Blu-ray vs. muu maailma... Kuka voittaa?

Keskustelu osiossa 'Blu-ray sekä UHD -laitteet' , aloittajana tapsas, 06.01.2008.

?

Mikä on seuraava massamarkkinoiden suosikkiformaatti?

 1. Blu-ray *

  54,0%
 2. Video download/streaming

  15,3%
 3. DVD jää pääformaatiksi vuosikausiksi

  30,7%
 1. noeikujoo

  noeikujoo Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  27.09.2002
  Viestejä:
  3 672
  Saadut tykkäykset:
  79
  Jos 4K Blu-ray standardin resoluutioksi tulee 3840x2160, niin sitten laitevalmistajat varmaan alkavat tuoda saman tarkkuuden näyttölaitteitta suurelle massalle. Voihan siinä käydä niinkin, että 4K Blu-ray standardiin tuleekin tuki useammalle resoluutiolle ja kuvasuhteelle.

  Kyllä niitä valittajia löytyy aina tavallisten katsojien joukosta, jos leffa ei täytäkään kalliin telkkarin koko ruutua ja sivuille jää mustat palkit. Tämän takia aikoinaan keksittiin overscan. TV:n alkuaikoina jos tv-kuvassa näkyi mustia palkkeja, ihmiset luulivat, että telkkarissa on vikaa ja kiikuttivat niitä huoltoon seuraavana päivänä. Onneksi HD aikana overscannista on päästy eroon.
   
  Viimeksi muokattu: 31.03.2012
 2. aheikkinen

  aheikkinen Tuttu käyttäjä Tukijoukot

  Liittynyt:
  05.04.2007
  Viestejä:
  5 011
  Saadut tykkäykset:
  122
  Seuraava suosikkiformaatti on virallisesti Ultra HD.
  Nyt vain kävi niin, että asioita ei mietitty aivan loppuun saakka, jolloin standardin resoluutioksi valittiin täysin käsittämätön sekä käyttökelvoton 3840x2160. Ainut oikea vaihtoehto oli tietenkin 4k, eli 4096x2160, joka on tämän hetken standardiresoluutio, jossa kaikki viimeaikojen elokuvat on tuotettu. Myöskin käytännössä kaikki nykyinen esitystekniikka toimii jo em. resoluutiolla.
  Hitto kun on taas vaikeaa. Miksi pitää keksiä olemassa oleva asia uudelleen merkittävästi huonompana kuin alkuperäinen vaihtoehto? Elokuvan ystävät varmasti kiittävät tätä älyttömyyttä, kun kaikista elokuvista joudutaan leikkaamaan informaatiota 256 juovaa pois, tai skaalaamaan koko kuvaa pienemmäksi verrattuna teatterimasteriin..
  Kaikki on nyt menetetty. Ei kykene ymmärtämään tätä päättäjien loputonta typeryyttä.
  Tiedote: Consumer Electronics Industry Announces Ultra High-Definition (lyhyemmin: engadget).
   
 3. bluray

  bluray Guest Guest

  Liittynyt:
  14.01.2011
  Viestejä:
  223
  Saadut tykkäykset:
  1
  Ne mitään (neutraaleja) päättäjiä ole (jengi ymmärtää tuon sanan yleensä sangen poliittisväritteisesti).

  Businessmiehiähän siellä on päättämässä. Huononnus oli varmasti tahallinen. Mitä siitäkin tulee, jos kotiteatterikuva = leffakuva. Jengi lakkaa käymästä leffoissa ja businessmiehet saavat sisällöstä vähemmän fyrkkaa.
   
 4. Leterface

  Leterface Tuttu käyttäjä

  Liittynyt:
  10.04.2007
  Viestejä:
  4 999
  Saadut tykkäykset:
  139
  Jaahas, saa nähdä mitä Las Vegasissa tammikuussa 2013 tullaan esittämään..Jotenkin en usko että, ketjun massamarkkinavaihe tulee kysymykseen tällä TV-tekniikalla kuin ehkä aikaisintaan 2-3v päästä..Ja silloin varmaan massat rupeavat skaalaamaan Blu-ray leffoja, sillä mitään seuraajaa Blu-ray:lle ei olla edes kuiskittu.
   
  Viimeksi muokattu: 06.11.2012
 5. Zalmari

  Zalmari Käyttäjä

  Liittynyt:
  23.08.2004
  Viestejä:
  412
  Saadut tykkäykset:
  1
  Vieläkin blu-ray porskuttaa. Onko vielä edes näkyvissä mitään uutta fyysistä formaattia? Noita Sonyn muutamia "Mastered in 4K" blu-ray julkaisuja en vielä laske uudeksi formaatiksi...uskon että ainakin seuraavat 4 vuotta blu-ray toimii ykkösformaattina, mietityttää vain että eikö tuo DVD tahdo poistua ollenkaan, kun vieläkin julkaisevat uusiakin elokuvia myös pelkkinä DVD-julkaisuina. Koskahan nekin lopetetaan, kuten VHS aikoinaan? Kalliiksikaan blu-rayta ei nykyään voi sanoa, uutuudet maksavat järjestään sen 20e, DVD-versio ilman ekstroja 15e.
   
  Viimeksi muokattu: 17.08.2013
 6. Snpp

  Snpp Ehkä se on pora. Tukijoukot

  Liittynyt:
  29.03.2001
  Viestejä:
  965
  Saadut tykkäykset:
  3
  Uskoisin DVD:n aseman säilymisen johtuvan paljolti ihan siitä, että peruskatsojilla on enimmäkseen vain DVD-soittimia, eikä kiirettä vaihtaa, koska ero ei ole niin dramaattinen peruskoon telkkareissa kuin oli VHS -->DVD. Blu-ray on paljolti vielä harrastajien juttu, samoin kuin HD-kanavat, joiden olemassaolosta moni HD-telkkarinkaan omistaja ei tunnu tietävän, esim. Yle HD:n sijaan katsovat ohjelmat ykköseltä/kakkoselta.
   
 7. Zalmari

  Zalmari Käyttäjä

  Liittynyt:
  23.08.2004
  Viestejä:
  412
  Saadut tykkäykset:
  1
  Luulisi nyt silti peruskatsojienkin ennemmin ostavan sen 20e blu-rayn, kun nykyään niihinkin on yleensä ängetty vielä mukaan se DVD-versio/digital copy leffasta, joten mitä järkeä kenenkään on enää ostaa niitä pelkkiä DVD-versioita hintaan 15e? 5 euroa hintaeroa ei ole käytännössä yhtään mitään.
   
 8. Maxi

  Maxi HT-hörhö mallia 101 Tukijoukot

  Liittynyt:
  15.04.2002
  Viestejä:
  2 626
  Saadut tykkäykset:
  10
  Suomalaiset ainakin ovat niin luihinsa pihejä, että 5 eur hintaero on todella paljon erityisesti jos blu-ray -soittimen hankinta ei ole lähisuunnitelmissa. Samantyyppistä pohdintaa käyvät myös blu-ray:n omistajat: kannattaako panostaa kalliimpien 3D-versioiden ostamiseen jos kotona on vain 2D-ympäristö ?
   
 9. prisoner

  prisoner Käyttäjä

  Liittynyt:
  21.03.2003
  Viestejä:
  382
  Saadut tykkäykset:
  6
  Thaimaassa ihmetyttää kaupan hyllyissä vuodesta toiseen notkuvat VideoCD-julkaisut! Itse kerään kovalla tahdilla Blu-ray levyjä, mutta en usko, että keräisin enää 4K-levyjä, jos sellainen päätettäisiin tuoda markkinoille.
   
 10. jodorowsky

  jodorowsky Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  18.09.2011
  Viestejä:
  1 311
  Saadut tykkäykset:
  82
  Kyl mun mielestä 5e on paljon rahaa niin paljon että en osta. Summa on vielä kovempi jos ostat paljon leffoja
   
 11. ElvisThePelvis

  ElvisThePelvis Tuttu käyttäjä

  Liittynyt:
  05.05.2004
  Viestejä:
  11 667
  Saadut tykkäykset:
  176
  Menevätköhän nämä 20 euron BD-leffat hyvin kaupaksi nykyään? Allekirjoittanut ei taida olla ainoa jonkun sortin leffaharrastaja tällä foorumilla, jonka hintakatto jopa BD-versioissa on yhdeksän kertaa kymmenestä 8-10 euroa. Sitä kun luulisi, ettei peruskatsoja raaskisi parikymppistä laittaa leffaan. Minustakin muuten tuo viisi euron hintaero on kohtuullisen suuri, joskin tokihan se riippuu ihmisestä. Nykyään sitä onkin tullut päästyä irti siitä ostohelvetistä, mitä tämä harrastus joskus oli (jälleen kerran "lämmöllä" muistelen sitä vuosikymmenen takaista Filmifriikistä 25-30 euron DVD-importtien tilaamista). Leffaa ostaessa käyn ensin käytettyjen valikoimat netistä läpi tai tartun tilaisuuteen, jos jossain on supertarjouksia (kuten oli taannoin Prisman verkkokaupassa).
   
 12. Iso-Mies

  Iso-Mies Guest Guest

  Liittynyt:
  31.01.2006
  Viestejä:
  693
  Saadut tykkäykset:
  0
  Et varmasti ole ainoa leffaharrastaja, mutta veikkaan että BD-keräilijät vähenee koko ajan. Itse vannon/vannoin DVD:n nimeen tarjonnan ja edullisten hintojen perusteella, kuvan laatu/Dolby DIGITAL 5.1 ääni on riittävä suhteessa elokuvakokemuksen olennaiseen osaan eli itse elokuvaan.
  Nyt kun mietin omaa tilannetta, olen noin 35v, perhe, kotiteatteri jne. Tälläisiä talouksia täällä härmässä varmaan loputtomiin. Olen ostanut viimeisen muutaman vuoden aikana DVD:llä vain tv-sarjoja muutaman ja lastenohjelmia jokusen. Osan käytettyinä kirppikseltä pilkkahintaan. En kaipaa kalliimpaa uudempaa fyysistä mediaa.

  Elokuvien katselu on viime vuosina vähentynyt siitä noin 15 elokuvasta kuukaudessa noin 5-8 tarkoin valittuun elokuvaan, vaikka nähtynä on tuhansia ja tuhansia elokuvia viimeisen yli 20 vuoden aikana niin edelleen löydän parhaimmat elokuvat monesti ilmaiskanavilta kuten YLE TEEMA:lta, esimerkkinä parin kuukauden takainen TSOTSI http://www.imdb.com/title/tt0468565/?ref_=sr_1

  Mihin tarvitaan fyysistä mediaa, dvd.tä , blu-rayta jne? Vuokraako joku vielä elokuvia jostain liikkeestä?

  Tähän vielä vaikuttaa vahvasti oma mielipide että nykypäivänä ei tehdä riittävästi hyviä elokuvia jotta kannataisi maksaa ensi-ilta leffakanavista/ vuokrata uusia leffoja. Esimerkiksi YLE:ltä näkee ilmaiseksi hyviä elokuvia kaikilta aikakausilta ihan nykypäivään saakka viitaten vaikka edellä mainittuun TSOTSIin.
  Jos aikaa olisi enemmän voisin harkita jonkun kohtuuhintaisen leffakanavan hankkimista joka näyttää vastaavalla tavalla laadukkaita elokuvia 1970-2000 luvulta.

  Menin jo pahasti ohi aiheenkin mutta fyysistä mediaa ei enään tarvita, vapaat tv-kanavat hoitavat viihdepuolen riittävän hyvin ja siihen sulattautuu koko ajan enemmän ja enemmän intternetsi smart tv appseineen.


  Iso
   
  Viimeksi muokattu: 03.09.2013
 13. Zalmari

  Zalmari Käyttäjä

  Liittynyt:
  23.08.2004
  Viestejä:
  412
  Saadut tykkäykset:
  1
  Kyllä vaan fyysiselle medialle on edelleen tarvetta, ainakin niin kauan kunnes saadaan edes tämä blu-ray laatu tv-lähetyksiin tahi streamipalveluun, Netflix nyt on jo melko lähellä mutta ei sekään blu-ray levyjen laadun tasolla vielä ole. Itse en ole enää 8 vuoteen katsellut yhtään mitään Suomen tv-kanavilta, kun laatu on poikkeuksetta täyttä kuraa, muutenkaan ei tuota SD-matskua ole myöskään enää useampaan vuoteen jaksanut katsoa.

  Itse toki lienen melko kultasilmä- ja korva, mutta tällä foorumilla meitä luulisi olevan enemmänkin...
   
 14. jodorowsky

  jodorowsky Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  18.09.2011
  Viestejä:
  1 311
  Saadut tykkäykset:
  82
  Itse olen varmaan sellainen materiaalikko että minulle on tärkeää omistaa se fyysinen dvd levy. Minusta on jotenkin helpompi valita se levy hyllystä kuin käyttää mitään kanavia sun muita. Olet kyllä oikeassa että dvd laatu on kyllä aivan riittävän hyvä. Minäkään en enää enempää saa skiksejä blu-raystä ja lisäksi munun ongelmana on että blu-ray vaatii joskus päivityksiä toimiakseen. Minulla ei nähkääs ole teatterini sijainti paikassa nettiä eli se vaatisi vaivaa tuoda se aina tänne. Kun meikällä ei riitä motivaatio pitämään tätä tietokonetta toiminta kunnossa kun ne eivät kestä kovin montaa vuotta ilman remonttia tai toisen koneen ostoa. vasta pariviikkoa sitten piti jälleen kerran käydä ammattimiehen täällä. Jos rakkaani ei olisi nykyään niin riippuvainen tästä niin minulla ei olisi nettiä käytössä kun hän aina hommaa toimivat vehkeet jos tulee ongelmia. Minusta on melko järjetöntä kuluttajan kannalta että ostat koneen kaupasta ja joudut jopa päivittelemään sitä että pystyisit katsomaan pelkästään uuden elokuvan sillä. Dvd tuli jo ne aluekoodi jutut joka sekin on tolkutonta joskaan ei niin vaikea tehdä kone aluekoodivapaaksi. Haikealla muistelen laserdisck aikoja kun ei tarvinnut päivitellä eikä välittää aluekoodeista muuta kuin katsoa vaan tosin onhan dvd levy huimasti halvempi.
   
 15. Iso-Mies

  Iso-Mies Guest Guest

  Liittynyt:
  31.01.2006
  Viestejä:
  693
  Saadut tykkäykset:
  0
  Itse koen fyysisen levyn vielä edellisten tarinoiden lisäksi todella kalliiksi. Vaikka ostaisin halvempia DVD-levyjä niin helposti kertyy 50€ kuukaudessa jos tällä tavalla haluaa elokuviaan pääasiassa katsella. Hinta ehkä olennaisin syy etten ole ostanut kuin tv-sarjoja missä hinta omasta mielestäni paremmin kohdallaan. Myymisellä ja vaihtamisella kuluja tietysti saa kohtuullisemmaksi.

  Hyvä pointti tuo HD, jos se on välttämätön niin sitten ymmärrän tilannetta enemmän mutta itse en ole valmis maksamaan siitä ilosta satoja euroja ekstraa. En muista että oma leffakokemukseni olisi kärsinyt tv-kuvan laadusta, nettikuvanlaadusta kylläkin kun olen sieltä yrittänyt jotain katsoa männä vuosina ja tietty mistä kärsii on mainokset minkä vuoksi en juurikaan edes tallenna mainoskanavilta vaan katson elokuvani pääasiassa YLE:ltä. YLEn kuvanlaatu on mielestäni parempi kuin MTV:n ja sieltä tulee helposti se 5-10 mielenkiintoista elokuvaa kuukaudessa mikä riittää mulle.

  Vielä jos miettii tarkemmin otsikon aihetta fyysistä mediaa ja miten itse koen sen 80-luvun teininä niin se oli tietty VHS-kasetti ja olennaisin osa VHS-kasettia oli siihen tv:stä tallennetut ohjelmat ja niiden jälkeen päin katselu. Tuon paikan omalta osaltani on ottanut tallentava digiboksi. VHS-kasetteja myös vuokrattiin koska elokuvat tulivat erittäin hitaasti tv-levitykseen. Nyt tilanne on toinen, esimerkiksi mainostamani YLE näyttää muutaman viikon päästä menestyselokuvan Biutiful (http://www.imdb.com/title/tt1164999/) joka oli suomen elokuvateattereissa 2½ vuotta sitten, tämä tahti riittää mulle. Tiettävästi uudempiakin elokuvia on tullut.

  Streamingille on annettava viimeistään nyt tunnustus massojen löytämisestä kun lukee tätä tuoretta uutista. Ei voi kuin ihmetellä kuinka loistava kirjastosysteemi täällä Suomessa on, elokuvien ystäviä hemmotellaan.
  http://www.helmet.fi/fi-FI/Vinkit/Uutispalat/HelMetkirjastot_avaavat_elokuvapalvelun_(24640)


  Iso
   
  Viimeksi muokattu: 06.09.2013
 16. aheikkinen

  aheikkinen Tuttu käyttäjä Tukijoukot

  Liittynyt:
  05.04.2007
  Viestejä:
  5 011
  Saadut tykkäykset:
  122
  4K sisällön verkkojakeluun liittyen:

  Sonylta on syksyllä tulossa Jenkkeissä myyntiin Sony FMP-X1 videosoitin, joka toistaa 4K Ultra HD sisältöä Sonyn omasta Video Unlimited -kaupasta. Laitteessa on HDMI 2.0 liitäntä sekä sisäinen 2TB kiintolevy, jolle mahtuu noin 50 elokuvaa häviöttömällä äänellä. (Yhden elokuvatiedoston kooksi tulee siis karkeasti noin 36 gigatavua.) Muistia voi laajentaa ulkoisin USB-kiintolevyin. Hinta $699, tai yhdessä Sony 4K television kanssa hankittuna vain $499!

  Valikoimissa on enimmäkseen Sonyn omia elokuvia, niin vanhoja kuin uusiakin, sekä tv-sarjoja. Heti julkaisussa eri nimikkeitä on 70 kappaletta ja uusia tulee jatkuvasti. Vuoden loppuun mennessä on kasassa yli 100 nimikettä. Vuokrauksen hinnat sarjojen jaksoille $3.99 ja elokuville $7.99 per 24h. Kokonaan omakseen elokuvat saa ostaa hintaan $29.99.
  Laitteen mukana toimitetaan ilman eri veloitusta seuraavat kymmenen nimikettä: Bad Teacher, Battle: Los Angeles, The Bridge on the River Kwai, The Karate Kid (2010), Salt, Taxi Driver, That's My Boy, The Amazing Spider-Man, The Other Guys sekä Total Recall (2012).
   
 17. Batmobile

  Batmobile Käyttäjä

  Liittynyt:
  24.08.2008
  Viestejä:
  395
  Saadut tykkäykset:
  0
  Kaipa se tekee minustakin materiaalikon, kun minäkin haluan omistaa itse sen fyysisen elokuvan tai CD-levyn. Itse pidän kuitenkin enemmän sanasta keräilijä.

  Ääni tuli kuitenkin nyt annettua tuolle streaming/download-vaihtoehdolle, kun puhutaan seuraavasta massaformaatista. BD on jo nykyaikaa, joten se ei oikein voi olla "seuraava" suuri massojen formaatti.
   
 18. pteittinen

  pteittinen 5K now, 6K later. Tukijoukot

  Liittynyt:
  30.04.2001
  Viestejä:
  6 492
  Saadut tykkäykset:
  178
  Hauskaa/hönöä tuossa on tietenkin se, että monet Sonyn uudet leffat eivät ole oikeasti 4K:ta nähneetkään. Live action on ehkä saatettu kuvata 4K-kameralla (tai kuvattu filmille ja skannattu 4K:na), mutta CGI on kautta linjan rendattu 2K:na.
   
 19. BillyBob

  BillyBob Käyttäjä

  Liittynyt:
  25.08.2006
  Viestejä:
  352
  Saadut tykkäykset:
  9
  Materialisteja varmaan itsekin, kun mieluummin haluan sen fyysisen version jostain. Toki on sille minusta perustelujakin. Minusta se, että kaikki on vain jossain pilvipalvelussa tai muuten jollain tallentimen kovolla ykkösinä ja nollina ei oikein viehätä ajatuksena. Se on toki vaihtoehto toisille, mutta toivoisi, että toinenkin mahdollisuus säilöä tietoa olisi.
   
 20. Leterface

  Leterface Tuttu käyttäjä

  Liittynyt:
  10.04.2007
  Viestejä:
  4 999
  Saadut tykkäykset:
  139