Capitalism: A Love Story (2009)

Keskustelu osiossa 'Elokuvat' , aloittajana Mika, 19.06.2009.

  1. ana198

    ana198 Guest Guest

    Liittynyt:
    14.12.2006
    Viestejä:
    2 735
    Saadut tykkäykset:
    0
    ööö mitä sitten? Varmaan olis vaikee tehdä elokuvia jos ei sais.
     
  2. John McClane

    John McClane Uusi jäsen

    Liittynyt:
    21.05.2007
    Viestejä:
    135
    Saadut tykkäykset:
    0
    Mooren tähän mennessä paras dokumentti. Moore vyöryttää shokeeraavia faktoja sellaiseen tahtiin, että ei tästä oikein vaikuttumatta voinut olla.

    *****
     
  3. Rela

    Rela Guest Guest

    Liittynyt:
    30.03.2004
    Viestejä:
    473
    Saadut tykkäykset:
    0
    Vääristelyä, naurettavia salaliittoteorioita, totuuden oikomista ja suoranaista valehteluakin. Se on Mooren resepti. Katsojan sympatioita haetaan helpoin konstein, kuten tyhjiin taloihin murtautuvilla ihmisillä. Tällä dokumentilla ei ole mitään järkevää sanottavaa. Kapitalismi on muka niin pahaa, mutta ei kerro mitään vaihtoehtoa.

    1/5
     
  4. sokka

    sokka Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    10.10.2003
    Viestejä:
    5 768
    Saadut tykkäykset:
    318
    Osaatko kertoa missä suhteessa?
     
  5. anarkian

    anarkian Guest Guest

    Liittynyt:
    02.03.2008
    Viestejä:
    63
    Saadut tykkäykset:
    0
    Tällaisena mielenkiintoisena off-topicina: Kävin tämän viime syksynä USA:ssa katsomassa. Oli saanut lippuluukuilla R-luokituksen. Minulta ja kavereiltani kysyttiin kahteen kertaan paperit, joka pisti huvittamaan, kun ei niitä paljoa missään muualla ole sitten sen koommin kysyttykään. Olimme tosin ehdottomasti nuorimmat yleisössä - 90% muista katsojista oli harmaapäitä.

    Dokumentti oli ihan mielenkiintoinen, mutta ei minusta kuitenkaan kuuluu Mooren parhaimpiin teoksiin.

    Mooren sanaan ei todellakaan voi luottaa sokeasti, mutta hän nostaa teoksillaan esiin kysymyksiä ja saa täten ihmisten mielenkiinnon heräämään. Mooren kohdalla voisi sanoa, että sellaista ei ole kuin huono julkisuus. Mitä enemmän häntä arvostellaan, sitä enemmän ihmiset haluavat hänen dokumenttejaan nähdä. Tärkeintä lienee, että hän herättää keskustelua aiheistaan.
     
  6. John McClane

    John McClane Uusi jäsen

    Liittynyt:
    21.05.2007
    Viestejä:
    135
    Saadut tykkäykset:
    0
    Kyllähän Moore vaihtoehdon esittää vierailemalla yrityksissä, joita hallinnoidaan demokraattisesti ja jotka työntekijät omistavat.
     
  7. ElvisThePelvis

    ElvisThePelvis Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    05.05.2004
    Viestejä:
    11 670
    Saadut tykkäykset:
    179
    Michael Moore siirtyi terveydenhuollon käsittelyn jälkeen yhteen EtP:n lempiaiheista, ahneiden k#sipäiden, jotka kokevat ansaitsevansa miljoonat, käsittelyyn. Lähtökohdat olivat siis todella otolliset, mutta valitettavasti Capitalism: A Love Story ei edusta ihan terävintä Moorea. Hän onnistui jälleen kerran yhdistämään popcorn-elokuvan viihdyttävyyttä dokumenttielokuvaan. Toisaalta käsiteltävä aihe on niin laaja ja "syntisiä" julkisuuden henkilöitä on niin paljon, että elokuva päätyy tuntumaan vain pienimuotoiselta ja hieman sekavalta otannalta ongelmasta.

    Yksi ongelma tässä elokuvassa oli sekin, että absoluuttista vääryyttä Moore ei sinänsä onnistunut paikantamaan. Esimerkiksi edellisessä elokuvassaan Moore käsitteli muun muassa miestä, jonka Yhdysvaltojen terveydenhuolto pakotti valitsemaan mitkä katkenneista sormista kiinnitetään takaisin (jokaisen kiinnittämiseen ei ollut mahdollisuutta miehen taloustilanteen takia), sekä tietenkin näitä vakuutusyhtiöiden veijareita, joiden ainoa työ on etsiä pienen pieniä virheitä hakemuksissa, jotta tarpeen tullen vakuutus voidaan hylätä - tätä sivuttiin muun muassa viimeisimmässä Saw-elokuvassakin :))). Vaikka tässä vaiheessa jokainen varmaan tietää, että Moorella on tapana osittain yksinkertaistaa ja hieman vääristääkin faktoja, jotta viesti menisi katsojalle selkeämmin perille, niin nuo edellä mainitut ovat kieltämättömiä vääryyksiä, joita ei voi millään oikeuttaa. Sen sijaan Capitalism-elokuvassa, ehkä aiheen monimutkaisuuden takia, yhtä selviä tapauksia ei oikein löytynyt. Mooren vahvuuksia on saada katsoja "mukaan taisteluun pahuutta vastaan" ja tämä on vaikeampaa silloin, kun absoluuttista pahuutta ei pystytä tuomaan esille.

    Suomessakin on tehty vähän samantyylisiä dokumentteja. Esimerkiksi sellainen kuin MOT: Lisää Rahaa Suomen Rikkaille todistaa aika hyvin Suomen, joka oli ennen niin tunnettu pienestä kuilustaan köyhien ja rikkaiden välillä, lähentymistä Yhdysvaltojen meininkiä kohti. Esko Ahon hallituksen verouudistus vuonna 1993 muutti verotusti niin, että ansiotulojen verotus pysyi progressiivisena, mutta pääomatulojen verotus olisi aina sama. Kun on selvää, että pääomatuloja on vain rikkailla, niin päästään helposti tähän tuttuun "rikkaat rikastuvat" -kaavaan. Näin ollen peruspuurtajien palkka on noussut parissakymmenessä vuodessa häpeällisen vähän samalla kuin johtajien palkat ovat nousseet useita satoja prosentteja koko ajan. Michael Moore pitäisi kai tänne Suomeen saada tekemään dokumentteja. :D Hän voisi vaikka ahdistella näitä meidän hallituksen jäseniä, jotka tietyin väliajoin määräävät itselleen palkankorotuksia. :hitme:

    Capitalism: A Love Story 2.5/5 :naminami::naminami::thumbsup: