Budapestin matkalle vinkkejä?

Keskustelu osiossa 'Matkailu' , aloittajana Polite, 16.10.2004.

 1. Polite

  Polite Käyttäjä

  Liittynyt:
  15.08.2003
  Viestejä:
  223
  Saadut tykkäykset:
  3
  Budepestin 4 vrk:n matka lähestyy.
  Mitkä ovat aivan ehdottomia kohteita nähdä vaikka on vain lyhyen aikaa? Kiinnostaa sekä esteettiset nähtävyydet että historialliset ja viihteelliset kohteet.
  Osaako joku suositella jotain hyvää kylpylää/maauimalaa jossa miehet ja naiset voivat olla samalla osastolla?
  Hyviä ja halpoja ruokapaikkoja?
   
 2. premier

  premier Uusi jäsen Tukijoukot

  Liittynyt:
  28.06.2002
  Viestejä:
  1 687
  Saadut tykkäykset:
  4
  Varo taksikuskeja. Ovat aivan uskomattomia roistoja Budapestissa. Tai niin ovat oikeastaan kaikki turismin kanssa tekemisissä olevat. Kusettavat aina tilaisuuden tullen.
   
 3. Proximo_X

  Proximo_X Uusi jäsen

  Liittynyt:
  09.02.2004
  Viestejä:
  953
  Saadut tykkäykset:
  0
  Ehdoton ruokapaikka joka on ihan MUST on Fatal, pääostoskadulla. Mukava kellariravintola jossa huikeat annokset ja halvat hinnat. Ruokaa miehen makuun, eli lihaa :p Toki muutakin saa. Erikoisuutena on että kaikki ateriat tarjotaan puuvadilla. Jos haluat nähdä valokuvia Budapestistä niin ilmoita. Voin laittaa nettiin muutaman

  Muuten sitten Unkarin hintataso on aika lailla suomen luokkaa. Punaviini on kyllä halpaa n.2-3e plo. Nähtävyyksiä on kyllä, melkeinpä liikaakin :)
   
 4. Polite

  Polite Käyttäjä

  Liittynyt:
  15.08.2003
  Viestejä:
  223
  Saadut tykkäykset:
  3
  Kyllähän niitä ois ihan hauska nähdä, jos siitä ei ole liikaa vaivaa.
   
 5. ExC

  ExC Uusi jäsen Tukijoukot

  Liittynyt:
  20.01.2002
  Viestejä:
  1 206
  Saadut tykkäykset:
  3
  Varo pimeitä kujia eläkä näyttele rahojasi :)
   
 6. Proximo_X

  Proximo_X Uusi jäsen

  Liittynyt:
  09.02.2004
  Viestejä:
  953
  Saadut tykkäykset:
  0
  Viime elokuussa tuolla olin ja enpä ole turvallisemman tuntuisemmassa suurkaupungissa koskaan ollut. Poliisit partioivat ympäri koko kaupunkia. Aina kun katsoi ulos hotellihuoneen ikkunasta näki poliiseja partoimassa. Tietenkin se maalaisjärki kannattaa pakata mukaan :>
   
 7. Jormas2000

  Jormas2000 Uusi jäsen

  Liittynyt:
  07.03.2002
  Viestejä:
  113
  Saadut tykkäykset:
  0
  Hyvänä perussääntönä on että ravintolassa syödessä selvitä aina ennen tilausta mitä ruoka maksaa. Rehellisissä paikoissa on ruokalista ravintolan ulkopuolella josta voit nähdä hinnat jo etukäteen. Sitten kun lasku on pöydässä niin on aika vaikea enää ruveta setvimään että "näinkö kallis tämä nyt sitten oli". Muutama vuosi sitten meille kävi vaimon kanssa siten että ruoan hinta kyllä selvitettiin mutta juomien ei. Oluet (1/hlö) ruuan kanssa tulivat saman hintaiseksi kuin alkupalat ja pääruuat yhteensä...
   
 8. Zardoz

  Zardoz Uusi jäsen

  Liittynyt:
  26.03.2004
  Viestejä:
  827
  Saadut tykkäykset:
  0
  Näin on. Budapest on tunnettu siitä että siellä monissa ravintoloissa koitetaan kusettaa asiakasta. Siinä vaiheessa kun tarjoilija kantaa pöytään ihan mitä tahansa mitä ET ole tilannut (esim. leipää) niin kellojen pitää alkaa soida: nämä löytyvät aivan taatusti laskulta ja jos hyvin käy niin tuplahintaisena/-määräisenä. On helpompi selvittää asiat saman tien kuin vasta laskua maksaessa. Varaudu siihen että tarjoilija merkitsee itse oman tarjoilupalkkionsa laskuun, sitä ei välttämättä kannata hyväksyä sellaisenaan.

  Nähtävyyksiä mm:
  - Gellertin vuori. Tänne bussilla Deak terin aukiolta.
  - Budan kukkula: mm. kalastajalinnake. Kukkulalle pääsee esim. köysiradalla. Siellä on ihan hyviä ravintoloitakin (testaa esim. gulassikeitto). Matiaksen kirkko ei ollut mitenkään erikoinen.
  - Hösök ter-aukio. Historiallinen nähtävyys patsaineen. Tämän takana on kiva puisto. Tänne mennään euroopan vanhimpiin kuuluvalla metrolla, joka oli kokemus sinänsä.
  - Parlamenttitalo oli hieno paikka. Kierros ei ollut kovin pitkä, mutta sen aikana näki mm. kruununjalokiviä ja parlamenttisalin.
  - Gellert-kylpylä. En ole itse käynyt mutta sisko kehui tätä. Miehet ja naiset eri osastoilla mutta uima-altaat ovat yhteisiä.
  - Kauppahalli Vaci Utka-kävelykadun päässä.

  Muuta:
  - Hanhenmaksa oli todella hyvää, suosittelen maistamaan!
  - Ravintoloista Kauppahallia vastapäätä oleva kreikkalainen sekä Vaci Utkan poikkikadulta (joelle päin) löytyvä Giraffe olivat hyviä.
   
 9. Pazze

  Pazze Tuttu käyttäjä

  Liittynyt:
  16.09.2003
  Viestejä:
  4 961
  Saadut tykkäykset:
  115
  Oliskos kenelläkään tähän lisättävää?
   
 10. Crannog

  Crannog Uusi jäsen

  Liittynyt:
  21.10.2005
  Viestejä:
  1 344
  Saadut tykkäykset:
  0
  Toki (kokemukset vuosituhannen vaihteesta):
  • Hanhenmaksa on tosiaan hyvää ja sitä kannattaa käydä noutamassa vaikkapa mainitusta kauppahallista salamipötkön ja paprikajauheen seuraksi. Joka paikassa kaupiteltavaa kaviaaria puolestaan suosittelen välttämään, sillä se on vetistä, ylisuolattua ja tuskin on Kaspianmerta koskaan nähnyt.
  • Gerbeaudin patisseriasta (perustettu 1858) saa herkullisia kakkuja ja leivonnaisia ja kahvia. Sijaitsee lähellä Vaci Utkan toista päätä (Vorosmarty Mihaly Ter -aukiolla).
  • Metro on historiallinen nähtävyys (ensimmäinen linja, M1, rakennettiin 1894; M2 ja M3 "neuvostoaikana") ja on ihan kätevä matkustusväline. Ulkomaalaiset eivät saa lipuntarkastajilta erikoiskohtelua vaikkeivät ymmärräkään, että lippu pitää leimata jokaisen linjanvaihdon yhteydessä.
  • Jos on enemmän aikaa, niin junalla voi tehdä päivämatkan johonkin ympäristön pienempään kaupunkiin, esim. Esztergomiin Slovakian rajalla. Ei kuitenkaan kannata valita sitä hitainta junaa, joka pysähtyy joka asemalla ja kulkee n. 50 km/h.
   
 11. Snpp

  Snpp Ehkä se on pora. Tukijoukot

  Liittynyt:
  29.03.2001
  Viestejä:
  965
  Saadut tykkäykset:
  3
  En ole Unkarissa käynyt, mutta ei tuossa välttämättä ole kyse turistikusetuksesta. Jossain vain tuollainen on maan tapa, eli "kusetetaan" kaikkia. Espanjassakin on aika yleistä, että pöytään tuodaan leipäkori pyytämättä ja se sitten näkyy laskussa. Jossain otetaan ruokailuvälineistäkin maksu. Kaikilta kansallisuuteen katsomatta. Suomalaisesta näkökulmasta tämä tietysti tuntuu hurjalta ja "kusetukselta", mutta eipä siinä suurta eroa ole täkäläisten autokorjaamojen pientarvikemaksuihin. Pientä lisää laskuun laitetaan mielellään tavalla tai toisella. :D
   
 12. Freekster

  Freekster Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  03.05.2005
  Viestejä:
  1 345
  Saadut tykkäykset:
  2
  Vinkit kelpaa myös mulle. Parin viikon kuluttua ois lähtö? Onko kukaan käynyt Zsigetin fetareilla? Siellä ajattelin käydä kääntymässä.
   
 13. Wile E Coyote

  Wile E Coyote Suurmufti Tukijoukot

  Liittynyt:
  16.11.2004
  Viestejä:
  2 345
  Saadut tykkäykset:
  8
  Kannattaa, jos yhtään metroreitin varrella majailee, ottaa samantien viikon lippu.Ei maksanut pari vuotta takaperin käytännössä mitään.
   
 14. TylerDurden

  TylerDurden Käyttäjä

  Liittynyt:
  18.09.2000
  Viestejä:
  937
  Saadut tykkäykset:
  0
  Näin on. Kesän alussa majailimme viikon verran keltaisen metron varrella. Viikon julkisen liikenteen (eli metro, bussi, raitiovaunu) lipuke maksoi 3400 ft, eli n 13€. Lippu kulkee nimellä "Hetijegy". Sitä ei myöskään tarvitse leimata joka reissulla, kunhan vaan pitää mukanaan koko ajan. Tarkistuksia tehtiin etenkin suurilla metropysäkeillä pari kertaa, sekä kerran raitiovaunussa.

  Kylpylää suosittelen itse lämpimästi. Oli varmaan reissun suurin positiivnen yllätys. Suhtauduin nimittäin aluksi hiukan epäillen koko touhuun, lisäksi ensikertalaiselle altaaseen pääsykin vaikutti aivan liian sekavalta.
  Rankan päivän päätteeksi lojuminen terveysalataissa kuitenkin on niin uskomattoman ihanaa, että se on kaiken sekoilun arvoista. Ja halpaa sekin vielä. Kävimme Széchenyin kylpylässä. Sen lisäksi käviäsin Rudasin miesten kylpylässä yhtenä aamuna, mutta Széchenyistä jäi parempi mieli. Rudas oli pienempi ja siten ehkä tunnelmallisempi..

  Ruokapaikkoja voisi suositella. Käytännössä koko Liszt Ferenc ter- puistikko oli täynnä mahtavia ruokapaikkoja. Henkilökohtainen suosikki ehdottomasti Menza- niminen ravintola. Annokset suuria, palvelu loistavaa ja tunnelma kaikin puolin hyvä. Ja halpaa! Vetäisimme tyttöystävän kanssa yhtenä iltana illallisen viinipullon ja parin oluen (muuten tosi hyvää paikallinen lager) kera. Laskua kertyi muistaakseni alle 20€ per pää. Ja jokan sentin (tai forintin) arvoista. Paikallinen, jonka luona asuimme, suositteli puistikkoa ja etenkin tätä paikkaa meille. Kertoi, että täällä ne pestiläisetkin käyvät, joten ei mitään hirveää turistikusetusta tai muuta vastaavaakaan esiinny.
  (edit: lisättäköön, että hinta-laatusuhden siis oli kohdallaan. Lasken ravintolan luokkaan parempi, josta koto-Suomessa saisi maksaa itsensä kipeäksi. Tippiä toki täytyy muistaa antaa tarjoilijalle ja sitä mielellään jopa antaa, sen verran alhaiset itse hinnat ovat.)

  Yhtenä päivän eksyimme Budan linnanvuoren puolelle turisti-mestaan syömään. Palvelu syvältä, sai odottaa päälle 45 min ruokaa ja se oli luonnollisesti myös ehtinyt viilentyä. Olisi tehnyt mieli käydä valittamassa ihan hemmetisti, mutta päätimme lopulta "kostaa" toisella tavalla, kun kerran tilanne aukesi. Toisestä pyynnöstä tarjoilija toi laskun, joka oli kirjoitettu käsin. Siihen oli töhritty outoja lukemia, ja valuutaksikin merkitty €. Päätimme tulkita asian siten, että jätämme pelkän 10€ setelin laskuvihkoon ja lähdemme lätkimään.

  Budapest oli hieno kokemus. Likaisempi ja rähjäisempi kuin Wien, jossa myös käväismme, mutta myös tunnelmallisempi - etenkin iltaisin ja öisin. Suositeltavaa myös iltaristeily Tonavalla. Hm, innoistuinpa kirjoittelemaan. Kysyä saa vinkkejä, vaikea niitä näin mutulla jaella.
  Tai juu, yksi kiva pubi/yökerho: "Club Vittula". Nimen loistokkuuden lisäksi halpaa olutta. Sijaintia en edes muista näin heti, jossain pestissä kuitenkin.
   
 15. Pazze

  Pazze Tuttu käyttäjä

  Liittynyt:
  16.09.2003
  Viestejä:
  4 961
  Saadut tykkäykset:
  115
  Muista sitten itse kirjoittaa vinkkejä, kunhan vain palaat reissusta! :D
   
 16. Helik

  Helik Uusi jäsen

  Liittynyt:
  11.09.2005
  Viestejä:
  98
  Saadut tykkäykset:
  0
  Todellakin kannattaa ottaa se turisti lippu. Passissta kannattaa ottaa valokopio, jota pitää mukana. Silloin kun minä kävin Budapestissä lipuntarkastajia oli paljon ja ne saattavat kysyä henkkareita.
   
 17. Tiko

  Tiko Uusi jäsen

  Liittynyt:
  03.05.2004
  Viestejä:
  89
  Saadut tykkäykset:
  0
  Näin kun ollaan DVDPlazan foorumilla, niin kannattaa käydä elokuvissa. Lipun hinta on noin 4 euroa. Ainut huono puoli on että suurin osa elokuvista on unkariksi puhuttuja, mutta kyllä jokainen elokuva tulee myös alkuperäiskielellä jossain teatterissa. Itse olen käynyt usein MOM Parkissa sijaitsevassa teatterissa.
  Viikon englanninkielistarjonta löytyy esimerkiksi oppaasta Pestiest tai linkistä http://www.budapestsun.com/movies.asp.

  Täällä tosiaan kannattaa miettiä millaisen lipun haluaa. Yksi matka (yhdellä ainokaisella kulkuvälineellä) maksaa 185 forinttia ja joka kerran kun vaihdat kulkuneuvoa maksat summan uudestaan. Kannaattaa todellakin ostaa 7 päivän lippu, jos aiotte viettää koko viikon Budapestissä ja kierrellä paljon.
  Liikennelaitoksen lippuhinnasto.

  Suosittelen kiertoajelun ottamista. Siinä näkee nopeasti tunnetuimmat kaupungin kohteet ja voi sitten jälkikäteen miettiä mitä niistä haluaa tarkastella lähemmin. Busseissa on opastus nauhoilta, mistä löytyy myös suomenkielinenkin kanava.

  Pieni varoitus ruoan suhteen. Se voi olla "hieman" suolaista suomalaisen makuun. Ajoittain kuulen ihmisten varoittelevan että Unkarissa on mausteista ruokaa, mutta en voi muuta kuin lisätä että onhan se mausteista, mutta kun täällä tunnutaan käyttävän vain yhtä maustetta... suolaa.

  Unkarin valuuttaa kannattaa ottaa mukaan vain sen verran että pärjää ensimmäisen päivän. Jos tulee omatoimimatkalaisena lentokoneella, niin tällöin kannattaa varata taksiin noin 5200 forinttia ellei halua käyttää bussia. Lentokentältä/-lle on kiinteä taksa joillakin taksiyhtiöillä. Budapestissä valuuttaa vaihettaessa on yleensä huomattavasti parempi kurssi kuin Suomessa.

  Pienimmissä/Syrjäisimmissä ravintoloissa ei käy minkään maan kortit, ainut maksutapa on käteinen. Tippi on useimmiten 10%. Jossain ravintoloissa tippi merkitään erikseen kuittiin, joten tarkistakaa kuitti ennen maksua.

  Diners Club ei oikeastaan käy missään. Melkeinpä Visa ja Master Card ovat ainoat jotka käyvät. Tosin ottomaatteihin käy sitten kaikki tunnetuimmat kortit.

  Eli käteistä kannattaa olla mukana varalla aina sen verran että saa ostoksensa suoritettua.

  Vaatteita ja kenkiä löytyy täältä halvalla, mutta se johtuu mitä luultavimmin vallitsevasta piratismista. Merkkituotteet ovat aivan samanhintaisia kuin Suomessakin. Elektroniikka tuntuu olevan jopa hieman kalliimpaakin.
   
 18. Ize

  Ize Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  13.12.2002
  Viestejä:
  2 273
  Saadut tykkäykset:
  0
  Linnankellarin (tjms.) viini-ilta olisi kait ollut hieno juttu, mutta jäi kokeilematta omalla 4 päivän reissulla pari vuotta sitten. Siellä olisi voinut maistella käsittääkseni kohtuuhintaan vinkkuvalikoimaa ja sitten olisi voinut ostaa haluamansa viinit. Jos pitää Tokaijista, niin sitä kannattaa tuoda. Esim. hyvä 6 puttonos maksaa huomattavasti vähemmän kuin kotialkossa, jos kohta 6 puttonosia edes saakaan muutenkuin tilaamalla.

  Ravintoloissa ei ainakaan minua yhdessäkään koetettu huijata?? Varsinkin kun kävi ilmi, että on suomalainen turisti kyseessä, käytös muuttui vieläkin ystävällisemmäksi. Sukulaiskansana kun meitä pitävät (enkä toki kertonut viime aikaisista tutkimustuloksista, jotka osoittavat ihan muuta). Linna-alueen ravintolat ovat tyyriimpiä ja toki keskustasta löytyy todella hintaviakin hienoja ravintoloita. Hiukkasen kauempaa, kokemukset lähinnä Pestin puolelta, saa 20e:llä/nuppi kaiken a:sta ö:hön. Joku pitää moista hintaa sikakorkeana, mutta minusta laatu ja hinta olivat enemmän kuin kohdallaan. Olut- ja viinituvat jäivät myös valitettavasti katsastamatta, niistä olisi pienempiä aterioita saanut todella edullisesti.

  Hirveästi olisi tuolla Budapestissä ollut nähtävää, viikossakaan ei varmaa saa kuin pintaa raapaistua. Jos on lapsia mukana, niin eläintarha oli kyllä monipuolinen, ainakin minusta. Jonkin sortin huvipuistokin olisi kait ollut ...

  Pahus, uusiksihan tuonne pitää mennä, jahka on käynyt Prahassa, Pariisissa, Madridissa, Roomassa jne.

  P.S. Tippihomma ärsyttää minua, toivottavasti se ei Helsinkiläisten yrityksistä huolimatta Suomeen rantaudu. Aina ei käynyt selville kuitista kunnolla, kuuluiko tippi loppusummaan vai ei. (Oli monenlaisia kirjaamistapoja ja niiden lyhennyksiä.) Ja joissakin paikoissa sitä ei saanut maksaa, kyllä matkaajan sydäntä kylmäsi, kun kassa juoksee rahojen kanssa perään ja kaikki tuijottaa, että yrittikö tuo huijata ja olla maksamatta kaikkea. Näin ainakin parissa kahvilassa, missä tuli käytyä.
   
 19. Trent

  Trent Uusi jäsen

  Liittynyt:
  29.12.2005
  Viestejä:
  269
  Saadut tykkäykset:
  0
  Taksien käytöstä:

  Taannoin (3-4 vuotta sitten) Budapestissä taksia käyttävän kannatti tilata taksi suoraan keskuksesta omalle nimelle (ainakin jos keskellä yötä jostain epämääräisestä ravintolasta oli lähdössä). Taksa oli edullisempi kuin suoraan kadulta poimittuna, eivätkä epämääräiset taksikuskit päässeet huijaamaan. Itse käytin City-taksia (oli alennuskortti firmalta), jonka palvelussa ei ollut mitään valittamista.

  Myös lentoasemalle voi halutessaan tilata taksin jonkin keskuksen kautta, jolloin auto yleensä löytyy läheiseltä odotusalueelta melko nopeasti. Ainakaan ei tarvitse maksaa mahdollisia "turisti-lisiä"...

  Mielenkiintoisia paikkoja pistäytyä:

  Raday Utcalla (lähtee Kalvin Ter:ltä) oli monta mukavaa ravintolaa terasseineen, ja turistitkaan eivät ole samanlainen riesa kuin Vacilla. Vacin suuntaisella pikkukadulla Aranykez Utcalla on mainio pikkubaari, Stage, jossa itse viihdyin varsin hyvin. Yökerhoja sitten riittää... Pari mukavaa, jotka mieleen tulevat, ovat Piaf ja Trocadero. Sitten oli joku aika mainio, vanhaan kirkkoon väsätty disko, olisiko ollut jossain Vacin ja Ersbet-sillan risteyksen nurkilla. (Nimi? Anyone?)

  Niin, ja poikamiehenä kannattaa poiketa oluelle (paukut melko hintavia) Blue Marliniin, jos moinen yökerho on vielä pystyssä Kalvin Terin nurkilla... (samppanjaa ei sitten ostella tytöille!-)
   
 20. Trent

  Trent Uusi jäsen

  Liittynyt:
  29.12.2005
  Viestejä:
  269
  Saadut tykkäykset:
  0
  Ai joo, ruokapuoli:

  Sir Lancelot on kyllä malkoinen kokemus käydä syömässä. Kallistahan se on, mutta keskiaika-henkinen meininki, tolkuttoman isot ruoka-annokset ja oheis-ohjelma tekevät kyllä paikasta kokeilemisen arvoisen. Budan puolella vastaava paikka on King Arthur. Iguanassa tuli myös pariin otteeseen poikettua meksikolaisella pöperöllä, ja toimii! Tutkitusti hyvää ruokaa löytyy myös Okay Italiasta. (Kun oli leivitettyä kanaa ja kalkkunaa syönyt päivät, niin illalla käytiin hakemassa vähän vaihtelua...)

  Täytys kai lähteä pitkästä aikaa käymään kattomassa, vieläkö siellä tuttuja löytyis... Ikävä tuli hienoa kaupunkia!