CI+ -salaus ja korttilinkitys - mitä se tarkoittaa?

Keskustelu osiossa 'Digi-TV' , aloittajana Cirrus, 30.09.2009.

 1. Cirrus

  Cirrus New Member

  Liittynyt:
  22.01.2004
  Viestejä:
  104
  Saadut tykkäykset:
  0
  Tekniikan maailman numerossa 17/09 kerrotaan tulevasta CI+ salauksesta näin: "CI+ -salauksessa ohjelmakortti linkitetään salauksen purkavan CI+-sertfioidun korttimoduulin kanssa. Jos kortinlukija on sisäänrakennettu, kuten digibokseissa, linkitys tehdään suoraan television ja kortin välillä. Mikäli televisioon tarvitaan erillinen moduuli, sekä sen että television on oltava CI+ -sertifioituja."

  Mitä tuo käytännössä tarkoittaa, jos ostaa nyt wboxin tai finnsatin HD-purkin? Miten ihmeessä kortti ja vanha fullhd televisio linkitetään yhteen? Eihän nuo ole missään kirjoissa tai kansissa eikä tuossa mitään linkkikoodeja taida olla.
   
 2. Olavivalo

  Olavivalo Member

  Liittynyt:
  21.11.2008
  Viestejä:
  252
  Saadut tykkäykset:
  0
  Tuo TM:n sanamuoto on kryptisesti laitettu. Eli kyse on siitä onko televisiossa sisäänrakennettu CI+ sertifioitu kortinlukija (kuten hyväksytyissä digibokseissa) vai tarviiko käyttää sertifioitua modulia (jonka tekniikkaa telkkarin täytyy kuitenkin tukea).
   
 3. Kaptah76

  Kaptah76 New Member

  Liittynyt:
  09.01.2007
  Viestejä:
  422
  Saadut tykkäykset:
  0
  TM:n artikkelissa oli tosiaan sekoitettu asioita melkoisen huolella. Joko asiaa ei oltu täysin ymmärretty tai sitten se oli vaan kirjoitettu tosi sekavasti. Eli vaihtoehdot ovat:

  1. Cable Ready HD digiboksi, jossa on sisäänrakennettu linkittävä Conax- kortinlukija. Kortti siis linkitetään boksiin, josta signaali menee HDMI:n kautta HDCP:llä ryyditettynä telkkarille (tai tykille).

  2. Cable Ready HD telkkari, jossa on CI+ väylä. Tähän voidaan laittaa linkitystä tukeva CI+ CA-moduli. Kortti siis linkitetään moduliin ja signaali kulkee salattuna CI+ väylän kautta telkkarille.

  3. Cable Ready HD telkkari, jossa on CI-väylä (siis vanha CI v1). Tähän voidaan vuokrata operaattorilta linkittävä CA-moduli. Signaali ei ole salattu telkkarin ja CA-modulin välillä. Tätä metodia ei välttämättä tueta ikuisuuksiin asti ts. modulien vuokraaminen lopetetaan.

  Näin minä olen tämän sopan ymmärtänyt.
   
 4. Cirrus

  Cirrus New Member

  Liittynyt:
  22.01.2004
  Viestejä:
  104
  Saadut tykkäykset:
  0
  Kiitos vastauksista. Eli tuota pitä tulkita siten, että tuo CI+ on televisioita varten. Boxeja se ei varsinaisesti edes koske? CI+:n wikipedia-artikkeli vihjailee samaa.
   
 5. hansolo

  hansolo Well-Known Member

  Liittynyt:
  01.11.2002
  Viestejä:
  3 746
  Saadut tykkäykset:
  142
  Kaptah76:n yhteenveto on hyvä ja selkeä. TM:n artikkelissa oli tosiaan hiukan epäselvästi ja epämääräisesti ilmaistu asiat.

  Olisi tosiaan melkoista kusetusta, jos nyt myynnissä olevat CRHD-boksit (Humax, Finnsat) eivät enää CI+:n myötä toimisikaan.
   
  Viimeksi muokattu: 02.10.2009
 6. Ohramies

  Ohramies Member

  Liittynyt:
  31.01.2006
  Viestejä:
  465
  Saadut tykkäykset:
  0
  Ja pidät tätä epätodennäköisenä skenaariona siksi että..?

  Vastahan tuossa sonera nitisti vanhat tallentavat digiboksit yhdellä hallinnollisella päätöksellä.
   
 7. hansolo

  hansolo Well-Known Member

  Liittynyt:
  01.11.2002
  Viestejä:
  3 746
  Saadut tykkäykset:
  142
  On vaan sellainen kutina, koska olen jo laitteen hankkinut ja minähän en virhehankintoja tee :D Eis vaan, ihan oikeasti. Tallentava CRHD-boksihan on jo ns. "turvallinen" suljettu alusta toisin kuin TV+vuokrattava CRHD CAM. Viimeksi mainittu mahdollistaa vielä PC-katselun, koska vuokrattu CRHD CAM ei pysty erottelemaan CI-väylää mihin se on asennettu. CI+ muuttaa tämän. Turvallinen lainausmerkeissä siksi, että voiko nykyään sanoa, että mikään suojaus olisi aukoton ikuisesti.

  Erillisen digiboksin osalta:

  1. HD-kanavia voi katsoa ainoastaan operaattorin tekemän parituksen jälkeen. Paritus on tehty laitteeseen tai sen integroituun kortinlukijaan, jota ei voi käytännössä irroittaa laitteesta.
  2. HD-tallenteet tallentuvat boksin kovalevylle kryptattuna. Tietyissä bokseissa tallenteen voi siirtää PC:lle, mutta sille ei kuitenkaan voi tehdä mitään kryptauksen takia. Ainoastaan arkistoida ja palauttaa boksille myöhempää uudelleen katselua varten.
  3. Conax-salatut HD-kanavat lähtevät boksista vain HDMI:n kautta ja HDCP aktiivisena.
  4. Analoginen komponenttiulostulo on estetty HD-kanavilla HD-laatuisena.

  Tietenkin HDCP-suojauksen voi ohittaa sen poistavilla häkkäysbokseilla. Tallenteen kryptausta kovalevyllä ei voi kuitenkaan purkaa ilman, että tiedetään miten tallenne on salattu. Tarvitaan brute force ja reverse engineering metodein melkoista työmäärää. Firmikset vaikuttavat olevan nekin suljetussa muodossa eli niitä ei voi ladata netistä syvempää tarkastelua varten. Toisaalta olen kyllä odotellut, että milloinka joku taho ryhtyisi tähän ja kehittäisi firmisversion, joka ei kryptaisikaan HD-tallenteita.

  Mikäs tämä juttu on?
   
  Viimeksi muokattu: 02.10.2009
 8. unreal

  unreal Active Member

  Liittynyt:
  04.02.2004
  Viestejä:
  3 805
  Saadut tykkäykset:
  0
  CI+ on niitä laitteita varten, joissa on Common Interface-tyyppinen modulipaikka, johon voi laittaa siis useamman eri salausjärjestelmän purkumoduulin ja liikenne laitteen ja modulin välillä on ns. yleispätevää eli salausjärjestelmästä riippumatonta. Integroidut korttipaikat laitteissa taas ovat yleisesti ottaen salausjärjestelmäkohtaisia, eli niissä toimivat vain yhden salausjärjestelmän kortit (Suomessa Conax) ja liikenne kortin ja laitteen välillä on myös salausjärjestelmäspesifistä. CI+ ei vaikuta millään tavalla integroidun korttipaikan omaaviin laitteisiin.

  Ulkomailla on myös bokseja, joista löytyy CI/CI+-paikka, mutta Suomessa ainakin suht yleispäteväksi säännöksi voi sanoa, että integroitu Conax-korttipaikka löytyy bokseista ja CI/CI+-paikka televisioista. Melkolailla yleispätevä sääntö on myös se, että integroidun korttipaikan omaavat laitteet on räätälöity tietyn maan tai rajatun alueen markkinaan ja CI/CI+-laitteet taas ovat Euroopan tapauksessa yleiseurooppalaisia malleja, joissa on korkeintaan pienehköjä softaeroavaisuuksia eri maiden tarpeita varten.
   
 9. juka39

  juka39 Member

  Liittynyt:
  14.02.2007
  Viestejä:
  305
  Saadut tykkäykset:
  0
  Ei vaan tahdo mennä perille tämä paritusjuttu, joten kysytään käytännönläheisesti: Mitä eroa on hankkia nyt Cable Ready HD televisio, jossa toisessa on CI moduulipaikka mutta toisessa vastaavasti CI+? Tarkoitus on katsella salattuja HD kaapelikanavia.

  Olen järkeillyt asian näin. CI televisioissa olet pakotettu vuokraamaan operaattorilta tarvittavan moduulin ja CI+ televisiossa voit ostaa vastaavan moduulin itse (sitten kun niitä on Cable Ready HD hyväksyttynä saatavilla eli oletettavasti joskus ensi vuoden puolella). CI+ televisiossa voi siirtymävaiheen aikana käyttää vuokramoduulia.

  Olenko oikeassa?
   
 10. unreal

  unreal Active Member

  Liittynyt:
  04.02.2004
  Viestejä:
  3 805
  Saadut tykkäykset:
  0
  Periaatteessa kyllä, joskin jossain toisessa topicissa joku kertoi pystyneensä ostamaan linkitetyn CI-moduulin (siis ei CI+-moduulin) kaapeliyhtiöltä (muistaakseni lumoTV), eli ilmeisesti tässäkin on eri käytäntöjä.
   
 11. juka39

  juka39 Member

  Liittynyt:
  14.02.2007
  Viestejä:
  305
  Saadut tykkäykset:
  0
  "Suomen Kaapelitelevisioliitto ry on luetellut sivuillaan kaikki ne televisiot, jotka ovat hyväksyttyjä nyt ja myös tulevaisuudessa. Niitä ei tarvitse päivittää eikä niihin tarvita Ci+ modulia".

  Näin rohkeasti vastasi Suomen LG:n tuki.
   
 12. unreal

  unreal Active Member

  Liittynyt:
  04.02.2004
  Viestejä:
  3 805
  Saadut tykkäykset:
  0
  Eiköhän se näin mahda mennäkin? Ei siellä varmaankaan uskalleta sentään tuhansia katselulaitteita tehdä kokonaan HD-kelvottomiksi alkamalla vaatia CI+:aa kaikkiin jo hyväksyttyihin ja myytyihin laitteisiin, sillä kun syötäisiin se vähäinenkin HD-kanavien tilaajakunta täysin minimiin, koska niitä ei tosiaankaan voi päivittää.
   
 13. juka39

  juka39 Member

  Liittynyt:
  14.02.2007
  Viestejä:
  305
  Saadut tykkäykset:
  0
  Nyt siis uskaltaa ostaa tv:n sen moduulipaikan versiosta riippumatta. Ainoaksi miinukseksi jää, että CI moduuli on vuokrattava kaapelioperaattorilta. Toisaalta tämä vuokraus minusta viittaa toiminnan väliaikaisuuteen. Jos kerran CI salaus jatkuu hamaan tulevaisuuteen muiden tekniikoiden (CI+) kehityksestäriippumatta, niin miksei noita CI moduleita voisi sallia ostettavankin (kuten ehkä Lumotv on tehnyt).
   
 14. Hamal

  Hamal New Member Tukijoukot

  Liittynyt:
  31.01.2004
  Viestejä:
  11
  Saadut tykkäykset:
  0
  Olen Welhon verkossa ja Sonyn 40W4220 haki verkosta pari viikkoa sitten päivityksen, jolla se muuttui Cable Ready HD -kelpoiseksi. Kun minulla oli jo Canal+ Total -paketti olemassa, niin 3,90 euroa/kk hintaan hankin linkittävän modulin Welholta. Sain pariksi kuukaudeksi HD-kanavat kaupan päälle. Katselukortti meni myös uusiksi, sillä wanha kortti ei tukenut linkitystä.

  Kaapeliverkoissa jaetaan lokakuun ajan päivityspakettia, jolla ennen Cable Ready HD -määrityksen julkaisua myydyt Sonyt päivitetään ja niillekin saa sitten korttilinkityksen toimimaan. Uudet listalla olevat Sonyn mallit eivät tuota päivitystä tietenkään tarvitse. Päivityspaketti oli muutenkin tarpeen, sillä se poisti muutamia esim. kanavaselailua koskeneita virheitä ja kanavanvaihto nopeutui hieman.
   
 15. matias

  matias New Member

  Liittynyt:
  27.01.2004
  Viestejä:
  895
  Saadut tykkäykset:
  0
  Höpöhöpö, sillä päivityksellä ei ole mitään tekemistä linkityksen kanssa:hitme:
  Samainen kortti toimii vanhemmalla softalla ihan samalla tavalla.

  Nuo muut parannetut asiat ovatkin jo kokonaan eri asia.

   
 16. Hamal

  Hamal New Member Tukijoukot

  Liittynyt:
  31.01.2004
  Viestejä:
  11
  Saadut tykkäykset:
  0
  Saatat olla oikeassa. Kokeilin myöhemmin vanhalla LA Digital CA-modulilla ja hyvin nuo HD-kanavat aukesi silläkin. Jotenkin tuli outo olo siitä, että jätettiinkö jotain kertomatta Welholla, mutta olkoon. Muutamalla eurolla kuukaudessa kaikki ovat tyytyväisiä eikä se kaada talouttani;)

  Joka tapauksessa, vastaanottimeni sarjanumero löytyi hyväksyttyjen luettelosta, ja se riitti minulle.
   
 17. _niko_

  _niko_ New Member

  Liittynyt:
  21.04.2004
  Viestejä:
  574
  Saadut tykkäykset:
  0
  Jääkö "vanhat" vuokrattavat linkitettävät CI-moduulit historiaan, sitten kun nämä uudet CI+-moduulit tulevat myyntiin? Eli toisin sanoen voiko nykyisellä HD-virittimellä ja perinteisellä CI-paikalla varustetulla televisiolla unohtaa HD-katselun, kunhan CI+ yleistyy kuluvana(?) vuonna?

  Jos nuo häviävät, niin eikö tuo nyt ole puhdasta kusetusta, kun yht'äkkiä CRHD-televisiolla ei pystykään enää katselemaan HD-lähetyksiä? Toisaalta mitä hyötyä tuosta CI+:sta on, jos tuo "perinteinen" linkitettävä CI-moduuli toimii myös tulevaisuudessa?

  Voiko muuten tuolta LumoTV:ltä ostaa noita linkitettäviä moduuleita, vaikka ei varsinaisesti olisi kyseisen puljun asiakas?
   
  Viimeksi muokattu: 22.01.2010
 18. aleksiet

  aleksiet New Member

  Liittynyt:
  15.08.2006
  Viestejä:
  299
  Saadut tykkäykset:
  0
  Tänään tuli Welholta soitto että ensi kuun puolessa välissä loppuu HD kanavien katsominen mikäli en vuokraa heiltä CA -moduulia hintaan 3,95€/kk. Ja sitähän en toki tee, johan olen kalliin kanavapaketin vuokrannut ja CA:n ostanut.

  Eli olkoon koko paska.
   
 19. queg

  queg New Member

  Liittynyt:
  04.04.2006
  Viestejä:
  17
  Saadut tykkäykset:
  0
  Pistin ostaen Conax-linkityst osaavan moduulin Norjasta. Kallis oli, piruvie.

  Onks noissa nyt jotain todellista teknistä estettä et ei muka voisi tota moduulia käyttää Suomessa??

  Soitin welholle ja sanovat että pakko vuokrata heiltä moduli. Jäi sellanen kuva et puhelimessa toisess päässä oleva henkilö ei tajunnut asiasta mitään vaan toisti jotain koulutuskurssilla ulkoa oppimiaan lauseita.

  Jos toi mun moduuli olisi teknisesti ok tossa samassa hommassa niin onko laillista sanoo Welholla että sori pakko ottaa heiltä moduuli. Mitä ne sille ohjelmakortille edes tekee siellä? syöttää siihen jotenkin sen moduulin koodin? samallahan sitä voi laittaa siihen ton mun oman moduulin koodin.

  Mulla on CRHD hyväksytty taulutelevisio että siitä ei oo kiinni.
   
 20. Kaptah76

  Kaptah76 New Member

  Liittynyt:
  09.01.2007
  Viestejä:
  422
  Saadut tykkäykset:
  0
  Sun olis pitänyt pyytää messiin myös ne linkitysavaimet sieltä Norjasta :D Eli tuota et kyllä saa Suomen verkoissa toimimaan ihan teknisistäkään syistä.