tuon DRM-skeidan ja linkitysjutun takia, jos niitä ei olisi niin mielelläni siirtyisin HD-kauteen minäkin.
   
 17. jimboo

  jimboo New Member

  Liittynyt:
  30.01.2008
  Viestejä:
  16
  Saadut tykkäykset:
  0
  uusi Philips 32", 32pfl3606h Full HD johon on mielessä hankkia CI+ lukija, tv on cable HD ready, nyt tarjooja dna eli käytännössä nykyään welho, uudistavat ensi kuussa niin että esim. eurosport on tähän asti nähnyt parilla eurolla kuussa eli vain katselukortin hinnalla, mutta nyt alkaa rahastus: tilalle min kanavapaketti S joka ensin 6kk 5e/kk ja sitten jatkossa 10e/k! :OI tulee samalla pari muutakin SD kanavaa mutta silti hirveä rahastus! :OI

  ketjua ei ole vielä lukenut kokonaan :eek: mutta osu silmään "sivun" 4 lopussa kommentti jossa mainintaa ettei edes SD kanavia pysty välttämättä sitten enää tallentamaan! tarkoitus saaha ulkoiselle panasonic kovalevytallentimelle. HD kanavat ei nyt vielä ole pääasia eikä tarkotus hankkia muita maksupaketteja (vielä) mutta jos ei edes SD eurosport pysty tallentamaan kun ostaa CI+ lukijan niin ei sitten kannata tätä lukijaa edes ostaa!

  olisiko kokemuksia toimiiko tallennus tässä mallissa käytännössä ? (muuten ei uskalla CI+ vielä ostaa)

  onko itse kortinlukijan merkillä myös merkitystä ? mielessä nyt Finnsat Conax CAM Antenna HD Ready & Cable HD Ready CI+ //on CI+ ja Conax Chipset pairing -yhteensopiva CA-moduuli, Erinomainen yhteensopivuus //ei silti vielä takaa mitään...?
   
  Viimeksi muokattu: 28.09.2011
 18. antiHD

  antiHD Member

  Liittynyt:
  09.05.2011
  Viestejä:
  291
  Saadut tykkäykset:
  3
  jimboo, mun lukemani perusteella se tallennusongelma on Dilogin lukijoilla, siinä sivun 4 lopussa. Tosin saattaa esiintyä joillakin muillakin mut eipä niiden tarkoitus silti ole estää tallennusta. Ainakaan niin ei ole alunperin kai ajateltu.

  Ja etenkin jos käytät ulkoista kovalevytallenninta niin en ymmärrä miksi tallennus siihen olisi estetty, ellei sitten ole sellainen systeemi kuin Elisa Viihteen romupáská-Pace boksissa että laite lisää Macrovision-suojauksen eikä tallennus scartin kauttakaan onnistu. Ja lisäksi, jos haluat vain SD-kanavia, niin sillon varmasti riittäisi ihan pelkkä tavallinen perus Conax-modulikin, niitä ei tarvii linkittää.

  Itse kieltäydyn HD-laitteista (poikkeuksena ainoastaan omistamani Maxivision-boksi) juuri siitä syystä että tuolla linkityksellä ja DRM-skeidalla on onnistuttu ryssimään sinänsä hyvä idea, tarjota terävää ja parempaa kuvaa.
   
 19. jimboo

  jimboo New Member

  Liittynyt:
  30.01.2008
  Viestejä:
  16
  Saadut tykkäykset:
  0
  ok kiitos tarkennuksesta, täytyy perehtyä asiaan ajan kanssa, tärkeintä nyt ettei tullut heti rynnättyä ostaan. nyt tulis mieleen että hankkis tämän CI+ lukijan
  niin se olis valmiina eikä tarttis ostaa montaa eri lukijaa? ja toisaalta ei taida oikeen muut lukijat tähän töllöön käydä? kortti on jokatapauksessa HD tasonen,
  eikä taida enää huonompaa saada. kun ei vielä tekis HD linkitys niin pystyisikö sitten katsomaan JA nauhottamaan VAIN SD kanavia ? tämä riittäis alkuun.
  ja varmaan kun on hankkinut tulee sitten vielä muita ongelmia, joita ei ole edes osannut ajatellakaan :D sinänsä ei nyt hirveä kiire asian kanssa, mielummin
  koittaa ensin välttää ongelmia
   
  Viimeksi muokattu: 28.09.2011
 20. antiHD

  antiHD Member

  Liittynyt:
  09.05.2011
  Viestejä:
  291
  Saadut tykkäykset:
  3
  Itseasiassa kyllä sun telkkariin käy ihan tavallinenkin Conax-CAM eli ovat onneksi jättäneet taaksepäin yhteensopivuuden siihen. Tai ainakin sanotaan että pitäisi käydä normi-CAM, useimmiten telkkareihin joissa on CI+ CAMille paikka, on tuki myös normi-Conax CAMille. Ja kyllä linkittämättömiä kortteja toki saa, niillä vaan ei virallisesti sitten pysty katsomaan ja tallentamaan HD-kanavia, SD-kanavien tallennus ja katselu tottakai onnistuu. Jos ostat CAMin, olipa sitten normi-Conax CAM tai CI+, niin mainitse myyjälle tuon television tarkka malli, ihan kuten olet tuossakin postauksessasi maininnut, niin silloin vastuu siitä että hän myy sulle juuri sun telkkarissa toimivan CAMin, on myyjällä.